Uiterlijk, toetsenbord en touchpad
Samengevat
De Switch Alpha is een Windows-tablet die sneller is dan menige concurrent, dankzij een Core i- in plaats van een Core m-processor. De koeling is passief en maakt dus geen geluid, maar blijkt wel toereikend zijn om de warmte af te voeren. Een toetsenbordcover wordt meegeleverd, waardoor de tablet alle functionaliteit van een laptop heeft. Helaas valt de bouwkwaliteit tegen en kan het plastic van de behuizing te makkelijk scheuren. Daarbij is de ssd met 96GB aan de krappe kant. Wat scherm en de accuduur betreft zit de Switch Alpha op hetzelfde niveau als de concurrentie.
Eindoordeel
Het heeft even geduurd, maar fabrikanten zijn het concept van snelle Windows-convertibles gaan omarmen. Lenovo, Dell, HP en Samsung bouwden dit jaar allemaal een tablet met een 3:2-beeldverhouding, naar het voorbeeld van Microsofts Surface-tablets van de derde en vierde generatie. In dat rijtje fabrikanten ontbreken nog de twee grote Taiwanezen: Asus en Acer. Asus brengt vermoedelijk eind dit jaar de Transformer 3 Pro uit en Acer kondigde in de lente al de Switch Alpha aan.
/i/2001284957.jpeg?f=imagenormal)
Omdat Acer wat later is dan de concurrentie, moest de Switch Alpha zich wel onderscheiden en Acer heeft dat gerealiseerd door te kiezen voor een snelle processor, een Core i3 of i5, maar toch vast te houden aan passieve koeling. Microsoft koelt zijn tablets met i5-processor actief, terwijl Lenovo en Samsung voor Core m-processors met een lage warmteontwikkeling hebben gekozen. Verder levert Acer een toetsenbordcover mee en ligt de prijs van het goedkoopste model onder de achthonderd euro. Is dat onderscheid groot genoeg om de Acer boven de concurrentie te verkiezen?
Uiterlijk
V
an buiten lijkt de Switch Alpha vrij veel op concurrenten als de Miix 700 en de Surface Pro 3, die Microsoft nog altijd verkoopt. Die gelijkenissen waren te verwachten, want de tablets gebruiken hetzelfde formaat scherm, maar de Acer is wel de zwaarste van de drie en weegt 913 gram. Ter vergelijking: de Surface Pro 3 weegt net geen 800 gram en de Miix 700 legt 712 gram in de schaal. In alle drie de gevallen zijn het geen tablets om lange tijd in de hand te houden en je kunt de Acer dan ook het beste neerzetten. De tablet is daartoe voorzien van een vrij elegant beugeltje met rubberen bescherming, zodat het geen krassen maakt op de ondergrond, en andersom. De standaard is traploos te verstellen, waardoor je altijd wel een prettige kijkhoek kunt vinden.
Zet je de tablet neer, dan valt de oplettende kijker een vreemde ontwerpkeuze op. De rechter schermrand is namelijk breder dan de linker. Verder valt op dat Acer er niet voor gekozen heeft om de hele behuizing van metaal te maken, maar om rondom plastic toe te passen, met een metalen afdekking achterop en een glasplaat aan de voorkant. Dat is waarschijnlijk goedkoper te produceren dan een unibodyachtige behuizing, zoals bij de Surface-tablets. Bovendien lijkt dat geen nadeel op te leveren, want de Alpha voelt in eerste instantie stevig aan.
Helaas zagen we bij het uitpakken al twee scheurtjes in het plastic zitten. We waren duidelijk niet de eersten die de tablet reviewden, dus schreven we de scheurtjes aanvankelijk toe aan een voorganger die onvoorzichtig met de tablet was omgesprongen. Later bleek het onderste scheurtje echter wel degelijk het resultaat te zijn van een fout in het ontwerp. Als je de standaard namelijk in zijn uiterste stand zet en vervolgens druk op het scherm uitoefent, bijvoorbeeld met je vingers of stylus op het touchscreen, dan werkt de beugel als een soort hefboom, die het scherm over een horizontale lijn door het midden uit de behuizing wil drukken. Dat klinkt wat dramatisch en in de praktijk blijft het scherm wel op zijn plek zitten, maar de plastic rand kan die krachten niet weerstaan en scheurt.
Aansluitingen
Behalve scheurtjes herbergt de rand van onze Switch Alpha natuurlijk de aansluitingen en daarbij heeft Acer de tablet vrij ruim bedeeld. Er zijn naast de hoofdtelefoonaansluiting namelijk twee usb-poorten aanwezig, een usb-a- en een usb-c-poort. Met behulp van een verloopkabeltje kun je van die laatste uitgang bijvoorbeeld een hdmi- of een gewone usb-aansluiting maken. Daarnaast zou je de usb-c-aansluiting kunnen gebruiken om de tablet op te laden, mits je daarvoor een lader hebt. De lader die Acer bijlevert, gebruikt namelijk zijn eigen aansluiting, naast de usb-c-poort. Gebruik je die lader, dan heb je dus twee usb-aansluitingen vrij.
Verstopt achter het beugeltje van de kickstand zit de micro-sd-kaartlezer, die bij de door ons geteste uitvoering geen overbodige luxe is. De ssd is maar 96GB groot, waardoor je snel aan de limiet zit. Aan de linkerkant bevinden zich onder elkaar de aan-uitknop, volumeregeling en Windows-toets.
Toetsenbord en touchpad
Met een Core i3-processor en een gewicht van 913 gram is het moelijk om de Switch Alpha niet als een halve laptop te zien en gelukkig levert Acer standaard een toetsenbordcover met de tablet mee. Die cover heeft geen toetsen met achtergrondverlichting, zoals het model dat we bij de introductie bespraken, en de uitvoering met verlichting is in Nederland en België ook niet leverbaar.
/i/2001286763.jpeg?f=imagenormal)
Het toetsenbord tikt wel prettig, waarbij de toetsen een duidelijke feedback geven. Wie dat wil kan het toetsenbord ook iets schuin zetten, door het magnetisch tegen de onderste rand van de tablet aan te 'plakken'. Het toetsenbord veert dan wel aardig mee tijdens het typen, maar niet meer dan de vergelijkbare toetsenborden van de Surface Pro 3 en de Miix 700.
De touchpad is vrij simpel uitgevoerd, met een plastic oppervlak, maar verstaat zijn werk goed en ondersteunt multitouchbewegingen met twee en drie vingers. De muistoets onder de touchpad is gewoon in te drukken, wat een kort maar duidelijk klikje oplevert. Het grootste nadeel aan de touchpad is het formaat, dat vlot doorwerken wat bemoeilijkt, maar dat is inherent aan dit tabletconcept en kunnen we moeilijk als minpunt bestempelen.
Specificaties en benchmarks
De Switch Alpha is, zoals we eerder al schreven, redelijk goedkoop. Voor nog geen achthonderd euro koop je de versie die wij hebben getest, voorzien van een Core i3-processor. Snellere uitvoeringen met Core i5- en i7-processors zijn er ook, waarbij de duurste, die bovendien een 512GB-ssd en Windows 10 Pro heeft, iets meer dan 1250 euro kost. Daarmee is de Alpha ook in de duurste uitvoering een stuk voordeliger dan een Surface Pro 4 met Core i7, die 1550 euro kost, of de duurste Lenovo Miix 700 met Core m7, met een prijs van 1400 euro.
|
Acer Switch Alpha 12 SA5-271-31JU |
Processor |
Intel Core i3-6100U |
Cores/threads |
2/4 |
Klokfrequentie |
2,3GHz |
Gpu |
Intel HD Graphics 520 |
Werkgeheugen |
4GB ddr3-1866 |
Opslag |
Kingston RBU-SNS8151S396GG |
Wifi |
Atheros QCA6174 802.11ac |
Geluids-chip |
Realtek HD Audio |
Besturingssysteem |
Windows 10 |
Verder is er 4GB werkgeheugen aanwezig, terwijl de ssd bij deze uitvoering 96GB groot is. Dat is wat krap en we hadden graag op zijn minst 128GB gezien. We kunnen ons niet voorstellen dat de meerprijs zo hoog is, helemaal als je bedenkt dat dergelijke ssd's al in laptops van vierhonderd euro voorkomen. Duurdere uitvoeringen worden overigens met ssd's van 256 of 512GB geleverd. De draadloze netwerkkaart van Atheros ondersteunt 802.11ac-netwerken met een maximale overdrachtssnelheid van 867Mbit/s.
Benchmarks
We zijn uiteraard benieuwd naar de prestaties van de Core i3-processor in de Switch Alpha, die op papier sneller moet zijn dan de m3-processors in concurrerende tablets. De i3-processor mag namelijk 15 watt aan warmte ontwikkelen, terwijl de m3-processors het bij 4,5 watt moeten houden.
Die warmte moet natuurlijk afgevoerd worden en daarvoor heeft Acer een heatpipe gebruikt. Bij de introductie van de Switch Alpha in april hadden we nog onze twijfels bij die koeling, want bij een dergelijke hoeveelheid warmteontwikkeling hebben de meeste laptops en tablets een ventilator nodig. Om de koeling op de proef te stellen hebben we het systeem daarom drie kwartier Prime95 laten draaien. De heatpipe blijkt zijn werk goed te doen, want zelfs na drie kwartier trad er geen throttling op en liepen de cpu-cores nog netjes op de maximale 2,3GHz, terwijl de temperatuur van de cpu package was opgelopen tot 70°C.
In de praktijk zul je de tablet niet snel drie kwartier lang vol belasten en Acer is dus geslaagd in het bouwen van een passief gekoelde tablet met een snelle processor. Hoeveel schiet je dan op met een i3- ten opzichte van een m3- of m7-processor? We hebben een aantal benchmarks gedraaid om dat te meten. Daarbij hebben we ook een Medion-laptop met dezelfde cpu in de vergelijking opgenomen.
- Cinebench 15 Multi
- Cinebench 15 Single
- Cinebench 15 OpenGL
In Cinebench Multi blijkt de Switch Alpha duidelijk sneller dan de tablet met Core m-processors. In Cinebench Single wordt een processorcore belast, waardoor de m7-cpu in de Miix 700 niet beperkt wordt door zijn maximale verbruik, wat tot dezelfde score leidt.
- 3DMark Cloud Gate
- 3DMark Cloudgate - Graphics
- 3DMark Cloudgate - Physics
Ook in 3DMark blijkt de Switch Alpha goed uit de verf te komen. Alleen de Surface Pro 4 met i5-processor is sneller, maar de andere tablets moeten het afleggen. De Medion-laptop met dezelfde processor doet het ook een stuk slechter, wat waarschijnlijk komt doordat die voorzien is van singlechannel-geheugen, in tegenstelling tot de Switch Alpha.
Vervolgens draaiden we Photoshop en Lightroom, waarin de Switch Alpha ook een nette score neerzette. In deze tests heeft de Surface Pro 3 geen last van zijn gebrekkige koeling en hij draait beide tests daardoor sneller af.
AS-SSD
Tot slot hebben we gekeken naar de snelheid van de ssd, met behulp van AS-SSD. De ssd is slechts 96GB groot, wat ook invloed heeft op de snelheid. Sequentieel lezen en schrijven gaan een stuk langzamer dan bij de tablets met 128GB-ssd's en de Surface Pro 4 met een 256GB-ssd. Alleen bij het lezen van random 4k-blokken scoort de Acer bovengemiddeld, maar over het algemeen is de snelheid van de ssd niet bijzonder te noemen.
- AS-SSD Sequentiële lees-transferrate
- AS-SSD Sequentiële schrijf-transferrate
- AS-SSD 4K Random Read
- AS-SSD 4K Random Write
Scherm en accuduur
Kenmerkend voor de high-end Windows-tablets die in de afgelopen tijd zijn geïntroduceerd, is een scherm met een 3:2-beeldverhouding. Die verhouding vinden we dankzij de extra verticale ruimte prettig werken en eigenlijk vormt dat alleen een nadeel als je de tablet gebruikt voor het kijken van films, die meestal een veel bredere verhouding hebben.
Acer gebruikt een ips-paneel met een resolutie van 2160x1440 pixels, wat een mooi scherp beeld oplevert op het 12"-scherm. Het ips-paneel levert bovendien prima kijkhoeken op en doordat Acer de schermdelen netjes verlijmd heeft, vallen de reflecties mee, maar helemaal te vermijden zijn ze niet met de glanzende schermafwerking. Om de Switch Alpha met zijn concurrenten te kunnen vergelijken hebben we de helderheid en kleurafwijking gemeten met behulp van een colorimeter.
- Schermhelderheid
- Contrast (max. helderheid)
Wat maximale helderheid betreft zit het wel goed met het Acer-scherm, en wat contrast betreft zit de Alpha op een niveau dat vergelijkbaar is met dat van de Surface Pro 3 en Miix 700. De Surface Pro 4 heeft een flink hoger contrast, terwijl het contrast van de Galaxy TabPro S onmeetbaar is dankzij het oledscherm.
De kleurweergave vinden we voor een tablet van achthonderd euro niet geweldig. De kleurtemperatuur is te hoog, doordat blauw oververtegenwoordigd is en ook de primaire en secundaire kleuren hadden beter gekalibreerd mogen zijn. Het is niet dramatisch en went vrij snel, maar voor dit geld hadden we wel beter verwacht.
Accuduur
Tot slot hebben we de accuduur gemeten in drie scenario's: tijdens browsen, 1080p-video kijken en het draaien van PCMark 8. De accu heeft een capaciteit van 37Wh, wat gemiddeld is voor een 12"-Windows-tablet.
- Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
- Accutest video 2013 (180cd/m²)
- PCMark 8 creative conv.
Met een gemiddelde accucapaciteit komt de Switch Alpha ook uit op een gemiddelde accuduur van zes en een half uur tijdens browsen en videokijken. De uitschieter in de videotest, de Samsung Galaxy TabPro S, heeft een oledscherm, dat minder energie gebruikt bij donkere kleuren, zoals in onze videotest. Voer je de belasting op, zoals in de PCMarktest, dan kom je rond de vier uur uit en ook dat is vergelijkbaar met de directe concurrenten.
Conclusie
Acer was relatief laat met de introductie van zijn 'Surface'-tablet en dus moest het zich onderscheiden van de concurrentie. Dat is wat ons betreft gelukt, want de fabrikant heeft de tablet voorzien van een Core i3-processor zonder gebruik te maken van actieve koeling. De Switch Alpha is daardoor sneller dan de tablets met een Core m-processor, terwijl de koeling geen geluid produceert, zoals bij de Surface Pro 3 en Pro 4 met Core i-processors.
Het is Acer bovendien gelukt om de prijs laag te houden, want de versie die wij hebben getest, kost minder dan achthonderd euro en voor dat geld krijg je er de toetsenbordcover bijgeleverd. Tot zover is de Switch Alpha een aantrekkelijke tablet, maar tijdens het testen kwamen we er wel achter hoe Acer die prijs laag heeft gehouden.
De fabrikant lijkt bijvoorbeeld niet zijn best te hebben gedaan om het gewicht laag te houden en de tablet is met meer dan 900 gram niet lang in de hand te gebruiken. Een belangrijker nadeel is de constructie van de kickstand. In de uiterste positie heeft die tot gevolg dat er druk komt te staan op de behuizing, die daardoor kan scheuren. Een volledig metalen behuizing zou dat probleem waarschijnlijk niet hebben gehad, maar had wel de prijs opgedreven. We vermoeden dat de keuze daarom op de combinatie van plastic en metaal is gevallen, wat in dit geval niet genoeg stevigheid oplevert.
Wil je je tablet dus regelmatig in die uiterste stand gebruiken, dan kun je beter geen Switch Alpha aanschaffen. Wie de tablet eerder als laptopvervanger of op schoot gebruikt, heeft aan de Acer wel een goede tablet. Daarbij is de prijs vrij laag, terwijl de passief gekoelde i3-processor vlotter is dan de Core m in de meeste andere tablets. De Switch Alpha zal daarom niet iedereen kunnen bekoren, maar misschien wel wie snelheid verkiest boven stevigheid.
Eindoordeel