Door Sim Kranenburg

Sony A1 oled Review

De eerste tv met geluid uit het scherm

20-04-2017 • 06:00

133

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De A1 is Sony's eerste grote oledtelevisie. Ook is het de eerste televisie waarbij het beeldpaneel naast beeld ook geluid produceert. De unieke constructie maakt een strak design mogelijk, waarbij aan de voorkant van de tv bijna alleen beeld zichtbaar is. De beeldkwaliteit is, zoals we van oled gewend zijn, erg goed en ook het unieke audiosysteem klinkt prima, al is het stereobeeld minder mooi als je niet recht voor de tv zit. Het grootste nadeel van deze tv is de prijs, die een stuk hoger ligt dan die van concurrerende modellen.

De oledtechniek vormt een belangrijke stap in de evolutie van het beeldscherm. Op het gebied van beeldkwaliteit is deze techniek een grote vooruitgang, doordat het contrast van oledschermen veel hoger is dan dat van andere schermtypen. Ook maken de fysieke eigenschappen van oled compleet nieuwe ontwerpen mogelijk. Zo kunnen televisies nu platter zijn dan ooit mogelijk was en kunnen we zelfs oprolbare televisies tegemoetzien. De tv uit deze review, Sony's A1 Bravia oled, heeft een wereldprimeur. Het is niet, zoals sommige mensen denken, Sony's eerste oled-tv, dat was namelijk de XEL-1 uit 2008. Nee, het is de eerste tv ooit die voorzien is van een oledpaneel waar, naast beeld, ook geluid uit komt.

Hoe vernieuwend deze eigenschap ook is, de techniek erachter is allesbehalve nieuw, want het ontwerp grijpt terug op een uitvinding uit 1925. Bij Sony's A1 wordt het scherm namelijk op exact dezelfde wijze in trilling gebracht als bij een normale luidspreker, door middel van een spreekspoel. Deze is echter niet met een normale luidsprekerconus verbonden, maar is aan de achterkant van het oledpaneel gemonteerd, waardoor het scherm in trilling word gebracht. De techniek kan niet worden toegepast op andere schermtypen, zoals plasma of lcd, omdat de massa daarvan te groot is. Alleen oledpanelen zijn dun en licht genoeg om als luidsprekerconus te kunnen dienen.

Wij bekeken de 65"-versie van de A1, die van Sony een adviesprijs van maar liefst zesduizend euro heeft gekregen. De prijs zal voor de meeste mensen even slikken zijn, maar gelukkig is er ook nog een 55"-versie die tweeduizend euro goedkoper is. In eerste instantie zal de A1 alleen in deze twee maten beschikbaar zijn, maar later komt er ook nog een 77"-versie. De prijs die hiervoor moet worden neergeteld, is op dit moment nog niet bekend, maar afgaande op de prijzen van andere 77"-oledtelevisies komt deze vermoedelijk ruim boven de twintigduizend euro te liggen.

Mocht je in de gelukkige positie verkeren dat je een van deze modellen kunt betalen, dan krijg je naast het unieke audiosysteem een bijzonder strak vormgegeven uhd-televisie die geschikt is voor de weergave van hdr volgens de hdr10- en hybrid-log-gammastandaarden. Later dit jaar komt daar ondersteuning voor Dolby Vision bij door middel van een software-update. De hiervoor benodigde hardware is al aan boord. Zoals we inmiddels van Sony gewend zijn, draait de A1 op Android TV van Google versie 6.0.1 Marshmallow en krijg je er een afstandsbediening bij die voorzien is van een microfoon.

Uiterlijk en aansluitingen

Doordat het geluid uit het scherm komt, zijn er aan de voorkant geen luidsprekers zichtbaar. Dat is op zich niet bijzonder, maar Sony is met de A1 wat ontwerp betreft nog een stapje verdergegaan en heeft ook de voet aan het zicht onttrokken. De A1 helt een beetje achterover, zo'n zeven graden, en om te voorkomen dat de tv omvalt, zit aan de achterkant een brede steun, waarin naast een basluidspreker ook alle elektronica en de aansluitingen zijn verstopt. Aan de voorkant is dus bijna alleen scherm te zien. Onder het scherm zit nog een klein zwart stripje van zo'n 6mm breed, met daarin in het midden een statusled. Deze kun je in het menu uitschakelen, zodat er niets meer te zien is wat afleidt van het beeld. Sony heeft zelfs het merklogo, dat bij zo'n beetje elke andere tv midden onder het scherm te zien is, bescheiden in onopvallend grijs in de linkerbenedenhoek geplaatst.

Sony A1Sony A1Sony A1

Ook de 8mm dunne metalen randen rondom het scherm zijn in zwart uitgevoerd. Het beeld loopt niet helemaal tot de randen door; rond het scherm lopen 8mm brede bezels, maar doordat er aan de voorkant een dunne glasplaat zit die tot de randen doorloopt, lijkt het alsof er geen bezels zijn als de tv uitstaat. Het ontwerp ziet er zeer strak en minimalistisch uit, waardoor wij het, in ieder geval van voren gezien, misschien wel de mooiste tv ooit vinden. De achterkant van het scherm is mooi afgewerkt met een zwarte glimmende plaat.

Sony A1Sony A1Sony A1

De steun aan de achterkant is aan de onderkant door middel van een verchroomde stang met het scherm verbonden. Hierdoor is de hellingshoek van het scherm niet aan te passen en dat heeft weer tot gevolg dat de tv alleen op wat lagere televisiemeubels tot zijn recht komt. Ook steekt de steun vrij ver naar achteren, zo'n 33cm, zodat de tv niet dicht tegen een muur te plaatsen is. Omdat de steun permanent met de tv verbonden is, kan de tv ook niet strak tegen een muur worden opgehangen. Bij muurmontage wordt de steun ingeklapt, waarna je hem door middel van vesa-schroefgaten met een muurbeugel verbindt. Dat levert je een extra afstand van zo'n 65mm ten opzichte van de muur op en daar bovenop komt dus nog de afstand die de muurbeugel zelf nodig heeft. Erg praktisch is dit ontwerp dus niet.

Aansluitingen

Bijna alle aansluitingen zijn verstopt onder een grote klep die de hele steun beslaat. Deze klep is bekleed met een grijze stof die een mooie, grove structuur heeft. Alleen het CI+-slot en een van de in totaal drie usb-sloten zitten achter een klepje aan de zijkant. Als je er een CA-module in stopt, steekt hij een paar centimeter uit. Dat ziet er wat knullig uit, alsof de ontwerpers vergeten waren dat er ruimte voor een CI+-slot nodig was en het in een laat stadium aan het ontwerp is toegevoegd.

Sony A1Sony A1Sony A1

De andere aansluitingen zijn allemaal naar beneden gericht en helemaal onderaan, waar de kabels de voet verlaten, zijn handige kabelgeleiders aangebracht, waarmee ze mooi gebundeld kunnen worden. Helemaal links zit de aansluiting voor het netsnoer, dat met een lengte van bijna twee meter net even wat langer is dan bij de meeste televisies. Daarnaast zitten twee f-connectors voor satelliet en rechts daarvan zit de antenneaansluiting, die geschikt is voor kabel en Digitenne. Verder naar rechts zitten een rj45-netwerkaansluiting, een toslink- optische audio-uitgang en een 3,5mm-composietvideo-ingang, waarvoor je zelf een verloopkabeltje naar tulppluggen moet regelen.

De vier hdmi-ingangen zitten allemaal naast elkaar en hebben een onduidelijke volgorde van een, vier, drie, twee gekregen. Ingang drie is voorzien van een audio return channel en kan net als ingang vier 4k-beelden met 60fps in 4:4:4-kleurformaat aan. Daarnaast zitten een usb-2 en een usb-3-poort, waarvan de laatste bedoeld is voor een harde schijf waarmee kan worden opgenomen. Helemaal rechts zit een 3,5mm-koptelefoonaansluiting die dubbele dienst doet als analoge audio-uitgang.

Bediening op afstand

Omdat de A1 een topmodel is, krijg je er een wat luxere afstandsbediening bij. Het verschil in afwerking ten opzichte van de normale afstandsbediening is klein, want alleen de achterkant is anders uitgevoerd. Die is namelijk bekleed met zwart metaal. Dat maakt hem zo'n tien gram zwaarder, waardoor het gewicht uitkomt op 140g, inclusief twee AAA-batterijen. De metalen achterkant voelt prettig aan, maar is natuurlijk wel gevoeliger voor krassen en deukjes dan de normale uitvoering van plastic.

Afstandsbediening

Het ontwerp is slechts een klein beetje aangepast ten opzichte van vorig jaar. Dat is wat ons betreft de juiste keuze, want het ontwerp van toen was al erg doordacht en werkte prettig. De toetsen vormen een geheel met de bovenkant, waardoor er geen stof en vuil tussen kan komen. Ook kun je deze remote eenvoudig met een vochtig doekje schoonmaken. Echt waterdicht is hij niet, maar doordat de achterkant er in z'n geheel af kan en er geen los batterijklepje in zit, kunnen vuil en vocht ook daar niet zomaar binnendringen. Met een lengte van zo'n 20cm en een breedte van 5cm is de afstandsbediening niet te klein voor grote handen en niet te groot voor kleine. De toetsen hebben een prettig voelbaar schakelmoment, waarbij een zachtjes hoorbare 'klik' wordt geproduceerd.

Afstandsbediening

De rechttoe rechtaan lay-out lijkt op die van de meeste afstandsbedieningen, waardoor je er direct mee overweg kunt. Er is een microfoon ingebouwd die via bluetooth met de tv communiceert. Hiermee kunnen spraakopdrachten worden gegeven. De normale toetsaanslagen werken via infrarood, omdat daar minder energie voor nodig is en de batterijen zo dus langer meegaan dan wanneer alles via bluetooth zou werken. Ook verbruikt de tv hierdoor in stand-by minder energie, doordat er geen volledige bluetooth-stack hoeft te draaien.

Afstandsbediening

Helaas zijn tegenwoordig de meeste televisieafstandsbedieningen voorzien van gesponsorde toetsen en ook op die van Sony vinden we er twee, de ene voor Netflix en de andere voor Google Play. Best handig als je van deze diensten gebruikmaakt, maar als je dat niet doet, zijn het wel erg opvallende knoppen op je remote die je nooit gebruikt. We zouden liever zien dat ze worden vervangen door knoppen die je zelf kunt programmeren, maar de kans dat die er komen, achten we klein, omdat daar nu eenmaal geen geld mee te verdienen valt voor de fabrikanten.

Video & TV SideView

Sony's app voor bediening op afstand is beschikbaar voor Android en iOS. Er zitten een paar handige extra's in Video & TV SideView, zoals een programmagids en de mogelijkheid om opnamen te programmeren, maar helaas komen deze per 24 mei 2017 te vervallen. Dat is jammer, want hiermee wist Sony zich te onderscheiden van de andere televisiefabrikanten. Begrijpelijk is het wel, want dit soort diensten kosten natuurlijk geld, terwijl de meeste mensen uitsluitend de epg op de televisie gebruiken en van daaruit hun opnamen programmeren.

Sony TV sideviewSony TV sideviewSony TV sideview

Het besturen van de tv kan natuurlijk nog wel gewoon en daarbij heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je virtuele knoppen op het touchscreen van de telefoon of tablet gebruiken, maar je kunt het scherm van je mobiel ook gebruiken als touchpad, waarmee je een muispijl op het tv-scherm bedient als er een app op de tv draait die met de muis bediend kan worden. Daarnaast kun je het touchscreen gebruiken als een soort 'swipe-pad' en kun je het on-screen toetsenbord in de app gebruiken om tekst in te voeren op de tv.

Android TV en mediaspeler

Het mag geen verrassing meer zijn dat Sony Android TV van Google gebruikt als besturingssysteem voor televisies. Versie 7 Nougat is al weer een tijdje beschikbaar, maar helaas moeten we het voorlopig nog met versie 6 Marshmallow doen. Wellicht dat er in de toekomst een update komt, maar daarover is nu nog niets bekend. De hardware is ten opzichte van de modellen van vorig jaar wat verbeterd, want er wordt nu gebruikgemaakt van de MT5891-soc van MediaTek. Deze relatief goedkope soc is voorzien van vier Cortex-A53-rekenkernen en gekoppeld aan 2GB ram. Daarmee is hij krachtiger dan de combinatie van A17- en A7-kernen in de vorige chip. De soc bevat verder een Mali-T860-gpu met twee cores en in totaal is er 8GB flashopslag beschikbaar.

Android TV

Helaas dus nog altijd maar matige specs, die je niet zou verwachten in zo'n duur topmodel als de A1. De soc is nog steeds te zwak om 3d-games met een soepele framerate te renderen. Voor simpele spelletjes is de soc wel snel genoeg en ook de interface wordt vlotjes weergegeven. Dit komt ook doordat de interface nog altijd op 1920x1080 pixels wordt gerenderd om vervolgens naar de volledige uhd-resolutie te worden opgeschaald. De interface ziet er prima uit, maar vooral tekst zou nog wat mooier kunnen, want van dichtbij oogt die wat korrelig.

Android TV

Sony heeft slechts kleine wijzigingen aangebracht aan het standaardhomescreen van Google. Helemaal bovenaan is een mogelijkheid om zoekopdrachten te geven door middel van spraak of via een on-screen toetsenbord. Daaronder staan aanbevelingen van diverse apps. In het menu kun je kiezen welke apps deze aanbevelingen mogen weergeven. Daaronder staat een rij apps die door Sony worden aanbevolen. Als gebruiker kun je daar geen invloed op uitoefenen. De twee rijen daaronder worden gevormd door alle geïnstalleerde apps en games. De volgorde wordt automatisch bepaald door recent gebruik, maar kan ook naar eigen inzicht worden aangepast.

Android TV

Daar weer onder staan alle bronnen die je op de tv kunt weergeven. In het menu kun je de labels van de externe ingangen aanpassen en bronnen die je niet gebruikt, kun je verstoppen. Helemaal onder aan het homescreen vind je iconen voor het instellingenmenu, de netwerkinstellingen, timers waarmee je de tv automatisch kunt laten in- en uitschakelen en een elektronische handleiding. Deze is zeer uitgebreid en bevat allerlei tests om problemen mee op te lossen. Ook hier is een zoekfunctie beschikbaar die door middel van je stem kan worden bediend.

EPG

Het instellingenmenu heeft de standaard-Android-'look and feel'. Als je echter wat dieper in het menu navigeert, naar bijvoorbeeld beeld- of geluidsinstellingen, kom je bij menu's terecht die als overlay op het bestaande beeld worden weergegeven en die door Sony zijn gemaakt. Deze stijlbreuk is zeker niet storend, maar verraadt duidelijk dat er verschillende vormgevers aan het werk zijn geweest. De epg is erg overzichtelijk en toont veel informatie in een scherm. Helaas wordt ook de epg over het bestaande beeld heen gelegd, waardoor het huidige programma wat minder goed te volgen is als je hem gebruikt. We hadden liever een kleine inzet met het lopende programma in een hoek gezien, zoals sommige concurrenten hebben.

Mediaspeler

OndertitelsWat ons betreft is een van de belangrijkste voordelen van een smart-tv dat je er foto's, muziek en video's mee kunt afspelen zonder dat daar een externe mediaspeler bij nodig is. De mediabestanden kunnen worden aangeboden via een usb-stick of externe harde schijf, maar ook via het netwerk door middel van dlna. Alle belangrijke bestandsformaten en codecs worden ondersteund en ook worden ondertitels keurig weergeven. Helaas valt er niets in te stellen aan de ondertitels en willen de witte letters nog wel eens lastig te lezen zijn op een heldere achtergrond.

Inputlag en chroma subsampling

Alle moderne televisies hebben een bepaalde tijd nodig om beeld dat via een externe ingang binnenkomt, daadwerkelijk weer te geven. Bij normaal televisiekijken is dat geen enkel probleem, maar als je een game speelt op je tv met een console, levert deze inputlag wel een probleem op. Hoe langer de tv erover doet om het beeld te laten zien, hoe moeilijker het spel wordt. Gelukkig hebben zo'n beetje alle televisies een speciale spelmodus, die alle onnodige beeldverwerking uitschakelt voor een zo snel mogelijke respons.

Nadat we de A1 in de spelmodus hadden gezet, gaf onze Leo Bodnar-lagtester een inputlag van 47ms aan. De lagtester genereert een 1080p60-signaal, net als de meeste gameconsoles. Als je echter over een Xbox One S, een PlayStation 4 Pro of een snelle pc beschikt, kun je gamen op de volledige uhd-resolutie. Om de inputlag ook in die resolutie te kunnen meten gebruiken we een HDFury Linker, waarmee het beeldsignaal van de lagtester met minimale vertraging opgeschaald kan worden naar 2160p60. Ook gebruiken we een HDFury Integral, waarmee we de tv in de hdr-modus kunnen dwingen, zodat we ook de inputlag bij hdr-weergave kunnen meten.

InputlagBij de A1 maakt het voor de inputlag niet uit of er hdr-beelden worden weergeven of niet. Zowel bij hd-beelden als bij uhd-beelden bleef de inputlag gelijk als we hdr inschakelden. Er is wel een verschil tussen hd en uhd; bij de weergave van 2160p60-beelden in de spelmodus bedraagt de inputlag nog maar 31ms. Het verschil met 1080p60 bedraagt dus zo'n 16ms en dat komt overeen met de tijdsduur van een enkel frame.

Chroma subsampling

Veel moderne televisies maken intern gebruik van chroma subsampling om bandbreedte te besparen bij de verwerking van 2160p60-beelden. Daar merk je bij het kijken naar video niets van, doordat zo'n beetje alle codecs die voor videodistributie worden gebruikt, dit ook doen. Als je echter games speelt in 4k of als je de televisie gebruikt als scherm bij een pc, kun je het wel zien. Vooral kleine letters op een witte achtergrond vertonen duidelijk kleurartefacten als er chroma subsampling word gebruikt.

Bij de A1 heb je ook te maken met chroma subsampling als je 2160p60-beelden bekijkt. Gelukkig is daar wat aan te doen. Als eerste moet je gebruikmaken van hdmi-ingang 2 of 3, want 1 en 4 hebben bij 2160p60 altijd een lagere kleurresolutie. Ook als je een van de juiste ingangen gebruikt, krijg je chroma subsampling te zien. Je moet namelijk eerst naar het instellingenmenu navigeren en onder het kopje 'tv' kiezen voor 'Externe ingangen'. Vervolgens kies je bij 'Indeling HDMI-signaal' voor 'Verbeterde indeling'. Daarna worden alle beelden op de volledige kleurresolutie en zonder artefacten weergegeven.

Energiegebruik, geluid en hdr

EnergieverbruikDe A1 heeft energielabel B meegekregen en dat betekent dat er zuinigere alternatieven te koop zijn. Toch is deze tv niet zo'n energieslurper als sommige plasma's waren. Het hoogste verbruik hebben we gemeten met X-tended Dynamic Range op 'hoog' voor de hoogste gemiddelde helderheid. In deze stand verbruikt de 65" grote tv 212W, waarbij 271cd/m² aan helderheid wordt geproduceerd. Als we X-tended Dynamic Range uitschakelen en de helderheid op 120cd/m² afstellen, is het gemiddelde verbruik 121W. Met de helderheid afgesteld op de laagste stand krijgen we nog maar 30cd/m² te zien en zakt het verbruik naar 73W. Door de perfecte zwartweergave is daar in een verduisterde kamer best wel naar te kijken. Alles bij elkaar is dit niet de zuinigste tv, maar gezien het grote scherm en de schitterende beeldkwaliteit is het verbruik best te overzien.

Geluid

De A1 heeft een scherm dat naast beeld ook geluid weergeeft. De marketingmensen van Sony hebben het scherm Acoustic Surfacegedoopt, maar liefhebbers van Jiskefet hebben natuurlijk al lang door dat het hier een hidden sound system betreft. Om het oledscherm in trilling te brengen zijn aan de achterkant vier spreekspoelen bevestigd. De benodigde magneten zijn gemonteerd op balk die achter het scherm loopt. Door de spreekspoelen in twee groepen van van twee te monteren is stereoweergave mogelijk. De lage tonen komen uit een aparte woofer aan de achterkant, die gemonteerd is in een klankkastje. De laagweergave wordt verder verbeterd door gebruik te maken van een basreflexpoort.

LuidsprekersLuidsprekers

Het geheel klinkt goed; stemmen zijn duidelijk verstaanbaar en het maximale volume is in orde. Ook is de laagweergave veel beter dan bij de gemiddelde televisie. Vooral als er pratende mensen te zien zijn, komt het heel natuurlijk over dat het geluid uit het scherm komt. Bij bioscopen is dit doodnormaal, maar bij televisies was dit tot nu toe niet mogelijk.

Er kleeft ook een nadeel aan het systeem; het stereobeeld is namelijk alleen goed als je recht voor de tv zit. Nu is bij elke televisie het stereobeeld op z'n best als je midden voor het scherm plaatsneemt, maar bij de A1 zijn de 'luisterhoeken' duidelijk smaller dan bij andere televisies. Dit komt doordat hoge tonen zich van nature zeer rechtlijnig voortplanten door de lucht. Bij normale luidsprekers zijn de tweeters vaak bol uitgevoerd om het afstraalgedrag te verbeteren. Dit betekent overigens niet dat het geluid slecht is als je onder een hoek kijkt; de meeste mensen zullen het geluid ook onder een hoek prima vinden en alleen de fijnproevers zullen precies in het midden willen zitten.

Hdr

Doordat oledschermen van nature een hoog contrast hebben, zijn ze zeer geschikt voor het weergeven van hdr-beelden. De piekhelderheid is wel flink lager dan bij sommige hdr-tv's op basis van de lcd-techniek, zoals Sony's eigen SD9. In de praktijk betekent dit dat je voor een optimaal resultaat bij het kijken naar hdr de kijkruimte zo goed mogelijk moet verduisteren. We hebben de piekhelderheid van de A1 gemeten tijdens het weergeven van hdr. Als we testbeeld meten dat uit tien procent wit bestaat en voor de rest uit een zwart scherm, bedraagt de piekhelderheid 745cd/m². Dat is ruim voldoende voor een overtuigend hdr-effect in een redelijk donkere kamer.

Televisies met een oledpaneel zijn allemaal uitgerust met een automatic brightness limiter, die de helderheid reduceert als grotere delen van het scherm wit zijn. Er zijn namelijk limieten aan de hoeveelheid stroom die door de 'bekabeling' in het paneel kan lopen. Als we een testbeeld meten met 25 procent wit, bedraagt de helderheid nog maar 477cd/m² en bij 50 procent 291cd/m². Bij een volledig wit scherm zakt de helderheid helemaal in naar 169cd/m². Het zal bij het kijken naar normaal hdr-beeldmateriaal overigens niet vaak voorkomen dat er heel grote, fel witte vlakken worden getoond. Dat is namelijk niet prettig om naar te kijken.

We hebben hdr bekeken in zowel hdr10- als hybrid-log-gammaformaat en beide zagen er overtuigend uit. Doordat het hoge contrast van oled ook zeer lokaal beschikbaar is, oogt het beeld scherper dan op een lcdtv. Dit levert een groot gevoel van realisme op, waarbij sommige beelden haast diepte lijken te hebben. Later dit jaar komt er een update, waarna ook hdr-beelden in het Dolby Vision-formaat kunnen worden weergegeven. Voor Dolby Vision is speciale hardware nodig en deze is dus al in de A1 aanwezig. Wanneer de update precies beschikbaar komt, was op het moment van schrijven nog niet bekend.

Beeldeigenschappen

De oledtechniek lost enkele problemen op waar alle lcdtv's in meer of mindere mate last van hebben. Zo ziet het beeld van een lcd er recht van voren beter uit dan als je onder een hoek kijkt. Een oled heeft daar zo goed als geen last van. Door foto's te maken met identieke belichting brengen we de kijkhoeken in beeld. De linker foto is recht van voren genomen en de rechter onder een hoek van vijfenveertig graden.

KijkhoekenKijkhoeken

We zien dat het hoge contrast ook onder een hoek bekeken nog gewoon beschikbaar is. Ook blijven de kleuren prachtig als je niet recht voor het scherm zit. Alleen de helderheid neemt een klein beetje af, maar de afname is zo klein dat je daar in de praktijk eigenlijk niets van merkt.

En ander probleem waar elke lcdtv mee kampt, is de uniformiteit van de backlight. Het is namelijk een flinke uitdaging om tegen redelijke kosten een backlight te produceren die over het hele oppervlak evenveel licht oplevert. Ook hier heeft een oled geen last van, doordat er simpelweg geen backlight is. Door foto's te maken van een wit scherm waarbij we hebben belicht voor middengrijs, is dit goed te zien.

UniformiteitUniformiteit

Er zijn wel verschillen in helderheid, maar deze zijn zo klein dat ze totaal niet opvallen. Het enige wat kan opvallen als de tv erg fel is afgesteld, is dat de helderheid wat terugloopt bij een volledig wit scherm. Ook onder een hoek is het scherm zeer uniform verlicht.

Een ander probleem van een lcd dat door de oledtechniek is opgelost, is backlight-bleeding. Daar bestaan verschillende varianten van, maar ze hebben gemeen dat er licht van de backlight te zien is in donkere delen van het scherm, waardoor deze te helder worden weergegeven en bovendien een verkeerde kleur krijgen.

ZwartweergaveZwartweergave

Op de foto's van een volledig zwart beeld valt goed te zien dat er geen licht uit het scherm komt. Ook onder een hoek blijft het beeld perfect zwart. Doordat de zwartweergave van oled perfect is, zien gekleurde objecten op een donkere achtergrond er spectaculair uit. Ook films en series met donkere beelden bieden veel meer beleving op een oled-tv.

Beeldverwerking

Als je een nieuwe tv hebt gekocht, doe je er goed aan om even het menu in te duiken om alle 'beeldverbeteraars' uit te schakelen. Dit soort algoritmes laten het beeld er op het eerste gezicht vaak mooier uitzien, maar hebben allemaal last van bijwerkingen, waardoor het beeld er eigenlijk op achteruitgaat. Bovendien krijg je door het beeld aan te passen niet te zien wat de maker van de beelden voor ogen had. De A1 is zoals elke high-end tv voorzien van allerlei snufjes die het beeld mooier moeten maken.

Geav. contrastoptimalisatieHet contrast is op een oled-tv veel hoger dan op andere televisies, maar desondanks zijn er verschillende functies die er nog een schepje bovenop doen. 'Geavanceerde contrastoptimalisatie' levert een contrastrijker beeld op door lichte delen helderder te maken en donkere delen donkerder. 'Zwart aanpassen' doet iets vergelijkbaars, maar dan alleen in de schaduwpartijen. Helaas gaan ze beide ten koste van de doortekening in de gebieden die worden aangepast. Alleen inschakelen als er daadwerkelijk iets mis is met het beeldmateriaal dat je bekijkt. De functie X-tended Dynamic Range gaat een stapje verder en maakt hdr-materiaal van sdr-beelden. Doordat de hooglichten daadwerkelijk feller worden weergegeven, valt het resultaat ervan niet tegen, al gaat er natuurlijk niets boven echt hdr-materiaal. Deze functie komt vooral van pas om het beeld feller te krijgen als je last hebt van te veel licht in de kijkruimte.

Sony heeft een functie die we niet bij andere merken tegenkomen, genaamd 'Vloeiende gradatie'. Deze is bedoeld om colour banding in het beeld tegen te gaan. Het werkt prima en als je slecht beeldmateriaal bekijkt, kan ook dit van pas komen. Als je het toepast op goed beeldmateriaal, gaan er echter subtiele details in het beeld verloren. Dit geldt ook voor de twee ruisonderdrukkers 'Digitaal ruis verminderen' en 'Willekeurige ruis verminderen'. Ze doen hun werk goed, maar kunnen het onderscheid tussen ongewenste ruis en subtiele details niet zo goed maken.

HelderheidOm beweging er soepeler en scherper uit te laten zien is er beeldinterpolatie aanwezig in de vorm van Sony's Motionflow. Als je deze toepast op filmbeelden, kun je last krijgen van het soap-opera-effect. Daar is niet iedereen even gevoelig voor, maar los daarvan veroorzaken interpolatiealgoritmen altijd fouten in het beeld. Vooral als er objecten in beeld achter andere vandaan komen, is perfect interpoleren zo goed als onmogelijk. Toch kan Motionflow van pas komen bij het bekijken van actiebeelden. In de stand Gebruiker kun je namelijk de beeldinterpolatie uitzetten door Soepelheid op de laagste stand te zetten. Vervolgens kun je met Helderheid op Hoog 'black frame insertion' aanzetten, waarna snel bewegende beelden duidelijk scherper worden weergegeven ten koste van wat helderheid.

Metingen en kalibratie

Normaal beginnen we deze pagina altijd met een ansi-contrastmeting, waarbij de helderheid van acht witte en acht zwarte vlakken wordt gemeten. Omdat er bij oledschermen bij de weergave van zwart in het geheel geen licht van het scherm komt, valt er niets te meten. Dat levert een oneindig grote contrastverhouding op. In de praktijk is de contrastverhouding alleen oneindig hoog als je in een perfect verduisterde ruimte kijkt. Kijk je in een verlichte kamer, dan zullen reflecties de zwartweergave negatief beïnvloeden.

Naast een goed contrast is een correcte kleurweergave natuurlijk van belang voor een mooi beeld. Met een meting van de grijstinten krijgen we een goed beeld ervan. Als alle tinten namelijk zonder kleurzweem worden weergegeven, zal het grootste deel van de kleuren ook correct worden weergegeven. Bovendien zien we aan deze meting of de helderheid met de juiste stappen oploopt, zodat er geen details in het beeld verloren gaan.

Grijstinten voor

Van alle presets levert Cinema Pro het beste resultaat op. Met een gemiddelde ΔΕ van 2,4 liggen alle afwijkingen onder de grens van 3, waardoor ze met het blote oog eigenlijk niet zichtbaar zijn. Ook de gammagrafiek verloopt mooi vlak en met een gemiddelde waarde van 2,2 worden alle grijstinten met de juiste helderheid weergegeven.

Primaire en secundaire kleuren voor

De meting van de primaire en secundaire kleuren vertelt ons hoe nauwkeurig zeer verzadigde kleuren worden weergegeven. Met een gemiddelde ΔΕ van slechts 1,2 liggen ook hier de afwijkingen ver onder de zichtbare grens.

Kalibratie

Een kalibratie is eigenlijk niet nodig, maar toch voeren we een tweestapsgrijskalibratie uit om te kijken hoe goed we de A1 kunnen laten presteren. Hiervoor zijn we aan de slag gegaan met onze SpectraCal C6-colorimeter, die we in CalMan 5 voorzien hebben van een meterprofiel door middel van een X-Rite i1Pro 2-spectrometer.

Grijstinten na

Na de kalibratie hebben we de gemiddelde ΔΕ2000 teruggebracht naar 1: een perfect resultaat. Aan de gamma viel niets te verbeteren; die was al spot on. Om tot dit goede resultaat te komen hebben we de Bias van rood op -1 gezet en die van groen en blauw op respectievelijk 9 en -4. Let erop dat deze waarden niet bij elke A1 tot hetzelfde resultaat zullen leiden, maar het kan een aardig begin zijn als je aan de slag gaat met je eigen tv.

Primaire en secundaire kleuren na

Ook bij de primaire en secundaire kleuren weten we een snaarstrak resultaat te behalen, waarbij de gemiddelde ΔΕ2000 zelfs twee tiende onder de 1 uitkomt: al met al supergoed. Zoals alle Sony-modellen is ook de A1 niet voorzien van een uitgebreid color management system, zoals dat bij sommige concurrenten wel beschikbaar is. Toch staat dat een perfecte afstelling niet in de weg.

Fotogalerij en specificaties

Sony A1Sony A1Sony A1Sony A1Sony A1Sony A1Sony A1Sony A1Sony A1AfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbediening
Categorie Televisies
Merk Sony
Serie Bravia
Product Sony Bravia A1 oled
Uitvoering 65" zwart
Schermdiagonaal 65"
Gebogen scherm Nee
Resolutie (tv) 3840x2160 (ultra hd)
Beeldverhouding 16:9
Paneeltype Oled
Hdr-ondersteuning Hdr10, hlg
Introductiejaar 2017
Televisiekleur (voorkant) Zwart
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Conclusie

De A1 is Sony's eerste grote oled-tv, die bovendien als eerste televisie een beeldscherm heeft waar naast beeld ook geluid uit komt. Doordat er geen luidsprekers aan de onderkant zitten, is het ontwerp misschien ook wel het strakste ooit; aan de voorkant zien je door de smalle bezels bijna alleen maar beeldscherm. Wij vinden dit ontwerp er erg mooi uitzien, maar dat neemt niet weg dat er ook nadelen aan zitten. Zo staat de tv een beetje achterover en is de hellingshoek niet aan te passen. Ook heeft de constructie met niet afneembare voet aan de achterkant tot gevolg dat de tv vrij ver van de wand komt te hangen bij muurmontage. Deze tv komt dus het best tot z'n recht op een strak vormgegeven en niet al te hoog tv-meubel.

Naast een strak uiterlijk heeft deze tv een zeer strak beeld. Dankzij het oledpaneel van LG heeft de A1 een bijzonder goede beeldkwaliteit. Alleen op het vlak van de maximale helderheid doen sommige lcdtv's, zoals Sony's eigen ZD9, het beter, maar een dergelijke helderheid heb je alleen nodig in een fel verlichte kijkruimte. Bij gematigd licht, zoals dat 's avonds in de meeste huiskamers is te vinden, is het puur genieten van de perfecte zwartweergave, een superhoog contrast en prachtige kleuren. Ook de hdr-weergave is, dankzij het zeer hoge lokale contrast van het oledpaneel, indrukwekkend te noemen.

Bij zo'n mooi beeld hoort natuurlijk een prachtig geluid en het unieke audiosysteem, dat het beeldpaneel inzet als luidsprekerconus, levert dat ook. Stemmen klinken duidelijk en bovendien heel natuurlijk, doordat het geluid uit het scherm komt. Ook stelt de laagweergave, dankzij de woofer aan de achterkant, niet teleur. Het stereobeeld is goed, maar daarvoor moet je wel recht voor de tv plaatsnemen, want hoewel de kijkhoeken zo goed als perfect zijn, is de optimale 'luisterhoek' vrij beperkt.

De bediening werkt prettig dankzij een slim ontworpen afstandsbediening. Helaas is er opnieuw van een zwakke soc gebruikgemaakt, waardoor 3d-games spelen op Android TV slechte framerates oplevert. Voor het renderen van de interface is de soc snel genoeg, doordat hij niet op de volledige uhd-resolutie wordt gerenderd. Als Sony deze high-end tv van een high-end soc had voorzien, was dit toestel dus nog een stuk mooier geweest.

Het grootste probleem van de A1 is de nogal stevige prijs van zo'n zesduizend euro voor de door ons geteste 65"-versie. Wat beeldkwaliteit betreft ontlopen de recente oledtelevisies elkaar niet veel en voor de helft van het geld heb je al een 65"-oled uit modeljaar 2016. Als het unieke ontwerp je aanspreekt en je het 'hidden soundsystem' ook wel ziet zitten, zul je dus flink extra in de buidel moeten tasten. De A1 was op het moment van schrijven nog niet te koop, dus de hier besproken prijs is nog de adviesprijs. Daar zal in de loop van het jaar nog het nodige vanaf gaan, maar goedkoop zal deze tv niet snel worden.

Reacties (133)

133
131
61
15
1
59
Wijzig sortering
Wat mij opvalt aan de reviews is dat er zeer weinig aandacht word besteed aan "upscaling." vooralsnog is het meeste beeldmateriaal wat beschikbaar is nog steeds Full HD. Bij Sony is dit (in mijn ogen) altijd top geweest, ten opzichte van Samsung en LG.

Zelf als tv verkoper veel Full HD demo content Vergeleken en dit zag er overduidelijk beter uit op ZD9 tenopzichte van de b6 oled van Lg. Dit is in mijn ogen ook de reden om juist al een 4k of HDR televisie te kopen, indien het hier goed mee om kan gaan.

Bij de 'qled' q7 van Samsung zijn hier eindelijk grote stappen in gezet, al blijft het beeld vaak een zwarte waas behouden. De LG oled c7 komt het slechtste uit de bus in mijn ogen en je ziet vaak de pixels en oogt soms onlogisch qua kleurweergave (maar al beter dan de b6) . Hoe is dit op de A1 oled van Sony? En wat is eigenlijk de reden dat dit in geen enkele review word benoemd?

Daarnaast blijf ik mij ergeren aan de commentaren over de gebruikte soc. Voor de meest gebruikte apps (Netflix, YouTube, Spotify en NLTV) werkt het allemaal prima. Daarnaast heeft Android TV ook meteen een ingebouwde Chromecast (wat ook met iOS werkt). Indien er gegamed word met de tv leert de praktijk dat er hiervoor een game computer wordt aangeschaft of een gameconsole, zoals een Playstation. Tuurlijk siert het Sony als er een betere soc word gebruikt die meer aan kan met een hogere resolutie, maar dit werkt toch meer dan voldoende?

[Reactie gewijzigd door Rucelei op 22 juli 2024 18:58]

De reden dat ik niet vaak aandacht besteed aan upscaling is dat als je alle 'beeldverbeteraars' uitschakelt er helemaal geen grote verschillen zijn tussen de verschillende merken. Alle fabrikanten geven altijd hoog op over de door hen toegepaste upscaling. Sony heeft het bijvoorbeeld over een dubbele database die structuren zou herkennen en de scaling daarop zou aanpassen. Als je de demo's van Sony (of welke fabrikant dan ook) bekijkt ziet het er altijd fantastisch uit, maar als ik televisies op de redactie in onze testruimte bekijk zie ik er altijd maar bar weinig van terug. Meestal zijn het vooral verschillen in de hoeveelheid toegepaste sharpening. Er is simpelweg geen tovermiddel waardoor hd-materieel opeens net zo mooi wordt als uhd-materiaal.

Er zijn wel degelijk betere en minder goeie algoritmes en als je een pc gebruikt als mediaspeler loont het om je eens te verdiepen in MadVR.

Op televisies ben ik echter nog nooit bovengemiddeld goede upscalers tegengekomen. Over het algemeen kan je zeer vergelijkbare resultaten bereiken door te spelen met de scherpteregeling van een tv.

Alleen Panasonic biedt de mogelijkheid om de upscaling helemaal uit te schakelen waarbij een hd-pixel keurig als vier uhd-pixels wordt weergegeven zodat hd-materiaal er precies zo uitziet als op een hdtv. Voor de andere merken geld dat er alleen grote verschillen zijn als je allerlei beeldverbeteraars aan hebt staan die het beeld er sowieso onnatuurlijk laten uitzien.
Dank Sim voor uw reactie. Inderdaad bij upscaling komen vaak nare bijkomstigheden. De eigen Uhd demo's van merken zien er inderdaad altijd wel gelikt uit, maar zijn altijd speciaal gemaakt voor het merk. Echter zie ik ook bij Full HD altijd wel specifieke fouten bij merken. Dit benoem ik ook zelf altijd. Maar indien dit wel word vergeleken weet de geïntegreerde kopers wel beter wat hij/zij koopt. Het helpt in mijn ogen daarom om een standaard film te gebruiken of zelfgemaakt beeldmateriaal zodat de daadwerkelijke geïnteresseerde weten wat er gebeurt bij Full HD materiaal. En daarbij vooral welke fouten er optreden en wat de upscaling wel goed doet.

Veel consumenten verwijs ik door naar Tweakers voor de eerlijke reviews, alleen dit punt word door veel vergelijkingssites niet aangehaald en is daardoor moeilijk voor mij als verkoper om objectief te beantwoorden bij een vergelijking

[Reactie gewijzigd door Rucelei op 22 juli 2024 18:58]

Volgens HDTV Test was de upscaling op de XE93 'de beste ooit' dus de grootste onzin weer eens in deze review (als je niet eens de moeite neemt om het te testen hoe kan jer dan wat over zeggen?). Hoe kan een LG G6 die duurder is en opgehangen vast net zover van de wand hangt, zo niet verder, een 9 scoren net als notabene een nog oudere EF950 8)7 die ook vergelijkbaar geprijsd is en al helemaal geen soundbar heeft.
Elke LG OLED scoort zelfs een 9 terwijl er duidelijk aanwijsbare verbeteringen op zowel de Philips als Sony zijn aan te wijzen bij iig de motion handling. Puur door het tijdstip van de review worden ze flink afgerekend op prijs :+ . Zo is een paar maanden later de Philips al 2600 en komt daarmee al vast in de buurt van een E6 maar de score blijft voor de eeuwigheid hetzelfde ...
In terms of the A1 against the E6 and G6 this is based purely on memory rather than a direct comparison but I do think the A1 came out of black better, had superior shadow detail and doesn't suffer from the blockiness that you often got on last year's LG OLEDs. There were no issues with noise (unless it was in the source), colour banding, screen tint or posterisation either.
-AV Forums-
Die Panasonic 1:1 upscaling is zo brak als wat volgens een andere review van de nieuwe EXW784

[Reactie gewijzigd door apis29 op 22 juli 2024 18:58]

Ik heb de video review bekeken van de xe93 van HDtv en helaas laten ze dit niet zien...
Digitalfernsehende laat dit wel zien in een zeer uitgebreide video review (Duits). Tevens wordt de tv vergeleken met de Samsung ks9590
https://youtu.be/j6m_HrdCPks.

Ook heb ik nog een video online gevonden waar de ks8000 word vergeleken met de xe93
https://youtu.be/vNTgQ2CD8ZY
Ik vind het ook jammer dat er geen vergelijk is gemaakt met de LG OLED televisies, de 6 danwel indien mogelijk de 7 series.

Zeker het upscalen naar 4K lijkt momenteel nog een belangrijk punt; zeker ook in verhouding met andere dure televisies.

Sony SD9 zal waarschijnlijk ZD9 zijn.

Voor mij persoonlijk zal de 65A1 te duur zijn en ik ga waarschijnlijk kiezen voor de LG Oled.
Mijn advies is om zeker goed te gaan vergelijken en te vragen naar Full HD materiaal om af te spelen. Desnoods vraag je om YouTube beelden. Ik gebruik zelf vaak RTL late night (780p) plannet Earth (1080p) en 4k Costa Rica (2k) om de upscaling en de kleurweergave te testen. Voor contrast "helium fire 8k hdr"(2k).

[Reactie gewijzigd door Rucelei op 22 juli 2024 18:58]

Anoniem: 302359 @Rucelei20 april 2017 11:21
Tuurlijk siert het Sony als er een betere soc word gebruikt die meer aan kan met een hogere resolutie, maar dit werkt toch meer dan voldoende?
Eens maar dan wel voor een TV van max 1500 euro, dit is er een van 6000,- daar mag je best iets meer van verwachten.

Niemand wil een Ferrari met de motor van een fiat panda. :+

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 302359 op 22 juli 2024 18:58]

Ik vergelijk de betere soc met een smartphone camera. Je kunt er nog zoveel pixels en technieken instoppen, maar zolang de sensor niet groot genoeg is worden de foto's nooit zo goed als een high end camera. Maar voor het meer en deel van de gebruikers goed genoeg. En de mensen die echt mooie foto's willen maken schaffen hiervoor wel een losse camera aan.

Ditzelfde geld natuurlijk voor 3d gaming wat dan kan. De mensen die willen gamen met hun televisie maakt de soc weinig uit, zolang de ondersteuning van de game computer of gameconsole maar goed is. En de gamecomputer of console word vervolgens los aangeschaft, omdat dit veel meer te bieden heeft.

De motor van de tv zie ik juist als de processing. En laat deze nou meer dan goed zijn. Tevens de inputlag is goed, al moet je wel een 4k input aangeleverd krijgen.

[Reactie gewijzigd door Rucelei op 22 juli 2024 18:58]

Anoniem: 129295 @Rucelei20 april 2017 12:40
En dan opnieuw: dit is een high end tv van 6000!! euro.
Sorry maar dan zou het mogelijk moeten zijn Android games te kunnen spelen en een 4K interface te hebben die heel vlot werkt. Dit is gewoon onzin. We spreken hier over een tiental euro's die Sony wil besparen. Wel dan moeten ze ook de hoofdprijs niet vragen.
Als je 6000 euro vraagt voor een tv zou uw product AF moeten zijn en dat is het niet...Dus volledig akkoord dat deze tv hiervoor minpunten krijgt.
Laten we even realistisch blijven - er is maar één telefoon op de markt met een 4K scherm, de Sony Z5 Premium. Dit apparaat met een snapdragon 810 en een sterke gpu en rendert alsnog alles in Full-HD behalve 4K video.

De verwachting dat een TV met welke soc dan ook fatsoenlijk 3d games op 4K kan renderen is compleet bezopen, mijn losse videokaart van 200 euro, geflankeerd door een Xeon, lukt dat nog niet eens.

Je hebt gelijk dat je in een TV van 6000 euro een snelle soc mag verwachten maar je moet je algemene verwachtingen naar beneden bijstellen.
Op zijn minst mag je toch wel een ultiem soepele UI mogen verwachten toch? De meeste interfaces die ik tegenkom schokken, zijn traag, laden slecht. Geen idee of dit ook geldt voor deze SOC, maar kom op, die paar extra euro voor een fatsoenlijke soc op een tv van €6000,-
Anoniem: 11447 @Basjuh8421 april 2017 08:15
Als je de review gelezen had, dan had je dit commentaar niet geschreven aangezien daarin verteld wordt dat de gebruikte SOC snel genoeg is voor de UI (weliswaar gerenderd op Full HD, maar ik lees nergens dat dit storend is).
Ik heb dat zeker wel gelezen, maar wat 'is snel genoeg'? Zoals ik al zei; naar mijn ervaring is snel genoeg vaak alsnog erg matig op een tv in vergelijking met een el-cheapo mediaspeler.
Het zou ook wat zijn als de SOC niet snel genoeg zou zijn op fatsoenlijk een UI te renderen op zo'n tv.
Ze besparen niet op iets , met een nog betere soc zou het wel vloeiend kunnen , maar hoeveel 3d games heeft android , weegt dat op tegen een playstation of een xbox. Wat als de tv dan ineens een stuk hoger stroomverbruik heeft en je alsnog een ps of xbox nodig hebt om echte 3d spellen te spelen.
Denk niet dat 3d spellen uit de android store echt prioriteit zijn voor Sony.
Laat dan die hele soc eruit en lever er een ultra HD chromecast bij of Apple tv. Ik snap nog steeds niet wat die tv fabrikanten aan het knoeien zijn met hun smart gedeelte, maar er zit totaal nul komma nul visie in
Dat Sony inderdaad niet de chromecast ultra heeft ingebouwd snap ik ook niet. Maar er zit wel een normale versie in die tevens met het smart gedeelte communiceerd. Zo kun je via Spotify muziek delen met de chromecast en word de Spotify app geopend. Hierdoor kun je met je mobiel nog altijd zappen van nummer, maar ook met de afstandsbediening

[Reactie gewijzigd door Rucelei op 22 juli 2024 18:58]

Maar dan blijft de vraag natuurlijk: zou je een tv kopen om er 3d games op te spelen uit de app store van de smart tv? Of, zoals ik merk, dat hiervoor bijvoorbeeld het beter is om een Playstation 4 pro aan te schaffen. Daarnaast scoren andere merken hier ook niet heel sterk op. Dit is meer het punt wat ik aan probeer te halen.

Zoals al gemeld heb ben ik ook van mening dat het Sony inderdaad siert als dit wel word gedaan en hetzelfde geld voor de resolutie. Echter werkt het voor de meeste gebruikers en wordt de resolutie word upgescaled naar boven toe. Het is dus niet dat het besturingssysteem niet goed genoeg werkt.

[Reactie gewijzigd door Rucelei op 22 juli 2024 18:58]

Wat betreft de soc, alles is op full HD en niet op 4K betreffende layout/menu ...alles wordt geupcaled. Voor dat geld wil ik alles in 4K hebben, dat mag je als klant toch wel verwachten. Dit is anno 2017 een beetje nep.
Waarom niet besparen op stroom/Cpu cycles door de ui op 1080p te renderen?
Een tv koop je voor beeld en de ui is er enkel om je te laten kiezen tussen verschillende beelden.
Inderdaad een 4k UI zou geen overbodige luxe zijn maar als ze zo een soepele UI garanderen vind ik het een slimme compromis.
Mmm interessant, aan energie had ik helemaal niet gedacht. Good Point!
Precies, ben het helemaal ermee eens dat als je een 4k tv maakt je ook kunt zorgen dat je een 4k UI hebt. En tegenwoordig hoeft dat helemaal niet door super high end power hungry hardware aangedreven te worden dus eigenlijk is het niet een heel sterk argument. Denk eerder dat ze wilden besparen op SOC kosten door een goedkopere in te bouwen en toch een soepele gebruikservaring willen garanderen door dus voor 1080p te kiezen
Dan duizend keer liever een LG oled tv (voor 2500 euro) in combinatie met een 4k blu ray speler. Voor mij geen upscaling (dan koop ik mijn schijfjes wel fysiek), zonde van zo'n dure tv.
Vergeet niet dat de 2017 25% helderder kunnen qua contrast. Voordeel hiervan is dat heldere beelden er een stuk logischer uitzien. Om deze reden heb ik persoonlijk liever een 2017 oled ten opzichte van een 2016 oled.

Daarnaast snap ik je keuze voor de Blu-ray speler, maar normaal tv kijken is nogsteeds Full HD. Een goede upscaling is dus geen overbodige luxe

[Reactie gewijzigd door Rucelei op 22 juli 2024 18:58]

Hoe zit het met de kwaliteitsverschil van de tuners? Ik heb een bijna 2 jaar oude 4k 55" samsung. En mijn vader een 55" b6 oled van Lg, maar toch ziet het er bij mij mooier uit. Allebei dus via ci+. Of het nou aan het kabelsignaal, ci+ module, tv tuner, upscaling ligt. ik heb geen idee.

Met een 4k filmpje van youtube ziet de LG er weer beter uit.
Dit is de upscaling. Deze is bij Samsung sterker dan bij LG in mijn ogen. De b6 word vooral bij heldere beelden heel flets.. Maar zoals Sim al aangaf heeft upscaling vaak ook zijn nadelen. Ook zijn er verschillende merken modules. Smith modules hebben meer rekenkracht dan bijvoorbeeld Quantum. Maar ook de kwaliteit kan per merk weer verschillen.

[Reactie gewijzigd door Rucelei op 22 juli 2024 18:58]

'mooier' kan van alles betekenen en is zo subjectief als maar zijn kan.

Echt helpen om dat 'beter' te maken kunnen we niet zonder de instellingen en jouw/zijn voorkeuren te kennen, maar een goede start is de Cinema stand. Na even wennen aan het 'donkere/doffe' beeld is het de meest natuurgetrouwe.
Titel:
Sony A1 oled Review - De eerste tv met geluid uit het scherm
Pluspunten:
• Hoog contrast
• Goede kleurweergave
• Prachtige hdr-weergave
• Strak design

Minpunten:
• Hoge prijs
• Grote wandafstand bij ophangen
• Slome soc
Ik zie niets van het geluid terugkomen in de lijst van plus- en minpunten. Het staat gelukkig wel in de korte inleiding, maar hier is het nog eens kort samengevat. ;)

Pluspunt:
• Geluid klinkt goed

Minpunt:
• Kleine optimale luisterhoek

Geluid op moderne televisies heb ik altijd maar een 'meh' gevoel bij. Tegenwoordig zie ik televisies meer als grote monitoren met veel pre-processing van het beeld en een ingebouwde tuner of twee. Het geluid verzorg ik er zelf wel bij. Van mij zouden er ook 'televisies' mogen zijn zonder ingebouwde speakers voor degenen die iets extern gebruiken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:58]

De reden dat het geluid niet bij en plus- en minpunten wordt genoemd is dat er, zoals je zelf al aanhaalt, aan het audiosysteem zowel voor- als nadelen zitten.
Dan kun je die toch zowel in de plus als min punten vermelden?

Ik vond het zelf ook wat vreemd dat ik niets van het geluid terug zag in de punten lijst. Maar doe met de feedback wat je wilt ;)
Alleen de grootste plus- en minpunten vermelden we. Sowieso moeten we altijd keuzes maken waar niet iedereen het mee eens zal zijn. Zo heeft deze tv bijvoorbeeld geen 3d, maar de groep mensen die dat een bezwaar vindt is niet zo groot.

Het bijzondere luidsprekersysteem van de A1 maakte in ieder geval een zeer strak design mogelijk en dat staat dan weer wel bij de pluspunten. :)
Ik snap je argumenten, maar in dit geval wordt het geluid zelfs als USP opgenomen in de titel van het artikel.
Dan ben ik het wel met de andere mensen hier eens dat het vreemd is dit niet in de plus/min-lijst tegen te komen.
Dat het geluid uit scherm komt staat in de titel omdat het een unieke eigenschap is van deze televisie. Het staat niet bij de plus- en of minpunten omdat deze eigenschap nu eenmaal geen (groot) voor- of nadeel oplevert voor de geluidskwaliteit. Het levert wel degelijk een voordeel op voor het design en dat staat dan ook bij de voordelen genoemd.
Allereerst; relaxed dat je altijd reageert, ook op de mindere feedback. Sterke eigenschap.

Tweede: ik snap dat je niet iedereen blij kan maken. 3D is alleen geen reden meer voor plus of minpunt, dat zit er bij of niet en iedereen moet dat idd voor zichzelf beslissen of ze dat de moeite waard vinden.

Maar, het verschil hier vind ik; je zet zo specifiek in de titel dat punt over het geluid uit het scherm. :) Maar goed, je hebt gelijk, not everyone will always be happy...
Nouja ik vind wel als je specifiek over het geluid dat uit het scherm komt je dit best bij de plus en minpunten kan zetten, daar waar deze beeldsherm juist zo erg om draait.
Al helemaal omdat ik als lezer de indruk krijg dat dit de meerwaarde in prijs moet verklaren...
Daarmee komt ie ook op het niveau om de E of G7 als directe concurrent te mogen noemen ipv een B/C 6 of 7 ... (dus hoezo 'hoge prijs' )
Ja, precies wat ik bedoel. Ik zie niets in deze review terugkomen waarin deze tv uitblinkt tov oudere modellen of de inderdaad goedkopere LG varianten of de andere high-end tv's. Het kan zijn dat ik dit uit de specs kan halen, maar dat is niet de indruk die ik krijg als ik het artikel (en titel) lees.
Ik heb een eigenaardige maar misschien ook logische vraag over het audiosysteem. Kunnen jullie het trillen van het scherm om audio weer te geven met gevoelige apparatuur vastleggen/ meten? Belangrijker, hoe zit het met het blote oog, kan het dan in theorie zichtbaar zijn dat het scherm trilt of niet? Hoe zit het op het maximale luistervolume, met een sterke geluidsbron (bijv digitale radio: 538 of q-music), is het dan soms met het blote oog zichtbaar dat het scherm trilt of helemaal nooit?

Jammer dat dit in de review geheel onbesproken gaat.

[Reactie gewijzigd door dusty-2011 op 22 juli 2024 18:58]

Dit heb ik besproken in de video.. Je ziet het scherm absoluut niet trillen omdat alleen de hoge tonen uit het scherm komen. Je kan het wel voelen als je het scherm aanraakt met een redelijk volume..
De video had ik nog niet gekeken, alleen de tekst gelezen. Maar bedankt voor de verduidelijking!
Dat was ook mijn eerste reactie....immers dat is de kop van het artikel.

De eerste fastfood keten die Vis verkoopt:

Plus punten:
+ hamburgers
+ milkshake

-Slappe patat
- etc...


JA maar hoe smaakt de vis!!!!
Als je zo'n tv koopt heb je toch vast wel goeie installatie er naast staan met HDMI...fijn over de speaker van je audio....veeeeel beter
Hoe kan de prijs nou te hoog zijn vergeleken met de concurrentie? Als je de 55A1 vergelijkt met de prijs van de 55E7, is de prijs allebei 3999 euro. Dit viel mij ook al op bij de XE9305 review. De prijs wordt vergeleken met een OLED van 2016. Geen wonder dat die prijzen van de OLED veel lager zijn, aangezien LG ze nu voor dumpprijzen weg probeert te krijgen.

Daarnaast staat er een fout in het artikel volgens mij hoort de SD9, de ZD9 te zijn. Correct me if I'm wrong.
Als je zo'n duur scherm koopt ga je toch niet beknibbelen op de geluidskwaliteit?
Waarom zit er voor dit bedrag geen vlotte SoC in? Dat maakt de gebruikerservaring zoveel beter
Er komt nog een dag dat tv fabrikanten een snelle soc als PR gaan gebruiken, tot die tijd zitten we met trage soc's in peperdure tv's opgescheept.
Sony is synoniem met slow soc.

Elke keer weer verbaas ik me er over. En het is gewoon niet nodig...Zeker niet in die prijsklasse.

Ik begrijp dat met een miljoenen units afzetten elk tientje echt telt...Maar soms moet je als fabrikant, vind ik, ook realistisch zijn/je klant een goed product geven...Niet half werkend.
Ik kan me ook voorstellen dat het wel degelijk bewust is gedaan, uit verkoop-strategische gronden; Immers, een (bij introductie) snelle soc zal gevoelsmatig langer mee kunnen waardoor de "druk" van vervanging wordt uitgesteld.
Ik mag HOPEN dat het bewust is gedaan....En niet een foutje ;)

Wat ik bedoel te zeggen is dat in die prijsklasse het besparen van een paar tientjes op een snelle soc die, zeker in die prijsklasse, de gehele tv ervaring zal verbeteren.
Omdat deze tv waarschijnlijk al een tijdje in ontwikkeling is, als er een nieuwe soc in moet kost dat weer extra tijd en geld. Met zo'n geavanceerde tv zal het geen kwestie zijn van even een nieuw bordje er in prikken maar moet het hele ontwerp op de schop.
Waarom zit er voor dit bedrag geen vlotte SoC in? Dat maakt de gebruikerservaring zoveel beter
Voor alledaags gebruik van "televisiekijken" is de toegepaste SoC prima.
Maar met een vlottere SoC kun je ook veel beter (3D) gamen. En daar zit een probleem voor Sony volgens mij. Ik denk namelijk dat Sony niet op zijn PlayStation consoles wil kannibaliseren en daarom bewust heeft gekozen voor een SoC die niet eens in de buurt mag komen van hun PlayStations.
Als je zo'n duur scherm koopt ga ik er van uit dat je ook investeert in een deftige home cinema. Waarom hebben high end TV's eigenlijk nog geluid? Ze zouden dat er beter uitflikkeren en van het geld dat je hiermee uitspaart terug investeren in 3D.

Dus minpunt:
  • Geen 3D weergave
Ik gebruik alleen mijn HCset als ik serieus tv/film kijk. Als ik in de ochtend peuterTV aanheb of even het weer kijk, hoeft van mij die hele set niet aan.
Als ik mijn TV aan zet vliegt automatisch mijn versterker en speakerset aan. Dit kun je gewoon instellen op de versterker.
@Arokh • 20 april 2017 08:41
Als ik mijn TV aan zet vliegt automatisch mijn versterker en speakerset aan. Dit kun je gewoon instellen op de versterker.
Ik heb een buizenversterker van 30 jaar oud, kan jij mij uitleggen hoe die vanzelf aangaat?

[Reactie gewijzigd door Rdam op 22 juli 2024 18:58]

[...]


Ik heb een buizenversterker van 30 jaar oud, kan jij mij uitleggen hoe die vanzelf aangaat?
Als je 30 jaar oude apparatuur gebruikt, dan houdt dat in dat je waarschijnlijk een enthousiastelling bent. Je bent ook een tweaker, dus mogelijk is er zelf iets in elkaar te klutsen.

Dat kan zelfs als je versterker geen infraroodoogje heeft. Als invoer gebruik je het stroomverbruik van de TV of een signaal dat alleen uitgestuurd wordt als het aan staat (bijvoorbeeld: lichtsensor op de TOSLINK uitgang). Als uitvoer gebruik je een relais die je versterker in- en uitschakelt. Dat kan bijvoorbeeld door de stroom te onderbreken. Daar zijn standaardproducten voor. Al wil je zo min mogelijk knutselen met hardware dan kom je al een eind met een Pi, een USB aanstuurbare stekkerbalk en een lichtsensor (of zelfs een geluidskaart met TOSLINK ingang).
ACM Software Architect @The Zep Man20 april 2017 15:05
Je hebt ook master-slave stekkerdozen, waarbij een groepje poorten aan- of uitgaan afhankelijk van of de masterpoort stroom verbruikt. Dat niveau is doorgaans instelbaar, waardoor zelfs een eventueel hoog standby-verbruik (bijv zo'n 20-30W) nog kan worden genegeerd.

Die dingen kosten enkele tientjes bij diverse bouwmarkten en electronicazaken.

Dat is denk ik iets makkelijker dan moeilijk doen met toslink, Pi's, etc :P
Of met een master/slave stekkerblok
Als je een beetje een moderne versterker hebt wel ja, maar een versterker van 10+ jaar oud kan nog prima klinken en gaat waarschijnlijk niet zomaar automatisch aan.
kopt, en ik vind het gewoon onnodig. Overkill voor die uren dat de TV aanstaat. Energieverbruik maar ook de receiver die onnodig warm staat te zijn.
Logitech Harmony afstandsbediening. Ook die versterker gaat automatisch aan, mits die natuurlijk een infraroodoogje heeft. :)
Als ik mijn TV aan zet vliegt automatisch mijn versterker en speakerset aan. Dit kun je gewoon instellen op de versterker.
Elke keer wordt dit argument aangehaald. Dat het kan, wil niet zeggen dat iedereen dat ook wil. Ongeacht de prijs van de televisie. Een beetje als altijd het licht in je woonkamer en badkamer aanlaten, zodat je nooit daar het licht hoeft aan te zetten. En het kost toch bijna niets.
Sommige mensen willen geen energie verkwisten (hoe weinig ook), geen extra apparatuur 'onnodig' aanzetten, of gewoonweg niets te maken hebben met een receiver. En die wel een mooie tv willen en kunnen betalen. Goed dat er keuze is, zou ik zeggen :)
Ik heb een LG E6 oled die een ingebouwde soundbar heeft en ben dik tevreden met het geluid. Ik zie echt 0 reden om een dure home cinema set te kopen. Ik snap dat in grotere kamers het wel wat toevoegd maar in mijn relatief kleine woonkamer heb ik het nooit gemist.
Bij iedere review lees je dat de SOC traag is. Ik vraag me af wat de reden hiervan is.
De prijsverhoging bij gebruik van een snellere SOC kan niet het probleem zijn wat dat is peanuts vergeleken met de totale aanschafprijs. Het zou daarom aardig zijn als tweakers dit eens navraagt bij de fabrikanten van smart TV's en hier een apart artikel aan wijd.
Kunnen ze tevens eens navragen waarom er in de hele line up nooit een mogelijkheid is om alleen een paneel aan te schaffen zonder audio deel en alleen uitgangen voor een aparte versterker. Beide zaken oplossen zou een mooi kickstarter project zijn.
Volgens mij is de reden van al je punten vrij simpel; Geld, en de meerderheid merkt/gebruikt het niet. De fabrikanten doen er alles aan om maar zolang mogelijk uit te kunnen melken en te "adverteren" met betere specs bij de nieuwe en weer duurdere modellen.
Als ze nu de snelste SOC zouden gebruiken, gaat en de kostprijs omhoog, en het belemmert je om snel met een nieuw model te komen. (beeldkwaliteit verbeterd immers met OLED bijna niet meer, het zit hem in de software/extra's en die kunnen ze dan weer mooi introduceren bij het nieuwe duurdere model met een net iets snellere SOC)

Begrijp me niet verkeerd, ik irriteer me ook mateloos aan die trage bende op dergelijke tv's maar ik verwacht daar weinig verbetering in.

[Reactie gewijzigd door GeeMoney op 22 juli 2024 18:58]

Ik heb een LCD van 2015 met android TV. Kodi-SPMC/youtube/netflix werken hierop allemaal prima. Daar merk ik niet zo heel veel van de (nog) tragere SOC.

Wel zou bv een SD8xx SOC niet weerstaan in een TV in deze prijsklasse natuurlijk.

Ik ben wel een voorstander van "smart-TV" omdat ik zelf allergisch ben geworden voor allerlei losse doosjes rond de tv. Jammergenoeg is de implementatie van de fabrikanten vaak zo beroerd.
Men Onderschat vaak wel wat voor soc er nodig is om een 4k interface degelijk te renderen. Dat is geen klein verschil in prijs als je ziet hoe de marges bij televisies werken (heel anders dan bij de overzadigde mobile markt waar de socs vandaan komen). En dan zal dus een ontzettend groot deel van de klanten die niet geïnteresseerd is in een iets scherper besturings systeem of de mogenlijkheid om te gamen ineens toch een aanzienenlijk hoger bedrag moeten betalen. (of hij kiest voor de concurend) het is echt niet zomaar dat er zo ontzettend weinig dure tv's een 'dure' soc hebben.
Dat er geen plasma scherm op deze wijze geluid voort brengt of kan brengen is niet geheel waar. Zelfs bij de budget plasma's (pq2000 serie) uit 2007/2008 adverteerde LG met geluid vanuit het scherm (ik denk niet het plasmapaneel), door trilling door te geven aan de glasplaat of de behuizing (beide zwaar / dik). En ik kan zeggen dat dit prima werkt; de 42" pq2000 voor 399-, uit 2008 doet het hier nog steeds prima, ook het geluid.

Ik vraag me wel af in deze of een trillend oledpaneel wel goed is voor de levensduur van het paneel zelf of individuele oled's.
Dat, ja. Ik kan me niet voorstellen dat een permanente vibratie, hoe klein ook, goed is voor een paneel...
Na 3 jaar kapot is toch prima, kopen mensen wel weer een nieuwe.
Het ligt er maar helemaal aan over welke "uitslag" en frequentie je het hebt. Om geluid te maken heb je een oppervlak nodig dat beweegt. De geluidsdruk (volume) is evenredig met het oppervlak, en dat is juist wat je ter beschikking hebt, In het verleden (midden jaren 90) is dit principe trouwens al gepatenteerd door Philips onder de term "singing display". Eerste demos zijn toen gemaakt op mobiele telefoons (< 4" displays) en de geluidskwaliteit en druk was toen al best in orde.
Voor mensen die zich zorgen maken over stabiliteit van het display. Dat is toen ook getest en goed bevonden. OLED is daarnaast veel minder gevoelig dan LCD omdat er in OLED geen bewegende "onderdelen" bevinden, daarentegen in een LCD (de LC moleculen) wel. En die LC moleculen zijn trouwens ook continue in beweging. In een LCD zijn trouwens beide glasplaten mechanisch gekoppeld (gelijmd) in het paneel zelf dmv actieve spacers. .....
Ik kijk nog wel eens bij daglicht TV, bij de Panasonic TV's die ik tot nu toe gehad heb was dat nooit echt een probleem. Wat ik wel zie is omdat er geen mat scherm meer gebruik gemaakt word het niet zo prettig meer is om met dag licht te kijken.
Als ik toch een hoog bedrag met neerleggen voor een TV zoals een OLED, zou ik hem wel gewoon in alle licht situaties kunnen gebruiken.
Bij daglicht kijken naar gewone sdr-beelden is geen enkel probleem bij oleds.. Het gaat om het kijken naar hdr-beelden. Die zien er bij fel omgevingslicht bij lange na niet zo mooi uit als in een enigszins donkere kamer...
Ah okay, dank voor de opheldering, dan is dat inderdaad niet zo erg :)
Wat ik mij afvraag, is hoe duurzaam zo'n scherm-luidsprekerconus is. Wat trilling kan het vast verdragen, maar wanneer gaan de contacten loszitten of krijg je kabelbreuk? En hoe hard kan het geluid? Zie je dan het beeld niet trillen?

Verder leuke innovatie (of oudnovatie eigenlijk), ik zie nog steeds niet echt in waarom tv's nog met geluid worden uitgerust. Waarom niet een superieur beeldscherm zonder verdere poespas, dan koop ik zelf wel een receiver & afspeeldevices.
Ik ben toch wel gecharmeerd van speakers in de televisie. Voor een vette serie of film zet ik mijn receiver inderdaad wel aan, maar voor het journaal of een simpele sitcom o.i.d. vind ik het wel prettig dat ik gewoon de speakers van mijn TV kan gebruiken. Ook een kwestie van gebruiksgemak, zeker voor de niet-tweaker die geen zin heeft om meerdere apparaten aan te moeten zetten en te bedienen om TV te kunnen kijken. Ook daar zijn mooie oplossingen voor, maar die zijn vaak toch voorbehouden aan mensen met wat meer interesse in/verstand van audio/video.
Denk dat je wel gelijk hebt.

Wat ik eigenlijk bedoel is dat er volgens mij een aardige markt bestaat voor een TV waarin alle poespas is weggesneden en je eigenlijk alleen betaalt voor een hogkwalitatief scherm, zonder matige speakers of slechte image processing. Gewoon wat HDMI -in en goed beeld.

Niet allemaal voor iedereen, maar ik denk dat net als bij een PC een minder gesloten systeem dat modulair opgebouwd kan worden juist voor de enthousiasteling (met budget) een leuke businesscase zou zijn....
Op TV's wordt weinig verdiend. Een extra uitgekleed model zal niet snel de keus zijn van een fabrikant. In deze sector moeten fabrikanten maken om niet te veel verlies te draaien.

De meeste consumenten willen graag veel voor hun geld en zijn niet uit op een uitgekleed model. Je kunt de extra features ook gewoon niet gebruiken.
Features worden nu juist gebruikt in de marketing om consument warm te maken om iets nieuws te kopen.

Je beredeneert dat een uitgekleed model minder zou kosten. Werkelijk?

Daarvoor is Productie aanpassing nodig. Dat kost geld. Zeker omdat het om lage aantallen gaat kun je die kosten minder goed spreiden.

Een model extra betekent een model extra op voorraad moeten hebben, voorraad kost geld.
Een extra model distribueren kost ook wederom extra geld.

Door het geringe animo onder consumenten om voor alleen een monitor te gaan en door de geringe productie is het denkbaar dat de prijs niet goedkoper wordt, misschien zelfs wel duurder.
Zeker, er is altijd een trade-of bij lagere volumes. Natuurlijk is de assemblage niet zo heel veel anders, je doet er slechts een ander printplaatje in en wat minder andere onderdelen. Als er nu echt nieuwe hardware nodig zou zijn zou ik je geloven. Maar dit is wat mij beteft meer 'frugal innovation'. Een beetje zoals dacia dat ooit deed: een auto zonder enige poespas, maar wel ontworpen bij renault. Zeer succesvol en een stuk goedkoper. En ja, ook daar is volume van belang.

Ik denk dat je een veel hogere kwaliteit oled-paneel kun verkopen voor de prijs van een IPS of ander paneel, daarmee win je het gewoon van de concurrentie in dat segment. Beter een zeer goed toegespitst product dan one size fits-all. Dat model begint steeds minder usccesvol te worden.

Alsno heb je best een punt. Er zijn van beide modellen voldoende voorbeelden. Maar je ziet ook wel dat juist in een markt met overwegend eenheidsworst, een disuptor met een ander model heel succesvol kan zijn. Ik zou het zo doen:

- Een zeer goed paneel zonder enige poespas aanbieden waardoor je de liefhebber van goed beeld en de 'prosumer' die de rest zelf uitzoekt kunt bedienen.
- Geen massamarketing maar word-of-mouth en online werken, zorgen dat je hier op tweakers goed bekend raakt, maar mijn ouders hoeven het product niet te kennen.
- Alleen online aanbieden, geen stores, eigen website dus geen tussenhandel.

En je kunt zeer competitief aanbieden, en kwaliteit bieden op de plekken waar je dat wilt aanbrengen.

Als je je product bij de mediamarkt wilt hebben liggen ga je dat inderdaad niet redden. :)
Dit is precies wat ik mij ook al afvroeg: als je scherm blijkbaar steeds trilt, dan moet dit toch invloed hebben op de levensduur van het toestel? Zelfs het achterste gedeelte dat "niet trilt", zal toch een deel van de beweging opvangen? De houten kast van een traditionele speaker beweegt ook mee bij voorbeeld.

Als het ganse moederbord, alle solderingen, schroefjes , aansluitingen, kabels en leds steeds staan te dansen moet dat toch sowieso invloed hebben?

Tenzij Sony het zou aandurven om hier 10 jaar garantie op te geven (yeah right) is dit alleen al een reden om wat terughoudend te zijn. [En ja: ik koop een TV om te gebruiken tot hij erbij neervalt, niet om elke x jaar te vervangen.]
Daar zat ik dus ook direct aan te denken. Ik zou toch eerst willen weten in hoeverre het laten trillen van het beeldscherm in verband staat met dode pixels voor ik er even een paar duizend euro aan uit zou geven. Lijkt toch dat metaalmoeheid een probleem gaat vormen.
vraag: als ik naar een speakerconus kijk, dan zie ik deze trillen. als mn scherm als speaker gebruikt wordt, zit ik dan niet naar een trillend beeld te kijken? en bij (zeer) hoog volume, een vervelend trillend beeld?
nee, je ziet er niets van. Heb hem zien spelen op vol volume
Die black frame insertion is wel een mooie functie! Is deze op veel OLED TV's terug te vinden?
LG heeft het in ieder geval niet (mijn B6, maar volgens mij geen enkel model), en ik vervloek ze hier nog iedere dag voor! Als ik zoek waarom is de aanname omdat dit ten koste van het contrast gaat, maar Sony durft het blijkbaar wel aan dus als iedereen nu lyrisch gaat doen over de BFI dan wordt LG misschien ook wakker?

Vraag is dan natuurlijk wel of ze dit nog gaan uitrollen op zo'n 'oud' model als mijn B6 (die allicht weer net een afwijkend paneel heeft t.o.v. de Sony)...

Gebrek aan BFI (of beter gezegd, de verplichte keuze tussen allemaal rare artefacten en vloeiende beweging versus geen artefacten en schokkerige beweging op mijn LG) is waarom ik iedereen heb afgeraden om een OLED paneel te kopen: 95% van de tijd kijk je naar een prachtig beeld, maar zodra de camera gaat bewegen oei oei oei....

Ik loop binnenkort eens bij de TV winkel binnen om de Sony BFI te bekijken (zelfkastijding...)

[Reactie gewijzigd door philippe72 op 22 juli 2024 18:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.