De Computex is een beurs die vooral op hardware en componenten is gericht en is ongetwijfeld om die reden door Cooler Master uitgezocht om een hele reeks nieuwe onderdelen te laten zien. De fabrikant gaf ons in een ruimte buiten de beursvloer een voorproefje van de behuizingen, ventilators, koelers, voedingen en toetsenborden die binnenkort verschijnen. Cooler Master gaat daarmee verder op de weg die het met de Mastercase is ingeslagen en wil gebruikers de mogelijkheid geven om zo veel mogelijk zelf aan de hardware aan te passen.
Behuizingen
Iets minder dan een jaar geleden bracht Cooler Master de Mastercase 5 op de markt. De Mastercase 5 kenmerkt zich door zijn modulaire opbouw. Het idee is dat je de standaardkast koopt en er vervolgens extra hardeschijfrekjes, andere zijpanelen of een nieuwe bovenkant naar wens bij koopt. De Mastercase 5 is een atx-behuizing en hetzelfde concept ligt ten grondslag aan de Mastercase 3 en 7 die, je raad het al, matx- en xl-atx-moederborden kunnen huisvesten.
De Mastercase 3 (links) en de Mastercase 7
De Mastercase 3 lijkt misschien niets meer dan een kleine versie van de Mastercase 5, maar Cooler Master heeft wel wat tweaks aangebracht. De plaat tussen het onderste gedeelte van de kast waar de voeding zit en het gedeelte waar het moederbord thuishoort, is bij de Mastercase 5 niet verwijderbaar, maar bij de 3 wel. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je verscheidene videokaarten in je systeem hebt en de onderste zoveel mogelijk lucht wil laten aanzuigen.
De Mastercase 5 wordt voorlopig nog niet vervangen, maar Cooler Master had al wel een mock-up meegebracht van de Mastercase 5T, die van de gewone Mastercase verschilt door de handgreep aan de bovenkant. Dat handvat doet denken aan dat van de Storm Stryker en de uiteindelijke handgreep zal ook op die van dat vorige model gaan lijken.
De Mastercase 5T (links) en het naamloze prototype
Tussen de behuizingen die daadwerkelijk in de verkoop staan, stond een aardig prototype dat de oplossing moet zijn voor een stille pc, die toch goed koelt. Dat wordt bereikt door het front- en toppaneel van de behuizing 'uit te klappen', waardoor de ventilators meer frisse lucht kunnen aanzuigen, wat tijdens gamen nuttig kan zijn. Ben je uitgespeeld, dan klap je de kast weer dicht, waardoor het geluidsniveau weer daalt.
Tot slot introduceerde Cooler Master zijn behuizingen voor de minder veeleisende gebruiker, die geen behoefte heeft aan de modulariteit die de Mastercase biedt. De MasterBox is een variant van de behuizingenseries die iets eenvoudiger van opzet is dan de MasterCases. De MasterBoxes, in de varianten Lite, 5, 5T en 6, lenen enkele designelementen van de MasterCases, maar zijn niet zo modulair opgezet als de duurdere varianten. De MasterBoxes zijn dan ook meer bedoeld voor consumenten die voor een meer kant-en-klaar product kiezen en daar logischerwijze ook iets minder voor betalen.
Vlnr: Masterbox Lite, Masterbox 5, Masterbox 5T en Masterbox 6
Ook als het om de koeling van je pc gaat, wil Cooler Master je keuzes bieden. Wil je binnenkort een MasterFan Pro-ventilator van het merk kopen, dan kun je uit drie soorten kiezen: Air Flow, Air Balance en Air Pressure. De Air Flow-ventilator heeft zeven vrij rechte ventilatorbladen die bedoeld zijn om gewoon veel lucht te verplaatsen. Ideaal als casefan of op een koeler, volgens Cooler Master.
/i/2001105263.jpeg?f=imagenormal)
De Air Pressure-fan heeft juist gekromde ventilatorbladen, waardoor er meer druk opgebouwd zou kunnen worden, wat van belang is als je de ventilator op een radiator monteert, maar de ventilator zou ook goed als inlaat voor de behuizing gebruikt kunnen worden. De Air Balance-ventilator zit daar vervolgens tussenin en zou je zowel voor je lucht-, als voor je waterkoeling kunnen gebruiken, maar gek genoeg beveelt Cooler Master hem niet aan als casefan.
Processorkoeling
Cooler Master liet op de Computex maar liefst zes nieuwe luchtkoelers zien, die net als de gewone ventilators van een nieuwe naam zijn voorzien: Masterair. Een getal in de naam van de koeler duidt het aantal heatpipes aan, terwijl de Pro-versies een nog wat groter koeloppervlak hebben, dat uiteraard een nog betere koeling moet opleveren.
Bij de Masterair 4 Pro houdt het echter niet op; de beste koeler is namelijk de Masterair Maker 8 die, je raadt het al, van acht heatpipes is voorzien. Vier van die heatpipes staan in direct contact met de vapor chamber, in tegenstelling tot de meeste andere koelers waarbij de heatpipes tegen de vapor chamber aangedrukt zitten, maar er geen direct contact is. Dat moet uiteraard leiden tot een betere warmteoverdracht en uiteindelijk betere koeling.
Afhankelijk van de koeler wordt een van de drie soorten Cooler Master Mastergel meegeleverd, de nieuwe benaming van de koelpasta van de fabrikant, waarbij de 'Mastergel Maker Nano' de beste warmtegeleiding moet hebben.
Ook voor wie zijn processor liever met water koelt, heeft Cooler Master nieuwe mogelijkheden. De nieuwe koelers heten Masterliquid en zijn er in eerste instantie in twee varianten, met een 120mm- en met een 240mm-radiator. Cooler Master heeft niet alleen de naam, maar ook de pomp vernieuwd. Die bestaat nu uit twee delen. In het bovenste gedeelte zit de motor van de pomp, die door het koude koelwater wordt gekoeld voordat de heatsink van de processor het koelwater in het compartiment opwarmt. Die extra koeling moet de levensduur van de pomp verlengen. Na de eerdergenoemde twee uitvoeringen zal Cooler Master nog twee versies met 140mm- en 280mm-radiators uitbrengen.
Een nieuw ontwikkeld concept, dat heatsink, radiator en pomp in een compact systeem combineert, was volgens ons de interessantste waterkoeler. De radiator is bovendien kantelbaar, waardoor je ervoor kunt kiezen de lucht naar de achterkant van de behuizing af te voeren of over het moederbord heen te blazen en zo bijvoorbeeld de vrm's van extra koeling te voorzien. Of het koelertje daadwerkelijk in productie gaat, is onbekend, want het gaat hier nog om een prototype.
Voeding
Tot slot liet CoolerMaster een aantal nieuwe voedingen zien met de naam... MasterWatt. Net als de eerder genoemde koelers, zijn deze voedingen toegespitst op verschillende gebruikers. De simpelste voeding is de MasterWatt Lite, die geen modulaire kabels heeft, 400 tot 700 watt kan leveren en het 80plus-standaardlabel heeft of helemaal niet van een 80plus-label is voorzien.
/i/2001105407.jpeg?f=imagenormal)
De MasterWatt, zonder achtervoegsel, is semi-modulair, heeft een 80plus-bronslabel en komt beschikbaar in vermogens van 450 tot 750 watt. De Masterwatt Pro is volledig modulair en heeft een 80plus-goudlabel (550 - 750 watt) of een 80plus-platinumlabel (850 - 1200watt). Cooler Master meldde erbij dat in de MasterWatt Pro alleen Japanse condensators worden gebruikt.
Kan het dan nog gekker? Jawel, met de MasterWatt Maker, die ook 1200 watt levert, maar nog efficiënter is en zich daarmee kwalificeert voor een titaniumlabel. Belangrijker is dat de voeding digitaal is en uit te lezen met behulp van een CM Connect-app, die draait op iOS of Android.
Voorlopige conclusie
Cooler Master heeft enorm veel nieuwe producten laten zien en heeft daar ook een nieuwe naamgeving aan gekoppeld. Die heeft tot gevolg dat het duidelijker wordt hoe de onderdelen zich onderling tot elkaar verhouden. Daarnaast gaat Cooler Master verder op de ingeslagen weg met de Mastercase 5 en zet het in op modulaire behuizingen met de nieuwe Mastercase 3 en 7. De nieuwe producten komen in de komende maanden beschikbaar voor nog onbekende prijzen.