9 januari 2017, laatste update op 9 januari 2017, 2.211 views
Rapporteer
De UH850V is in staat om geweldige beelden te leveren, maar hier is enorm veel moeite voor nodig... mits het beeldmateriaal beeldvullend is (zonder black bars), enkel uit helder verlichte scenes bestaat, op een zo hoog mogelijke resolutie, onder een nagenoeg perfecte kijkhoek en met eventueel sfeerverlichting in de kamer.
Pluspunten
- De beeldversnelling kan zeer hoog worden ingesteld (Persoonlijk heb ik duizend maal liever het "soap opera-effect" dan een laag framrate)
- De scherpte (Dit is echter wel iets wat je constant blijft bijstellen bij het kijken van variërend beeldmateriaal)
- Het geluid is zeer helder (Natuurlijk mist het een basgeluid, maar dit is eenvoudig op te lossen door een subwoofer aan te sluiten op de koptelefoon uitgang)
- De algemene specs (4K, 3D, HDR, Dolby, etc.)
- Snelheid OS (Iets dat in mijn ogen toch wel vanzelfsprekend hoort te zijn, maar naar verluidt lang niet altijd zo is)
- Design (I guess, het zal mij eerlijk gezegd een worst wezen)
Minpunten
- De zwart-waardes zijn waardeloos (Enigszins op te lossen door de local dimming op z'n hoogst te zetten)
- Flink wat "halo-effect" bij local dimming (Welke dus noodzakelijk is om de zwartwaardes acceptabel te krijgen)
- De kijkhoek (Blijft over het algemeen wel groot, maar al onder een kleine hoek vind er een aanzienlijk kwaliteitsverlies plaats)
- Ietwat backlight bleeding
- Enigszins zichtbare "banding" bij helder beeldmateriaal
- De Magic Remote (Dit is natuurlijk heel persoonlijk)
2 van 5 sterren (Slecht)
Na ruim 10 jaar zonder televisie te hebben gedaan, werd ik het toch wel zat om films/series te kijken op m'n 25" PC monitor. Daarom had ik besloten om maar 'ns op onderzoek te gaan naar wat de markt momenteel te bieden heeft. Dit onderzoek heeft nogal even geduurd, omdat ik behoorlijk kritisch ben als het neerkomt op aankopen voor bedragen zoals dit. Zo wil ik mijn TV voornamelijk gebruiken om films/series te kijken (en t.z.t. te gamen). TV kijken doe ik niet, en dat dat gaat ook niet gebeuren. Hierdoor kwam ik er al gauw achter dat ik vrijwel niets had aan de meeste gebruikerservaringen die ik op internet kon vinden. De meeste mensen lijken nogal zwaar te tillen aan voor mij compleet nutteloze zaken, zoals het design of de hoeveelheid apps en andere smart-rommel waar ik persoonlijk niet om verlegen zit. Zelfs voor een (voor mij belangrijke) USB-aansluiting is in principe geen smart TV nodig. Als ik voor dezelfde prijs een 65" 4K PC monitor had kunnen kopen, dan had ik dat meteen gedaan. Ik koop immers ook geen wasmachine om als wekker te dienen.
Op de valreep van het nieuwe jaar, heb ik de knoop doorgehakt en een Sony besteld. Helaas bleek dit model niet meer voorradig te zijn, waarna ik deze (stuk duurdere) LG 65UH850V aangeboden heb gekregen. Dit model was mij al eens eerder aangeboden bij een andere dealer, ook voor een lagere prijs(maar op dat moment nog te duur). Zodra dat gebeurt gaat er bij mij eigenlijk al snel een waarschuwingslampje branden. Wat betreft de specificaties, is dit op papier waarschijnlijk de beste TV die ik voor mijn budget kan krijgen... m.u.v. 1 of 2 OLED modellen, waarbij ik 10 inch in zou moeten leveren en een flinke input lag voor lief zou moeten nemen. Toch sta ik momenteel op het punt om de UH850V (na iets meer dan een week) te retourneren. Natuurlijk kan het zijn dat ik veel te kritisch ben. Ook kan het zijn dat mijn beklag zich vooral richt op punten die bij vrijwel ALLE TV's van tegenwoordig in meer of mindere mate voorkomen. Als dat laatste daadwerkelijk het geval is, dan wacht ik rustig af tot het moment dat de markt verzadigd is met (betere) OLED modellen.
De UH850V is in staat om geweldige beelden te leveren, maar hier is enorm veel moeite voor nodig... mits het te bekijken beeldmateriaal beeldvullend is (dus zonder black bars), enkel uit helder verlichte scenes bestaat, op een zo hoog mogelijke resolutie, onder een nagenoeg perfecte kijkhoek en met eventueel sfeerverlichting in de kamer. Anderzijds oogt het beeld (voor mij) simpelweg enorm flets. Dit wordt extra merkbaar onder een afwijkende kijkhoek. Ook het 3D heeft hier zeer onder te lijden. Met name een 65 inch model koop je (in mijn ogen) toch vooral om met meerdere mensen naar te kijken... hetzij voor films, hetzij voor games. Helaas is dat bij de UH850V nagenoeg ondoenbaar. Het beeld blijft onder een zeer grote hoek dan nog wel goed ZICHTbaar, de kwaliteit er van neemt al na een paar luttele graden aanzienlijk af.
De zwart-waardes zijn dus ronduit waardeloos. Halve dagen heb ik aan alle mogelijke instellingen zitten rommelen, met als eindresultaat dat de local dimming de enige oplossing lijkt te zijn om de zwart-waardes enigszins acceptabel te krijgen. Helaas wist ik eigenlijk al wat dit zou betekenen (omdat ik dit op veel plekken had gelezen). Met de local dimming op HIGH, ontstaat er een behoorlijk "halo-effect". Dit wordt vooral zichtbaar als je films kijkt met black bars of met veel donkere scenes. Als je een TV voornamelijk gebruikt om films/series te kijken, dan doe je dat doorgaans vooral in een donkere kamer (overdag de TV aanzetten heb ik persoonlijk überhaupt nooit echt begrepen). In deze omstandigheden wordt dit "halo-effect" extra goed merkbaar. Als je de cursor over het beeld beweegt, dan zie je een hele strook aan licht meebewegen. Ook wordt dit niet minder door de local dimming op een lagere stand te zetten, waardoor je dus eigenlijk alleen de opties HIGH of UIT overhoud. In dat laatste geval zijn de zwart-waardes echt om te huilen.
Ik vraag me bij deze kwestie dan ook werkelijk af of dit de collectief geaccepteerde waarde is waar ik het mee zal moeten doen, of dat er nog fabrikanten/modellen zijn die nog WEL alles inzetten om de beeldkwaliteit. Mijn nog geen €200 kostende 25" (full HD) PC monitor, levert veel betere zwart waardes. Tijdens het onderzoek naar mijn volgende aankoop, denk ik dat ik de winkel eigenaren het licht maar uit laat doen. Bij fel en helder beeld is de kwaliteit namelijk geweldig. Er is dan nog wel wat sprake van "banding", maar ook dit is (naar verluidt) een onontkoombaar gebrek bij LED TV's. Ik kan dus moeilijk zeggen of dat bij de UH850V erger is dan bij andere TV's in deze prijsklasse. Wat ik echter minder goed kan verkroppen is backlight bleeding. Ik heb tenenkrommende voorbeelden gezien, dus wat dat betreft valt het bij dit model mee. Desalniettemin is het een kwestie die naar mijn mening allang al uitgeroeid had moeten zijn. Bij mijn/de UH850V treft dit vooral de linker en rechter zijde, met name in de bovenhoeken. Het gaat hier weliswaar om kleine plekken, maar zodra je het eenmaal hebt gezien zal het je altijd blijven opvallen. Samen met het bovengenoemde "halo-effect", komt dit de uniformiteit van het beeld beslist niet ten goede.
Een opmerkelijk pluspunt is toch wel het geluid. Zo goed als overal lees ik slechte verhalen, over het waardeloze geluid dat het overgrote deel van de hedendaagse TV's produceren. Nu ben ikzelf toevallig een behoorlijke "audiophile", maar buiten dat (of waarschijnlijk VANWEGE dat) had ik zeer weinig verwacht van het geluid uit een flatscreen TV. Aangezien ik dit op reviews toch telkens als klacht voorbij zie komen, heb ik het idee dat mensen hier toch te veel van verwachten. Persoonlijk vind ik het geluid ontzettend helder en de verschillende tonen zijn goed te onderscheiden. Op sommige TV's van vrienden en kennissen, zijn vooral de stemgeluiden tijdens een dialoog erg moeilijk hoorbaar, maar daar heb ik bij de UH850V absoluut geen last van. Natuurlijk zal het altijd een goed basgeluid missen, maar dit heb ik eenvoudig opgelost door een goedkope subwoofer aan te sluiten op de koptelefoon uitgang. Het enige wat ik extra had kunnen wensen, is een wat uitgebreidere equalizer. Dit zijn louter 5 frequenties, wat voor het bereik van de interne speakers misschien niet veel uit zal maken, maar zodra je er een externe geluidsinstallatie (of koptelefoon) op aansluit, dan zou een uitbreiding hiervan toch wel zo prettig zijn geweest.
Design is iets waar ik persoonlijk niets om geef, maar op esthetisch gebied ziet de UH850V er wat mij betreft prima uit en heeft het een luxe uitstraling. Wat ik daarbij wel een belangrijk punt vindt (vooral als ik dat vergelijk met de vele klachten over andere fabrikanten zoals bij Samsung), is de bouwkwaliteit. De stevigheid van het materiaal doet me zeer deugd en ik kan me dan ook niet anders voorstellen dan dat dit enorm duurzaam zal zijn. Hoogstwaarschijnlijk is het nog veel eerder m'n TV meubel dat zal bezwijken onder dit monster. Gezien het feit dat ik voor lange tijd niet in aanraking ben gekomen met moderne TV's, verbaasde ik me nogal over het behoorlijke gewicht... maar aangezien een doorsnee persoon niet met z'n TV door het huis zal gaan lopen (neem ik aan), lijkt mij dit niet echt van belang. Heel even was ik bang dat mijn katten het toestel misschien om zouden kunnen gooien, maar dit is absoluut niet aan de orde.
Om maar bij de katten te blijven... het gebruik van zo'n Magic Remote is nogal risicovol indien je in het bezit bent van speelse katten. Godzijdank zijn de mijne vrij gehoorzaam, anders had dit zeer zeker een probleem kunnen zijn geweest. Buiten dat, is dit systeem niets voor mij. Het kan natuurlijk een kwestie van gewenning zijn, maar ik krijg binnen de kortste keren last van m'n pols. Ook de gevoeligheid van de cursor is voor mij veel te hoog, zelfs op de laagste stand. Ik las veel goede verhalen over het Web OS, maar aangezien ik persoonlijk alle smart functies toch nauwelijks tot nooit zal gebruiken, is het voor mij een hoop overbodige poeha. Navigeren door het instellingen-menu (of moet ik zeggen menu's?) is voor mij ontzettend omslachtig. Naar mijn mening is alles zeer onlogisch ingedeeld. Persoonlijk zie ik ook veel liever technische termen en cijfertjes i.p.v. het infantiele HIGH/MEDIUM/LOW, maar dat ben ik. Daar komt nog bij dat de TV nu al meerdere malen de helft van de picture settings is "vergeten" na uitschakelen, waardoor ik de eerstvolgende keer dus weer even hard opnieuw kon beginnen. Het is mij vooralsnog compleet onduidelijk waarom dit soms wel gebeurd, en soms niet. In de handleiding heb ik werkelijk nog geen enkele bruikbare info kunnen vinden. Bestaat er al een Windows of Linux TV? Iemand tips?