Door Sim Kranenburg

Sony A1 oled Review

De eerste tv met geluid uit het scherm

20-04-2017 • 06:00

133

Singlepage-opmaak

Inputlag en chroma subsampling

Alle moderne televisies hebben een bepaalde tijd nodig om beeld dat via een externe ingang binnenkomt, daadwerkelijk weer te geven. Bij normaal televisiekijken is dat geen enkel probleem, maar als je een game speelt op je tv met een console, levert deze inputlag wel een probleem op. Hoe langer de tv erover doet om het beeld te laten zien, hoe moeilijker het spel wordt. Gelukkig hebben zo'n beetje alle televisies een speciale spelmodus, die alle onnodige beeldverwerking uitschakelt voor een zo snel mogelijke respons.

Nadat we de A1 in de spelmodus hadden gezet, gaf onze Leo Bodnar-lagtester een inputlag van 47ms aan. De lagtester genereert een 1080p60-signaal, net als de meeste gameconsoles. Als je echter over een Xbox One S, een PlayStation 4 Pro of een snelle pc beschikt, kun je gamen op de volledige uhd-resolutie. Om de inputlag ook in die resolutie te kunnen meten gebruiken we een HDFury Linker, waarmee het beeldsignaal van de lagtester met minimale vertraging opgeschaald kan worden naar 2160p60. Ook gebruiken we een HDFury Integral, waarmee we de tv in de hdr-modus kunnen dwingen, zodat we ook de inputlag bij hdr-weergave kunnen meten.

InputlagBij de A1 maakt het voor de inputlag niet uit of er hdr-beelden worden weergeven of niet. Zowel bij hd-beelden als bij uhd-beelden bleef de inputlag gelijk als we hdr inschakelden. Er is wel een verschil tussen hd en uhd; bij de weergave van 2160p60-beelden in de spelmodus bedraagt de inputlag nog maar 31ms. Het verschil met 1080p60 bedraagt dus zo'n 16ms en dat komt overeen met de tijdsduur van een enkel frame.

Chroma subsampling

Veel moderne televisies maken intern gebruik van chroma subsampling om bandbreedte te besparen bij de verwerking van 2160p60-beelden. Daar merk je bij het kijken naar video niets van, doordat zo'n beetje alle codecs die voor videodistributie worden gebruikt, dit ook doen. Als je echter games speelt in 4k of als je de televisie gebruikt als scherm bij een pc, kun je het wel zien. Vooral kleine letters op een witte achtergrond vertonen duidelijk kleurartefacten als er chroma subsampling word gebruikt.

Bij de A1 heb je ook te maken met chroma subsampling als je 2160p60-beelden bekijkt. Gelukkig is daar wat aan te doen. Als eerste moet je gebruikmaken van hdmi-ingang 2 of 3, want 1 en 4 hebben bij 2160p60 altijd een lagere kleurresolutie. Ook als je een van de juiste ingangen gebruikt, krijg je chroma subsampling te zien. Je moet namelijk eerst naar het instellingenmenu navigeren en onder het kopje 'tv' kiezen voor 'Externe ingangen'. Vervolgens kies je bij 'Indeling HDMI-signaal' voor 'Verbeterde indeling'. Daarna worden alle beelden op de volledige kleurresolutie en zonder artefacten weergegeven.