Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Motorola Moto X4 Preview

Meer is niet altijd beter

03-09-2017 • 13:00

58

Preview

De Moto X-serie was eerst de high-end-smartphonelijn van Motorola. Die rol heeft de Moto Z-serie overgenomen, waarbij er modules op de achterkant geklikt kunnen worden. De Moto X is nu terug in de vorm van de Moto X4, maar hij heeft een middenklasseprijs van 380 euro en specificaties die daarbij passen. Het toestel werd aangekondigd op de IFA in Berlijn en wij konden alvast even proeven van de nieuwe Moto-smartphone. De opvallendste features zijn de dubbele camera, de waterdichte behuizing van glas en metaal en dat hij de digitale assistent Amazon Alexa heeft.

Moto X4 preview

Dat laatste kunnen we voor nu wegstrepen, want Alexa werkt alleen in de Verenigde Staten, Duitsland en Engeland. De waterdichtheid in de vorm van een ip68-classificatie is wel interessant. Waar andere Motorola-smartphones alleen maar spatwaterdicht zijn, kan de Moto X4 daadwerkelijk onder water zonder kapot te gaan. Het is dezelfde waterdichtheidsgraad als toestellen zoals de Samsung Galaxy S8 en LG G6. Er lagen Moto X4-telefoons in badjes met water bij het Levono-evenement, dus we geloven dat hij tegen onderdompeling in zoet water kan. Toch heeft Motorola er vreemd genoeg voor gekozen om waterschade niet onder de garantie te laten vallen.

De behuizing is ook een speerpunt van de Moto X4. De voor- en achterkant zijn gemaakt van Gorilla Glass, hoewel niet duidelijk is welke variant. Of je glas fijn vindt is natuurlijk persoonlijk, maar de Moto X4 is in elk geval prima afgewerkt op het eerste gezicht. De ronde camera-uitstulping met ribbelrand die onder het glas schuilgaat is ook een kwestie van smaak, maar het toestel onderscheidt zich in elk geval van de concurrentie en dat is te prijzen. Verder ligt de telefoon prima in de knuist door de afgeronde zijkanten van het toestel en is hij niet al te zwaar.

Moto X4 previewMoto X4 previewMoto X4 preview

Dubbele camera

Een van de belangrijkste onderscheidende functies van de Moto X4, gezien de prijscategorie waarin hij zit, is de dubbele camera. De tweede camera van de Moto X4 heeft net als de LG V30 en bijvoorbeeld de G6 een beeldhoek van 120 graden. Daardoor kun je bijvoorbeeld landschappen en grote groepen mensen goed vastleggen.

De specificaties van de camera's van de Moto X4 zijn logischerwijs wel wat minder goed dan van de high-end toestellen van LG. De primaire camera heeft een twaalfmegapixelsensor met een lensopening van f/2.0 en de secundaire camera met grotere beeldhoek een achtmegapixelsensor en een diafragmawaarde van f/2.2.

Een andere functie van de twee camera's is het creëren van een kleine scherptediepte, via de stereoscopische informatie van de twee camera's in combinatie met een software-algoritme. Zo kun je foto's maken waarbij de blik van de aanschouwer naar het onderwerp getrokken wordt waarop je hebt scherpgesteld, vergelijkbaar met de portretmodus van bijvoorbeeld de iPhone 7 Plus.

We hebben de modus getest bij onze hands on-sessie en dat ging niet bepaald vlekkeloos. Waar de normale cameramodus gewoon vlot werkte, haperde deze Selective Focus-modus nogal; alsof de framerate opeens enorm naar beneden ging. Ook deed zich een aanzienlijke sluitervertraging voor bij het afdrukken. We probeerden mensen vast te leggen die voorbij liepen, maar dat mislukte omdat ze alweer voorbij waren voordat de foto daadwerkelijk genomen werd. Ook crashte de camera-app een paar keer.

Een andere nieuwe functie van de Moto X4-camera heet Spot Color en dat is een leuke vondst van Motorola. Je kunt daarmee een zwartwitfoto maken, waarbij één kleur nog wel weergegeven wordt. Dat doe je door op een voorwerp of bijvoorbeeld persoon te tikken om de betreffende kleur te selecteren. Het resultaat kan bijvoorbeeld een zwartwitfoto zijn met een rode appel of geel kledingstuk. Op het drukke en bont gekleurde evenement waar we waren ging dat echter niet zo lekker. Als we een rode loper selecteerden, werden er ook delen van objecten met een andere kleur geselecteerd. Dit ondanks het zorgvuldig afstellen met een schuifje hoe groot de speling, ofwel drempelwaarde, mocht zijn vanaf de geselecteerde kleur. De modus werkt wellicht wel goed als je een beeld schiet dat geen kleuren heeft die tegen de geselecteerde kleur aan schurken, maar we zijn bang dat dit in de dagelijkse praktijk niet heel veel zal voorkomen.

Deze twee nieuwe modi, die toch wel specifieke speerpunten zijn van Motorola voor deze Moto X4, lijken niet goed te zijn uitgewerkt. Werk aan de winkel voor Motorola dus, maar het is lasting te zeggen of het problemen zijn die snel met een software-update opgelost kunnen en vooral zullen worden.

De primaire camera schoot overigens op het eerste gezicht redelijke foto's, al duurde het soms wel iets langer dan we zouden willen voor het toestel daadwerkelijk afdrukt. We hebben twee foto's naar onszelf kunnen sturen om een voorproefje te geven van wat de camera's kunnen in een redelijk lastige situatie.

Fotosamples Moto X4 previewFotosamples Moto X4 preview

Je ziet vrij duidelijk een verschil in kwaliteit tussen de twee foto's, waarbij het contrast en detail bij de tweede camera wat te wensen overlaat. We denken dan ook dat de tweede camera fijn en handig is bij goede lichtomstandigheden, maar dat de kwaliteit bij matig belichte binnensituaties al snel wat te wensen overlaat.

De camera is ook wat slimmer geworden, want volgens Motorola kan hij toeristische trekpleisters herkennen en daar informatie over verschaffen. Ook objecten, waaronder spruitjes, zouden volgens Lenovo herkend worden. We konden niets in de buurt vinden dat herkend werd door de camera. Het zou leuk zijn als hij veel dingen herkent, hoewel we het natuurlijk niet goed hebben kunnen testen. Het is typisch een functie die je waarschijnlijk alleen vaker zult gebruiken als je erop kunt vertrouwen dat je er ook echt iets aan hebt als je je camera erbij pakt om informatie over een object te krijgen.

Aan de selfiefans is ook gedacht met deze Moto X4, want er zit een zogeheten Adaptive low light mode op. Als de frontcamera het licht wat karig vindt, gaat de resolutie omlaag en worden meerdere pixels op de sensor gebruikt om een enkele pixel in de afbeelding te vormen. Dat is best slim bedacht, hoewel de uiteindelijke resolutie van vier megapixels wel wat karig is. We konden redelijke selfies maken bij het evenement, maar moeten de modus nog wat beter testen om te kunnen zeggen hoe zinvol hij echt is. Verder kun je panoramaselfies maken door de camera te bewegen tijdens het fotograferen, net als de normale panoramamodus van de gemiddelde smartphonecamera.
Moto X4 preview

Hardware

De hardware in de Motorola Moto X4 is een upgrade ten opzichte van telefoons met een Snapdragon 625 of 626, zoals de Moto Z Play, de Moto Z2 Play, de Lenovo P2 en nog een heel aantal andere toestellen. Hij heeft namelijk een Snapdragon 630-soc. De vooruitgang is niet te vinden op het gebied van processorkracht, maar zit in andere zaken. Zo heeft de SD630 een Adreno 508-gpu en die zou zo'n dertig procent sneller moeten zijn dan de Adreno 506 uit de SD625 en SD626. Ook is het werkgeheugen een stukje sneller en de X12 lte-modem in de SD630 kan maximaal 600 Mbps 4g-snelheid aan, ten opzichte van de 300 Mbps die de andere twee socs halen met de X9 lte-modem.

Er zit 64GB opslaggeheugen en 4GB werkgeheugen* in de Motorola Moto X4 en dat prima op niveau voor deze prijsklasse. Je kunt het opslaggeheugen overigens uitbreiden met een micro-sd-kaart. De telefoon heeft een accucapaciteit van 3.000mAh en dat is als het goed is voldoende om de dag door te komen. De Moto Z2 Play hebben we inmiddels een tijdje in gebruik en dit toestel heeft dezelfde accucapaciteit en een soc die ongeveer net zo energiezuinig zou moeten zijn en een kleiner scherm. We verwachten dan ook een prima accuduur van de Moto X4, ondanks dat dit toestel een lcd heeft in plaats van een oled-scherm.

*Update 5 september: door een fout in het persbericht werd vermeld dat er minder opslaggeheugen in de Moto X4 zat. Dit is nu verbeterd.

Softwarehandigheidjes

Sinds Lenovo Motorola heeft overgenomen zijn er langzamerhand wat dingen veranderd bij de Moto-toestellen. In eerste instantie duurde het vaak wat langer voordat er updates kwamen voor de toestellen en dat is natuurlijk niet bepaald positief. Ook kwamen er steeds meer functies in de software. Het mooie was en is nog steeds dat het toestellen zijn die bijna als stock Android aanvoelen, maar wel een paar handigheidjes hebben die niet in de weg zitten als je ze niet gebruikt. Zo kun je met de Moto Acties met bepaalde bewegingen de camera starten of de zaklamp aanzetten. Met Moto Display kwam er een hele fijne uitvoering van het always on-scherm, waarbij meldingen discreet worden weergegeven en met een simpele vingertik getoond werden. Al deze dingen heeft de Motorola Moto X4 ook en dat is fijn.

Een nieuwe functie voor de Moto X4 is Moto Key. Dat is in essentie een wachtwoordmanager en je kunt met je vingerafdruk websites, apps en vertrouwde apparaten ontgrendelen. Dit hebben we vanaf het evenement niet kunnen testen. Wat we ook niet ter plekke konden testen is de mogelijkheid om vier bluetooth-apparaten te koppelen aan de Moto X4, die vervolgens bijvoorbeeld gesynchroniseerd muziek af kunnen spelen, waar dat er meestal maar twee zijn bij smartphones.

Software Moto X4Software Moto X4Software Moto X4

Tot slot

We worden doorgaans best enthousiast van Moto-telefoons, vanwege de eenvoud en doeltreffendheid ervan, maar ook de veelal redelijke prijs. Ondanks dat Motorola met de Moto X4 een aantal handige dingen toevoegt, zoals Moto Key, een dubbele camera en waterdichtheid, blijft de nasmaak van de matige nieuwe camerafuncties toch een beetje hangen. Alexa is een ander speerpunt van de Moto X4 en dat hoeven we voorlopig nog niet te verwachten in Nederland.

Als we de extra's weglaten en puur naar de telefoon kijken, dan is de basis van deze Moto-smartphone echter nog steeds goed en als je de dubbele camera vooral voor de grotere beeldhoek gebruikt is hij nuttig. Toch is de Moto X4 met een verkoopprijs van 380 euro geen koopje voor een toestel met deze specificaties en we hebben weleens Motorola-toestellen gezien met een betere prijskwaliteitverhouding. De Motorola Moto X is in de Benelux te koop vanaf 30 september.

Reacties (58)

58
55
41
4
0
4
Wijzig sortering
Uit de tekst:

Softwarehandigheidjes

Sinds Lenovo Motorola heeft overgenomen zijn er langzamerhand wat dingen veranderd bij de Moto-toestellen. In eerste instantie duurde het vaak wat langer voordat er updates kwamen voor de toestellen en dat is natuurlijk niet bepaald positief. Ook kwamen er steeds meer functies in de software. Het mooie was en is nog steeds dat het toestellen zijn die bijna als stock Android aanvoelen, maar wel een paar handigheidjes hebben die niet in de weg zitten als je ze niet gebruikt. Zo kun je met de Moto Acties met bepaalde bewegingen de camera starten of de zaklamp aanzetten.


Ik heb altijd Moto Droids gekocht totdat Lenovo Moto overnam, en in het laatste jaar toen Moto van Google was zaten deze "Acties" al in de software. Dit is dus niet iets nieuws dat Lenovo heeft toegevoegd!
Ik ben persoonlijk niet heel erg onder de indruk. Ruim een jaar geleden kocht ik voor 350 euro een Moto X Style. Die heeft een SD808, een 5,7"-scherm met 1440p-resolutie (en een veel betere relatieve schermgrootte), evenveel ram, opslag en accucapaciteit en stereospeakers aan de voorkant. Wat biedt de X4? Een vingerafdrukscanner en een dubbele camera.

Persoonlijk denk ik ook dat ik niet opnieuw een Motorola zou kopen. Hoe goed het toestel ook is, heeft het wel een jaar geduurd voordat hij eindelijk eens Android 7 kreeg en verdere updates mag ik naar fluiten. Wel ga ik Nokia in de gaten houden op het gebied van updates. Die nieuwe toestellen zien er veelbelovend uit.
Wel mee eens. Ten tijden van eerste G en X generaties viel Motorola nog onder Google en toen was Motorola ontzettend snel met updates (in sommige gevallen nog sneller dan op een Nexus). Maar na overname Lenovo is dat heel erg achteruit gehold.

Deze X4 is niet slecht lijkt me. Camera is voor mij maar tertiair belang op een smartphone dus dat interesseert me niets eens. Maar Lenovo moet update beleid verbeteren.
Maar na overname Lenovo is dat heel erg achteruit gehold.
Ik vraag me dan af waar dat aan ligt. Als updates zo'n issue is bij veel gebruikers, of is dat niet zo, waarom zijn er dan zo weinig fabrikanten die daar iets mee doen en snel updates uitbrengen voor hun toestellen?
ik ben het met je eens maar aan de andere kant de X force heeft toch zijn 6.0 en 7.0 update gekregen.

de maandelijkse security updates schieten ermee in maar zijn ze nu echt zoveel anders dan sony, lg, htc, etc.?
Het update beleid t.o.v. iOS is gewoon anders doordat ook de markt en architectuur anders is. Ik verwacht door de aankondiging van Lenovo om meer stock Android te gaan voeren. Alsmede de wijzigingen in Android 8 dat ze het updaten van de core wat minder afhankelijk willen maken van de toestellen en de telecom providers dat er echt wel verbetering zit aan te komen.
Ruim een jaar geleden kocht je een oude smartphone die sinds de zomer van 2015 op de markt was. Toen jij hem kocht was je smartphone ongeveer even oud als de Sony Xperia Z5 en OnePlus2. Verwacht jij dat deze telefoons nog Android 8 gaan krijgen of blijft het ook bij hen slechts bij patches?

Je Motorola is daarmee eigenlijk een van de vele andere Android telefoons. Na 24 maanden hoef je geen upgrades meer verwachten en blijft het slechts bij updates/patches als je geluk hebt.
Ik wist ook wel dat ik weinig meer aan updates mocht verwachten, maar ik ben vooral teleurgesteld over hoe lang het duurde voordat die update eindelijk eens gereed was.

Mijn voornaamste punt is ook vooral dat ik niet echt onder de indruk ben van wat je voor die 380 euro krijgt, terwijl ik een jaar geleden voor minder een toestel kocht dat in mijn optiek nu nog steeds beter is.
Updates hier ook een showstopper. In fact, ik ben eigenlijk een overstap naar iPhone aan het overwegen. Dit is mijn 3e toestel waar updates uitblijven, en dit toestel (Force X) kocht ik dus vanwege de goede reputatie van Motorola wat betreft updates. 3 maanden na aankoop neemt Lenovo de boel over: daag updatebeleid. Ik ben er klaar mee.
Nou zouden deze specs hier van de Motorola Moto X4 vast van niet allemaal van kloppen.
Het toestel moet immers nog gelanceerd worden.
Maar het geeft in elk geval een goed beeld van wat zo allemaal te verwachten is.

Ook hier geldt wat betreft het gebruikte type "glas" Corning Gorilla Glass (unspecified version)
Dus ook zij zijn daar nog niet uit.
Gsmarena zet specificaties van smartphones al online als de telefoons nog geruchten zijn. Daarna wordt het steeds aangepast als er wijzigingen zijn.

De betrouwbare specs zijn op de Motorola site te zien. Dat is de beste plek om betrouwbare informatie te zien:
https://www.motorola.com/us/products/moto-x-gen-4

Wat betreft de versie van het glas, het zal niet hoger zijn dan versie 3, want daar blijft de Z2 Play ook op steken.
https://www.corning.com/g...otorola/moto-z2-play.html
Bij de verkoop zeggen dat het toestel waterdicht maar er geen garantie op geven? Dan is het toestel dus niet waterdicht. Wie zo reclame maakt voor zijn nieuwe smartphone moet eigenlijk een flinke tik op de vingers krijgen. Toch?
Juridisch gezien maakt het niks uit. Er blijft sprake van een non-conform product. Dat heeft kort gezegd te maken met wat je als consument mag verwachten. Als een bedrijf adverteert met een telefoon die waterdicht is, dan mag je als consument verwachten dat hij tegen water kan. Punt. Als hij dan defect gaat, dan zal de verkoper gewoon moeten repareren/vervangen.

Wel vind ik het niet netjes en klantvriendelijk door als bedrijf bij voorbaat al zo'n standpunt in te nemen. Kan mij herinneren dat Sony onlangs in Amerika een rechtszaak heeft verloren wegens het niet repareren van een waterdichte telefoon.
Dat is toch wel lastiger dan dat je zo schrijft. Er zijn verschillende factoren waardoor er wel waterschade kan ontstaan terwijl de telefoon waterdicht is. De telefoon heeft meestal een IP68-certificering waardoor de telefoon bestand is tegen een waterdruk van 1,5 meter diepte en voor 30 minuten. Als je bijvoorbeeld gaat zwemmen met de telefoon in je hand, is de kans groot dat de waterdruk hoger wordt dan waar hij voor bestemd is. Op die manier ontstaat er dus waterschade wat aan de gebruiker is aan te rekenen.
Dat maakt het mij inziens ook lastig.
Vroeger kon je telefoon niet tegen water. Punt. Dus als je dan in het zwembad viel en je telefoon was stuk was het duidelijk.
Nu heb je telefoons die waterbestendig zijn en een IP rating hebben. Dit is mooi want veel kleine ongelukjes met water is geen probleem voor de telefoon. En zorgt op die manier voor een langere levensduur.

Maar......het kan best voorkomen dat de telefoon niet 100% in orde is bv en alsnog water schade oploopt.
Of dat gebruikers hem verkeerd gebruiken door hem toch gewoon in je zwembroek te laten zitten terwijl je van de duikplank af springt. Of 2 meter diep duikt bv.
Hoe ga je dit goed bewijzen? Zelf zwem ik ook wel eens met mijn LG-watch R. Maar duiken doe ik niet.
Maar meestal doe ik hem gewoon af. Ook met douchen. ondanks zijn IP 68 rating.

Ik vind het opzich goed dat fabrikanten telefoons maken die goed tegen water beschermd zijn. Maar er alsnog geen garantie opgeven. Als ze dit gewoon goed vermelden ben je als consument goed ingelicht.
En krijg je geen gezeur over het verkeerd gebruik van de telefoon tijdens een zwempartij.
Maar kan je hem alsnog met een veilig gevoel mee nemen naar het zwembad zonder meteen bang te zijn dat hij stuk gaat van een paar spatten water.
Dat is met name het probleem. Hoe bewijs je namelijk dat de schade is opgetreden door verkeerd gebruik. Als ik mijn telefoon (iPhone 7) gebruik volgens de rating dan is er niets aan de hand, maar wat nu als ik hem bij het eruithalen kantel zodat de lightningpoort boven zit? Doordat ik hem uit het water haal zal de druk kortstondig veel hoger zijn en dus treed ik buiten de specs. Maar leg dat maar eens uit aan de gemiddelde consument. Je kunt dan beter zeggen dat het er standaard niet onder valt en dan een uitzondering maken, aangezien het dan als coulance wordt gezien en je er een beter imago op na houd.

Bij mijn horloge is het een ander verhaal. Die is gemaakt om mee te zwemmen dus normale schoolslag in een normaal zwembad moet allemaal kunnen en zou dan ook onder garantie moeten vallen als blijkt dat het niet kan.

Dat is dan ook het probleem waar Sony tegenaan liep. Die toestellen waren helemaal niet zo waterdicht als dat ze in de marketing campagne deden voorkomen (onderwater fotos op de productpagina enzo). Een uitgelubberd klepje op de microUSB aansluiting en je ging al nat. En dat is heeeeeel vaak gebeurt. Die toestellen zijn dan ook niet 1-op-1 te vergelijken met de huidige ip68 gerate toestellen aangezien die niet gebruik maken van klepjes en dingen.
Binnen de wettelijke garantie ligt de bewijslast niet bij de consument, maar bij de verkopende partij. Deze moeten onomstotelijk aantonen dat jij met de telefoon dieper bent gegaan dan 1,5 of binnen de 1,5.meter diepte langer dan een half uur je telefoon hen gehouden.

Als jij aangeeft dat hij in de gootsteen terecht is gekomen tijdens het afwassen, dan kunnen ze dus niet aangeven dat jij fout zat. Ze moeten dat dus aantonen.
Na 6 maanden moet je als consument aan kunnen tonen dat je je mobiel normaal hebt gebruikt. De bewijslast ligt dan bij de consument.
Wat voeg je nu toe aan mijn opmerking en het is 1 jaar, niet 6 maanden.

Precies wat is zeg dus.
Nee, dat is helemaal niet wat je zegt. Als je als consument je telefoon sloopt door hem, bijvoorbeeld, in de wasmachine te gooien, moet je 6 maanden na aankoop aan kunnen tonen dat je normaal met je telefoon bent omgegaan.
Binnen 6 maanden na aankoop moet de verkoper aantonen dat je onvoorzichtig met je toestel bent omgegaan.
Zie ook:, https://www.consumentenbo...ie-binnen-garantietermijn
Als jij aangeeft dat hij in de gootsteen terecht is gekomen tijdens het afwassen,
Bij deze hebben ze dat dan ook. Bij zeephoudend water houd het hele verhaal namelijk op. Dor de veel lagere oppervlakte spanning kan je met heel weinig druk al direct een lek krijgen. Dat is dan ook precies het punt wat ik probeer te maken. Ga jij maar eens een consument wijsmaken dat dit niet binnen de spec valt.

Het stomme is alleen dat als jij dat dus verteld ze daarmee bewijs hebben dat je het toestel buiten de specificaties heb gebruikt. Lees de IP rating er maar op na bij de IEC. De fabrikant kan zelf additionele eisen stellen aan de IPx8 rating:
The equipment is suitable for continuous immersion in water under conditions which shall be specified by the manufacturer. However, with certain types of equipment, it can mean that water can enter but only in such a manner that it produces no harmful effects. The test depth and/or duration is expected to be greater than the requirements for IPx7, and other environmental effects may be added, such as temperature cycling before immersion.
Wat voor water er gebruikt wordt is niet duidelijk, maar aangezien het labtests zijn zal het wel gewoon normaal drinkwater zijn of zelfs demiwater-miliQ. Het zal allicht schoner zijn dan water in zwembaden en afwasteiltjes. De combinatie met zeep is echter extra vervelend omdat hiermee vrijwel iedere vorm van surface tension weg is waardoor water veel makkelijker door kleine kiertjes vloeit. Hier wordt echter geen rekenig mee gehouden bij dit soort tests.
Zou je de Nederlandse voorwaarden erbij willen pakken?
Ik zie dit mensen vaker doen, maar op basis van buitenlandse voorwaarden kunnen we niets. Deze voldoen in veel gevallen namelijk niet aan onze wetgeving. Dus pak de onze er maar bij.

Wat zeephoudem water betreft kan je natuurlijk zomaar gelijk hebben. Maar zoals je zelf al leest, is het gebruik van water met zeep niet specifiek benoemd.

[Reactie gewijzigd door jqv op 22 juli 2024 20:16]

Zou je de Nederlandse voorwaarden erbij willen pakken?
Ik zie dit mensen vaker doen, maar op basis van buitenlandse voorwaarden kunnen we niets. Deze voldoen in veel gevallen namelijk niet aan onze wetgeving. Dus pak de onze er maar bij.
Nee dat doe ik niet. De reden is dat dit een internationaal geaccepteerde standaard is.
IP (or "Ingress Protection") ratings are defined in international standard EN 60529 (British BS EN 60529:1992, European IEC 60509:1989). They are used to define levels of sealing effectiveness of electrical enclosures against intrusion from foreign bodies (tools, dirt etc) and moisture.
Hier zul je het dus mee moeten doen. Vandaar dat ik ook aangaf dat je het even na moest kijken bij de IEC. Dat is de EUROPESE tak.
Of mensen spuiten de smartphone even schoon met de stoomcleaner wanneer ze de auto doen. Of doen hem in de vaatwasser. Overdreven voorbeelden die ik schets, toch denk ik wel te begrijpen waarom de smartphonefabrikanten reserves hebben t.a.v. ip 68 en garantie. Maar moet ook niet te gek worden zoals Sony deed.

Overigens hoeft ip 68 niet automatisch te betekenen dat ook ip 67 van toepassing is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 686983 op 22 juli 2024 20:16]

Je maakt het nog te simpel.
Als er waterschade is binnen de wettelijke garantie periode, zal de verkoper (niet de fabrikant) moeten aantonen dat het gebrek is ontstaan door verkeerd gebruik van de consument. Als ze dat kunnen, dan hoeven ze niet te repareren of vervangen. Buiten de wettelijke garantie ligt de bewijslast bij de consument.

Je hebt gelijk dat ze met een IP68 een beeld scheppen van bepaald eigenschappen. Mocht dit niet correct zijn of niet goed werken, kan een consument aangeven dat het om een fabricage fout gaat. Of dit nu wel of niet vermeld is in de garantie voorwaarden.
Je krijgt niet zomaar een IP-aanduiding.
Daarvoor moet je toestel aan een aantal eisen voldoen.
Het kan ook zomaar zijn dat die afdeling die gaat over de garantie voorwaarden dit over het hoofd hebben gezien.

Maar het is op zijn minst opmerkelijk.
Maar als er dan modellen tussen zitten die misschien een foutje aan boord hebben en niet waterdicht blijken is het wel zo fijn dat ze garantie geven op wat ze beloven / verkopen.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 20:16]

Nee hoor. Die rating gaat niet over zout water, water met chloor, stress op het toestel onderwater, overdruk, het verschil tussen in het water gooien en rustig laten zakken, grote temperatuursverschillen etc. Het is niet aan te tonen en daarom niet gedekt.
Het zal zeer waarschijnlijk komen doordat als je een paar keer de achterkant er afhaalt(als dat bij deze zo is) en/of andere slijtage optreedt de waterbestendigheid omlaag gaat. Mij mijn G3 zitten er bijvoorbeeld in de speakers twee vliesjes, die hem daar ook waterdicht moeten maken. Bescherming zit er niet op, dus die zijn snel kapot. Of het op de X4 hetzelfde geval is weet ik niet.
Toch vind ik deze telefoon met de genoemde prijs een evenwichtiger combinatie bieden dan de Sony Xperia XZ1 Compact met een 1280x720 beeldscherm
Tja. Alleen heeft de ZX1 compact voor de rest highend specs zoals een SD835
Kun je dat toelichten?
Een prijs van 600 euro voor een telefoon met een korrelige resolutie van een Samsung S3 vind ik absurd en een misser...
Zeer oneerlijke vergelijking: Scherm van S3 vergelijken met Sony
AMOLED is bij hetzelfde resolutie als IPS/LCD helaas korreliger.
Mwa van het scherm mag je dat vinden (van alles wel natuurlijk als je dat wilt) maar de rest van de spec's staan toch totaal buiten proporties?
Het zijn totaal andere klasses en doelgroepen. Ik snap niet dat je die vergelijking maakt, er zijn namelijk weinig overeenkomsten te vinden tussen deze telefoons.

Je kunt hem beter tegen de XZ1 leggen, dan liggen de verschillen dichter bij elkaar, maar dan nog zit er een diepe kloof tussen op het gebied van specificaties en prijsklasse.
ziet er mooi uit en heeft een prima prijs kwaliteitsverhouding. Wel jammer dat er veel foutjes zijn in de camera. Hopelijk word dat nog opgelost. Goede review!
Het is een preview. Een korte impressie van wat ze in die korte tijd hebben kunnen vaststellen.

Maar het toestel ziet er netjes uit.

En de foutjes kunnen er nog uitgehaald worden als de software nog niet helemaal top is.
preview bedoelde ik. XD
Ajoh wacht een paar maandjes, kan je hem voor 300 kopen. Heb je een hele prima telefoon. Camera app zal wel geupdate worden. Mijn huawei mate 9 had eerst een draak van een camera app, maar een anderhalve maand na de release is er met een update echt enorm veel verbeterd.
Anoniem: 583079 @Ruw ER3 september 2017 15:47
Eens je gewoon bent aan erg matige kwaliteit lijkt elke verbetering natuurlijk 'enorm'.

Het toont voor mij in elk geval aan dat sommige fabrikanten erg slordig zijn met hun software en vooral zo snel mogelijk nieuwe hardware, met een nieuwe specsheet, de markt op willen duwen. De kwaliteit van de software realiseert de koper zich pas nà de aankoop en dan is het geld voor de fabrikant al binnen, en is hij zich al aan het concentreren op het volgende model. Als je geluk heb krijg je alsnog wat verbeteringen, èn een OS versie update...
Tja, op het moment dat fabrikanten niet meer echt kunnen concurreren met echt betere camera's, gaan er maar gimmicks in de camera software. Leuk om te proberen als je de telefoon net hebt, om daarna nooit meer aan te raken.
Anoniem: 770717 3 september 2017 13:15
gewicht: 163 gram;
afmetingen: 148.4 x 73.4 x 8 mm.

(bron GSM-Arena).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 770717 op 22 juli 2024 20:16]

De spot color functie is geen uitvinding van Motorola. Die functie had ik al in m'n Lumia 925, weliswaar met een Nokia app ipv in de standaard camera app. En ik kan me zelf een Canon compact camera van +-8 jaar geleden herinneren waar deze functie in zat.

Desondanks wel een leuk effect.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.