Ik heb deze Acer 2-in-1 gekocht voor gebruik tijdens het werk, waarvoor ik veel (per vliegtuig) reis. De keuze viel op de Acer Switch Alpha vanwege de krachtige (i3/5/7) processor gecombineerd met passieve koeling. De prijs is dan ook nog eens zeer scherp.
Een deel van mijn werk vindt plaats in simulatieomgevingen waar ik 'onzichtbaar' moet zijn. Een blazende fan kan dan al te veel afleiden, de passieve koeling is daar dus een sterk punt. Verder heeft het als voordeel dat er geen stof en vuil in de fan/tablet kan komen, wat op langere termijn problemen kan voorkomen.
Prestaties / koeling
Uiteraard was ik benieuwd naar de prestaties van het passieve koelsysteem. Ik heb vooral getest of er geen throttling van de CPU snelheid zou plaatsvinden; dit blijkt niet het geval. Wel wordt de achterkant van de tablet bij zwaar gebruik warm:
- Bij het draaien van PCMark wordt de tablet voelbaar warm, maar zeker niet oncomfortabel als hij op schoot zou liggen
- Bij het draaien van 3DMark wordt hij warmer, en ik zou hier aanraden de tablet niet op schoot te leggen; dit zal na verloop van tijd niet lekker aanvoelen. Vasthouden is geen probleem; zo warm wordt hij ook weer niet.
- Bij het draaien van AIDA64, verschillende combi's van stresstests, wordt de achterkant echt warm. Nog steeds niet heet, je kan hem prima pakken, maar een confortabele tablet om vast te houden is het nu echt niet. Uiteraard is deze test geen indicatie van normaal gebruik; de processor draait nu constant op 100%
Het belangrijkste doel van deze testen was voor mij echter om te zien of er throttling plaatsvond. Dat was
niet het geval; de processor draaide constant op zijn max snelheid zonder thermal throttling.
Een aantal testscores vindt je onderaan deze review.
Accu en lader
De tijd waarop je op accu kan werken is, zoals bij veel tablets met Core i processors, niet ontzettend groot. Bij kantoorwerk (Presentaties, Word, beperkt internetgebruik) haal ik een werkdag, bij intensiever werk (non-stop mediastreaming over Wifi bijvoorbeeld) is dit eerder een uur of vier. Met het gebruik van de Windows 10 battery saver is nog wel wat extra te behalen, maar indien je op een werkdag niet kan opladen moet je hier rekening mee houden en er op plannen.
Voor het opladen heb ik een Apple USB-C oplader van 29W gekocht. Deze is compacter dan de meegeleverde oplader en kan opladen met dezelfde laadstroom. Voordeel van de meegeleverde oplader is dat de USB-C poort dan vrij is voor gebruik.
Toetsenbord-cover
In tegenstelling tot de Surface serie is de Acer Switch Alpha inclusief toetsenbord-cover. Deze wordt magnetisch bevestigd en is makkelijk los en vast te koppelen. De cover beschermt tevens het scherm tijdens het reizen.
Het vastmaken kan op twee standen; één waarbij het toetsenbord plat ligt, en één waarbij hij ietsje gekanteld is. In de gekantelde stand geeft het geheel iets mee, maar dat is vooral psychologisch

. Want het typen voelt er niet anders om aan en het geheel is stevig genoeg.
Ik gebruik het bijvoorbeeld regelmatig gewoon op schoot; de beugel aan de achterkant staat dan op mijn knieën, en het toetsenbord rust op mijn benen. Dit is prima in het gebruik, en ergonomisch zo goed als werken op schoot kan zijn

Het toetsenbord typt fijn; de toetsen hebben voldoende travel en de weerstand per toets is prettig. Ook een voordeel vind ik dat Acer zowel losse pijltjestoetsen als ook PgUp als PgDn op het toetsenbord heeft weten te passen.
Het ingebouwde trackpad vind ik zo prettig als elke andere trackpad in deze wereld (niet geweldig imho). Nadeel is dat op een convertible de ruimte niet bijzonder groot is, hoewel ik vind dat Acer nog redelijk wat oppervlakte vrij heeft weten te maken. Er zitten twee fysieke knoppen in de benedenhoeken, maar deze zijn onderdeel van het geheel (dus geen randen; het hele trackpad wordt in die hoek ingedrukt). Ik vind dat geen prettig design, maar het werkt wel. De multitouch van het trackpad werkt naar behoren.
Tip voor het gebruik van het toetsenbord: Windows schakelt standaard energiebesparing in voor USB apparaten; waar het toetsenbord ook onder valt. Dat betekent dat het toetsenbord na ongeveer 30 seconden wordt 'uitgeschakeld'. In dit geval wordt de eerste toetsaanslag niet geregistreerd, omdat die aanslag het toetsenbord bij wijze van spreken 'wakker maakt.' Dit is uit te zetten in apparaatbeheer (beheerdersrechten noodzakelijk, zie ook screenshot):
- Zoek onder Universal Serial Bus Controllers de USB Root Hub (xHCI)
- Klik met de rechterknop om 'Properties' ('Eigenschappen' in NL) te kiezen
- Kies voor het tabblad Power Management ('Energiebeheer')
- Schakel het bovenste vakje uit ('Allow the computer to turn off this device to save power')
Dit zal ongetwijfeld iets aan accuduur kosten; maar voor mij is dat niet merkbaar geweest.
Bouwkwaliteit
In de review van de Tweakers redactie wordt de bouwkwaliteit als matig bestempeld. Hier kan ik mij totaal niet in vinden, en dit punt is ook in die review op slechts één, slecht onderbouwde observatie gebaseerd. Dit is vanwege een scheurtje dat al aanwezig was voordat de Tweakers reviewer de tablet in handen kreeg (hij weet dus simpelweg niet hoe of wanneer het is ontstaan).
Ik gebruik mijn Switch Alpha intensief; hij gaat veel verschillende tassen in- en uit, en deze tassen zijn geen specifieke laptop-tassen. Hij gaat regelmatig mee op de fiets, en ik gebruik hem veel in de trein en in het vliegtuig. Dat betekent dus veel in- en uit de tas en de Switch heeft daarbij nog geen teken van schade of slijtage laten zien.
Mijn kinderen kijken er soms filmpjes op, daarbij ligt de tablet dan 'ondersteboven' met de beugel in de meest extreme stand, zoals Tweakers in de review omschrijft. Vervolgens kiezen ze hun filmpjes, en daarbij lijken ze nog niet geleerd te hebben dat je niet hard hoeft te drukken op een touchscreen

. Van het buigen of scheuren, zoals door Tweakers omschreven, merk ik niets.
Het lijkt mij persoonlijk aannemelijk dat het scheurtje door een eerdere reviewer is veroorzaakt, omdat het precies bij de montageschroeven van de tablet ontstaan is. Echter is de tablet ook gelijmd; dus als een eerdere reviewer de schoefjes los heeft gedraaid maar vervolgens iets te aggressief is geweest in het proberen los te trekken van de lijm dan zou ik op die plek een scheur verwachten. Hoe dan ook, iets meer onderzoek of terughoudendheid had Tweakers op dit punt zeker niet misstaan. Het staat vast dat ze geen feiten hebben over hoe de scheur is ontstaan, en de getrokken conclusie is erg suggestief.
De metalen behuizing krast vrijwel niet, alleen het geborstelde Acer logo toont iets aan gebruikssporen

Echter is aan het toetsenbord een lusje bevestigd waar de optionele stylus in kan worden gedaan. Deze steekt uit naast het toetsenbord, en blijft daardoor makkelijk ergens achter hangen. Na een maand ongeveer was het lusje los toen ik de Switch uit mijn tas haalde. Ik heb geen stylus, dus voor mij geen probleem (prettiger eigenlijk), maar als je wel een stylus aanschaft lijkt me deze bevestiging een slechte ontwerpkeuze en een zwak punt. Het afscheuren van het lusje heeft geen schade aan het toetsenbord veroorzaakt; het toetsenbord is veel steviger dus dat zal ook niet kunnen denk ik.
Scherm
Hier kan ik alleen subjectief over zijn; ik heb geen meetapparatuur en ben niet heel 'kleur'' gevoelig

. De kijkhoeken zijn wat mij betreft ruim genoeg, het backlight heeft een goed spectrum (van mooi laag voor in het donker, tot goed leesbaar in zonlicht) en de resolutie is icm de schermgrootte geweldig.
Het design, waarin het LCD scherm niet in het midden van de schermranden zit is even wennen hoewel ik het nu niet meer zie. Acer heeft aan de bredere kant ook nog eens de Intel stickers geplaatst, die versterken het optische asymmetrische effect dus ik raad aan om ze meteen te verwijderen.
Opslag
De ingebouwde SSD is lekker snel, zoals ook al uit meerdere benchmarks naar voren komt. De verschillende configuraties bieden verschillende hoeveelheid opslag. Maak hier een goede keuze in; want later upgraden zal (vrijwel) onmogelijk zijn. Er is wel (in tegenstelling tot de bewering van Hardware.info) een MicroSD cardreader aanwezig in de Switch; hiermee is de opslag dus naar keuze uit te breiden.
De ingebouwde MicroSD cardreader is echter helaas wat langzaam; er is blijkbaar niet gekozen voor een USB3 reader.
In CrystalDiskmark haal ik, ongeacht het kaartje (getest met een 200GB Sandisk, een 200GB Lexmark en een 64GB Sandisk) altijd ongeveer 25MB/s sequencial read/write, 5MB/s random read, 1MB/s random write. Als ik de kaartjes echter in een USB3 cardreader stop haal ik ruimschoots hogere doorvoersnelheden (waardes uiteraard verschillend per kaart) waardoor de conclusie is dat de cardreader de bottleneck is. Goed bruikbaar voor opslag van documenten/gegevens dus, maar programma's, apps, en bestanden waarin veel IO plaatsvindt wil je niet via de cardreader moeten benaderen.
Ben je op zoek naar een convertible, dan is de Acer Switch Alpha 12 een aanrader. Voor de prijs waar je bij de concurrentie nog toetsenbordloos bent, heb je een passief gekoelde tablet met zeer goede prestaties. Er zijn verschillende configuratiemogelijkheden voor processor, geheugen en opslag: kies goed want de onderdelen zijn (vrijwel) niet te vervangen. Voor uitbreiding van de opslag is wel een microSD slot aanwezig (waar ik bijvoorbeeld een 200GB kaartje in heb). Deze is niet bijzonder snel; dus plan hem voor gebruik voor opslag en niet voor intensieve I/O.
Benchmark scores
Ik heb, met een schone Win10 Pro, de volgende benchmarks gedraaid (Power plan op High Performance, plugged in):
PCMark 8 Home Conventional 3.0
112.33333 ms
Advanced Photo Editing1 Conventional
0.62093 s
3DMark
3 602 IN Sky Diver (V1.0)
3 493
3 457
Combined test
14.23 FPS
=================
5 290 IN Cloud Gate (V1.1)
7 016
30.87 FPS
30.15 FPS
2 843
9.03 FPS
==========
34 591 IN Ice Storm Extreme (V1.2)
36 084
1 636
CPU test
5.50 FPS
================
783 IN Fire Strike (V1.1)
3.96 FPS
3.42 FPS