Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Farpoint Review

Bijna in de roos geschoten

27-05-2017 • 06:00

56

Singlepage-opmaak

Aim Controller

Aan de voorkant van de Aim Controller vind je een wit bolletje dat je zult herkennen van de PlayStation Move, de controller die een tweede leven heeft gekregen sinds de PSVR is uitgebracht. Het zachte bolletje kan in elke gewenste kleur oplichten, net als het bolletje van de Move. Het licht dient als baken voor de PlayStation Camera die bij de PSVR set-up wordt gebruikt. De Aim heeft niet hetzelfde aantal knoppen als de Move. De Move is eigenlijk een halve PS4-controller. Alleen met een duo Moves kun je de DualShock 4 vervangen, hoewel je dan nog steeds een deugdelijke d-pad en twee schouderknoppen mist. De Aim Controller is wat dat betreft beter uitgerust.

Aim Controller

De Aim Controller heeft twee joysticks, net als de DualSchock 4. Hij heeft bovendien een d-pad bij de voorste joystick en vier face buttons rond de achterste joystick. De trekker die je bij de achterste joystick vindt, fungeert als R2. In de buurt is ook een R1 te vinden, al is die wat lastig te bereiken. Bij de voorste joystick zijn een L1 en L2 te vinden, op een uitstekende positie. Voor wie zich voorstelt een vuurwapen in handen te hebben, zitten drie van de vier triggerknoppen dus op precies de goede plek. In de praktijk is dat genoeg, zo blijkt in Farpoint. De Aim Controller heeft verder de PlayStation-knop en een Share en Options-knop. Daarnaast is er een ingebouwde force-feedbackmotor en een micro-usb-aansluiting, zodat je de ingebouwde batterij op kunt laden.

Review Farpoint

Sexy

Heel sexy is de Aim Controller niet, maar we kunnen ons prima vinden in de sobere vormgeving. De controller ligt prima in de hand en is goed van gewicht. Hij is niet te zwaar, zodat je er desnoods uren mee kunt spelen, mocht je dat willen. De gewichtsverdeling is ook goed, dus hij is nergens topzwaar. Het is verder vooral prettig dat alle knoppen van de DualShock 4 zijn overgenomen. De Aim verbetert echter niets aan de matige tracking van de PSVR. Het systeem loopt op dat punt ook met de Aim nog steeds achter bij de HTC Vive en Oculus Rift.

Die beperking komt sterk naar voren als je Farpoint speelt. Het is een shooter waarbij je voor de camera van de PSVR wilt staan. Het is een game waarin je wilt kunnen bukken, 'weg wilt leunen' en opzij wilt stappen. De game ondersteunt dat allemaal, en de PSVR weet je bewegingen behoorlijk nauwkeurig te volgen. Het waarnemingsgebied van de PSVR is echter zo klein dat je snel buiten het bereik van de camera komt. Vooral in de hoogte schiet de camera tekort. Als je een beetje door je knieën gaat, begrijpt de game prima wat je doet, en je virtuele alter ego zal je beweging netjes volgen. Vervolgens doemt echter al snel het blauwe rooster op waarmee de PSVR aangeeft dat je buiten bereik van de camera komt. Links en rechts geldt hetzelfde, al heb je daar gelukkig wat meer bewegingsvrijheid. Het is Farpoint of de Aim Controller nauwelijks aan te rekenen: het zijn de beperkingen van de PSVR. Ze komen bij deze game echter duidelijker dan ooit naar voren.