Inleiding
Samengevat
De Philips PUS6561 is een uhdtv met driezijdig Ambilight en een zeer handige afstandsbediening met aan de achterkant een mini-qwerty-toetsenbordje. Het toestel draait op Android TV van Google, wat op zich prima werkt, maar de gebruikte soc is te zwak om (3d-)games mee te spelen. De kijkhoeken zijn goed, maar de kleurweergave vanaf de fabriek had wat beter gekund, al is die met een kalibratie wel goed te krijgen. Het lage contrast is dat niet, maar als je Ambilight gebruikt, valt dat minder op.
Eindoordeel
Het is niet makkelijk om je met een lcdtv te onderscheiden van de concurrentie, maar met Ambilight hebben Philips-televisies een feature die niet bij andere merken te krijgen is. Dit jaar heeft Ambilight er een hele rits nieuwe standen bijgekregen, die niet reageren op de beeldinhoud, maar op het geluid. Ook is er, met het oog op het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk, een nieuwe Wave your flag-app, waarmee je de Ambilight-leds in de kleuren van je nationale vlag kunt laten oplichten. Een functie waar onze Belgische lezers meer plezier aan zullen beleven dan de Nederlandse.
De Philips PUS6561 die we in deze review bekijken, beschikt behalve over de driezijdige variant van Ambilight over een 49"-uhd-scherm en draait op versie 5.1 Lollipop van Googles Android TV. De benodigde rekenkracht wordt geleverd door een quadcore-soc van MediaTek. Voor de bediening krijg je er een dubbelzijdige afstandsbediening bij, die aan de achterkant is voorzien van een handig qwerty-toetsenbordje: een andere feature die je alleen bij Phillips-televisies aantreft.
Er zijn twee beeldmaten beschikbaar: 49 en 55 inch. Ons 49"-testmodel kost ten tijde van het schrijven van deze review ongeveer 950 euro. Voor het kijken naar uhd-beeldmateriaal kan een televisie volgens ons eigenlijk niet groot genoeg zijn. Vandaar dat we de voorkeur geven aan het grotere 55"-model, dat op het moment van schrijven voor zo'n 1200 euro in de Pricewatch staat.
Uiterlijk en aansluitingen
De PUS6561 heeft een strak uiterlijk met weinig poespas. De bezels zien eruit alsof ze van metaal zijn, maar als je van dichtbij kijkt, zie je dat het zilverkleurig plastic is. Aan de boven- en zijkanten zijn ze slechts 11mm breed en onderaan is de rand 3mm breder. Midden onder het scherm zit een verlicht plexiglazen uitsteeksel met daarop het Philips-logo. De helderheid ervan is in het menu in drie standen in te stellen en uiteraard kan de logoverlichting ook uit.
Rechts onder het scherm zit een smal uitsteeksel met daarin de infraroodontvanger en een statusled. Doordat dit model gebruikmaakt van een direct-led-backlight, in plaats van een edge-lit backlight, is de kast relatief dik. Onderaan, waar de luidsprekers zitten, is hij zo'n 8cm, in het midden is de kast 6cm dik en bovenaan weer twee centimeter platter.
Aan weerskanten van de behuizing zit een voet, waarmee de tv zo'n vijf en een halve centimeter boven het tv-meubel 'zweeft'. De voeten zijn van metaal gemaakt, maar de afwerking aan de bovenkant is van verchroomd plastic. Dat ziet er van dichtbij bekeken net wat minder fraai uit dan metaal, maar van een afstand is het keurig. Het nadeel van dit ontwerp is dat de kabels nauwelijks achter de voet zijn weg te werken, maar omdat dit model voorzien is van driezijdig Ambilight, is het onder de tv wat donkerder, waardoor de kabels minder opvallen.
Aansluitingen
Je krijgt een aansluitsnoer van anderhalve meter meegeleverd en dat is flink aan de korte kant, maar omdat er een standaard-C8-aansluiting op de tv zit, kun je zelf eenvoudig een langer snoer regelen. Wat ons betreft zou dit de standaard op alle tv's mogen zijn. De analoge aansluitingen, component, scart en audio-in, zijn recht naar achteren gemonteerd, waardoor je wellicht kabels met haakse stekkers moet kopen als je de tv aan de muur wil hangen.
Alle andere aansluitingen zijn onder een hoek van negentig graden gemonteerd, zodat ze geen probleem veroorzaken bij muurmontage. Vanaf de achterkant gezien zitten aan de rechterkant van boven naar beneden: een CI+-slot, een usb 3.0-aansluiting waarop een harde schijf voor opnames kan worden aangesloten, een van de twee usb 2.0-aansluitingen, twee van de in totaal vier hdmi-aansluitingen en een 3,5mm-koptelefoonaansluiting.
Aan de onderkant treffen we van links naar rechts de volgende aansluitingen aan: een rj45-netwerkaansluiting, een antenneaansluiting voor kabel of Digitenne, een schotelantenneaansluiting voor satelliet, de derde usb 2.0-aansluiting en twee hdmi 2.0-aansluitingen. Alle hdmi-aansluitingen bieden een audio return channel en een van de twee hdmi-connectors aan de zijkant is ook geschikt voor mhl.
Bediening op afstand
Het design van Philips-afstandsbedieningen is altijd van een hoog niveau en de zapper die je bij de PUS6561 krijgt, vormt daarop geen uitzondering. Aan de bovenkant zitten alle knoppen die je op zo'n beetje elke andere moderne afstandsbediening verwacht en aan de onderkant vind je een qwerty-toetsenbordje. Deze zeer handige toevoeging tref je niet aan bij afstandsbedieningen van de concurrentie en komt goed van pas als je de zoekfunctie gebruikt.
Daar staat tegenover dat er geen microfoon is ingebouwd. Meestal vinden we spraakbesturing een tamelijk nutteloze functie bij televisies, maar juist bij Android TV werkt de zoekfunctie door middel van spraak goed. Tot overmaat van ramp heeft het besturingssysteem niet door dat er geen microfoon aanwezig is, waardoor de zoekfunctie gesproken tekst verwacht. Voordat je vervolgens een zoekopdracht kunt intypen, moet je eerst een keer naar rechts drukken op de d-pad. Geen ramp, maar het komt iedere keer weer knullig over en had een stuk handiger gekund.
De afstandsbediening is zo'n achttien en een halve centimeter lang en weegt 124 gram, inclusief twee AAA-batterijen, die achter een klepje aan de bovenkant zijn verstopt. De indeling is zeer overzichtelijk en logisch, waardoor je nooit op zoek bent naar de juiste toets. Doordat er rubberen toetsen aan de onderkant zitten, heb je veel grip en glijdt hij niet snel uit je hand. Het is niet erg als je per ongeluk een toets aan de onderkant indrukt, want de naar beneden gerichte kant wordt automatisch uitgeschakeld.
Philips TV Remote
Behalve met de gewone afstandsbediening is het mogelijk om de tv te bedienen met de Philips TV Remote-app, die beschikbaar is voor Android en iOS. Met de app kun je tv-zenders uitkiezen, video's, muziek en foto's vanaf je telefoon of netwerk naar de tv sturen, en apps en games starten. Meestal is het mogelijk om met dit soort apps de knoppen van de afstandsbediening te dupliceren op het scherm van je telefoon of tablet, maar deze app heeft een geheel eigen interface, die niet heel logisch in elkaar zit. Bovendien is het op deze manier niet mogelijk om even wat instellingen in het menu van de tv aan te passen, omdat de daarvoor benodigde knoppen ontbreken.
Voor gewoon tv-kijken werkt de normale afstandsbediening eigenlijk een stuk handiger, maar voor het uitzoeken van media op je telefoon, tablet of een ander apparaat op je netwerk kan de app best handig zijn. Er is ook een zoekfunctie door middel van spraak beschikbaar en hoewel onze opdrachten correct worden herkend, krijgen we gek genoeg geen zoekresultaten te zien, waardoor je er niets aan hebt. Helaas is er ook geen tv-gids in de app aanwezig, waardoor we de toegevoegde waarde zeer beperkt vinden.
Android TV en mediaspeler
Als besturingssysteem is gekozen voor Android TV van Google, dat gebaseerd is op Android 5.1 Lollipop. De interface ziet er wat minder scherp uit, doordat deze op 1920 bij 1080 pixels wordt gerenderd en vervolgens naar de uhd-resolutie van het beeldscherm wordt geschaald. Net als bij concurrerende modellen van Sony draait deze tv op een MT5890-soc van MediaTek, die speciaal voor televisies is ontworpen. Hoewel ze hetzelfde typenummer hebben, is er wel een verschil, want de door Sony gebruikte versie is een dualcore-soc en de voor deze tv ingezette versie heeft twee ARM Cortex-A17-cores en twee Cortex-A7-cores. De gpu is een Mali T624-versie met drie kernen. Er is 1,5GB werkgeheugen beschikbaar en 8GB flashopslag.
/i/2001087781.jpeg?f=imagenormal)
Op papier moeten de Philips-televisies dus wat sneller zijn dan die van Sony, maar in de praktijk hebben we daar niets van gemerkt en presteren beide modellen prima bij normaal televisiekijken. Als je echter een 3d-game start, schiet de rekenkracht ernstig tekort. De framerate is dan dusdanig slecht dat het niet lekker speelt. Dat is erg jammer, want doordat de tv op Android draait, worden de meeste bluetooth- en usb-gamecontrollers keurig herkend. Simpele 2d-spelletjes werken goed, maar we zien het toch als een gemiste kans, aangezien het spelaanbod best groot is.
/i/2001087787.jpeg?f=imagenormal)
De Android TV-interface mag van Google maar beperkt worden aangepast aan de wensen van de tv-fabrikanten, waardoor de verschillen tussen de merken klein zijn. Toch heeft TP Vision het maximale eruit weten te halen. Zo zijn de iconen onder in het homescreen in de Philips-stijl vormgegeven en hebben ook alle menu's een duidelijke Philips-look. Ook is er een extra 'TV-menu' toegevoegd met handige shortcuts, waarvoor een speciale knop op de afstandsbediening is gemaakt. In dit menu vind je onder 'Internet' ook een Opera-webbrowser, omdat er in Android TV standaard geen browser zit.
/i/2001087785.jpeg?f=imagenormal)
De elektronische programmagids is mooi vormgegeven en laat bij elke zender keurig het bijbehorende logo zien, waardoor je net wat sneller de informatie vindt die je zoekt. Ook de handige zenderlijst toont de logo's en laat na een paar seconden zien welk programma op het geselecteerde kanaal bezig is en hoe lang het nog duurt. Door een keer naar rechts te klikken op de d-pad kom je in de epg terecht. Onder de knop 'Top picks' op de afstandsbediening zitten aanbevelingen op basis van je kijkgedrag, maar het duurt lang voordat die zijn geladen, waardoor je er niet zo veel aan hebt.
Mediaspeler
Een van de grote voordelen van een smart-tv is dat je geen externe apparatuur nodig hebt om foto's, video's en muziek af te spelen vanaf usb of vanaf je netwerk door middel van dlna. De ingebouwde mediaspeler van de PUS6561 heeft ondersteuning voor de meestgebruikte formaten en codecs. Uhd-video's die gebruikmaken van de hevc-codec, worden netjes afgespeeld en ook ondertitels worden met een mooi font weergegeven, maar helaas worden diverse hd-testbestanden niet vloeiend afgespeeld en zijn er regelmatig haperingen in beeld te zien, waardoor je alsnog op een externe mediaspeler voor het afspelen van films bent aangewezen. Dit is overduidelijk een softwareprobleem, want film kijken via Netflix werkt prima in zowel hd als uhd.
Energiegebruik, geluid en Ambilight
De PUS6561 maakt gebruik van een direct-led-backlight die net wat minder efficiënt werkt dan de meeste edge-lit backlights, waardoor dit model een B-energielabel heeft gekregen. Het hoogste verbruik, 150W gemiddeld, hebben we gemeten met de backlight in de hoogste stand, waarbij de helderheid 331cd/m² bedraagt. Met de backlight afgesteld op 120cd/m², een prettige waarde om 's avonds mee te kijken, verbruikt de tv zo'n 93W gemiddeld. Met de backlight in de laagste stand produceert het scherm een helderheid van 71cd/m² en zakt het verbruik naar 70W. Bij deze helderheid ziet het beeld er in het donker nog altijd goed uit. Het verbruik ligt dus een beetje boven het gemiddelde. Als je echter de ingebouwde omgevingslichtsensor gebruikt, staat de backlight nooit te fel afgesteld, waardoor je toch nog wat energie kunt besparen zonder dat het beeld er flets uit gaat zien bij feller omgevingslicht.
Geluid
Verreweg de meeste televisies hebben de luidsprekers onder in de behuizing zitten. Zo ook de PUS6561. Het geluid klinkt dan dan ook zeer gemiddeld: prima voor normaal televisiekijken, maar film- en muziekliefhebbers doen er verstandig aan om een extern luidsprekersysteem aan te sluiten. Doordat de luidsprekers naar beneden gericht zijn en niet op je oren, is het stereobeeld beperkt. De verstaanbaarheid van stemmen is redelijk en ook het maximale volume stelt niet teleur, maar de laagweergave is niet indrukwekkend.
Ambilight
De meningen over het Philips Ambilight-systeem zijn altijd sterk verdeeld. Sommigen vinden het een schitterende toevoeging, die het televisiekijken een stuk aangenamer maakt, terwijl anderen het een nutteloze gimmick vinden, die alleen maar afleidt. Dit modeljaar heeft TP Vision nieuwe modi toegevoegd, die de leds aan de achterkant van de tv niet laten kleuren op basis van de beeldinhoud, maar reageren op het geluid. Dit levert opvallende lichteffecten op, die er mooi uitzien en niet misstaan op een feestje, maar ze zijn zo opvallend en afleidend, dat we ons niet kunnen voorstellen dat je deze standen bij normaal televisiekijken wil gebruiken.
Als extraatje is er nu ook de 'Wave your flag'-app, die is uitgebracht ter ere van het EK voetbal, deze zomer in Frankrijk. Met de app kun je de leds achter de tv in de kleuren van je nationale vlag laten oplichten. Aangezien het Nederlands elftal zich niet heeft weten te kwalificeren, is deze app wellicht het interessantst voor onze Belgische lezers. Naast vlaggen vertonen, kun je met de app ook 'rode en gele kaarten uitdelen' en de Ambilight-leds laten knipperen als er gescoord is.
De mensen die het Ambilght-systeem maar vinden afleiden tijdens het televisiekijken, raden we aan om de 'Warm wit'-stand te gebruiken, die constant wit licht achter de tv op de muur schijnt. Door het witte licht achter de televisie zullen je pupillen zich wat vernauwen, waardoor zwarte delen van het scherm er donkerder uitzien. Hierdoor lijkt het contrast van het beeld hoger dan het daadwerkelijk is. Bij deze tv is dat een nuttige functie, want het contrast van het beeldpaneel valt, zoals we later in deze review zullen zien, flink tegen.
Je kunt in het menu onder 'ISF-afstemming' het witte licht zo afstellen dat het exact de juiste kleurtemperatuur heeft, die de grijstinten op het scherm ook (horen te) hebben. Doordat je ogen de kleuren op het scherm altijd interpreteren in vergelijking met de kleurtemperatuur van het omgevingslicht, zien de kleuren op het scherm er zo frisser uit. We hebben het licht gekalibreerd, gebruikmakend van een perfect witte muur. Met rood op 100, groen op 86 en blauw op 79 kregen we het beste resultaat.
Inputlag en gebruik met pc
De inputlag is de tijd die een tv nodig heeft om beelden die via hdmi worden aangeboden daadwerkelijk weer te geven. Als je naar normale videobeelden kijkt, maakt het niet zoveel uit hoe lang de tv hierover doet, zolang beeld en geluid maar gesynchroniseerd blijven. Als je echter een game op de tv speelt met een console, wil je dat de beelden met zo min mogelijk vertraging worden weergegeven. Hoe hoger de inputlag is, hoe moeilijker het spelen van een actiegame wordt. In de Game-stand maten we een inputlag van zo'n 36ms, wat geen onaardig resultaat is voor een uhd-televisie. Het is ongeveer de gemiddelde inputlag voor een hdtv, maar de snelste modellen zitten rond de 20ms.
Gebruik met pc
Onze Leo Bodnar-lagtester maakt, net als de huidige generatie gameconsoles, gebruik van een 1080p60-signaal, maar als je een krachtige game-pc hebt, kun je natuurlijk ook gamen in 2160p. Helaas kunnen we de inputlag niet objectief meten op deze resolutie en dus zullen we het met een subjectief oordeel moeten doen. We merken wat inputlag betreft geen verschil tussen 1080p en 2160p, en dus zal de uhd-inputlag ook ergens rond de 36ms liggen.
Bij de PUS6561 zijn alleen hdmi-ingang 1 en 2 geschikt voor het weergeven van 2160p-beelden met een framerate van 60fps. Sommige uhdtv's maken gebruik van croma subsampling bij de weergave van 2160p60-beelden om de benodigde bandbreedte voor de beeldverwerking te beperken. Hierdoor kunnen er kleurfouten ontstaan bij de weergave van kleine lettertjes. De PUS6561 heeft hier ook last van en hoewel we in het menu 'HDMI Ultra HD' op 'UHD 4:4:4/4:2:2' hebben gezet, blijft de tv gebruikmaken van chroma subsampling. Kleine tekst ziet er dus wat minder mooi uit, maar bij het kijken naar video heb je er geen last van.
Beeldeigenschappen
Bij lcd-televisies krijg je als je niet recht voor de tv zit, altijd een minder mooi beeld te zien dan recht van voren. We brengen dit in beeld door twee foto's te maken, de ene recht van voren en de andere onder een hoek van vijfenveertig graden.
We zien dat de helderheid onder een hoek wat afneemt, maar doordat er gebruik is gemaakt van een ips-paneel, worden de kleuren onder een hoek bijna net zo mooi weergegeven als recht van voren.
Om te laten zien hoe egaal het scherm door de backlight wordt verlicht, hebben we foto's gemaakt die we hebben belicht voor middengrijs.
We zien dat de leds van de backlight het licht netjes over het beeld verspreiden, waardoor de helderheidsverschillen klein zijn. Wel zien we de helderheid onder een hoek duidelijk afnemen.
Elke lcd heeft in meer of mindere mate last van backlight-bleeding, waarbij het licht niet volledig wordt tegengehouden bij het weergeven van zwart. Door foto's te maken met een lange sluitertijd, brengen we het probleem in beeld.
We zijn hier tegen een zwak punt van deze tv aangelopen. Het zwarte beeld is niet donker genoeg, waar het contrast in beeld onder lijdt. Onder een hoek verergert het probleem door een vorm van backlight-bleeding die ips-glow wordt genoemd. De keuze voor een ips-paneel levert dus goede kijkhoeken op, maar helaas ook een slecht contrast.
Beeldverwerking
Fabrikanten proberen zich nog altijd te onderscheiden door hun televisies uit te rusten met allerlei 'beeldverbeteraars', waardoor het beeld mooier moet worden. Verreweg de meeste van dit soort algoritmen hebben een averechts effect op de beeldkwaliteit. Op de meeste televisies staan de beeldverbeteraars standaard ingeschakeld, waardoor het beeld er vaak erg 'kunstmatig' uitziet. Vaak loont het dan ook om even de tijd te nemen en het instellingenmenu in te duiken om alle functies die iets met het beeld doen, uit te zetten.
Met 'Kleurverbetering' kun je de hoeveelheid kleur in het beeld vergroten en het laat zich raden dat je hierdoor simpelweg te veel kleur in het beeld krijgt. Deze functie is dan ook niet beschikbaar in de presets die bedoeld zijn voor kalibratie. De functie 'Dynamisch contrast' is wel beschikbaar, maar kun je ook maar beter uitzetten, omdat deze te veel contrast in beeld oplevert. Dat ziet er op het eerste gezicht wellicht mooier uit, maar er gaan hierdoor wel details in de hooglichten en schaduwpartijen verloren.
Met 'Ultra Resolution' kun je het beeld er scherper laten uitzien. Het is een verscherpingsalgoritme dat, zoals al dit soort functies, een wat hard ogend beeld oplevert en compressieartefacten duidelijker zichtbaar maakt. Die kun je vervolgens weer verminderen door 'MPEG-artefactreductie', maar dat kost je weer scherpte in het beeld. Dus voor het beste resultaat schakel je geen van beide in. Ook de normale 'Ruisreductie' kost detail in beeld en kun je dus het beste niet aanzetten.
Om beweging er soepeler uit te laten zien is er beeldinterpolatie in de vorm van 'Perfect Natural Motion'. Bij 50- en 60Hz-beeldmateriaal is de invloed ervan niet of nauwelijks zichtbaar in beeld, maar bij de weergave van 24- of 25Hz-filmmateriaal heeft het de welbekende invloed op het beeld. Het beeld ziet er vloeiender uit, maar er worden artefacten in beeld geïntroduceerd en je krijgt last van het soap opera effect. Met Clear LCD wordt bewegingsonscherpte aangepakt door de backlight synchroon met de verversingsfrequentie te laten knipperen. Dit werkt erg goed op de PUS6561, want meestal gaat dit door de kortere duty cycle gepaard met een verlies aan helderheid, maar in dit geval blijft het beeld even helder, doordat de backlight-leds feller branden om te compenseren: bravo!
Metingen en kalibratie
Van alle metingen is de contrastmeting het belangrijkst, omdat die het representatiefst is voor de daadwerkelijk ervaren beeldkwaliteit. Over het algemeen geldt dat een hoger contrast een indrukwekkender beeld oplevert. Gemeten volgens de ansi-methode komt het contrast van de PUS6561 uit op slechts 929:1; een relatief slechte waarde, die het gevolg is van de matige zwartweergave, en dat komt weer door het gebruik van een ips- in plaats van een va-paneel. Gelukkig is deze tv uitgerust met Ambilight, waardoor zwart donkerder lijkt dan hoe het daadwerkelijk wordt weergegeven.
Na de contrastmeting is de grijstintenmeting het belangrijkst, omdat deze een goed beeld geeft van de kleurweergave en daarbij inzichtelijk maakt of alle grijstinten op de juiste helderheid worden weergegeven. We proberen altijd alle presets uit en in dit geval gaf 'isf dag' de beste resultaten.
/i/2001079967.png?f=imagenormal)
We zien dat er te veel blauw in het beeld zit, waardoor de kleuren te koel ogen. Ook zien we dat de gamma rond de 90 IRE wat te hoog ligt, waardoor er details in de hooglichten verloren kunnen gaan. De gemiddelde ΔΕ2000 komt uit op 5,3 en dat is aan de hoge kant, waardoor de afwijkingen goed met het blote oog zijn te zien.
De meting van de primaire en secundaire kleuren is van al onze metingen het minst belangrijk, omdat kleine afwijkingen hiervan met het blote oog zonder vergelijkingsmateriaal niet opvallen.
/i/2001079945.png?f=imagenormal)
We zien helaas dat de afwijkingen relatief groot zijn, waardoor ze redelijk zichtbaar zijn. Met een gemiddelde ΔΕ2000 van 5,6 zijn we dan ook niet tevreden.
Kalibratie
Zo uit de doos laat de kleurweergave te wensen over en dus loont het om deze tv te kalibreren. Hiervoor gebruiken we onze Spectracal C6-colorimeter in combinatie met Calman 5-software.
/i/2001079969.png?f=imagenormal)
We hebben een tweestapsgrijskalibratie uitgevoerd, waarvoor in het menu de optie 'Aangepaste kleurtemperatuur' gekozen moet worden. Na wat experimenteren, waarbij we onze voortgang steeds met metingen controleerden, kwamen we tot de volgende instellingen: 'Whitepoint rood', 'groen' en 'blauw' op respectievelijk 127, 81 en 35. Bij 'blauw' hebben we het 'Blacklevel' op -3 gezet. Om het hobbeltje in de gammacurve aan te pakken hebben we het 'Videocontrast' op 85 ingesteld. Hierna waren de afwijkingen zeer gering, met een gemiddelde ΔΕ2000 van 1,5. Ook de gammagrafiek verliep hierna keurig met een gemiddelde van 2,2, waardoor we zeer tevreden zijn met het resultaat.
/i/2001079971.png?f=imagenormal)
De primaire en secundaire kleuren hebben we bijna allemaal op een acceptabele waarde kunnen krijgen. Alleen de verzadiging van groen kregen we niet goed, maar gelukkig is de afwijking gering en de gemiddelde ΔΕ2000 komt uit op een keurige 2,12. Het kalibreren werd bemoeilijkt doordat op Philips-televisies wel de tint en de verzadiging van de primaire en secundaire kleuren zijn aan te passen, maar niet de helderheid. Toch zijn we niet ontevreden met het eindresultaat en na kalibratie ziet het beeld er dan ook goed uit, op het lage contrast na.
Specificaties en fotogalerij
Categorie |
Televisies |
Merk |
Philips |
Serie |
6000-serie |
Product |
Philips 6000-serie PUS6561 |
Uitvoering |
49" wit |
Schermdiagonaal |
49" |
Vorm scherm |
Vlak |
Resolutie (tv) |
3840x2160 (ultra hd) |
Beeldverhouding |
16:9 |
Hd-specificatie |
Ultra hd |
Televisietype |
Lcd |
Hdr-ondersteuning |
Nee |
Smart-tv |
Ja |
Smart-tv-besturingssysteem |
Google Android 5.1 |
Overige onlinecontent |
Webbrowser, YouTube |
Tunertype |
Analoog, dvb-c, dvb-s, dvb-s2, dvb-t, dvb-t2 |
Common interface |
Ci+ |
Video in |
Component video, 4x hdmi, scart |
Hoogste hdmi-versie |
Hdmi 2.0 |
Hdmi-opmerking |
Hdcp 2.2-ondersteuning op hdmi 1 en 2. |
Verbinding (audio) |
Audio (3,5mm), audio digitaal (s/pdif) |
Verbinding (ethernet) |
Ethernet 100Mbit/s |
Verbinding (usb) |
3x usb |
Wifi aanwezig |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11b, 802.11g, 802.11n |
Speakers |
Intern stereo |
Frontspeakervermogen (rms) |
10W |
Televisie-eigenschappen |
24p, appbediening, firmware-upgrade mogelijk, opnemen / timeshift, osd, ruisonderdrukking, slaaptimer |
Teletekstpagina's in geheugen |
1.000x |
Beugelbevestiging |
Vesa 400x200mm |
Introductiejaar |
2016 |
Televisiekleur (voorkant) |
Zilver |
Voetkleur |
Zilver |
Hoogte |
693mm |
Hoogte (zonder voet) |
643mm |
Breedte |
1,099m |
Diepte |
220mm |
Diepte (zonder voet) |
79mm |
Gewicht |
15,7kg |
Fabrieksgarantie |
1 jaar carry in |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Conclusie
De Philips PUS6561 is een uhdtv met een strak uiterlijk, al zijn er voor de afwerking voornamelijk plastics gebruikt. De bezels zijn mooi smal, maar de kast is wel wat dikker dan bij de meeste andere televisies. Het geluid is zeer vergelijkbaar met dat van de meeste andere televisies: goed genoeg, maar niet indrukwekkend. De kleurweergave is in de fabriek niet zo goed afgesteld, maar is met een kalibratie bijna perfect te krijgen. De kleuren zien er zelfs onder grote kijkhoeken goed uit door het gebruik van een ips-paneel.
Het nadeel van het gebruikte beeldpaneel is een mindere zwartweertgave, waardoor het contrast slecht is, met een ansi-contrastverhouding van nog geen 1000:1. Gelukkig is deze televisie uitgerust met een driezijdig Ambilight-systeem, waardoor deze tekortkoming grotendeels gemaskeerd wordt. Er is in dit modeljaar een aantal audiostanden aan Ambilight toegevoegd, die vooral bedoeld lijken voor tijdens feestjes, omdat ze een mooie, maar wel erg drukke lichtshow opleveren. Ook als je niet van gekleurd licht achter je tv houdt, bewijst het systeem zijn nut door wit licht achter de tv op de muur te schijnen, waardoor zwart er op het scherm donkerder uitziet en het beeld dus contrastrijker lijkt.
De tv laat zich prettig bedienen dankzij de dubbelzijdige afstandsbediening met handig qwerty-toetsenbordje, waarin helaas geen microfoon voor spraakopdrachten zit. Spraakbesturing voegt over het algemeen niet veel toe aan een tv, maar juist bij het Android TV-besturingssysteem werkt dit erg goed. De interface ziet er verder mooi en duidelijk uit, waarbij de aanpassingen van TP Vision ook echt wat toevoegen, met een duidelijke epg en mooie menu's.
Helaas is er, zoals om de een of andere reden bij Android-tv's gebruikelijk is, een zwakke soc gebruikt, die voor normaal televisiekijken en simpel app-gebruik prima volstaat, maar flink wat rekenkracht tekortkomt als je een 3d-game wil spelen. En dat terwijl de ondersteuning voor gamecontrollers van Android uitstekend is. Ook is het jammer dat de ingebouwde mediaspeler moeite heeft om films soepel af te spelen. Dit lijkt een softwareprobleem, want Netflix werkt wel soepel. Al met al een prima tv, maar met een aantal duidelijke minpunten, waardoor dit toestel voor liefhebbers van Ambilight een aanrader kan zijn, maar beeldpuristen beter even verder kunnen zoeken.
Eindoordeel