Hoe belangrijk is de Mac nog voor Apple? De omzet uit Mac-systemen bedroeg in het afgelopen kwartaal 5,11 miljard dollar. Dat is weliswaar 700 miljoen dollar meer dan de fabrikant met iPads verdient, maar het is inmiddels minder dan de omzet uit services en ten opzichte van de omzet uit iPhones is het een schijntje. Zowel wat verkochte aantallen als wat omzet betreft, kan de Mac niet in de schaduw staan van de gezamenlijke iOS-apparaten, te meer omdat Apple met de mobiele apparaten veel meer mogelijkheden heeft om aan diensten te verdienen.
Het is dan ook geen wonder dat iedere iteratie van iOS bol staat van de vernieuwingen en OS X het moet doen met minder spannende wijzigingen. In 2014 kreeg het besturingssysteem weliswaar een nieuw likje verf, maar de innovatiefste vernieuwing van OS X 10.10 Yosemite was juist de koppeling met de iPhone. Vorig jaar gaf Apple OS X met 10.11 El Capitan een bescheiden update, waarbij onder andere de zoekfunctionaliteit werd uitgebreid en Split View werd geïntroduceerd.
Tekenend is dat zelfs de naamgeving van de software voor Macs die van iOS volgt. Het besturingssysteem draagt vanaf versie 10.12 niet meer de aanduiding OS X, een naam die het sinds het begin van dit millennium droeg. In plaats daarvan is de naamgeving in het gareel van de overige besturingssystemen van Apple gebracht; naast iOS, watchOS en tvOS, is er daarom nu macOS.
Hoe het ook zij, het is ook weer niet zo dat Apple zijn voormalige vlaggenschip-besturingssysteem vergeet. De fabrikant blijft de software polijsten en verder verfijnen, zo ook bij deze release. We bekeken op basis van de bèta welke andere veranderingen Apple heeft doorgevoerd voor macOS 10.12 Sierra.