Door Jeroen Horlings

Redacteur

Canon EOS M5 Preview

Systeemcamera zonder concessies

20-09-2016 • 19:55

99

Canon EOS M5

Canon is een grote naam in cameraland, maar dan vooral op het gebied van dslr's en compactcamera's. Er is één categorie waaraan Canon niet veel aandacht schonk: systeemcamera's. De modellen werden vaak voorzien van oude technologie en lange tijd ontbrak het aan belangrijke functies, zoals kantelbare schermen, focus peaking en een ingebouwde zoeker. Tot nu dan, want de nieuwe EOS M5 lijkt een ware 80D te zijn in een kleiner jasje. In deze preview lees je of hij dat ook is.

Canon EOS M5

Terugblik

Eerst een korte terugblik om de positie van de EOS M5 te duiden. Het begon allemaal met de eerste EOS M die in 2012 op de markt kwam. Dat is alweer vier jaar geleden, maar destijds stapte Canon vrij laat in de markt van spiegelloze systeemcamera's. Die bestonden toen immers al vier jaar, sinds 2008.

De eerste EOS M was tijdens zijn introductie al achterhaald als je de camera vergeleek met concurrerende systeemcamera's. Hij had namelijk geen PASM-wieltje, geen kantelbaar scherm, een losse, bulky flitser, een zeer beperkt lensaanbod, geen evf en geen compact zoomobjectief. Het belangrijkste struikelblok was echter de autofocus, die ronduit traag was, hoewel dat enige tijd later met een firmware-update wat werd verbeterd. Wat specs betreft was het een absolute instapcamera, maar Canon plakte er desondanks een adviesprijs van 849 euro op. Doordat de marktprijs snel in de richting van de 300 euro zakte, werd de EOS M alsnog aardig verkocht.

Na de introductie van de EOS M bleef het lang stil. Pas anderhalf jaar later, in december 2013, werd de EOS M2 aangekondigd, maar die kwam niet naar Europa, en werd voornamelijk in Japan en enkele andere Aziatische landen verkocht. De verbeteringen waren minimaal; de EOS M2 kreeg het iets snellere Hybrid CMOS AF II-systeem, wifi en een iets hogere burstsnelheid.

Pas met de introductie van de EOS M3 leek Canon aan een inhaalslag begonnen te zijn, want veel van de kritiekpunten werden aangepakt. Die camera kreeg een nieuwe sensor, verbeterde autofocus, een PASM-draaiwiel, kantelbaar scherm, ingebouwde flitser, multi-interface-flitsschoen en zelfs een belichtingscompensatiewieltje. Toch viel de snelheid tegen, liep de sensor achter en ontbrak een evf, hoewel er tegen een meerprijs van 240 euro wel een externe versie beschikbaar was.

EOS M5: driemaal is scheepsrecht

Wat je aan het bovenstaande kunt afleiden, is dat Canon - bewust of onbewust - de EOS M-serie tot nu toe niet van de nieuwste technologie heeft voorzien. Dat was gek, want sinds 2013 had Canon de razendsnelle DualPixel-sensor van de 70D tot zijn beschikking, maar deze werd niet ingezet voor de EOS M-serie, terwijl dit type camera voor de autofocus geheel van de sensor afhankelijk is.

Het tij lijkt nu te keren, want voor de EOS M5 is voorzien in de gloednieuwe 24-megapixelsensor van de 80D. Deze staat bekend om de hogere beeldkwaliteit, waaronder het dynamisch bereik, en is voorzien van de snelle DualPixel-cmos-autofocus. Daarbij bleef het niet, want ook de nieuwe Digic 7-processor is present, naast 1080p60-video én een ingebouwde oled-evf met een verversingssnelheid van 120fps. De camera heeft vijfassige stabilisatie, maar dat is vooral een reclamekreet; het is een combinatie van optische stabilisatie in het objectief en digitale stabilisatie op de sensor. Eveneens nieuw is digitale stabilisatie tijdens het filmen. De M5 filmt nu in 1080p-resolutie met maximaal 60fps. Filmen in 4k is overigens niet mogelijk.

Canon EOS M5Canon EOS M5Canon EOS M5

De burstsnelheid van de EOS M3 was met 4,2fps niet om over naar huis te schrijven voor een spiegelloze camera, te meer omdat dit zonder continue autofocus was, maar bij de M5 is dit probleem aangepakt. Hij schiet 7fps met continue autofocus en 9fps met eenmalige focus vanaf het eerste beeld. Ook wifi, nfc en bluetooth zijn present om de camera te koppelen met een smartphone. Daarmee kun je de camera op afstand bedienen, maar ook foto's doorsturen. De lcd is kantelbaar en aanraakgevoelig, net als die van de EOS M3. Het kan zowel omhoog als naar beneden uitklappen en in het laatste geval zelfs 180 graden, wat interessant is voor vloggers. Als hij op statief staat is dat naar beneden kantelen juist weer wat onhandig.

Als je door de zoeker kijkt, kun je met je duim op het scherm een scherpstelpunt kiezen en dat werkt vrij intuïtief. Het scherm is bovendien vrij te configureren, dus je kunt kiezen of je het hele scherm wil gebruiken of alleen het linker- of rechterdeel. Dat laatste is praktisch, omdat je neus in de weg zit als je door de zoeker kijkt. Panasonic had overigens al langer een dergelijke functie op Lumix G-camera's.

Body en bediening

De body is eveneens aangepakt. De grip van de M3 was al flink gegroeid ten opzichte van zijn voorgangers, maar die van de M5 is nog dieper. Hij houdt erg prettig vast. Er zijn bovendien meer knoppen en draaiwieltjes, wat de bediening ten goede komt. Zo zit er bovenop een extra wieltje met een Dial Func.-knop in het midden. Hiermee kun je snel een bepaalde functie oproepen, zoals de witbalans of de isowaarde, en deze vervolgens wisselen met het draaiwiel rondom. Dat werkt in de praktijk een stuk sneller en prettiger dan via het Quick-menu: de Q-knop aan de achterzijde.

Welke instellingsmogelijkheden je hier ziet, is bovendien helemaal zelf te configureren. In totaal zijn er vijf knoppen programmeerbaar, onder andere een M-Fn-knop aan de bovenkant en een knop nabij de lens aan de voorkant, die op de plek zit van de DoF-previewknop bij Canon-dslr's. Dat is geen toeval, want dat kun je er ook mee, al zijn er nog veel andere functies die je aan de knop kunt toekennen. Verder zit er nog een draaiwieltje rondom de ontspanknop en de d-pad aan de achterkant, en is er een draaiwiel voor belichtingscompensatie, evenals een programmaknop met twee programmeerbare standen.

Canon EOS M5 PhotokinaCanon EOS M5 PhotokinaCanon EOS M5 PhotokinaCanon EOS M5 Photokina

Wij hebben de camera tijdens de Photokina geprobeerd met de nieuwe 18-150mm f/3.5-6.3. Deze superzoom is een welkome aanvulling op het wat karige EF-M-lensaanbod. Hij is duidelijk langer dan de meeste andere EF-M-lenzen, maar voor een 8,3x-zoomlens op aps-c-formaat valt hij niet tegen. De lens voelt degelijk aan, en zoomt vlot en soepel. De autofocus van de EOS M5 lijkt daadwerkelijk een flinke sprong voorwaarts te hebben gemaakt dankzij de Dual Pixel-sensor. Ook autofocustracking lijkt vrij goed te werken. Zo konden we probleemloos mensen in de drukke Photokina-hal volgen nadat we ze op het scherm als onderwerp gekozen hadden. Van een inhaalslag is dan ook zeker sprake, al moet een praktijktest in vergelijking met andere camera's uitwijzen hoe accuraat en snel de nieuwe camera echt is.

Lensaanbod

Een van de redenen waarom de EOS M-serie tot nu toe niet heel serieus werd genomen als systeemcameraplatform, was het beperkte lensaanbod. Dat argument staat nog steeds overeind, al zijn er nu met de introductie van de 18-150mm in totaal zeven lenzen beschikbaar. Als we de twee kitlenzen daarvan aftrekken, blijven er vijf lenzen over om je camera mee uit te breiden. Hoewel dat ruim vier jaar na de introductie van de EOS M maar een karige oogst is, wordt het wel langzaam wat completer. Er is nu dus een macrolens, al is deze vrij wijd, en er zijn een supergroothoek, een tele- en een superzoom. Dit verraadt de doelgroep die Canon voor ogen heeft: de beginner en minder veeleisende fotograaf. Op een na zijn de lenzen niet lichtsterk, waardoor je maar beperkt met scherptediepte kunt spelen en in situaties met weinig licht vrij beperkt bent. Wat meer lichtsterke primes zouden welkom zijn, zeker voor de nieuwe EOS M5.

Overigens lijkt Canon te hinten op het gebruik van EF-glas om dit probleem te tackelen. Een Canon-medewerker wist ons te vertellen dat de EOS-EF-M-adapter in de eerste drie maanden gratis wordt meegeleverd, waarmee het hele lenzengamma binnen bereik komt. Het is dus de vraag of Canon ooit meer geavanceerde lenzen gaat uitbrengen voor zijn EOS M-lijn. Dat zou immers ook de duurdere EF-lenzen in de weg zitten, terwijl de twee werelden met de adapter juist complementair zijn. Daar staat tegenover dat een adapter niet ideaal is voor het compacte formaat van een systeemcamera, zeker niet voor dagelijks gebruik.

Dit zijn de EF-M-lenzen tot nu toe:

  • 18-55 f/3.5-5.6 IS STM-kitlens
  • 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM-kitlens (collapsible)
  • 22mm f/2 STM-prime
  • 28mm f/3.5 IS STM-macro
  • 11-22 f/4-5.6 IS STM-supergroothoek
  • 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
  • 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM-superzoom

En verder

De LP-E17-accu wordt al langer in EOS M-camera's gebruikt en ook in bepaalde EOS-dslr's, zoals de 700D. Bij de laatstgenoemde kun je ongeveer 450 foto's maken op een enkele acculading, maar bij de EOS M ligt dat een stuk lager. Dat komt voornamelijk doordat de lcd of de zoeker continu in gebruik is en dat zijn grote stroomvreters. De accuduur van de EOS M3 lag op ongeveer 250 foto's en dankzij verbeteringen zou dat nu zijn opgevoerd tot 295 beelden volgens de CIPA-teststandaard. Met de ecomodus aan zou dat oplopen tot 420 shots.

Canon EOS M5-specificaties
Resolutie 24,2 megapixel
Autofocus Dualpixel-cmos-af
Processor Digic 7
Iso 100-25.600
Sluitertijden 1/4000e tot 30 seconden
Flitssynchronisatie 1/200e seconde
Burst 7fps (9fps zonder af)
Video 1080p60
Stabilisatie Elektronisch (5-assig)
Zoeker Oled-evf (1024x768)
Lcd 3,2" aanraakgevoelig en kantelbaar
Connectiviteit Wifi en bluetooth (4.1)
Accu LP-E17
Geheugen Sd/sdhc/sdxc (uhs-i)
Afmetingen 115,6x89,2x60,6mm
Gewicht 380g body (427g met accu en sd-kaart)

Voorlopige conclusie

Deze specificaties zijn een kleine revolutie voor de EOS M-serie. De nieuwe sensor stelt de camera in staat om razendsnel scherp te stellen en de beeldkwaliteit is een sprong voorwaarts ten opzichte van eerdere EOS-camera's. Dankzij de ingebouwde evf heb je een serieuze camera in handen, die wat specs betreft min of meer op gelijke voet staat met de Sony A6000, Fujifilm X-T10, Panasonic GX80 en Olympus OM-D E-M10 II. Hij presteert vermoedelijk nagenoeg hetzelfde als de EOS 80D en dat maakt hem een interessant en compacter alternatief voor die camera.

Tegelijk is het gekozen prijspunt van de Canon EOS M5 best pittig. Met een adviesprijs van 1150 euro zit hij in het vaarwater van de Fujifilm X-T1, de Sony A6300, en de Panasonic GH4 en GX80, en de camera's in de vorige alinea bieden vergelijkbare specificaties voor een lagere prijs. Het beperkte lensaanbod breekt de camera ook een beetje op, want er is slechts één lichtsterke lens beschikbaar: de 22mm f/2, laat staan een lichtsterke f/2.8- of f/4-zoom. Bij vorige EOS M's daalde de marktprijs snel na de introductie, maar of dat voor de EOS M5 ook gaat gelden, valt nog te bezien. In november komt hij op de markt en kunnen we hem in de praktijk op de proef stellen.

Reacties (99)

99
74
37
11
0
9
Wijzig sortering
Eindelijk een serieuze spiegeloze van Canon. Prijs is wel wat stevig maar die zal volgend jaar wel een stuk lager zijn. En misschien komt er nog wel een opvolger van de EOS M10. Kleiner, lichter, zonder wifi, EVF en flitser maar wel goedkoper.
Begin dit jaar werd de EOS M voor 229 euro met 22mm F2.0 prime en speedlite flitsertje verkocht. Voor die prijs ben ik er heel content mee. Ja, de autofocus is langzaam en er zit geen PASM-wieltje op. Maar hij is compact en de beeldkwaliteit is goed. Ook videos maken gaat er heel aardig mee.
Die set heb ik ook gehaald. Prima camera, mooie foto's en met de 22 nog mee te nemen in je jaszak. Voor dat geld haal je niet een gelijkwaardige compactcamera. En met een verloop zijn de ef-s lenzen prima te gebruiken,
Ik lees nu dat de camera qua specs net zoals de Olympus E-M10II. Die camera is exclusief lens 599 euro is. Nogal een verschil. Dan moet die wel heel goed presteren. Zeker met het kalige aanbod van lenzen, zou ik deze niet kopen.

Canon moet gewoon bij de dsrl blijven, dat kunnen goed.
De E-M10 heeft een kleinere sensor met 16 MP ipv 24 MP, en geen fasedetectie-AF. Verder zijn de specs inderdaad vergelijkbaar, maar dit zijn best belangrijke punten. Bovendien vergelijk je een adviesprijs met een prijs van een camera die al een jaar te koop is.
Het verschil tussen 16 en 24 mpix is zeker significant, maar ik zou toch durven stellen dat het voor het gros van de gebruikers niet een deal breaker gaat zijn. De meesten publiceren toch alleen maar voor web of maken kleine prints.

De M5 heeft een paar mooie USP, maar andere merken zijn verder. Ik word niet bepaald warm van het lenzen-aanbod; vrijwel allemaal donkere toiletrolletjes. De handling ben ik wel benieuwd naar, want daar was Canon altijd wel goed in.

De camera komt eindelijk in de buurt van de gevestigde orde, maar een homereun is het allerminst.
De em10 mk2 heeft

Een volwassen lens system en interne stabilisatie.

De nieuwe Panasonic G80 doet daar een spatwaterdichte body en 4k video boven op voor 899,- body.

Ik zie niet hoe je hem voor de adviesprijs met een goed geweten kan verkopen. Al geld dat ook voor de Pen F
De em10 mk2 heeft

Een volwassen lens system en interne stabilisatie.
En 16MP op een kleinere sensor, en over die IBIS hebben wij het al vaker gehad. Juist bij de brandpuntsafstanden waar stabilisatie het hardst nodig is, werkt IBIS het slechtst.
De nieuwe Panasonic G80 doet daar een spatwaterdichte body en 4k video boven op voor 899,- body.
En 16MP op een kleinere sensor, een instelbaar draaiwiel minder, en geen dedicated wiel voor belichtingscompensatie. De Panasonic is beter geschikt voor video, maar minder geschikt voor fotografie.
Ik zie niet hoe je hem voor de adviesprijs met een goed geweten kan verkopen. Al geld dat ook voor de Pen F
En voor iedere andere camera.

Misschien nog eens duidelijk maken: ik zeg niet dat de EOS M5 de beste camera in z'n klasse is. Maar hij heeft wel degelijk een aantal voordelen, en dat ik rond de M5 redelijk fel discussieer komt doordat veel mensen puur uit gewoonte blijven zeuren zonder zich echt in fotografie en de bediening van een toestel te verdiepen. Als mensen niet verder komen dan "wat, geen 4K? Schande, wat een k*tcamera!", dan hebben ze aan mij een probleem. Maar kijk nog eens terug naar reviews van de eerdere M-modellen (zoals de M3), en je ziet dat ik Canon daar helemaal niet verdedigd heb, de storm van kritiek op die modellen was gewoon terecht. Bij de M5 is diezelfde storm van kritiek echter niet meer gerechtvaardigd.
Die storm van kritiek had niet gerechtvaardigd geweest als Canon er een normaal prijskaartje aan had geplakt.

En de G80 heeft gewoon 2 wieltjes waarvan met A of S stand de achterste automatisch de belichtingscorrectie is.

De feature set is gewoon een klasse hoger als van de M5. 4k en een weerbestendige body.

Echter kost hij een paar 100 euro minder.

Dan heb je nog de. Fuji film XT-10 als je vooral op fotografie wilt focussen.

Geweldig lenzen aanbod een stuk aantrekkelijkere prijs.
De G80 heeft er inderdaad twee, De M5 heeft er drie. Ik kan heus wel tellen hoor. En 16MP op een kleinere sensor is ook niet bepaald een klasse hoger.

De X-T10 is ook een mooi ding, alleen die aantrekkelijke prijs wordt een beetje teniet gedaan door de prijzen van objectieven. Welke camera een betere handling/bediening heeft kan ik niet zeggen; ze worden beiden hoog aangeschreven, maar ik heb sinds de Finepix 4800 Zoom geen Fuji meer in handen gehad. :) Als ik nu op zoek was naar een nieuw systeem, zou ik Fuji zeker serieus overwegen, maar ik zou niet zomaar aan de M5 voorbijlopen.
De prijzen van de objectieven van Fuji zijn welliswaar hoger, maar de kwaliteit ook ten opzichte van de M objectieven. Je kunt tenminste kiezen voor lichtsterke objectieven. Geen onbelangrijk deel in de keuze van een camera. (zonder adapter)

[Reactie gewijzigd door Tomas_ op 23 juli 2024 11:06]

Deze heeft inderdaad meer pixels, grotere sensor ed. Ik vind zelf dat mijn e-m10 erg goed en snel scherpstelt in normale omstandigheden. Ga je de extra pixels en grotere sensor merken? Ik denk het niet. Verder vergelijk ik de advies prijs niet met een huidige prijs. Zeg alleen dat het niet in de buurt zit. Zat later te bedenken dat de (nieuwe) E-M1 misschien wel beter presteert. De huidige versie kost ruim €1000 als ik me niet vergis en denk dat de nieuwe ook wel zoiets zal kosten.
Die extra pixels ga je zeker merken. Of je de grotere sensor merkt, hangt ervan af wat je wilt vastleggen.
De extra pixels zal je pas gaan merken bij het uitvergroten. De grotere sensor is misschien nuttig in donkere ruimtes. De pixel grote zal misschien niet echt verschillen.
De grotere sensor is nuttig in alles waar de hoeveelheid licht van belang is, of je nou in het donker fotografeert, of korte sluitertijden nodig hebt. Of als je meer met scherptediepte wilt spelen. Een 30mm F/1.4 op APS-C heeft al een grotere lensopening dan een 25mm F/1.2 op MFT, terwijl die 30mm veel goedkoper te produceren is.
Daar had ik nog niet aan gedacht, je moet nu dan wel inleveren op de compactheid van de camera.
Heel jammer dat je Canon EF mount niet kan gebruiken. Zie geen enkele meerwaarde om voor een Canon systeem camera te gaan, absurd eigenlijk. De troef is juist EF lens collectie.
Juist wel, staat zelfs in de tekst. Je krijgt er de eerste 3 maanden gratis een adapter bij voor de EF lenzen.

Uit de tekst:
Overigens lijkt Canon te hinten op het gebruik van EF-glas om dit probleem te tackelen. Een Canon-medewerker wist ons te vertellen dat de EOS-EF-M-adapter in de eerste drie maanden gratis wordt meegeleverd, waarmee het hele lenzengamma binnen bereik komt
De andere lens is nodig omdat dit mirrorless is. De sensor ligt dan veel dichter bij de lens, omdat er geen spiegelmechanisme meer tussen hoeft. Hierdoor kunnen de lenzen ook compacter worden. Dit verandert dus de brandpuntsafstand vandaar dat er andere lenzen nodig zijn.
De adapter is gewoon een hol kokertje wat er voor zorgt dat het stukje ruimte tussen de lensaansluiting en de sensor opgerekt wordt zodat de afstand het zelfde is als van de dslr variant. De lenzen en de aansluitingen zullen hoogstwaarschijnlijk het zelfde zijn, zo hoeft er niets gesimuleerd te worden.
Ja dat klopt, Ik begrijp het principe en waarom er andere lenzen op moeten komen. Maar ze hadden er ook voor kunnen kiezen om de sensor minder dicht bij de lens te plaatsen.
Dan verlies je een van de voornaamste voordelen en raisons d'être van mirrorless systemen: dat ze een stuk kleiner kunnen zijn dan DSLR equivalenten dankzij de kortere flange distance.

Een adapter waarme je (in het geval van Canon) EF lenzen kunt gebruiken doet feitelijk niets anders dan de afstand tussen objectief en sensor vergroten naar de 44mm die standaard is voor de EF mount (ipv 18mm bij EF-M).
Dit klopt wel ja. Ik heb de originele M met adapter.

De enige EF / EF-S lenzen die je met adapter kan gebruiken zonder in te boeten op de compactheid zijn de pancakes zoals de 40mm f/2.8 die ik heb,

Mijn 100mm f/2 Kan qua formaat nog net maar met zijn 420 gram al behoorlijk topzwaar.
Een body van rond de 1100 Euro met maar één redelijk lichtsterke prime zou ik nooit kopen. Wanneer je zoveel geld uitgeeft aan een schietijzer dan wil je daar ook wat leuk glas bij(!). Dat hoeven echt niet allemaal dure, lichtsterke en snelle AF lenzen te zijn, maar dit is het andere uiterste. Over een periode van 4+ jaren zeven (semi)instap-lenzen vind ik (is?) ronduit lachwekkend. Adapter(s) gebruiken op een camera van 1100 Euro vind ik een merkwaardig concept en voor dagelijks gebruik een noodgreep...

Dus Canon: kom eerst maar eens met wat native en interessant glaswerk voor dit systeem en dan praten we verder. Tot die tijd is mijn advies: hou die 1100 Euro lekker in je zak en zoek een ander fotospeeltje; er is genoeg concurrentie @ MILC's!
Helemaal eens... ze houden dit systeem camera EF mount compatible moeten maken. Rare design keuze, maar daar zijn ze kennelijk goed ik geworden.
Physics says "no".

Objectieven worden ontworpen met een bepaalde afstand tussen achterkant van de lens en sensor in gedachten. De zogenaamde "flange distance". EF (en EF-S) mount objectieven zijn ontworpen voor DSLRs waar er ruimte moet zijn voor een spiegel tussen lensmount en sensor.

In een mirrorless systeem wordt, zoals de naam dat al aangeeft, de spiegel weggelaten om een compactere body mogelijk te maken, maar dat betekent ook dat de flange distance een stuk kleiner is (18mm ipv 44mm voor EF-M en EF / EF-S respectievelijk). Een EF objectief projecteert het beeld zo dat het scherp is 44mm achter de achterkant van de lens. Zonder aanpassingen een EF objectief op een EF-M body gebruiken betekent dus dat het beeld volledig out of focus is. En omdat het verschil in flange distance erg groot is, kun je hier niet zomaar even voor compenseren.

De enige effectieve oplossing is dus er gewoon een adapter tussen stoppen waardoor het objectief fysiek verder van de sensor af komt te zitten. Hiermee wordt dus een EF / EF-S mount gesimuleerd.

Dit is een beperking die niet alleen voor Canon geldt, andere mirrorless systemen die gebaseerd zijn op DSLR systemen (b.v. micro-FourThirds) hebben ook adapters nodig om DSLR objectieven te gebruiken.
Keurig uitgelegd. +1 :)

@sokolum01 en Grin,
Jullie gaan wat kort door de bocht.

Waarom zou je EOS-M lenzen willen hebben buiten een 1 of 2 lenzen om het een compact systeem te houden.

De Converter is juist een geweldige extra's zoals Rannasha het ook uitlegt de enige manier om de prachtige lens line-up van de EF(-S) reeks te kunnen gebruiken. En als je toekomst gericht kijkt als je startend bent is het verstandiger te investeren in EF lenzen en zo min mogelijk in EF-M en EF-S wanneer je namelijk door wil stomen of reeds in het bezit bent van een DSLR en helemaal als je full frame wilt of hebt.

Ik ben al langer geïnteresseerd in een EOS-M body al voor deze uit kwamen maar dit is pas het eerste serieuse product wat ik voldoende vind. Alleen de prijs staat me niet aan voor dat geld heb ik liever de 80D en ook die koop ik niet eerder een extra full frame. Als de prijzen flink zijn gedaald komt hij wellicht op de echte aankoop lijst nu nog niet. En dan wil ik hem met de 18-150 daarmee is hij licht en redelijk goed inzetbaar voor algemeen gebruik met converter, om hem ook aan bijv de 200-400 F4 te kunnen hangen of de 70-200 F2.8. Ik koop uitsluiten nog lenzen die ook op mijn full frames kunnen dat ik nog geen full frame had investeerde ik ook al voornamelijk in EF glas met name L glas niet in EF-s omdat ik wist dat ik op den duur een full frame wilde als er een model onder de 1Ds uit zou komen. Je hebt dan niks aan een arsenaal EF-M of EF-S je kunt beter investeren in het serieuse glas wat je op alle EOS platforms kunt gebruiken dan alleen op de instap reeks. Leuk een kit lens voor de basis dingen en 1 eventueel een tweede als de 22mm waardoor hij heel compact is verder niet. Er zijn ook velen die een Sony 7xx kopen met EF converter om juist dat scala aan lenzen te kunnen gebruiken :).
Het begint nu ergens op te lijken qua specs. Nog steeds niet bijzonder vergeleken bij de buren, maar toch, we hebben al veel slechter gezien van Canon. Het enige waar Canon zich weer eens vanouds belachelijk maakt is de prijsstelling die weer een veel te royaal is voor wat ze verkopen. Een aardige maar geen bijzondere midrange MILC voor een heuse premium prijs. Veel andere merken bieden met hun vorige generatie meer waar voor het geld, ook als hebben ze misschien minder pixels (waar je in de praktijk weinig van zult merken). Binnenkort gaan met de E-M1 en de X-T1 weer een aantal camera's met pre-pensioen en zullen in prijs duidelijk onder deze camera duiken maar zijn wel duidelijk meer premium, over de in het stuk aangehaalde alternatieven hebben we het al niet, die zijn nu al net zo goed of zelfs beter en hebben wel een "reële" prijs.
Daarbij telt dat het lensaanbod nog steeds niet behoorlijk is en alleen via een kreupele constructie (adapter) een beetje op te krikken is. Canon zou toch eigenlijk meer moeten kunnen maar is waarschijnlijk nog steeds bang om zichzelf te kannibaliseren.
Leuk voor de mensen die iets "hebben" met het merk Canon, maar het lijkt geen alternatief voor mensen die nieuw instappen, dan zijn er nu al veel betere alternatieven, zelfs als de prijs van de M5 30 tot 40% lager wordt (de dag nadat die in de winkel ligt dus).
Eens kijken wanneer de M6 komt die waarschijnlijk € 2500,= zal gaan kosten ;) .
Het compacte is er wel vanaf en formfactor is ook overboord gegooid. Koop dan een ' echte' dSLR.
EOS M5: 437g, 115,6x89,2x60,6mm
EOS 760D: 565g, 132x111x78mm

Toch nog een aardig verschil.
Anoniem: 457607 @Arumes20 september 2016 21:43
Maar geen betekenisvol verschil. Met lens stop je beiden niet in je broekzak en zeer waarschijnlijk ook niet je jaszak, dus heb je alsnog een tas. Maakt een dikke 100 gram dan veel uit?

Het is een beetje hetzelfde als een smartphone met een batterij die 2 uur langer mee kan. Reuze handig, maar je moet hem gewoon nog steeds iedere nacht opladen. Het voordeel vertaald zich niet in daadwerkelijk gemak.

Daarnaast zijn gewicht en omvang te verdelen in portabiliteit en hanteerbaarheid. Uiteraard is een lichtere camera vervoeren altijd prettiger. Echter, een lichtere camera hanteren kan juist andersom werken. Wellicht persoonlijk, maar ik houd van een zware camera in de hand.
Volgens kan je de M5 beter met de 80D vergelijken, gezien de specificaties. Dan is het verschil groter (in gewicht met name),
730g, 139,0 x 105,2 x 78,5 mm
Ook zijn de lenzen wat kleiner en lichter.
Maar of je dat een voor- of nadeel vindt is natuurlijk persoonlijk.

Verder vind ik de camera te hoog geprijsd. Er zou ongeveer 250 euro af moeten, als ik met een schuin oog naar de concurrentie kijk.
Ik ben met je eens dat de specs momenteel beter met de 80D vergeleken kunnen worden, maar dat is puur vanwege de nieuwe sensor. Als die z'n weg vindt naar de xxxD-reeks, slaat de balans weer door naar die goedkopere klasse. Vandaar dat ik de xxxD-reeks als vergelijkingsmateriaal heb gekozen.
"Een tas." Ja, als je alleen denkt in "wel een tas" en "geen tas" is er inderdaad geen verschil. Met de M5 draag je uiteindelijk gewoon minder gewicht en een kleinere tas.

Een smartphone die 2 uur langer meegaat kan je zwaarder belasten, meer gebruiken op één dag. Inderdaad iedere nacht gewoon opladen, maar overdag kan je er meer mee doen. Dus wel degelijk daadwerkelijk gemak.

Ik houd van een camera die goed in balans is. Dat dat ook met een kleine body kan heeft Panasonic al laten zien met de GX7; die was veel prettiger in de hand te houden dan de Olympus E-P5 die er toen tegenover stond. De M5 heeft een mooie, diepe grip, dus ik verwacht een goede hanteerbaarheid.
Anoniem: 457607 @Arumes21 september 2016 16:14
"Een tas." Ja, als je alleen denkt in "wel een tas" en "geen tas" is er inderdaad geen verschil.

Zo denk ik inderdaad, en misschien wel meer mensen. Een camera wordt vele malen mobieler wanneer je geen aparte tas hoeft mee te zeulen. In het geval van wel een tas, maakt die 100 gram ook niet veel uit. Prettiger, ja, maar je hebt nog steeds gewoon een tas. Het is geen betekenisvol verschil.
De Fuji XT-1 vind je momenteel al voor €620 in Pricewatch. Niet enkel een veel betere camera (betere jpg's, grote gedetailleerde viewfinder, weather-sealed, ,...), ook oogt Canon's lenzenaanbod bijzonder pover tegenover de uitgebreide en hoog-kwalitatieve lenzencollectie van Fuji. Canon is te lang bij DSLR gebleven om nog potten te breken met een mirrorless camera - een markt waar de concurrentie niet meer bij te benen lijkt.
Ah - misschien alleen zichtbaar op de Belgische versie van de pricewatch. En sorry - ik heb me 10 euro vergist, kost momenteel €630. Hier is een screenshot:
http://postimg.org/image/ntxe73719/
Gho, ga je nu 'grijze' import aanhalen bij een ongelooflijk dubieus bedrijf in Hong Kong die hun mails niet beantwoorden, telefoon niet opnemen, vaak geld niet refunden en ga zo maar door.....

https://tweakers.net/shop...lobal-central-be/contact/
https://www.sitejabber.com/reviews/www.eglobalcentral.co.uk
https://www.trustpilot.com/review/eglobalcentral.com

Ik begrijp überhaupt niet waarom dit soort bedrijven in de pricewatch staan, kan je nog beter bij https://www.rhinocamera.nl/ bestellen wanneer je echt grijs en goedkoper wilt kopen.

https://www.trustpilot.com/review/www.rhinocamera.de

P.s. daar is de Fuji X-T1 te koop voor een prijs van €799,-

[Reactie gewijzigd door GetaGrip op 23 juli 2024 11:06]

Ik kan enkel op mijn eigen ervaringen afgaan, maar heb er de laatste twee jaar al vijf keer iets besteld zonder problemen. Eén bestelling (een Sony RX100) heb ik zelfs via mail kunnen cancellen nadat ik de betaling uitvoerde en nog kunnen vervangen door de Sony RX100 MK2. Dus wat mij betreft geen probleem met de klantenservice.

Maar dit is waarschijnlijk off-topic.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 17896 op 23 juli 2024 11:06]

Na het lezen kan ik toch ook niet anders zeggen dat Canon wederom geen killer systeem-camera uit heeft gebracht. Ze hebben wel de middelen maar het lukt al 3x op een rij niet om iets op de markt te zetten waar ik mijn portemonee voor wil trekken.

Bij een goede systeemcamera denk ik toch eerder aan Olympus en Sony.
Als je mij 6 jaar geleden had gezegd dat ik die 2 zou noemen als marktleider van een segment had ik je niet geloofd :)

Nikon - u bent aan zet.
Geen concessies?

Uhm......

Geen Ibis Digitale stabilisatie wat alleen werkt in video telt gewoon niet

Geen snelle lenzen beschikbaar nee 1 traag focussende F2 gaat echt niet helpen met een camera in deze prijsklass.

Lagere bitrate video als de 80d. maximaal 28 mbps ipv 50 ALL I

Geen headphone jack

geen weathersealing

Dat allemaal voor het lullige bedrag van 1150 euro.

Zet daar is de net aangekondigde Panasonic G80 tegenover die gewoon een stuk betaalbaarder is
Anoniem: 159816 21 september 2016 00:30
Geen consessies, maar filmen in 4K is niet mogelijk. Ok.
Deze camera is veel te duur voor wat je krijgt. Het is is een prima camera maar de gevraagde prijs staat niet in verhouding tot wat je krijgt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.