Door Jelle Stuip

Redacteur

Lenovo Yoga Book Review

Analoog kladblok voor de digitale wereld

09-12-2016 • 06:00

52

Multipage-opmaak

Uiterlijk en notitieblok

Samengevat

De Yoga Book biedt de unieke mogelijkheid om te tekenen op echt papier, waarbij die tekening ook op het tabletscherm verschijnt. Toetsenbord en touchpad ontberen fysieke knoppen, waardoor ze niet gemakkelijk in gebruik zijn, maar gelukkig werkt Android goed genoeg met de touchscreen. Onze test-Yoga Book werd geleverd met Android 6.0, maar hadden we graag met 7.0 gezien vanwege de multi-windows ondersteuning. Die update moet in het voorjaar van 2017 verschijnen. Op beeldkwaliteit en snelheid hebben we weinig aan te merken, maar op de bouwkwaliteit wel; de behuizing begon na kort gebruik al te kraken.

Convertibles die met een stylus worden geleverd hebben een 'probleem'. Of het nu de iPad Pro, de Microsoft Surface of een andere tablet is; iedere keer dat je met de pen op het scherm schrijft of tekent voelt dat niet aan zoals je eigenlijk zou willen, namelijk zoals een gewone pen op papier. Dat probleem constateerde Lenovo althans, en besloot om het op te lossen met de Yoga Book.

De Yoga Book is een convertible met een 10,1"-scherm, een grijze behuizing en een 'horlogebandscharnier', dat Lenovo op de high-end Yoga 3 Pro liet debuteren. Dat scharnier is kleiner gemaakt dan bij de Yoga 3 Pro, en dat pakt goed uit. Waar de verbinding tussen scherm en de rest van de behuizing bij het Pro-model nog wiebelig was, is dat bij de Yoga Book niet het geval. Het scherm klapt soepel om de behuizing heen, maar blijft stevig in de gekozen positie staan.

Lenovo Yoga BookLenovo Yoga Book

Het scharnier mag opvallend zijn, maar het belangrijkste onderdeel van de Yoga Book springt in het oog als je het scherm openklapt. Op de plek waar je bij de meeste laptops een toetsenbord verwacht vind je bij de Yoga Book een groot zwart vlak. Zet je de Yoga aan, dan lichten het toetsenbord pas op, maar die ruimte is toch primair bedoeld om op te tekenen, en dat kan bij deze convertible ook met echt papier.

Dat werkt op twee manieren, de conventionele methode met digitizer en stylus en met gewoon pen en papier. Die eerste manier werkt als volgt: op de plek van het toetsenbord zit een digitizer die samenwerkt met de pen die bij de Yoga Book wordt geleverd. De pen is voorzien van een 'stylus-punt', waarmee je het oppervlak van de Yoga Book kunt gebruiken om op te tekenen. Wat je tekent, schrijft of krast verschijnt vervolgens op je scherm in Lenovo's 'Note Saver'-app. In de app kun je je werk ordenen en eventueel uploaden naar de cloud, maar - gelukkig - kun je ook andere software zoals Google Keep gebruiken als je daar de voorkeur aan geeft.

Lenovo Yoga BookLenovo Yoga Book

Het unieke aan de Yoga Book is dat je niet gebonden bent aan de stylus-punt. Je kunt die punt met behulp van het gat in de dop uit de pen wurmen. De punt kun je vervangen door een gewone balpenstift, met echte inkt. Leg je vervolgens het bijgeleverde kladblok op de laptop, dan kun je op papier schrijven zoals je dat gewend bent, met als verschil dat je aantekening nu ook op het scherm van de Yoga Book verschijnt. Hoef je de digitalisering van je creaties niet op de voet te volgen, dan kun je het scherm gewoon omklappen, drukken op de 'potloodknop' rechts boven het toetsenbord, en verder schrijven. De tablet blijft gewoon registreren wat je tekent of schrijft. Leg je Yoga Book dan wel op een vlakke ondergrond, want het scherm zit nu aan de onderkant.

Ben je iemand die graag met pen en papier werkt, dan is de Yoga Book dus een uitkomst, juist omdat Lenovo niet heeft geprobeerd om pen en papier op een touchscreen te simuleren, maar een oplossing om de pen en het papier heen heeft gebouwd. Een onoverkomelijk nadeel is daarbij dat je wel inkt en papier verbruikt. Als je de Yoga Book koopt krijg je er een blocnote met 15 pagina's papier bij. Ben je daar doorheen, dan kun je gewoon papier gebruiken om notities op te maken, of bij Lenovo papier bestellen dat precies in de blocnote past. Een pak met 5x15 velletjes kost een tientje en heeft als voordeel dat er markeringen op staan die het gebied aangeven waarbinnen je penstreken worden opgeslagen door de Yoga Book.

Lenovo Yoga BookLenovo Yoga BookLenovo Yoga Book

Het Lenovo-papier heeft wel de voorkeur dus, maar in vergelijking met een pak A4-papier is het nog wel redelijk prijzig. Drie vervangende balpenpuntjes kosten ook een tientje, wat in vergelijking met drie gewone balpennen nog steeds vrij duur is. De bijgeleverde pen moet je overigens wel goed bewaren, want een gewone balpen werkt niet, net zo min als een gewoon potlood.

Toetsenbord en touchpad

Op de plek waar je het notitieblok neerlegt zitten ook een 'toetsenbord' en touchpad. Het toetsenbord is voorzien van een aantal sneltoetsen voor Android, bijvoorbeeld om het volume harder en zachter te zetten en om de appdrawer te openen. Hetgeen echter ontbreekt zijn fysieke knoppen, waardoor blind typen lastig wordt. Lenovo heeft echter geprobeerd om het typen te verbeteren. De software moet bijvoorbeeld je typgedrag 'leren', waardoor fouten automatisch gecorrigeerd worden en net zoals bij de schermtoetsenborden in Android worden er woordsuggesties gedaan. Je kunt dan zelfs blind typen, al zal dat niet zo snel gaan als op een toetsenbord met fysieke knoppen.

Ook de touchpad werkt niet geweldig, doordat het klein is en er geen fysieke toetsen aanwezig zijn. Maar, omdat Android gemaakt is om met touchscreens te werken is dat geen groot gemis en zul je in de praktijk vaker met het scherm in de weer zijn dan met de touchpad.

Aansluitingen, software en benchmarks

Lenovo Yoga BookDe behuizing van de Yoga Book is zoals gezegd gemaakt van grijs plastic, dat in eerste instantie best stevig aanvoelde, maar na een dag gebruik begon de behuizing te kraken. Dat gebeurde op het moment dat je hem in uitgevouwen toestand aan een van de hoeken links- of rechtsonder het toetsenbord oppakte. Dat is natuurlijk niet de manier waarop je een laptop of tablet op moet pakken, maar van een nieuwe laptop of tablet mag je wel verwachten dat hij tegen een stootje kan. Bovendien kun je je afvragen of de behuizing wel bestand is tegen intensief gebruik als wij 'm na een dag gebruik al konden laten kraken.

Aansluitingen

Zoals de meeste - ouderwetste - tablets is de Yoga Book voorzien van een micro usb-b-aansluiting. Lenovo heeft nog niet gekozen voor een usb-c-aansluiting, maar heeft er wel voor gezorgd dat de Yoga Book snel op te laden is via de usb-b-aansluiting. De bijgeleverde lader levert maximaal 2 ampère bij een spanning van 12 volt, maar kan ook usb-apparaten met 5, 7 en 9 volt opladen.

Screenshot Lenovo Yoga BookScreenshot Lenovo Yoga Book

Naast de usb-aansluiting bevindt zich een micro sd-kaartlezer om de opslag uit te breiden en daarnaast zit weer een microhdmi-aansluiting. Die aansluiting ondersteunt hdmi 1.4, waardoor je full hd-televisies op 60Hz en 4k-televisies op maximaal 30Hz kunt aansturen.

Lenovo Yoga BookLenovo Yoga Book

Specificaties, software en benchmarks

De Yoga Book wordt aangedreven door een Atom-processor van Intel, de x5-Z8550. Daarnaast is er 4GB geheugen aanwezig, 64GB opslag en uiteraard ondersteuning voor wifi 802.11ac-netwerken. Android 6,0,1 draait soepel en het wisselen tussen applicaties gaat vloeiend.

Lenovo Yoga Book YB1-X90F
Processor Intel Atom x5-Z8550
Cores/threads 4/4
Klokfrequentie (turbo) 1,44GHz (2,4GHz)
Gpu Intel HD Graphics 400
Werkgeheugen 4GB lpddr3
Opslag 64GB eMMC
Wifi 802.11ac
Scherm 10,1", 1920x1200, ips
Besturingssysteem Android 6.0.1

Dat soepele werken van het besturingssysteem komt waarschijnlijk ook doordat Lenovo niet al te veel eigen toevoegingen aan het standaard-Android gedaan heeft. De fabrikant heeft zes apps voorgeïnstalleerd en uiteraard ondersteuning voor het tekenen op de touchpad ingebouwd. Daarnaast is er ook een windowmanager ingebouwd, waarmee je dus meerdere applicaties naast elkaar kunt draaien. Handig, zou je zeggen, maar de uitvoering is nogal knullig. Je kunt namelijk maximaal drie vensters naast elkaar draaien, waarvan je vervolgens de grootte niet kunt aanpassen. Bovendien blijkt maar een beperkt aantal apps in een window te kunnen draaien en neemt het grootste deel van de apps gewoon het hele scherm in beslag. Het was, kortom, ideaal geweest als Lenovo de Yoga Book direct van Android 7.0 had voorzien, waarbij multiwindow-ondersteuning standaard onderdeel van het besturingssysteem is. Die update komt wel, maar zou nog tot het voorjaar op zich laten wachten.

Screenshot Lenovo Yoga BookScreenshot Lenovo Yoga Book

Benchmarks

We draaien, uiteraard, ook een aantal benchmarks op de Yoga Book. We draaien Geekbench 3, dat een synthetische benchmark is en PCMark, dat praktijkgebruik simuleert en daardoor wat ons betreft representatiever is voor de prestaties van de Yoga Book.

  • Geekbench multi
  • Geekbench single
  • PCMark Work 1.1
GeekBench - multicore
Tablet Cpu/soc Gemiddelde in punten (hoger is beter)
Apple iPad Pro 9,7" A9X
5.305
Apple iPad Air 2 A8X
4.583
Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) MT8176
4.364
Samsung Galaxy Tab S2 9,7" Exynos 7 Octa (5433)
4.221
Samsung Galaxy Tab A 10.1 Exynos 7 Octa (7870)
4.204
HTC Nexus 9 Tegra K1
3.218
Lenovo Yoga Book Atom x5-Z8550
2.928
Asus ZenPad 8.0 2GB Atom x3-C3200
972
GeekBench - singlecore
Tablet Cpu/soc Gemiddelde in punten (hoger is beter)
Apple iPad Pro 9,7" A9X
3.093
HTC Nexus 9 Tegra K1
1.902
Apple iPad Air 2 A8X
1.835
Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) MT8176
1.764
Samsung Galaxy Tab S2 9,7" Exynos 7 Octa (5433)
1.272
Lenovo Yoga Book Atom x5-Z8550
972
Samsung Galaxy Tab A 10.1 Exynos 7 Octa (7870)
747
Asus ZenPad 8.0 2GB Atom x3-C3200
319
PCMark Android - Work 1.1 (perf)
Tablet Cpu/soc Gemiddelde in punten (hoger is beter)
Google Pixel C Tegra X1
6.502
Lenovo Yoga Book Atom x5-Z8550
6.345
HTC Nexus 9 Tegra K1
5.761
Samsung Galaxy Tab S2 9,7" Exynos 7 Octa (5433)
5.585
Samsung Galaxy Tab A 10.1 Exynos 7 Octa (7870)
4.769
Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) MT8176
4.308
Asus ZenPad 8.0 2GB Atom x3-C3200
2.414

De resultaten in beide benchmarks laten relatief grote verschillen zien. Waar de Yoga Book in Geekbench geen bijzonder hoge score neerzet, zit de Yoga Book in PCMark op het niveau van de Pixel C en Nexus 9.

Scherm en accuduur

Het omklapbare scherm van de Yoga Book is voorzien van een ips-paneel met een prettig hoge resolutie van 1920x1200 pixels. Op het 10,1"-scherm zorgt dat voor een mooi scherp beeld. Met behulp van de colorimeter kijken we hoe het scherm zich verhoudt tot andere tablets.

  • Maximale helderheid
  • Contrast
Maximale helderheid
Tablet Schermdiagonaal Resolutie LCD-paneel Gemiddelde candela in cd/m² (hoger is beter)
Samsung Galaxy Tab S2 9,7" 9,7" 2048x1536
573
Apple iPad Pro 9,7" 9,7" 2048x1536 IPS
504
Google Pixel C 10,2" 2560x1800 IPS
477
HTC Nexus 9 8,9" 2048x1536 IPS
462
Samsung Galaxy Tab A 10.1 10,1" 1920x1200 PLS
444
Apple iPad Air 2 9,7" 2048x1536 IPS
401
Lenovo Yoga Book 10,1" 1920x1200 IPS
398
Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) 9,7" 2048x1536 IPS
355
Contrast
Tablet Schermdiagonaal Resolutie LCD-paneel Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Google Pixel C 10,2" 2560x1800 IPS
1509:1
Apple iPad Pro 9,7" 9,7" 2048x1536 IPS
1242:1
HTC Nexus 9 8,9" 2048x1536 IPS
1238:1
Lenovo Yoga Book 10,1" 1920x1200 IPS
1044:1
Apple iPad Air 2 9,7" 2048x1536 IPS
1021:1
Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) 9,7" 2048x1536 IPS
900:1
Samsung Galaxy Tab A 10.1 10,1" 1920x1200 PLS
881:1

Met 398cd/m² haalt het scherm een maximale helderheid die prima is in vergelijking met de meeste laptops. Het scherm van tablets gaat over het algemeen nog wat helderder dan dat van laptops, vandaar dat de Yoga Book in het bovenstaande lijstje laag lijkt te scoren. Voor gebruik binnenshuis is dat echter ruim voldoende. Ook het contrast van iets meer dan 1000:1 is prima voor een ips-paneel, al halen de tablets van Google en Apple nog een iets hoger contrast.

Lenovo Yoga BookLenovo Yoga Book

Daarnaast meten we uiteraard ook de kleurweergave en die blijkt niet helemaal perfect te zijn. Dat komt vooral door de kleurbalans en de gamma-waarde. De kleurtemperatuur is te hoog, doordat er te veel blauw en te weinig rood wordt weergegeven en de gamma-waarde is te laag, wat leidt tot enigszins uitgebleekte kleuren. De weergave van de primaire en secundaire kleuren is wel weer goed, al is dat niet de belangrijkste component voor de kwaliteitservaring van het scherm. Pixeldichtheid, helderheid en contrast zijn belangrijker en die zijn prima.

Accuduur

De accuduur van laptops en tablets meten we door te browsen en videokijken te simuleren, net zo lang tot de accu leeg is. Bij het simuleren van browsen komen we uit op een accuduur van zevenenhalf uur, terwijl het tijdens video kijken op negenenhalf uur blijft steken. Dat is aardig, maar niet bijzonder in vergelijking met een tablet als de Galaxy Tab A, die uit een kleinere accu een significant langere accuduur weet te persen.

  • Accuduur webbrowsen
  • Accuduur video kijken
  • Laadtijd
  • PCMark - Work 1.1
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Tablet Schermdiagonaal Resolutie Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy Tab A 10.1 10,1" 1920x1200
10u38m
Google Pixel C 10,2" 2560x1800
9u40m
Apple iPad Pro 9,7" 9,7" 2048x1536
8u10m
Lenovo Yoga Book 10,1" 1920x1200
7u31m
Apple iPad Air 2 9,7" 2048x1536
7u4m
Samsung Galaxy Tab S2 9,7" 9,7" 2048x1536
6u20m
Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) 9,7" 2048x1536
6u9m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Tablet Schermdiagonaal Resolutie Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy Tab S2 9,7" 9,7" 2048x1536
13u24m
Google Pixel C 10,2" 2560x1800
12u35m
Samsung Galaxy Tab A 10.1 10,1" 1920x1200
12u1m
Apple iPad Pro 9,7" 9,7" 2048x1536
11u25m
Apple iPad Air 2 9,7" 2048x1536
10u32m
Lenovo Yoga Book 10,1" 1920x1200
9u29m
Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) 9,7" 2048x1536
7u58m
Laadtijd
Tablet Schermdiagonaal Resolutie Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) 9,7" 2048x1536
3u16m
Lenovo Yoga Book 10,1" 1920x1200
3u17m
Apple iPad Pro 9,7" 9,7" 2048x1536
3u54m
Google Pixel C 10,2" 2560x1800
4u8m
Samsung Galaxy Tab S2 9,7" 9,7" 2048x1536
4u46m
Samsung Galaxy Tab A 10.1 10,1" 1920x1200
5u6m
PCMark Android - Work 1.1 (accu)
Tablet Schermdiagonaal Resolutie Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy Tab A 10.1 10,1" 1920x1200
9u42m
Lenovo Yoga Book 10,1" 1920x1200
7u44m
Samsung Galaxy Tab S2 9,7" 9,7" 2048x1536
6u36m
HTC Nexus 9 8,9" 2048x1536
6u36m
Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) 9,7" 2048x1536
6u2m

Conclusie

We hebben de Yoga Book in deze review onder andere vergeleken met de 9,7" iPad Pro en de Google Pixel C. Dat lijkt misschien geen eerlijke vergelijking, want de Apple- en Google-tablet zijn high-end tablets, maar ze lijken wel een beetje op de Yoga Book. Beide zijn uit te rusten met een toetsenbord en de iPad is ook geschikt om te gebruiken met een stylus. De prijs van de Yoga Book komt ook overeen met de Pixel C en bedraagt vijfhonderd euro.

Dat is een behoorlijk bedrag voor een tablet die het wat beeldkwaliteit en snelheid betreft niet haalt bij die Pixel. Maar, Lenovo levert voor dat geld wel een compleet pakket, met pen annex stylus, ingebouwd toetsenbord en notitieblok. En dan valt die prijs wel weer mee, want dat zijn dingen die je bij een iPad Pro of Pixel C los erbij moet kopen. Wat dat betreft heeft Lenovo het dus goed voor elkaar. Bovendien biedt de Chinese fabrikant als unieke toevoeging de mogelijkheid om te schrijven op het notitieblok.

Dat maakt eigenlijk de strijd met de concurrenten oneerlijk, want als je er echt prijs op stelt om notities of tekeningen te maken op papier, dan is er geen andere tablet die daar ondersteuning voor biedt en kom je automatisch bij Lenovo uit. Hoef je niet per se met pen en papier aan de slag, maar wil je meer functionaliteit dan de standaard tablet, dan zijn er ook alternatieven zoals de Pixel C, iPad Pro en Surface 3, die ook met toetsenbord of stylus zijn uit te rusten, maar wel duurder zijn. Je kunt ook kiezen om de unieke features van de Yoga Book te combineren met Windows 10 als besturingssysteem voor meer productiviteitmogelijkheden. Voor die variant betaal je dan wel honderd euro extra voor exact dezelfde hardware.

Relatief gezien is de Lenovo dus niet eens zo duur, al zijn er wel wat minpuntjes, waarvan de stevigheid van de behuizing de grootste is. Het toetsenbord is ook niet prettig in gebruik, al is dat een logisch gevolg van de ondersteuning voor pen en papier. Tot slot had de tablet wat ons betreft een 8 verdiend als er Android 7 op had gestaan. Dan had de tablet, dankzij goede multi-window-ondersteuning op een productieve manier gebruikt kunnen worden, zoals de fabrikant dat in gedachten had. Nu is dat wat onhandig geïmplementeerd en komen we op een 7,5 uit en is het wachten tot de update, die beloofd is voor het voorjaar van 2017.

Reacties (52)

52
52
38
7
1
14
Wijzig sortering
Een Windows licentie is 30 euro, en zoals ik het zie zijn de twee versies identiek qua hardware. Is er een reden dat er toch een prijsverschil van 100 euro tussen de twee machines is?
Voor die variant betaal je dan wel honderd euro extra voor exact dezelfde hardware.
Misschien is dit een misvatting, en is de 64GB eMMC geheugen in de Windows versie uitgebreid naar 128GB. Dat zou ik tenminste in een minimum configuratie wel wensen. De tijd van de 64 GB massaopslag is een beetje voorbij dacht ik, maar niet dus.

Opmerkelijk vindt ik trouwens wel dat eerst een minder functionele en oudere Android versie wordt uitgebracht terwijl in dit geval die nieuwere Android versie echt een functioneel verschil maakt. Ook dat Windows geen voorrang heeft gekregen ten gunste van Android. Ik heb wat dat betreft best wel wat vragen.

Het prijspunt van 600 Euro voor dit apparaat lijkt mij trouwens net te hoog. Voor een dergelijk bescheiden processor en weinige massaopslag is ze mij net te duur. Positief ben ik wel over de innovatie van het apparaat. In hoeverre het functioneel is vraag ik mijzelf ook af. Met een twee-vinger systeem typ ik nog sneller dan dat ik schrijf. Al is schrijven op dit apparaat misschien meer comfortabel dan typen in verband met de virtuele toetsen. Voor tekenen is het een leuk apparaat al lijkt mij dat een gebruiker dan snel een groter werkvlak zou wensen dan dat de digitizer in het toetsenbord nu biedt.

Mijn hoop is wel dat het het niet bij deze eenmalige poging blijft en dat Lenovo het concept verder gaat uitwerken. Bouwtechnisch is er wat ruimte voor verbetering, en een grotere versie van dit apparaat lijkt mij heel interessant. Maar dan wel met loskoppelbare dock.

Edit: Taal

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 17:37]

mij lijkt me het voor de student juist ideeal, ik loop nu vaak tegen het probleem aan dat ik geen wiskundige aantekingen kan maken omdat het vrijwel ondoenbaar is dergelijke formules op een redelijk tempo dmv een toetsenbord tevoorschijn te toveren.

Verder is de hardware meer dan voldoende, gebruik nu een ASUS transformer book t200ta, en die is snel genoeg voor de dingen waarvoor ik hem gebruik
Verder is de hardware meer dan voldoende
Tja, performance is altijd een relatief begrip. Voor de gangbare mobiele taken zal het wel voldoen. SSD's zijn tegenwoordig alleen zo gangbaar dat 128GB kosteneffectief is geworden, en in een budget van 600 Euro moet kunnen passen. Maar dit is nog maar een kleine twee jaar het geval.

Het opstellen van formules is een hele mooie toepassing. Toen ik in mijn opleiding wat routine met een pakket als mathcad had werkte dit ook wel, toch leidt dat best snel af, al is aantekeningen ermee maken in de hoorcollege denk ik een brug te ver..... Eigenlijk is het opstellen van formules misschien wel de beste van de drie genoemde toepassingen.
ht toetsenbord op de transformerbook is voor mij nu ook al voldoende voor het aantekingen maken tijdens colleges, lijkt me dat dit toetsenbord nogsteeds snel genoag kan zijn. ik zou heb oom niet schrijvend willen gebruiken voor standaard aantekingen, aleen voor wiskundinge formules etc.
Waarschijnlijk de doodeenvoudige reden dat de gemiddelde consument echt niet zelf een Windows-licentie online gaat kopen en installeren. Een Windows-installatie zal door velen als een pluspunt gezien worden, en dus een fijne extra winstmarge voor de 'gemakkelijke' keuze.

Daarnaast is de OEM verplicht tot het leveren van support op Windows, dat maakt het voor een fabrikant iets duurder als alleen maar de licentiekosten, maar je mag ook aannemen dat de licentie voor hun weer goedkoper is. Mogelijk is Android-support geven goedkoper.
In andere landen is het prijsverschil maar 50 dollar. Zal zoals ik dat nu zie, iets te maken hebben met een combi van uitmelken/belasting/etc.
Er zit in ieder geval een ander toetsenbord op met een Windows toets.
Doet me denken aan de HP Pro Slate 12.
Iets soortgelijks deed IBM rond 2000 al met de ThinkPad TransNote. Die had, behalve een schrijfvlak en touchscreen, ook een fysiek toetsenbord(je). Je kon er zelfs nog notities mee digitaliseren als-ie uitstond!
Opmerkelijk weetje, mogelijk heeft Lenovo dit idee uit het verleden als uitgangspunt genomen. Heb er even een link bij gezocht, van een review van pencomputing uit 2002, toen het apparaat al gediscontinueerd was. Deze bron kan vertellen dat het apparaat in februari 2001 werd uitgebracht, en bij uitkomst lovende kritieken kreeg, maar helaas niet aansloeg.

Leuk dat je dit even gedeeld hebt!
Leuk! Ik heb zelf twee TransNotes in mijn ThinkPad-verzameling, waarvan één werkend. Ik zal er wel een keer een blogpost over schrijven ;-).
Mijn Galaxy S7 heeft deze functionaliteit ook (net als de meeste telefoons en tablets), alleen noemen we het daar een camera :+

Maar serieus, ik snap hier de toegevoegde waarde echt niet van... Je kunt toch altijd op papier tekenen en als je het digitaal wil hebben er even een foto van maken? Hedendaagse smartphone camera's zijn meer dan goed genoeg om als mobiele scanner dienst te doen. Voordeel is dat je alle papier en pen/potlood/wasco/verf/whatever kunt gebruiken, en je hebt niet zo'n maffe tablet met flinke concessies nodig. Echt handig lijkt het me namelijk niet, zo'n laptop model zonder fysiek toetsenbord... Ok het kost even een paar seconden om een stuk papier mooi recht op de foto te zetten en je hebt wel goed licht nodig of moet je flash kunnen gebruiken, maar de situaties waar deze tablet echt handiger is lijken me echt bijzonder zeldzaam...
Je hebt gelijk, die hele papieren onzin gaat eruit. Je hebt anders toch gewoon je wacom of van die andere gespecialiseerde teken tablets? Desnoods ga je echt tekenen of schilderen en maak je er een foto van, precies zoals jij zegt
Groot voordeel is dat je alle vector informatie hebt (paden en shapes). Dat is natuurlijk erg handig
Is dat tegenwoordig ook niet goed te converteren vanaf een scan of foto?
Tracen kan, maar meestal moet je toch met de hand weer een boel rechttrekken (door compressie in de foto/scan kan het voorkomen dat de trace, wat extra pixels meeneemt, waardoor je shape niet meer klopt).
Ik vind dit wel wat simplistisch en vooral opmerkingen van mensen buiten de doelgroep.
Een foto maken, het omzetten (met foutmarge) en het naderhand corrigeren is natuurlijk niet hetzelfde als gewoon direct feedback op natuurgetrouw materiaal als papier met correcte paths die ook nog manipuleerbaar zijn wat bij tracing zelden het geval is.

Of je papier fijn vind / nodig hebt en niet uit de voeten kunt met een Wacom tablet, of een touchscreen met stylus is een ander verhaal, maar kan iedereen gelukkig voor zichzelf bepalen. Het doet niks af aan een origineel en leuk concept die andere oplossing biedt voor een bepaalde groep. Of die groep er is of groot genoeg is, dat is een tweede. Maar dat redeneren naar jezelf omdat je de behoefte niet hebt en er dan kritiek op hebben ...

Wat ik me alleen afvraag is of het voor veel mensen niet veel makkelijker / goedkoper is om een smartpen te gebruiken. Daarmee kun je ook gewoon op papier schrijven en tekenen waarbij de pen in directe verbinding staat met je computer die 't op dezelfde manier mapt naar paths.
Dan heb je geen magnetisch overtrek pad nodig zoals bij deze Lenovo en je bent niet afhankelijk van een specifiek device om 't te kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 17:37]

Anoniem: 55563 @xs4me11 december 2016 08:30
Maar dat redeneren naar jezelf omdat je de behoefte niet hebt en er dan kritiek op hebben ...
Hier wil ik toch even op reageren. Want hoewel ik je kritiek wel begrijp en er deels in mee kan gaan, is het ook wel logisch dat mensen vanuit hun eigen visie reageren. Het reactie-gedeelte is immers bedoeld voor subjectieve opmerkingen en mensen daarop aanspreken gaat een beetje aan het doel en ook het onderwerp voorbij.

Ik begrijp ergens ook dat dit product wel eens een veel te kleine doelgroep kan hebben. Papier en digitaal hebben beide zo hun eigen typische gebruiker en de vraag is maar in welke mate beide groepen overlappen. Mensen die graag pen en papier hanteren zie ik niet zo snel naar dit nieuwe product grijpen. Als je al notities wil digitaliseren is het dan inderdaad niet veel handiger om pas na een vergadering of een college al je notities in te scannen of te fotograferen met een speciale app op je telefoon? Als je daar al de noodzaak toe ziet want aantekeningen kun je ook gebruiken om later zelf een eigen samenvatting of een verslag te typen op een laptop waarna je je notities gewoon weggooit.

Ik zie dus ook niet zo snel het nut om het digitaliseer-proces samen te laten vallen met het schrijven. Dat neemt niet weg dat het een interessant stukje techniek is dat misschien toch kan verrassen, nu of in toekomstige versies.
Ja, je hebt ook wel gelijk. Merk dat ik me er zelf ook schuldig aan maak in andere topics. Iedereen heeft zn mening, of je doelgroep bent of niet. Alleen irriteerde ik me wat aan de toon en de redenering.

Verder ben ik t deels met je eens. Ik snap je wel, en ja, voor jouw doel is een foto wellicht makkelijker. (Ik doe dat overigens ook wel eens, maar lang niet altijd met het gewenste resultaat na OCR / tracing toepassen). Alleen ga je dan dus voorbij aan een groep voor wie deze tablet echt bedoelt is denk ik, de schetser, designer, tekenaar, gui / ux designer e.d.

Dit is toch niet voor de gemiddelde zakenman die zo z'n meeting notities digitaal kan maken? Je gaat toch niet je hele workflow en werkwijze toespitsen op 't kunnen tekenen/schrijven op een laptop die voor geen meter tikt, iets wat je er die 95% van de tijd anders op doet?
Dan gebruik je voor die situaties een foto idd. Of je typt gewoon meteen wat punten op in een doc.
En als je t wel wilt zie ik meer in zon smartpen, al is dat qua resultaat misschien iets minder, dat kan ik niet beoordelen, hangt ook af van de software.
Je kunt toch ook subjectief zijn, maar je s een keer in een ander verplaatsen? Zouden meer mensen moeten doen, dan zouden we elkaar wat vaker begrijpen.

Het is "juist" die mensen die graag op papier tekenen die dit interessant kunnen vinden, zoals je zegt, maar dat knoop je vervolgens weer aan notities digitaliseren. Dat zijn 2 verschillende dingen. Of die groep hiervoor groot genoeg is betwijfel ik ook. Ik zit zelf in deze hoek en kijk momenteel meer naar de MS surface book 2 of de Lenovo 910. Al ben ik ook niet eens de doelgroep denk als UX/GUI designer, wat je ook weinig op papier doet. Dus het zal gaan om een niche markt. Een markt die Lenovo schijnbaar groot genoeg acht om met dit product te komen.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 17:37]

Of gewoon een touchscreen gebruiken met pen-input. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen voorkeuren hiervoor, maar waarom een papieren kopie maken als ik het direct digitaal kan doen, met layers en 'n live-backup naar de cloud.
Met de Photoscan app van Google gaat dit bij mij nagenoeg perfect. Zie dit Tweakers artikel voor meer info. :)
Ben in het bezit van een Yoga Book en zie wel leuke reacties hier:
Het (virtuele) toetsenbord (schrijf gedeelte) zit geintegreerd in een wacom tablet ... :)
Hierdoor heb je de functuionaliteit van een toetsenbord en tekentablet bij elkaar.
Wat betreft de livescribe: Hiervoor heb je een dure, actieve pen nodig, maar ook apart papier.
Lenovo papier is inderdaad duur, maar je kan ook gewoon papier gebruiken.
Qua formaat en gewicht is deze tablet vergelijkbaar met een originele iPad., wat ik niet vind tegenvallen voor dit ontwerp. ook het typen is best te doen, maar het is geen fysiek toetsenbord..Het is voor mij ook geen laptop...dus zeker acceptabel.
Nadeel: Het toetsenbord is wel voorgemaakt. Ik heb een duits exemplaar omdat ik 4G wilde en dus een duits toetsenbord....Jammer.. Aan de andere kant zitten er niet zoveel verschillen op, dus went wel.
Wat mij betreft eindelijk een tablet die zakelijk ook iets kan toevoegen!
ik ben benieuwd: is het toetsenbord daadwerkelijk verlicht. of meer een e-ink type 'display'. zit namelijk de windws versie hiervan (of android als zelf windows op te zetten is) te overwegen als vervanging van mijn T200TA, en grijp hier vaak mis op het onverlichte toetsenbord.

[Reactie gewijzigd door jellepepe op 22 juli 2024 17:37]

Lijkt mij dat dit projectie is.
Zou dit een e-ink display zijn, dan zouden ze er veel meer mee doen en dit flink aanprijzen. En dit zou de prijs flink opdrijven. De huidige e-ink schermen zijn namelijk vrij klein en grotere zijn bijzonder duur. Veel te duur om enkel als 'toetsenbord indicator' te gebruiken ;)

Projectie is goedkoop te doen: led + voorzetscherm.
Extra detectie is in dit geval niet nodig, want dat kan die wacom al doen.
bedoelde uiteraard geen volledig eink display, maar een dergelijk systeem waarbij het geen licht geeft en dus gewoon wit/zwart wordt.

Voor zover ik het begrijp heeft de stylus detecte (wacom?) de speciale pen nodig, dus is er wel degelijk een capacatief laagje nodig voor de normale toetsenbord/touchpad fucntionaliteit?
In deze review geven ze wat meer informatie over het toetsenbord: Tested: Lenovo Yoga Book Review: https://www.youtube.com/watch?v=UrNpj2_FqWQ
Bedankt! force-feedback zit er dus ook nog in, goed om te weten!
Nu nog even afwachten om te zien of er windows op de android versie to krijgen is :P
Het toetsenbord wordt verlicht middels waardoor de letters wit oplichten.
Schijnt alleen door de voorbedrukte iconen/knoppen. Is geen e-ink
yep, was duidelijk geworden uit de video :)
Weer eens wat anders!
Wat ik mij afvraag, is de 'tekeninput' bruikbaar in alle apps? Zodat je het ook in bijvoorbeeld een Photoshop-app kunt gebruiken?
Photoshop heb ik niet geprobeerd, maar Google Keep wel, en daar werkte het zonder problemen, dus daar ga ik wel van uit. Het enige is dat 'ie in eerste instantie wel de notitieapp van Lenovo opent als je switcht naar de 'tekenmodus'.
Anoniem: 64619 9 december 2016 07:16
Ik ben benieuwd of dit apparaat een succes wordt. Ik ben er nog steeds niet van overtuigd. Want ik zit vooral te denken aan de praktische kant. Geen normaal toetsenbord en dat gedoe met dat notitieblok. Het zal in het begin vast heel leuk zijn, want het is weer eens wat anders. En zoals @Finraziel volgens mij ook in zoveel woorden zegt, wie schrijft er nu nog? Ik blijf bij mijn originele mening die ik gaf bij het vorige artikel over dit product: https://tweakers.net/revi...oetsenbord-en-stylus.html
Ik zou het ook logischer vinden als je het papier op het scherm zou kunnen leggen.
Wat ik me afvraag: hoe werkt de registratie met de 'balpen stift'? Aangezien er (zo te zien) nog 10-15 velletjes tussen de stift en de 'touchpad' zit...
Wacom tablets hebben ook al jaren geen aanraking nodig maar registreren de pen ook al vanaf een paar mm hoogte. Dat zal dus geen enkel probleem zijn.
Dat lijkt misschien geen eerlijke vergelijking, want de Apple- en Google-tablet zijn high-end tablets, maar ze lijken wel een beetje op de Yoga Book.

Euhm?

het is in deze snelheidstest mischien niet eerlijk om de Lambo met een John Deere te vergelijken maar de John Deere heeft ook wielen en lijkt er dus een beetje op. |:(

Kan aan mij liggen maar ik vind dit toch wel een erg matige conclusie.
Qua gebruik/fucntionaliteit (met toetsenbord en/of stylus) lijken ze wel op elkaar. Dus als het je om snelheid gaat kan de Yoga Book er niet echt aan tippen, maar wel als het je om een tablet met meer functionaliteit gaat.

Leuk weetje: Ferruccio Lamborghini begon met het produceren van trekkers voordat ie sportwagens maakte, dus Lambo en JD waren ergens in de vorige eeuw best vergelijkbaar ;)
Leuk weetje: Ferruccio Lamborghini begon met het produceren van trekkers voordat ie sportwagens maakte, dus Lambo en JD waren ergens in de vorige eeuw best vergelijkbaar ;)
Klopt, "but nothing runs like a Deere"

Ik blijf het alleen toch een wat manke vergelijking vinden. Maar eerlijk is eerlijk: ik weet zo snel ook geen betere vergelijking dus dat geef ik je na

[Reactie gewijzigd door mission op 22 juli 2024 17:37]

Anoniem: 120539 @mission9 december 2016 15:27
het is in deze snelheidstest mischien niet eerlijk om de Lambo met een John Deere te vergelijken ...
Ongelukkig gekozen voorbeeld. Lamborghini maakt indrukwekkende trekkers (trattori): homepage

Meer On-topic:
Bij het kiezen van een tablet-achtig product gaat het mij om de functionaliteit, niet of iets vanwege de prijs om high-end of low-end wordt gekwalificeerd. Het is dus een prima vergelijking, en ik mis eigenlijk alleen een vernoeming van een Surface.
Ik ben op de hoogte van de geschiedenis omtrent de trekkers van Lambo, Maar lambo neerzetten was net dat stapje makkelijker dan opzoeken hoe men ferrari spelt (gemakzucht dient de mens)

Ik wist niet dat alle tweakers verstand van voertuigen hadden :)
Dit vind ik ook een goeie: Een pak met 5x15 velletjes kost een tientje en heeft als voordeel dat er markeringen op staan die het gebied aangeven waarbinnen je penstreken worden opgeslagen door de Yoga Book.
Het Lenovo-papier heeft wel de voorkeur dus, maar in vergelijking met een pak A4-papier is het nog wel redelijk prijzig.


Aangezien een normaal pak A4 papier iets van 5 euro voor 500 vellen te koop is, kan het woord redelijk denk ik wel weg worden gelaten.
Een notitieblok kost anders ook een paar euro/100 vel o.i.d. Maar ik zie wel voordelen in portrait als je rechts kan schrijven en links de notulen of actielijst erbij kan houden. Dan zijn gelijk je aantekeningen ook vereeuwigd (soort van OneNote). Scheelt een hoop papieren rompslomp en het kwijtraken van aantekeningen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.