Door Jeroen Horlings

Redacteur

Panasonic Lumix GH5 Preview

Indrukwekkende videotopper in fotojasje

17-02-2017 • 11:00

78

Multipage-opmaak

Inleiding

De GH-camera's van Panasonic hebben in de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd. Dat begon met de GH1, die in 2009 werd geïntroduceerd als een voor video geoptimaliseerde camera, terwijl de G1, 's werelds eerste systeemcamera, meer voor foto-enthousiastelingen bedoeld was. De GH-serie is vooral populair onder amateurfilmers die met een beperkt budget professioneel ogende producties willen maken, maar wordt ook door professionals gebruikt, al dan niet als tweede, mobiele camera.

Panasonic Lumix GH5Panasonic Lumix GH5Panasonic Lumix GH5

Op het eerste gezicht doet de GH5 zijn goede reputatie eer aan. Was de GH4 de eerste fotocamera met ondersteuning voor 4k, de GH5 doet daar een schepje bovenop met een scala aan nieuwe mogelijkheden, zoals 60fps in 4k, 180fps in 1080p en een 6k-fotomodus. Hoewel de focus steeds meer op video ligt, is de camera ook prima te gebruiken voor fotografiedoeleinden. Het lijkt juist een ideale allroundcamera te zijn, die dus vooral interessant is voor mensen die zowel filmen als fotograferen.

Panasonics paradepaardje komt pas eind maart op de markt, maar wij konden er al twee dagen mee aan de slag in Frankfurt, waar de jaarlijkse Panasonic Convention plaatsvond. In deze preview lees je welke aspecten van deze hagelnieuwe camera indruk op ons maakten.

Specificaties en vergelijking met de GH4

Hoewel de videoverbeteringen van de GH5 misschien het meest in het oog springen, is de camera ten opzichte van de GH4 op nog veel meer vlakken verbeterd. De resolutie is opgeschroefd van 16 naar 20 megapixel, wat in vergelijking met veel aps-c-camera's nog steeds niet veel is, maar wel een stap voorwaarts. De ingebouwde stabilisatie is echter een grotere aanwinst. Deze werkt namelijk zowel met lenzen met stabilisatie als met lenzen zonder. Daarbij bedraagt de totale winst volgens Panasonic zo'n 5 stops.

Verder zijn er tal van kleine verbeteringen, die alles bij elkaar opgeteld tot een betere gebruikservaring leiden. Denk bijvoorbeeld aan de hogere resolutie en vergrotingsfactor van de zoeker en de lcd, de grotere rawbuffer, het weglaten van het antialiasingfilter, het ingebouwde bluetooth en het dubbele uhs-i-kaartslot.

We bespreken de videofuncties elders uitgebreider, maar het moge duidelijk zijn dat de camera zich vooral daarmee weet te onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan 4k met 60fps, 6k, 1080p met 180fps, de uitgebreide kleurprofielen en het gebruik van de hele sensor in plaats van een crop.

6k foto-modus

6k-foto

Net als bij de GH4 is de 4k-fotomodus weer van de partij. Een slim bedachte functie, waarmee je stills uit videobeelden kunt halen. Dat zijn dus 8-megapixelfoto's voor ieder frame. Bij de GH4 ging het om 30 frames per seconde en bij de GH5 zijn dat er zelfs 60, waardoor de trefkans nog verder wordt vergroot. Het gaat wel om jpegs en niet om raws. Een nieuwe optie is een 6k-fotomodus. Deze werkt hetzelfde, maar dan met een hogere resolutie met 18-megapixelfoto's. Hoewel de term '6k' suggereert dat je ook kunt filmen in 6k, is dat bij de GH5 niet het geval.

Merk en productserie Panasonic Lumix GH5 Panasonic Lumix GH4
Prijs € 1.505,39 (6 winkels) Onbekend (12 winkels)
Eerste prijsvermelding Woensdag 11 januari 2017 Dinsdag 25 maart 2014
Waardering 4.5 van 5 sterren
4 van 5 sterren
Body
Verkoopstatus Body Body
Mount Micro four thirds Micro four thirds
Sensor
Cameraresolutie 20,3Mp 16Mp
Sensortype Live mos Live mos
Sensorformaat Four thirds Four thirds
Cropfactor 2.0x 2.0x
Antialiasfilter Nee Ja
Maximale isogevoeligheid 25600 iso 25600 iso
Beelden per seconde 12fps (9fps af-c) 12fps (7fps af-c)
Buffer 600 jpeg, 60 raw 100 jpeg, 40 raw
Aantal sluiterbewegingen 200.000 200.000
Langste sluitertijd 60s 60s
Kortste sluitertijd 1/8000 sec. (1/16.000 elektronisch) 1/8000 sec.
Focus
Aantal autofocuspunten 225 49
Focusmechanisme Automatische focus (motor in lens), Automatische focus (motor in body), Handmatige focus Automatische focus (motor in lens), Automatische focus (motor in body), Handmatige focus
Video
Max. videoresolutie 4096x2160 (cinema 4k) 4096x2160 (cinema 4k)
Max. framerate 1080p 180fps 96fps
Max. framerate 4k 60fps 30fps
Bestandsformaat video Avchd (.mts), mov, mp4 Mov, mp4
Eigenschappen
Schermdiagonaal 3,2" 3"
Touchscreentechniek Capacitief Capacitief
Eigenschappen body 5-axis-stabilization, kantelbaar scherm, live view Ingebouwde flitser, kantelbaar scherm, live view, stabilisatie
Zoeker Elektronisch (evf), 3.7k dots Elektronisch (evf), 2.369k dots
Zoekervergroting 0,76x 0,67x
Zoekerresolutie Micro four thirds Micro four thirds
Intervalometer Ja Ja
Gps Via smartphone (bluetooth) Via smartphone
Invloeden van buitenaf Schokvast, spatwaterdicht, stofdicht Spatwaterdicht
Opslag
Geheugenkaarttype (camera) Sd, sdhc, sdxc Sd, sdhc, sdxc
Aantal opslagkaarten 2x uhs-ii 1x uhs-i u3
Verbindingen
Verbinding (extern) Audio (3,5mm), hdmi, usb 3.1 (type-c, g1, 5Gbit/s) Audio (3,5mm), micro-hdmi, usb 2.0
Aansluiting externe microfoon Jackplug 3,5mm Jackplug 3,5mm
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11b, 802.11g, 802.11n
Verbinding (bluetooth) Bluetooth 4.2 -
Aansluitingen
Overige draadloze verbindingen Near field communication (nfc) Near field communication (nfc)
Afmetingen, gewicht en kleur
Hoogte body 98,1mm 93,4mm
Breedte body 138,5mm 132,9mm
Diepte body 87,4mm 83,9mm
Gewicht body 645g 560g

Body en bediening

De body van de GH5 verschilt niet heel veel van die van de GH4. Die was ook al bestand tegen weersinvloeden, maar de GH5 voegt daar nu vries- en valvastheid aan toe. De lay-out van de knoppen is vergelijkbaar, op twee uitzoneringen na.

Allereerst is de videoknop een stuk groter geworden en verplaatst naar de bovenzijde van de body. Dat is geen onlogische keuze, gezien de grote rol die video speelt bij dit model. Toch zijn we niet onverdeeld positief over deze wijziging; zie de pagina over video. Verder valt de joystick op. Deze zit min of meer op de plek van de videoknop. Net als bij andere camera's met een joystick kun je hiermee nog sneller door menu's bladeren en opties selecteren. Wat ons betreft is dit een prettige toevoeging. Wat we wel een beetje vreemd vinden, is dat je in sommige menu's niet rechtstreeks met de joystick naar beneden kunt scrollen, maar horizontaal alle opties moet doorlopen. Dat is onhandig en onnodig.

Panasonic GH4 en GH5Panasonic GH4 en GH5Panasonic GH4 en GH5Panasonic GH4 en GH5

De grootte van de body is met ongeveer twaalf procent toegenomen ten opzichte van de GH4 en dat is merkbaar. Hoewel in vergelijking met een dslr nog steeds een compacte camera, is hij voor een systeemcamera best groot en zwaar, zeker als je bedenkt dat de sensor relatief klein is. Gezien de doelgroep is dit overigens geen nadeel; zeker voor videowerk moet een camera niet te klein zijn. Sterker nog, de serieuze filmer zal waarschijnlijk nog wel de nodige accessoires kopen, zoals een rig. De iets grotere body betekent overigens ook dat de grip iets gegroeid is en de camera laat zich daardoor wat ons betreft nog iets prettiger vasthouden dan zijn voorganger. Ook zonder grip vinden we hem al prima in de hand liggen, maar voor mensen met grote handen is de grip een plus, nog los van het feit dat je daarmee makkelijker in de portretstand kunt fotograferen en dat je er een extra accu in kwijt kunt.

Over de accu gesproken, in tegenstelling tot bij de meeste systeemcamera's is deze van een volwaardig formaat. Met 1860mAh kun je een tijdje voort en dat werkt prettig. Standaard kun je zo'n vijfhonderd foto's maken op een enkele acculading, maar de GH5 heeft nog een handige modus, genaamd Power Save LVF. Als deze actief is, wordt de camera automatisch uitgezet zodra je je oog van de zoeker haalt. Volgens Panasonic moet je daardoor zo'n duizend foto's kunnen halen. Gezien de beperkte testduur kunnen we dat niet bevestigen.

Zoeker

De nieuwe zoeker is een verademing om mee te werken. Op Leica na hebben we niet eerder een evf met zo'n hoge resolutie gezien. De oled-evf telt nu 3,7k dots, terwijl andere high-end modellen werken met 2,4k dots en ook al lijkt dat een klein stapje, het is duidelijk merkbaar. Je hebt nog minder het idee dat je naar een elektronisch schermpje zit te kijken en ziet meer details: een zeer welkome verbetering. Ook de black-out is binnen de perken gehouden, wat tijdens actieshots erg prettig is. De vergrotingsfactor is eveneens toegenomen, naar 0,76x, waardoor het zoekerbeeld lekker groot is.

Panasonic GH4 en GH5 van boven, met lensPanasonic GH4 en GH5 van boven, met lens

Nieuwe Leica 12-60mm f/2.8-4 DG

Sinds kort is er een relatief lichtsterke Leica-versie van de 12-60mm-lens beschikbaar, van f/2.8-4, en die is gebundeld zo'n veertig procent goedkoper dan los. In de periode dat we de GH5 konden uitproberen, hebben we de camera in combinatie met deze nieuwe lens gebruikt. De nieuwe lens is relatief compact en biedt een mooi bereik van effectief 24-120mm in fullframe-equivalent. De lichtsterkte is een stuk beter dan die van de oudere 12-60mm en er valt in alle omstandigheden goed mee te werken.

Verbeteringen

Zoals gezegd is de GH5 gespecialiseerd in video, maar dat laat onverlet dat Panasonics topmodel uitstekend bruikbaar is voor fotografie. Een functie die voor beide disciplines interessant is, is de ingebouwde beeldstabilisatie. Tot voor kort was je voor stabilisatie afhankelijk van Panasonic-lenzen met mega-ois of hulpmiddelen als stabilizers, maar nu heeft de GH5 vijfassige in-body-stabilization, ofwel ibis, net als de GX80. Dat werkt samen met lenzen zonder enige vorm van stabilisatie, zoals veel primes of Olympus-objectieven, en met lenzen met power-ois, waarbij beide soorten elkaar versterken. Volgens Panasonic leidt dat tot een winst van circa 5 stops. In theorie betekent dit dat je nog een scherpe foto kunt maken met een sluitertijd van meer dan een volle seconde, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een lagere isowaarde.

Een voorwaarde is wel dat je Dual IS 2-compatibel lenzen gebruikt; zie dit overzicht op de site van Panasonic. Wil je gebruikmaken van deze stabilisatie, dan is er dus kans dat je in nieuw glas moet investeren.

Panasonic Dual IS 2 stabilisatie

Panasonic Dual IS 2 combineert de stabilisatie in de lens met in-body stabilization, hier bij de GX8

We hebben de stabilisatie in de praktijk geprobeerd door te testen hoe lang we uit de hand konden fotograferen met een lange sluitertijd en hoe consistent de resultaten zijn. Tijdens onze steekproef bleek een sluitertijd van een seconde haalbaar, maar meer werd lastig. Hoe langer de sluitertijd, des te inconsistenter de resultaten werden, wat volgens de natuurwetten logisch is. Vaak was het beeld op zich bruikbaar, maar niet overal scherp. Uiteraard is dit allemaal afhankelijk van de vaste hand van de fotograaf, de lichtomstandigheden en externe factoren zoals wind.

Tijdens een demonstratie op de beursvloer toonde Panasonic een test waarbij zelfs een sluitertijd van twee seconden werd gehaald en de stabilisatie beter presteerde dan die van de concurrentie. Die tijd hebben we zelf in de praktijk niet gehaald, maar we kunnen wel stellen dat Panasonic de stabilisatie uitstekend geïmplementeerd heeft. Er zijn maar weinig camera's die hierbij in de buurt komen, eigenlijk alleen de Olympus OM-D E-M1 II. De effectieve stabilisatie is uiteraard ook zeer nuttig voor videodoeleinden.

Lange sluitertijd (1 sec)

Een uit de hand gemaakte foto met een sluitertijd van 1 seconde

Autofocus en burst

In tegenstelling tot alle andere recente high-end camera's leunt de Panasonic nog steeds geheel op contrast- in plaats van fasedetectie. Gezien het feit dat het meer een video- dan een actiecamera is, is dat misschien verklaarbaar, maar het blijft een potentieel zwak punt. Traditioneel werkt contrastdetectie door softwarematig contrasten te detecteren terwijl de de scherpstelling van de lens verandert. Ook al gaat dat in een fractie van een seconde, die scherpstelling is vaak merkbaar en kan leiden tot hunten. In de praktijk bleek de GH5 in de meeste gevallen echter bijzonder vlot scherp te stellen. We waren al niet ontevreden over de GH4 op dit vlak, maar het lijkt nog net een tandje sneller allemaal. Ook tracking werkt goed, maar dit blijft wel de achilleshiel als het om het vastleggen van snelle actie gaat.

De camera is in staat om 12 beelden per seconde te schieten in de volledige 20-megapixelresolutie. Net als bij eerdere Lumix-camera's is er een preburstoptie, waarbij de camera al begint met opnemen voordat je de ontspanknop geheel indrukt. Ook 'focus stacking', eveneens een functie van andere Lumix-camera's, is een handige optie. Daarmee kun je achteraf, op basis van een reeks van dertig foto's, het juiste scherpstelpunt kiezen of juist de volledige scherptediepte gebruiken.

En verder

Met de elektronische sluiter kun je niet alleen een korte sluitertijd van 1/16000 seconde halen, maar ook geheel geruisloos fotograferen. De sluiter van de GH5 is op zich al vrij stil, maar als je bijvoorbeeld in een kerk fotografeert, is de stille stand erg prettig. De GH5 heeft nu ook twee kaartslots, wat een uitkomst is voor vrijwel alle fotografen. De slots zijn beide compatibel met uhs-II en kunnen dus overweg met de allersnelste geheugenkaarten. Wat connectiviteit betreft is de GH5 ook rijk uitgerust, met wifi, nfc én bluetooth, een volledige hdmi-aansluiting en usb-c 3.1.

Het scherm aan de achterkant is nu 3,2" groot en heeft een resolutie van 1620k dots, ofwel 1,6 megapixel, wat eveneens meer is dan de meeste concurrenten hebben. Het is nog steeds kantelbaar en draaibaar. De GH5 ondersteunt bovendien pull focus, waarbij de camera in de videomodus vloeiend overschakelt van het ene naar het andere scherpstelpunt, bijvoorbeeld van de achtergrond naar de voorgrond.

GH5 met grip

Grip en XLR-adapter

De nieuwe DMW-BGGH5-grip maakt het makkelijker om in de portretstand te schieten, heeft ruimte voor een extra accu die je via de zijkant kunt wisselen en laat zich wat prettiger vasthouden door mensen met grote handen. Wie serieus met audio aan de slag wil, zal blij zijn met de XLR DMW-XLR1, die veel compacter is dan de vorige XLR-set. Je monteert hem op de flitsvoet in plaats van aan de onderkant en hij heeft bovendien een extra flitsvoet bovenop, voor bijvoorbeeld een lamp of microfoon.

XLR-add ons voor GH4 en GH5XLR-add ons voor GH4 en GH5XLR-add ons voor GH4 en GH5XLR-add ons voor GH4 en GH5

Video: van 4k60 tot anamorfisch '6k'

Hoewel hij prima voldoet als fotocamera, is Panasonics nieuwe topmodel gespecialiseerd in video. En hoewel de GH4 ook al prima 4k-beelden produceerde, heeft Panasonic toch flink wat stappen gemaakt met de GH5. Een essentieel onderdeel daarvan is dat nu de hele sensor wordt gebruikt in plaats van een crop. Dat is prettig, want de compositie blijft daardoor gelijk als je de opname begint. Belangrijker nog is dat deze stap de kwaliteit ten goede komt; er wordt immers een groter deel van de sensor gebruikt.

Filmen met 4k is tegenwoordig niet bijzonder meer, maar 60fps in 4k is dat wel. Er zijn maar een paar andere camera's in deze prijsklasse die dat ook kunnen en een daarvan is een drone: de Phantom 4 Pro. Door de hogere framerate zien de beelden er nog vloeiender en realistischer uit, waardoor de beleving ook sterker is. Bovendien kun je de beelden zo'n 2,5 keer vertragen voor een mooi slowmotioneffect. In lagere resoluties loopt dat op tot maar liefst 180fps in 1080p, een flinke toename ten opzichte van de 96fps van de GH4. Het slowmotioneffect kan dan oplopen tot maximaal 7,5x, wat vooral bij actiebeelden goud waard is voor filmers.

De nieuwe 20-megapixelsensor levert een behoorlijke kwaliteit, zeker als je bedenkt dat het formaat een stukje kleiner is dan aps-c en full frame. Het weglaten van het lowpassfilter komt het detail ten goede. De camera ondersteunt 4:2:2 8bit in en 10bit uit, wat extra kleurdiepte oplevert en handig is voor grading. Je kunt de kleuren daardoor optimaal bewerken, wat volgens Panasonic goed is voor 12 stops dynamisch bereik. De opnameduur is bovendien onbeperkt, in tegenstelling tot bij veel andere filmende fotocamera's.

Videoknop GH5Videoknop GH5

De nieuwe positie van de videoknop is wat ons betreft niet ideaal

Videoknop en snelheid

Bij de GH4 zat de videoknop op de positie van de duim, wat op zich geen onlogische plek was. Door het toevoegen van de joystick is de videoknop nu verplaatst naar de bovenkant. Die positie is wat ons betreft niet ideaal. Allereerst zit hij nog achter drie knoppen die achter de ontspanknop zitten en vervolgens zit hij ook nog erg dicht aan de rechterkant van de body. Je moet daardoor je wijsvinger in een onnatuurlijke houding terugtrekken. Bovendien werkt het beweging in de hand als je een opname wil starten en stoppen. Misschien is het minder storend als je kleine handen hebt.

Verder valt op dat de camera, althans dit preproductiemodel, wat tijd nodig heeft na het stoppen van de opname. Er was sprake van wat vertraging doordat de camera niet direct toont dat hij gestopt is met opnemen. Ook moet je even wachten tot de beelden zijn weggeschreven voordat je de opname kunt bekijken.

Toekomstige firmware-updates

Sommige functies zijn niet vanaf het begin beschikbaar, maar worden later toegevoegd

Praktijkfoto's en -video's

Hieronder zie je een compilatie van verschillende videobeelden die we in Frankfurt met de GH5 gemaakt hebben. Alle beelden zijn uit de hand gemaakt in 4k met 30fps.

Omdat onze eigen speler geen 4k met 60fps ondersteunt, hebben we nog drie extra scènes toegevoegd via YouTube.

Praktijkfoto's

Los van video's hebben we uiteraard ook foto's gemaakt in verschillende omstandigheden. Ook deze zijn allemaal uit de hand gemaakt, inclusief de foto's met relatief lange sluitertijden. De instellingsgegevens, ofwel exif, zijn links onderin te lezen. Omdat het rawformaat van de GH5 nog niet ondersteund wordt, zijn de opnamen gemaakt in jpeg, meestal in de A- en de S-stand. De foto's zijn volledig onbewerkt en komen rechtstreeks uit de camera. Je kunt erop klikken om ze op de volledige 20-megapixelresolutie te bekijken.

Praktijkfoto's Panasonic GH5
Praktijkfoto's Panasonic GH5Praktijkfoto's Panasonic GH5Praktijkfoto's Panasonic GH5Praktijkfoto's Panasonic GH5Praktijkfoto's Panasonic GH5Praktijkfoto's Panasonic GH5Praktijkfoto's Panasonic GH5Praktijkfoto's Panasonic GH5

Overige foto's

Extra foto'sExtra foto'sExtra foto'sExtra foto'sExtra foto'sExtra foto'sExtra foto'sExtra foto'sExtra foto'sExtra foto'sExtra foto'sExtra foto'sExtra foto'sExtra foto'sExtra foto'sGH5-extra

Voorlopige conclusie

Panasonic Lumix GH5

We zijn oprecht onder de indruk van Panasonics nieuwe paradepaardje. De GH5 lijkt een ultieme allround camera voor wie van fotograferen én filmen houdt, al is de serie vooral voor filmers interessant. De adviesprijs van tweeduizend euro is niet mals en 33 procent hoger dan de prijs van de GH4 tijdens diens introductie. Als je echter serieus naar de videomogelijkheden kijkt, zijn er simpelweg geen betere alternatieven, zeker niet in deze prijsklasse. Denk aan 4k met 60fps, de uitgebreide kleurprofielen, de aansluitmogelijkheden en vooral de uitstekende stabilisatie.

Verder is de camera snel, ligt hij goed in de hand en is de accuduur behoorlijk voor een spiegelloze camera. Ook het lenzenaanbod van Panasonic is vrij compleet, zeker als je dat van Olympus en third-partymakers erbij optelt.

Het is alleen jammer dat de camera nog niet helemaal af is als hij eind maart, begin april op de markt komt. Het is goed dat Panasonic daar helder over communiceert, maar wie uitziet naar anamorphic 6k, 400Mbit/s all-intra of hdr moet nog even geduld hebben. Dat vraagt dus om een concrete vervolgtest en wellicht een uitgebreide review.

Reacties (78)

78
74
40
6
0
24
Wijzig sortering
Het is ook goed te om te zien dat Panasonic, in tegenstelling tot Canon, Nikon en Sony, wel gewoon de nieuwste communicatiestandaarden gebruikt
  • 2 USH-II SD-sloten (concurrentie 1 UHS-I)
  • Dual-band 802.11b/g/n/ac wifi (concurrentie: single-band b/g/n)
  • Bluetooth 4.2 (concurrentie: Bluetooth 4.0)
  • USB Type-C 3.0 (concurrentie: Micro-USB 2.0)
Dit maakt het een stuk makkelijker en sneller om je bestanden op een telefoon, tablet of computer te krijgen.

Ook de resolutie van zowel de elektronische zoeker als het touchscreen is bijna twee keer zo hoog als van de concurrentie. Dit geeft een rustiger en gedetailleerder beeld, wat erg fijn is tijdens het fotograferen. Het is goed te zien dat Panasonic ook aan de kleine dingen heeft gedacht :).
Over welke concurrentie heb je het dan?
Want de D500 hoort daar iig niet bij, aangezien deze een UHS-II slot heeft en een nog sneller XQD slot, USB 3.0 (type-C), bluetooth 4.1 (totaal niet boeiend). De WiFi van de D500 is snel genoeg om op afstand liveview te kunnen bekijken.
Ik ben het met je eens dat Panasonic altijd veel moderne techniek in hun camera's stopt, maar om de rest allemaal over 1 kam te scheren, vind ik ook te ver gaan.
  • Sony A6500: USB 2.0,single-band wifi en 1x UHS-I
  • Nikon D7200: USB 2.0, single-band wifi en 1x UHS-I
  • Canon 80D: USB 2.0, single-band wifi en 1x UHS-I
  • Canon 7D Mark II: USB 3.0, single-band wifi en 1x UHS-I
Fujifilm X-T2 en Nikon D500 doen het een stuk beter inderdaad.
De D7200, 80D, 7D2 zijn een stuk goedkoper en ook al wat ouder.
Voor dergelijke bedragen zou ik op zijn minst een meegeleverde lens verwachten met een vast diafragma. Het gaat aardig ten koste van je beeld wanneer je van f2.8 naar f4.0 gaat tijdens het inzoomen. Toevallig vorige week voor mijn DSLR een Tokina 11-20 f2.8 gekocht om dit probleem te voorkomen.

Dan mag 4k met allerlei fraaie specs leuk klinken, maar wanneer je blog of vakantievideo continu lichter en donkerder wordt tijdens het filmen is de lol er wel een keer vanaf.

[Reactie gewijzigd door ouweklimgeit op 23 juli 2024 03:09]

De cameras die doorgaans intern 4K met 10bit 4:2:2 leveren zijn een heel stuk duurder. Zelfs met een Panasonic 12-35mm F2.8 II ben je voor pakweg €3000 klaar en heb je voor een leuke prijs een combinatie met een 24-70mm F2.8 equivalent en 4K in 10bit 4:2:2.

Je zult toch al snel bij cameras als de Sony FS5 uitkomen wil je soortgelijke kleurdiepte en framerates hebben. Die is toch al een heel stuk duurder - ook zonder lens. Uiteraard heeft deze camera wel een Super35 sensor, dat moet er ook bij gezegd worden. Er is helaas geen silver bullet in camera land die én zo klein is als een GH5 én super35/full frame én 4K slowmo én 10bit or raw...
@xKeito
De meegeleverde Panasonic Leica 12-60mm f/2.8-4.0 is in de Pricewatch even duur als de Panasonic 12-35mm F2.8 II. Beide €999. Dus die had Panasonic ook voor €2599 in combinatie met de GH5 kunnen aanbieden. Je mist dan natuurlijk wel wat bereik.

Ik ben het wel met ouweklimgeit eens dat je Panasonic 12-60mm f/2.8 verwacht als bundel bij het top model van Panasonic. Vooral als filmcamera.

Het valt me trouwens op dat de pricewatch: Olympus OM-D E-M1 II Zwart precies even duur is en ook een lens van €999 aanbiedt die als bundel met de camera €2599 kost.
Misschien dat Panasonic de prijs gewoon 1 op 1 heeft gezet met Olympus. Met de scherp geprijsde GH4 hebben ze zich volledig op de kaart gezet als serieuze 4k speler. En nu ze de naam hebben verkopen ze GH5 met een veel hoger winstpercentage. En gelijk hebben ze. Als de verkoop wat stroef loopt kunnen ze gewoon in prijs zakken.

Als reactie op xKeito bedoeld |:(
Ty mod :P

[Reactie gewijzigd door Fleximex op 23 juli 2024 03:09]

Interesant details hier is dat de bundels in Noord Amerika, Europa en Azie niet gelijk zijn - tenminste als ik B&H en gebruikers op Reddit mag geloven. In de VS was er in ieder geval tot voor kort geen officiele body+lens bundel - die werden blijkbaar allemaal door de verkopende partij georganiseerd. Misschien ist dit inmiddels al veranderd, dat weet ik niet.

Ik geef je overigens ook wel gelijk hoor - het zou een zeer aantrekkelijk aanbod zijn!

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Veydra primes of Voigtlander lenzen op M43 bodies - aangezien ik er alleen mee film en mijn fotos met een full-frame DSLR maak. Misschien dan de GH5 me nu eindelijk kan overtuigen om ook een M43 lenzen te kopen ;)
Zelfs met een Panasonic 12-35mm F2.8 II ben je voor pakweg €3000 klaar en heb je voor een leuke prijs een combinatie met een 24-70mm F2.8 equivalent en 4K in 10bit 4:2:2.
12-35 f/2.8 op m4/3 is gelijk aan 24-70 f/5.6 op fullframe op alle vlakken. Leesvoer: [Techtalk] Equivalentie, ruis en dynamisch bereik
Je hebt gelijk qua depth of field - ik had de F-stop er niet bij moeten vermelden.
Silver bullet? Zoiets als een pov camera zoals gopro? Zou wel super nice zijn ja
Tja, dan kun je toch ook gewoon op F4 filmen (ook op 12 mm) dan heb je dat probleem niet. En zie die F2.8 dan als extraatje als je keer alleen wide wilt filmen (of voor foto's). Tenzij je veel in low light filmt.

Maar ik zou ook liever de 12-35 F2.8 erbij hebben dan de 12-60 2.8/4, daar ben ik het wel mee eens. Liever iets aan range inleveren voor meer licht.
Voor mijn videos die ik met deze cam zou maken zou ik toch al geen meegeleverde lens gebruiken, maar iets van Zeis of zo. Ik ga deze cam serieus testen voor videoproducties.
Ik lees niks over geluid van het filmen? Hoe is dit. Beeld is leuk, maar goed geluid (vooral in het lage) is zeer belangrijk.
En ik lees ook niets over 25 en 50 fps. Iets dat hier in Europa meer gebruikelijk is...
De GH4 kon je schakelen tussen PAL en NTSC.

Helaas moest je hem dan wel opnieuw opstarten. Het zal wel mogelijk zijn in die framerates op te nemen. De vraag is hoe het geimplementeerd is.
Waarom zou je tijdens het filmen van Pal naar ntsc willen kunnen schakelen?
Waarom zou je de camera op pal moeten zetten en dan opnieuw op moeten starten.
Waarom zou je niet gewoon uit alle framerates kunnen kiezen terwijl die aanstaat.
Omdat je blijkbaar niet weet waar je over praat. Framerates is iets anders.
nou word die grappig.

Pal = 25 fps of te wel 25 frames per seconde.
Ntsc = 30 fps of te wel 30 frames per seconde.

Blijkbaar weet jij niet waar je het over hebt.
Pal en NTSC is meer dan een verschil in framterate. Kleurprofiel en aantal scanline bij standaard formaat is bijvoorbeeld anders.
Het is wel zo dat tegenwoordig het veschil in PAL en NTSC voornamelijk word uitgedrukt in framerate omdat de oude televisieformaten niet meer echt gebruikt worden.
(upperfield/lowerfield, scanlines, etc zijn niet meer boeiend vanwege de progressive HD evolutie)
Niemand gebruikt die oude TV standaarden al worden ze ondersteund.

Deze camera wordt gebruikt in 1080p of in UHD.
En hoe ga je dan schieten in 1080p??
1080p25 of 1080p30? Want dat is waar deze discussie over ging volgens mij. Dat kan je alleen schakelen door in je menu van PAL naar NTSC te schakelen. Dat heeft weer niks te maken met de shutterspeed die je gewoon op 2x de framerate moet zetten wil je goed beeld filmen.
Nu u weer ;)
De discussie ging over dat je met de GH4 je camera moest uitzetten en opnieuw opstarten om te switchen tussen Pal en NTSC.

Wat heeft het handmatig instellen van je sluitertijd daar nou mee te maken?! Dat kan ten alle tijden en staat los van je framerate opties.

Als je met een 1/1000ste wil filmen met een framerate van 30 fps dan kan dat. Het ziet er niet uit maar dat is een andere discussie.

Daarnaast ik heb nergens sluitertijd genoemd. Omdat het niet relevant was in deze discussie.
Sluitertijd en framerate werd in de discussie door elkaar heen gehaald / vermengt.
Dat je je camera moet uitzetten ontken ik niet.
Ik ga in op het feit dat je zegt dat er gewoon op 1080p of UHD/4K wordt gefilmd en dat PAL en NTSC niet (meer) van belang is. Dat is nog steeds van belang, want je zal aan moeten geven aan je camera of je in 1080p25 of 1080p30 gaat schieten. Ook voor de hogere framerates van belang zoals 60fps.
Jammer dat je daar dan weer niet op ingaat.
Waarom moet je daarvoor dan de camera tussendoor afsluiten?

Ik snap dat je niet tijdens een het opnemen van een clip dit gaat veranderen.

Maar stel je wilt it's publiceren op youtube dan is dat vaak op 30 of 60 fps.

Als je dan wilt switchen voor een PAL dan doe je dat door een begraven menu functie te veranderen en de camera opnieuw op te starten in PAL. Dat was gewoon omslachtig.

Ik snap niet waar je heen wilt draaien.
Ntsc: never the same color... welke camera zou dat willen implementeren? :+
Daarnaast is ntsc geen 30Hz maar 29,95 of zo, ze mag beslist geen 30 Hz zijn vanwege 1 of andere interferentie (?)
je weet het echt niet.... NTSC is er ook in 23,98fps en je hebt ook nog dropped frame 29,97fps

https://en.wikipedia.org/wiki/PAL

https://en.wikipedia.org/wiki/NTSC

Iets met de klok horen luiden en niet weten waar de klepel hangt..

nou wordT ie grappig...

[Reactie gewijzigd door KaiTak op 23 juli 2024 03:09]

Misschien omdat je in europa filmt met 50 Hz verlichting en opeens aan 60 Hz beeldscherm in beeld staat te flikkeren?
Dan film je niet, dan klooi je maar wat aan.
Verlichting knippert met 100Hz
Je hebt een 3.5mm microfoon in en hoofdtelefoon uit.
Audio levels kun je regelen in de body.

Voor goed geluid heb je ten alle tijden een goede externe microfoon nodig.
Je koopt deze camera niet om met de interne mic op te nemen. Iedereen die hiermee filmt heeft gewoon externe mic ingeplugd. Zelfs een Rode Micro oid geeft al veel beter geluid zonder de halve wereld te kosten.
Ben ik niet met je eens, de reden is dat ik al jaren een 808 Pureview gebruik, en met de ingebouwde microfoons.

https://www.youtube.com/watch?v=EnXD2qhUAjI

Techniek die ik in camera's verwacht, maar dat lijkt keer op keer toch niet te gebeuren.
De Externe mics die ik heb geluisterd waren allemaal minder. Zeker in het geval van vuurwerk of zaken met lage tonen.
De XLR adapter van de GH5 is wel veel beter dan die van de GH4. Hoop dat hij ook functioneerd met een GH4. Dan koop ik m' meteen.
Ik begrijp uw vraag niet goed. Geluid neemt je bijna altijd exern op. De interne mic doet hoogstens dienst om uw uw meta audio op te nemen.

Voor geluidsopnames bestaan veel mogelijkheden (van goedkoop tot zeer duur) ofwel via een hotshoe mic gun ofwel via een externe recorder met multichannel recording. Videocamera's hebben bijna altijd een xlr audio input maar dslrs hebben dat niet. Al was er op de gh4 wel een addon beschikbaar van 2000euro.
Op de GH1 kan een externe mic worden aangesloten. Uiteraard niet via een XLR stekker maar een verloopkabeltje naar XLR kan natuurlijk.
Ik heb een externe mic maar voor huis tuin en keuken filmpjes gebruik ik die eigenlijk nooit daar is het geluid van de interne mic goed genoeg voor. Professioneel is anders natuurlijk.
Ik snap je punt niet helemaal, maar voor € 599,- heb je ook een Panasonic GX80 die wél in staat is om uitstekende video te produceren(en ook goede foto's natuurlijk ).
Dit is nog steeds troep ivm de grote jongens. Maar wel hele goede troep die steeds dichter bij de grote jongens komt.
Daar wil je dan ook niet serieus mee filmen.
Licht eraan.
De video kwaliteit is uitstekend. Beter dan een elke camcorder in deze prijsklasse tot 2-3x zo duur.

Helaas heeft die geen microfoon ingang. Maar daar hebben ze dan de G80 voor.
Ik reageerde op ArtGod, een Canon of Nikon in de categorie < 500 euro.. Om daar nou mee te filmen, meh. Wat al gezegd werd is er in die prijsklasse veel beter spul van Panasonic en Sony.
OOWWW, sorry my bad, mee eens.
Trouwends zowiezo om nou onder de 500 euro te gaan filmen?!

Spaar dan door tot 599 voor een Panasonic G7.
Je hebt toch echt een paar basis dingen nodig waardoor je al snel richting de G7 komt qua prijs.

Zoals een kantelbaar scherm
Microfoon ingang
Touchscreen

Dan is een G7 met 4k de perfecte start kit.

Sony en nu ook Fujifilm hebben fantastische camera's iets hoger in prijs.
A6300/6500 Fujifilm X-T2/20
Je kijkt hier naar het topmodel van panasonic, is nog redelijk goedkoop als je ziet wat er voor de Nikon D5 of de canon 1D X wordt gevraagd.

pricewatch: Canon EOS-1D X Mark II Zwart
pricewatch: Nikon D5 Zwart

Panasonic heeft in het midden segment de uitstekende GX80, ook met 4k
product: Panasonic Lumix DMC-GX80
Die schieten geen 4k video

De Panasonic GX80 en G7 wel. En zijn daarmee op afstand de goedkoopste bodies met verwisselbare lenzen die dit kunnen
Het enige waarom men 4K wil, is om naderhand te kunnen croppen.
Gevalletje "We doen het wel in post".
Je kunt natuurlijk ook bij het filmen goed nadenken over je kader en dan gaan filmen.
Hoef je weer geen camera te zoeken met 4K, maar kan je het ook af met HD.
Als je een kanaal hebt waar je jezelf filmt heb je niet constant de tijd om de camera to bedienen.

Flexibiliteit om later je compositie te veranderen achter de computer is dan niet lui maar essentieel.

Daarnaast kun je warp stabilizer gebruiken om je footage beter te stabiliseren Wat in combinatie met Panasonic's Dual IS die strakke glide shots een stuk makkelijker maakt.

Verder kun je nog downsamplen vanaf 4k wat een stuk scherper beeld geeft als regulier 1080p van concurrenten als Canon.
Ik zeg nergens dat het luiheid is als het om kaderen in post gaat, wel dat het iets te maken heeft met goed opzetten van een kader.
Voor wat betere stabilisatie zou ik dan gaan kijken naar wat betere, misschien hardwarematige, stabilisatie dan dat in software op te lossen. Softwareoplossingen zijn eigenlijk meer bedoelt om een verpest shot te redden, dan een structurele oplossing voor een gebrek aan hardwarematige oplossingen. Daarnaast kan het ook nog eens goedkoper zijn, omdat je dan een goedkoper softwarepakket kan kiezen, dan de dure videosoftware (met abo).
Ook met een gimbal blijft het lastig volledig stabiele video te krijgen. Met in camera stabilisatie en warp software kun je het resultaat verbeteren

Maar je bent gewoon aan het trollen.
Prima als je geen vooruitgang wilt kan je altijd bij 1080p blijven.
Dat ik toevallig op twee van je posts reageer, is idd niet meer dan toeval.
Volgens mij reageer ik nog steeds inhoudelijk, dus van trollen is hier geen sprake. Niet gaan lopen schelden (trollen) als je het ergens niet mee eens bent, ik mag ook gewoon mijn inzicht en mening hebben.
Ik ontken niks van wat je zegt.
Dat je vervolgens met een opmerking komt dat ik tegen vooruitgang ben, zegt wat mij betreft genoeg. Wat ik bedoelde was dat iedereen naar het apparaat rent met de meeste features. Mijn kritiek daarop is of dat wel nodig is en of je dat niet beter op een andere manier kan oplossen. Dat heeft niks met tegen vooruitgang zijn. Slechts met kritisch zijn en kijken naar de kosten.

[Reactie gewijzigd door William_H op 23 juli 2024 03:09]

Fantastische auto's van Ferrari maar zo duur. Als ik naar Renault ga, heb ik voor 10.000 euro al een auto.

Appels en peren. Voor 500 euro heb je een instap DSLR waar op zich niks mis mee is hoor. Prima spul maar dan moet je het wel stellen zonder 4K/6K video, 5-axis IBIS en nog veel meer features. You get what you pay for, zeg maar.
Pentax heeft wel wat DSLR's die IBIS hebben (al jaren). Ook in de rangen van je €500 Alleen je 4K filmen niet (1920*1080) max. Maar dat dat is geen mainstream merk, maar meer voor liefhebbers.

[Reactie gewijzigd door Luno op 23 juli 2024 03:09]

Sterker nog, ze hebben helemaal geen dSLR's meer. Het is allemaal mirrorless tegenwoordig. Maar je hebt in iedere prijsklasse een camera met verwisselbare lensen.
Voor minder dan 300 euro heb je al een Panasonic G6, maar als je net wat meer te besteden hebt is de GX80 veel interessanter.

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 23 juli 2024 03:09]

Leuk apparaat voor zijn prijs, zeker tof dat er een 4K60fps bij zit.
Nu had een extra SDI-HD output ook nog leuk geweest.
HDMI out naar je monitor, waar dan uiteraard HD-SDI op zit. Je gaat op zo'n relatief compacte camera natuurlijk geen SDI zetten.
Is inderdaad ook een oplossing.
Heb je direct een groter scherm erbij
Ik dacht ook ergens te hebben gelezen dat er een locking mee wordt geleverd met de GH5, zodat de HDMI niet uit de camera valt. Deze camera is echt gemaakt om er meer mee te doen dan wat run-and-gun werk.
Ehm...mijn GH4's kunnen gewoon de standaard shutterknop gebruiken om te filmen...
Je reageert op het commentaar betreffende de videoknop neem ik aan? Je kunt inderdaad ook de ontspanknop gebruiken om te filmen. Maar dat neemt niet weg dat we wat kritiek hebben op de verplaatsing van de videoknop.
Waar slaat die kritiek dan op?!
als je het immers toch kan programmeren.

Typisch gevalletje mierenneuken.
Kan de camera ook in 25 of 50fps filmen? Dat is voor mij wel een enorm vereiste in de Europese markt. En kan de HDMI ook ondersteuning voor interlaced output (zodat hij gebruikt kan worden i.c.m. een HDMI naar HD-SDI converter)?
De GH4 had een menu optie om te switchen tussen NTSC en PAL.
Gezien het international karakter van deze serie zal dat nu weer van de partij zijn.

Of de HDMI interlaced output heeft weet ik niet.
Even heel snel mijn eerste indruk, moet eerlijk bekennen dat ik nog niet heel grondig me heb verdiept in deze materie. Ik ken de reputatie van de GH4 en die is al heel goed te noemen. Zelf ben ik foto -en videograaf met een Canon 5D Mark III. De GH5 is qua specs op papier prachtig, dan kan de Canon niet tegenop. Ook niet tegen de prijs, want die is heel netjes, maar als ik naar de voorbeeld footage en foto's kijk, dan spreek het me toch niet aan... heeft niemand dat ook? Net of het bereik, contrast en warmte dusdanig anders is. Misschien is het smaak, maar ik ben (nog) niet overtuigd.
Ik zeker ook niet. Kan liggen aan het feit dat het een fourthirds sensorformaat is, kan liggen aan de fotograaf, kan liggen aan het glas.
Kijkend naar de specs, tsja, ik ben nog niet overtuigd. Ik mis fasedetectie, en geweldig dat 4K waar iedereen verschrikkelijk om geilt, maar dat wordt alleen maar gebruikt om te croppen in post. Ik zie daar de meerwaarde niet van. Het enige wat ik kan bedenken wat ik interessant vind is de mogelijkheid om onbeperkt te filmen. Maar dat is meer een firmware kwestie, dan een spec.
Overigens, hoe zit het met de ondersteuning van Panasonic. Komen daar net als bij Fujitsu veel updates voor een bestaande camera uit, na release??
Panasonic heeft doorgaans een goede roadmap met firmware updates.

Voor de GH5 zijn er bijvoorbeeld al 2 updates in de aantocht die daadwerkelijk nieuwe functies bieden;

- All Intra 4K met 400mbps in plaats van LongGOP h264 150mbps
- 10bit 4:2:2 voor 1080p
- 6K anamorphic

Het is Panasonic's flagship - dus ik verwacht dat er ook na deze twee grotere updates nog voldoende support zal zijn tot dat de GH6 in aantocht is.
Goed om te horen dat Panasonic, net als Fujifilm, een goed updatebeleid heeft. Dit in tegenstelling tot de verhalen die ik hoor van Nikon, Canon en ook zeker Sony. Brengen liever een nieuwe body uit dan een firmware update.
Benieuwd of de gh5 net zo'n markt impact krijgt als zn voorganger. Mooie specs maar het voelt wat minder spectaculair 3 jaar na de gh4. Saillant is wel dat Nikon en Canon grof achterlopen op beide modellen..
Knap toestel en het feit dat de prijs hoog ligt is ook geen verrassing gezien de mogelijkheden. Zolang de concurrentie niks kan aanbieden dat hetzelfde kan voor minder dan zal de prjs niet dalen.

Ook wel vreemd dat ze het relatief compact kunnen houden en toch geen heat issues hebben met high fps 4K terwijl concurrenten hier niet in lijken te slagen...
De nieuwe zoeker is een verademing om mee te werken. Op Leica na hebben we niet eerder een evf met zo'n hoge resolutie gezien. De oled-evf telt nu 3,7k dots, terwijl andere high-end modellen werken met 2,4k dots en ook al lijkt dat een klein stapje, het is duidelijk merkbaar.
Moet dit niet miljoen dots zijn ipv 'k"... ?

[Reactie gewijzigd door Inrage op 23 juli 2024 03:09]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.