Er zitten nog tal van kleine nieuwe features in Android O die nu nog weinig zichtbaar zijn, zoals ondersteuning voor meerdere schermen, picture in picture-modus, betere omgang met toetsenborden, ondersteuning voor kleurprofielen, ondersteuning voor de ldac-, aptX- en aptX-HD bluetoothaudiocodecs en ondersteuning voor dynamische icoonvormen, zodat je geen wirwar meer krijgt van vierkante en ronde iconen. En dit is pas het begin: Google kondigt met de eerste Developer Preview van een nieuwe Android-versie nooit alle nieuwigheden aan. Sommige elementen die we nu tegenkomen zullen misschien verdwijnen en andere features moeten er nog bijkomen in de komende maanden.
De tweede Developer Preview volgt volgens de tijdlijn van Google in mei. Dat valt vermoedelijk samen met Googles ontwikkelaarsconferentie I/O. Vervolgens volgt er een derde testversie in juni, waarna de vierde preview en de release 'in het derde kwartaal' moeten plaatsvinden. Vorig jaar was dat met Nougat eind augustus en dat lijkt ook nu weer een logisch moment.
De compatibiliteit van deze previews blijft beperkt: je hebt een Nexus 5X, Nexus 6P, Pixel, Pixel XL of een Pixel C-tablet nodig. Het is logisch, maar het blijft wringen dat Google geen mogelijkheid geeft om snel updates te doen van andere high-end modellen. De eerste niet-Google-telefoons zitten nu pas op Android 7.1 en zelfs Android 7.0 is nog altijd een vrij zeldzaam verschijnsel.
Dat zal het grootste probleem zijn dat de zoekgigant moet gaan aanpakken. Met maandelijkse beveiligingsupdates is het nu beter gesteld dan in het verleden, maar om alle Android-toestellen - net zoals bijvoorbeeld Windows-pc's - up-to-date te houden is meer nodig. Alle aardige features ten spijt, wij kijken uit naar de dag dat een nieuwe Android-versie een feestje is voor alle Android-gebruikers, en niet alleen voor de weinigen die kiezen voor Google-hardware.