Als je voor het eerst in de instellingen van Android Nougat rondneust, valt meteen op dat je meer overzicht hebt over wat er per onderdeel is ingesteld of wat de status is. Die beknopte informatie staat namelijk onder elk onderdeel van de instellingen. Zo zie je in één oogopslag hoeveel data je deze periode gebruikt hebt, hoeveel opslag- of werkgeheugen vrij is, hoe lang je nog met de huidige acculading kunt doen en hoeveel apps er geïnstalleerd zijn. Hiermee heb je een handig overzicht van je Android-systeem en hoef je de afzonderlijke instellingen dus niet meer in te duiken om iets te checken.
Ook nieuw is het welbekende 'hamburger'-icoon linksboven in de submenu's van de instellingen. Daarmee kun je de basiscategorieën van de instellingen direct induiken. Deze functie vinden we een stuk minder interessant, aangezien je altijd maar één tik op de terugknop nodig hebt om weer in de basisinstellingen te komen en dit menu precies dezelfde opties weergeeft.
Boven het hoofdscherm van de instellingen worden nu suggesties weergegeven. Zo staat er als je geen achtergrond ingesteld hebt, dat je dit nog kunt doen of dat je een extra e-mailaccount kunt instellen. We hadden in de praktijk niet veel aan deze suggesties; dat we deze dingen kunnen doen snappen we immers wel, maar wie weet, komt Nougat nog een keer met een lumineus idee.
Databesparing
Een interessante nieuwe instelling is Databesparing. Deze functie kun je aanzetten onder Datagebruik, waarna ze in werking treedt zodra je niet meer verbonden bent met een wifi-netwerk. De functie zorgt ervoor dat het dataverbruik van apps op de achtergrond beperkt wordt, maar ook in actieve apps worden plaatjes niet direct geladen en wordt de bitrate van video's verlaagd.
Alle apps behalve de Play Services van Google zelf worden beperkt, maar als je op de optie Onbeperkte datatoegang tikt, kun je apps uitzonderen van de Databesparingsfunctie. Zo kun je alsnog direct WhatsApp-berichten ontvangen bijvoorbeeld, maar verder dataverbruik uitsluiten. De functie geeft veel meer controle dan voorheen, wat onder meer van pas komt in het buitenland of als je een krappe datalimiet hebt. Het is immers soms vervelend dat je op het moment waarop je roaming in het buitenland aanzet, niet precies weet welke apps direct een onbekende hoeveelheid data gaan binnenharken.
Overige nieuwe instellingen
Handig is ook dat je in Nougat twee talen kunt instellen. Een nieuwe functie bij het toetsenbord is dat je dit diverse achtergrondkleuren kunt geven of een achtergrondbeeld kunt instellen. Verder is een grappig detail dat de oude functie Dagdroom nu Screensaver heet, uiteraard om verwarring met het Googles virtualrealityplatform Daydream te voorkomen. Daar is met Android Nougat ondersteuning voor, dus zodra het platform geïntroduceerd wordt, gaan we daar uitgebreid mee aan de slag.