Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 183 reacties

Officieel wilde TP Vision er niets over vertellen, maar het was al een poos duidelijk dat er achter de schermen gewerkt werd aan een Philips-oledtelevisie. Ook was al duidelijk dat daar dan een oledpaneel van LG Display in zou komen. Wat we vooral nog niet wisten, was de introductiedatum. Op donderdag 1 september kwam tijdens de Philips-persconferentie op de IFA in Berlijn een einde aan alle geheimzinnigheid en werd de eerste oledtelevisie officieel aangekondigd.

Het nieuwe model heeft de sprekende naam 901 meegekregen en doet daarmee, voor de wat ouderen onder ons, denken aan de beroemde Bose 901-luidsprekers of de Porsche 901-sportwagen, die we tegenwoordig onder de naam 911 kennen. Beide zijn legendarische producten die in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn geïntroduceerd, maar tot op de dag van vandaag onafgebroken zijn geproduceerd. Het is zeer twijfelachtig of deze tv dezelfde legendarische status bereikt als zijn naamgenoten, maar wie weet wordt dit model wel zo succesvol dat het tientallen jaren later nog wordt gemaakt.

Het model dat bij ons in de Benelux te koop zal zijn, heet officieel overigens 901F, waarbij de F staat voor flat; het is dus een tv met een plat scherm. Op de IFA wordt ook de 901C-variant getoond met een, zoals je wellicht al geraden had, gebogen scherm. Dit model zal bij ons niet te koop zijn, omdat eerdere gebogen Philips-modellen niet erg populair bleken. Dit soort berichten horen we overigens ook van andere fabrikanten, met uitzondering van Samsung, waarmee de trend van gebogen televisies over z'n hoogtepunt heen lijkt te zijn. In eerste instantie krijgt de tv een beelddiagonaal van 55 inch en later komt er ook een 65"-versie.

De 901F heeft een uhd-paneel waarmee hdr kan worden weergegeven volgens de hdr10-standaard die bijvoorbeeld op ultra-hd-blu-ray wordt gebruikt. Zoals je van een Philips topmodel mag verwachten, is er Ambilight aanwezig, al betreft het hier de driezijdige variant, die aan de onderkant niet voorzien is van gekleurde leds. Uiteraard draait ook deze tv Android TV van Google, aangedreven door een verder niet benoemde quadcore-soc.

Philips 901F

De 901F is duidelijk herkenbaar als een Philips-tv, dat zit hem vooral in de vormgeving van de poten die aan weerskanten van de behuizing zijn gemonteerd. Dit ontwerp, dat we van eerdere modellen kennen, was in eerste instantie in het leven geroepen om de vierzijdige variant van Ambilight mogelijk te maken en we vinden het dan ook een gemiste kans dat deze tv driezijdig Ambilight heeft meegekregen, waardoor het onder de tv donker blijft. Desondanks zien de Ambilight-effecten er mooi uit, zeker als er veel zwart in beeld te zien is lijken de kleuren van Ambilight nog intenser.

Doordat er bij oledtelevisies geen backlight nodig is, kunnen ze zeer plat worden gemaakt. De dikte wordt eigenlijk vooral bepaald door de benodigde stevigheid. De 901F is aan de randen dan ook nauwelijks dikker dan een halve centimeter en dat ziet er gelikt uit. Uiteraard is er ook ruimte nodig voor de elektronica die het paneel aanstuurt en dus is de kast onderaan een paar centimeter dikker. Rondom het scherm loopt een verchroomde rand, die mooi aansluit bij de verchroomde poten. Onder het scherm zit het luidsprekersysteem, dat eruitziet als een separate soundbar. Schijn bedriegt, want de luidsprekers kunnen niet worden afgenomen. Dat is natuurlijk jammer als je liever een extern audiosysteem gebruikt.

Philips 901FPhilips 901FPhilips 901FPhilips 901F

Volgens TP Vision is het een 6.1-luidsprekersysteem. Dit zou betekenen dat er zes fullrange audiokanalen aanwezig zijn plus een kanaal met een beperkt bereik voor de lage tonen. Dat is echter niet niet het geval. Er zijn weliswaar zes losse drivers aan de voorzijde zichtbaar, maar deze worden in twee groepen aangestuurd en vormen dus een normaal stereopaar. Er is ook een basluidspreker ingebouwd, maar of hiervoor een apart kanaal wordt gebruikt of dat de lage tonen van het stereopaar er simpelweg naartoe worden geleid, is niet duidelijk. Het is dus een 2.0 of een 2.1-luidsprekersysteem. Hoe het klinkt, konden we op de beursvloer niet beluisteren, maar naar voren gerichte luidsprekers zorgen over het algemeen voor een goed stereobeeld en duidelijk verstaanbare stemmen.

Zoals alle andere high-end modellen van Philips draait de 901F Android TV van Google. Dat is een prettig onderscheid ten opzichte van de oledmodellen van LG, die allemaal webOS draaien. Er is helemaal niets mis met webOS, maar het app-aanbod van Android TV is vele malen groter. Ook vinden we de ingebouwde Google Cast-ondersteuning van Android TV een erg handige feature, die veel gebruiksgemak toevoegt aan de tv. De afstandsbediening was niet op de beursvloer aanwezig, maar TP-vision vertelde ons dat de bestaande dubbelzijdige Philips-afstandsbediening met microfoon en aan de achterkant een mini-qwerty-toetsenbordje zal worden meegeleverd.

Philips 901FPhilips 901FPhilips 901FPhilips 901F

Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn; die is, zoals we van oled gewend zijn, fenomenaal goed. Het gebruikte paneel is afkomstig van LG en dat betekent ruwweg dat de prestaties zeer vergelijkbaar zijn met de eigen tv's van de Koreaanse fabrikant. Het beeld heeft, doordat de pixels afzonderlijk uitgeschakeld kunnen worden, een perfecte zwartweergave en een enorm groot contrast. Hierdoor lijken de kleuren van het scherm te spatten en zien hdr-beelden er zeer overtuigend uit. Ook zijn de kijkhoeken nagenoeg perfect en is de helderheid zeer uniform. Uiteraard zullen metingen moeten uitwijzen of de kleurweergave netjes volgens de standaarden verloopt, maar zo op het oog beoordeeld is het beeld zeer goed.

Tot nu toe is LG de enige fabrikant die succesvol oledpanelen op televisieformaat weet te produceren. Samsung had een aantal jaren geleden ook een oled-tv in het programma en nog langer geleden verkocht Sony de eerste oled-tv, maar alleen LG heeft de techniek in huis om betrouwbare grote panelen te maken die ook nog eens winstgevend zijn. Dit komt doordat LG in 2009 een aantal patenten van Kodak heeft overgenomen dat destijds om geld verlegen zat. Dit bedrijf was al sinds de jaren zeventig bezig met het ontwikkelen van oledtechniek. Door deze patenten ziet het ernaar uit dat de concurrentie niet snel een antwoord zal hebben. Gelukkig heeft LG Display, het aparte bedrijf dat de panelen fabriceert, inmiddels dusdanig veel productiecapaciteit dat de panelen ook in grote aantallen aan andere televisiefabrikanten dan LG Electronics verkocht kunnen worden.

Tot slot

De eerste indrukken van de Philips 901F zijn zeer positief. Afgezien van het beeldpaneel is alles anders dan bij de LG-oleds: een ander besturingssysteem, een totaal ander ontwerp en een compleet andere bediening. Daardoor is er nu echt iets te kiezen als je een oled-tv wil kopen. De 901F zal in het begin alleen verkrijgbaar zijn in een 55"-beeldmaat, maar later volgt ook een 65"-model. Een precieze introductiedatum is nog niet bekendgemaakt, maar waarschijnlijk staat hij eind oktober of begin november in de winkels. Ook de exacte prijs is nog niet bekend, maar waarschijnlijk komt deze rond de 3500 euro te liggen. Dat is duurder dan het goedkoopste model van LG, maar die tv heeft een veel simpeler luidsprekersysteem. Bovendien beschikt alleen de Philips 901F over Ambilight.


Door Sim Kranenburg

- Reviewer

Sim werkt sinds 2013 bij Tweakers en is van alle markten thuis, maar verdiept zich voor Tweakers vooral in de televisiemarkt. Hij test de nieuwste televisies uitgebreid in het tv-testlab en weet de onderliggende metingen te vertalen naar de praktijk. Naast de hardware houdt Sim ook de vorderingen op het gebied van tv-software en smart-tv bij en vliegt hiervoor indien nodig naar het buitenland om op beurzen het nieuwste van het nieuwste te zien en horen.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (183)

Ziet er positief uit! Jammer dat Philips niet meer de ballen heeft om de tv tak zelf weer op zich te nemen.
Los van het feit dat hun naam (tegen alle verwachtingen in) nog steeds zeer sterk is op tv/hifi gebied, is het ook een bepaalde prestige en toch gratis reclame. Men kijkt steeds meer naar een scherm. En dus ook indirect naar het Philips logo eronder.
Ik weet niet of Philips zo veel meer medische apparatuur verkoopt als er meer mensen naar een logo op de TV kijken...
Nee maar TP vision verkoopt wel meer TV's als er een Philips logo op staat.

Vind je ook niet dat TP vision nogal goedkoop klinkt? Daarnaast denken veel Nederlanders nog steeds dat Philips TV's de nederlandse economie stimuleren. Dat zal ook best waar zijn, maar of het meer is dan een random LG/Samsung/Panasonic? Dunno 'bout that.
De stimulatie is zeer beperkt. TP Vision is een Amsterdams bedrijf, maar ze zullen wel een belastingdeal hebben dat er niet teveel geld hier blijft hangen. Blijft over dat Philips nog redelijk wat licentiegelden binnenkrijgt, maar die worden grotendeels in het buitenland besteed en misschien om de aandeelhouders een beetje te spekken.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 5 september 2016 03:58]

En dat zijn dus precies een aantal dingen die ik bedoel, maar waarvan de gemiddelde nederlander geen weet heeft.

Die denk ohja, dat zijn die mensen van de gloeilamp. Dat moet wel goed zijn.
TP Vision is een Amsterdams bedrijf.
https://www.engadget.com/...g-based-tpv-technology-w/

Ik ben bang dat TP Vision net zo Amsterdams als Apple Iers is.
TP Vision is dus 'Hong Kong based'.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 5 september 2016 12:09]

Je haalt TPV en TP Vision doorelkaar. Dat eerste is het moederbedrijf, het tweede een (inmiddels volle) dochter.

Opzich heb je dan wel weer gelijk dat die bedrijven in Amsterdam een soort van uitgebreide brievenbusfirma's zullen zijn (net als de hoofdzetel in Hong Kong, en de vestigingen op de Maagdeneilanden en op Bermuda trouwens, het zou zomaar kunnen dat het echte hoofdkantoor van TPV nog steeds zit waar het tig jaar geleden ook al zat: in Taiwan, zelfs al laten ze dat op hun site een beetje in het midden).

Dat brievenbusaspect geef ik ook al aan door te melden dat het weliswaar een Amsterdams bedrijf is maar dat ze wel een belastingdeal zullen hebben. De voornaamste redenen dat ze in Amsterdam zitten, zullen te maken hebben met het aansturen van TPV-fabrieken en andere subcontractors zoals Vestel namens Philips en het uitkeren van licentiegelden aan Philips. Ook zal de historische reden meespelen; Philips was voorheen nog deelnemer in de joint venture, dus dan is het handig als het hoofdkantoor niet aan de andere kant van de wereld ligt.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 5 september 2016 23:01]

Hoe dan ook, het is TP vision gelegen het merknaam goed te behandelen... Want TP vision heeft namelijk niet het eeuwig recht op naam "Philips". Philips holding wilt natuurlijk geld zien en dat graag met een opwaardse spiraal.
Verschil is dat Philips medische apparatuur vele tienduizenden euro's tot miljoenen (MRI apparatuur) kost en dat onderhoud ook zeer veel geld kost. De winst per apparaat is in de medische sectors véél hoger en daarnaast is er nog het onderhoud en supplies die afgenomen worden na aanschaf.
Divers is goed voor een bedrijf als de zware tijden aan breken. Philips valt voor de aandeelhouders met korte termijn visie/winstbejag argumenten. In plaats dat ze hun winst gebruiken om meer markten aan te boren en zichzelf te laten groeien als merk, stoten ze het af voor "Meer centjes en dividend!"... zo gauw China door krijgt hoe ze goedkoop medische apparatuur van bijna dezelfde kwaliteit kunnen maken.. heeft Philips een probleem. En ja in China zijn ze ook niet dom, en lukt ze dat op den duur ook wel.

Maar goed dan is het geld al gevlogen en zitten de korte termijn zakken in China de boel te verstieren. Blijft Philips achter met schulden en een uitgeklede bedrijf wat waarschijnlijk op failliet afstevent.

Zie de vele grote bedrijven zoals MOtorola die hun voorgingen. En zoals het er nu naar uitziet. Microsoft. Value act doet daar goed hun best om de hele boel naar de kloten te helpen en mensen te ontslaan elke keer net voor de feestdagen.
Philips wil medical-only worden. Daarom stoten ze de rest af.
Dat is ook maar de waan van de dag. Ik heb zo ergens het vermoeden dat het erom heeft gehangen of ze nou licht of medical zouden afstoten, maar toen de beslissing genomen moest worden zat van Houten zelf als bestuurder op een bedrijf van de medische tak in de VS om orde op zaken te stellen (dat had Philips in de VS doorheen de geschiedenis veel eerder en veel vaker moeten doen), dus loonde het meer om een al gezond bedrijf als licht af te stoten als je eenmaal het idee hebt dat er dingen afgestoten zouden moeten worden.

Vooralsnog ziet het ernaar uit dat de enige Philipstak die even niet op de schopstoel zit, die van het kleinhuishoudelijk en persoonlijke verzorging is. Overigens zit er bij die persoonlijke verzorging wel veel semi-medisch spul zoals tandenborstels en babymelkaccesoires.

Hoe dan ook, verwacht ik dat het gebrek aan diversiteit net zo schadelijk is voor Philips als ooit het mogelijke overschot aan diversiteit. Of zelfs schadelijker. Zou de ziekenhuisdirecteur die steeds ellende heeft met zijn Philips-TV werkelijk een duur medisch apparaat aanschaffen ook al legt de verkoper uit dat die dingen niets met elkaar te maken hebben?
IK begrijp niet waarom je offtopic stond, en -1tjes kreeg. Zitten hier dan zoveel fans van Korte termijn aandeelhouder denken? Je hebt gewoon een groot punt, Philips kleed zichzelf uit, een symptoom van de ziekte die "Korte Termijn Denken van Aandeelhouders" of "KTDA" heet :P.

Enige genezing? Geen Dividend uitkeren, die zakken wegjagen, en de aandeelkoersval voor lief nemen zodat je aandelen uit kan geven aan je werknemers die daardoor meer betrokken raken met het bedrijf en ook de ziel en groei van het bedrijf willen!

Daardoor zal de werknemer een GOEDE Televisie neer zetten om kwaliteit te waarborgen en zijn bedrijf goed in de wereld te plaatsen. Hij weet dondersgoed dat zijn baan, dividend en de naam op het spel staat. Een goede Philips naam betekent dat ook je collega's in de medische tak hun producten kunnen slijten en hun baan kunnen behouden.

[Reactie gewijzigd door Dehnus op 5 september 2016 10:49]

"Los van het feit dat hun naam (tegen alle verwachtingen in) nog steeds zeer sterk is op tv/hifi gebied."

Ik neem aan dat je dit niet serieus meent? Tv zijn al jaren beneden de maat en op hifi beteken ze al helemaal niets. Hun naam is in consumenten elektronica helemaal niets meer waard.

En deze tv ook weer. Ambilight? Iemand die echt verstand heeft van kijken zal dit gelijk uitzetten.Wat een onzinnige toevoeging. Als ik film ga kijken op mijn Pana Plasma wil ik juist zo min mogelijk licht erom heen. Heb zelfs bewust een donkere wand erachter.
Hoezo "verstand heeft van"? Naar mijn idee is het gewoon zeer sterk smaakgebonden. Net zozeer als dat je bij surround versterkers ook je geluid kan laten manipuleren voor een semi-surround effect. Dan kom je in de discussie purist versus genieter en ik denk niet dat je daar uit gaat komen.

Persoonlijk vind ik Ambilight een welkome toevoeging, het voegt wat toe in de periferie en helpt daarmee de lichtopbrengt, wat me prettiger is voor de ogen. Verder vind ik het bij concerten helemaal een fenomenaal effect.

Ik meen gelezen te hebben dat het patent op Ambilight mogelijk binnen een paar jaar komt te vervallen, ik ben benieuwd of we dan niet meer aan TP Vision tv's vast zitten, en merken als Samsung en LG het dan ook aan gaan bieden.
Je hebt nog gelijk ook.
En toch zijn er mensen (ook tweakers) te vinden die dat niet helemaal beseffen of gewoonweg niet weten.
Ik zag vandaag nog een topic op tweakers voor een ''aankoop'' / ''product'' advies voor een Philips TV.
Hij is al sinds vroeger fan van Philips en wilt nu dus ook perse een Philips, de vraag ging over de Hz want dat was allemaal onduidelijk.
Het is dat de vraag over Hz ging, maar goed hij was dus een duidelijk voorbeeld van hu waarom Philips... Het is geen Philips van ''vroeger'' meer, het is een ''budget'' fabrikant genaamd TP-vision geworden.
Perfect voorbeeld dus van: vroeger was Philips goed, dus ik wil niks anders meer.
Dat een totaal ander bedrijf de tv's maakt en het logo erop plakt lijkt ze gewoon niks te boeien want Philips was vroeger 1 van DE merken..

Zou je hem (bijv, althans of hij zo zou reageren weet ik niet, maar het ''gros van de Philips fans'') een LG adviseren, dan is het: nee LG is niks, slecht beeld zus en zo, geen goed merk. Het moet een Philips zijn (het liefst).
Je kan ''deze'' tv kopen met het logo LG voor circa 1000 euro minder, je levert wel deels in op geluid en een led strip. (lg geluid is niet slecht, maar het geluid van deze philips is ook geen home cinema).
1000 euro minder??? je ik heb de bronnen / links in het artikel gevolgd.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 4 september 2016 18:23]

Philips heeft 30% aandelen in TP Vision. Er werken nog steeds Phlips ingenieurs. Het merkje Philips is inderdaad nog steeds gewild en veel sterker dan TPV. Overigens wordt de software in Bangalore, India ontwikkeld. Ik ben benieuwd of Android dit keer wel goed draait er waren veel problemen met de vorige serie. De prijs is veel te hoog, die moet eerst naar het LG nivo. Soundbar eronder hoeft van mij ook niet. Maar die is uit te zetten.
Hieronder
Ja, Ambilicht kan je uitzetten. Overigens had Philips al langer deals met LG. LG display leverde schermen aan Philips. https://en.wikipedia.org/wiki/LG.Philips_Displays
Amoled is wel de toekomst, alleen voor goedkope TV's zal nog LCD met backlight worden gebruikt. Iets over de techniek https://en.wikipedia.org/wiki/AMOLED

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 4 september 2016 12:45]

De prijs zal niet zomaar op LG niveau kunnen komen. LG levert natuurlijk de schermen, en hoeft zelf maar 1x winst te maken. Bij Philips moet EN LG EN Philips winst maken...
LG maakt echter wel de R&D kosten en moet ook die kosten eruit hebben. Dikke kans dat LG display bijna net zoveel vraagt aan LG's TV divisie. Misschien dat ze een leuke korting krijgen zodat ze onder de concurrentie door kunnen, maar het zal elkaar niet veel schelen hoor.
En jij denkt dat die R&D kosten niet in de verkoopprijs van het paneel zitten? ;)
Nee. Juist andersom. Die zitten zeker wel in de kostprijs verwerkt. Ik denk alleen niet dat iedereen hier doorheeft hoe een groot bedrijf als Samsung en LG werken. LG display is een losse divisie die net zo goed winst moet maken. In die zin is verkoop van displays aan philips gelijk aan de verkoop van displays aan LG's televisie afdeling (LG electronics volgens mij). Die laatste zal ws iets minder betalen dan Philips, maar het prijsverschil zal per unit echt niet zo veel zijn als het gaat om de display inkoopprijs.
Nee, het is 100% TP Vision.
Philips heeft alleen recht op 2% van de jaaromzet met een minimum van 40 miljoen
Er werken sinds de sluiting van Brugge en daarna het ombuigen van Gent, steeds minder Philips-ingenieurs. Ik denk dat je gerust kunt vergeten dat die nog op plaatsen zitten waar ze invloed op bijvoorbeeld de bouwkwaliteit hebben.
Los van het feit dat hun naam (tegen alle verwachtingen in) nog steeds zeer sterk is op tv/hifi gebied, is het ook een bepaalde prestige en toch gratis reclame. Men kijkt steeds meer naar een scherm. En dus ook indirect naar het Philips logo eronder.
Je weet dat TP-Vision voor het voeren van de naam Philips enkele miljoenen per jaar moet betalen?
Philips en Philips is inderdaad twee, maar dat kun je ook steeds meer gaan zeggen van Sony die momenteel al hetzelfde doen met hun audio tak, TV's en camera's zullen binnen enkele jaren volgen, let maar op deze woorden.
Ik ben persoonlijk wel geďnteresseerd in ambilight. Met name tijdens het kijken van films. Wat ik me wel af vraag is hoe werkt ambilight als er een film speelt met boven en onder zwarte balken. Iemand hier ervaring mee?
Dan krijg je de kleur die net onder de zwarte balk dominant is.
Heb zelf ambilight en beantwoord dit uit eigen ervaring.
Daar wordt slim mee omgegaan. Als de balken niet erg dik zijn (ik schat ongeveer >15% vanaf de rand), dan wordt de kleur nog steeds weergegeven. Als er te veel zwart is, dan wordt er een wittig licht afgegeven.

En als we dan toch bezig zijn met licht: Hue lampen maken het nog spectaculairder!

[Reactie gewijzigd door purper op 4 september 2016 10:22]

Als de zooi werkt....

Heb een maand of anderhalf geleden een set gekocht, maar de iOs app om de boel aan te sturen (Ambilight + Hue) had een bug waardoor de bridge niet werd gedetecteerd. Einde oefening dus. Zojuist gezien dat er een update is dus ik hoop dat ik het ook eindelijk mee mag maken.
Mocht je niet voor Philips willen gaan maar wel ambilight willen dan kun je (als je kodi gebruikt) ook makkelijk zelf ambilight maken. En dan heb je het wel helemaal rondom, ipv alleen 3 hoeken:
http://www.puckstar.com/ambilight-for-kodi-osmc/
Zou t even int forum vragen. Dit artikel gaat over de aankondiging van een oled tv.
Heb zelf nu de uhd met ambilight (65pus7600), en wat men hierboven zegt dat ambilight een toevoeging is, zeker weten. Echter hebben we onze smart tv omgedoopt tot stupid tv. Het besturingssysteem is een drama, de nas wordt soms niet gevonden, vaak moet de smartcard even uit en in de tv geduwd worden zodat hij deze weer snapt. Spontane reboots, en het echt uit moeten zetten (stekker eruit) om problemen echt op te lossen. Verder dacht ik dat de google store hetzelfde zou zijn als bijv op je mobile, maar dat is niet zo. Zo mis ik de enige app die ik op mijn tv zou willen hebben: NFL Gamepass. Ambilight +, besturing -, dus geen idee of ik voor dit geld nog eens dezelfde dramatische tv ervaringen wil gaan meemaken.
Smart tv is imho altijd kut. Ik heb liever een 60" (ambilight) beeldscherm. Met enkel 1 hdmi input.
De rest regel ik zelf wel middes bluray, kodi, xbox one etc.
Gewoon 1 knopje erop om em aan en uitvte zetten en klaar.
Heb nu een Panasonic Viera sinds een maand maar ben toch blij met de apps op de tv. Ik hoef nu de XBox en versterker niet meer aan te zetten als ik youtube op wil. En met de HEOS soundbar is het geluid ook prima voor youtube. Zelfde geldt voor Netflix en Videoland.
Bijna mee eens, wat meer inputs vind ik niet erg zo dat ik alles direct op het scherm aan kan sluiten maar voor de rest hoeft de TV niets te doen. Ik heb momenteel nog een Vierra plasma uit 2008 en ik gebruik de afstandsbediening nooit meer. TV gaat standaard op HDMI input en als het nodig is zet ik hem op een andere input met de remote van de Horizon box of WiiU gamepad.

Audio loopt via speakers, en de Xbox doet eigenlijk voor de rest alles. Ideaal! Geen gepruts met apps die maar half werken of ineens niet meer worden ondersteunt. Ook geen gedoe met het OS dat wel of niet goed werkt op de TV en geen afstandsbediening met 101 knopjes om van alles te doen. Ik vind ook van de meeste TV's dat de UI veel te druk is met van allerlei kleuren en zaken die aan alle randen van het scherm staan.

Doe mij maar een veredelde monitor, een goed paneel is alles wat ik nodig heb. Maar ja daar kunnen fabrikanten zich tegenwoordig blijkbaar niet meer genoeg mee onderscheiden.
Heb laatst 4K TV gekocht met webOS 3.0 en dat werkt prima, ik heb geen rede meer gehad om de HTPC op te starten.
Zou ideaal zijn, een monitor met Ambilight.
Die zijn er geweest een heette toen AmbiGlow
Voor jou is dit zo, maar voor veel mensen (zoals ons gezin) voldoet een smart-tv prima. Als je alleen netflix wil kijken en af en toe een youtube filmpje of iets van de NAS is er bij de meeste merken niks aan de hand.
Tegenwoordig gebruik ik mijn xbox one s voor het smart gedeelte. In mijn mening de beste smart ervaring van het moment! Met als extra bonus dat je ook nog wat spelletjes kan spelen van tijd tot tijd
Ik miste ambilight toen ik na de zoveelste keer ellende mijn Philips de deur uit heb gedaan. Ik merkte dat ik ambilight vooral miste omdat de muur achter de tv een stuk donkerder was. Ik heb nu twee Led strips achter de tv liggen die de muur verlichten en ik mis ambilight niet meer. Voor mij was het al die jaren dus niet meer dan muurverlichting, niet iets wat bij de tv hoorde.
TV's waren vroeger ook al eens uitgerust met muurverlichting. Het hoort bij het TV-kijken om de ogen wat meer rust te geven, maar werd door veel mensen inderdaad met losse lampen opgelost.
Persoonlijk zit ik ook niet op Ambilight te wachten. Het leidt mij juist nogal af tijdens het kijken van een film. Televisies van TP-Vision met Philips logo kwamen in de regel niet bijster goed uit tests. Gaat 'em dus niet worden. Pluspunt is overigens wel dat het een mooi, recht paneel is. Het design mag er ook zijn. It's not all bad :Y)
Dit is gewoon een LG tv, jou conclusie is voorbarig. AL vrees ik het ergste ivm de snelheid. Maar dit is zeker nog niet bekend.
Eh, nee, dit is een LG paneel met een TP-Vision TV er omheen gebouwd, dat is toch echt heel iets anders. Er kunnen meer dingen stuk gaan of slecht ontworpen zijn aan een TV dan alleen het paneel.
Verder vind ik het altijd jammer als de speakers zo zichtbaar zijn en niet er af kunnen. Het zal beter geluid geven dan verborgen speakertjes, maar ik denk dat een groot deel van de doelgroep toch losse speakers zal gebruiken. Ik weet dat ze er zijn, maar ik snap zelf de mensen die gaan voor top beeldkwaliteit en dan genoegen nemen met halfbakken audio niet zo...
Tja, de ideale tv is er ook gewoon nog niet. En dan bedoel ik niet Star Trek-technieken uit de toekomst, maar gewoon met wat er nu beschikbaar is. Het blijft kiezen tussen features. Televisies die alles hebben zijn schaars en schier onbetaalbaar.

Voor mij lijkt het het mooiste als er eens een tv ontworpen wordt met

* plat én dun
* OLED UHD
* HDR-10 (Dolby Vision is mooi, maar wordt nog nauwelijks ondersteund)
* Goed geluid (bijv. Dolby-certificering), maar dan wel uit onopvallende of los te koppelen speakers
* stabiele, maar niet te opvallende voet
* Goed, net kabelmanagement (zoals die nieuwe Sony waar alles achter een mooi paneel verstopt is, of Samsungs die alles met 1 kabel naar een "kastje" in je av-meubel brengt)
* betaalbaar!

Wat dat aangaat komt deze televisie al in de buurt, maar zijn we er nog niet.

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 4 september 2016 11:54]

En voor mij als toevoeging: Geen (verlicht) logo... Ik wil zomaar 10% extra betalen voor een logoloos toestel.
Dat is een heel goede. Gewoon een klein standby lampje en meer niet.
Op mijn relatief nieuwe tv kan je het logo dimmen of uitzetten, is maar wat je wilt
Ik merk dat ik tijdens het TV-kijken in een weinig verlichte kamer (vooral tijdens gamen, waar ik de aandacht continu op het scherm heb) last krijg van mijn ogen door het grote contrast van mijn donkere muur. Daarom plaats ik nu altijd een lamp achter mijn tv, kijkt een stuk makkelijker. Ik ben er toch aan het denken om die reden een ambilight TV aan te schaffen in de toekomst. Of ik kan natuurlijk een aparte ambilight aanschaffen zoals deze. :)
Toch hoor ik maar weinig klachten over Philips dat ze vroegtijdig stuk gaan, bij LG hoor je juist veel meer klachten, is veel al dat de voeding het begeeft. Ook mijn Philips TV die 12+ uur per dag aanstaat voor laatste 6 jaar heeft mijn twee vorige lcd's al dik overtroffen, LG en Samsung.
De tv kan nog zo goed zijn, zolang de software zo brak blijft is er geen enkele reden een Philips tv te kopen.
Tot nu toe ben ik zeer tevreden met de 2016 model van Philips, heb hem 3 maand en geen enkele vastlopers.
Het gaat meer om de traagheid van de software, dingen als YouTube zijn veelal onbruikbaar en zelfs het openen van de tv-gids duurt een eeuwigheid.
Ook youtube werkt snel via de tv zelf, tv gids werkt bij mij sowieso niet aangezien ik interactief via KPN heb.

Ik vind het pas brak als de tv niet dat doet wat het zal moeten doen, een tv zijn.
Tp vision zou er goed aan doen om iets met het garantiebeleid te doen, al is het alleen maar voor hun imago. Bijvoorbeeld een nette 3-5 jaar pickup en returnservice of iets dergelijks. Na 2x een ambilight gehad te hebben die letterlijk allebei net na de garantieperiode kapot gingen zonder enige compensatie of bereidheid van repareren, ben ik klaar met tp vision/philips. En dan een mooie oled tv kopen van dit bedrijf zou ik erg huiverig voor zijn.
Inderdaad als ze standaard 5 jaar garantie geven, want heel normaal is als je vertrouwen in je eigen product hebt, zou ik er een gaan kopen.

[Reactie gewijzigd door JBK2211 op 4 september 2016 10:23]

Dit snap ik sowieso niet. Zeker in Nederland is de garantie regeling zo dat je erg lang garantie kan claimen.

Wanneer Philips (TP vision) 5 jaar garantie geeft weet ik zeker dat in Nederland de verkopen omhoog schieten.

Wanneer je dit wereldwijd doet zal je snel een groot marktaandeel krigen, of mogelijk andere dwingen hetzelfde te doen.
Claimen kan, krijgen is een tweede. Er is een heel groot verschil tussen recht hebben en recht krijgen.

"Wanneer Philips (TP vision) 5 jaar garantie geeft weet ik zeker dat in Nederland de verkopen omhoog schieten.

Wanneer je dit wereldwijd doet zal je snel een groot marktaandeel krigen, of mogelijk andere dwingen hetzelfde te doen."

Prima toch voor de consument?
Laten we maar eens beginnen met allemaal ons recht te claimen, want dat gebeurd nu zelf vaak niet eens, massaal laten we onze rechten liggen.
Zeker kijk maar naar de Kia auto's, 7 jaar garantie. Overigens kan een AMOLED scherm inbranden en zijn de blauwe pixels eerder uitgeput dus een langere garantie is zeker een must. Maar dan niet los afsluiten maar direct bij aankoop.
De levensduur wordt ook bepaald door de kwaliteit van de componenten. Elco's is schakelvoedingen hebben een beperkte levensduur. Er zijn een aantal goede dure merken. Maar die zie je niet veel in consumentenapparatuur. Een fan om de print te koelen is ook prima. Maar kost ook geld. Dus is de levensduur korter dan een ouderwetse glasbuis KTV. Maar ik dwaal af :)

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 4 september 2016 12:46]

Dit klopt niet.
LG maakt gebruik van witte OLED's met een kleurenfilter er voor, dus kunnen bepaalde kleuren niet minder worden.
Ah, dat is goed nieuws en dat wist ik niet. Is het inbrandprobleem inmiddels ook verholpen?
Het inbranden van OLED zou inmiddels veel minder spelen dan bijv. bij een plasma en garandeert LG een gelijkblijvende beeldkwaliteit gedurende 27 jaar bij 3 uur tv kijken per dag (30.000 uur). De toekomst zal moeten uitwijzen of die claim wordt waargemaakt.
Er is geen garantieregeling (1 woord zonder spa tie a.u.b.) in Nederland waarbij je erg lang garantie kunt claimen. Na 2 jaar is het echt wel op.

Waar jij misschien op doelt is de Europese conformiteitswetgeving, waarbij je redelijkerwijs mag verwachten dat een toestel het langer doet en waarbij de verkoper je tegemoet moet komen als het toestel na afloop van de garantie maar nog binnen de verwachte levensduur stukgaat.
Daarvoor heb je een rechtsbijstand verzekering die hebben de standaard brieven liggen voor dat soort zaken.
Het is denk ik goedkoper om na 5 jaar een nieuwe TV te kopen dan 5 jaar lang een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.
Best knap als jij voor ¤1000 een nieuwe OLED tv kunt kopen.
Wat kost een OLED tv over 5 jaar dan volgens jou?
Beste knap als een TV tegenwoordig 5 jaar meegaat, mijn Samsung (UE55ES8000 van ¤ 2.999) was net 2,5 jaar en compleet defect, mijn Philips (Tp Vison) TV's hebben nooit de 2 jaar gehaald eer ze omgeruild zijn door TP Vison, na vervanging van minimaal 4 Moederborden.
Mijn vorige TV was een Sony KDL-40W4000 van ongeveer ¤ 1200,- Die heeft het 5 jaar volgehouden. Heb nou weer een Sony; een KDL-42W655A die zo'n ¤ 550 kostte. Die laatste hangt er alweer bijna 3 jaar en is dagelijks in gebruik.

Nou vind ik een levensduur van 5 jaar nog steeds belachelijk kort, zeker als je bedenkt hoe lang beeldbuis TV's meegingen. 25 jaar was helemaal geen vreemde levensduur. Ik heb ook een sterk vermoeden dat huidige TV's erop zijn gemaakt dat ze maar een x-aantal jaren meegaan. Veel mensen willen op een begeven moment toch wat anders en er verandert ook veel in de techniek. Een LCD-TV maken die het 20 jaar uithoudt is helemaal niet rendabel. Er is blijkbaar weinig vraag naar door consumenten en fabrikanten willen liever dat consumenten steeds een nieuw toestel met de laatste gimmicks aanschaffen.

Samsung en "Philips" zijn twee merken die er op het gebied van TV's sowieso niet in komen. Samsung hoofdzakelijk vanwege het feit dat ze reclame in het app-platform verwerken en "Philips" (TP-Vision) vanwege de inferieure kwaliteit.
5 jaar is kort. Paneelprobleem? Toevallig noemde ik een paar posts hierboven Sony als merk dat problemen heeft gehad met 40" panelen.

Ik denk niet dat je moet klagen over de kwaliteit van Philips die er niet inkomt als je na 5 jaar en een defect, vrolijk weer een Sony koopt. Die had er dan ook niet in moeten komen.

Ik zou trouwens zelf waarschijnlijk ook geen TP Vision meer kopen, maar ik koop sowieso nooit nieuwe televisies.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 4 september 2016 16:51]

Die nieuwe Sony kreeg ik cadeau van Sony omdat reparatie van het oude toestel niet langer rendabel was. Dat vind ik toch heel netjes, hoewel het wel aardig wat gedoe was om het allemaal geregeld te krijgen. Ik was namelijk zo slim geweest om 5 jaar uitgebreide garantie bij te kopen voor ¤ 125,-
Dat is inderdaad een heel goede reden om nog een keer een Sony te nemen.
Ik had nog een echte 1 van de laatste echte Philips tv's 42PFL7655, nooit problemen mee gehad....
Hier 32pfl9603d/10 met een brakke voeding/relais. Dus start niet altijd op en ambilight moet uit.. :X
Verder werkt het goed.

32pfl9604h/12, werkt probleemloos. _/-\o_
Dit is ook de zuinigere versie van de 32pfl9603d/10.
Hierdoor wordt de voeding minder belast en gaat ie langer mee. ;)
Waarschijnlijk geen dure of lastige reparatie. Het zijn nu toestellen van een jaar of 8 oud dus er mag een keer iets simpels stukgaan. Volgens de consumentenbond mag een toestel na 8 jaar zelfs total loss zijn, maar dat vind ik zelf niet.
8 jaar maar. :o
Ik heb net wegens ruimtegebrek een 25-jaar oude werkende Philips-TV naar de kringloop moeten brengen. 8)7

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 4 september 2016 19:50]

Noem je toch net 2 merken die het woord 'duurzaam' niet in hun woordenboek hebben staan. Probeer eens een Sony.
Dat zal ik zeker doen, want LG vertrouw ik ook niet.
Ben zelf ook niet zo'n fan van LG, maar mijn pa is erg blij met zijn LG TV.
Ik heb al 4 jaar een LG en die doet het nog steeds (wel twee keer moederbord vervangen in het begin omdat er een fout in zat, maar dat kwam de monteur netjes thuis doen).

Ik hoop zeker dat hij nog een jaartje of 6 mee gaat, want ik vond 1600 euro voor een TV best wel een hoop geld.
Ik vind 2x moederbord vervangen best wel veel, dan heb je geluk gehad dat dat onder garantie viel.
Er zat een fout in het moederbord waardoor de tv steeds opnieuw ging opstarten en dat was de eerste dag al duidelijk. Het moederbord is toen vervangen.
De tweede keer (een maand later) heb ik zelf het moederbord verneukt door met een usbstick the firmware te updaten wat vervolgens mis liep. Ook toen is het moederbord gratis vervangen.

Daarna heb ik eigenlijk nooit meer problemen gehad.
Ik ben van mening dat je met elk merk pech of geluk kunt hebben.
Ik kocht in 2008 een Samsung 40" tv (merk en type heb ik zo niet bij de hand) en deze werkt nog steeds als een zonnetje.
Sony heeft nogal problemen gehad met panelen waarvan de aanhechtingen van de aansturing loslaten. Dat lijkt me het tegengestelde van duurzaam.

Toegegeven, het was wel al een aantal jaar geleden, maar dus ook in de tijd dat een 40" televisie (daar kwam het in mijn beperkte ervaring het meest voor) nog wat duurder was dan nu en in dezelfde tijd dat de meeste mensen de ervaringen hebben opgedaan waar ze hun huidige keuze op baseren.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 4 september 2016 16:48]

Je wordt nu wel weg-gemod, maar je hebt wel gelijk. Ik heb zelf enkel Sony's gehad. Die hebben het tot nu toe altijd goed gedaan. Mijn moeder, oom en goede vriend hebben er ook een, en die hoor ik er toch nooit over klagen, met uitzondering over de ietwat trage software bij de versies die nog Sony's eigen software i.p.v. Android hebben.

Mij zal die trage software sowieso worst zijn eerlijk gezegd - ik gebruik het SMART-platform toch niet. Om mediabestanden te bekijken heb ik een HTPC, twee NASsen en een ChromeCast2.
Dat komt omdat ik het hele sterke vermoeden heb dat Tweakers gesponsord wordt door Samsung. In ieder geval doet Tweakers betaalde klussen voor Samsung of je dan nog onafhankelijk bent? Ik geloof van niet, je hebt in ieder geval als Tweakers al de schijn tegen. Let maar eens op bij testen en reviews Samsung komt er dan altijd goed tot heel goed uit of is de beste volgens Tweakers.

En een heleboel Tweakers lezers kunnen niet tegen kritiek.

[Reactie gewijzigd door JBK2211 op 4 september 2016 12:15]

Fabrieksreisjes ed. worden vaak betaald door sponsoren. Maar ik heb nergens bewijs gezien dat Tweakers door Samsung wordt betaald. Heb je daar meer info over?
Wat ze met acties bedoelen zijn bijvoorbeeld de preview-gebruikers waarbij 5-10 lezers een product mogen gebruiken voor de release en in ruil daarvoor een gebruikersreview schrijven. Dit hebben ze met Samsung een aantal keer gedaan, maar ook met andere fabrikanten. Wat is daar mis mee? Dat Tweakers vervolgens een review schrijft over dat product betekent niet per se dat die dan extra gunstig wordt geschreven voor de fabrikant.

Overigens zijn all techsites, blogs en magazines afhankelijk van de fabrikanten om spullen te kunnen reviewen. Tegelijkertijd zijn de fabrikanten afhankelijk van de media voor hun marketing. Uiteindelijk leven we in een systeem dat erop is gericht van burgers consumenten te maken die zoveel mogelijk kopen.

Ik vind wel dat de tech media eens wat kritischer mogen worden op een aantal vlakken. Bij telefoons bijvoorbeeld iets zeggen over het track record met updates van een fabrikant en dit meerekenen in de score. Of bij alle elektronica een score meegeven voor duurzaamheid in de productie. Je vindt bij veel sites steeds dezelfde informatie, maar dit soort zaken niet.
Tegelijkertijd is Tweakers een bedrijf dat ergens zijn brood mee moet verdienen. Dat spanningsveld heeft iedere redactie en het gaat erom hoe ze daarmee omgaan. Volgens mij zijn ze er redelijk transparant over en ik geloof dus wel dat hun oordeel in reviews niet al te zeer laten beďnvloeden door eventuele opdrachten.
Er bestaan in het algemeen geen volledig objectieve nieuwsbronnen en bij dit soort op consumptie gerichte media al helemaal niet. Niet alleen of altijd vanwege commerciële belangenverstrengeling, maar ook vanwege persoonlijke voorkeuren van de reviewer. Wat je dus het best kunt doen is meerdere bronnen raadplegen, zoals jij ook al doet.
Inderdaad, maar moet je eens kijken hoeveel `meelopers` Tweakers heeft, die geloven blind wat hier geschreven wordt of die blindelings Samsung vertrouwen, vandaar dat ik ook allemaal minnetjes krijg (hoe meer minnetjes hoe beter denk ik dan O-) ), de waarheid is hard en wie niet horen wil moet het straks maar in zijn of haar portemonnee voelen :)

Wat ik al eerder zei, valt de Nikon positiviteit van Tweakers t.o.v. Canon ook zo op in vergelijking met bijv. het Duitse Chip.de.

[Reactie gewijzigd door JBK2211 op 5 september 2016 11:59]

Zo heeft iedereen een andere ervaring. Hier staan twee verschillende Samsung LED tv's in huis die al bijna 10 jaar elke dag meerdere uren aanstaan zonder een centje pijn. :)
De kwaliteit van 10 jaar is heel anders dan nu.

Dat zijn zeker nog de oude beeldbuis toestellen?
Samsung LED tv's zegt hij toch... dus nee geen beeldbuizen.
Wow waren er 10 jaar geleden al led tv's van Samsung? Tijd gaat snel zeg..
Bij Samsung was de kwaliteit 10 jaar geleden wel ongeveer vergelijkbaar met die van nu.

Beeldbuistoestellen werden 10 jaar geleden in zeer fors tempo uitgefaseerd, dat was echt de laatste generatie die je hier nog kon krijgen en daar ging het hier ook niet over.

Ik vind het echter wel een sterk verhaal dat het om LED-TV's (LCD met LED backlight) zou gaan. Die kwamen pas een paar jaar later sterk op. Ik zou het moeten zoeken, maar ik verwacht dat de markt in 2006 en 2007 nog voor >99% uit CCFL backlights bestond. Grote kans dat de toestellen eerder 5 jaar dan 10 jaar zijn, of dat ze CCFL backlights hebben.
Waar het mij vooral om gaat is dat de apparaten van tp vision snel kapot gaan. Helaas ook in de familie slechte ervaringen mee gehad, dus het merk tp vision/philips komt niet snel in huis meer. Mits ze met een uitstekend garantieplan komen, zoiets als Huawei nu met zijn telefoons doet bijvoorbeeld.
Ik heb hele andere ervaring, en ook in mijn elektronicahobby kom ik juist weinig Philips TV's tegen met problemen.
Hangt allemaal erg van het type en de daadwerkelijke ontwerper en fabrikant af.
geweldig, een oled met ambilight, perfecte combinatie!

Ik hoop dat snel meer producenten de oleds van LG gaan toepassen, dit ga je dan zeker terugzien in de prijs die nog steeds wat aan de hoge kant is...
Je kan, als het goed is, tenminste dat hoop ik, die Ambilight koppelen aan je HUE systeem. Hierdoor kun je toch weer wat meer sfeer aan je huiskamer toevoegen. De TV hoeft dan niet aan te staan. Ik zal uiteindelijk om die reden toch voor een Philips gaan en tevens voor het Android TV OS.

Maar waarom nou weer zo'n balk eronder? :/

Iemand die zo'n OLED aanschaft stelt duidelijk eisen aan de beeldkwaliteit, zulks mensen hechten dan uiteraard ook hoge waarde aan de geluidskwaliteit. Je gaat toch je dikke lossless DTS-MA audio toch niet afspelen over die smack speakertjes! :X
Je gaat toch je dikke lossless DTS-MA audio toch niet afspelen over die smack speakertjes! :X
Maar je gaat vermoedelijk ook niet even naar het nieuws kijken met je 18.3 geluidssensatie aan.
-
De balk zou er af moeten kunnen.
In deze topklasse zit ik toch vooral op 65-75 inch te wachten qua formaat.
Verder: Oled+ambilight+android tv+goede geluidskwaliteit zo uit de doos = winnende combinatie. Behalve de prijs natuurlijk.
Pittig prijsje, maar jeetje mina wat een prachtig scherm is dat!! En de Ambilight maakt hem helemaal af. Kan niet wachten tot de tijd dat dit echt betaalbaar gaat worden voor de gewone consument :D


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True