Officieel wilde TP Vision er niets over vertellen, maar het was al een poos duidelijk dat er achter de schermen gewerkt werd aan een Philips-oledtelevisie. Ook was al duidelijk dat daar dan een oledpaneel van LG Display in zou komen. Wat we vooral nog niet wisten, was de introductiedatum. Op donderdag 1 september kwam tijdens de Philips-persconferentie op de IFA in Berlijn een einde aan alle geheimzinnigheid en werd de eerste oledtelevisie officieel aangekondigd.
Het nieuwe model heeft de sprekende naam 901 meegekregen en doet daarmee, voor de wat ouderen onder ons, denken aan de beroemde Bose 901-luidsprekers of de Porsche 901-sportwagen, die we tegenwoordig onder de naam 911 kennen. Beide zijn legendarische producten die in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn geïntroduceerd, maar tot op de dag van vandaag onafgebroken zijn geproduceerd. Het is zeer twijfelachtig of deze tv dezelfde legendarische status bereikt als zijn naamgenoten, maar wie weet wordt dit model wel zo succesvol dat het tientallen jaren later nog wordt gemaakt.
Het model dat bij ons in de Benelux te koop zal zijn, heet officieel overigens 901F, waarbij de F staat voor flat; het is dus een tv met een plat scherm. Op de IFA wordt ook de 901C-variant getoond met een, zoals je wellicht al geraden had, gebogen scherm. Dit model zal bij ons niet te koop zijn, omdat eerdere gebogen Philips-modellen niet erg populair bleken. Dit soort berichten horen we overigens ook van andere fabrikanten, met uitzondering van Samsung, waarmee de trend van gebogen televisies over z'n hoogtepunt heen lijkt te zijn. In eerste instantie krijgt de tv een beelddiagonaal van 55 inch en later komt er ook een 65"-versie.
De 901F heeft een uhd-paneel waarmee hdr kan worden weergegeven volgens de hdr10-standaard die bijvoorbeeld op ultra-hd-blu-ray wordt gebruikt. Zoals je van een Philips topmodel mag verwachten, is er Ambilight aanwezig, al betreft het hier de driezijdige variant, die aan de onderkant niet voorzien is van gekleurde leds. Uiteraard draait ook deze tv Android TV van Google, aangedreven door een verder niet benoemde quadcore-soc.
De 901F is duidelijk herkenbaar als een Philips-tv, dat zit hem vooral in de vormgeving van de poten die aan weerskanten van de behuizing zijn gemonteerd. Dit ontwerp, dat we van eerdere modellen kennen, was in eerste instantie in het leven geroepen om de vierzijdige variant van Ambilight mogelijk te maken en we vinden het dan ook een gemiste kans dat deze tv driezijdig Ambilight heeft meegekregen, waardoor het onder de tv donker blijft. Desondanks zien de Ambilight-effecten er mooi uit, zeker als er veel zwart in beeld te zien is lijken de kleuren van Ambilight nog intenser.
Doordat er bij oledtelevisies geen backlight nodig is, kunnen ze zeer plat worden gemaakt. De dikte wordt eigenlijk vooral bepaald door de benodigde stevigheid. De 901F is aan de randen dan ook nauwelijks dikker dan een halve centimeter en dat ziet er gelikt uit. Uiteraard is er ook ruimte nodig voor de elektronica die het paneel aanstuurt en dus is de kast onderaan een paar centimeter dikker. Rondom het scherm loopt een verchroomde rand, die mooi aansluit bij de verchroomde poten. Onder het scherm zit het luidsprekersysteem, dat eruitziet als een separate soundbar. Schijn bedriegt, want de luidsprekers kunnen niet worden afgenomen. Dat is natuurlijk jammer als je liever een extern audiosysteem gebruikt.
Volgens TP Vision is het een 6.1-luidsprekersysteem. Dit zou betekenen dat er zes fullrange audiokanalen aanwezig zijn plus een kanaal met een beperkt bereik voor de lage tonen. Dat is echter niet niet het geval. Er zijn weliswaar zes losse drivers aan de voorzijde zichtbaar, maar deze worden in twee groepen aangestuurd en vormen dus een normaal stereopaar. Er is ook een basluidspreker ingebouwd, maar of hiervoor een apart kanaal wordt gebruikt of dat de lage tonen van het stereopaar er simpelweg naartoe worden geleid, is niet duidelijk. Het is dus een 2.0 of een 2.1-luidsprekersysteem. Hoe het klinkt, konden we op de beursvloer niet beluisteren, maar naar voren gerichte luidsprekers zorgen over het algemeen voor een goed stereobeeld en duidelijk verstaanbare stemmen.
Zoals alle andere high-end modellen van Philips draait de 901F Android TV van Google. Dat is een prettig onderscheid ten opzichte van de oledmodellen van LG, die allemaal webOS draaien. Er is helemaal niets mis met webOS, maar het app-aanbod van Android TV is vele malen groter. Ook vinden we de ingebouwde Google Cast-ondersteuning van Android TV een erg handige feature, die veel gebruiksgemak toevoegt aan de tv. De afstandsbediening was niet op de beursvloer aanwezig, maar TP-vision vertelde ons dat de bestaande dubbelzijdige Philips-afstandsbediening met microfoon en aan de achterkant een mini-qwerty-toetsenbordje zal worden meegeleverd.
Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn; die is, zoals we van oled gewend zijn, fenomenaal goed. Het gebruikte paneel is afkomstig van LG en dat betekent ruwweg dat de prestaties zeer vergelijkbaar zijn met de eigen tv's van de Koreaanse fabrikant. Het beeld heeft, doordat de pixels afzonderlijk uitgeschakeld kunnen worden, een perfecte zwartweergave en een enorm groot contrast. Hierdoor lijken de kleuren van het scherm te spatten en zien hdr-beelden er zeer overtuigend uit. Ook zijn de kijkhoeken nagenoeg perfect en is de helderheid zeer uniform. Uiteraard zullen metingen moeten uitwijzen of de kleurweergave netjes volgens de standaarden verloopt, maar zo op het oog beoordeeld is het beeld zeer goed.
Tot nu toe is LG de enige fabrikant die succesvol oledpanelen op televisieformaat weet te produceren. Samsung had een aantal jaren geleden ook een oled-tv in het programma en nog langer geleden verkocht Sony de eerste oled-tv, maar alleen LG heeft de techniek in huis om betrouwbare grote panelen te maken die ook nog eens winstgevend zijn. Dit komt doordat LG in 2009 een aantal patenten van Kodak heeft overgenomen dat destijds om geld verlegen zat. Dit bedrijf was al sinds de jaren zeventig bezig met het ontwikkelen van oledtechniek. Door deze patenten ziet het ernaar uit dat de concurrentie niet snel een antwoord zal hebben. Gelukkig heeft LG Display, het aparte bedrijf dat de panelen fabriceert, inmiddels dusdanig veel productiecapaciteit dat de panelen ook in grote aantallen aan andere televisiefabrikanten dan LG Electronics verkocht kunnen worden.
Tot slot
De eerste indrukken van de Philips 901F zijn zeer positief. Afgezien van het beeldpaneel is alles anders dan bij de LG-oleds: een ander besturingssysteem, een totaal ander ontwerp en een compleet andere bediening. Daardoor is er nu echt iets te kiezen als je een oled-tv wil kopen. De 901F zal in het begin alleen verkrijgbaar zijn in een 55"-beeldmaat, maar later volgt ook een 65"-model. Een precieze introductiedatum is nog niet bekendgemaakt, maar waarschijnlijk staat hij eind oktober of begin november in de winkels. Ook de exacte prijs is nog niet bekend, maar waarschijnlijk komt deze rond de 3500 euro te liggen. Dat is duurder dan het goedkoopste model van LG, maar die tv heeft een veel simpeler luidsprekersysteem. Bovendien beschikt alleen de Philips 901F over Ambilight.