Door Sim Kranenburg

LG 55 UH850V-uhdtv Review

Om naar te kijken met het licht aan

11-02-2017 • 06:00

156

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De UH850V van LG heeft het allemaal: een strak uiterlijk, een nauwkeurige kleurweergave, een mooi geluid en daarbij is hij ook nog eens zuinig met energie. De bediening werkt dankzij de handige Magic Remote en webOS 3 vlot en eenvoudig. De kijkhoeken van het ips-paneel zijn goed, maar daartegenover staan een mindere zwartweergave en een daarmee samenhangend laag contrast. Hierdoor is ook de hdr-weergave niet indrukwekkend. Een prima tv dus voor mensen die altijd in een goed verlichte kamer kijken. Doe je bij het kijken naar een film of serie graag wat lampen uit, dan kun je beter doorsparen voor een oled-tv.

Als je het over LG-televisies hebt, gaat het gesprek vaak al gauw over op oled. Dankzij deze relatief nieuwe techniek is het bedrijf bezig aan een stevige opmars op de televisiemarkt. Het marktaandeel bij de high-end modellen van 2500 euro en meer zou inmiddels al zo'n vijftig procent bedragen. Door de nog altijd hoge aanschafkosten zijn oledtelevisies niet voor iedereen weggelegd. Om deze reden voert LG naast dure oledmodellen nog altijd een groot aantal lcd-televisies. Hiervan bekijken we in deze review de UH850V, een model uit de hogere middenklasse.

Er zijn van deze tv drie maten verkrijgbaar: 49, 55 en 65 inch, waarvan wij de middelste maat bekijken. Op het moment van schrijven stond deze tv voor zo'n 1250 euro in de Pricewatch. De kleinste maat kostte ongeveer 1000 euro en de grootste was vanaf tweeduizend euro te koop. Een relatief dure televisie dus, maar nog altijd een stuk goedkoper dan een oled-tv.

LG UH850V

De UH850V is uiteraard voorzien van een uhd-paneel en heeft een strak uiterlijk, waarvoor voornamelijk mooi afgewerkt metaal is gebruikt. Het luidsprekersysteem telt vier drivers, die een gezamenlijk vermogen van 40W hebben, en is ontworpen door Harman Kardon. LG's aartsrivaal Samsung heeft aangekondigd het moederbedrijf van deze audiospecialist over te willen nemen, maar dat zal voorlopig geen gevolgen hebben voor de samenwerking met LG.

Het geheel draait webOS 3 en voor de bediening krijg je de welbekende Magic Remote-aanwijsafstandsbediening meegeleverd. Het is mogelijk om hdr-beelden weer te geven in zowel hdr10 als Dolby Vision-formaat. Daar verwachten we overigens niet heel veel van, omdat het lcd-paneel niet van full array local dimming is voorzien. Hoewel steeds meer fabrikanten stoppen met 3d, krijg je bij dit model nog gewoon twee passieve brilletjes meegeleverd. Hiermee kun je, dankzij het uhd-paneel, in full hd naar 3d kijken.

Uiterlijk en aansluitingen

Dat de UH850V geen goedkope televisie is, valt prima aan het uiterlijk af te zien. Het design is strak en de ontwerpers hebben enkele mooie details toegevoegd. Zo zijn alle bezels van zilverkleurig, geborsteld metaal gemaakt en zit aan de voorkant een glasplaat, die als het ware op de behuizing is gemonteerd en daardoor zo'n 3mm uitsteekt. De metalen randen zijn aan de zijkant rond uitgevoerd, waardoor het geheel een luxe uitstraling heeft.

LG UH850VLG UH850VLG UH850V

De rand onder het scherm is wat breder uitgevoerd en in het midden voorzien van een bescheiden, donkergrijs LG-logo. Onder het logo zit een kleine uitstulping, waarin een infraroodontvanger is ondergebracht. Ook is aan de onderkant een d-pad verstopt, waarmee de tv te bedienen is zonder afstandsbediening. De tv staat op een opvallend vormgegeven, ronde, metalen voet die, net als de bezels een geborstelde afwerking heeft. De enkele centrale verbinding met de behuizing doet vermoeden dat de tv horizontaal bijgedraaid kan worden, maar dat is helaas niet het geval.

LG UH850VLG UH850VLG UH850V

De achterkant is vervaardigd van wit plastic en voorzien van een reliëf. De kast is bovenaan slechts drie en een halve centimeter dik. Onderaan, waar de luidsprekers zijn gemonteerd, is de kast zo'n twee centimeter dieper. Het centrale deel van de voet is hol uitgevoerd en voorzien van een klepje. Hierdoor kunnen de kabels aan het zicht worden onttrokken.

Aansluitingen

Het meegeleverde netsnoer is met een lengte van anderhalve meter aan de korte kant, zeker als je de tv aan de muur ophangt. Gelukkig is het netsnoer afneembaar, zodat je het gemakkelijk kunt vervangen door een langer snoer. De stekker is haaks uitgevoerd, zodat hij niet in de weg zit als je de tv ophangt door middel van de vier vesa-bevestigingsgaten. De aansluitingen die recht naar achteren zijn gemonteerd, kunnen erg onhandig zijn bij muurmontage.

AansluitingenAansluitingenAansluitingen

Bij de UH850V zijn dat een toslink- digitale optische audio-uitgang, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting die ook als analoge audio-uitgang in te zetten is, een composiet- en componentingang voor analoge videosignalen die door middel van break-outkabeltjes werken, een f-connector voor satelliet en een antenneaansluiting die geschikt is voor kabel en Digitenne.

Aan de zijkant zit een rij aansluitingen die onder een hoek van negentig graden zijn gemonteerd, zodat ze niet in de weg zitten bij muurmontage. Bovenaan zit een CI+-slot. Daaronder zit een enkele usb 3-aansluiting, die bedoeld is voor een harde schijf waarmee programma's kunnen worden opgenomen. Daaronder zitten drie hdmi 2.0a-aansluitingen, die geschikt zijn voor 3840p60 beelden. Onderaan zitten twee usb 2-aansluitingen voor het afspelen van mediabestanden.

Bediening op afstand

Je krijgt bij de UH850V een Magic Remote meegeleverd. Deze afstandsbediening is voorzien van bewegingsdetectie, waarmee je een aanwijspijl op het scherm bestuurt. Dit werkt erg intuïtief en doordat kleine, onbedoelde bewegingen worden genegeerd, is de bewegingsbesturing zeer nauwkeurig. In de afgeronde achterkant is een uitsparing voor je wijsvinger gemaakt. Hierdoor komt je duim vanzelf uit bij het scrollwieltje aan de bovenkant. Dit kun je indrukken om keuzes op het scherm te bevestigen.

Magic remote

De Magic Remote is zo'n achttien en een halve centimeter lang en weegt bijna 150 gram, inclusief twee AA-batterijen. De stevige bouw en het relatief hoge gewicht geven een zeker 'kwaliteitsgevoel'. LG heeft het apparaat voorzien van een microfoon, waarmee zoekopdrachten door middel van spraak kunnen worden gegeven. Hiermee kun je snel zoeken naar content op YouTube, Netflix en in de webbrowser van webOS. De spraakzoekfunctie werkt goed; verreweg de meeste van onze zoekopdrachten worden in één keer correct verstaan.

Magic remote

De communicatie met de tv verloopt door middel van radiosignalen, waardoor de Magic Remote niet op de tv gericht hoeft te worden. Toch is er een infraroodzender ingebouwd; deze wordt gebruikt om de tv in en uit stand-by te schakelen. Hiermee wordt energie bespaard als de tv uitstaat, want een infraroodontvanger is zeer zuinig. De infraroodzender heeft als bijkomend voordeel dat de Magic Remote gebruikt kan worden om aangesloten apparatuur te bedienen, zoals settopboxen, blu-rayspelers en soundbars.

Magic remote

Behalve van allerlei slimmigheden is de Magic Remote ook gewoon voorzien van alle toetsen die je op een normale infraroodafstandsbediening verwacht. Je bent dus niet verplicht om de bewegingsbesturing te gebruiken en bij normaal televisiekijken is dat wel zo handig. Je kunt op de ouderwetse manier een kanaalnummer invoeren, hoewel het scrollwieltje ook makkelijk werkt om naar een ander kanaal te navigeren.

De lay-out is zeer vergelijkbaar met die van de meeste afstandsbedieningen, waardoor je nooit lang naar een toets hoeft te zoeken. De knoppen voelen prettig aan en hebben een duidelijk hoor- en voelbare 'klik'. De Magic Remote is geschikt voor zowel links- als rechtshandige mensen. Zelfs aan blinden en slechtzienden is gedacht, want de aan-uitknop, de volumetoetsen en de zapknoppen zijn voorzien van brailletekens. Al met al is de Magic Remote een slim ontworpen, prettig werkende afstandsbediening.

TV Plus-app

Zo'n beetje alle moderne smart-tv's kunnen ook bediend worden met een app op je smartphone of tablet. Voor webOS-televisies is er de TV Plus-app, die beschikbaar is voor iOS en Android. De app moet de eerste keer gekoppeld worden aan de tv door een pincode van het scherm over te tikken, waarna je foto's, video's en muziek op de tv kunt afspelen. Je kunt een een overzicht van de op het mobiele apparaat beschikbare media op het scherm van de tv bekijken door middel van 'Mijn pagina'. Na het intikken van een pincode kun je zo met de Magic Remote foto's en video's bekijken. Dat werkt goed, maar doordat de foto of video eerst naar de tv gestuurd moet worden, gaat het wat langzaam.

LG TV PlusLG TV PlusLG TV Plus

Als je de app wil gebruiken als afstandsbediening, heb je de keuze uit onscreentoetsen of een modus waarbij het touchscreen van je telefoon of tablet als touchpad gebruikt kan worden, om zo de aanwijspijl op het scherm van de tv te bedienen. De rechterkant van het scherm kan hierbij gebruikt worden om door lijsten of kanalen te scrollen. De touchscreenbediening werkt lang niet zo nauwkeurig; soms is er een kleine hapering van de aanwijspijl zichtbaar, waardoor wij de Magic Remote liever gebruiken dan de app.

WebOS 3 en mediaspeler

De UH850V gebruikt de derde versie van webOS. Dit besturingssyteem is inmiddels aardig volwassen geworden en de verschillen met de vorige versie zijn dan ook niet groot. Op het homescreen wordt nog altijd een horizontale balk getoond met daarop een rij kaarten. Deze kaarten staan voor alle zaken die je op de tv kunt bekijken, zoals apps, externe ingangen en natuurlijk live-tv. Je kunt de volgorde van de kaarten naar eigen inzicht aanpassen door het scrollwieltje op de afstandsbediening wat langer in te drukken. Je komt dan in de bewerkingsmodus, waarin je ook kaarten kunt verwijderen. In het geval van een app wordt deze dan gelijk gedeïnstalleerd.

webOS 3

Je komt bij de geschiedenis van bekeken kaarten door de homeknop lang ingedrukt te houden. Als je vanaf het homescreen naar links navigeert, kom je bij My Channels, oftewel je favoriete televisiekanalen. Daarvan kun je er twintig opslaan. Helaas heeft LG ervoor gekozen om op het homescreen, aan de linkerzijde, advertenties te tonen. Het zijn niet al te opdringerige advertenties, die niet zijn geanimeerd, maar wat ons betreft had LG ze mogen weglaten of op zijn minst de optie moeten geven om ze uit te schakelen. Er is inmiddels al genoeg reclame op tv te zien. Als je de tv niet met internet verbindt, krijg je een aanbeveling voor de LG Content-store te zien, die door de meesten als minder storend zal worden ervaren.

Homescreen

De epg is overzichtelijk vormgegeven en toont het huidige programma in de linkerbovenhoek. Het aanbod van apps voor webOS is niet heel groot, zeker niet in vergelijking met Android TV. Toch zijn de belangrijkste videodiensten allemaal aanwezig, zoals YouTube, Netflix, NPO uitzending gemist, Pathé thuis, Videoland, enzovoort. In sommige apps, zoals YouTube en Netflix, kun je in de mobiele variant op je telefoon of tablet een video uitkiezen en die vervolgens door de televisie laten afspelen. Dit gaat op een vergelijkbare manier als met Googles Cast-protocol, al werkt het 'onder de motorkap' anders. Al met al werkt webOS prettig en is de snelheid tegenwoordig ook in orde.

EPG

Mediaspeler

MediaspelerMet de mediaspeler van webOS kun je foto's, video's en muziek afspelen vanaf een usb-apparaat of vanaf je netwerk door middel van het dlna-protocol. Zo'n beetje alle belangrijke bestandsformaten worden ondersteund en ook ondertitels worden netjes weergegeven, waarbij je zelf de grootte en positie kunt instellen. Dat is nodig ook, want de standaardondertitels zijn nogal groot uitgevallen. Helaas lukt het niet om de ondertitels volledig in de onderste zwarte balk van een film in CinemaScope-formaat te plaatsen. Ook hadden we problemen met navigeren door sommige van onze testbestanden die werden afgespeeld vanaf een Netgear ReadyNAS. Dit werkte wel goed als dezelfde bestanden vanaf usb werden afgespeeld.

Inputlag, gebruik met pc en 3d

Vroeger, toen televisies nog geheel analoog werkten, werd het beeld dat via een externe ingang binnenkwam, zonder enige vertraging weergegeven op de beeldbuis. Toen door de komst van 100Hz-televisies de eerste digitale beeldverwerking werd toegevoegd, werden beelden niet langer direct weergegeven, maar was er een kleine vertraging merkbaar. In de loop der tijd is er steeds meer beeldverwerking aan televisies toegevoegd, waardoor de vertraging, die inputlag wordt genoemd, merkbaar werd voor gamers. Hoe hoger de inputlag, hoe lastiger een actiespel wordt om te spelen.

InputlagWe meten de inputlag met een Leo Bodnar-lagtester, die een 1080p60-signaal genereert en vervolgens door middel van een optische sensor meet hoe lang het duurt voordat de beelden, die via hdmi worden aangeboden, daadwerkelijk worden weergegeven. Nadat we de UH850V in de Game-modus hadden gezet, daalde de inputlag tot een zeer acceptabele 28ms. De allersnelste tv's zitten rond de 20ms, maar met deze score zullen verreweg de meesten tevreden zijn. Helaas is er nog steeds geen lagtester te koop die met 2160p60 beelden meet, maar we hebben geen verschil in lag kunnen merken met 1080p60 en dus achten we deze tv prima geschikt om mee te gamen in 4k.

Gebruik met pc

Veel uhdtv's maken intern gebruik van chroma subsampling om bandbreedte te besparen bij de beeldverwerking. Ook de UH850V doet dit en als je de tv inzet als pc-monitor, valt op dat kleine lettertjes hierdoor worden omringd met zichtbare kleurartefacten. Bij de weergave van videobeelden heb je er geen last van, omdat alle videocodecs die voor distributie worden ingezet, ook gebruikmaken van chroma subsampling.

Gelukkig is er wel wat aan te doen door het instellingenmenu in te duiken, onder Algemeen naar HDMI Ultra Deep Colour te navigeren en daar de gebruikte hdmi-ingang op 'on' te zetten. Na een herstart is de situatie dan verbeterd, maar nog niet perfect. Er wordt dan namelijk van 4:4:0-subsampling gebruikgemaakt, wat er bij kleine tekst een stuk beter uitziet. Als je nu bij de hdmi-ingangen voor het Invoerlabel 'PC' kiest, worden uhd-beelden geheel zonder verlies van kleurinformatie weergegeven. We vinden het jammer dat de werking van de tv verandert als je een label wijzigt; dit wordt in de interface namelijk nergens duidelijk gemaakt. We zouden het veel duidelijker vinden als er een speciale pc-modus bij zou komen, net zoals er een gamemodus is.

3d

Hoewel de derde grote 3d-hype al weer lang over zijn hoogtepunt heen is en veel televisiefabrikanten 3d inmiddels hebben laten vallen, kan de UH850V nog gewoon diepte weergeven. En dankzij het door LG gebruikte passieve systeem is deze tv er ook nog eens heel goed in. De meegeleverde brillen zitten comfortabel dankzij een superlaag gewicht van slechts vijftien gram. En doordat de glazen van passieve 3d-brillen niet knipperen, is het beeld zeer rustig voor je ogen.

Passieve 3d-brilPassieve 3d-bril

Doordat bij passieve 3d de verticale resolutie wordt gehalveerd, krijg je op een hdtv met dit systeem niet de volledige resolutie te zien. Een uhdtv telt echter twee keer zoveel beeldlijnen als een hdtv, waardoor je 3d-films wel in hun volle glorie te zien krijgt. Er zijn namelijk geen 3d-films beschikbaar in uhd. De hoge helderheid van de UH850V compenseert mooi voor het verlies in lichtsterkte door de brillen, waardoor het beeld echt weet te overtuigen. Ook is er nauwelijks crosstalk te zien, zolang je maar op ongeveer dezelfde hoogte zit als de tv. Ondanks de duidelijke terugloop in animo voor 3d-televisies werden er in het afgelopen jaar nog veel 3d-films gemaakt. Als je deze films daadwerkelijk in 3d wil bekijken, is dit een zeer geschikte tv voor je.

Energiegebruik, geluid en hdr

VerbruikDe UH850V heeft energielabel A+ en is dus een erg zuinige televisie. Door de efficiënte backlight bedraagt het maximale verbruik dat we hebben gemeten, 119W gemiddeld. Dit was uiteraard met de backlight op de hoogste stand, waarbij de helderheid een stevige 395cd/m² bedroeg. Voor een 55"-tv die een dergelijk helder beeld weergeeft, is dit een zeer net resultaat. Als we de helderheid terugschroeven naar 120cd/m², een prettige waarde om 's avonds bij gematigd licht te kijken, zakt het gemiddelde verbruik naar 58W. Op de laagste stand zakt het verbruik naar slechts 36W, maar de 19cd/m² levert zelfs in een geheel verduisterde ruimte een futloos beeld op.

De verbruiksmetingen zijn allemaal uitgevoerd met local dimming uitgeschakeld. Je kunt dus nog wat extra besparen door het in te schakelen. Hoeveel is sterk afhankelijk van de beeldinhoud en veel zal het ook niet opleveren, want de dimmingzones van de UH850V zijn groot en dus zullen meestal bijna alle zones aan zijn. Er is geen omgevingslichtsensor aanwezig, zodat de helderheid van de backlight niet automatisch aan de omstandigheden is aan te passen. Die zou je wel verwachten op een tv in deze prijsklasse, maar ook zonder zo'n sensor gaat dit model zeer zuinig om met energie.

Geluid

Het audiosysteem van de UH850V is ontworpen door Harman Kardon en heeft een maximaal totaalvermogen van 40W. Onder in de behuizing is aan elke kant een tweewegluidspreker gebouwd, die geluid naar beneden uitstraalt. Dat is geen ideale opstelling, omdat je oren hierdoor alleen indirect geluid te horen krijgen. Dat neemt niet weg dat het geluid weet te overtuigen en veel beter klinkt dan bij de meeste andere televisies. De laagweergave is voor een televisie erg goed en ook op hogere volumes blijft het geluid goed klinken zonder dat er vervorming optreedt.

LuidsprekersLuidsprekers

Stemmen zijn duidelijk verstaanbaar en voor mensen met een gehoorbeperking is er een speciale 'Heldere stem III'-modus, die de middentonen versterkt voor een nog betere verstaanbaarheid. Er is een automatische volumeregeling aanwezig, waarmee grote verschillen in geluidssterkte tussen verschillende kanalen worden opgeheven. Niet alle audiofuncties zijn even nuttig. Zo levert 'Ultra surround' een ruimtelijk effect op, maar met surroundgeluid heeft het niets te maken. Met Magic Sound Tuning moet je het geluid, door middel van een meting via de microfoon in de afstandsbediening, kunnen aanpassen aan de akoestiek van je kamer. Het resultaat is een geluid dat opnieuw een beetje ruimtelijker klinkt, maar we hebben sterk het idee dat er van een serieuze meting geen sprake is. Desondanks laat de UH850V zien dat een platte televisiebehuizing geen belemmering hoeft te zijn voor prima geluid.

Hdr

Dolby VisionDit jaar zijn alle televisiefabrikanten vol op hdr gedoken om de wat duurdere televisies te vermarkten. Ook de UH850V is geschikt om hdr-beelden weer te geven in hdr10 en Dolby Vision-formaat. Als je beelden met een groot dynamisch bereik wil weergeven, heb je ook een scherm met een groot dynamisch bereik nodig en dat is precies een van de belangrijkste tekortkomingen van de lcd-techniek. Zeker de door LG gebruikte ips-variant van deze techniek kent sterke beperkingen wat zwartweergave betreft, waardoor het verschil tussen de lichtste en donkerste gedeelten van het scherm, het contrast dus, niet heel groot kan zijn. En dat is nu juist een van de belangrijkste eigenschappen als het op hdr-weergave aankomt.

Gelukkig kan de zwartweergave, en daarmee het contrast van een lcdtv, sterk verbeterd worden door gebruik te maken van een local dimming backlight. Ook de UH850V is van zo'n backlight voorzien, maar doordat er gebruik is gemaakt van een edge-lit paneel, is het aantal afzonderlijke zones erg klein. In dit geval zijn alle backlightleds in de onderste bezel verwerkt en is het scherm in twaalf grote, verticale zones verdeeld, waardoor het systeem erg grof te werk gaat. Hierdoor zijn de losse zones goed te zien. Bij het kijken naar hdr-materiaal is het systeem meestal ook niet in staat om lichte delen er echt uit te laten springen. Het ziet er dus niet veel anders uit dan goed geschoten sdr-beeldmateriaal.

Een hoge maximale helderheid helpt ook bij hdr. Hierbij helpt local dimming eveneens, doordat de energie die niet nodig is voor donkere gedeelten van het scherm, ingezet kan worden voor de heldere gedeelten. Bij de UH850V meten we zo een piekhelderheid van 584cd/m². Dat is redelijk fel in vergelijking met de meeste sdr-televisies, maar voor hdr-weergave is het niet overdreven veel. Al met al is het dus mooi meegenomen dat de UH850V hdr-materiaal kan weergeven, maar voor een echt imponerende hdr-weergave kun je beter een tv met een full array local dimming backlight kopen of nog beter, een tv met een oledpaneel.

Beeldeigenschappen

LG maakt in alle lcd-televisies gebruik van ips-panelen. De ips-techniek laat relatief veel licht van de backlight door en dat is gunstig voor het energiegebruik. Bovendien staan ips-panelen bekend om de goede kijkhoeken. Om te laten zien hoe goed te tv presteert als je onder een hoek kijkt, hebben we twee foto's gemaakt met identieke belichting, de ene recht van voren en de andere onder een hoek van 45 graden.

KijkhoekenKijkhoeken

We zien dat de kleurweergave onder een hoek inderdaad goed is en dat kleuren met net zoveel verzadiging worden weergegeven als recht van voren. Wel is op de foto's goed te zien dat de helderheid flink afneemt als je niet recht voor de tv plaatsneemt. Dit ziet er in het echt wat minder dramatisch uit dan op de foto, doordat je ogen snel wennen aan een lagere helderheid, maar recht van voren ziet het beeld er duidelijk mooier uit.

Het licht dat door de backlight wordt opgewekt, moet evenredig over het scherm worden verdeeld, maar bijna geen enkele lcd-televisie is hierin perfect. We hebben de uniformiteit in beeld gebracht met foto's die voor middengrijs zijn belicht, zodat de verschillen in helderheid duidelijk zichtbaar zijn.

Uniformiteit backlightUniformiteit backlight

LG heeft een zeer uniforme backlight gemaakt voor de UH850V en er zijn slechts kleine verschillen in helderheid waarneembaar. Bovenin is het beeld een klein beetje donkerder, maar bij het bekijken van normale beelden vallen de verschillen niet op. Onder een hoek valt opnieuw de flinke afname in helderheid op. Dit zit hem grotendeels in het ontwerp van de backlight; hoe meer het licht naar voren gericht is, hoe minder energie nodig is voor dezelfde helderheid op het scherm.

Backlight-bleeding is een ander probleem waarvan alle lcd-televisies in meer of mindere mate last hebben. De lcd-techniek is niet in staat om al het licht van de backlight tegen te houden. Daaronder heeft de zwartweergave, en daarmee het contrast, te lijden. Door met een lange sluitertijd foto's te maken van een zwart beeld, maken we het probleem inzichtelijk.

Backlight bleedingBacklight bleeding

Het ips-paneel geeft zwart weer als donkerblauw. Dat is niet ideaal, maar alweer is het beeld wel mooi uniform. Onder een hoek krijgen we een vorm van backlight-bleeding te zien die ips-glow word genoemd. Hierdoor is de zwartweergave onder een hoek bekeken duidelijk minder goed dan recht van voren.

Beeldverwerking

Voor alle televisies geldt: als je van een mooi en natuurgetrouw beeld houdt, doe je er goed aan om zo'n beetje alle beeldverbeteraars uit te schakelen. Het beeld blijft zo veel mooier, doordat er niets aan veranderd wordt. Toch is het tegenwoordig gebruikelijk om televisies uit te rusten met allerhande algoritmen die het beeld mooier moeten maken, maar het tegendeel bereiken. Ook de UH850V is als high-end model rijkelijk voorzien van dergelijke beeldverbeteraars.

Dynamisch contrastDe functie 'Dynamisch contrast' kan zeker van pas komen als je kijkt naar slecht beeldmateriaal, dat er flets uitziet. Het toevoegen van contrast frist het beeld enorm op en het ziet er dan veel beter uit, maar in de meeste gevallen ben je beter af zonder deze functie, omdat simpelweg de lichte delen van het beeld lichter worden gemaakt en de donkere donkerder. Hierdoor gaan er bij het bekijken van goed beeldmateriaal al snel details verloren in zowel de schaduwpartijen als de hooglichten.

De beeldmodus HDR-effect is bedoeld om beelden met een standaard dynamisch bereik te converteren naar een hoog dynamisch bereik, maar werkt op een vergelijkbare manier als Dynamisch contrast. Het verschil is dat de helderheid er flink bij wordt opgevoerd, maar het resultaat is hetzelfde. Er gaan details verloren, waardoor je slechter af bent. Er zijn drie niveaus beschikbaar, maar zelfs op de laagste stand zien we een afname van subtiele details.

KleurbereikMet de instelling Kleurbereik kun je ervoor kiezen om de primaire en secundaire kleuren van een grotere kleurruimte in te stellen dan de rec709-kleurruimte, die voor hd- en veel uhd-materiaal gebruikelijk is. Het gevolg daarvan is dat je meer en intensere kleuren in het beeld krijgt. Dat zullen sommigen zeker waarderen, maar je krijgt zo niet de kleuren te zien die de maker van de beelden voor ogen had. Voor de juiste kleuren kies je voor Normaal.

Met LG's beeldinterpolatie genaamd Truemotion kun je beweging er vloeiender en scherper uit laten zien. Om dit mogelijk te maken worden extra tussenliggende beelden berekend, waardoor dus de framerate wordt verhoogd. Vooral bij het kijken naar films en series die met 24fps zijn opgenomen, kan beeldinterpolatie bij sommigen leiden tot het soap opera effect, waardoor het beeld een onnatuurlijk gevoel opwekt. Ook als je daar geen last van hebt, raden we je af om het te gebruiken, omdat dit soort algoritmen nooit feilloos werken en altijd fouten in beeld introduceren als de bewegingen wat ingewikkelder worden.

Metingen en kalibratie

ANSI-contrastDe eerste meting aan het beeld die we uitvoeren, is altijd een ansi-contrastmeting, omdat het contrast van het beeld zo'n beetje de belangrijkste maatstaf is van de beeldkwaliteit. Doordat bij deze meting van een schaakbordpatroon gebruik wordt gemaakt, hebben local dimming backlights met grote zones, zoals de UH850V heeft, geen invloed en komt het dus volledig op het beeldpaneel aan. Door het gebruik van een ips-paneel komt het contrast op een schamele contrastratio van 1301:1 uit. Geen geweldige waarde en dat zie je onder gematigde lichtomstandigheden goed terug bij het kijken. Als je graag in een matig verlichte of zelfs donkere kamer films kijkt, raden we je aan om door te sparen voor een oled-tv.

Na het contrast zegt een grijstintenmeting veel over de beeldkwaliteit, omdat hiermee zowel de correcte weergave van de helderheid als die van de meeste kleuren wordt gecontroleerd. We bekijken altijd alle presets om te zien welke het best presteert en bij LG is dat meestal de ISF Expert-modus, waarvan er op deze tv twee zijn. Degene die bedoeld is voor een 'lichte kamer', voldoet het best aan de standaard.

Grijstinten voor

Met slechts kleine afwijkingen, die een gemiddelde ΔΕ2000 van 1,2 opleveren, zijn we zeer tevreden. We zien wel wat uitschieters in de grafieken, maar met het blote oog zijn die eigenlijk niet zichtbaar. Ook zien we dat de gammagrafiek al zeer netjes verloopt en slechts een klein dipje vertoond bij 90 IRE. Niets om je zorgen over te maken.

De metingen van de primaire en secundaire kleuren zeggen iets over de weergave van zeer verzadigde kleuren. Afwijkingen op dit vlak hoeven niet altijd desastreus te zijn voor de ervaren beeldkwaliteit.

Primaire en secundaire kleuren voor

We zien dat ook hier de afwijkingen gering zijn. Met een gemiddelde ΔΕ2000 van 2 zijn we opnieuw zeer tevreden, want pas als een waarde van 3 wordt gepasseerd, beginnen afwijkingen met het blote oog zichtbaar te worden.

Kalibratie

LG heeft deze tv in de fabriek keurig afgesteld, maar zoals altijd kijken we door middel van een kalibratie wat het maximaal haalbare is.

Grijstinten na

Na een tweestapsgrijskalibratie zien we eigenlijk geen noemenswaardige afwijkingen meer. Alleen in de donkerste regionen van het beeld zien we in de grafieken nog kleine afzwaaiers, maar deze zijn het gevolg van de gebruikte lcd-techniek en niet van een verkeerde afstelling. Voor dit resultaat moesten we 'Hoog rood' naar een waarde van 3 zetten en 'Hoog groen' naar 1. Het dipje in de gammagrafiek hebben we weg gekregen door het 'contrast' ietsje terug te regelen naar 77.

Primaire en secundaire kleuren na

Na de kalibratie is de gemiddelde ΔΕ2000 bij de primaire en secundaire kleuren gereduceerd tot 1,3. Alleen blauw springt er nog wat bovenuit, maar omdat de waarde de zichtbaarheidsgrens van 3 nauwelijks overschrijdt, levert dit geen zichtbare afwijkingen op. Al met al zijn we zeer te spreken over de afstelling van de UH850V; die was af fabriek al prima en is na de kalibratie zo goed als perfect.

Fotogalerij en specificaties

LG UH850VLG UH850VLG UH850VLG UH850VLG UH850VLG UH850VLG UH850VLG UH850VLG UH850VLG UH850VLG UH850VLG UH850VLG UH850VLG UH850VLG UH850V
Categorie Televisies
Merk LG
Product LG UH850V
Uitvoering 55" wit, zilver, zwart
Schermdiagonaal 55"
Gebogen scherm Nee
Resolutie (tv) 3840x2160 (ultra hd)
Beeldverhouding 16:9
Televisietype Ultra hd
Paneeltype Lcd
Lcd-technologie Ips
Backlight Edge-lit
Dimming Local dimming
Hdr-ondersteuning Dolby Vision, hdr 10
3d-weergave Ja
3d-technologie Passief
2d-conversie Ja
Meegeleverde 3d-brillen 2x
Smart-tv Ja
Smart-tv-besturingssysteem LG webOS 3.0
Overige onlinecontent Webbrowser
NL/BE-model Ja
Tunertype Analoog, dvb-c, dvb-s2, dvb-t2
Common interface Ci+
Video in Component video, composiet, 3x hdmi
Dlna Ja
Miracast Ja
Verbinding (audio) Audio (3,5mm), audio digitaal (s/pdif)
Verbinding (ethernet) Ethernet 100Mbit/s
Verbinding (usb) 3x usb 2.0
Met wifi Ja
5GHz-ondersteuning Ja
Speakers Intern stereo
Frontspeakervermogen (rms) 20W
Televisie-eigenschappen Firmware-upgrade mogelijk, opnemen / timeshift, osd, ruisonderdrukking
Televisiekleur (voorkant) Wit, zilver
Televisiekleur (zij-/achterkant) Zilver
Voetkleur Zilver
Hoogte (zonder voet) 721mm
Breedte 1,24m
Diepte 238mm
Diepte (zonder voet) 52mm
Fabrieksgarantie 1 jaar carry in

Conclusie

De UH850V van LG is een tv uit het hogere middensegment en dat vertaalt zich in een strak ontwerp en een behuizing die grotendeels van mooi afgewerkt metaal is gemaakt. Ook de voet heeft een keurige afwerking en is volledig uit metaal vervaardigd. Op het luidsprekersysteem, dat afkomstig is van Harman Kardon, is niet bespaard en dat levert een geluidskwaliteit op die veel beter is dan bij de gemiddelde televisie. Door het lage energiegebruik kun je de stevige aanschafprijs op termijn een beetje terugverdienen.

Voor de bediening levert LG een Magic remote mee en deze bewegingsgevoelige aanwijsafstandsbediening behoort tot de beste afstandsbedieningen van dit moment. Ook het besturingssysteem, webOS 3, draagt bij aan het gebruiksgemak, doordat het simpel in elkaar zit en vlot reageert op commando's van de afstandsbediening. Helaas is er nog altijd reclame op het homescreen te zien en dat doet wat ons betreft sterk afbreuk aan een verder prettige gebruikservaring.

Het ips-beeldpaneel biedt een nauwkeurige kleurweergave en prima kijkhoeken, en is voorzien van een mooi egale backlight. Helaas heeft deze techniek als keerzijde dat de zwartweergave tekortschiet en dat levert een laag contrast in het beeld op. De local dimming backlight heeft te weinig en te grote zones om het beeld op dit vlak veel te verbeteren. Het is mogelijk om hdr-beelden weer te geven in hdr 10- en Dolby Vision-formaat, maar deze hebben te lijden onder het lage contrast en een, voor hdr-begrippen, niet bijzondere maximale helderheid. Hierdoor zien ze er prima uit, maar niet veel mooier dan sdr-beelden.

Deze televisie is een aanrader voor mensen die graag in een fel verlichte kamer televisie kijken. Bij veel omgevingslicht vallen de mindere zwartwaarden niet zo op en het mooie uiterlijk van de tv des te meer. Ook als je een 3d-liefhebber bent, is dit een goede keuze, want dankzij de passieve techniek is de 3d-weergave van deze tv zeer goed. Ben je iemand die vooral bij gematigd licht kijkt, of doe je het licht zelfs helemaal uit als je een film gaat kijken, dan kun je deze tv beter niet kopen. Als je het geld ervoor (over) hebt, is een oled-tv dan een betere keuze.

Reacties (156)

156
149
79
6
1
40
Wijzig sortering
Toen ik op de eerste pagina las dat er advertenties in het home-screen worden getoond, viel deze TV wat mij betreft al direct af. Reclame in de firmware is voor mij een absolute dealbreaker bij de aanschaf van een apparaat.

Wellicht dat anderen die stelling wat overdreven vinden, maar dit soort zaken moeten direct in de kiem worden gesmoord om te voorkomen dat dit straks een normale gang van zaken wordt. Dat bereik je enkel door zo'n toestel niet te kopen en de fabrikant daarmee te laten merken dat je daar niet van gediend bent.
Ik vind het sowieso belachelijk dat je de spy en advertentie eigenschappen van smarttv's niet uit kan zetten in de instellingen. Ik snap niet waarom hier zo weinig aandacht aan wordt gegeven.

Ik heb een raspberry pi met pihole hangen in mijn netwerk. Dit is een adblocker op basis van dns. Op mijn LG tv blokkeer ik de volgende domeinen:

lge.com
gfts.lge.com
lgsmartad.com
lgtvonline.lge.com
lgtvsdp.com (wildcard blocking is nu mogelijk in pi-hole)
ngfts.lge.com
nl.info.lgsmartad.com
nl.lgrecommends.lgappstv.com
nl.lgtvsdp.com
nl.tvsdp.lgeapi.com
snu.lge.com
su.lge.com

Dit is inclusief update servers. Je zal voor firmware updates / app updates af en toe de pi-hole uit moeten zetten. Netfix, NPO en andere apps werken gewoon. Ik moet dan nog wel even kijken naar of de webOS tv dmv directe ip's connecties maakt.
reclame is echt een dikke no-no. Daar ben ik het helemaal mee eens. Dikke dealbreaker.
een Dikke +100. Indd absurd als je t mij vraagt..

Je zou bijna gaan denken dat tv bakkers vraag aan het creeren zijn naar domme tv's..

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 23 juli 2024 13:16]

Zijn er nu uberhaupt nog TVs zonder adware? LG was een van de laatste die zijn handen hier niet aan vuil maakte, maar ik zie dat ze er ook aan begonnen zijn....

Samsung heeft al afgedaan
Sony ook al
Nu LG

anyone else?
LG was al jaren geleden negatief in het nieuws omdat gebruiksgegevens van hun smart-tv's ongevraagd naar hun servers werden gestuurd.
is dat in nieuwe modellen ? of ook oudere, ik heb het namelijk niet voorbij zien komen, ik maak namelijk best vaak gebruik van smarthub in Samsung omdat ik daar Netflix in start.
recente Samsung modellen tonen advertisements, denk dat het wel maar een jaar ofzo is.
Ben ik het volkomen met je eens. Echter wij tweakers zijn maar een heel klein deel van het koperspubliek. Het grootste gedeelte komt er pas achter als de TV al in huis staat en sommigen merken niet eens.
Als ik tegen mijn ouders zeg (Welke niets van techniek afweten.) dat er reclame in menu's zit krijg ik gelijk te horen dat ze em niet moeten. Als gebruikers vooraf geinformeerd worden welke modellen reclame tonen dan zouden er volgens mij veel minder verkocht worden. Deze zou dus ook nooit bij mij of mijn ouders binnenkomen.
Mjah, maar vragen jouw ouders serieus in de winkel of een tv reclame heeft of niet?

Als normale consument zou ik er niet eens aan denken dat dit een mogelijkheid was.

en inderdaad, ook dealbreaker bij mij. Reclame hoort thuis is free-ware etc.. niet in een product van €1000 en hoger
Nu ze er bewust van zijn, dat dit voorkomt in televisies zullen ze er met zekerheid naar vragen.
Volgens mij is reclame in de firmware voor zo'n beetje iedere koper een no-go. Velen zullen er echter bij aanschaf niet op letten... En daar gaan de producenten ook vanuit. Ik vrees dat het niet lang gaat duren voordat alle smart tv's dit hebben. En of het op de lange termijn nu slim is? De consument krijgt steeds meer reclame voorgeschoteld en ook steeds nadrukkelijker aanwezig. Het geeft veel ergernis, maar ondertussen wordt de consument steeds meer 'immuun' voor de boodschap. Of krijgt zelfs een negatieve associatie met merken/producten die vaak langs komen... Reclame in de vorm van banners die ongevraagd in beeld komen heeft niet de toekomst volgens mij! Zaken als SEO en op de gebruiker toegespitste subtielere reclame daarentegen wel.

Buiten dat lijkt me dit wel een bijzonder mooie televisie. Alleen de prijs he.... Verschilt natuurlijk per persoon, maar 1400 euro voor een televisie? Damn!
Je weet het in iedergeval van te voren. Beter dan de hoofdprijs betalen en het later bij een update er bij te krijgen.

We mooi dat er 3D op zit. Passief en in full HD! Nu de optie om smart weg te laten en oled toe te passen en het lijkt wel een ideale tv.
Ik vind de reclame schandalig.

Je betaald €1300 voor een tv en dan mag je naar reclames gaan kijken.
Op je computer het jee toch ook geen reclames. Dus ik blijf wel (zolang het kan) bij de oude Panasonic plasma met mijn losse HTPC met Kodi.
Ik ben het met je eens dat het schandalig is, en voor mij is het ook een directe 'niet kopen'. Helaas wordt ook je nieuwe computer volgestopt met reclame: stikkertjes van AMD of Intel, NVidia en Windows, maar vaak ook ladingen trialware. Inderdaad zijn we gelukkig nog niet zover dat er ook reclame op het bureaublad verschijnt...
Steek je PC zelf in mekaar , in je kast naar keuze , kleef de meegeleverde stickers niet , installer zelf je OS naar keuze ( in geval van W10 moet je wel een ganse reeks meegeleverde apps uninstallen , en daarna installeer je zelf , VLC , photoshop enz...
( wel compatibiliteit van al je onderdelen goed uitpluizen en/of laten verifiëren in de winkel :) )

Ontopic : tenzij het een algemene trend wordt, voor mij toch ook geen TV met reclame hoor. Ik vind dat ook schandalig. Desnoods een domme monitor-only variant zoals voor professionele doeleinden.
Klopt, steeds vaker kun je de ingebouwde tuner niet (meer) gebruiken en wordt het steeds vaker een extern "kastje" die je met HDMI moet aansluiten om überhaupt TV te kunnen kijken.

Zowel voor Kabel, Satelliet en IP-TV kun je straks alleen nog maar de door de provider beschikbaar gestelde kastjes gebruiken. De CI-interface en bijbehorende kaartjes worden langzaam uitgefaseerd door zowel Ziggo als Canal Digitaal. De providers willen zelf alles in de hand houden en ook het voorkomen van illegaal kijken (cardsharing e.d.) helpt daar aan mee.
Bij je computer heb je wel de controle om wat aan reclame te doen - bij de firmware van een smart TV niet.
Gewoon direct een clean install doen en weg is alles!
Dat is waar, maar die kan je verwijderen/uitzetten (bijvoorbeeld de app aanbevelingen op het startscherm Ik doelde meer op je laatste zin. Een vakje op je bureaublad met reclame is ook slecht. Dat vind ik ook een betere vergelijking dan stikkertjes of vooral geïnstalleerde zooi.

Een stikkertje vind ik nou niet echt een probleem.
Dus moeten we een 50inch UHD monitor kopen met een ziggo kastje of van wie dan ook, dan ben je er gelijk vanaf
Ja maar die zijn er niet. Bestond er maar een 50 inch 4k hdr monitor met zo n 1000 nits...Helaas ...zal nog lang duren!
Inderdaad. Ik zag in de samenvatting dat de tv in het home-scherm reclame toont, en heb de review niet meer gelezen. De TV is meteen niet meer interessant, zo verafschuw ik die marketing ellende.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 100386 op 23 juli 2024 13:16]

Het reclame gedeelt mag wat mij betreft genuanceerd worden. Je krijgt geen ster reclame tussendoor maar reclame van spelletjes die via de game app zijn te spelen en het staat klein in de linker hoek waarbij de banner binnen 6 seconden verdwijnt, totaal niet storend. In de teview mis ik trouwens de vele apps die beschikbaar zijn, oa de game app waarbij je streamend leuke (high end) games kan spelen. Ik heb dit model gekocht omdat ik het verschil met oled te groot vond, 3000 vs 1350. Ik ben er dan ook zeer content mee.

[Reactie gewijzigd door gielie op 23 juli 2024 13:16]

Dat het niet storend is, is aan te prijzen van LG. Dat het er überhaupt in zit, totaal niet. Het probleem hiermee is dat zodra iedereen het gewend is, de reclames steeds groter worden, want = meer inkomsten.

Weet iemand of een site zoals Alternate DNS hier tegen werkt ?
Je kan een eigen DNS opzetten doormiddel van Pi-Hole. Dit werkt op een Raspberry Pi maar er is nu ook een docker variant. Het kan dus ook op een VPS of op een NAS.
55" Oled TV's zijn al een hele poos flink goedkoper dan de €3000,- die je aanhaalt, voor de 4K uitvoeringen mag je daar gerust een dikke €1000,- onder gaan zitten. Een 4K Oled 2016 model is dus onder de €2000,- te krijgen als je even je best doet.
Onder de 2000? Heb je een link?
Lees dit topic eens door. Als je een belletje doet naar een van de genoemde webshops valt er een hoop te regelen, 1800 euro is een realistisch bedrag voor een 55B6V.
Je moet sowieso gek zijn om 1300 euro neer te leggen voor een tv zonder oled, 500 bijleggen en je hebt een 4k HDR OLED TV. HDR werkt voor geen meter bij een LCD tv.
"HDR werkt voor geen meter bij een LCD tv. " Dat is wel erg kort door de bocht.
Er zijn LCD tv's van Panasonic, Samsung en Sony die prima HDR beelden kunnen tonen.

Peak brightness ligt bij traditionele LCD's in de regel zelfs hoger dan bij OLED.
Waar dan wel weer tegenover staat dat juist de donkere tonen in de regel bij Oled veel beter getoond worden.

Bij HDR gaat het om het totaal bereik en ja dat kan ook bij LCD's in orde zijn.

Neemt overigens niet weg dat ik persoonlijk ook liever naar mijn Oled kijk.
Een hoge peak brightness mag wel leuk klinken, maar in feite betekent dit gewoon dat je naar een grote lichtbak zit te kijken.

Mijn Oled 950V levert prima lichte en donkere tinten af.
Insgelijks. Plasma is nog steeds King als je de beste beeldkwaliteit wil. Oled is momenteel gewoon nog te duur.
Dat is toch wel achterhaald al een aantal jaren hoor hahaha. Begrijp me niet verkeerd, ik heb zelf 3 plasma televisies gehad, maar met de komst van 4K, HDR en het recente Dolby Vision ga je dat bij lange niet halen met een plasma.

De OLEDS blazen plasma bovendien makkelijk weg met hun oneindige contrast. En oled duur? voor 2000 heb je een 55 inch B6 met HDR en Dolby Vision. Mijn plasma was duurder die ik had....
Ik heb 2 jaar geleden nog een 60" (LG) plasma aan de muur gehangen. 60" full-hd, en die vlieger gaat echt niet meer op.. De prijs kwaliteit daarentegen prima.
Reclame ingebouwd in de tv ben ik het ook principieel mee oneens. Echter in de praktijk heb ik er totaal geen last van op mn oled.

Op internet werk ik altijd met adblockers omdat ik hoog sensitief ben en niet tegen het onrustige beeld van internetadvertenties kan. Maar de advertenties in WebOs is er maar eentje die totaal niet opvalt.
Nee,want ze beginnen net.
Laat je niet ringeloren met 'het is niet zo erg'.
Als je epileptisch bent niet klikken!
Over een tijdje is het gewoon dit op TV's: http://i.imgur.com/cMHXJHi.gif
Met alle respect voor de reviewer, maar als je een TV onder je neus geschoven krijgt van 1250+ euro en er staat reclame in de menu's, dan mag dat ding wat mij betreft linea rectaal (komt automatische spellingscontrole zowaar eens van pas hey) retour.

Dat stuurt dan eens een duidelijk signaal dat dit soort onzin te gek voor woorden is en niet erin mag gaan sluipen. Nu zijn ze nog niet geanimeerd, maar als niemand in hogere kringen wat zegt zijn ze dat volgende keer wel, en de revisie daarop met geluid, en daarna worden ze fullscreen met skipoptie, gevolgd door zonder skipoptie.
Besef wel dat dit een slippery slope fallacy is. Het is aannemelijk dat, als dit succesvol blijkt, reclames vaker zullen voorkomen op televisies. Maar televisiebouwers zullen zich ook beseffen dat gebruikservaring net zo goed een concurrentiepunt is als prijs, bouwkwaliteit, en beeldkwaliteit. Sommige tv's zullen goedkoper worden, maar dan met uitgebreidere reclames, en sommige tv's zullen het huidige prijsniveau zonder reclames aanhouden.

Als de reclames echt zo storend zouden worden als jij zegt, zou het niet lang duren voor merken zich gaan onderscheiden met 'De minst storende reclame op de markt'.
En precies daarom zou je het nu voor moeten zijn zodat een tv met ingebouwde reclame geen voet aan de grond krijgt, er zijn al genoeg punten waar je bij een tv op moet letten, moet je dan ook nog op hoeveelheid en soort reclame letten.

Daarnaast moet je je ook niet voor de gek houden, tv's met reclame worden niet goedkoper, tv's zonder reclame worden dan duurder, want ze hebben er dan een selling point bijgemaakt.

[Reactie gewijzigd door Diavire op 23 juli 2024 13:16]

Ieder zn eigen criteria. Ik moet er bijvoorbeeld niet aan denken om een Android tv in huis te hebben, ik hecht waarde aan diversiteit en opties.
Het staat nu tenminste genoemd in de lijst met minpunten. Dat is wel eens anders geweest in eerdere reviews.
Ik heb zelf de 49UH850V en ben er erg tevreden over. Ik kijk ook vaak 's avonds en ik heb er geen last van dat zwart niet echt zwart is, sowieso was me dat van tevoren toch al bekend. Het valt hier niet echt op.

Reclame? Welke reclame? Ach, zal wel komen omdat DNS hier via een PiHole loopt. :)
Tja mijn tv zou ook bomvol reclame zitten.
De enige 'reclame' die ik zie is het LG logo in beeld en op lege vakken.
Zojuist de TV even op Google DNS gezet als test. Ja, in het home menu (dus niet het instellingen menu) stond er nu reclame voor GameFly.

Meteen weer PiHole ingesteld als DNS :P
Ik vraag me af of LG de ads serveert via 1 van de vele add servers die ik geblokkeerd heb in mijn router.
Net even dubbel gechecked en bij mij staat er het LG logo en in de lange blokken LG Smart TV logo.

Ga als ik zin heb even kijken of het veranderd met deze ip block eraf Zou voor mensen de makkelijkste optie zijn. Gewoon blokkeren in je router en je tv een vast ip geven en het filter aan dat ip toewijzen toewijzen

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 23 juli 2024 13:16]

Agree, hebook de 49-er en ben zeer tevreden, de reclame herkende ik niet eens als reclame.
Leuke review om te lezen. Uit ervaring kan ik zeggen dat als je van een goed VA scherm (of OLED) afkomt je niet goed kan wennen aan IPS. Als de ruimte maar iets minder verlicht is, zie je meteen de mindere zwartwaarden en het mindere contrast (je ziet het bijvoorbeeld meteen al aan de zwarte balken bij een film).

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 23 juli 2024 13:16]

(je ziet het bijvoorbeeld meteen al aan de zwarte valken bij een film).
Gelukkig zijn er maar weinig films waar zwarte valken een grote rol in spelen 8-)
Ik heb begin dit jaar de 49UH850v aangeschaft via EBAY (curry's UK) voor slechts 786 euro all-in. Ben tot nu toe uiterst tevreden. Ik had eerder de 55UF950V (model jan 2015) tijdelijk (bleek showroom model te zijn, verkocht als nieuw :-( ), het klopt dat local dimming niet echt bruikbaar is op deze tv's. Maar zeker de prijs kwaliteit is prima, zeker als je een mooie aanbieding weet te vinden.
ik heb deze 55" gekocht voor rond de 1100 euro een paar maanden terug (aanbieding FOKA) en er ook super tevreden mee. HDR/Dolby Vision was gewoon mooi meegenomen. Het ging mij om 4K en 3D, een combi die niet heel veel voor komt. En dan is de prijs/kwaliteit verhouding van deze tv echt heel erg goed.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 juli 2024 13:16]

Voor dit geld zou ik mensen adviseren om uit te wijken naar een Samsung ks7000. Dan heb je een kwalitatief beter paneel dat wel goed hdr weer kan geven.
Ik heb flink lopen dubben tussen deze 2 TV's. De Samsung was op moment van kopen veel duurder, nauwelijks beter en mistte 3D. Daardoor werd het voor mij in ieder geval een no-brainer. Ik game er vooral op en heb geen last van de reclame. Ben wel van mening dat die reclame belachelijk is.
Helemaal mee eens VA veel beter, of je moet echt met een hele familie achter de tv zitten. Al heb ik wel LG 'S staan bij mij thuis, puur vanwege weboss. Als Samsung nu ook zo n remote control zou hebben als LG ben ik verkocht. Al hoorde ik dat LG nu panelen gaat leveren aan Samsung voor hun tv's ...het is niet te hopen dat Samsung ook over gaat op ips.
Los van de "ingebakken" reclame waardoor ik deze TV nooit zou kopen (als er één schaap over de dam is..) vind ik dat er bij deze -verder prima- review toch teveel nadruk wordt gelegd op het verschil met OLED wat gewoon niet eerlijk is. Vergelijk deze TV dan met andere LCD's in het zelfde hogere segment. OLED is een heel andere orde van techniek en daar moet LCD niet mee vergeleken worden want dan verliest gewoon elke LCD.

Helaas lijkt qua ontwikkeling de LCD-techniek stil te staan, want er is weinig progressie te bespeuren omtrent kijkhoeken, backlight bleeding, clouding, etc. Het zijn typische LCD-kwaaltjes die blijkbaar (vooralsnog) niet overwonnen kunnen worden.

Buiten dat vind ik deze TV voor een LCD en het formaat gewoon veel te duur, zeker als alle dure digitale "beeldverbeteraars" in feite gewoon moeten worden uitgezet. Dan kun je net zo goed een model kopen zonder deze digitale gadgets wat je al gauw honderden euro's scheelt.

Wil je het beste, leg (of spaar) dan wat bij en koop meteen een OLED.
Of koop een wat oudere plasma. Persoonlijk gebruik ik mijn tv gewoon als dom scherm en dan levert plasma beeldkwaliteit in de buurt van oled. Lcd is gewoon crap voor weergave van films en plasma is tweedehands erg goedkoop aan te komen.
Niet mee eens.
Plasma is hopeloos verouderd en ik heb de kwaliteit ondanks alle haleluja-verhalen daarvan nooit echt mooi gevonden. Vooral wit was nooit echt wit en qua scherpte vielen ze altijd tegen. Op dat punt is een goede LCD gewoon beter. Alleen qua zwartwaarde wint plasma het dan weer. Bovendien zijn het energievreters en hebben ze nog steeds inbrandproblemen.

Als je het doet, doe het dan goed en ga voor OLED.
Dan heb jij waarschijnlijk erg vroege modellen gezien. Deze hadden inderdaad last van een groene color cast en veel inbrandproblemen. Heb nu twee Viera plasma's staan van allebei 50" en allebei de afgelopen drie jaar aangeschaft. En man wat een mooie schermen. Op een kijkafstand van 2 meter zijn ze echt haarscherp. Ja er is color dithering aanwezig om bandig tegen te gaan wat in sommige scenes leidt tot minder scherp beeld vergeleken met LCD, maar op LCD heb je niet het vrijwel perfecte contrast en de rijkheid van kleuren. Als je je plasma enigszins kalibreert krijg je er beter beeld uit dan een goeie 2K bioscoopprojector.
Ik ben het met je eens dat plasma niet meer relevant is in onze moderne, energie bewuste maatschappij maar er is op OLED na nog geen alternatief voor mensen die een scherm willen om films te kijken. Als je de hele dag TV of voetbal kijkt is het inderdaad aan te raden een wat nieuwer scherm te kopen. Maar voor een film of twee per week is het echt je beste optie (Tenzij je meer dan 800 euro wil uitgeven aan een goede projector of OLED scherm.
Mooie review Sim! Ik weet uitvaring dat WebOS 3.0 erg fijn werkt (op een LG 65B6V) en het meest stabiel en vlot is in vergelijk met AndroidTV en Tizen. Wat functionaliteit en bedieningsgemak is dit dus een erg fijne TV. Ondanks het lagere contrast denk dat dit nog altijd een TV is die bij veel mensen goed tot zijn recht zal komen. Wij 'tweakers' zullen niet direct de doelgroep zijn, maar juist die groep die voor een schappelijke prijs een goed afgewerkte en fijn bediendbare TV zoekt en minder de fixatie legt op de ultieme ervaring in een batcave is hier goed mee bediend. Zolang je er geen OLED TV naast zet, ben je je ook niet (zo erg) bewust van het verschil en sommige mensen geven er ook gewoon minder om. Prima review van een prima TV (mijn mening).
Anoniem: 867213 11 februari 2017 07:57
"Door de nog altijd hoge aanschafkosten zijn oledtelevisies niet voor iedereen weggelegd."
Dat is maar een deel van het verhaal. Ik heb echt geen interesse in een tv van meer dan 42".

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.