Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Sony Xperia XZ en X Compact Preview

Stappen voor- en achteruit

De Sony Xperia X Compact

Naast de XZ kondigde Sony op de IFA de kleinste telefoon in de X-serie aan: de X Compact. Dat hij eraan zat te komen kon je eigenlijk wel verwachten, want Sony boekte in het verleden succes met de Compact-telefoons in de Xperia Z1, Z3 en Z5-series, en in de X-lijn ontbrak het nog aan een dergelijk model. Toch is de insteek dit keer net even anders dan bij vorige Compact-telefoons.

Nog steeds houdt Sony vast aan het schermformaat van 4,6" en nog steeds is de resolutie een bescheiden 1280x720 pixels. Waar echter vorige Compacts van binnen alleen minder werkgeheugen meekregen, heeft Sony ditmaal voor een minder krachtige soc gekozen. Geen Snapdragon 820 dus, maar een Snapdragon 650. Niet alleen is die chip minder snel, hij wordt ook op een ouder procedé geproduceerd, waardoor de prestaties per watt lager liggen. De rest van de componenten is wel gelijk en net als de Xperia XZ beschikt hij dus over 3GB ram, 32GB opslag, een micro-sd-slot en een vingerafdrukscanner.

Waarin de telefoons dan weer wel verschillen, is de behuizing. Hoewel de stijl van het ontwerp gelijk is, gebruikt Sony voor de X Compact een effen, glanzend plastic. Volgens de fabrikant moet het doen denken aan hoogwaardige keramiek; bij ons riep het echter de associatie op met goedkope Chinese telefoons van twee jaar terug. Daarbij is het materiaal enorm gevoelig voor vingerafdrukken, zoals je op de foto's kunt zien.

Over smaak valt niet te twisten, maar er is nog een wijziging aan de behuizing, die wel objectief een stap terug is. In tegenstelling tot zijn voorgangers is de X Compact namelijk niet bestand tegen stof en water, een eigenschap waar Sony-toestellen juist om bekendstaan en die op veel waardering van gebruikers kan rekenen. Deze wijziging is erg jammer.

Is het dan allemaal kommer en kwel in vergelijking met eerdere kleine telefoons van Sony? Gelukkig niet. Om te beginnen deelt de X Compact het camerasysteem met de Xperia XZ, dus met de verbeterde autofocus en witbalans. Daarnaast heeft hij met 3GB ram meer werkgeheugen dan vorige Compacts, is de accu met 2700mAh in elk geval niet kleiner en beschikt hij ook over usb-c en QuickCharge 3.0, waardoor hij sneller kan laden.

Tot slot

Sony's nieuwe modellen wekken gemengde gevoelens op. De Xperia XZ en X Compact zijn geen slechte telefoons, maar ze zijn niet heel spannend of vernieuwend. Er is een gebrek aan vernieuwing ten opzichte van de concurrentie, maar ook ten opzichte van eerdere Xperia's. In het geval van de X Compact doet Sony op sommige vlakken zelfs een stapje terug. Met prijzen van respectievelijk 699 en 449 euro lijkt Sony er echter van overtuigd dat de twee nieuwe Xperia's genoeg in hun mars hebben om kopers te verleiden. Of dat echt zo is, moeten we al snel kunnen onderzoeken, want de X Compact moet nog deze maand in de winkels liggen en de Xperia XZ volgt in oktober.

Reacties (93)

Wijzig sortering
Heel erg jammer van de X Compact. De compact was juist het enige kleinere high end toestel (iphone daargelaten). Nu een mindere processor, plastic behuizing en niet waterdicht. En dat terwijl Sony juist een slag moet slaan op de mobiele markt.
Nog steeds geen waardige opvolger van een Z1 Compact, wanneer deze nog een goede accu heeft...
Is de Z5 compact geen waardige opvolger dan? Mijn moeder heeft die mobiel en ik moet zeggen dat het een zeer strakke, vlotte mobiel is met een uitstekende camera.
Wat Ewivis wil zeggen is dat je geen X Compact (of Z5 Compact) koopt als je nog een goed werkende Z1 Compact bezit. De Z5 is feitelijk niet meer dan een kleine upgrade en de X Compact wordt met deze specs gewoon een midrange telefoon.

Jammer hoor, Sony gaat nu feitelijk hetzelfde doen als Samsung in het verleden deed met hun Galaxy S mini's: de specs hebben niks te maken met de flagship modellen waar de telefoons van afgeleid zouden moeten zijn.
Inderdaad, of je moet als uit de reviews gaat blijken dat de camera top is hem daarom willen vervangen.
Heb zelf de z3 compact al bijna 2 jaar en was tot en met android 5.1 zeer tevreden. Nu met update naar 6.01 en Stamina terug is het niet best meer. Apps die niet syncen of slecht werken zelf als je ze in de uitzondering plaatst. Stamina staat dus uit bij mij.
Ik vind daarom software ook een belangrijk issue en dat heeft Sony niet voor elkaar. Straks met nougat schijnt de doze functie ook te werken na scherm uit maar de z3 c krijgt geen nougat. :'( 
Heb je na de upgrade wel een volledige reset uitgevoerd, men onderschat het effect van major upgrades bij Android toestellen. Als de reset wordt uitgevoerd dan zijn een hoop bugs vaak verdwenen. De oude koppelingen worden verwijderd die niet nodig zijn. De telefoon zal anders deze slechte koppelingen blijven gebruiken en foutmeldingen geven.
Heb je na de upgrade wel een volledige reset uitgevoerd, men onderschat het effect van major upgrades bij Android toestellen. Als de reset wordt uitgevoerd dan zijn een hoop bugs vaak verdwenen. De oude koppelingen worden verwijderd die niet nodig zijn. De telefoon zal anders deze slechte koppelingen blijven gebruiken en foutmeldingen geven.
Jazeker, alles leeg omdat het niet meer ging maar als je op de forums kijkt zijn er veel met dezelfde problemen.
Van de week gefietst met de app my routes met stamina aan met uitzondering ingeschakeld. De app start maar record niet omdat de gps uitgeschakeld werd. Stamina uit en alles werkt weer.

[Reactie gewijzigd door jandeman63 op 7 september 2016 10:35]

Stamina mode werkt compleet anders op 6.01. Dit vanwege het feit dat Google nu zelf betere energy beheer in stand-by heeft geimplementeerd wat in princiepe deed wat Stamina voor Android 4.x en 5.x was. Ben even de naam kwijt hoe Google dit noemt. Maar je ziet die benaming niet terug op je Xperia.

Lees de Stamina mode tool tip/info scherm eens goed door. Stamina mode is nu JUIST dat hij compleet NIET synced en je performance van de SOC omlaag gooit etc. etc. etc. m.a.w de low power mode van stamina voorheen. Dus dit is volgens design.

Applicaties whitelisten kan je dus ook niet in stamina mode meer doen zoals voorheen, je kan apps wel whitelisten voor de Google battery optimization. En dat is dus onder : Battery->Klik op de 3 knopjes rechtsboven->Battery optimization->Apps
Al moet ik zeggen in de praktijk werkt het intelligent genoeg dat ik nooit aanpassingen heb moeten doen, en is mijn battery leven na pas 2 weken van factory reset weer wat het was met stamina mode voorheen. De meeste mensen onderschatten hoelang het duurt voordat je telefoon een beetje "in the swing of things" is.
Twee weken is toch echt minimaal, en in die 2 weken moet je niet andere batterij besparende modi gebruiken.

Zelf heb ik ingesteld dat Stamina mode ingaat als mijn batterij op 15% zit, zodat als ik op s'nachts met de bus naar huis ga m`n telefoon nog een veredelde MP3 speler is voor de final home stretch. Dan boeit het me ff niet dat ik geen mails etc. binnenkrijg.
Heb je het toevallig over Google Doze?
Ik heb op mijn Z3c (dezelfde setting als voor de Z5c). De oplaadfunctie aan staan:
Intstellingen ->Over de telefoon ->Status ->Oplaadoptimalisatie aan. Het lijkt erop dat de accu daardoor op een dag ook langer meegaat. Het opladen gaat echter wat trager, maar dat doe ik alleen 's nachts.

De stamina-modus staat bij mij ook altijd aan en ik heb het nu bijna 1 week draaien. Ik merk niet dat apps of mailtjes niet goed binnenkomen en ik heb nogal wat syncs aan staan. Tot op heden ben ik tevreden met de laatste release van Sony: 23.5.A.1.291
Het heet Doze. Sony geeft helaas aan dat je de apps die je niet onder stamina wilt laten vallen moet whitelisten. Voorheen kon dat niet toen er nog geen Stamina was onder 6.01 dus Sony gaat er vanuit dat het zo moet werken. Onder nougat gaat Doze waarschijnlijk meteen werken bij screen off. Nu pas na een half uur stilliggen en Tja dat gebeurt alleen s`nachts bij mij.
Ik ben zelf niet zo tevreden over de z5 compact buiten het feit dat ik echt een fan ben van Sony toestellen.. Ik had liever de z3 compact gehad ten opzichte van de z5 compact denk ik. De glazen achterkant was snel gebarsten.. Hij wordt rustig een graadje of 60-70 in je broekzak en het scherm is ook niet te vergelijken met een van de amoled schermen van Samsung helaas.. De zware processor zorgt voor ongebalanceerde performance en de microfoon heeft het ook een tijdje eventjes niets gedaan.. verder zijn de camera en de fingerafdrukscanner een uitvinding idd.. maar al om al denk ik beter af te zijn geweest met een 0,5 inch grotere s6 die destijds het zelfde kosten.
Voor de camera kwaliteit hoef je niet zo zeer te upgraden van de Z1c naar de Z5c. Het verschil is minimaal. Ik vraag me wel af hoe goed de Xc camera zal zijn in de praktijk. Hij kwam bij mij in ieder geval wel goed over in de korte tijd dat ik hem bij me had.

Hier nog een shoot-out van de Compact series:
Kiswum.com: Foto vergelijking Xperia Zx Compact serie
Laten we hopen dat er ook een Xperia XZ: compact komt
Inderdaad, hoewel ik eerder dit jaar de Z5C heb aangeschaft (had eerder een Z1C) en voorlopig dus wel goed zit, hoop ik dat Sony in de toekomst weer met een echte high-end compact toestel-lijn komt. De markt van 5"+ high-end toestellen is al behoorlijk verzadigd, maar als Sony echt stopt met t maken van goede compacts, is Apple de enige speler op die markt en ik zal nooit een Apple kopen.
Ja inderdaad het was de enige high end mid sized smartphone serie. En die hebben ze nu eigenhandig de nek omgedraaid. Hoe dom kan je zijn....
Nu is het niets meer dan een GXc of een Galaxy mini. Eerst had je echt meerwaarde door de highend hardware en behuizing.

Ik denk dat huizige Z1C tm Z5C bezitters deze links zullen laten liggen. En mensen die in die klasse iets zoeken gaan denk ik niet zo maar over stappen naar Sony als ze nu bij Samsung zitten.
Mijn gevoel zegt dat ze dit klanten gaat kosten ipv opleveren.

Hopelijk zien ze dat in en wordt de volgende Compact weer echt high end.
Je weet natuurlijk niet of Sony die Z Compact niet gaat brengen in een later stadium. Ik denk dat ze met de X een 'gewone' lijn willen neerzetten die voor iedereen is die gewoon een degelijk toestel wil zonder de hoofdprijs ervoor te betalen. Niet iedereen is bereid flink bij te betalen icm een abonnement en tenzij je high end games speelt, mis je aan een 650 helemaal niets voor het reguliere gebruik. Zeker als de camera ook min of meer on par is met de high end.

Dat er qua losse verkoop betere opties zijn heeft Sony niet zoveel boodschap aan. De grootste afnemers zijn providers. De losse verkoop via reguliere retail verdienen ze niet zo veel aan.
De Snapdragon 650 is niet zoveel trager dan een 810, aangezien de 810 teveel throttlde. Ik weet uit benchmarks dat de 650 in ieder geval sneller is dan een 808 wat voor mij voldoende is. Ben zelf wel minder blij dat het toestel niet waterdicht is. Even uitkijken naar een directe vergelijking met de Z5c om het prestatieverschil, batterijduur, camera enz te zien en dan maak ik een keuze.
Ik heb het al eerder gezegd in de vorige berichten, maar de X compact biedt nauwelijks een meerwaarde tegenover de Z5 compact. De X is dan ook echt een compacte versie van de Xperia X en we weten allemaal hoe Tweakers over die telefoon dacht (prijsstelling en prestaties). Het zijn beide telefoons die niet meer high end te noemen zijn, maar zitten gewoon in de mid-range categorie.

Doordat de telefoon in de mid-range categorie zit, moet je er rekening mee houden dat hij ook zo door Sony zal worden behandeld. Het aantal updates/upgrades zal zeer waarschijnlijk lager liggen dan bij de Xperia X Performance en XZ. Ik vermoed zelfs dat de Xperia X compact uiteindelijk end-of life zal zijn met precies dezelfde software versie als de Xperia Z5c. De Z5c zal op dat moment 2,5 jaar updates hebben ontvangen en de Xc zal vanaf dit moment nog 1,5 jaar updates ontvangen. Dit zijn puur speculaties van mijn kant. In het voorjaar van 2018 weten we of ik gelijk had of niet ;)

De enige voordelen van de Xc tegenover de Z5c zijn het werkgeheugen en de nieuwe camera technieken. De prijs ligt voor beide telefoons rond de €425,-.
Qua snelheid is de Snapdragon 810 beter dan de Snapdragon 650. In de praktijk zul je dat nauwelijks merken, maar voor fanatieke gamers is dat iets om in het achterhoofd te houden.

Vergelijking X, Z5c & Xc
https://tweakers.net/pric...are/490613;460997;581109/

Benchmarks vergelijking van de SD810 vs 650:
http://www.gsmarena.com/a...ompetition-news-17097.php
reviews: Sony Xperia X: midrange-telefoon voor high-end prijs
Ken je dat gevoel?
Dat je op je klompen voelt dat het over en sluiten is met een bepaald bedrijf, maar het bedrijf zelf lijkt te denken dat ze net op doorbreken staan?
Uitkomen met een Xperia compact, maar dan niet waterdicht, met een bescheiden resolutie, met een bescheiden processor, en in plastic-met-een-moeilijke-naam...
Ken je dat gevoel, dat mensen al jaren roepen dat het gedaan is met een bedrijf, maar dat ze 8 jaar later nog steeds in de markt zijn? Dit soort posts komen al voorbij sinds de Xperia X10 :)
Zeker, da's een goed punt.
Gelukkig is Sony een groot bedrijf, en blijkt de telefoontak diepe zakken te hebben. En in een markt waar de toestellen toch wel erg sterk op elkaar lijken, vind ik Sony nog lekker onderscheidend. Laat ze vooral doorgaan!
Maar hun grootste USP was de laatste jaren toch de beschikbaarheid van een highend compact toestel met een premium look and feel. Dat is met deze toestellen niet bepaald versterkt.
Sowieso is het al interessant dat je Sony onderscheidend noemt terwijl een van de grootste kritieken juist is dat dit niet het geval is, ondanks de Compact. Verder is het de vraag of ze niet alsnog met een Z Compact komen en hoe dat ding wereldwijd het gedaan heeft. De trend is immers om groter te gaan, en de meeste mensen die een high end toestel kopen gaan ook voor een groot toestel. De vraag is of Sony daadwerkelijk de kleine groep mensen die voor een kleiner toestel willen gaan heeft weten te pakken in een mate dat het toch commercieel goed voor ze uitgepakt heeft.
Ben een enorm grote Sony fan (en Apple for those that matter :P) maar hun strategie op de mobiele markt snap ik al een paar jaar niet meer. Men zou minder telefoons maken (graag 1 of 2 per jaar Sony!), het waterdicht zijn was net een van de dingen die de telefoons hadden en nu komen ze met dit? Ongelooflijk, vraag me af wie die beslissingen maakt bij dat bedrijf, echt heel jammer dit.
De smartphone en tv zak hebben al heel lang geen uitzicht meer om een keer dikke winst mee te maken. Als ze quit spelen elk jaar op beide takken mogen ze tevreden zijn.

Op het moment mogen ze blij dat de playstation tak het zo goed wat ze te danken hebben dat de concurrentie het zich lekker makkelijk maakt.
Wat ik echt jammer vind is en meer fabrikanten doen dit, dat telefoons met 8 of 16gb aan opslag vol zetten met apps die bijna geen hond gebruikt en ook nog geen eens te verwijderen zijn.
In het verleden werd wel geroepen "dit is om de prijs lager te houden".

Maar goed, Sony zet best mooie telefoons in de markt.
Maar het blijft Sony.
De nutteloze apps vallen nog wel mee. Het is irritant dat iedere fabrikant z'n eigen cloudopslag e.d. pushed, maar je kunt het uitschakelen. Veel irritanter is de beperkte hoeveelheid werkgeheugen. Wanneer dit model 4GB had gehad, had ik het wel overwogen, maar nu is het nauwelijks een upgrade t.o.v. de Z5c. Die heeft met 2GB echt veel te weinig geheugen. 3Gb is natuurlijk beter, maar het is de vraag of dat zo blijft na een upgrade naar Android N.
De bloatware in Android zou nog lang niet zo storend zijn als Android niet een betere manier had om een externe SD beter te betrekken bij het systeem. Dat in combinatie met bepaalde apps die ook niet op een SD kaart geinstalleerd kunnen worden, zorgen er wel voor dat opslag snel een probleem wordt. Als ze dat nu eens zou veranderen, is er wat mij betreft geen probleem meer.
Op Sony telefoons staat niet heel veel bloatware, ieder geval geen gigs.
Neem mij niet kwalijk, maar ik heb hier Xperia Aqua M4 van de 4gb voor apps is de helft ingenomen door, door Sony aangebrachte apps. En die zijn niet te verwijderen.
Dan heb je waarschijnlijk wel een Sd slot waar je andere dingen op kan zetten als je daar een kaart in hebt zitten. Overigens is 4gb evengoed erg weinig opslag
Er zit inderdaad een SD slot op, maar je mag geen apps op een SD kaart van Sony zetten.
Net als bij de rest van de grotere merken, zoals Samsung en vul maar in.
Die Aqua M4 was eerst van mijn zoon, die liep al snel tegen dit probleem.
Papa heeft toch twee Huawei telefoons, misschien wil papa wel ruilen was het idee van mijn vrouw.
Kinderen hebben de toekomst en je doet er bijna alles voor ;) (Dat zeggen wij natuurlijk niet).
Telefoon geruild, zijn SD kaart ook in de Huawei P8 met Android 6. Apps en spelletjes weer geïnstalleerd, die van Huawei wel op een SD kaart mogen, zolang de apps dat ook wil en kan.
Ruimte genoeg heeft hij nu.
Op de Aqua staan maar een paar zelf geïnstalleerde apps en de rest is allemaal mukt waarvan Sony denkt dat je nodig hebt. Amazone Shopping, AR entertaimen, AR-Focus, AR....., Sony News, Sony PS1296 app, Sony pictures apps, File c
Dat is dan een erg vervelende beslissing van Sony en andere merken. Bij mn htc 2 jaar geleden kon ik ook gewoon op de sd installeren.

Het is dus het overwegen waard om een custom rom zonder bloatware op je telefoon te draaien.
Dat zou inderdaad een optie zijn om een custom rom erop te zetten. Dan gelijk android 6. Dat ik er zelf niet aan gedacht heb. _/-\o_
Dat is natuurlijk relatief. Bloatware is enkel bloatware als je het niet wil hebben. Anders is het gewoon 'functionaliteit'...
Nee maar wat erop staat zeurt wel aan je hoofd en update ook elke keer en neemt ruimte in.
Je kunt al die apps als het goed is gewoon deactiveren, dan updaten ze ook niet meer en nemen ze dus alleen de ruimte in zoals bij een clean install
Het ging nou juist om die ruimte. Als je nog maar 10,8 gb (gemiddelde op android zie link hierboven ergens) van de 16 overhoud dan is dat toch gewoon vervelend? Dat is toch fiks minder dan "geadverteerd"
Bij mn Nexus 5 houd ik ongeveer 12.5 gb van de 16 over. Ze zeggen bij de verkoop van de telefoon niet hoeveel effectieve ruimte je over hebt, maar gewoon het totaal, wat ook logisch is. Als je een computer /laptop koopt met een ssd van 128 gb daarin zeggen ze ook niet dat daarvan "maar" 100gb van overhoudt omdat Windows en voorgeïnstalleerde apps de rest van de ruimte inneemt. En ze zeggen al helemaal niet dat je over een halfjaar tot een jaar nog maar 80-90gb over hebt omdat Windows dan gegroeid is door updates.

Het is gewoon een hardware spec. Niet een waarde die aangeeft hoeveel je kunt gebruiken. Net als dat je telefoon wat langzaam zou kunnen zijn als de cpu laag is geklokt. Daar kun je ook niks aan doen en daar kies je voor. Inmiddels weet denk ik iedereen wel dat je niet 100% van de opgegeven ruimte zelf kunt gebruiken.
Dat is zeker waar. Alleen heb je bij computers af fabriek meestal nig behoorlijk veel ruimte vrij in verhouding met een smartphone. Veel budget toestellen hebben maar enkele honderden MB's en dat is met FB, whatsapp en nog wat kleine apps en foto's zo vol.

Uitgaande van de pc is het een paar procent die je vaak kwijt bent aan standaard dingen als windows en wat basic apps terwijl het bij telefoons (ook high-end) toch gauw richting tientallen procenten gaat. Daarom heeft de consumenten bond een zaak aangespannen.
Ik heb even alle apps geteld die ik niet kan verwijderen (inclusief alle google / noodzakelijke android apps), en dan kom ik op 2047mb op een Z1 Compact, niet echt bloated lijkt mij. De meeste mb's zitten in Play Services / Store / Google +
En dat haal je uit welke bron? Ik kan bovenstaande niet vinden hoor en het klinkt erg absurd weinig?
Ik kan het artikel hier ook niet meer vinden. Waardeloze zoek mogelijkheden hier geven allerlei vage irrelevante resultaten terug. Iig heeft de consumentbond Apple aangeklaagd voor het feit dat ze adverteren met 16GB, maar dat je door de software en apps netto veel minder overhoud. Appl was hierin toendertijd nog de minst erge volgens het lijstje en daar was dus ook een fikse discussie over hier waarom ze dan niet een Sony aanpakten omdat die vele malen erger waren.

In dat opzicht is de opmerking van Dtsonline dus geheel ontopic. Ik zal kijken of ik vandaag het juiste artikel nog kan vinden. De tabel waar PCMweb naar linkt is helaas verwijderd: https://www.consumentenbo...extra/vrije-opslagruimte/ <-- 404

http://www.pcmweb.nl/nieu...agruimte-smartphones.html

Als ik dit zo lees denk ik echter dat ik mij vergist heb met het 8GB model. Ik zal dat iig even aanpassen.
Thnx voor de update, dat klinkt idd wat plausibeler :)
De combinatie van laser-, contrast- en fasedetectie-autofocus moet ervoor zorgen dat de Xperia XZ vrijwel altijd goed scherpstelt.

Laser-focus, cool. Ik had vele jaren terug (2004) een Sony DSC-V3 compactcamera. Die had als feature ook laser-focusing en dat werkte heel erg goed. Hij projecteerde met die laser een raster waarop scherpgesteld werd. Dat werkte dus ook in totale duisternis. (Een andere feature was night vision) Bij mijn weten is dat nooit meer gebruikt in andere camera's.
"Dat werkte dus ook in totale duisternis"

Dan krijg je dus foto's waarop niets te zien is, maar dat tenminste wel haarscherp :)
Ja, mooi!
Nee, vervolgens ging bij de foto indien gewenst de flits af, of je fotografeerde in night vision modus (met infraroodlampje). Maar het was heel handig bij partyfotografie, waar het licht tussen scherpstellen en afdrukken totaal anders kan zijn.
Op je Sony zat gewoon een AF assist beam, zoals die op elke externe flitser terug te vinden is sinds laatste 30 jaar.

Zit standaard niet op camera's omdat het dus bijna altijd op een externe flits zit. Aangezien je in het donker sowieso een flits gebruikt... je snapt het. Camera's zelf hebben wel een gewone lamp om wat te helpen als er geen flits op zit. Of gebruiken de internet flitser zélf als AF hulp door hevig te flitsen tijdens het focussen (bijzonder irritant) Ik weet dat de goedkopere DSLR's van Canon dit deden of doen.
Spijtig dat ze deze kant op gaan met hun mobile tak. Met de dalende verkoopcijfers is er natuurlijk minder beschikbaar voor R&D, maar dit gaat wel erg snel berg af. Na de aankondiging van de x-compact heb ik de Z5 Compact gehaald ter vervanging van mijn M4 aqua (Sony), omdat ik de camera nooit gebruik. Mocht je op zoek zijn naar een compacte telefoon met goede batterijduur en foto's niet belangrijk vinden, kijk eens naar de Z5 Compact in plaats van de X-compact.
De z5 Compact maakt toch prima fotos?
Geen enkele mobiel maakt imo prima foto's. Leuk genoeg om op whatsapp te delen maar thats basically it.
Er zijn anders genoeg bekende persfotografen die fenomenale kiekjes hebben gemaakt met een iPhone of samsung Galaxy toestel. We gaan vanavond zien wat Apple dit keer te brengen heeft maar dat alleszins niet whatsapp kwaliteit zijn.
Goed punt, de camera's in telefoon zijn verreweg goed genoeg om mooie foto's mee te maken. Technisch gezien zijn er veel betere camera's natuurlijk maar mooie foto's hebben vanaf een zeker niveau imho niet zoveel meer met de technische capaciteiten van een camera te maken.
Wat erg logisch is want hij is goedkoper en op bijna elk vlak sneller/beter.
Ik denk dat veel tweakers de stap van SD820 naar SD650 niet kunnen waarderen. Dit is volgens mij het enige kleine android toestel met een high end chip.
Ik vind dat Sony en reviewers van deze telefoons beter moeten toelichten waarom deze toestellen zijn zoals ze zijn.
Als je kiest voor een andere soc en materiaal keuzes dan moet je dat toelichten. Zeker Sony met hun telefoon geschiedenis van de Z lijn.
Tweakers zou een een goed gesprek met Sony moeten hebben over hun keuzes en waar ze naar toe willen. Nu krijg je alleen maar speculaties over hun toekomst of dat nu terecht is of niet.
Afzeiken vinden veel mensen geweldig en is makkelijk om te doen dus Hup Tweakers! Sony telefoons vind ik te belangrijk op het oog van meer concurrentie om je er zo gemakkelijk van af te maken.
Niet meer dus.. Dat was de compact serie in vorige iteraties :P
Weten jullie ook waar de XZ de NFC chip heeft zitten?
Bij de X Performance zat hij aan de voorkant want niet heel handig lijkt te zijn..
Als ik eerder had geweten dat de XZ uit kwam had ik daarop gewacht en niet de Z5 gekocht denk ik.
Volgens reviews op Youtube weer aan de voorkant. Top linkerkant van de voorkant. Onhandig dus van sony
Ik snap de zet eerlijk gezegd ook niet helemaal maar gezien dat de 650 al een "oudere" soc is verwacht ik dat hij dus in de X compact is gezet wegens directe beschikbaarheid, vandaar dat deze dan ook sneller in de schappen zal liggen dan de XZ.

Andere punt kan zijn :
Naamgeving: X compact en geen x performance compact of XZ compact, en over die laatste - de enige reden die ik zie waarom hij dezelfde bouw heeft als de XZ inclusief sensoren etc. is omdat je anders nog gekkere gezichten krijgt gezien dat ze samen gepresenteerd zijn.

En over dat er geen Snapdragon 820 in zit, ik zal even heel voorzichtig een soort van citeren wat naar mijn idee toch wel een meerderheid Tweakers altijd zeggen "performance is al jaren goed, geef mij liever een grotere batterij". Nu weet ik dat de Snapdragon 820 een nieuwer procédé heeft maar wat is nu het probleem met de performance dan? Ik zie het probleem niet echt :p je krijgt een gelijkwaardige prestatie als dat de 810 neerzet tegen een lager verbruik (if i'm right) en nieuwe features.

Kortom: niet een slimme zet maar zeker niet on-logisch

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Inoble op 7 september 2016 09:37]

Nu weet ik dat de Snapdragon 820 een nieuwer procédé heeft maar wat is nu het probleem met de performance dan? Ik zie het probleem niet echt
Het 'probleem' is dat veel Tweakers (inclusief ik) bepaalde verwachtingen hebben bij de aankondiging van een nieuwe telefoon uit de Compact-serie die niet worden waargemaakt. Bij de Z1C, Z3C en Z5C kreeg je elke keer de nieuwste en snelste Qualcomm SoC in een kleine telefoon. En elke keer kwam er weer de opmerking over dat die specs overkill waren. Tot een zekere hoogte was dat ook zo, alleen als je zoals ik 3-4 jaar met een telefoon doet is de beste SoC wel fijn. Mijn Z1C voldoet nu nog prima, en dat komt onder andere door de SoC die de steeds zwaardere apps nog goed draait.

In het geval van de X Compact is het voor de kritische Tweaker niet alleen de iets minder snelle SoC wat een domper is, maar ook het feit dat deze een stuk oudere technologie gebruikt. Juist omdat de 820 op 14nm is geproduceerd kan deze efficiënter werken dan de 650 op 28nm.
Laad je je telefoon bijvoorbeeld elke nacht op, dan zal hij bij een capaciteit van 90 procent stoppen en de laatste 10 procent er pas bij laden net voordat je opstaat. Dat tijdstip wordt vermoedelijk na een aantal dagen bepaald aan de hand van de bewegingssensor.
Waarschijnlijk zal het eerder zijn wanneer je de telefoon van de lader haal. Waarom moeilijk doen als het simpel kan :P
Nog makkelijker is gewoon om te kijken naar wanneer iemand zijn wekker heeft gezet.
Dat is alleen makkelijker áls iemand zijn wekker zet. En dan ook nog eens op zijn telefoon.
Ik zou niet weten waar ik hem anders op moet zetten.

Maar vraag me wel.af of dit zo goed is. Mijn huidige telefoon is altijd op 100% vanaf halverwege de nacht.

Wat als je 3x per week om 9:00 opstaat en 4x oer week om 7:00? Met wisselende dagen? Ik heb geen zin in een telefoon die verwacht dat ik om 9:00 opsta en vervolgens een 90% volle accu heb voor een drukke dag...
Dat logt ie allemaal, wanneer je een verschillend ritme hebt gaat hij dat onthouden en wanneer jou patroon bijvoorbeeld niet een eenmalige week was dan zal hij zich daarop aanpassen, tijdens mijn stage had ik bijvoorbeeld ook via Google now 's ochtends de temperatuur in beide steden en de reistijd met eventuele vertraging.
Een wekker? Of in mijn geval mijn goeie oude Nokia die ik voor het werk nog steeds gebruik, de batterij van dat ding gaat lekker lang mee.

Maar deze functie lijkt me inderdaad niet handig voor mensen die op de meest onregelmatige uren werken en dus ook slapen.
Inderdaad daar ga je met je ploegendienst.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee