Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Moto G5 en G5 Plus Preview

Budgetklassieker keert terug naar de basis

04-03-2017 • 06:00

146

Multipage-opmaak

Inleiding en verschillen

Motorola heeft met zijn G-lijn goede naam gemaakt in het budgetsegment. Sinds Lenovo in 2014 de fabrikant heeft overgenomen, is ook de G-lijn langzaamaan een iets andere richting ingeslagen. Waar eerst één Moto G per jaar was, waren er in het afgelopen jaar drie: de Moto G4 Play, de Moto G4 en de Moto G4 Plus. Vorig jaar testten we we er twee van de drie en die kwamen vrij goed uit de bus, maar de schokgolf die met de eerste toestellen door de smartphonewereld ging, is uitgebleven. Wel is het nog steeds een smartphonelijn met een heel aardige prijs-kwaliteitverhouding en, niet onbelangrijk nu de Nexuslijn is verdwenen, met bijna stock Android.

Moto G5 en G5 Plus

Op het MWC mochten we dit jaar de Moto G5 en de Moto G5 Plus van dichtbij bekijken. De prijzen blijken iets veranderd en liggen met 200 en 280 euro twee keer zover uit elkaar als bij de Moto G4-varianten. Bij die toestellen zouden we je zonder twijfel hebben aangeraden om voor de Plus-variant te gaan, want voor die 40 euro extra kreeg je een vingerafdrukscanner, een Turbo Power-lader en een betere camera. Dit jaar wordt die keuze wellicht wat lastiger. Laten we kort kijken naar het verschil in specificaties, voordat we overgaan naar de eerste ervaringen die we met de toestellen hadden.

Model Moto G5 Moto G5 Plus
Scherm 5"-lcd, 1920x1080 pixels 5,2"-lcd, 1920x1080 pixels
Soc Snapdragon 430 Snapdragon 625
Ram 3GB 3GB
Opslag 16GB + micro-sd 32GB + micro-sd
Accu 2800mAh 3000mAh
Camera 13Mp, pdaf, f/2.0, 1,1μm 12Mp, f/1.7, 1,4μm 'dual autofocus pixels'
Nfc Nee Ja
Afmetingen 144,3,x73x9,5mm 150,2x74x7,7mm (9,7mm dik bij camera)
Gewicht 144,5g 155g

Het eerste wat opvalt, ook als je de toestellen vasthoudt, zijn de kleinere schermen. Dat van de Moto G5 Plus is geen 5,5", zoals bij de Moto G4 en G4 Plus, maar 5,2" en de Moto G5 heeft een scherm van 5". Dat is fijn als je houdt van kleinere toestellen, die makkelijk in de broekzak glijden. Velen zullen hier blij mee zijn, gezien het aantal teleurgestelde reacties die we lazen over de grootte van de Moto G4-serie. Het verschil tussen de twee G5-toestellen als je ze in je hand hebt, is klein, dus dat is wat ons betreft niet de belangrijkste reden om voor de ene of de andere te kiezen. Beide schermen zien er overigens op het eerste gezicht ongeveer hetzelfde uit; ze hebben prima kijkhoeken en lijken contrastrijk.

Wat wel iets is om rekening mee te houden, is dat de Moto G5 Plus 16GB meer opslagruimte heeft, evenals een snellere soc, 200mAh meer accucapaciteit, nfc en vooral ook op papier een betere camera. Daarbij heeft de Moto G5 Plus ondersteuning voor Quick Charge 3.0 en zit er een 15-wattsnellader bij het toestel. Bij de Moto G5 zit een 10-wattlader, die overigens ook wat sneller laadt dan veel andere laders die je in deze prijsklasse vindt. Verder heeft opvallend genoeg geen van beide Moto G5-toestellen die in de Benelux uitgebracht worden een magnetometer, ofwel kompas. Dat is niet erg met navigeren op de fiets of met de auto, maar als je aan het lopen bent, snapt de telefoon bijvoorbeeld niet meteen welke kant je op gaat.

Dan nu terug naar onze bepotelingen. Beide toestellen hebben een metalen behuizing en zoals je verwacht, voelen ze stevig aan. Dat is een vooruitgang ten opzichte van de Moto G4-serie wat ons betreft. De telefoons zijn in verhouding wel iets zwaarder dan de G4 (Plus), want de Moto G5 Plus bijvoorbeeld weegt ondanks zijn kleinere scherm net zo veel als zijn voorganger. We merkten dat echter niet bij het vasthouden. De nieuwe toestellen liggen verder prima in de hand, doordat ze aan de achterkant naar de randen toe wat afgerond zijn, meer zoals de derde generatie Moto G, dan zoals de Moto G4 (Plus).

Moto G5 Plus MWC 2017Moto G5 Plus MWC 2017
Moto G5 Plus MWC 2017Moto G5 Plus MWC 2017Moto G5 Plus MWC 2017

De verschillen in het ontwerp van de twee Moto G5-smartphones zijn minimaal. Bij de Moto G5 moet je het achterpaneel verwijderen om de simkaarten of simkaart en micro-sd-kaart te plaatsen. Daar hadden we overigens de grootste moeite mee bij het Lenovo-evenement op het MWC 2017. De G5 Plus heeft een simtray boven op het toestel. Behalve dat en het net wat afwijkende formaat zit grootste afwijking in de camera, want deze steekt bij de G5 Plus iets uit en bij de G5 niet. Dat zal komen doordat een betere camera vaak wat extra ruimte kost. Ook heeft de Moto G5 Plus een dualledflitser voor betere kleurweergave bij het flitsen, terwijl de Moto G5 het met één led moet doen.

Waar de goedkopere G4-variant geen vingerafdrukscanner had, hebben beide toestellen dat nu. De scanner zit voorop en is wat beter in lijn met de rest van het ontwerp dan bij de G4 Plus het geval was. We hebben de scanner even ingesteld en getest. Bij beide toestellen viel de snelheid zeker niet tegen.

Helaas zijn er net als bij de G4 Plus nog altijd geen hardwarematige knoppen ingebouwd, dus de Android-navigatie werkt in principe via het scherm. De 'kin' van het toestel is dan ook wat groter dan waarschijnlijk nodig zou zijn als de scanner ergens anders zat. Met een relatieve schermgrootte van 65 en 67 procent winnen de G5-toestellen dan ook geen prijzen. Wel kun je de softwareknoppen weghalen en alleen de vingerafdrukscanner gebruiken om Android te besturen, maar onze eerste indruk daarvan is dat het in de praktijk niet fijn werkt. Voor we daar echter goed over kunnen oordelen, moeten we hem eerst een tijdje in gebruik hebben.

Moto G5 MWC 2017Moto G5 MWC 2017
Moto G5 MWC 2017Moto G5 MWC 2017Moto G5 MWC 2017

Camera en software

Zoals gezegd is de camera een van de belangrijkste overwegingen om voor de duurdere G5 Plus te gaan, dus we focussen hier op de meerwaarde die deze camera biedt en onze eerste indruk daarvan. Waar de gewone Moto G5 een dertienmegapixelcamera met een lensopening van f/2,2 heeft, is de camera van de G5 Plus een stuk lichtsterker, met een diafragmawaarde van f/1,7. Dat is dezelfde waarde als de bijzonder lichtsterke camera van de Galaxy S7 en er zijn voor zover wij weten geen toestellen die een grotere lensopening hebben.

Natuurlijk is dat niet het enige wat de kwaliteit of zelfs de lichtsterkte van de camera als geheel bepaalt. We wilden natuurlijk ook weten welke sensor er dan in de G5 Plus zit. In tegenstelling tot veel andere fabrikanten is Lenovo daar lekker open over en er was een technicus ter plaatse om ons te vertellen dat het om de twaalfmegapixel-Sony IMX362 gaat met dualpixel-autofocus. Dat is een vrij nieuwe sensor, die bijvoorbeeld ook in de veel duurdere Asus Zenfone 3 Zoom zit. Het is met 1/2.55" een redelijk grote sensor en door zijn relatief lage aantal megapixels is de pixelgrootte zeer hoog voor een toestel van deze prijs. Met pixels van 1,4μm moet hij aardig wat licht kunnen opvangen.

Toch wilden we natuurlijk de proef op de som nemen, dus hebben we met beide toestellen ter plaatse dezelfde foto geprobeerd te nemen en we zagen kans om deze over te zetten op onze eigen telefoon. Hieronder zie je de resultaten.

Fotosamples Moto G5 MWCFotosamples Moto G5 Plus MWCFotosamples Moto G5 MWCFotosamples Moto G5 Plus MWC

Je ziet duidelijk dat de G5 Plus mooiere foto's maakt. Die uitspraak durven we ook wel aan zonder hem uitgebreider te testen. Het dynamisch bereik is een stuk hoger, want de voorgrond wordt tegen de de lichte achtergrond veel beter weergegeven, waarbij de lucht op de achtergrond nog steeds goed belicht is. Ook zit er in de G5 Plus-foto's meer detail en minder ruis, en worden de kleuren accurater weergegeven. We zien bovendien geen al te agressieve ruisonderdrukking.

De G5 Plus-camera heeft ook dualpixel-autofocus en dat is iets wat we eerder al zagen bij de Galaxy S7 van vorig jaar. Daarmee verloopt scherpstellen veel sneller en ook beter in donkere situaties. De camera is veel minder aan het zoeken naar de juiste focus. Dat is ook zo bij de G5 Plus, maar het gaat wel een stuk trager dan bij de Galaxy S7. Laten we echter niet vergeten dat we een toestel in handen hebben dat maar de helft kost. Onze korte ervaring met de autofocus was dat hij niet enorm veel sneller is dan die van de G5, die geen dualpixel-autofocus heeft. Of dat bij andere lichtomstandigheden wel zo is, moeten we bekijken zodra we de smartphone ter review hebben.

Beide camera's drukken af zonder merkbare sluitervertraging en ook de camera-app start snel. De app is dan ook nog steeds redelijk simpel. Desalniettemin zal het voor de niet al te veeleisende fotograaf vermoedelijk een fijne point-and-clickervaring zijn.

Software

Op softwaregebied hebben we geen verschillen ontdekt tussen beide G5-smartphones. Ze draaien allebei Android 7 met weinig toeters en bellen. Aangezien de Nexus-telefoons er niet meer zijn, is Lenovo een van de weinige fabrikanten die bijna stock Android meeleveren. Op dat vlak is er dan ook niet veel spannends te melden. Toch is er één nieuwe Moto Action en dat is One Button Nav, ofwel navigeren met de vingerafdrukscanner, maar dat hebben we op de pagina hiervoor al besproken.

Onder Motorola hadden de Moto-toestellen een vrij goede staat van dienst wat software-updates betreft. Helaas laat de Android 7 Nougat-update echter lang op zich wachten bij de Moto G4-toestellen. Deze moet in december arriveren, maar is uitgesteld en nog altijd onderweg op het moment van schrijven, al moet hij volgens Lenovo snel komen.

Tot slot

Niet iedereen was blij met de Moto G4-toestellen van vorig jaar, hoewel er weinig mis was met de prijs-kwaliteitverhouding. Toch zijn criticasters van die toestellen wellicht blij met het feit dat Lenovo de G-serie terugbrengt naar een wat beschaafder formaat en met de keuze voor de hardware. Lenovo lijkt nu iets beter te kijken naar de basis van de Moto G-serie dan het met de Moto G4 deed.

Daarnaast is de eerste ervaring die we hadden met de toestellen, positief. De metalen behuizing vinden we een prima keuze, waarmee de smartphones goed smoelen en stevig zijn. Verder voelen beide toestellen vlot aan voor hun prijsklasse.

De goedkopere Moto G5 heeft dan ook de potentie om een voorbeeld te zijn voor het budgetsegment, waarbij vooral de liefhebber van Android zonder franje voor een lage prijs aan zijn trekken komt. Toch hebben we meer een oogje op de Moto G5 Plus. Een toestel met een redelijk pure Android-versie, de relatief snelle en zuinige Snapdragon 625-soc en een camera die boven zijn stand lijkt, plus het 16GB extra geheugen, een spatwaterdichte behuizing en Quick Charge voor tachtig euro meer kan wel eens hoge ogen gaan gooien in een toekomstige review. We kijken dan ook uit naar onze eigen review.

Reacties (146)

146
143
51
5
0
52
Wijzig sortering
Op papier wel heel netjes die G5 plus; een spatwaterdicht toestel met fingerprint scanner, 32GB + SD, Quickcharge, NFC, een zeer deftige camera en stock android voor minder dan 300 euro. De SOC is misschien niet top of the bill, maar persoonlijk vind ik dat het minst erg om iets op in te leveren.

De G5 plus heeft wat mij betreft de vakantiefactor: wat series op de SD kaart voor in het vliegtuig (3.5mm plug halleluja), lekker onbezorgd en onbeperkt foto's schieten op 't strand of in de jungle, tijdens het eten even snel bijladen en weer door ;) Het zou wel tof zijn als Google hun camera app met uitstekende HDR+ functie ook gewoon in android zou bakken, ik ben zeer benieuwd naar een uitgebreidere review met camera test!

edit:
Real world camera test gevonden, valt me toch enigszins wat tegen.

[Reactie gewijzigd door pimsaint op 26 juli 2024 03:01]

Let wel, geen kompas op de G5/G5 plus, dus rondlopen met google maps in Barcelona wordt een tikkie lastiger.. :P
Heb je een link dat je antwoord bevestigd, want dat zou een throwback naar 2010 zijn!

Hier is mijn reactie: Ja natuurlijk heeft deze telefoon wel een GPS die je kunt gebruiken zonder data verbruiken:
http://shop.lenovo.com/nl...es/moto/moto-g-gen5-plus/

Location Services
  • GPS
  • A-GPS
  • GLONASS
http://shop.lenovo.com/nl/nl/smartphones/moto/moto-g-gen5/

Location Services
  • GPS
  • A-GPS
  • GLONASS
De telefoon heeft inderdaad location sensors, maar ScSi heeft gelijk, de kompas ontbreekt in de Europese versie. Hier een thread daarover op het lenovo forum.

Als je kijkt op de Europese productpagina van de G5 plus zie je ook dat er geen kompas staat tussen de sensoren. Nu is het zonder kompas (maar met GPS) wel prima te doen hoor, maar een kompas maakt het nét een beetje makkelijker om meteen de goede richting in te lopen (video). Ik gebruik het hier in Korea vaak icm Naver Maps, dat scheelt echt een hoop tijd omdat ik anders eerst gebouwen/straatnamen met Koreaanse tekens moet proberen te matchen.
Maar waarom zou je het kompas uit de Europese versie slopen? Navigeren Europeanen minder ofzo?

Wat zit daar voor logica achter?
Ik lees daar verschillende verhalen over. Het is me niet helemaal duidelijk of de Amerikaanse versie wél een kompas heeft, maar de Amerikaanse versie heeft bijvoorbeeld geen NFC terwijl onze versie dat wel heeft. Een paar mogelijke redenen die de revue zijn gepasseerd:

- Ruimte/aansluitingen op het moederbord voor óf NFC óf een compas
- Patent/licentiegelden voor bepaalde wereld regio's die verschillen
- Markt/Marketing redenen. Zo is een kompas in Europa wellicht een goede reden voor upselling (Amerikanen verplaatsen zich voornamelijk over lange afstanden met auto's met GPS, wij lopen/fietsen/ov'en meer) en in Amerika NFC juist een reden voor upselling (in tegenstelling tot de meeste Europese landen kan je daar veel meer met NFC betalen)
Waarschijnlijk omdat de dekking van GPS in Europa dikke prima is, dus het kompas niet in hoeft te vallen als het bereik wat tegenvalt.
Ik heb een G2 met kompas en mijn vrouw een G4 zonder kompas, en ook in Europa, Nederlands zelfs, navigeert mijn telefoon een heel stuk beter.
Dan moet je daar eigenlijk wel even bij melden dat in Korea de wet nog steeds verbiedt om kaartmateriaal met gps/kompas te combineren. Ik weet dat de overheid al jaren bezig is om die wetten aan te passen, maar dat maakt het bijna onmogelijk om een digitale kaart in een smartphone te gebruiken.

Niet voor niets dat Pokemon Go niet in Korea beschikbaar is. Ik heb Ingress gespeeld in Seoul en je wist nooit of je rechtstreeks of via een omweg naar een punt kon lopen, want er zaten geen wegen in de kaart.
Volgens mij zit de vork een klein beetje anders in de steel, ik kan namelijk in zowel Google Maps als Naver maps mijn kompas gebruiken. De reden dat ik Naver maps gebruik in Korea en niet Google maps, is omdat Google simpelweg slechte kaarten heeft hier. En dat heeft dan, inderdaad, wel weer met de wet te maken:
At issue for Google is the South Korean law that blocks companies from exporting government-supplied map data, which it says it must do to offer features like driving directions, public transit information and satellite maps. Google says it has been requesting a license from the Ministry of Land, Infrastructure and Transport since 2008, without success.
Bron.

Google krijgt simpelweg de gedetailleerde kaarten niet en mag ze uit "beveiligingsoogpunt" ook niet zelf maken. Naver daarentegen krijgt de kaarten zo aangeleverd van de overheid. Als je 't mij vraagt gewoon een truc van de Koreaanse overheid om hun lokale markt de beschermen.
Nooit geweten dat de grootmacht der technologie zo conservatief is.
het gaat niet om de technologie, maar om de angst dat vijandelijke groeperingen gebruik zouden maken van de gegevens voor gewapende acties tegen het land...

Het is iets historisch ;-) Alsof ze formeel nog in oorlog zijn ;-)
Inderdaad! Het is niet alsof ze een compleet krankjorum buurland hebben...


O, wacht..
GPS is geen kompas. De Magnetometer is de basis van het kompas en die zit niet in de G4 en volgens de full spec pagina ook niet in de G5 (plus)

Maakt dat uit? Nee, veelal niet. Je hebt namelijk wel GSP en A-GPS, waardoor als je loopt en rijd je wel degelijk weet waar je bent. De gyroscoop kent je bewegingen en weet dus ook welke kant je op gaat. Dus in principe heb je het niet nodig om te weten waar het magnetische noorden is, want je foon weet toch wel waar het geografische noorden is.

Dat gezegd hebbende. Als je binnen bent of in een gebied met slechte GPS dekking, dan kan de magnetometer je net dat beetje extra helpen.
Duidelijk antwoord en ik haalde GPS/navigatie mogelijkheid en kompas even door elkaar. Komt mede doordat het in dit geval werd gelinkt met navigeren in Barcelona. Navigeren is dus wel mogelijk, maar gebruik maken van een digitaal kompas is dus niet mogelijk. Tevens kan het zijn dat je je navigatie binnenshuis mogelijk niet snel kan opstarten en dat zie je vaker bij budget-/Mediatektelefoons.

Ik heb persoonlijk nooit gebruik gemaakt van een kompas op mijn telefoon, maar voor specifieke doeleinden kan het wel interessant zijn.
Het ontbreken van het kompas bemoeilijk het navigeren op lage snelheid (lopend). Zeker in een hoog bebouwde omgeving.

De G4 heeft precies hetzelfde. Kort gezegd zijn de ervaringen dat navigeren op de fiets of in de auto uitstekend verloopt zonder kompas. Lopend echter niet of in ieder geval een stuk minder fijn/betrouwbaar.
Ik heb helaas andere ervaringen met mijn G4 Play, de GPS ontvangst daarvan is erg slecht. Ik heb hem nu voor de 2e keer ingeleverd om te laten repareren, maar ik verwacht daar eigenlijk niet zo veel meer van. Verder perfect toestel voor wat ik zoek, dus ik baal er stevig van.

Ben daarom wel geïnteresseerd in de G5 en de G5 Plus, mits daar geen problemen met de GPS ontvangst mee zijn. Dus ik hoop dat hiernaar gekeken kan worden bij de definitieve review.

Bij een eerder toestel heb ik overigens geen problemen gehad door het ontbreken van een kompas, zodra je aan het rijden bent, pakt de GPS de rijrichting idd goed op. Bij navigatie te voet kan ik me wel voorstellen dat het lastig is, maar daarvoor gebruik ik ze niet.

Zijn er overigens nog meer mensen die slechte of juist goede ervaringen hebben met de GPS ontvangst van de G4 Play?
Ik weet niet in hoeverre je de G4 Play kunt vergelijken met de G4 (Plus). Volgens mij zijn dat behoorlijk afwijkende toestellen, ondanks dat de naam anders doet vermoeden.

De G4 Play is ook wel erg goedkoop...
De prijs was dan ook één van de redenen om hem te kopen, maar als ik zou weten dat de GPS ontvangst van dit toestel slecht was, had ik liever wat extra uitgegeven.

Maar goed, het is niet gesteld dat het een structureel probleem van dit type is, daar probeer ik met mijn vraag achter te komen.
Ik heb 3 Moto G4's gekocht (bij verschillende winkels). Bij die van mij is scherm stuk (idiote ghosting), bij die van mijn vrouw is de camera altijd onscherp en de belichting beroerd bij die van mijn vader gaat het scherm vaak op tilt en gaat allemaal dingen doen terwijl de telefoon gewoon op tafel ligt.
Ze mogen wel iets gaan doen aan de build quality, echt bedroevend.

Als ze het zouden doen waren het fijne telefoons geweest
Anoniem: 770717 @Rossi465 maart 2017 11:15
G4 Plus test op notebookcheck:
"GPS module sometimes inaccurate"

http://www.notebookcheck....hone-Review.167579.0.html


en voor de G4:
"GPS not always accurate"

http://www.notebookcheck....hone-Review.168176.0.html

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 770717 op 26 juli 2024 03:01]

Ohja, notebookcheck, die doen altijd erg goede reviews!

Duidelijk vergelijk daar ook. De G4 is geen GPS topper, maar voor reguliere doeleinden wel erg bruikbaar (vind ik).
Teruggestuurd om dezelfde reden. Ik weet inmiddels wel wat er fout ging bij mijn exemplaar.... De chinese auto-oplader kreeg alle toestellen aan het crashen (gps)
Al gepost, maar ook hier: Ik heb een G2 met kompas en mijn vrouw een G4 zonder kompas, en ook in Europa, Nederlands zelfs, navigeert mijn telefoon een heel stuk beter.
Bij GPS verbruik je uberhaupt geen data, je ontvangt alleen data (niet via internet). Met A-GPS verbruik je juist wel een minieme hoeveelheid data.
GPS is niet synoniem aan kompas.. ;) En in ons geval, waar we binnen een zakelijke app naast de locatie van foto's ook de kijkrichting ervan op slaan, is het gemis van een kompasfunctie, naast alle pluspunten, een groot minpunt.
Opvallend dat dit wéér niet vermeld wordt door Tweakers. Dat terwijl het uitgebreid ter sprake is gekomen in de G4 en G5 topics.

Hetzelfde geld overigens voor het feit dat de G4 een dedicated sd-kaart slot heeft en de G5 niet meer. Tussen de regels door wordt het voor de G5 benoemd, maar het staat niet in de specs.
Ben je zeker dat het zonder compass zal zijn? Op gsm arena staat er dat het met compass zou moeten zijn...?
Zeker, is bevestigd door Motorola supprt
Ik zou pas over minimaal een jaar weer een lenovo toestel aanraden naar vrienden, bekenden waar ik dat tot 1-2 jaar terug bijna blind kon doen.
Dat komt hoofdzakelijk door het uodate beleid of beter gezegd het gebrek aan. Waar motorola altijd een goed update beleid had is dat het tegenovergestelde het geval bij Lenovo. Maar we gaan het weer in de gaten houden het komende jaar. En wie weet komen ze dan weer op de shortlist.
Dit dus. Ik heb mijn laatste moto gekocht. Ben altijd fan geweest van de moto-series.
Het updatebeleid was altijd prima, maar sinds de g4 welke na diverse kleine udates vreemde, maar zeer vervelende bugs bevat koop ik geen motorola meer.

Beloofd nougat update blijft uit, en in landen waar hij al wel gereleased is, zit deze vol met bugs, waar weinig gehoor aan gegeven wordt.

Laatste update bracht ook het vervelende notificatievolume met zich mee. Soms hard, soms zacht.

Nee, heb altijd genoten van motorola, maar dit was mijn laatste :)
Notificatievolume heb ik ook last van nu je het zegt. Wat ook heel vervelend is, Bluetooth tethering wordt heel vaak automatisch weer uitgezet. Ook al keer gehad dat de lijst met bluetooth devices leeg was, ze leken nog wel aanwezig in de telefoon maar werkten half. Alles opnieuw pairen hielp, maar wel vreemd
Dit is inderdaad ook 1 van die nare bugs. Notificatie is echter wel bekend. Met de laatste securitypatch zou deze verholpen zijn, maar dan moet die wel beschikbaar zijn in NL

Budget-toestel ok, maar kom dan wel je beloftes na. Vind ik dan.
Stock Android valt mijn inziens vaak tegen ivm bloatware. Van mijn Motorola G2 zat altijd 5-6 GB van de 8 GB vol vanuit factory met default apps en zo. Sinds ik LineageOS heb was dat 2-3 GB. Mijn vrouw haar G4 heeft hetzelfde probleem.
Hoezo valt tegen dan? De conclusie was "very decent image quality across the ISO range" en zo op het eerste oog vind ik die foto's er prima uitzien, maar goed, misschien heb ik geen foto-oog...
Ik vind het een vreemde combinatie, onscreen buttons en dan een vingerafdruk scanner alsnog onder het scherm.
Ik had de zelfde gedachte, het lijkt mij ook niet fijn werken. Heb nu een toestel met de scanner op de achterkant, bij aanschaf twijfelde ik daar nog over, maar het werkt zoveel fijner als hij achterop zit.

Verder zijn de specs prima voor de prijs. Alleen het design vind ik echt minder.
Voor of achter, die discussie kan ik mij niet inmengen aangezien ik alleen vingerafdruk sensor voor heb gehad. Maar idd kwa design (met scherm aan) is mijn gevoel, dat het klopt niet.
vooral omdat bij andere merken die button dan als home knop werkt. Ik heb nu een Moto Z en daar werkt de knop alleen voor het (un)locken. Ik druk er nog regelmatig op als ik naar het home scherm wil maar dan gaat het scherm uit....
Wel kun je de softwareknoppen weghalen en alleen de vingerafdrukscanner gebruiken om Android te besturen...
Dat is het eerste wat ik zou doen, on screen buttons weg. Ben zelf een groot fan van software buttons maar met zo'n flinke kin kan je 'm maar beter goed gebruiken ook. In een video van the Verge gebruiken ze wat gestures op de fingerprint scanner om te navigeren en dat ziet er best wel smooth uit. Of je nu links- or rechtshandig bent, back, home en multitasking zijn in ieder geval altijd onder duimbereik ;)
...maar onze eerste indruk daarvan is dat het in de praktijk niet fijn werkt. Voor we daar echter goed over kunnen oordelen, moeten we hem eerst een tijdje in gebruik hebben.
Ik heb de G4 plus en eerlijk gezegd vind ik het super werken met de vingerafdruk scanner op de voorkant en onder het scherm. Bij mij ligt de telefoon grotendeels van de dag op mijn bureau en het enige wat ik hoef te doen is mijn vinger op de scanner te leggen en hij is aan en ben er in. Als die op de achterkant had gezeten was dat geen optie.
Zoals in de tekst vermeld wordt, kun je de onscreen buttons uitschakelen (je hebt dan dus "meer" scherm) en navigeren met de vingerafdrukscanner.

In deze preview is men daar niet zo over te spreken, maar ik lees positievere verhalen in het Lenovo P2 topic.
De MOTO G5 krijgt dus een downgrade wat processor betreft (tov MOTO G4)?
Het is in ieder geval geen upgrade nee.

Ik snap ook niet dat Tweakers daar wat meer aandacht aan besteed heeft. De G4 en G4 Plus waren even snel en (on)zuinig. Want in de basis precies dezelfde toestellen.

De G5 en de G5 plus daarentegen zijn feitelijk twee totaal verschillende toestellen. Bijna alles is anders.
In feite wordt de
- G4 play opgevolgd door de G5
- G4/G4 plus opgevolgd door de G5 plus, die wel wat krimpt.

Motorola schrapt het grootste toestel. Verwarrend, maar dat lijkt de opzet van Motorola.

[Reactie gewijzigd door bas-r op 26 juli 2024 03:01]

Het is een beetje arbitrair.

Motorola lost drie modellen af met twee nieuwere modellen, dat is zeker.

Ik zie de G5 als de opvolger van de G4 Play. De G4 en G4 Plus gaan samen verder als de G5 Plus.
Vorig jaar werd de g4 play later geïntroduceerd. Gezien het prijsniveau van de g4 play (160- euro) zelf denk ik dat deze nog wel komt. De sd430 is wel degelijk in veel opzichten iets beter dan de 615 van de g4.
De G4 (Plus) is uitgevoerd met de SD 617.
Goed punt. Feit blijft dat sd430 ongeveer gelijkwaardig is en op sommige punten iets beter dan soc g4 plus
Motorola is niet meer. Het is nu "Moto by Lenovo"
https://www.cnet.com/news...-mission-lenovo-mwc-2017/

En het wordt weer Motorola, waarbij Lenovo en Zuk verdwijnen.
Thx. Wist ik nog niet.
Het wordt nu dus "Motorola, a Lenovo company" ;)
Mijn moto G4 heeft ondersteuning voor bluetooth APTX, wat draadloze weergave op mijn compatibele headset fenomenaal maakt. Wordt in reviews nooit belicht, maar tweakers zouden toch even mogen stilstaan bij de audio kwaliteit die een telefoon kan leveren, zeker nu de audio jack onder druk komt te staan.

Ik vraag me af of de G5 dit ook aan boord heeft (nog niet onderzocht).
Ik gebruik spotify en speel via Bluetooth muziek af in de auto, geluid kraakt / vervormt iets
Ben je zeker dat je een bluetooth audioprofiel gebruikt en niet een telefoonprofiel? Dat is mono en kwalitatief echt niet om over naar huis te schrijven.
100% zeker!! Nu heb ik wel een extreem goed gehoor en ook een bijzondere audio installatie in de auto, misschien dat het dan meer hoorbaar is. Heb eigenlijk geen vergelijkingsmateriaal, d.w.z. ik heb niks anders waar ik hoge kwaliteit audio naartoe kan streamen. Mijn versterker thuis heeft Spotify Connect, dat klinkt super
Ja, inderdaad, ik heb geen bluetooth module in de wagen, maar veel mensen miskijken zich er op denk ik.

Ik ben zelf geen audiofiel, maar die APT-X tja dat klinkt gewoon als een cd. Het viel me op, vandaar dat ik specifiek ben gaan kijken in logs welke codec gebruikt werd.
Bluetooth is sowieso een bottleneck.
Als je uzelf audiofiel waant moet je dat sowieso vermijden.
Ben nog steeds teleurgesteld met mijn Moto G4.
De hardware is goed, maar android updates blijven uit.
Nog steeds geen android 7 (was beloofd januari 2017) en zelfs geen veiligheidsupdates.

Die slechte android updates gaan google toch vroeg of laat de das om doen. Het gebeurt nu al bij de tablets waar windows het overneemt.
Ik heb ook de G4 en ik kreeg laatst nog een beveiligingsupdate.
Ik merk nu wel dat de hardware een beperkende factor is. Ook al heb ik de SD geformatteerd om samen met het interne opslag 1 geheel te vormen, toch zijn er genoeg apps die dat niet snappen en alleen op de interne opslag geïnstalleerd kunnen worden. Wat dat betreft is de 32 GB variant van de G5 plus een verbetering.
Een andere beperking van de G4 is de hoeveelheid RAM. Ik zie dat die nu met de komst van de G5 plus is verhoogd naar 3 GB. 2 GB is wel weinig als je veel tussen app's switcht.
Volgens mij ligt dat aan betreffende apps. Ik merk op mijn G4 Play ook dat sommige apps op het interne geheugen moeten staan, anders werken de widgets bijvoorbeeld niet.
Mijn Moto g, tweede generatie, kreeg in januari dit jaar ook ineens een security update naar augustus 2016. Stond ik toch wel even van te kijken, voor een telefoon uit 2014. Dus snap ook niet echt wat Motorola nou van plan is :)
Ik kan je adviseren over te stappen op LineageOS. Die zitten op Android 7.1.1. Ben je direct een hoop bloatware kwijt. Maar het loopt voor mij soepeler dan de OS van Motorola. Het is wel wat gedoe om apps te installeren de eerste keer.
Zeer weinig bugs. Alleen de panorama modus van de camera loopt vast.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 26 juli 2024 03:01]

Niet stabiel dus...
Nee, geen custom os meer voor mij. Al teveel problemen gehad hiermee. Om dan nog maar te zwijgen over apps die protesteren met de Root en mijn provider die dan plots denkt dat ik in het buitenland zit en de data af knijpt.
Goede punten. Één informatie punt: LineageOS is standard niet geroot.
Dat probleem heb ik niet. 16GB is meer dan genoeg voor mij. :)
Heb nog 8GB over of zo.
Ik heb ook nog wel 8 GB over, maar als ik een nieuwe app wil installeren komt die melding dat er eerst andere apps verwijderd moeten worden... Bij de moto g5 plus zou die melding dus pas later komen.
Moet je zowel bij de G5 als G5 plus kiezen tussen Dual sim of een micro sd-kaart, of is er ruimte voor alle drie?
Zoals ik het lees lijkt het er op dat ook de Moto G serie zo stom is geweest om het tweede SIM slot met het SD slot te delen. Nog een telefoon voor de vuilbak dus, meer dan genoeg mensen zoals wij die deze drie slots gebruiken.
Je kan ook een sim en sd kaart bij elkaar hacken. Moet je even op zoek naar hoe je dat moet doen
Daarmee verniel ik beide kaarten met alle gevolgen van dien. Puur omdat de fabrikant van het toestel zo'n rare keuze maakt. Nee dank u :)
Niet een hele rare keuze, alleen niet geschikt voor jou. De meeste mensen hebben toch geen dual sim en sd tegelijk nodig. Het kost natuurlijk wel extra ruimte in een telefoon als je 3 slots zou hebben
Een simkaart en een sd-kaart hebben een totaal ander doel, dus ik snap niet waaruit je concludeert dat weinig mensen zowel dual-sim als een sd-kaart nodig hebben. Staat totaal los van elkaar.

Daarbij, dual-sim is in Nederland in opkomst. Vooral omdat mensen het zat zijn om zowel met een privé en een zakelijk toestel rond te lopen. Dan is een dedicated slot voor de sd-kaart echt een uitkomst. Vooral omdat je in Android de sd-kaart aan het interne geheugen kunt koppelen.
https://media.licdn.com/mpr/mpr/p/4/005/082/1ca/2586f63.jpg

Die dingen worden de laatste jaren steeds groter en groter. Dat ene extra slotje moet normaal kunnen :)
Deze zijn dus net dit jaar kleiner geworden. Vorig jaar nog met een 5.5in scherm, nu nog met een 5.2 of 5in scherm dus gewoon wat minder ruimte
De Motorola G2 heeft drie slots en maar een 5.0" scherm...
In de G2 zitten wel gewoon drie slots, en dat past goed.
Dat was voor mij de reden om een Motorola G te kopen. Nu is de serie niet interessant meer voor mensen als ik. En voor een generieke telefoon is hij niet zo bijzonder...
Ik ben sinds vanmiddag in het bezit van een G5 en kan bevestigen dat deze 3 slots heeft.
De g5 Plus lijkt me op het eerste gezicht heel veel 'bang for buck'
Helaas niet vermeld: deze telefoons hebben beiden nog micro usb en geen usb C. Beetje jammer
Vindt ik persoonlijk een pluspunt. :)
Snelladen is sowieso iets wat ik ten alle koste vermijdt.
Wat is er mis met snelladen? Dat hebben deze telefoons ook. Er zijn trouwens best een paar telefoons die usb c hebben maar wel met een usb2.0 controller. Het gaat mij er in eerste instantie om dat de poort symmetrisch is en dat je dus niet telkens weer zit te knoeien met die micro kabel
Met snelladen gaat uw li-ion accu zeer snel stuk.
Af en toe eens snel laden om vlug weer weg te kunnen is geen probleem. Maar altijd snelladen zal de levensduur aanzienlijk inkorten.

500 mA is de sweet spot voor li-ion batterijen. Net zoals je heb best tussen de 30%-80% houdt.
Als het alleen om de omkeerbaarheid gaat, dan kan je net zo goed reversible micro USB kabeltjes kopen...... Werkt parimaatjes.... :)
Ik heb zelf de Moto G4 ben er best tevreden mee, voor de prijs wat je ervoor betaalt mag je niet klagen. Er zijn wel wat puntjes die naar mijn idee wat beter had kunnen zijn. Voornamelijk de camera, de lens of het glas ervoor is erg kras gevoelig. Mijn telefoon zit in een hoesje maar ondanks dat zitten er toch al lelijke krassen op het glas en dit zie je ook wel terug in de foto's. Ik zag al dat het een druk bezocht onderwerp is op het Lenovo forum, helaas nog weinig oplossingen gezien. En als je een foto wil maken in een donkere omgeving en moet scherpstellen dan gebruikt de camera zijn flits licht niet waardoor het soms moeilijk is om te focussen op wat je wil fotograferen. Ik ben een bedrijfswagenmonteur en moet wel eens op gekke donkere plekken in een motorruimte o.i.d. een foto maken en dan is dit wel lastig. Mijn vorige telefoon, S4 Mini, deed dit wel. En de accu, hier moet je toch wel de optimalisatie van aan zetten anders ben je er toch snel doorheen. Ben niet eens een hele zware gebruiker. Maar had hem na een factory reset niet doorgevoerd en was soms binnen een dag door mijn accu heen. Hoop dat dit wel verbeterd is bij de nieuwere variant. En het is nog afwachten op de nieuwe android 7.
Krasgevoelig heb ik geen last van tot nu toe. Heb hem sinds vorig jaar juni en gebruik geen enkele bescherming.
Zit gewoon in mijn borstzak, of binnenzak. Misschien dat dat iets uitmaakt :)
Verder is het ook een prima toestel. SNel, scherm is prima, foto's bij normale omstandigheden ook gewoon goed.
Ik hoef ook echt geen high-end toestel meer :)
Om een betere updatepolicy af te dwingen, zou ik graag het volgende zien in reviews:
- voor elk jaar minder dan 3 aan android updates levert 1 punt aftrek
- voor elk jaar minder dan 5 aan beveiligingsupdates levert 1 punt aftrek
- geen maandelijkse beveiligingsupdates: 2 punten aftrek
- geen opgave van updatepolicy: puntenaftrek of de data van de voorloper gebruiken

Kreeg voor de Moto X Play slechts 2 updates. Beveiligingsupdate was meteen al 2 maanden oud
Is meteen al één meer dan ik met mijn G4.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.