Huawei heeft een behoorlijk assortiment aan telefoons, maar kon nog wel wat versteviging in het midrange-segment gebruiken. Tijdens de IFA-elektronicabeurs in Berlijn onthulde de Chinese fabrikant een nieuwe smartphonelijn die daarvoor moet gaan zorgen: Nova. Met deze telefoons zet Huawei in op een mooi en strak ontwerp, redelijke specificaties en veel nadruk op de camera, vooral die aan de voorkant. Het model dat wij in de Benelux zullen krijgen, is de 5"-variant. Er bestaat ook een grotere Plus-versie, maar die komt vooralsnog niet hier uit.
Het eerste wat opvalt als je de Nova ziet, is dat het ontwerp overduidelijk gebaseerd is op dat van de Nexus 6P. Dat is niet gek: Huawei was immers de fabrikant die de 6P vorig jaar in opdracht van Google maakte. Het zou ons niet verbazen als Google een tijd lang het alleenrecht op het ontwerp had en Huawei het nu een jaar later ook voor zijn eigen telefoons mag gebruiken.
Wat ons betreft past het ontwerp nog iets beter bij een kleiner formaat telefoon, zonder daarbij de Nexus 6P tekort te willen doen. Het toestel is aan de achterkant naar de zijkanten toe afgerond. Samen met de compacte behuizing zorgt dat ervoor dat hij erg lekker in de hand ligt en ook heel handzaam is. Ook op de bouwkwaliteit lijkt niet beknibbeld.
Aan de onderkant van de Nova zit een usb-c-poort, een feature die welkom is in het middenklassesegment, en betere overdrachtssnelheden en kortere laadtijden mogelijk maakt. De vingerafdruksensor zit op de achterkant en beschikt over iets dat Huawei 3D Fingerprint noemt, waarbij er ook gekeken wordt naar de hoogte van de richels op de vinger. Dit zou naast sneller vooral veiliger zijn, maar dat hebben we niet kunnen testen, omdat dit softwarematig geblokkeerd werd tijdens de demosessie.
Helaas heeft de Huawei Nova geen oledscherm, zoals zijn grote broer de Nexus 6P, maar de 5"-lcd met full-hd-resolutie is op het eerste gezicht ook niet onverdienstelijk. De kijkhoeken zijn goed en de maximale helderheid lijkt prima.
Net als bijvoorbeeld de Moto Z Play bevat de Nova een octacore-Snapdragon 625-soc, die draait op 2,0GHz. Deze is duidelijk gericht op midrange-telefoons en heeft dan ook geen high performance-kernen, enkel acht keer de Cortex A53. Het geheel wordt op 14nm bij Samsung gebakken, wat gunstig is voor het stroomgebruik ten opzichte van andere midrange-socs, die vaak nog op 28nm gemaakt worden. De SoC wordt bijgestaan door 3GB geheugen en 32GB opslag. Bij onze korte hands-on en stresstest ondervonden we kleine haperingetjes, maar niets wereldschokkends. Wat wel wat afbreuk doet aan het gevoel van snelheid bij dit toestel zijn de wat langzame animaties, al zijn die natuurlijk zelf aan te passen.
De keuze voor een Qualcomm-chip is opvallend, omdat Huawei normaal gesproken de eigen Kirin-socs inbouwt. Voor wie niet gelukkig wordt van de softwarelaag die de fabrikant over Android drapeert, zou dat goed nieuws kunnen zijn; Qualcomm staat erom bekend dat het veel bijdraagt aan de openbare broncode van Android en die openheid zorgt ervoor dat het maken van custom roms net wat makkelijker is.
In de software van de Huawei Nova kwamen we een paar nieuwe features tegen. Zo is er een Eye Comfort-modus, die net als bijvoorbeeld bij de Night Shift-modus van Apple het blauwe licht filtert. Helaas kun je niet bepalen hoeveel er gefilterd wordt. Ook zou het toestel een Auto Color Temperature-modus hebben, maar daar hebben we verder geen uitleg over kunnen vinden en ook in de instellingen niets over teruggevonden. De term suggereert dat de kleurtemperatuur van het scherm wordt aangepast aan het omgevingslicht.
De accucapaciteit van de Nova is 3020mAh, een prima hoeveelheid voor een toestel dat maar 7mm dik is en een 5 inch-scherm heeft. Volgens Huawei kun je er vijf uur lang Pokémon Go mee spelen. Wij gaan dát waarschijnlijk niet testen, maar zullen natuurlijk wel onze gebruikelijke tests op de telefoon loslaten zodra hij binnen is.
Achter op de Nova zit een 12-megapixelcamera, met een pixelgrootte van 1,25 micron, diafragma van f/2,2 en fasedetectie-autofocus, die 4k-video kan opnemen. We hebben de kans gezien een aantal foto's te nemen op locatie, maar de resultaten zijn niet eensluidend, wat gezien de omstandigheden op een beurs ook niet gek is. Ook hier zullen we zeker op terugkomen in de review.
De focus van Huawei ligt bij dit toestel overigens meer op de selfies en de 8-megapixelcamera aan de voorzijde heeft dan ook een groter diafragma, van f/2,0. De fabrikant had tijdens zijn persconferentie op de IFA zelfs een fashionblogger uitgenodigd om te betogen dat de selfiegeneratie er goed aan doet om zichzelf veelvuldig te fotograferen, omdat je daar meer zelfvertrouwen van zou krijgen en dus gelukkiger van wordt. De bekende Beautymodus is bij de Nova dan ook opgeleukt door diverse make-up-modi, die in real time lipstick, oogschaduw en nepwimpers aanbrengen.
Het zijn overduidelijk features die voor de thuismarkt van Huawei ontworpen zijn en we vragen ons sterk af of veel Europeanen ermee aan de slag gaan. Wij zien liever dat die extra softwareontwikkeling gestoken wordt in het tijdig updaten van toestellen naar nieuwe Android-versies.
Afgaande op onze eerste indrukken lijkt de Huawei Nova een prima toestel voor wie innovatie niet het belangrijkste vindt, maar wel redelijke specificaties wenst en een mooi ontworpen en compacte smartphone zoekt. Hij is vanaf oktober in Nederland te koop voor 400 euro, wat iets aan de hoge kant is gezien de toestellen die je ook voor deze prijs kunt kopen. Toch zijn we erg benieuwd hoe de Nova in het dagelijks gebruik bevalt. Als de prijs iets zakt, zou dit namelijk een prima midranger kunnen zijn.