door totaal gebrek aan fatsoenlijk design en kwaliteit/duurzaamheid. De huidige generatie smartwatche fabrikanten begaat grotendeels dezelfde fouten weer.
Is natuurlijk een beetje subjectief (de Casio G-shock horloges zie ik regelmatig om me heen ook en is vergelijkbaar design-language). Ik denk dat er exemplarische 'mooie' en 'lelijke' smartwatches zijn. Een Apple Watch, Withings Activité en de modemerken zoals beschreven in het artikel zijn al voorbeelden van horloges die wel gewaardeerd worden door een bepaalde groep. Kijkende naar afzet van alleen al Apple (marktleider) is die groep substantieel. Als Apple Watch een los bedrijf zou zijn, was het waarschijnlijk zeer succesvol. Fitbit is ook een mooi voorbeeld, maar ik twijfel of ik health trackers en smartwatches over een kamp moet scheren.
Dat heeft er o.a. mee te maken dat veel mensen een horloge kopen om voor langere tijd te dragen, vaak jaren.
Ik geloof best dat dit waar is, maar ik denk dat de kopers van een smartwatch het hier niet mee eens zijn. Die waren zich er wel degelijk van bewust dat zij iets kochten wat niet 20 jaar mee zou gaan. Ik zou de vergelijking ook niet continu trekken met de horlogerie, ook al lijkt die zeer voor de hand liggend. Ik denk dat de horlogerie een andere behoefte invult voor andere afzetgroepen dan de smartwatch. Ik durf bijna zo ver te gaan als het Blendle/Uber-argument: mensen die nooit een krant zouden kopen, willen misschien wel Blendle. Durven omdat ik het niet met feiten kan onderbouwen, gevoelskwestie / aanname.
Qua design kun je dan best nog wel wat variëren (...)
Precies ja! Je onderscheidt de macho-man (Breitling), metro-man (LeCoultre) en opvallende man (Rolex). Er is ook een tech-man (smartwatch).
Hier zal wel een flink prijskaartje aan hangen
Naja, als je kijkt naar het niveau dat Apple haalt - dan heb je denk ik de beste smartwatch op de markt voor 300€ oid (vanaf) en klokjes van het kaliber Rolex beginnen echt een stuk hoger. Sterker nog: een 'echt goed horloge' is denk ik duurder dan een Apple Watch. Los van of die langer mee kan etc., puur kijkende naar aanschafprijs.
Mijn horloge bevat één kleine knoopcel waarop het ding minstens 4 á 5 jaar loopt. Dat is fijn want dan hoef ik er nooit naar om te kijken. Mensen willen zoveel mogelijk gemak, zeker voor zaken die ze dagelijks gebruiken.
Ik denk dat mensen steeds meer gewend raken aan opladen. Ik moet bijv. mijn draadloze oordoppen (iPhone 7), telefoon, tablet en computer opladen op dagelijkse basis. Een horloge kan daar ook bij. Echter: snap ik dat mensen oplaad-moe worden. Benieuwd in hoeverre dat is, daar zullen de Apples van deze wereld vast onderzoek naar hebben gedaan.
Resumé: Ik denk dat je met bijna al je punten een beetje gelijk hebt, maar ook een beetje ongelijk. Er is ook een smartwatch-wereld met zijn eigen following. Die is misschien niet mainstream, maar kan dat wel meer en meer worden. Het is wachten op die ene killerfeature die iedereen wilt hebben en ik denk dat die ergens in health zit en het hacken van je lichaam. Ik zie een functie voor me dat als je moe bent dat je schokjes via je pols binnenkrijgt die je wakker houden, of noem maar iets geks. Dan kan het 'Big Bang Market Adoption'-model misschien ineens
relevant worden.