Inleiding
Het minimaliseren van de geluidsproductie van de computer begint voor steeds meer mensen een prioriteit te worden. Naast onder andere de processorkoeler en de videokaart is de voeding één van de onderdelen die veelal een flinke steen bijdraagt wat betreft het produceren van herrie. Om het selecteren van een geschikte voeding te vereenvoudigen hebben we een achttal voedingen met elkaar vergeleken. In deze review passeren onder andere passief en semi-passieve gekoelde voedingen de revue. Tevens werpen we een blik op enkele producten om de geluidsproductie van de voeding te dempen.
Het testveld
Zoals de titel van de review al doet vermoeden zullen we een blik werpen op acht verschillende voedingen. Deze voedingen hebben we ingedeeld in twee categorieën, de voedingen die actief gekoeld worden en de voedingen die passief of semi-passief gekoeld worden. De semi-passief gekoelde voedingen zijn evenals de actief gekoelde voedingen in het bezit van een ventilator, maar het inschakelen van deze ventilator is niet noodzakelijk. In de review zullen we ons voornamelijk richten op de geluidsproductie en de koelprestaties van de voedingen. De volgende voedingen zullen we onder de loep leggen:
(Semi)-passief gekoeld
IBL Power NT 400 semipassiv Yesico Fanless FL-420 Silentmaxx Semifanless semi-Fanless 450W Silentmaxx proSilence CPC-503W SilverStone ST30NF | Actief gekoeld
Enermax Noisetaker EG475AX-VE(G) Silentmaxx 580W IC-Tech Zalman ZM400B-APS
|
Op de volgende pagina's zullen we de belangrijkste kenmerken van deze voedingen bespreken, beginnend bij de actief gekoelde exemplaren. Naast het bespreken van de acht voedingen zullen we ook ons licht laten schijnen over de Sharkoon Anti-vibe voor voedingen en de IBL Box NT/80, twee producten om de geluidsproductie van een voeding te verminderen. Vervolgens zullen we kijken naar de energieconsumptie, de geluidsproductie, de koeling en de spanningen die de voedingen produceren.
Enermax Noisetaker EG475AX-VE(G)
De eerste voeding waar we een blik op werpen is de Noisetaker EG475AX-VE(G) van Enermax. Deze voeding wordt geleverd in een keurige kartonnen doos waarop we, naast enkele marketingkreten, de belangrijkste specificaties van de voeding kunnen vinden. In de doos vinden we, naast de voeding zelf, een keurige handleiding, een viertal schroefjes om de voeding in de kast te schroeven, een stroomkabel en een Enermax-sticker.

De Noisetaker EG475AX-VE(G) kan volgens de specificaties maximaal 470 Watt vermogen leveren en is uitgerust met een tweetal ventilatoren. De snelheid van deze ventilatoren is in te stellen door de gebruiker met behulp van een klein draaiknopje aan de achterkant van de voeding. Wanneer de temperatuur van de voeding beneden de 45º Celsius ligt zal de ventilator op de laagste stand op 34 procent van het maximale toerental draaien en op de hoogste stand zal de ventilator op 60 procent van zijn kunnen werken. Wanneer de temperatuur boven de 45º Celsius stijgt gaan de ventilatoren automatisch sneller draaien totdat de maximale snelheid is bereikt wat gebeurt bij een temperatuur van 100º Celsius.

Naast de regelbare ventilatoren valt de voeding positief op door het grote aantal molex-aansluitingen en het gebruik van gaas om de kabels netjes bij elkaar te houden. Dit gaas bevat koperdraad waardoor het ook EMI (Electromagnetic Interference) zou verminderen, aldus de marketingmannen van Enermax. Het is twijfelachtig hoe effectief dit is, maar het is in ieder geval handig om de kabels netjes bij elkaar te houden. Uiteraard hebben we niet alleen naar het uiterlijk van de voeding gekeken, maar is ook een blik op het innerlijk geworpen. Wanneer we de voeding openschroeven zien we flink geschapen componenten en een tweetal grote koelblokken. In het geval van koelblokken is groter beter aangezien een groter koelblok betekent dat de ventilatoren minder hard hoeven te werken.
Silentmaxx 580W IC-Tech
Het tweede stroommonster dat de revue passeert is de 580W IC-Tech-voeding van Silentmaxx. De Silentmaxx 580W IC-Tech wordt geleverd met slechts een stroomkabel, maar een Duitstalige handleiding kan gedownload worden op de site van Silentmaxx. De voeding kan maar liefst een vermogen van 580 Watt leveren en is uitgerust met een tweetal ventilatoren. Evenals de Enermax-voeding is Silentmaxx 580W IC-Tech uitgerust met een regeling die de ventilatorsnelheid varieert op basis van de temperatuur.

Bijzonder is dat niet alleen de twee ventilatoren binnen in de voeding automatisch geregeld worden op basis van de temperatuur, maar dat ook tot zes externe ventilatoren aangestuurd kunnen worden door de voeding. Deze ventilatoren worden geregeld door een externe temperatuursensor waarvan de gebruiker de positie kan bepalen. Hiermee kan de voeding ook zijn steentje bijdragen wat betreft het reduceren van de geluidsproductie van de case fans. Door de verschillende extra kabels voor het aansluiten van ventilatoren ontspruit er wel een behoorlijke kabelbrei aan de achterkant van de voeding.

Helaas hebben we geen foto van het interieur van de voeding kunnen schieten vanwege een creatieve constructie met schroeven. Wanneer we echter een blik naar binnen werpen door de ventilator openingen zien we dat de koellichamen die binnen in de voeding te vinden zijn erg bescheiden afmetingen hebben, zeker wanneer we het flinke vermogen in ons achterhoofd nemen. De verschillende onderdelen worden namelijk slechts gekoeld door kleine stukjes aluminium zonder een serieus profiel.
Zalman ZM400B-APS
De derde en laatste voeding die gebruik maakt van actieve koeling is de ZM400B-APS van Zalman. Zalman is voornamelijk bekend geworden door de stille processor- en videokaartkoelers, maar heeft ook verschillende stille voedingen in het assortiment zitten. De Zalman ZM400B-APS is het topmodel uit de serie met een maximaal vermogen van 400 Watt. De voeding wordt geleverd met een beknopte handleiding, een stroomkabel, schroefjes, vier stuks klittenband om kabels bij elkaar te kunnen binden en een verloopstukje om één molex-aansluiting om te kunnen toveren tot vier ventilatoraansluitingen. Van deze vier aansluitingen leveren twee aansluitingen 12V en de andere twee aansluitingen leveren 5V.

De voeding zelf ziet er vrij standaard uit. Aanwezig zijn alle aansluitingen die we vandaag de dag verwachten van een voeding, maar niks meer of minder. Dat de voeding toch niet geheel allerdaags is blijkt wanneer we hem openschroeven. Aan de binnenkant van de voeding vinden twee aluminium koelblokken met bovengemiddelde afmetingen waarover een zacht briesje geblazen wordt door de aanwezige ventilator.
IBL Power NT 400 semipassiv
De vierde voeding die onder de loep gelegd wordt is de Power NT 400 semipassiv van IBL. Zoals de naam van de voeding al aangeeft wordt het apparaat semi-passief gekoeld wat inhoudt dat de aanwezige ventilator niet noodzakelijk in actie hoeft te komen. De Power NT 400 semipassiv heeft een vermogen van 400 Watt en wordt geleverd met de gebruikelijk stroomkabel, schroefjes, een miezerige handleiding en een tweetal verloopstukjes. Er wordt een verloopstukje meegeleverd om één molex-aansluiting om te toveren tot een SATA-aansluiting en daarnaast wordt een verloopstukje meegeleverd om een ventilator aan te kunnen sluiten op een molex-stekker. De voeding is overigens gebaseerd op de 400 Watt Fortron ATX-voeding, het is geen eigen ontwerp van IBL.

De IBL Power NT 400 semipassiv is bijzonder vanwege verschillende eigenschappen. Allereerst is er de aanwezigheid van de 12cm ventilator. Deze staat standaard uit, maar wordt ingeschakeld wanneer de temperatuur van de voeding boven 80º Celsius uitkomt. Wanneer de temperatuur weer benenden 75º Celsius is gezakt wordt de ventilator weer uitgeschakeld. De ventilator is bevestigd aan de voeding door middel van een viertal rubbers, wat de geluidsproductie ten goede moet komen.

Naast het gebruik in bovenstaande semi-passieve modus kan de voeding ook gekoppeld worden aan de mCubed T-Balancer fancontroller. Hiermee wordt het mogelijk voor de gebruiker om zelf een curve te ontwerpen die bepaald hoe hard de ventilator draait op basis van de temperatuur. Hoewel de voeding ook zonder de mCubed T-Balancer fancontroller te gebruiken is, is dit niet aan te raden. Wanneer de voeding zwaar belast wordt is helaas het gebruik van de ingebouwde ventilator noodzakelijk en die is luidruchtig op maximale snelheid. Daarnaast is het uitermate irritant als de ventilator steeds aanspringt, eventjes op volle snelheid blaast en vervolgens weer uitgaat.
Wanneer we de Power NT 400 semipassiv openschroeven zien we dat de voeding gebruik maakt van componenten met bescheiden afmetingen. De aluminium koelprofielen zijn in ieder geval groter dan die in de Silentmaxx 580W IC-Tech, maar voor passief gebruik is het aan de krappe kant.
Yesico Fanless FL-420
De volgende voeding is de Fanless FL-420 van Yesico. Zoals de naam van de voeding al doet vermoeden betreft het hier een 420 Watt voeding die volledig passief gekoeld wordt. De voeding wordt geleverd met een nette handleiding, stroomkabel, schroefjes, enkele tie-wraps en een Yesico-sticker. Dit alles is verpakt in een keurige kartonnen doos met handvat.

De Yesico Fanless FL-420 heeft verschillende bijzondere eigenschappen. De meest in het oog springende feature is uiteraard het ontbreken van ventilatoren waardoor de geluidsproductie van de voeding 0,0 dBa is. Om de componenten binnen in de voeding niet al te warm te laten worden vinden we aan de buitenkant van de voeding een flink koelblok dat aan de achterkant van de kast uitsteekt. Wanneer we de voeding openschroeven zien we dat ook binnenin het apparaat niet zuinig is omgesprongen met koelblokken.


Naast het koelblok vinden we aan de achterkant van de voeding een tweetal status LED's. Wanneer de temperatuur van de voeding zich in de veilige zone bevindt brand de groene LED en wanneer de temperatuur boven de 60º Celsius stijgt gaat de gele LED branden. Indien de temperatuur verder blijft stijgen wordt de voeding uiteindelijk uitgeschakeld bij een temperatuur van 100º Celsius. Om te voorkomen dat het zover komt is het mogelijk om een ventilator in actie te laten komen zodra de 60º Celsius grens wordt bereikt. De voeding is namelijk uitgerust met een speciale molex-aansluiting waarover 12V-spanning komt te staan zodra de ingewanden een temperatuur van 60º Celsius hebben bereikt.
De voeding valt verder positief op doordat alle kabels bijeengehouden worden door zwart gaas. Bij veel voedingen wordt dit alleen gedaan bij de 20/24-pins ATX-aansluiting, maar bij de Yesico-voeding is dit gedaan bij elke kabel. Een handige toevoeging waardoor de kabelbrei achter de voeding er een stuk netter uit komt te zien. Ook noemenswaardig is de aanwezigheid van een speciale aarddraad bij de Yesico Fanless FL-420. Wellicht nuttig voor de bezitters van bijvoorbeeld een plexiglazen behuizing.
SilverStone ST30NF
De tweede voeding die volledig passief gekoeld wordt is de SilverStone ST30NF. Deze voeding heeft een vermogen van 300W en wordt geleverd met de gebruikelijke onderdelen. Aanwezig in de kartonnen doos met handvat zijn een handleiding, vier schroefjes en een stroomkabel. De voeding is, evenals de Yesico-voeding, volledig gemaakt van aluminium.

De SilverStone ST30NF is uitgerust met een koelprofiel aan de achterkant, de boven- en onderkant en beide zijkanten om de warmte weg te werken. Om de warmte efficiënt weg te werken wordt gebruik gemaakt van een koperen heatpipe. Deze heatpipe verbindt één van de koelblokken aan de binnenkant van de voeding met het koelprofiel aan de achterzijde van de voeding. Helaas konden we de voeding niet openmaken om dit met eigen ogen te aanschouwen, maar onderstaande illustratie van SilverStone laat het idee duidelijk zien.

Naast het feit dat de voeding passief gekoeld wordt heeft de SilverStone ST30NF nog een overeenkomst met de Yesico Fanless FL-420. Evenals de Yesico-voeding is de SilverStone-voeding uitgerust met een tweetal LED'jes. De eerste LED geeft aan of de voeding aan- of uitstaat. De tweede LED geeft een indicatie van de temperatuur van de voeding. Bij een temperatuur beneden de 55º Celsius is de LED groen en bij een temperatuur boven de 55º Celsius schakelt de kleur naar rood. Wanneer dit gebeurt is het niet verstandig om de voeding aan te raken, aldus de handleiding. De hoge temperatuur heeft verder geen consequenties, het is niet mogelijk om zoals bij de Yesico-voeding een optionele ventilator aan te laten springen.
Silentmaxx proSilence CPC-503W
De laatste twee voedingen die aan bod komen, komen beiden uit het assortiment van Silentmaxx. Het eerste exemplaar is de proSilence CPC-503W. Deze semi-passieve voeding kan maximaal 503 Watt vermogen leveren aan de computer. In de kartonnen doos van de voeding vinden we de gebruikelijke onderdelen: een beknopte handleiding, een stroomkabel en een viertal schroefjes voor de montage van de voeding in de computerbehuizing.

Evenals de Yesico Fanless FL-420 heeft de proSilence CPC-503W aan de achterkant van de voeding een groot koelprofiel uitsteken om de voeding koel te houden. Wanneer we de voeding openschroeven zien wat dat ook binnenin de voeding gebruik wordt gemaakt van een flink koelprofiel. Opvallend hieraan is dat alle belangrijke transistors aan dit koelblok gemonteerd zijn op enkele centimeters hoogte boven het PCB. Blijkbaar werkt het, maar het is enigszins een twijfelachtige oplossing. Hoe groter de afstand tussen de verschillende onderdelen binnen de voeding is hoe groter onder andere de inductieweerstand tussen de onderdelen wat voor ongewenste effecten kan zorgen. Helaas hebben we niet de beschikking over apparatuur om te analyseren in hoeverre deze constructie invloed heeft op de kwaliteit van de geleverde spanningen. Heel groot is het mogelijke negatieve effect in ieder geval niet aangezien ons testsysteem prima werkte op de voeding. Het is echter denkbaar dat het bijvoorbeeld bij een heftig overgeklokt systeem voor instabiliteit kan zorgen.

Zoals al gezegd is de proSilence CPC-503W een semi-passief gekoelde voeding. Hoewel de voeding kan werken zonder actief gekoeld te worden is er wel een ventilator aanwezig die ingeschakeld kan worden door middel van een knopje aan de achterkant van de voeding. Hierbij kan gekozen worden tussen een tweetal verschillende modi. Allereerst is het mogelijk dat de ventilator uit blijft totdat een temperatuur van circa 64º Celsius is bereikt. Wanneer dit gebeurt wordt de ventilator ingeschakeld totdat de voeding is afgekoeld tot een temperatuur van 45º Celsius. Bij de tweede optie wordt de snelheid van de ventilator geleidelijk opgevoerd tot de maximale snelheid is bereikt bij een temperatuur van 50º Celsius. De ventilator is bevestigd aan de behuizing van de voeding met behulp van een viertal rubbers om ongewenste vibraties te voorkomen.

Silentmaxx semi-Fanless 450W
De laatste voeding die we zullen behandelen in deze vergelijking is de Silentmaxx semi-Fanless 450W. Deze voeding vertoont overeenkomsten met de op de vorige pagina besproken proSilence CPC-503W, maar er zijn ook een groot aantal verschillen. Zoals de naam van de voeding aangeeft kan het apparaat 450 Watt vermogen leveren. De voeding wordt alleen geleverd met een stroomkabel, een handleiding of schroefjes konden er ditmaal blijkbaar niet vanaf.

Doordat de voeding een nieuwer model is, is de semi-Fanless 450W onder andere uitgerust met een 24-pins ATX-stekker in plaats van een 20-pins exemplaar en een 8-pins stroomaansluiting in plaats een 4-pins exemplaar. Voor gebruikers van een moederbord dat niet overweg kan met het nieuwe type aansluiting worden verloopstukjes meegeleverd. Naast de 24-pins ATX-stekker is de 6-pins PCI Express-stroomaansluiting een nieuwe eend in de bijt. Vreemd genoeg lijkt het er op dat de mannen van Silentmaxx hun huiswerk niet helemaal goed gedaan hebben wat betreft de 6-pins PCI Express-stroomaansluiting. De kabel past namelijk niet in de huidige PCI Express-videokaarten vanwege één pin die een andere vorm heeft dan wat verwacht wordt door de videokaart.
Het tweede grote verschil is de koeling van de voeding. Ook deze voeding is uitgerust met een groot koelblok aan de achterkant van de voeding, maar aan de binnenkant ziet de voeding er volledig anders, maar desondanks toch ook bekend uit. Het blijkt namelijk dat de ingewanden van de voeding identiek zijn aan die van Yesico Fanless FL-420. Zelfs de koelblokken die gebruikt worden binnenin de voeding zijn gelijk. Verrassend genoeg verschillen de voedingen wel wat betreft het maximale vermogen dat geleverd kan worden als we de specificaties van beide fabrikanten mogen geloven.

Hoewel de binnenkant van de Silentmaxx semi-Fanless 450W en de Yesico Fanless FL-420 identiek is, gaat dit niet op voor de buitenkant. De Silentmaxx semi-Fanless 450W is bijvoorbeeld uitgerust met een draaiknop waarmee de aanwezige ventilator geregeld kan worden. Uiteraard is het mogelijk deze volledig uit te zetten, maar het is ook mogelijk om deze automatisch aan te laten springen bij 50º, 60º, 70º of 80º Celsius. De laatste modus die beschikbaar is, is de zogenaamde auto modus waarbij de ventilatorsnelheid geleidelijk opgevoerd wordt op basis van de temperatuur. In tegenstelling tot de proSilence CPC-503W is deze ventilator gewoon bevestigd met een viertal schroefjes in plaats van rubbers. Het laatste verschil met de proSilence CPC-503W is het feit dat de semi-Fanless 450W is uitgerust met een fancy LED'je. Verrassend genoeg wordt de functie van dit LED'je nergens gedocumenteerd door Silentmaxx, maar deze zal ongetwijfeld gaan branden zodra de temperatuur van de voeding boven een bepaalde waarde stijgt.
Geluidsdempers
Het kopen van een nieuwe voeding kan een prijzige aangelegenheid zijn. Het gebruik van een geluidsdemper om de geluidsproductie van de bestaande voeding te minimaliseren zal voor veel mensen dan ook aantrekkelijker in de oren klinken. Zeker aangezien een dergelijke geluidsdemper, afhankelijk van het model, voor een fractie van de prijs van een nieuwe voeding aangeschaft kan worden.
Sharkoon Anti-vibe voor voedingen
De eerste geluidsdemper die we bekijken is de Sharkoon Anti-vibe voor voedingen. Deze geluidsdemper heeft een prijskaartje van slechts enkele euro's. De Sharkoon Anti-vibe voor voedingen bestaat uit een siliconenframe dat om de rand van de voeding heen geplaatst kan worden. Hierdoor maakt de voeding niet langer direct contact met de computerbehuizing waardoor ongewenste vibraties van de voedingsventilatoren niet doorgegeven worden aan de behuizing. In het pakket vinden we verder enkele schroefjes en siliconenringetjes om de voeding te kunnen monteren in de behuizing.

IBL Box NT/80
De tweede geluidsdemper die aan bod komt is de IBL Box NT/80. Deze geluidsdemper heeft een prijskaartje van circa 20 euro. De IBL Box NT/80 is een soort van tunnel die achterop de voeding gemonteerd moet worden. De binnenkant van de IBL Box NT/80 is bekleed met geluidsdempend materiaal waardoor het geluid dat ontsnapt aan de achterkant van de voeding deels geabsorbeerd zal worden. Om zoveel mogelijk geluid te dempen zijn aan de binnenkant van de geluidsdemper een tweetal schotjes geplaatst zodat het geluid niet door de demper heen kan reizen zonder kennis te maken met het geluidsdempend materiaal.
Testopstelling & energieverbruik
Testopstelling
Nu we alle producten besproken hebben wordt het tijd voor actie. We hebben alle voedingen aangesloten op het onderstaande testsysteem en gekeken naar het energieverbruik, de koelprestaties, het niveau van de voltages en de geluidsproductie. Onderstaand systeem is wellicht niet de zwaarst mogelijke opstelling voor de voedingen, maar is wel erg stil zodat er weinig interferentie optreedt in de geluidsdrukmetingen. Tevens zullen de meeste mensen die een stil systeem willen veelal niet een al te extreme opstelling bouwen aangezien dat moeilijk te combineren is met een lage geluidsproductie.
Als extra vergelijkingsmateriaal hebben we de Chieftec HPC-340-201, de Antec TruePower 480P en de Cooler Master RealPower RS-450-ACLY. De Chieftec HPC-340-201 is een veelgebruikte 340 Watt voeding die wordt meegeleverd met de populaire Chieftec Dragon-miditowers. De Antec TruePower 480P is eveneens een veelgebruikte voeding. De Cooler Master RS-450-ACLY is een stille voeding die we enkele maanden geleden al onder de loep hebben genomen.
 |
 | Het testsysteem | |  |
 |
 | Processor |  | Intel Pentium 4 3,0GHz 800MHz FSB & HT |  |
 |
 | Geheugen |  | 2x Corsair TWINX 256MB 466MHz |  |
 |
 | Moederbord |  | Asus P4C800 |  |
 |
 | Videokaart |  | Asus GeForce 256 DeLuxe |  |
 |
 | Harde schijf |  | Maxtor D740x, 40GB |  |
 |
 | Dvd-drive |  | Lite-On 16x48x IDE |  |
 |
Energieverbruik
We hebben de energieconsumptie van het complete systeem gemeten met behulp van de Voltcraft Energy Check 3000. De energieconsumptie van het complete systeem is een maatstaf voor de efficiency van de voeding. Als het systeem meer- of minder energie verbruikt bij een identieke configuratie kan dit alleen maar veroorzaakt worden door de voeding. De energieconsumptie hebben we gemeten in een drietal verschillende toestanden. Als eerste hebben we de energieconsumptie gemeten terwijl de computer alleen de Windows-desktop weergaf. Vervolgens hebben we de energieconsumptie gemeten terwijl de computer druk bezig was met het draaien van de SiSoft Sandra Multimedia-benchmark. Als laatste hebben we gecheckt hoeveel het systeem gebruikt terwijl deze wel aangesloten is op het lichtnet, maar niet aan staat. De meeste mensen zullen zich er niet bewust van zijn, maar ook dan gebruikt de computer energie, hoewel het niet veel is. Om tot betrouwbare resultaten te komen hebben we voor elke meting tien à vijftien samples genomen en daar het gemiddelde van berekend.
 |
 | Energieconsumptie, idle (Watt) |  |
 |
 | Yesico Fanless FL-420 |   83,8 |  |
 |
 | Silentmaxx semi-Fanless 450W |   85,6 |  |
 |
 | Cooler Master RS-450-ACLY |   87,1 |  |
 |
 | SilverStone ST30NF |   88,3 |  |
 |
 | Enermax Noisetaker |   92,6 |  |
 |
 | Silentmaxx proSilence CPC-503W |   93,1 |  |
 |
 | Zalman ZM400B-APS |   95,3 |  |
 |
 | Chieftec HPC-340-201 |   96,2 |  |
 |
 | IBL Power NT 400 |   96,7 |  |
 |
 | Silentmaxx 580W IC-Tech |   97,7 |  |
 |
 | Antec True480P |   107,2 |  |
 |
Zoals bovenstaande grafiek laat zien zijn er aanzienlijke verschillen qua energieverbruik tussen de voedingen. Wanneer de computer uit zijn spreekwoordelijke neus zit te peuteren varieert het energieverbruik tussen de 83,8 Watt en de 107,2 Watt, een verschil van bijna 25 Watt. Niet alleen 25W extra energie die weggewerkt moet worden door het koelsysteem, maar ook 25 Watt die later op de energierekening zal verschijnen. De meest inefficiënte voeding is zonder twijfel de Antec TruePower 480P. Op enige afstand van de Antec TruePower 480P volgt de middenmoot. Slechts enkele voedingen vallen positief op door de lage energieconsumptie. Niet geheel verrassend zijn dit voornamelijk de voedingen die semi-passief hun werk doen. Alleen de Cooler Master-voeding is een uitzondering hierop.
 |
 | Energieconsumptie, load (Watt) |  |
 |
 | Cooler Master RS-450-ACLY |   147,4 |  |
 |
 | Yesico Fanless FL-420 |   147,6 |  |
 |
 | Silentmaxx semi-Fanless 450W |   150,6 |  |
 |
 | SilverStone ST30NF |   151,3 |  |
 |
 | Enermax Noisetaker |   151,3 |  |
 |
 | Silentmaxx proSilence CPC-503W |   155,5 |  |
 |
 | Silentmaxx 580W IC-Tech |   159,3 |  |
 |
 | IBL Power NT 400 |   161,5 |  |
 |
 | Chieftec HPC-340-201 |   162,5 |  |
 |
 | Zalman ZM400B-APS |   167,1 |  |
 |
 | Antec True480P |   169,4 |  |
 |
Wanneer we de computer aan het werk zetten blijft de ranglijst qua energieconsumptie ruwweg gehandhaafd. De Antec TruePower 480P blijft de meeste energie zuipen en het viertal voedingen met een lage idle-energieconsumptie blijkt ook onder load een lage energieconsumptie te hebben. Helemaal gelijk gebleven is het plaatje echter niet. Het verschil tussen de Antec TruePower 480P en de overige voedingen is bijvoorbeeld aanzienlijk kleiner geworden. Tevens kan de Enermax Noisetaker EG475AX-VE(G) zich ditmaal voegen bij het illustere gezelschap van bovengemiddeld efficiënte voedingen. De energietests sluiten we af met een overzicht van het verbruik terwijl de computer uit staat. De Cooler Master RS-450-ACLY komt hier wederom erg goed uit de bus:
 |
 | Energieconsumptie, uit (Watt) |  |
 |
 | Cooler Master RS-450-ACLY |   1,3 |  |
 |
 | Silentmaxx semi-Fanless 450W |   3,0 |  |
 |
 | Yesico Fanless FL-420 |   3,1 |  |
 |
 | Chieftec HPC-340-201 |   3,3 |  |
 |
 | SilverStone ST30NF |   3,3 |  |
 |
 | Enermax Noisetaker |   3,4 |  |
 |
 | Silentmaxx proSilence CPC-503W |   4,2 |  |
 |
 | Antec True480P |   5,0 |  |
 |
 | Silentmaxx 580W IC-Tech |   5,1 |  |
 |
 | Zalman ZM400B-APS |   6,0 |  |
 |
 | IBL Power NT 400 |   7,6 |  |
 |
Koeling & voltages
Koeling
Met de mogelijkheid om verschillende voedingen passief te gebruiken rijst natuurlijk de vraag omhoog wat het effect hiervan is op de temperatuur binnen de computerbehuizing. Om deze vraag te beantwoorden hebben we de temperatuur van het moederbord gemeten terwijl de processor druk bezig was het draaien van de SiSoft Sandra Multimedia-benchmark. Hierbij hebben we gewacht met de meting totdat de temperatuur gestabiliseerd was. De resultaten hebben we genormaliseerd op een kamertemperatuur van 20º Celsius.
 |
 | Temperatuur moederbord (º C) |  |
 |
 | Silentmaxx 580W IC-Tech |   29,5 |  |
 |
 | Antec True480P |   31,0 |  |
 |
 | Cooler Master RS-450-ACLY |   31,0 |  |
 |
 | Chieftec HPC-340-201 |   31,0 |  |
 |
 | Enermax Noisetaker |   32,0 |  |
 |
 | Silentmaxx proSilence CPC-503W (auto) |   32,5 |  |
 |
 | Zalman ZM400B-APS |   32,5 |  |
 |
 | IBL Power NT 400 |   33,0 |  |
 |
 | Silentmaxx semi-Fanless 450W (auto) |   33,5 |  |
 |
 | Silentmaxx semi-Fanless 450W (uit) |   35,5 |  |
 |
 | SilverStone ST30NF |   36,5 |  |
 |
 | Yesico Fanless FL-420 |   36,5 |  |
 |
 | Silentmaxx proSilence CPC-503W (uit) |   36,5 |  |
 |
Zoals bovenstaande grafiek laat zien zit er een duidelijk verschil tussen de voedingen die passief gekoeld worden en de voedingen met ventilator. Door het ontbreken van een luchtstroom bij de voedingen die passief gekoeld worden stijgt de temperatuur binnen in de kast flink. De temperatuurstijging was niet zo drastisch dat het systeem instabiel werd, maar de processorkoeler moest wel flink zijn best doen om dit te voorkomen. Bij een krappere behuizing, of een behuizing waarin meer en/of snellere onderdelen geplaatst zijn zal het zeker noodzakelijk zijn om een ventilator bij te plaatsen. Daarnaast is het sowieso onzinnig om een passief gekoelde voeding te nemen als vervolgens de processorkoeler op volle toeren moet gaan draaien om oververhitting te voorkomen.
Het feit dat de IBL Power NT 400 semipassiv als enige semi-passief gekoelde voeding goed scoort in de temperatuurtest heeft helaas weinig te maken met een goede koeling. De voeding wordt namelijk te warm om volledig passief gekoeld te worden waardoor de ingebouwde ventilator aan het werk gezet wordt.
Voltages
Het volgende aspect waarna we hebben gekeken zijn de spanningen die de voeding produceert. Uiteraard is het belangrijkste aspect van de voeding hoe goed deze de computer kan voorzien van energie, maar helaas is dit ook direct het aspect dat eigenlijk niet goed meetbaar is zonder een complete verzameling van kostbare apparatuur. We hebben de spanningen die de verschillende voedingen produceren op de 3,3V, de 5V en de 12V uitgangen gemeten met behulp van de sensoren die aanwezig zijn op het moederbord. Erg veelzeggend is dit niet, maar echt grote afwijkingen zijn hiermee in ieder geval wel mee te vinden. Zoals de onderstaande tabel laat zien presteren alle voedingen gelijkwaardig:
 |
 | Voltage metingen | | | |  |
 |
 | Voeding |  | 3,3V lijn |  | 5V lijn |  | 12V lijn |  |
 |
 | Yesico Fanless FL-420 |  | 3,26 |  | 5,13 |  | 11,67 |  |
 |
 | Silentmaxx semi-Fanless 450W |  | 3,22 |  | 5,13 |  | 11,80 |  |
 |
 | Cooler Master RS-450-ACLY |  | 3,30 |  | 5,08 |  | 11,73 |  |
 |
 | SilverStone ST30NF |  | 3,34 |  | 5,08 |  | 11,61 |  |
 |
 | Enermax Noisetaker |  | 3,31 |  | 5,21 |  | 11,92 |  |
 |
 | Silentmaxx proSilence CPC-503W |  | 3,38 |  | 5,16 |  | 11,92 |  |
 |
 | Zalman ZM400B-APS |  | 3,33 |  | 5,16 |  | 11,87 |  |
 |
 | Chieftec HPC-340-201 |  | 3,26 |  | 5,19 |  | 11,80 |  |
 |
 | IBL Power NT 400 |  | 3,36 |  | 5,13 |  | 11,85 |  |
 |
 | Silentmaxx 580W IC-Tech |  | 3,36 |  | 5,11 |  | 11,80 |  |
 |
 | Antec True480P |  | 3,30 |  | 5,05 |  | 11,55 |  |
 |
Geluidsproductie
Het volgende aspect dat we hebben getest is de geluidsproductie. We hebben de geluidsproductie van de voedingen gemeten ter hoogte van de voeding, tien centimeter naast de computerbehuizing (een Chieftec Dragon-miditower). Tijdens de geluidsdrukmetingen hebben we gepoogd de invloed van andere geluidsbronnen dan de voeding zoveel mogelijk te elimineren. Alleen de harde schijf, een Maxtor D740x, kon het zwijgen niet opgelegd worden. Dit bleek echter geen probleem te zijn om de verschillen in geluidsproductie tussen de verschillende voedingen te meten. De metingen zijn gedaan met een Voltcraft digitale geluidsdrukmeter type 322. Per metingen hebben we het gemiddelde genomen van 300 samples die gemeten zijn met een samplesnelheid van 0,1 seconde.
 |
 | Geluidsproductie, idle (dBa) |  |
 |
 | Silentmaxx proSilence CPC-503W (uit) |   39,6 |  |
 |
 | Yesico Fanless FL-420 |   39,7 |  |
 |
 | SilverStone ST30NF |   39,9 |  |
 |
 | Silentmaxx semi-Fanless 450W (uit) |   40,1 |  |
 |
 | IBL Power NT 400 |   40,2 |  |
 |
 | Silentmaxx semi-Fanless 450W (auto) |   41,8 |  |
 |
 | Silentmaxx proSilence CPC-503W (auto) |   42,3 |  |
 |
 | Enermax Noisetaker |   45,8 |  |
 |
 | Cooler Master RS-450-ACLY |   46,5 |  |
 |
 | Zalman ZM400B-APS |   47,8 |  |
 |
 | Chieftec HPC-340-201 |   49,1 |  |
 |
 | Antec True480P |   51,5 |  |
 |
 | Silentmaxx 580W IC-Tech |   62,0 |  |
 |
Niet geheel verrassend zijn de voedingen die passief gekoeld worden het stilst. Deze produceren namelijk helemaal geen geluid. De enige uitzondering hierop is de IBL Power NT 400 semipassiv die een licht brommend geluid produceerde dat dichtbij de voeding hoorbaar is. De oorzaak hiervan moet ongetwijfeld gezocht worden bij één of meerder spoeltjes die resoneren op de wisselspanningsfrequentie van het stroomnet. Tussen de voedingen die actief gekoeld worden zijn wel grote verschillen aanwezig. De meest luidruchtige voeding is de Silentmaxx 580W IC-Tech. Deze voeding is alles behalve stil, zelfs de Antec True480P en de Chieftec HPC-340-201 produceren minder geluid. Dit tweetal produceert op hun beurt een zacht gezoem, niet luidruchtig, maar ook niet stil.
Volgens de geluidsdrukmeter is de Zalman ZM400B-APS de volgende voeding op de geluidsproductieladder, maar mijn oren zijn een andere mening toegedaan. De Cooler Master RealPower RS-450-ACLY produceert minder decibels, maar wel enigszins een irritante bromtoon waardoor de voeding beter hoorbaar is dan de Zalman ZM400B-APS, die slechts een licht geruis produceert. De Enermax Noisetaker EG475AX-VE(G) produceert nog iets minder decibels dan de Cooler Master-voeding, maar echt goed hoorbaar zijn de verschillen tussen de drie voedingen niet. Helemaal onderaan de geluidsproductie ladder vinden we het tweetal semi-passief gekoelde voedingen van Silentmaxx. Ook wanneer de ventilator ingeschakeld wordt op de auto-stand blijven deze twee voedingen extreem stil.
 |
 | Geluidsproductie (dBa) |  |
 |
 | Chieftec (standaard) |   49,1 |  |
 |
 | Chieftec (Sharkoon Anti-vibe) |   49,1 |  |
 |
 | Chieftec (IBL Box NT/80) |   48,0 |  |
 |
Als laatste is gekeken naar de twee geluidsdempers. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van de Chieftec HPC-340-201, een veel verkochte voeding met een 'normale' geluidsproductie. Zoals bovenstaande grafiek laat zien heeft de Sharkoon Anti-vibe voor voedingen geen enkel effect op de geluidsproductie van de voeding. Wellicht dat dit anders is wanneer de voeding is uitgerust bijvoorbeeld een slecht gebalanceerde ventilator, maar in dat geval is het handiger om de ventilator te vervangen door een beter en stiller exemplaar. De IBL Box NT/80 blijkt de geluidsproductie van de voeding wel meetbaar en hoorbaar naar benenden te brengen, maar echt drastisch is het verschil niet.
Overzicht specificaties
Voordat we doorstomen naar de conclusie allereerst een overzicht van de specificaties:
 |
 | | Enermax Noisetaker EG475AX-VE(G) | Silentmaxx 580W IC-Tech | Silentmaxx proSilence CPC-503W | Zalman ZM400B-APS |  |
 |
 | Totaal vermogen |  | 470 W | | 580 W | | 503 W | | 400 W |  |
 |
 | Huidige prijs |  | Onbekend | | Onbekend | | Onbekend | | Onbekend |  |
 |
 | Prijs (jan. 2005) |  | € 97,- | | € 84,- | | € 203,- | | € 74,99 |  |
 |
 | Watt per euro |  | 4,85 | | 6,90 | | 2,48 | | 5,33 |  |
 |
 | Vermogen +3.3V |  | 34 A | | 32 A | | 29 A | | 28 A |  |
 |
 | Vermogen +5V |  | 40 A | | 45 A | | 36 A | | 40 A |  |
 |
 | Vermogen +12V |  | 16+15 A | | 21 A | | 19 A | | 18 A |  |
 |
 | Vermogen -5V |  | 0 A | | 1 A | | 1 A | | 0,8 A |  |
 |
 | Vermogen -12V |  | 0,8 A | | 1 A | | 1 A | | 0,3 A |  |
 |
 | Vermogen +5Vsb |  | 1,5 A | | 2 A | | 3 A | | 2 A |  |
 |
 | Geluidsproductie |  | onbekend | | 21 dBa | | 0 dBa | | 20 dBa |  |
 |
 | Aantal fans |  | 2 | | 2 | | 1 | | 1 |  |
 |
 | PFC |  | actief | | passief | | passief | | actief |  |
 |
 | ATX-aansluiting |  | 20-pins | | 20-pins | | 20-pins | | 20-pins |  |
 |
 | Aantal molex-aansluitingen |  | 7 | | 6 | | 6 | | 7 |  |
 |
 | Aantal floppy-aansluitingen |  | 2 | | 2 | | 2 | | 2 |  |
 |
 | Aantal SATA-aansluitingen |  | 2 | | 2 | | 2 | | 2 |  |
 |
 | Pentium 4-compatible |  | | | | | | | |  |
 |
 | PCI Express-aansluiting |  | | | | | | | |  |
 |
 | Extra aansluitingen |  | Speciale molex voor videokaart & rpm uitlezing ventilator | | 3x 12V voor fans (Molex-aansluiting) & 3x 12V voor fans (fan-aansluiting) | | rpm uitlezing ventilator | | geen |  |
 |
 | Bijzonderheden |  | toerental ventilatoren regelbaar met draaiknop | | Externe temperatuursensor | | schakelaar om ventilator in te schakelen | | geen |  |
 |
 | Stroomkabel meegeleverd |  | | | | | | | |  |
 |
 | Handleiding meegeleverd |  | | | | | | | |  |
 |
 | Schroefjes meegeleverd |  | | | | | | | |  |
 |
 | Extra's meegeleverd |  | Enermax sticker | | geen | | geen | | verloopstukje Molex -> 4x fan |  |
 |
 | MTBF (h) |  | > 100.000 | | onbekend | | onbekend | | onbekend |  |
 |
 | Beschikbaar gesteld door |  | | | | | | | |  |
 |
 | Specificaties fabrikant |  | | | | | | | |  |
 |
 |
 | | IBL Power NT 400 semipassiv | Yesico Fanless FL-420 | SilverStone ST30NF | Silentmaxx semi-Fanless 450W |  |
 |
 | Totaal vermogen |  | 400 W | | 420 W | | 300 W | | 450 W |  |
 |
 | Huidige prijs |  | 117,- | | Onbekend | | Onbekend | | Onbekend |  |
 |
 | Prijs (jan. 2005) |  | 117,- | | 198,- | | 127,98,- | | 169,- |  |
 |
 | Watt per euro |  | 3,40 | | 2,12 | | 2,34 | | 2,66 |  |
 |
 | Vermogen +3.3V |  | 30 A | | 25 A | | 23 A | | 28 A |  |
 |
 | Vermogen +5V |  | 28 A | | 35 A | | 25 A | | 35 A |  |
 |
 | Vermogen +12V |  | 16 A | | 18 A | | 18 A | | 16 A |  |
 |
 | Vermogen -5V |  | 0,3 A | | 0,3 A | | 0 A | | 0,5 A |  |
 |
 | Vermogen -12V |  | 0,5 A | | 0,8 A | | 0,6 A | | 0,8 A |  |
 |
 | Vermogen +5Vsb |  | 2 A | | 3 A | | 1,5 A | | 2 A |  |
 |
 | Geluidsproductie |  | 0-38 dBa | | 0 dBa | | 0 dBa | | 0-12 dBa |  |
 |
 | Aantal fans |  | 1 | | 0 | | 0 | | 1 |  |
 |
 | PFC |  | actief | | passief | | actief | | passief |  |
 |
 | ATX-aansluiting |  | 20-pins | | 20-pins | | 20-pins | | 20/24-pins |  |
 |
 | Aantal molex-aansluitingen |  | 6 | | 9 | | 6 | | 6 |  |
 |
 | Aantal floppy-aansluitingen |  | 2 | | 3 | | 2 | | 2 |  |
 |
 | Aantal SATA-aansluitingen |  | 1 | | 2 | | 2 | | 2 |  |
 |
 | Pentium 4-compatible |  | | | | | | | |  |
 |
 | PCI Express-aansluiting |  | | | | | | | |  |
 |
 | Extra aansluitingen |  | Temperatuursensor, fan | | 1x 12V fan-aansluiting (molex stekker), aarddraad | | geen | | geen |  |
 |
 | Bijzonderheden |  | Aan te sluiten op de T-Balancer | | twee status led's | | twee status led's | | draaiknop om fan te regelen & status led |  |
 |
 | Stroomkabel meegeleverd |  | | | | | | | |  |
 |
 | Handleiding meegeleverd |  | | | | | | | |  |
 |
 | Schroefjes meegeleverd |  | | | | | | | |  |
 |
 | Extra's meegeleverd |  | Verloopstukje molex naar fan | | 3 tie wraps & sticker | | geen | | geen |  |
 |
 | MTBF (h) |  | onbekend | | onbekend | | 100.000 | | onbekend |  |
 |
 | Beschikbaar gesteld door |  | | | | | | | |  |
 |
 | Specificaties fabrikant |  | | | | | | | |  |
 |
Conclusie
Voordat een keuze gemaakt kan worden tussen de voedingen zal eerste besloten moeten worden of een (semi-)passief gekoelde voeding überhaupt zinnig is. Het is immers niet echt slim om een dure, passief gekoelde voeding aan te schaffen wanneer er vervolgens ventilatoren in de computerbehuizing geïnstalleerd moeten worden die het gehele positieve effect teniet doen. Zo erg blijkt het gelukkig niet te zijn, maar een passief gekoelde voeding zal zeker niet in elk systeem tot zijn recht komen.
Allereerst zal het systeem al relatief stil moeten zijn wil het een merkbaar effect hebben, anders zal een voeding met één of twee stille ventilatoren waarschijnlijk een betere keuze zijn. Daarnaast zal door bijna elk modern systeem een toch klein briesje moeten waaien om oververhitting van de componenten te voorkomen. Alleen wanneer de computer weinig aan het doen is hoeft het ontbreken van een luchtstroom geen onoverkomelijk probleem zijn. Gelukkig staan de meeste moderne computers het merendeel van hun tijd te lanterfanten. Het afspelen van dvd's, mp3's of DivX-bestanden kunnen de meeste processors met twee handen op de rug gebonden. Hierbij komt dat een stille ventilator die direct de lucht uit de behuizing blaast effectiever werkt dan dezelfde ventilator die deze lucht eerst door een doolhof van componenten moet persen in de voeding.
Wanneer we kijken naar de passief en semi-passief gekoelde voedingen in deze vergelijking zijn er twee exemplaren die boven het maaiveld uitsteken, te weten de Yesico Fanless FL-420 en de Silentmaxx semi-Fanless 450W. Beide voedingen hebben dezelfde ingewanden die efficiënt weten om te gaan met energie. De Yesico Fanless FL-420 valt verder positief op door de speciale ventilator-aansluiting en de nette afwerking van de kabels. De Silentmaxx semi-Fanless 450W scoort hoge ogen vanwege de regelbare ingebouwde ventilator. Helaas moet voor beide voedingen wel flink in de buidel getast worden.
Goedkoper zijn de actief gekoelde voedingen. Het exemplaar dat in deze categorie het best scoort is de Cooler Master Real Power RS-450-ACLY. Deze voeding wordt op de voet gevolgd door de Zalman ZM400B-APS en de Enermax Noisetaker EG475AX-VE(G) wat betreft de geluidsproductie. Wanneer we kijken naar de efficiency scoort de Cooler Master het hoogst met de Enermax Noisetaker volgend in het kielzog. De Zalman-voeding blijft hier een flink stuk achteraan dobberen.
De niet in deze conclusie genoemde voedingen zijn zeker niet per definitie niet de moeite waard, maar met de gegevens op de voorgaande pagina's moet het mogelijk zijn om ook zelf de inschatting te maken of een voeding geschikt is.

Dankwoord: Met dank een Space Promotion, MR Silent Computing en Silverstone voor het beschikbaar stellen van de verschillende voedingen en de geluidsdempers.