Door Chris Broesder
Redacteur mobile
Feedback
• 27-02-2017 06:00
Inleiding
LG heeft vlak voor MWC 2017 losbarst in Barcelona zijn nieuwe toptoestel G6 gepresenteerd. Weg met de modulaire aanpak van de G5 van vorig jaar, want dat verkocht voor geen meter en de behuizing van het toestel werd er niet beter op. Dit jaar gaat LG terug naar de basis met een focus op degelijkheid en een stuk minder op innovatie.
Die degelijkheid komt terug in het robuuste karakter van de G6. Hij is bijna onvermurwbaar wanneer je hem probeert te buigen en voelt een stuk steviger aan dan de G5. Wel is de achterkant van glas en dat gegeven zal voor- en tegenstanders hebben. Het geeft het toestel een luxe uitstraling, maar het is ook wat kwetsbaarder dan andere materialen. Daarnaast ligt de G6 bijzonder lekker in de hand met zijn afgeronde hoeken en zijkanten aan de achterzijde van het toestel. Ook is de achterkant van het toestel geheel vlak, wat betekent dat de dubbele camera niet uitsteekt.
Samsung en Apple hebben hun high-end smartphone van vorig jaar waterdicht gemaakt en vaak zie je functies van de grootste fabrikanten doorsijpelen in toestellen van de directe concurrentie. Het was erg lastig geweest om de G5 waterdicht te maken, gezien de afneembare onderkin van het toestel, maar LG heeft ervoor gekozen om dat bij de G6 wel te doen. Het toestel heeft een IP68-rating gekregen, waarmee de smartphone gedurende dertig minuten tot anderhalve meter onder water kan en geheel stofdicht is. Ook dat is in lijn met de degelijkheid die LG voor ogen heeft met de G6.
Breken met 16:9
De focus van LG op degelijkheid laat onverlet dat er één ding duidelijk nieuw is aan de G6 en dat is een nieuwe schermverhouding. Dat klinkt misschien niet meteen als een enorm spannende innovatie, maar het heeft een behoorlijke weerslag op de vormfactor van het toestel. Normaal gesproken zou je een telefoon met een 5,7"-scherm wellicht direct van je wensenlijst afstrepen, maar wanneer je hoort dat het toestel dezelfde afmetingen heeft als de G5 met zijn 5,3"-scherm, denk je daar misschien anders over.
De voorkant bestaat dan ook voor maar liefst 78 procent uit scherm en dat komt door de nieuwe beeldverhouding van de lcd, die een resolutie van 2880x1440 pixels heeft en een pixeldichtheid van 564ppi. Daarmee doorbreekt LG de 16:9-verhouding, die de afgelopen jaren een heilig huisje leek bij smartphones. Door de 18:9-verhouding is het scherm langwerpiger en heeft het toestel een relatief slank postuur. Hieronder hebben we de maten van de G5 en G6 naast elkaar gezet.
Toestel |
G6 |
G5 |
Hoogte (mm) |
148,9 |
149,4 |
Breedte (mm) |
71,9 |
73,9 |
Dikte (mm) |
7,9 |
7,7 |
Relatieve schermgrootte |
78,3% |
70% |
Gewicht (gram) |
163 |
159 |
Zoals je ziet is de G6 met zijn 5,7"-scherm ongeveer even groot als de G5 met zijn 5,3"-scherm. De bezels boven en onder het scherm zijn dan ook bijzonder klein en de breedte van het toestel is beperkt, zodat hij in de hand compact aanvoelt. Wel moet je je duim behoorlijk strekken wil je de bovenkant van het scherm aanraken en we konden zo snel geen innovatieve functies vinden die LG heeft ingebouwd om dit te vergemakkelijken. Wel kun je zoals altijd een extra Android-navigatieknop laten aanrukken om je meldingenscherm tevoorschijn te toveren, zodat je niet van boven naar beneden hoeft te vegen.
De apps die we gezien hebben schalen prima op de G6 en er is ook een zoommodus voor 16:9-video's, mocht je zwarte balken aan de zijkant vervelend vinden. Hoewel we het zelf in de praktijk niet zouden gebruiken, is er met een 18:9-schermverhouding meer ruimte om twee apps naast elkaar te gebruiken in hetzelfde scherm. Dat is een functie die overigens standaard in Android Nougat zit en daarmee ook op de G6.
Nog een andere toepassing van de alternatieve schermverhouding is te vinden in de camera-app. Daarin zit nu een modus waarmee je vierkante foto's kunt maken; een verhouding die je veel tegenkomt op Instagram. Dat is dus een 1:1-verhouding, waardoor er precies twee foto's naast elkaar kunnen op het G6-scherm.
LG gebruikt dit gegeven om links te tonen wat je op de foto vastlegt en rechts de meest recente al gemaakte foto. Dat is een handige functie, alleen helaas is er geen mogelijkheid ingebouwd om foto's in andere verhoudingen rechts weer te geven - al zou je dan alsnog een kleinere preview krijgen natuurlijk. We hopen dat LG in toekomstige updates nog wat creatiever wordt met de nieuwe schermverhouding.
Het scherm zou volgens LG ook betere aanraakprestaties hebben en minder reflecteren, waardoor hij beter afleesbaar is in direct zonlicht. We zijn even naar buiten gelopen met het toestel, terwijl de zon volop scheen in Barcelona, en we kunnen inderdaad melden dat het scherm erg goed afleesbaar is.
De maximale helderheid van het scherm is, voor zover we met het blote oog kunnen zien ook erg hoog. Dat moet ook wel, want de G6 heeft ondersteuning voor Dolby Vision en HDR 10, waarbij lichte delen van een beeld erg helder moeten worden weergegeven om het juiste effect te bereiken. Ook zou het nieuwe QHD+-scherm van LG dertig procent zuiniger zijn, maar in hoeverre dat zo is zien we als we het toestel gaan testen.
Breedbeeld, maar ook breedhoek
Net als de G5 en de V20 heeft de G6 een dubbele camera achterop. De tweede camera dient bij LG een simpel doel en dat is breedbeeldfotografie. Bij de G6 is de beeldhoek van de breedbeeldcamera, net als bij de G5 en V20, 125 graden. De eerste camera heeft een gangbare beeldhoek van 71 graden. Het verschil is groot en je kunt dus veel meer op een foto vastleggen. De tweede camera is wel verbeterd ten opzichte van de eerdere LG-smartphones. Waar eerdere toestellen een ten opzichte van de hoofdcamera inferieure achtmegapixelcamera hadden, hebben de twee camera's van de G6 beide een dertienmegapixelsensor.
Wel is de lensopening van de tweede camera logischerwijs wat nauwer, waardoor hij minder lichtsterk is. De primaire camera heeft een diafragmagetal van f/1,8 en de breedbeeldcamera f/2.4. Het schakelen tussen de twee camera's gaat vrij soepel, dus je hoeft niet lang te wachten om een shot in breedbeeld te maken als je dat wenst. Aan de voorkant zit overigens ook een camera met een grotere beeldhoek dan gebruikelijk. Deze is 100 graden.
Het opstarten van de camera-app, scherpstellen en afdrukken gaat over het algemeen vlot bij de G6. Helaas ondervonden we wel opeens flinke sluitervertraging in de modus waarin je vierkante foto's kunt schieten en de meest recente foto rechts ziet. Over het algemeen is de G6-camera wel fijn, vanwege de manuele foto- en videomodus en daarnaast is de breedbeeldcamera als secundaire camera nog steeds erg praktisch en één van onze favorieten implementaties van de dubbele camera.
We hebben de kans gehad om een paar foto's te schieten met de G6. Hoewel we weinig kunnen zeggen over de kwaliteit van de camera met enkel een paar shots gemaakt in een previewruimte, konden we wel zien dat de lensvervorming aan de randen meevalt en je ziet ook het verschil tussen de groothoekcamera en de normale camera.
Verder willen we nog melden dat er in tegenstelling tot eerdere geruchten geen 32bit-quad-dac en draadloos laden in de G6 zit. Tenminste, niet in de Europese versie van het toestel. Wel is Google Assistant inbegrepen, maar dat zal eerdaags naar veel meer toestellen komen en bovendien is de Google-dienst nog niet beschikbaar in het Nederlands.
Tot slot
De LG G6 is, zoals LG beoogt, een degelijk toestel met een luxueuze uitstraling. Hij ligt lekker in de hand, mede doordat hij smal is voor zijn schermgrootte. Echt vernieuwend is de G6 niet, maar onze eerste indruk is wel dat het toestel 'klopt'. De software is fijn en vlot, de camera heeft goede functionaliteit en werkt over het algemeen fijn en het lcd ziet er goed uit en kan erg helder. Het enige echt unieke is echter de schermverhouding en dat is wel wat karig voor een toptoestel, hoe voorstelbaar het ook is om terug naar de basis te gaan na het debacle van de G5.
Het is verder ook wat jammer dat LG de Snapdragon 835 niet in het toestel gestopt heeft. De Snapdragon 821 in de G6 is een prima soc, maar bij een high-end telefoon wil je toch graag de nieuwste en daarmee snelste en zuinigste soc van het moment. Tenminste, wel als je de hoofdprijs betaalt. De prijs van de G6 staat volgens LG nog niet vast en wij hopen stiekem dat dat prijskaartje enigszins beschaafd blijft. In dat geval zou de G6 wel eens een interessante, solide en relatief compacte keuze kunnen zijn met een fijne camera en een mooi groot scherm.