Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Apple macOS Sierra Preview

Siri op je desktop

21-07-2016 • 06:00

180

Multipage-opmaak

Inleiding

Hoe belangrijk is de Mac nog voor Apple? De omzet uit Mac-systemen bedroeg in het afgelopen kwartaal 5,11 miljard dollar. Dat is weliswaar 700 miljoen dollar meer dan de fabrikant met iPads verdient, maar het is inmiddels minder dan de omzet uit services en ten opzichte van de omzet uit iPhones is het een schijntje. Zowel wat verkochte aantallen als wat omzet betreft, kan de Mac niet in de schaduw staan van de gezamenlijke iOS-apparaten, te meer omdat Apple met de mobiele apparaten veel meer mogelijkheden heeft om aan diensten te verdienen.

Het is dan ook geen wonder dat iedere iteratie van iOS bol staat van de vernieuwingen en OS X het moet doen met minder spannende wijzigingen. In 2014 kreeg het besturingssysteem weliswaar een nieuw likje verf, maar de innovatiefste vernieuwing van OS X 10.10 Yosemite was juist de koppeling met de iPhone. Vorig jaar gaf Apple OS X met 10.11 El Capitan een bescheiden update, waarbij onder andere de zoekfunctionaliteit werd uitgebreid en Split View werd geïntroduceerd.

Tekenend is dat zelfs de naamgeving van de software voor Macs die van iOS volgt. Het besturingssysteem draagt vanaf versie 10.12 niet meer de aanduiding OS X, een naam die het sinds het begin van dit millennium droeg. In plaats daarvan is de naamgeving in het gareel van de overige besturingssystemen van Apple gebracht; naast iOS, watchOS en tvOS, is er daarom nu macOS.

Hoe het ook zij, het is ook weer niet zo dat Apple zijn voormalige vlaggenschip-besturingssysteem vergeet. De fabrikant blijft de software polijsten en verder verfijnen, zo ook bij deze release. We bekeken op basis van de bèta welke andere veranderingen Apple heeft doorgevoerd voor macOS 10.12 Sierra.

mek o es sjerra en een mekboek ere

Installatie

Als je OS X 10.8 Mountain Lion kon draaien, dan kon je met je met Mac hoe dan ook upgraden naar achtereenvolgens 10.9 Mavericks, 10.10 Yosemite en 10.11 El Capitan. Met de komst van Sierra blijven echter weer enkele oudere systemen achter.

OS X 10.11 El Capitan macOS 10.12 Sierra
MacBook (begin 2015 of nieuwer) MacBook (begin 2015 of nieuwer)
MacBook (eind 2008, aluminium,
of begin 2009 of nieuwer)
MacBook (eind 2009 of nieuwer)
MacBook Pro (medio/eind 2007 of nieuwer) MacBook Pro (2010 of nieuwer)
MacBook Air (eind 2008 of nieuwer) MacBook Air (2010 of nieuwer)
Mac mini (begin 2009 of nieuwer) Mac mini (2010 of nieuwer)
iMac (medio 2007 of nieuwer) iMac (eind 2009 en later)
Mac Pro (begin 2008 of nieuwer) Mac Pro (2010 of nieuwer)
Xserve (begin 2009) -

Systemen uit 2007 en 2008 missen de boot dit keer en dat zal vooral komen doordat Apple wil stoppen met driverondersteuning voor oudere hardwareonderdelen. Sierra zelf lijkt op het gebied van prestaties geen hogere eisen te stellen. Nu is 2010 in het snel veranderende computerland een ver verleden, maar toch zullen er nog veel gebruikers zijn die helaas niet kunnen overstappen op macOS 10.12. Daar komt bij dat voor de Continuity-functionaliteit, die met Yosemite werd geïntroduceerd, ondersteuning voor minimaal bluetooth 4.0 nodig is. Apple voorzag apparaten medio 2011 voor het eerst van deze bluetooth-generatie, maar ondersteunt nu alleen systemen vanaf 2012 hiervoor.

Heb je een van de ondersteunde Macs en wil je in aanmerking komen voor de publieke bèta, dan moet je deelnemen aan het Beta Software Program van Apple. Je krijgt vervolgens een redeem-code, die je kunt verzilveren in de App Store. Voer de code in en macOS Sierra wordt gedownload. De download is 4,86GB groot, waarmee het besturingssysteem kleiner in omvang is dan voorgaande versies, die wel eens over de 6GB gingen.

De installatieprocedure vergt het doorlopen van enkele eenvoudige stappen en een herstart. Bij ons verliep die zonder problemen en de al aanwezig bestanden stonden nog op hun plek.

macOS Sierra installatiemacOS Sierra installatiemacOS Sierra installatiemacOS Sierra installatie

ICloud en overige opslag

Zodra je Sierra geïnstalleerd hebt, krijg je na het herstarten de vraag of je bestanden die je op de desktop of in je documentenmap hebt staan, naar iCloud wil uploaden. De optie is standaard aangevinkt. Deze functionaliteit synchroniseert vervolgens automatisch alle bestanden die je op deze plekken bewaart, zodat je ze vanaf verschillende apparaten met macOS of iOS kunt benaderen. Dit kon natuurlijk al voor contacten, agenda's, herinneringen, notities en bladwijzers, maar bij Sierra wordt deze iCloud-synchronisatie flink uitgebreid. Handig is dat Sierra bij de eerste vraag direct aangeeft hoeveel ruimte dit in beslag neemt.

macOS Sierra Documents Dekstop
Die ruimte kan na verloop van tijd natuurlijk flink toenemen. Het is een handige uitbreiding dat veelgebruikte bestanden zo automatisch veilig bewaard blijven op de Apple-servers en dat je ze niet alleen via je Mac weer kunt oproepen, maar ook via een app op je iPhone of iPad. Hoe meer data Apple je laat synchroniseren, hoe groter de kans dat de 5GB iCloud-opslag die je van Apple krijgt, niet meer toereikend is. Je zult in dat geval opslag bij moeten kopen, waarbij Apple 0,99 euro per maand rekent voor 50GB extra, 2,99 euro voor 200GB of 9,99 euro per maand voor 1TB. Apple is daarmee niet, of niet veel duurder dan concurrerende opslagdiensten, maar het zijn wel extra kosten waar je dus mee te maken kunt krijgen.

Na de iCloud Desktop en Documents-keuze start het besturingssysteem zoals je gewend bent en word je verwelkomd door de desktop. De voornaamste uiterlijke verandering is de achtergrondafbeelding. Opnieuw gaat het om een berg, wat logisch is, gezien de naam van de software. Sierra is het gebergte dat deels in Californië, deels in Nevada ligt. Yosemite is hier onderdeel van en El Capitan ligt in het Yosemite-park, waarmee ook de voorgaande bijnamen van Apples besturingssysteem zijn verklaard. Zou het kunnen dat Apple voor Sierra heeft gekozen vanwege de gelijkenis van die naam met Siri?

Gebruikers van de publieke bèta krijgen ook direct de Feedback Assistent voorgeschoteld. Via deze dienst kunnen ze problemen melden, waarmee ze bijdragen aan het gladstrijken van de software. Deelname is overigens niet verplicht.

ICloud Desktop en Documents is niet de enige nieuwe uitbreiding van iCloud wat Sierra betreft, of beter gezegd: van opslag in het algemeen. Als we naar de systeeminformatie in het Storage-onderdeel gaan, zien we daar net als bij El Capitan een summier overzicht van de vrije schijfruimte en de hoeveelheid opslag die categorieën als programma's, foto's, video en back-ups innemen. Bij Sierra is er echter een knop toegevoegd voor meer details.

Het menu dat dan verschijnt, biedt tal van mogelijkheden voor het beheer van opslag en gedetailleerd inzicht in welke onderdelen ruimte innemen. Standaard opent het menu met Recommendations: aanbevelingen hoe ruimte vrijgemaakt en vrijgehouden kan worden.

macOS Sierra Storage

Hier kan de iCloud-fotobibliotheek ingeschakeld worden om foto's en video's automatisch aan iCloud toe te voegen. Daarnaast is er Optimized Storage voor het direct verwijderen van iTunes-films en -series na het kijken, en het bewaren van alleen recente bijlagen bij mail. Handig is het automatisch kunnen legen van de prullenmand na dertig dagen, maar jammer is dan weer dat er geen andere periode ingesteld kan worden. Ook raar is dat er na inschakeling 'Completed' komt te staan en de functionaliteit vervolgens alleen uit- of weer ingeschakeld kan worden bij de voorkeuren van de Finder. De laatste aanbeveling van Apple op opslaggebied is 'Reduce Clutter'. Dit is simpelweg een link naar het Documents-onderdeel van het opslagmenu.

Onder de Recommendations staat namelijk een lijst met de onderdelen Applications, Documents, iCloud Drive, Mail en Trash, en de opslagruimte die deze categorieën innemen. Een klik op deze onderdelen geeft meer details en mogelijkheden om bijvoorbeeld applicaties en items in de prullenmand afzonderlijk te verwijderen of te openen in de Finder. Het handigste onderdeel is Documents, dat een onderverdeling maakt in grote bestanden en downloads, en dat via File Browser de mogelijkheid geeft andere bestanden te verwijderen.

macOS Sierra StoragemacOS Sierra StoragemacOS Sierra StoragemacOS Sierra StoragemacOS Sierra StoragemacOS Sierra Storage

Jammer is dat de iCloud-drive hier niet direct te beheren is, hiervoor moeten we doorklikken naar de Voorkeuren van die drive en daar voor beheer kiezen. Dit iCloud-menu is verder niet gewijzigd, maar als we de opties bij iCloud Drive bekijken, zien we daar nu de Desktop & Documents Folders staan. Hier kunnen we die synchronisatie dus uitschakelen.

Daarnaast zien we hier een nieuwe optie: Optimize Mac Storage. Inschakelen van dit onderdeel heeft tot gevolg dat oudere en weinig gebruikte documenten alleen in iCloud opgeslagen worden om ruimte vrij te maken op het Mac-systeem. Alleen als er voldoende ruimte is op de Mac, blijven de gesynchroniseerde bestanden in online opslag ook op de Mac. Onduidelijk is wanneer Apple een bestand als 'oud' of 'weinig gebruikt' beschouwt, maar ze zijn hoe dan ook snel weer op te vragen op de originele plek, waar ze vanuit de online opslag te downloaden zijn. Wel voelt het wat vreemd aan dat documenten dus ongevraagd van je systeem verwijderd en naar de servers van Apple verplaatst kunnen worden.

macOS Sierra Optimize Storage

Hey Siri?

Hoewel we de vernieuwingen op het gebied van opslagbeheer zelf interessanter vinden, en dat daarom ook eerder behandelden, rept de titel van dit artikel over Siri en ook Apple pakt hiermee uit om Sierra aan de man te brengen. Siri maakt al sinds 2011, bij het verschijnen van iOS 5, deel uit van iOS en sinds vorig jaar is er een Nederlandstalige versie. Nu is de persoonlijke assistent dan in het besturingssysteem voor Mac-systemen verschenen.

macOS Sierra Siri

Siri neemt zitting in macOS, rechtsboven in de balk, waar het icoontje het enige gekleurde item is. Met een klik ontwaakt Siri en kun je een vraag stellen of stemcommando geven. Als je even wacht, geeft Siri zelf de nodige voorbeelden, zoals 'Schakel niet storen in', 'Zoek afbeeldingen van orka's' en 'Wanneer is de verjaardag van mijn vrouw'. Om werkzaam te zijn moet je Mac uiteraard over een microfoon beschikken. De MacBooks en iMacs hebben dat uiteraard, de Mac mini die wij voor deze preview gebruikten niet, dus moesten we een losse microfoon aansluiten.

macOS Sierra SiriSiri is direct in de Nederlandse taal beschikbaar op de Mac en kan in het Nederlands en Vlaams antwoorden. De dienst is ook compleet uit te schakelen of uit de menubar te halen. Door de sneltoets Command + Space ingedrukt te houden, is Siri dan alsnog op te roepen. Kort intikken van dezelfde toetscombinatie roept de zoekfunctie Spotlight op. Inspreken van 'Hey Siri' functioneert niet en is ook niet in te schakelen. Dit beperkt de functionaliteit; je moet dus naar de Mac toelopen om van de assistent gebruik te maken, waar een van de voordelen juist is dat je acties kunt uitvoeren zonder achter toetsenbord en muis te zitten. Eventuele privacyzorgen worden hiermee wel omzeild.

macOS Sierra SirimacOS Sierra Siri

Voor de eerste vraag over het weer moesten we direct de locatiedienst inschakelen voor Siri, die staat standaard namelijk uit. Zoekacties voor afbeeldingen kon Siri ook niet beantwoorden, omdat we de Engelstalige versie van macOS gebruikten, in combinatie met een Nederlandstalige Siri. Door te specificeren dat Siri op internet moest zoeken, werden wel plaatjes gevonden.

macOS Sierra SirimacOS Sierra SirimacOS Sierra Siri

Net als op iOS kan Siri spraak goed interpreteren en handelt de dienst commando's vaak juist af. E-mail naar contacten sturen, afspraken plannen, programma's openen, vragen stellen, zoekacties uitvoeren naar locaties in de buurt, enzovoort werkt vaak prima. De zoekactie naar snackbars in de buurt leverde een keurig rijtje op, de meeting van donderdag werd zonder problemen ingevoerd in de agenda en Siri schakelde 'Niet storen' netjes in. Handig is ook dat bij zoekacties op bijvoorbeeld afbeeldingen, de plaatjes direct vanuit Siri naar de desktop versleept kunnen worden, ook die op internet.

macOS Sierra SirimacOS Sierra SirimacOS Sierra SirimacOS Sierra Siri

macOS SierraNa enige gewenning zijn sommige acties goed in te passen bij het werken met de Mac, totdat het even niet werkt natuurlijk. Bij veel handelingen zal de voorkeur dan uitgaan naar het klikken en met het toetsenbord invoeren van tekst.

De tijdwinst van spraakinvoer gaat namelijk al snel verloren bij onjuiste interpretaties door Siri of bij onvermogen om de juiste handeling te verrichten, wat direct gepaard gaat met frustratie. Daar komt bij dat sommige functionaliteit in de Benelux nog niet beschikbaar is op gebieden waar Siri voordeel zou kunnen bieden, zoals ov-informatie in Maps. Siri gaf wel een route op een vraag hiernaar, maar dat betrof een autoroute.

macOS Sierra Siri Maps

Er zit toekomst in Siri op de Mac. Het is nu nog wat zoeken naar de juiste commando's en manieren waarbij de assistent echt behulpzaam kan zijn, maar naarmate de technologie vordert, kan het een belangrijke invoermethode worden.

Overige apps

Apple heeft tal van applicatie van zijn besturingssysteem van kleine wijzigingen voorzien. We laten er een aantal de revue passeren.

Photos: (iets) slimmer

Apples fotobeheerprogramma heeft nieuwe eigenschappen gekregen die het voor gebruikers makkelijker moet maken orde aan te brengen in de enorme berg foto's die we tegenwoordig hebben. Apple maakt hierbij gebruik van machine learning. Photos doet dit onder meer met Memories. Hierbij categoriseert Photo's afbeeldingen automatisch op basis van zijn gezichts- en objectherkenning en analyse van metadata en tags. De software voorziet de slideshows automatisch van namen en maakt bijvoorbeeld verzamelingen van feestjes, reisjes, bepaalde dagen of weken in het jaar, groepen, enzovoorts. Albums kunnen ook weergegeven worden als Memory.

Machine learning zorgt er ook voor dat je als gebruiker kan zoeken op steekwoorden met betrekking tot wat er zichtbaar is op foto's. Dit was een beetje een wisselvallige ervaring bij onze korte test. Zoeken op sky, people, windows en trees leverde geen resultaten op, wat toch makkelijk had gekund in onze collectie. Met buildings, fountains en street hadden we meer resultaat. De zoekfunctie is hoe dan ook flink krachtiger geworden.

macOS Sierra PhotosmacOS Sierra PhotosmacOS Sierra PhotosmacOS Sierra Photos

Photos kan ook gezichten op foto's herkennen en deze zelf gebundeld in categorieën plaatsen. De herkenning werkt prima, zelfs bij vage foto's met lage resolutie. Photos zou ook afbeeldingen van albums op een plattegrond moeten kunnen tonen, op de plek waar ze zijn genomen, maar dit is nog niet geïmplementeerd bij de preview.

De nieuwe mogelijkheden van Photos kennen we al van diverse andere foto-applicaties, maar dat zal lang niet voor iedereen gelden. Voor hen, en iedereen die zich het liefst tot Apples-apps wendt, is het handig dat het in het OS zelf ingebakken wordt.

Tabs in apps als Maps

Sinds 2013 beschikt de Finder over tabs, El Capitan bracht tabs naar Mail en uiteraard heeft Safari tabs. Met Sierra wordt het aantal apps dat tabs gebruikt in potentie flink uitgebreid. In eerste instantie komen de tabs naar de Apple-apps Maps, TextEdit en die van de iWork-suite. Op termijn moeten ook apps van derde partijen over tabs gaan beschikken, indien handig. Veel mensen werken met veel vensters die openstaan, wat het beheer niet altijd makkelijk maakt, dus tabs zijn zeer welkom.

macOS Sierra tabs in Maps

Zwevende video via Safari

Safari en iTunes bieden een mogelijkheid bij Sierra om video's in een apart venster weer te geven, die dan boven alle andere programma's op zijn plek blijft staan. Met name bij sportevenementen of andere livestreams kan dit handig zijn en tot nu toe moest je je tot methodes van derde partijen wenden om dit te kunnen. Bij Safari werkt het in Sierra alleen bij html5-video's met Apples eigen videospeler. Bij YouTube is de mogelijkheid er bijvoorbeeld niet.

De 'picture in picture' is op te roepen met een kleine knop die bij de videospeler, die met zijn icoontje tussen die voor fullscreenweergave, ondertiteling en AirPlay staat. De video floept uit de browser en verplaatst zich naar de rechterbovenkant van het scherm. Het scherm is te verplaatsen, maar alleen naar een van de vier hoeken van het scherm. Verder heeft Apple een minimale en maximale grootte ingesteld. Ook kun je niet spoelen bij pip-weergave.

macOS Sierra Safari PiPmacOS Sierra Safari PiP

Samen noteren in Notes

Notes kreeg bij El Capitan een flinke metamorfose en Sierra voegt daar een bescheiden maar interessant knopje aan toe. Die biedt namelijk de mogelijkheid mensen toe te voegen, die dan de notitie kunnen bekijken of er aan mee kunnen werken. Je kunt mensen uitnodigen via mail, Messages, Twitter, Facebook of Airdrop.

Het lijkt wat overkill om een samenwerkingsfunctie te bieden bij een zo basale applicatie als Notes. Vooral ook omdat de implementatie zelf ook zeer eenvoudig is. Je kunt bijvoorbeeld geen opmerkingen plaatsen of zelfs maar zien wat er veranderd is. Het is dan ook duidelijk geen vervanger voor geavanceerdere teksteditors met collaboratiemogelijkheden zoals Google Docs. Net als de app zelf zit de kracht in de eenvoud, moet Apple gedacht hebben. Notes is bedoeld voor het snel en eenvoudig vastleggen van gedachten met tekst, foto's, video en sites en om dat met meerderen te kunnen doen is een logische uitbreiding.

macOS Sierra NotesmacOS Sierra NotesmacOS Sierra NotesmacOS Sierra Notes

Voorlopige conclusie

Er zijn nog andere wijzigingen in Sierra, die niet aan bod zijn gekomen. De belangrijkste is wel Universal Clipboard. Hiermee kun je items kopiëren op je ene Mac of iOS-apparaat en plakken op het andere. Dit kan met tekst, afbeeldingen, enzovoort, en je zou er niets voor hoeven te doen, behalve ingelogd zijn op hetzelfde iCloud-account. Bij ons functioneerde het niet tussen een iPhone 6s en een Mac mini uit 2011. Blijkbaar liggen die hardwaregeneraties te ver uit elkaar.

Wat ook niet functioneerde, was het inloggen met een Apple Watch. We probeerden het met de Apple Watch met watchOS 3.0, maar de Mac unlocken door de wearable in de buurt van de Mac te houden, lukte niet. Waarschijnlijk is dit een functie die nog niet in de bèta van Sierra zit, maar later komt. Een andere functie is Apple Pay-ondersteuning in Safari; sites kunnen Apple Pay-knoppen plaatsen, waarna gebruikers met de TouchID van hun iPhone of met de Apple Watch kunnen betalen. Aangezien noch die sites, noch Apple Pay-ondersteuning er zijn in de Benelux, zullen we hierop moeten wachten.

Apple brengt Sierra in de herfst uit. Bij ons draaide de publieke bèta zonder problemen, maar er zijn geen garanties dat dit voor alle Macs het geval is. Gebruikers moeten zich realiseren dat het nog steeds om een testversie gaat als ze hun Mac alvast willen updaten.

Met de komst van de uitbreidingen van iCloud, het opslagbeheer en natuurlijk Siri is Sierra een alleraardigste update. Apple heeft Siri op een elegante wijze in het besturingssysteem verwerkt en mede door de ondersteuning voor de Nederlandse taal is de persoonlijke assistent in macOS al bruikbaarder dan Microsofts Cortana. Verder is het vooral weer polijstwerk en het verfijnen van bestaande functionaliteit. Het Universal Clipboard en het unlocken met de Apple Watch laten, als het werkt, zien dat Apple gestaag doorgaat met het aan elkaar knopen van zijn producten.

Reacties (180)

180
168
77
3
0
65
Wijzig sortering
Anoniem: 532811 21 juli 2016 08:12
Ik vind het ergens een beetje apart dat jullie macOS Sierra testen op relatief oude hardware die niet alle functionaliteit ondersteund. Het geeft mensen met oudere Macs natuurlijk een indicatie wat ze kunnen verwachten, maar anderzijds zetten jullie jezelf buitenspel daadwerkelijk iedere grote nieuwe feature te testen en om daarover te berichten. O.a. Bluetooth 4 is simpelweg een grote vereiste hierin, en dat is het al sinds OS X Yosemite (Handoff, Instant Hotspot). Wel handig om dat binnen een review te vermelden denk ik.

Toevoeging: de Mac mini uit 2011 blijkt wel Bluetooth 4.0 te hebben, maar valt officieel buiten de minimum systeemeisen voor een aantal samenwerkingsfuncties tussen OS X Yosemite en iOS. In macOS Sierra is dit niet anders.

https://support.apple.com/nl-nl/HT204689

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 532811 op 22 juli 2024 15:42]

Als ze het grondig hadden aangepakt, dan waren er verschillende systemen getest (verschillende generaties). Dan kun je zowel alle features laten zien, als de beperkingen en performance op oudere hardware. Een 6 jaar oude Mac Mini lijkt me nou niet de beste keuze.
Het is ook nog eens extreem makkelijk om Mac OS X, OS X, macOS op een externe HDD/SSD te installeren zodat je het stabiele systeem op een moderne productiemachine niet hoeft op te geven of zelfs maar je interne schijf hoeft te partitioneren. USB, FireWire, Thunderbolt het wordt allemaal out of the box ondersteund.
Precies dat. Als Olaf even aan Femme had gevraagd of hij ff de 2015MBP mocht lenen en dan externe drive had gepakt (liefst dezelfde ook even testen op de mac mini ivm performance verschil) dan hadden ze deze functies (die juist de meest belangrijke zijn) kunnen testen.
Ik ben het niet met je eens dat het de meest belangrijke functies zijn. Een Mac unlocken met de Apple watch is bijvoorbeeld voor een relatief kleine groep binnen handbereik. Bovendien werkte dit hoe dan ook niet met de eerste publieke preview. Ik ben het wel met jou (en de anderen) eens dat het goed was geweest om Sierra (ook) met nieuwere hardware te testen en dat de mogelijkheden met het hele ecosysteem interessant zijn. Ga ik bij de uiteindelijke review (dit is tenslotte een preview) goedmaken met extra aandacht voor de combinatie met iPhones, iPads en watches. :)
Mwah. Dat kan ik me opzich wel voorstellen. Apple watch is niet voor iedereen weggelegd. Persoonlijk vind ik het een fijne optie daar ik zelf knock to unlock gebruik en ik nu dus wel overweeg om de Apple watch aan te schaffen.

Maar ik bedoelde meer de continuity features zoals universal clipboard. Even een link doorsturen van een artikel hoeft dan niet meer moeilijk via web whatsapp bijvoorbeeld.
Vermeld ook even dat PPTP niet meer wordt ondersteunt in de nieuwe OSX / macOS.

Dit is een van de dingen die het mij tegenhoud om naar de beta te upgrade.
Ja, dat is echt problematisch als je je Mac rechtstreeks op je ADSL modem aansluit! En dan bedoel ik niet de modem router combinatie die je tegenwoordig hebt, maar alleen het losse modem, dus zonder WiFi thuisnetwerk.
het is ook niet problematisch als je het als hamer gebruikt, echter zijn er heel veel bedrijven / gebruikers die een macbook thuis gebruiken of op locatie inloggen op het hoofdnetwerk waardoor je toch echt een VPN verbinding voor nodig hebt. En helaas is PPTP nog steeds het meest gebruikt.
Daarvoor gebruikt je bedrijf software van bijvoorbeeld Cisco! En die is er ook voor de Mac.
Wat ik enorm slecht vind aan je testverslag is dat je op 21 juli een review post die blijkbaar gebaseerd is op de vorige beta versie terwijl de nieuwe al beschikbaar is.

Waarom nu posten en dan later toegeven (nadat allerlei mensen hebben gereageerd dat bij hun functies wel werken, waarvan jij zegt dat ze niet werken) dat je met beta 1 software hebt getest en dat de review gebaseerd is op beta1.

Is dat stemming makerij? Of toch de Windows bril?

Je zou op in minste het artikel al kunnen beginnen met aan te geven welke beta versie je getest hebt....
Denk je niet dat het foutief is om te verwachten dat men hier beta 2 zou testen wanneer deze nog geen 24u beschikbaar is? Of denk je dat ze een artikel waaraan enkele dagen gewerkt is zomaar overboord gaan gooien omdat Apple enkele uren voor het publiceren een nieuwe release uitbrengt? De review is vanochtend om 06:00 publiek gegaan, dat wil zeggen dat deze gisteren is afgewerkt. Ik ga er van uit dat een werkdag voor de auteur ook rond 4 of 5 uur eindigt. Apple heeft beta2 evenwel pas na het naar huis gaan uitgegeven.
En als laatste puntje: Denk je dat er zoveel verschil zal zitten tussen beta 1 en beta 2? De core features die in de preview uitgelicht worden zitten uiteraard in beide versies. Het verschil tussen de beta's zullen vooral bugfixes zijn.

[Reactie gewijzigd door DiederikvandenB op 22 juli 2024 15:42]

Een edit kan altijd toch?

Er zijn een aantal posters die aangeven dat een aantal constateringen van de reviewer niet werken, dus dan is het toch logisch dat er alsnog even gemeld wordt dat het gaat om beta 1.

Hoe moeilijk is het?
De hele review wordt niet ineens waardeloos, maar de toegevoegde features/fixes in beta2 hadden wel toegevoegd kunnen worden binnen een dag. Dus er had met het publiceren even gewacht kunnen worden.
Waarna er ook weer een beta3 is. Dan heb je geen preview want uiteindelijk is het een review. In mijn ogen ging deze preview voornamelijk over de nieuwe functies in het systeem en de grotere veranderingen. Deze zijn meestal al wel beschikbaar in beta1.
Maar niet een dag later.
Er worden dus onterechte conclusies getrokken, gebaseerd op een oude beta.

Misschien is het sowieso onzin om een beta te reviewen, maar dat terzijde.
Erbij vermelden welke versie je test is wel gewoon een goed idee, maar hoeveel is er nou veranderd in de nieuwe beta versie?
Als je de reacties leest zijn een aantal niet-werkende features die in de review genoemd werden wel gewoon werkend voor de mensen die beta 2 hebben getest.

Dus dan zijn er weldegelijk dingen veranderd/verbeterd....maar is dat o.a.niet het doel van een beta: nieuwe functionaliteit testen?
Overbodige post... l2r
De gebruikte Mac mini ondersteunt wel BT4 en ook AirDrop. Bij Continuity en Instant Hotspot valt hij buiten de boot. Het is een goed idee bij de uiteindelijke release een recente Mac(Book) te gebruiken en dan met een artikel met name de combinatie met de andere Apple-producten te belichten.
Tot op zekere hoogte is dit waar. ik heb een mac mini en bij mij werkt continuity wel, maar niet zonder hack. Je moet de wifi kext aanpassen met text editor of bijvoorbeeld:

http://www.macrumors.com/...ntinuity-activation-tool/

en daarna werkt het prima; dit is puur een software limitatie van Apple om mensen over te halen nieuwe hardware te kopen.
Laten we overigens ook hopen dat er tegen de release van macOS Sierra ook eens een nieuwe MacBook Pro is. ;)
Anoniem: 532811 @Olaf21 juli 2016 09:50
Fair enough. Aan het einde van de rit blijft echter staan dat jullie een oude Mac inzetten die niet alles out-of-the-box ondersteunt, iets dat al sinds OS X Yosemite het geval is. Blijft dat een rare zet vinden voor een tech site als deze omdat je niet ieder aspect van het systeem kan testen en belichten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 532811 op 22 juli 2024 15:42]

mag iTunes wel eens flink op de schop, is de Mac App Store nog verre van wat hij zou kunnen zijn, enzovoort. Nu moeten we misschien weer een jaar wachten op fundamentele wijzigingen.
Dit is vanuit de el cap preview. Zijn deze dingen volgens jou nu opgelost of nog niet? Ik kan me namelijk geen overhaul van iTunes voorstellen die het er nu echt veel beter van maakt. iTunes werkt al jaren prima op OS X dus ik vraag me af wat hier nou precies mee bedoelt wordt. Daarnaast is de mac app store natuurlijk verre van een windows store. Of eigenlijk precies andersom. De mac appstore doet ook al jaren precies wat het moet doen. Ik zie niet echt in wat er verbeterd had moeten worden, maar ik zie graag jouw kijk op datgene terug. Er zijn namelijk nogal wat kleine updates geweest recentelijk.
iTunes zou inderdaad een stukje beter mogen wat mij betreft. Ook op OSX!
  • Podcast sync is om te huilen bijvoorbeeld.
  • Hij vind regelmatig mijn iPad niet, terwijl andere apparaten geen problemen hebben. De manier/volgorde van loskoppelen heeft hier invloed op.
  • Foto's worden niet gesynced via Wifi, alleen via kabel. 8)7
  • Syncen met de Foto app gaat zeker niet vlekkeloos; om iTunes toegevoegde foto's te laten opmerken moet ik iTunes herstarten
  • Syncen van Apps tussen apparaten en iTunes wordt niet meer gedaan. Vind ik niet erg, maar ik kan dus niet een bepaalde versie van een App naar iTunes kopiëren (alleen de laatste versie)
  • En de allerbelangrijkste: alle muziek moet lokaal op je Mac staan. Je kúnt via een optie instellen dat muziek/films op een Samba share staan. Maar soms verliest OSX de connectie met Samba shares (bijv. net na opstarten, wakeup, etc) en als je dan een sync met je mobiel doet delete hij alle muziek. Als je voor de tiende keer 20GB aan muziek/films opnieuw aan het syncen bent is dat ook niet meer grappig
De oude iTunes had deze problemen allemaal niet!

[Reactie gewijzigd door [Yellow] op 22 juli 2024 15:42]

Podcast sync is om te huilen bijvoorbeeld.
Dat gaat tegenwoordig netjes via "iCloud" Podcast app houd netjes je abonnementen bij en tot waar je hebt geluisterd. Daarnaast werkt synchronisatie via de kabel bij mij nog gewoon prima.
Hij vind regelmatig mijn iPad niet, terwijl andere apparaten geen problemen hebben. De manier/volgorde van loskoppelen heeft hier invloed op.
Werkt dit met andere apps (foto's bijvoorbeeld) wel goed, want de kans is aanwezig dat de iPad niet helemaal lekker is qua settings.
Foto's worden niet gesynced via Wifi, alleen via kabel.
Daar heeft men tegenwoordig fotostream en iCloud, fotobibliotheek voor.
Syncen van Apps tussen apparaten en iTunes wordt niet meer gedaan. Vind ik niet erg, maar ik kan dus niet een bepaalde versie van een App naar iTunes kopiëren (alleen de laatste versie)
Je kan nog steeds een random versie van je Mac in iTunes syncen naar een apparaat. Jouw apparaten hebben ws ook de laatste versie van een app gewoon draaien.
En de allerbelangrijkste: alle muziek moet lokaal op je Mac staan. Je kúnt via een optie instellen dat muziek/films op een Samba share staan. Maar soms verliest OSX de connectie met Samba shares (bijv. net na opstarten, wakeup, etc) en als je dan een sync met je mobiel doet delete hij alle muziek. Als je voor de tiende keer 20GB aan muziek/films opnieuw aan het syncen bent is dat ook niet meer grappig
Daarom is het ook beter de komplete library naar de share te verplaatsen met auto back-up van de ITL bestanden. Dan valt iTunes ook direct uit als de verbinding wordt verbroken en heb je veel minder kans op dit soort problemen.

Zelf heb ik mijn muzieklibrary lokaal op een externe schijf staan aangezien het over het netwerk allemaal veel te traag is. Op zich ook wel logisch als je bijna 500GB aan muziek en meerdere TB's aan films/series hebt staan.

Daarnaast is het beter om iTunes op te starten via een AppleScript die eerst checked of de goede schijf gemount is en iTunes pas opstart als dat gelukt is. Dan heb je die problemen ook niet.
[...]
Daar heeft men tegenwoordig fotostream en iCloud, fotobibliotheek voor.
Waarom werkt het dan nog wel via de kabel?
[...]
Je kan nog steeds een random versie van je Mac in iTunes syncen naar een apparaat. Jouw apparaten hebben ws ook de laatste versie van een app gewoon draaien.
Nee hoor, zeker niet. Ik zou niet weten hoe ik versies van Apps kan syncen.
En ik draai zeker niet de laatste versie van alles want laten we wel wezen: niet elke versie is even goed.
[...]
Daarom is het ook beter de komplete library naar de share te verplaatsen met auto back-up van de ITL bestanden. Dan valt iTunes ook direct uit als de verbinding wordt verbroken en heb je veel minder kans op dit soort problemen.
Mooi dat je een workaround hebt gemaakt. Handig is anders.

[Reactie gewijzigd door [Yellow] op 22 juli 2024 15:42]

Mooi dat je een workaround hebt gemaakt. Handig is anders.
Dat is geen workaround. Dat is de optie. Het is niet de bedoeling dat je de map met muziek op een Netwerk drive zet. Juist omdat het wegvallen verbinding de bestanden kompleet onvindbaar maakt. De hele library kopieren werkt wel.
Waarom werkt het dan nog wel via de kabel?
Geen idee. misschien een instelling die niet helemaal lekker zit? Zou natuurlijk wel moeten werken, maar ik vind het persoonlijk meer irritant dat ik geen back-up meer kan trekken over wifi. Met 250GB aan apparaten is iCloud back-ups niet heel erg praktisch met max 5GB.
Huh? De backup (als in de reserve kopieën) werkt bij mij juist wel via Wifi ?
En dan bedoel ik uiteraard geen backup in iCloud, maar die via uTunes.
Hm toch maar eens ff kijken dan. Dat is een van de features die ik graag zou ebruiken, maar heb er sinds icloud eigenlijk geen tijd meer voor ghad om er naar te kijken. Die melding dat ik al 20.000 weken geen backup heb gemaakt wordt op den duur toch wel vervelend. XD
Home Sharing werkt toch nog steeds? (Dus met andere iTunes draaiende machines in je netwerk) Of bedoel je specifiek netwerkschijven?
Ik bedoel dat ik al mijn muziek op een Samba server heb staan en deze met cmd-O toe heb gevoegd (en Settings->advanced->copy to iTunes Media when adding to library uit hebt staan).
Da's ook niet handig, waarom niet gewoon een NAS met OS X (een Mac Mini of Hackintosh)? Bestanden op een NAS met de library op een ander PC is een recept voor onbetrouwbaarheid.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 15:42]

Omdat ik een Linux server heb (en wil) en geen OSX server.
En hoe bedoel je een recept voor onbetrouwbaarheid? De share is ten alle tijde beschikbaar! Het probleem zit niet in mijn server, het is OSX die niet altijd de share zien en iTunes die dan vervolgens concludeert dat ik die muziek ook niet meer op mijn apparaten wil hebben.
Je kan dat wel willen, maar het is niet aan te raden, welke database je ook kiest. Data en index op verschillende machines voegt gewoon teveel complexiteit en onbetrouwbaarheid toe.

Qua performance en betrouwbaarheid is het zinniger om ofwel je media op de Mac/PC te zetten (hang de schijven desnoods met Thunderbolt of USB aan de machine), ofwel neem een NAS met Windows/OS X, ofwel vergeet iTunes en deel de boel met Plex.
Pardon? Data en index gescheiden levert problemen op? Hoe doen windows media player/vlc/kodi/etc/etc dat dan? Ik hou erover op want ik schop blijkbaar teveel tegen gevoelige benen.
iTunes is niet zo gek lang geleden helemaal vernieuwd (van Carbon naar Cocoa), daar is niet zoveel meer aan te doen.

De performance (zeker met grote libraries) is stukken beter dan de grootste concurrenten als Spotify en Plex, dus verwachten dat er enorme snelheidswinsten te behalen zijn lijkt me ook wat optimistisch.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 15:42]

Ik heb nou niet echt bepaald een kleine library en merk het performance gedeelte wel enigszins met laden van albumart bijvoorbeeld. De omzet van Carbon naar Cacoa is implementatie technisch. Ik neem aan dat de auteur van het vorige artikel meer doelde op functionaliteiten. Op Apple Music na is er vrijwel niets veranderd of toegevoegd wat dan ook echt noodzakelijk is.
Hoe belangrijk is de Mac nog voor Apple? De omzet uit Mac-systemen bedroeg in het afgelopen kwartaal 5,11 miljard dollar. Dat is weliswaar 700 miljoen dollar meer dan de fabrikant met iPads verdient, maar het is inmiddels minder dan de omzet uit services en ten opzichte van de omzet uit iPhones is het een schijntje. Zowel wat verkochte aantallen als wat omzet betreft, kan de Mac niet in de schaduw staan van de gezamenlijke iOS-apparaten
Dit komt natuurlijk voornamelijk omdat Apple de Macs echt als premium product verkoopt. Zolang Apple haar prijzen zo hoogt houdt voor Macs met relatief simpele hardware zullen ze ook niet veel meer gaan verkopen. Verkoop de simpelste MacBook voor 799 ipv 999 en ze vliegen als warme broodjes over de toonbank.
Het prijsverschil met gelijke hardware op Windows is gewoon te groot in veel gevallen.

Ik ben erg benieuwd naar Siërra en vooral of ik wat heb aan Siri. Mijn iMac 2013 mag voorlopig nog even mee.

[Reactie gewijzigd door yorroy op 22 juli 2024 15:42]

5 miljoen mac's verkopen lijkt me geen kattenpis, zeker gezien ze weinig veranderingen in de macs hebben aangebracht de laatste jaren. Maw ze verkopen nu ook als "broodjes" en leveren meer op, een prijsverlaging kun je maar 1x doen en dan heb je jezelf verkocht aan de markt, iets wat Apple zelden heeft gedaan.

En je remark "gelijke hardware" - lijkt misschien zo aan de buitenkant, maar ik moet de eerste Windows laptop nog tegenkomen die een trackpad heeft die zo goed functioneert als die van Apple. Ze kunnen die ruimte net zo goed besparen want je hebt er werkelijk niets aan. Laat ik voor mn werk een windows laptop gebruiken; Lenovo T450s, een duur apparaat, waardeloze trackpad, waardeloos scherm met een kijkhoek van 1 graad. Daar werk ik niet met plezier mee itt een Macbook.

Spijt me zeer maar ik geef graag wat meer knaken uit voor iets wat wel werkt en in het geval van Apple ben je dan nog goedkoper uit.
Kleine nuance,

Toch apart om alle Windows laptops over een kant te scheren op basis van een matige laptop waar u zelf ervaringen mee heeft. Ik heb namelijk een MSI die redelijk dun is, voor een laptop zeer krachtig en een scherm heeft met prima kijkhoeken. Het is dus maar net wat voor'n Windows laptop je hebt. Ook zou je, als je daar ruimte voor zou hebben, voor 3 tientjes een muis kunnen kopen en behoef je niet met een trackpad te werken.

Natuurlijk maakt Apple laptops die voor bepaalde doeleinden (Muziekproductie, grafische vormgeving etc.) beter werken en daarin veruit de beste zijn, maar voor mijn interessegebied zal een Apple vrijwel altijd blijven onderdoen of moet ik een dergelijk grote meerprijs betalen die het simpelweg niet waard is.

Kortom, voor mij, en ik denk veel mensen met mij is zo'n dergelijk prijsverschil niet te rechtvaardigen als je er objectief naar kijkt. Natuurlijk kan het wel zo zijn dat het in je werksfeer gewenst is of dat het gewoonweg de beste keuze is voor de bezigheden die je verricht op je laptop.
Het gaat juist helemaal niet om de software. Ja, macOS heeft voor sommige mensen de voorkeur, maar ga nu niet vertellen dat je met een mac betere graphics maakt. Dat is echt totale onzin! Je kan dat netzo goed op een windows bak.

Wat veel mensen fijn vinden aan een macbook is de goede bouwkwaliteit, het heerlijke trackpad en de mooie looks en het feit dat al die eigenschappen in 1 apparaat zitten.

Het is puur voorkeur, en dat is juist het mooie eraan.
Klopt, Mac doet Photoshop niet beter dan een goede Windows laptop. Integendeel zelfs, de performance was een tijdje beter op Windows dan op Mac, geen idee of dat nu nog zo is. Ik vind Apple mooie laptops maken, maar voor echt pro werk met zware VM leveren ze niet echt iets. Ja de Mac pro, maar die kun je niet meebrengen. HP en andere zijn wel in die markt met 64gb geheugen en Xeon processoren. Dat gaat ook niet helemaal in de huidige vormgeving. wie weet komt dat nog :)
ja die tijd is idd vervlogen, sinds ze gewoon standaard apparatuur(cpu bv van Intel) aankopen is het voordeel voor de grafische industrie t.o.v. de kostprijs onbestaande.
Huh, Wat maakte de PowerPC mac's van weleer beter voor de grafische industrie ?
Het was de standaard voor die tijd: grafisch werk deed je op een Mac, alle grafische software die naam waardig was er alleen voor Mac. Mac had het WYSIWYG aangaande lettertypes prima in orde. CorelDraw & Corelpaint waren een prima pakket maar ging je naar de drukker met je *.cdr bestandje dan werd je raar bevonden, het moest een Adobe bestandstype zijn. Ik spreek hier over begin jaren '90, ben zelf getraind op PC / CorelDraw, Macs waren te duur voor school.

[Reactie gewijzigd door 77slevin op 22 juli 2024 15:42]

In die tijd was de kleurweergave van veel Macs beter dan die van Windows. Macs gaven het meeste weer in grijstinten en gebruiikten (eenvoudig gecalibreerde) kleuren waar dat echt nodig was, zoals in je eigen ontwerpen.
Windows computers kwamen standaard met een fors gekleurde achtergrond, titelbalken enzovoort. Kalibratie was echt iets voor een nchemarkt, zeker niet standaard.
Inderdaad, performance wise zijn er betere alternatieven beschikbaar met windows. Maar toch zijn MacBooks nog altijd een zeer aantrekkelijke optie, ze combineren een zeer robuuste bouw met een smaakvol dun design, redelijk goede specs, heel fijn toetsenbord(niet de nieuwe macbook) en zoniet het beste trackpad op de markt met een os dat lekker werkt.

En ja die combinatie kost geld. Maar ook in het windows landschap zijn machines die dit soort combi's willen leveren ook gelijkend geprijsd. Wel heb je in het windows landschap de keus om je eigen accenten te leggen. Je kunt bijv. prima een beest van een laptop kopen qua specs, welke vervolgens wat minder is qua behuizing, gewicht enz.
En niet te vergeten de restwaarde... Dat maakt dat aan het einde van de rit een Macbook toch nog behoorlijk goedkoop is. Je moet alleen in het begin wat meer geld ophoesten. Geld overigens voor alle Apple producten.
Het gaat juist helemaal niet om de software. Ja, macOS heeft voor sommige mensen de voorkeur, maar ga nu niet vertellen dat je met een mac betere graphics maakt. Dat is echt totale onzin! Je kan dat netzo goed op een windows bak.

Wat veel mensen fijn vinden aan een macbook is de goede bouwkwaliteit, het heerlijke trackpad en de mooie looks en het feit dat al die eigenschappen in 1 apparaat zitten.
Het is puur voorkeur, en dat is juist het mooie eraan.
Dit is zó subjectief... precies voorkeur.
Bij mij gaat wel om het besturingssysteem.
Het mooi de Macbook is alleen het besturingssysteem en niet het toetsenbord en de trackpad.
In mijn geval gaat de beste trackpad en toetsenbord uit (Je gelooft het niet) naar een €200 kostende ASUS laptop e402ma.
Daarnaast heb ik nog een ASUS N76VB die gewoon een stuk minder typt.
Als die ook ee stuk minder mooi omdat hij zilveren kleur heeft.

Het liefst zou ik natuurlijk MacOS op mijn ASUS willen hebben.(Gebruik nu alleen maar Windows apparaten zoals, telefoon, horloge, smartwatch, laptop en tablet.)

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 22 juli 2024 15:42]

Je lost het op met een muis, precies wat ik bedoel: bouw het dan niet in als het half werkt.

En de laptops van Apple zijn natuurlijk niet bij uitstek voor bepaalde doeleinden, zeker niet in de muziek of grafische vormgeving. Dat ze daar van oudsher worden gebruikt is een ander verhaal.

Ben wel benieuwd wat jouw interessegebied is dat je geen mac zou gebruiken.
Ik gebruik geen Mac, omdat ik vrijwel alleen maar games speel op mijn computer, niet echt optimaal voor mac .....
Anoniem: 696390 @H.Colt21 juli 2016 20:53
En daarom gebruik je dus Windows. De gamingmarkt is gewoon niet de markt waar Apple op inspeelt.
Helemaal waar.

Achteraf was mijn eerste reactie trouwens misschien misplaatst en slecht geïnformeerd, maar iedereen in mijn directe omgeving die met dergelijke dingen bezig is gebruikt een Mac en ik heb niet het idee dat zij weinig research doen voordat ze een dergelijke investering doen ..
Als je die 5 miljoen omzet naar een percentage marktaandeel hebben ze echt bar weinig. Er valt nog gigantisch veel winst te behalen voor Apple.

Overigens wel een vreemd punt om over te discussiëren, een trackpad.. Als je goed onderzoek doet vind je ook prima trackpads op andere laptops met nagenoeg dezelfde mogelijkheden.
Anoniem: 583079 @Michaelr121 juli 2016 09:56
Apple haalt met de Macs toch al heel lang een marktaandeel van 10-15% (afhankelijk van het kwartaal/nieuw machines...) dat eerder stijgend is dan dalend. Daarmee zijn ze de 4e à 5e fabrikant wereldwijd. Ik denk niet dat Apple de ambitie heeft een groter marktaandeel te halen door in de lagere prijsklassen te gaan prijsvechten.

Wat het trackpad betreft: je hebt ongetwijfeld gelijk dat "als je goed onderzoek doet..." - maw het gemiddelde niet-Apple trackpad is nog steeds ondermaats. Gebruik zelf op het werk een 1800€ kostende hp laptop, en nee, dat is het 'm ook niet, qua trackpad.
Anoniem: 732079 @Michaelr121 juli 2016 09:42
Vergeet niet dat de volgende upgrades gratis zijn.. wanneer gebeurd dat bij windows?
Dat is alleen bij W10 gebeurd en zelfs dat gebeurde met gigantische dwang, wat MS zelfs al 10.000 euro aan een klaagster heeft gekost om miljarden te besparen.
Ik heb een Dell XPS 15 met een HD dus geen retina kwaliteit scherm. Deze laptop komt, ook met z'n trackpad, in de buurt van een Macbook Pro. Maar kost dan ook al ruim €1800 excl BTW.
Dan kun je dus net zo goed een Macbook Pro kiezen. De Dell is daarom ook niet mijn eigendom, maar van mijn werk.

Enige voordeel van W10 is m.i. de betere netwerk ondersteuning en mappen beheer, je kunt makkelijker in de verkenner een netwerkpad invoeren dan via verbind met server.
Je kan in Finder toch ook gewoon een pad ingeven (command shift G - Ga > Ga naar map)?
klopt, maar even \\server..... intikken gaat in de verkenner net wat makkelijker. Vind ik, misschien ook door gewenning.
Ik kan maar niet wennen aan het gebrek aan tabs, het enige OS voor zover ik weet dat dat nog niet heeft. Sinds kort weer af en toe WIndows aan het gebruiken, zat maar op CTRL-T te drukken in de verkenner en er gebeurde niks. De Windows UI kan ik maar niet aan wennen.
Anoniem: 135756 @z1rconium22 juli 2016 12:46
"Spijt me zeer maar ik geef graag wat meer knaken uit voor iets wat wel werkt"

En dit is weer typisch zo'n apple fan zinnetje.
"Wat WEL werkt" implicerend dat het allemaal maar kommer en kwel is op een "windows laptop". Maar die bestaat dus niet : windows laptops. Het zijn laptops met x86 hardware bijvoorbeeld (evenals mac) waar je eventueel windows op zou kunnen draaien.

Je kritiek op (sommige) hardware (trackpad, beeldscherm) waarom je wellicht windows op zou kunnen draaien is dus kritiek wat 0% met windows te maken heeft.
Dat maakt het dus voor consumenten wel lastiger om zeker te weten dat je een goede laptop koopt met Windows dan met macOS.
Wat jij beweert is ook niet waar, dat is iets wat ik als Linux gebruiker fantastisch zou vinden. 99% van de hardware die je in de winkel koopt word geleverd inclusief Windows, en is voorzien van het Windows logo, wat aangeeft dat het voldoet aan de eisen van het Windows Logo Program for hardware ( https://msdn.microsoft.co...ws/hardware/gg463010.aspx ). Ik heb het idee dat die eisen vrij soepel zijn, omdat de meest wazige hardware dat label mag voeren, maar Microsoft had heel makkelijk een "entry level", "premium", en "pro" label kunnen verzinnen waarmee ze die kritiek van z1rconium hadden kunnen oplossen.
Ik had zelf het budget er niet voor, maar als je gewoon een goede laptop/pc-achtige wilt die best wat mag kosten, zou ik ook voor een Mac gaan.
En deze opmerking word door Mac-fanboys meestal niet in dank afgenomen, maar Windows/Linux draait ook perfect op Apple hardware :). Ik heb zelf 3 jaar met een iMac met SuSE gewerkt, werkt prima, alleen af en toe wat moeilijk kijkende Apple fanaten aan je bureau.
Ik heb zelf overigens het internet afgespeurd naar reviews, vergelijkingen gedaan en voor redelijk geld een redelijke laptop gescoord. Maar dat is meer werk dan gewoon een Apple van de plank trekken waarvan je weet wat je er aan hebt.
Een Mac is helemaal niet duur en concurrerende partijen zijn vaak nog een stuk duurder met all-in-one systemen. Hardware specificatie alleen bepaald ook niet de performance van een systeem en dat is vaak ook merkbaar.
Anoniem: 135756 @BoringDay22 juli 2016 12:49
Simpelweg onwaar. Mac is enorm duur. Kijk een imac waar je voor een bedrag richting de 2k nog niet eens fatsoenlijk een SSD krijgt standaard! Kom maar met een fabrikant die met gelijkwaardige specs duurder is dan apple. Die is er niet.
Ik denk dat je je hier nog flink in vergist.
Een iMac 21" met een 4K scherm is €1729 (en ja ik vind het ook stom dat ze geen SSD hebben), volgens de Pricewatch zijn de schermen met vergelijkbare resolutie van 4096 x 2304 vanaf €1200 te krijgen. Dus voor €500 extra krijg je een muis toetsenbord computer speakers webcam.
Knap dat je beweerd dat het onwaar is. Het kost me namelijk nog geen 1 minuut tijd om een iMac met SSD onder de 2000 euro te vinden.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 22 juli 2024 15:42]

Anoniem: 135756 @BoringDay29 juli 2016 16:31
Ik zeg dan ook richting de 2k. De basis is idd 1729.
Anoniem: 732079 @yorroy21 juli 2016 09:39
Als jij een goede windows laptop wenst, dan ben je ook minstens 1000 euro kwijt.
Software wordt door Apple gratis geleverd.
En juist die software is waarom veel mensen voor apple gaan. Denk aan goede gestures/mission control, terminal en bovenal spotlight. (cortana is waardeloze software als je spotlight gewend bent). Mijn workflow is gewoonweg beter op een mac. En zelfs al zijn ze dubbel zo duur als een windows bak. Dit verdient zich ruimschoots terug in een fractie van de gebruiksduur, om nog maar over de ridicuul hoge restwaarde te zwijgen en de dubbel zo lange technische levensduur t.o.v. consumentenlaptops.

In dat opzicht is een macbook altijd een goeie investering en zijn consumenten-laptops weggegooid geld. Die houden het met gelukt 2 jaar uit en zijn dan nog een fractie van de nieuwprijs waard. Mijn 2 jaar oude mbpr vang ik waarschijnlijk 60 to 75% v.d. nieuwprijs voor.
Optimize Mac Storage:
Wel voelt het wat vreemd aan dat documenten dus ongevraagd van je systeem verwijderd en naar de servers van Apple verplaatst kunnen worden.
Hoezo ongevraagt? Bij default doet hij dit niet. Het is een optie die je handmatig moet inschakelen. Dan is het toch niet ongevraagt?
De belangrijkste is wel Universal Clipboard. Hiermee kun je items kopiëren op je ene Mac of iOS-apparaat en plakken op het andere. Dit kan met tekst, afbeeldingen, enzovoort, en je zou er niets voor hoeven te doen, behalve ingelogd zijn op hetzelfde iCloud-account. Bij ons functioneerde het niet tussen een iPhone 6s en een Mac mini uit 2011. Blijkbaar liggen die hardwaregeneraties te ver uit elkaar.
Vereist dit ook niet bluetooth 4? Dat heeft die mac mini uit 20111 namelijk niet.

En kan het niet zo zijn dat dit net als continuum eerst ingeschakeld moet worden?
Wat ook niet functioneerde, was het inloggen met een Apple Watch. We probeerden het met de Apple Watch met iOS 3.0, maar de Mac unlocken door de wearable in de buurt van de Mac te houden, lukte niet. Waarschijnlijk is dit een functie die nog niet in de bèta van Sierra zit, maar later komt.
Dit vereist volgens mij sowiezo bluetooth 4 vanwege de afstands bepaling. Als dit ook getest is op die mac mini dan vindt ik het niet vreemd dat dit dan niet werkt.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 22 juli 2024 15:42]

Z'n ervaring is op huidige hardware

Het is niet de bedoeling om software in te zetten als een push-mechanisme voor hardware trade-off :)


---
After informing the company of the CSRF vulnerability, William got this reply:
“Great find, we removed our check csrf code somewhere along the line this month, will fix asap”

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 627385 op 22 juli 2024 15:42]

Het geeft wel een goede uitleg waarom die functies niet werken, nu leek het mij alsof het bugs zijn zoals ik het las.
De Mac mini van midden 2011 ondersteunt wel bluetooth 4.0: https://support.apple.com/kb/sp632?locale=nl_NL

Voor Continuity heb je echter een systeem uit minstens 2012 nodig dus grote kans dat ondersteuning mist: https://support.apple.com/en-us/HT204689
zie ook mijn reactie hierboven,

dit is NIET nodig, maar is er software matig uit gesloopt door Apple. Door de bluetooth / wifi kext aan te passen (simpel weg een identifier string te wijzingingen naar mac mini 2012 model) werkt het prima.


je support is dan uiteraard wel weg, maar hey, we zijn tweakers :)

[Reactie gewijzigd door xelnaha op 22 juli 2024 15:42]

Maar goed, support na 4 jaar hoef je ook niet meer te verwachten..
Wij hebben hier toch een AppleWatch met iOS 3.0 beta en ik kan zo inloggen op mijn Macbook Pro uit 2013 :)
Met welke beta is deze review gemaakt?

Ik zie namelijk
Wat ook niet functioneerde, was het inloggen met een Apple Watch. We probeerden het met de Apple Watch met iOS 3.0, maar de Mac unlocken door de wearable in de buurt van de Mac te houden, lukte niet. Waarschijnlijk is dit een functie die nog niet in de bèta van Sierra zit, maar later komt.
Dit werkt sinds beta 2 juist prima, in beta 1 zat deze versie nog niet.

Ook dit
De belangrijkste is wel Universal Clipboard. Hiermee kun je items kopiëren op je ene Mac of iOS-apparaat en plakken op het andere. Dit kan met tekst, afbeeldingen, enzovoort, en je zou er niets voor hoeven te doen, behalve ingelogd zijn op hetzelfde iCloud-account. Bij ons functioneerde het niet tussen een iPhone 6s en een Mac mini uit 2011. Blijkbaar liggen die hardwaregeneraties te ver uit elkaar.
Werkt sinds beta 2.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 juli 2024 15:42]

Universal clipboard is wat mij betreft een heel handige functie. SIri is grappig maar ik heb niet zo'n behoefte om 'en plein public' tegen mijn laptop te kletsen :) Zou willen dat Siri beter functioneerde op mijn iPhone in de auto....Daar heb ik wel wat aan Siri.

Just my 2 cents :) al vindt ik het wel weer leuk om weer wat nieuwe gadgets te zien natuurlijk.
Anoniem: 732079 @robsky21 juli 2016 09:43
Je hoeft Siri niet te gebruiken he?
Mac Mini van 2011 heeft geen BT4. Dus dat zijn features die niet met die Mac werken. Zelfde geldt bijvoorbeeld voor de MacBook Air 2010 en lager.
De Mac mini van 2011 heeft wel BT4 maar mist ondersteuning toch voor Continuity: https://support.apple.com/en-us/HT204689
Het is met de eerste publieke beta getest, de tweede was op moment van schrijven nog niet. Ik zal kijken of het met de tweede beta wel lukt want zoals hieronder ook al aangegeven, ondersteunt de gebruikte Mac mini wel BT4 maar geen Continuity.
Het besturingssysteem draagt vanaf versie 10.12 niet meer de aanduiding OS X, een naam die het sinds het begin van dit millennium droeg.
Dit klopt niet helemaal. Het heette Mac OS X, daarna OS X en nu macOS. Dus het heeft al eerder Mac OS (X) geheten.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 22 juli 2024 15:42]

Naja, 'Mac OS (X)' != 'macOS' dus de naam is zeker wel nieuw.
Daar gaat het niet om. Het gaat er om dat het sinds de start van dit millennium niet OS X heeft geheten maar Mac OS X, totdat ze op een bepaald moment Mac er voor hebben weggehaald. :)
Ik doelde specifiek op de aanduiding 'OS X'; die zat sinds 2001 in de naam. Het 'Mac'-deel is na een korte afwezigheid weer terug in een andere vorm, inderdaad. De laatste versie die nog als Mac OS X werd aangeduid was Lion.
Zijn er mensen die siri/cortana/google now echt gebruiken op hun desktop? Ik kan me niet voorstellen dat zoeken naar een afbeelding op die manier sneller en beter is. Zeker niet als je vrij snel kan typen.
Sowieso vind ik die digitale assistenten allemaal wat overbodig. In ieder geval veel minder belangrijk en behulpzaam als artikelen me moeten doen geloven. Enige waar ik het voor gebruik is als ik gedronken heb, typen lastiger gaat, en aan een vriend wil bewijzen dat (random voetballer) toch echt x jaren oud is, of ergens gespeeld heeft.

Daarnaast lees ik vaak (niet uit eigen ervaring) dat google now een stuk beter en verfijnder is als siri. Zou apple niet eerst siri moeten verbeteren, aangezien ik google now soms nog best brak vind. Ook heb ik het idee dat de engelstalige versie veel uitgebreider is als de nederlandse.
Ik gebruik de reminders van Cortana zo af en toe, maar ik type het liever in dan tegen mijn computer te praten :)

"Remind me to put my Netherlands books in my bag for class tomorrow at 18:00" en dat soort dingen.
Cortana gebruik ik af en toe om muziek in mijn kamer aan en uit te zetten vanaf mijn game pc, door in de richting van de microfoon te schreeuwen. Met behulp van een paar scriptjes met snelkoppeling ernaartoe heb ik nu ook de optie om als ik in bed lig en tot de conclusie kom dat A: mijn PC nog aan staat en B: Het bureaublad mooi resoneert met de fans "Cortana! Launch Shutdown!" of "Cortana ! Launch Hibernate!" te schreeuwen. (Iets wat goed strookt met de traditie om af te sluiten via het startmenu)

Nadeel is weer dat tijdens skypen en gamen Cortana af en toe als een overly attached girlfriend in beeld springt omdat ze denkt dat ik het tegen haar heb, waarna ik haar uit zet en een week lang vergeet weer aan te zetten.

Engelstalig vs Nederlandstalig is niet echt een probleem voor mij, al mijn taalinstellingen staan toch altijd op Engels. Spreek/lees/typ/versta het beide even goed, en support voor Engels is nou eenmaal altijd beter.
De mac mini uit 2011 ondersteunt geen hand off. De kopieer en plak functionaliteit werkt alleen vanaf Macs die handoff ondersteunen en dat is niet geval bij Mac van voor 2012.
Volgens mij bij de Mac mini uit 2011 dan weer net wel, deze is eerder voorzien van BT4.0 (LE implementatie weet ik niet zeker) dan de rest van de line up. Ik had het iig normaal werkend op onze mini uit 2011.
Ik ben geen fan van dat Universal Clipboard. Dat schreeuwt privacy problemen. ;)
Ook vind ik deze opmerking van Tweakers enigszins raar:
"Het is een handige uitbreiding dat veelgebruikte bestanden zo automatisch veilig bewaard blijven op de Apple-servers en dat je ze niet alleen via je Mac weer kunt oproepen, maar ook via een app op je iPhone of iPad"

Veilig bewaard blijven? Hoe dan?
Het staat plain-text (zonder encryptie dus) in een cloud waar je zelf geen controle over hebt, en die al eerder met veiligheidslekken te maken heeft gehad. Lokale opslag is oneindig veel veiliger dan de cloud storage, zeker als je TimeVault (zonder iCloud login ;)) ingeschakeld hebt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.