Door Sim Kranenburg

Philips 49PUS6561 Review

Android-tv voor de Ambilight-liefhebber

23-05-2016 • 06:00

128

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Philips PUS6561 is een uhdtv met driezijdig Ambilight en een zeer handige afstandsbediening met aan de achterkant een mini-qwerty-toetsenbordje. Het toestel draait op Android TV van Google, wat op zich prima werkt, maar de gebruikte soc is te zwak om (3d-)games mee te spelen. De kijkhoeken zijn goed, maar de kleurweergave vanaf de fabriek had wat beter gekund, al is die met een kalibratie wel goed te krijgen. Het lage contrast is dat niet, maar als je Ambilight gebruikt, valt dat minder op.

Het is niet makkelijk om je met een lcdtv te onderscheiden van de concurrentie, maar met Ambilight hebben Philips-televisies een feature die niet bij andere merken te krijgen is. Dit jaar heeft Ambilight er een hele rits nieuwe standen bijgekregen, die niet reageren op de beeldinhoud, maar op het geluid. Ook is er, met het oog op het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk, een nieuwe Wave your flag-app, waarmee je de Ambilight-leds in de kleuren van je nationale vlag kunt laten oplichten. Een functie waar onze Belgische lezers meer plezier aan zullen beleven dan de Nederlandse.

De Philips PUS6561 die we in deze review bekijken, beschikt behalve over de driezijdige variant van Ambilight over een 49"-uhd-scherm en draait op versie 5.1 Lollipop van Googles Android TV. De benodigde rekenkracht wordt geleverd door een quadcore-soc van MediaTek. Voor de bediening krijg je er een dubbelzijdige afstandsbediening bij, die aan de achterkant is voorzien van een handig qwerty-toetsenbordje: een andere feature die je alleen bij Phillips-televisies aantreft.

Er zijn twee beeldmaten beschikbaar: 49 en 55 inch. Ons 49"-testmodel kost ten tijde van het schrijven van deze review ongeveer 950 euro. Voor het kijken naar uhd-beeldmateriaal kan een televisie volgens ons eigenlijk niet groot genoeg zijn. Vandaar dat we de voorkeur geven aan het grotere 55"-model, dat op het moment van schrijven voor zo'n 1200 euro in de Pricewatch staat.

Uiterlijk en aansluitingen

De PUS6561 heeft een strak uiterlijk met weinig poespas. De bezels zien eruit alsof ze van metaal zijn, maar als je van dichtbij kijkt, zie je dat het zilverkleurig plastic is. Aan de boven- en zijkanten zijn ze slechts 11mm breed en onderaan is de rand 3mm breder. Midden onder het scherm zit een verlicht plexiglazen uitsteeksel met daarop het Philips-logo. De helderheid ervan is in het menu in drie standen in te stellen en uiteraard kan de logoverlichting ook uit.

Philips PUS6561Philips PUS6561Philips PUS6561

Rechts onder het scherm zit een smal uitsteeksel met daarin de infraroodontvanger en een statusled. Doordat dit model gebruikmaakt van een direct-led-backlight, in plaats van een edge-lit backlight, is de kast relatief dik. Onderaan, waar de luidsprekers zitten, is hij zo'n 8cm, in het midden is de kast 6cm dik en bovenaan weer twee centimeter platter.

Philips PUS6561Philips PUS6561Philips PUS6561

Aan weerskanten van de behuizing zit een voet, waarmee de tv zo'n vijf en een halve centimeter boven het tv-meubel 'zweeft'. De voeten zijn van metaal gemaakt, maar de afwerking aan de bovenkant is van verchroomd plastic. Dat ziet er van dichtbij bekeken net wat minder fraai uit dan metaal, maar van een afstand is het keurig. Het nadeel van dit ontwerp is dat de kabels nauwelijks achter de voet zijn weg te werken, maar omdat dit model voorzien is van driezijdig Ambilight, is het onder de tv wat donkerder, waardoor de kabels minder opvallen.

Aansluitingen

Je krijgt een aansluitsnoer van anderhalve meter meegeleverd en dat is flink aan de korte kant, maar omdat er een standaard-C8-aansluiting op de tv zit, kun je zelf eenvoudig een langer snoer regelen. Wat ons betreft zou dit de standaard op alle tv's mogen zijn. De analoge aansluitingen, component, scart en audio-in, zijn recht naar achteren gemonteerd, waardoor je wellicht kabels met haakse stekkers moet kopen als je de tv aan de muur wil hangen.

Philips PUS6561Philips PUS6561Philips PUS6561

Alle andere aansluitingen zijn onder een hoek van negentig graden gemonteerd, zodat ze geen probleem veroorzaken bij muurmontage. Vanaf de achterkant gezien zitten aan de rechterkant van boven naar beneden: een CI+-slot, een usb 3.0-aansluiting waarop een harde schijf voor opnames kan worden aangesloten, een van de twee usb 2.0-aansluitingen, twee van de in totaal vier hdmi-aansluitingen en een 3,5mm-koptelefoonaansluiting.

Aan de onderkant treffen we van links naar rechts de volgende aansluitingen aan: een rj45-netwerkaansluiting, een antenneaansluiting voor kabel of Digitenne, een schotelantenneaansluiting voor satelliet, de derde usb 2.0-aansluiting en twee hdmi 2.0-aansluitingen. Alle hdmi-aansluitingen bieden een audio return channel en een van de twee hdmi-connectors aan de zijkant is ook geschikt voor mhl.

Bediening op afstand

Het design van Philips-afstandsbedieningen is altijd van een hoog niveau en de zapper die je bij de PUS6561 krijgt, vormt daarop geen uitzondering. Aan de bovenkant zitten alle knoppen die je op zo'n beetje elke andere moderne afstandsbediening verwacht en aan de onderkant vind je een qwerty-toetsenbordje. Deze zeer handige toevoeging tref je niet aan bij afstandsbedieningen van de concurrentie en komt goed van pas als je de zoekfunctie gebruikt.

Philips afstandsbedieningPhilips afstandsbedieningPhilips afstandsbediening

Daar staat tegenover dat er geen microfoon is ingebouwd. Meestal vinden we spraakbesturing een tamelijk nutteloze functie bij televisies, maar juist bij Android TV werkt de zoekfunctie door middel van spraak goed. Tot overmaat van ramp heeft het besturingssysteem niet door dat er geen microfoon aanwezig is, waardoor de zoekfunctie gesproken tekst verwacht. Voordat je vervolgens een zoekopdracht kunt intypen, moet je eerst een keer naar rechts drukken op de d-pad. Geen ramp, maar het komt iedere keer weer knullig over en had een stuk handiger gekund.

De afstandsbediening is zo'n achttien en een halve centimeter lang en weegt 124 gram, inclusief twee AAA-batterijen, die achter een klepje aan de bovenkant zijn verstopt. De indeling is zeer overzichtelijk en logisch, waardoor je nooit op zoek bent naar de juiste toets. Doordat er rubberen toetsen aan de onderkant zitten, heb je veel grip en glijdt hij niet snel uit je hand. Het is niet erg als je per ongeluk een toets aan de onderkant indrukt, want de naar beneden gerichte kant wordt automatisch uitgeschakeld.

Philips TV Remote

Behalve met de gewone afstandsbediening is het mogelijk om de tv te bedienen met de Philips TV Remote-app, die beschikbaar is voor Android en iOS. Met de app kun je tv-zenders uitkiezen, video's, muziek en foto's vanaf je telefoon of netwerk naar de tv sturen, en apps en games starten. Meestal is het mogelijk om met dit soort apps de knoppen van de afstandsbediening te dupliceren op het scherm van je telefoon of tablet, maar deze app heeft een geheel eigen interface, die niet heel logisch in elkaar zit. Bovendien is het op deze manier niet mogelijk om even wat instellingen in het menu van de tv aan te passen, omdat de daarvoor benodigde knoppen ontbreken.

Philips TV Remote appPhilips TV Remote appPhilips TV Remote appPhilips TV Remote app

Voor gewoon tv-kijken werkt de normale afstandsbediening eigenlijk een stuk handiger, maar voor het uitzoeken van media op je telefoon, tablet of een ander apparaat op je netwerk kan de app best handig zijn. Er is ook een zoekfunctie door middel van spraak beschikbaar en hoewel onze opdrachten correct worden herkend, krijgen we gek genoeg geen zoekresultaten te zien, waardoor je er niets aan hebt. Helaas is er ook geen tv-gids in de app aanwezig, waardoor we de toegevoegde waarde zeer beperkt vinden.

Android TV en mediaspeler

Als besturingssysteem is gekozen voor Android TV van Google, dat gebaseerd is op Android 5.1 Lollipop. De interface ziet er wat minder scherp uit, doordat deze op 1920 bij 1080 pixels wordt gerenderd en vervolgens naar de uhd-resolutie van het beeldscherm wordt geschaald. Net als bij concurrerende modellen van Sony draait deze tv op een MT5890-soc van MediaTek, die speciaal voor televisies is ontworpen. Hoewel ze hetzelfde typenummer hebben, is er wel een verschil, want de door Sony gebruikte versie is een dualcore-soc en de voor deze tv ingezette versie heeft twee ARM Cortex-A17-cores en twee Cortex-A7-cores. De gpu is een Mali T624-versie met drie kernen. Er is 1,5GB werkgeheugen beschikbaar en 8GB flashopslag.

Android TV

Op papier moeten de Philips-televisies dus wat sneller zijn dan die van Sony, maar in de praktijk hebben we daar niets van gemerkt en presteren beide modellen prima bij normaal televisiekijken. Als je echter een 3d-game start, schiet de rekenkracht ernstig tekort. De framerate is dan dusdanig slecht dat het niet lekker speelt. Dat is erg jammer, want doordat de tv op Android draait, worden de meeste bluetooth- en usb-gamecontrollers keurig herkend. Simpele 2d-spelletjes werken goed, maar we zien het toch als een gemiste kans, aangezien het spelaanbod best groot is.

Android TV

De Android TV-interface mag van Google maar beperkt worden aangepast aan de wensen van de tv-fabrikanten, waardoor de verschillen tussen de merken klein zijn. Toch heeft TP Vision het maximale eruit weten te halen. Zo zijn de iconen onder in het homescreen in de Philips-stijl vormgegeven en hebben ook alle menu's een duidelijke Philips-look. Ook is er een extra 'TV-menu' toegevoegd met handige shortcuts, waarvoor een speciale knop op de afstandsbediening is gemaakt. In dit menu vind je onder 'Internet' ook een Opera-webbrowser, omdat er in Android TV standaard geen browser zit.

Android TV

De elektronische programmagids is mooi vormgegeven en laat bij elke zender keurig het bijbehorende logo zien, waardoor je net wat sneller de informatie vindt die je zoekt. Ook de handige zenderlijst toont de logo's en laat na een paar seconden zien welk programma op het geselecteerde kanaal bezig is en hoe lang het nog duurt. Door een keer naar rechts te klikken op de d-pad kom je in de epg terecht. Onder de knop 'Top picks' op de afstandsbediening zitten aanbevelingen op basis van je kijkgedrag, maar het duurt lang voordat die zijn geladen, waardoor je er niet zo veel aan hebt.

Mediaspeler

Een van de grote voordelen van een smart-tv is dat je geen externe apparatuur nodig hebt om foto's, video's en muziek af te spelen vanaf usb of vanaf je netwerk door middel van dlna. De ingebouwde mediaspeler van de PUS6561 heeft ondersteuning voor de meestgebruikte formaten en codecs. Uhd-video's die gebruikmaken van de hevc-codec, worden netjes afgespeeld en ook ondertitels worden met een mooi font weergegeven, maar helaas worden diverse hd-testbestanden niet vloeiend afgespeeld en zijn er regelmatig haperingen in beeld te zien, waardoor je alsnog op een externe mediaspeler voor het afspelen van films bent aangewezen. Dit is overduidelijk een softwareprobleem, want film kijken via Netflix werkt prima in zowel hd als uhd.

Energiegebruik, geluid en Ambilight

EnergieverbruikDe PUS6561 maakt gebruik van een direct-led-backlight die net wat minder efficiënt werkt dan de meeste edge-lit backlights, waardoor dit model een B-energielabel heeft gekregen. Het hoogste verbruik, 150W gemiddeld, hebben we gemeten met de backlight in de hoogste stand, waarbij de helderheid 331cd/m² bedraagt. Met de backlight afgesteld op 120cd/m², een prettige waarde om 's avonds mee te kijken, verbruikt de tv zo'n 93W gemiddeld. Met de backlight in de laagste stand produceert het scherm een helderheid van 71cd/m² en zakt het verbruik naar 70W. Bij deze helderheid ziet het beeld er in het donker nog altijd goed uit. Het verbruik ligt dus een beetje boven het gemiddelde. Als je echter de ingebouwde omgevingslichtsensor gebruikt, staat de backlight nooit te fel afgesteld, waardoor je toch nog wat energie kunt besparen zonder dat het beeld er flets uit gaat zien bij feller omgevingslicht.

Geluid

Verreweg de meeste televisies hebben de luidsprekers onder in de behuizing zitten. Zo ook de PUS6561. Het geluid klinkt dan dan ook zeer gemiddeld: prima voor normaal televisiekijken, maar film- en muziekliefhebbers doen er verstandig aan om een extern luidsprekersysteem aan te sluiten. Doordat de luidsprekers naar beneden gericht zijn en niet op je oren, is het stereobeeld beperkt. De verstaanbaarheid van stemmen is redelijk en ook het maximale volume stelt niet teleur, maar de laagweergave is niet indrukwekkend.

Philips PUS6561Philips PUS6561

Ambilight

De meningen over het Philips Ambilight-systeem zijn altijd sterk verdeeld. Sommigen vinden het een schitterende toevoeging, die het televisiekijken een stuk aangenamer maakt, terwijl anderen het een nutteloze gimmick vinden, die alleen maar afleidt. Dit modeljaar heeft TP Vision nieuwe modi toegevoegd, die de leds aan de achterkant van de tv niet laten kleuren op basis van de beeldinhoud, maar reageren op het geluid. Dit levert opvallende lichteffecten op, die er mooi uitzien en niet misstaan op een feestje, maar ze zijn zo opvallend en afleidend, dat we ons niet kunnen voorstellen dat je deze standen bij normaal televisiekijken wil gebruiken.

Philips PUS6561Philips PUS6561

Als extraatje is er nu ook de 'Wave your flag'-app, die is uitgebracht ter ere van het EK voetbal, deze zomer in Frankrijk. Met de app kun je de leds achter de tv in de kleuren van je nationale vlag laten oplichten. Aangezien het Nederlands elftal zich niet heeft weten te kwalificeren, is deze app wellicht het interessantst voor onze Belgische lezers. Naast vlaggen vertonen, kun je met de app ook 'rode en gele kaarten uitdelen' en de Ambilight-leds laten knipperen als er gescoord is.

De mensen die het Ambilght-systeem maar vinden afleiden tijdens het televisiekijken, raden we aan om de 'Warm wit'-stand te gebruiken, die constant wit licht achter de tv op de muur schijnt. Door het witte licht achter de televisie zullen je pupillen zich wat vernauwen, waardoor zwarte delen van het scherm er donkerder uitzien. Hierdoor lijkt het contrast van het beeld hoger dan het daadwerkelijk is. Bij deze tv is dat een nuttige functie, want het contrast van het beeldpaneel valt, zoals we later in deze review zullen zien, flink tegen.

Je kunt in het menu onder 'ISF-afstemming' het witte licht zo afstellen dat het exact de juiste kleurtemperatuur heeft, die de grijstinten op het scherm ook (horen te) hebben. Doordat je ogen de kleuren op het scherm altijd interpreteren in vergelijking met de kleurtemperatuur van het omgevingslicht, zien de kleuren op het scherm er zo frisser uit. We hebben het licht gekalibreerd, gebruikmakend van een perfect witte muur. Met rood op 100, groen op 86 en blauw op 79 kregen we het beste resultaat.

Inputlag en gebruik met pc

InputlagDe inputlag is de tijd die een tv nodig heeft om beelden die via hdmi worden aangeboden daadwerkelijk weer te geven. Als je naar normale videobeelden kijkt, maakt het niet zoveel uit hoe lang de tv hierover doet, zolang beeld en geluid maar gesynchroniseerd blijven. Als je echter een game op de tv speelt met een console, wil je dat de beelden met zo min mogelijk vertraging worden weergegeven. Hoe hoger de inputlag is, hoe moeilijker het spelen van een actiegame wordt. In de Game-stand maten we een inputlag van zo'n 36ms, wat geen onaardig resultaat is voor een uhd-televisie. Het is ongeveer de gemiddelde inputlag voor een hdtv, maar de snelste modellen zitten rond de 20ms.

Gebruik met pc

Onze Leo Bodnar-lagtester maakt, net als de huidige generatie gameconsoles, gebruik van een 1080p60-signaal, maar als je een krachtige game-pc hebt, kun je natuurlijk ook gamen in 2160p. Helaas kunnen we de inputlag niet objectief meten op deze resolutie en dus zullen we het met een subjectief oordeel moeten doen. We merken wat inputlag betreft geen verschil tussen 1080p en 2160p, en dus zal de uhd-inputlag ook ergens rond de 36ms liggen.

Bij de PUS6561 zijn alleen hdmi-ingang 1 en 2 geschikt voor het weergeven van 2160p-beelden met een framerate van 60fps. Sommige uhdtv's maken gebruik van croma subsampling bij de weergave van 2160p60-beelden om de benodigde bandbreedte voor de beeldverwerking te beperken. Hierdoor kunnen er kleurfouten ontstaan bij de weergave van kleine lettertjes. De PUS6561 heeft hier ook last van en hoewel we in het menu 'HDMI Ultra HD' op 'UHD 4:4:4/4:2:2' hebben gezet, blijft de tv gebruikmaken van chroma subsampling. Kleine tekst ziet er dus wat minder mooi uit, maar bij het kijken naar video heb je er geen last van.

Beeldeigenschappen

Bij lcd-televisies krijg je als je niet recht voor de tv zit, altijd een minder mooi beeld te zien dan recht van voren. We brengen dit in beeld door twee foto's te maken, de ene recht van voren en de andere onder een hoek van vijfenveertig graden.

KijkhoekenKijkhoeken

We zien dat de helderheid onder een hoek wat afneemt, maar doordat er gebruik is gemaakt van een ips-paneel, worden de kleuren onder een hoek bijna net zo mooi weergegeven als recht van voren.

Om te laten zien hoe egaal het scherm door de backlight wordt verlicht, hebben we foto's gemaakt die we hebben belicht voor middengrijs.

Uniformiteit backlightUniformiteit backlight

We zien dat de leds van de backlight het licht netjes over het beeld verspreiden, waardoor de helderheidsverschillen klein zijn. Wel zien we de helderheid onder een hoek duidelijk afnemen.

Elke lcd heeft in meer of mindere mate last van backlight-bleeding, waarbij het licht niet volledig wordt tegengehouden bij het weergeven van zwart. Door foto's te maken met een lange sluitertijd, brengen we het probleem in beeld.

Backlight bleedingBacklight bleeding

We zijn hier tegen een zwak punt van deze tv aangelopen. Het zwarte beeld is niet donker genoeg, waar het contrast in beeld onder lijdt. Onder een hoek verergert het probleem door een vorm van backlight-bleeding die ips-glow wordt genoemd. De keuze voor een ips-paneel levert dus goede kijkhoeken op, maar helaas ook een slecht contrast.

Beeldverwerking

Fabrikanten proberen zich nog altijd te onderscheiden door hun televisies uit te rusten met allerlei 'beeldverbeteraars', waardoor het beeld mooier moet worden. Verreweg de meeste van dit soort algoritmen hebben een averechts effect op de beeldkwaliteit. Op de meeste televisies staan de beeldverbeteraars standaard ingeschakeld, waardoor het beeld er vaak erg 'kunstmatig' uitziet. Vaak loont het dan ook om even de tijd te nemen en het instellingenmenu in te duiken om alle functies die iets met het beeld doen, uit te zetten.

KleurverbeteringMet 'Kleurverbetering' kun je de hoeveelheid kleur in het beeld vergroten en het laat zich raden dat je hierdoor simpelweg te veel kleur in het beeld krijgt. Deze functie is dan ook niet beschikbaar in de presets die bedoeld zijn voor kalibratie. De functie 'Dynamisch contrast' is wel beschikbaar, maar kun je ook maar beter uitzetten, omdat deze te veel contrast in beeld oplevert. Dat ziet er op het eerste gezicht wellicht mooier uit, maar er gaan hierdoor wel details in de hooglichten en schaduwpartijen verloren.

Met 'Ultra Resolution' kun je het beeld er scherper laten uitzien. Het is een verscherpingsalgoritme dat, zoals al dit soort functies, een wat hard ogend beeld oplevert en compressieartefacten duidelijker zichtbaar maakt. Die kun je vervolgens weer verminderen door 'MPEG-artefactreductie', maar dat kost je weer scherpte in het beeld. Dus voor het beste resultaat schakel je geen van beide in. Ook de normale 'Ruisreductie' kost detail in beeld en kun je dus het beste niet aanzetten.

Perfect Natural MotionOm beweging er soepeler uit te laten zien is er beeldinterpolatie in de vorm van 'Perfect Natural Motion'. Bij 50- en 60Hz-beeldmateriaal is de invloed ervan niet of nauwelijks zichtbaar in beeld, maar bij de weergave van 24- of 25Hz-filmmateriaal heeft het de welbekende invloed op het beeld. Het beeld ziet er vloeiender uit, maar er worden artefacten in beeld geïntroduceerd en je krijgt last van het soap opera effect. Met Clear LCD wordt bewegingsonscherpte aangepakt door de backlight synchroon met de verversingsfrequentie te laten knipperen. Dit werkt erg goed op de PUS6561, want meestal gaat dit door de kortere duty cycle gepaard met een verlies aan helderheid, maar in dit geval blijft het beeld even helder, doordat de backlight-leds feller branden om te compenseren: bravo!

Metingen en kalibratie

ContrastmetingVan alle metingen is de contrastmeting het belangrijkst, omdat die het representatiefst is voor de daadwerkelijk ervaren beeldkwaliteit. Over het algemeen geldt dat een hoger contrast een indrukwekkender beeld oplevert. Gemeten volgens de ansi-methode komt het contrast van de PUS6561 uit op slechts 929:1; een relatief slechte waarde, die het gevolg is van de matige zwartweergave, en dat komt weer door het gebruik van een ips- in plaats van een va-paneel. Gelukkig is deze tv uitgerust met Ambilight, waardoor zwart donkerder lijkt dan hoe het daadwerkelijk wordt weergegeven.

Na de contrastmeting is de grijstintenmeting het belangrijkst, omdat deze een goed beeld geeft van de kleurweergave en daarbij inzichtelijk maakt of alle grijstinten op de juiste helderheid worden weergegeven. We proberen altijd alle presets uit en in dit geval gaf 'isf dag' de beste resultaten.

Grijstinten voor

We zien dat er te veel blauw in het beeld zit, waardoor de kleuren te koel ogen. Ook zien we dat de gamma rond de 90 IRE wat te hoog ligt, waardoor er details in de hooglichten verloren kunnen gaan. De gemiddelde ΔΕ2000 komt uit op 5,3 en dat is aan de hoge kant, waardoor de afwijkingen goed met het blote oog zijn te zien.

De meting van de primaire en secundaire kleuren is van al onze metingen het minst belangrijk, omdat kleine afwijkingen hiervan met het blote oog zonder vergelijkingsmateriaal niet opvallen.

Kleur voor

We zien helaas dat de afwijkingen relatief groot zijn, waardoor ze redelijk zichtbaar zijn. Met een gemiddelde ΔΕ2000 van 5,6 zijn we dan ook niet tevreden.

Kalibratie

Zo uit de doos laat de kleurweergave te wensen over en dus loont het om deze tv te kalibreren. Hiervoor gebruiken we onze Spectracal C6-colorimeter in combinatie met Calman 5-software.

Grijstinten na

We hebben een tweestapsgrijskalibratie uitgevoerd, waarvoor in het menu de optie 'Aangepaste kleurtemperatuur' gekozen moet worden. Na wat experimenteren, waarbij we onze voortgang steeds met metingen controleerden, kwamen we tot de volgende instellingen: 'Whitepoint rood', 'groen' en 'blauw' op respectievelijk 127, 81 en 35. Bij 'blauw' hebben we het 'Blacklevel' op -3 gezet. Om het hobbeltje in de gammacurve aan te pakken hebben we het 'Videocontrast' op 85 ingesteld. Hierna waren de afwijkingen zeer gering, met een gemiddelde ΔΕ2000 van 1,5. Ook de gammagrafiek verliep hierna keurig met een gemiddelde van 2,2, waardoor we zeer tevreden zijn met het resultaat.

Kleur na

De primaire en secundaire kleuren hebben we bijna allemaal op een acceptabele waarde kunnen krijgen. Alleen de verzadiging van groen kregen we niet goed, maar gelukkig is de afwijking gering en de gemiddelde ΔΕ2000 komt uit op een keurige 2,12. Het kalibreren werd bemoeilijkt doordat op Philips-televisies wel de tint en de verzadiging van de primaire en secundaire kleuren zijn aan te passen, maar niet de helderheid. Toch zijn we niet ontevreden met het eindresultaat en na kalibratie ziet het beeld er dan ook goed uit, op het lage contrast na.

Specificaties en fotogalerij

Categorie Televisies
Merk Philips
Serie 6000-serie
Product Philips 6000-serie PUS6561
Uitvoering 49" wit
Schermdiagonaal 49"
Vorm scherm Vlak
Resolutie (tv) 3840x2160 (ultra hd)
Beeldverhouding 16:9
Hd-specificatie Ultra hd
Televisietype Lcd
Hdr-ondersteuning Nee
Smart-tv Ja
Smart-tv-besturingssysteem Google Android 5.1
Overige onlinecontent Webbrowser, YouTube
Tunertype Analoog, dvb-c, dvb-s, dvb-s2, dvb-t, dvb-t2
Common interface Ci+
Video in Component video, 4x hdmi, scart
Hoogste hdmi-versie Hdmi 2.0
Hdmi-opmerking Hdcp 2.2-ondersteuning op hdmi 1 en 2.
Verbinding (audio) Audio (3,5mm), audio digitaal (s/pdif)
Verbinding (ethernet) Ethernet 100Mbit/s
Verbinding (usb) 3x usb
Wifi aanwezig Ja
Verbinding (wlan) 802.11b, 802.11g, 802.11n
Speakers Intern stereo
Frontspeakervermogen (rms) 10W
Televisie-eigenschappen 24p, appbediening, firmware-upgrade mogelijk, opnemen / timeshift, osd, ruisonderdrukking, slaaptimer
Teletekstpagina's in geheugen 1.000x
Beugelbevestiging Vesa 400x200mm
Introductiejaar 2016
Televisiekleur (voorkant) Zilver
Voetkleur Zilver
Hoogte 693mm
Hoogte (zonder voet) 643mm
Breedte 1,099m
Diepte 220mm
Diepte (zonder voet) 79mm
Gewicht 15,7kg
Fabrieksgarantie 1 jaar carry in
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant
Philips PUS6561Philips PUS6561Philips PUS6561Philips PUS6561Philips PUS6561Philips PUS6561Philips PUS6561Philips PUS6561Philips PUS6561Philips PUS6561Philips PUS6561Philips PUS6561Philips PUS6561Philips PUS6561Philips PUS6561

Conclusie

De Philips PUS6561 is een uhdtv met een strak uiterlijk, al zijn er voor de afwerking voornamelijk plastics gebruikt. De bezels zijn mooi smal, maar de kast is wel wat dikker dan bij de meeste andere televisies. Het geluid is zeer vergelijkbaar met dat van de meeste andere televisies: goed genoeg, maar niet indrukwekkend. De kleurweergave is in de fabriek niet zo goed afgesteld, maar is met een kalibratie bijna perfect te krijgen. De kleuren zien er zelfs onder grote kijkhoeken goed uit door het gebruik van een ips-paneel.

Het nadeel van het gebruikte beeldpaneel is een mindere zwartweertgave, waardoor het contrast slecht is, met een ansi-contrastverhouding van nog geen 1000:1. Gelukkig is deze televisie uitgerust met een driezijdig Ambilight-systeem, waardoor deze tekortkoming grotendeels gemaskeerd wordt. Er is in dit modeljaar een aantal audiostanden aan Ambilight toegevoegd, die vooral bedoeld lijken voor tijdens feestjes, omdat ze een mooie, maar wel erg drukke lichtshow opleveren. Ook als je niet van gekleurd licht achter je tv houdt, bewijst het systeem zijn nut door wit licht achter de tv op de muur te schijnen, waardoor zwart er op het scherm donkerder uitziet en het beeld dus contrastrijker lijkt.

De tv laat zich prettig bedienen dankzij de dubbelzijdige afstandsbediening met handig qwerty-toetsenbordje, waarin helaas geen microfoon voor spraakopdrachten zit. Spraakbesturing voegt over het algemeen niet veel toe aan een tv, maar juist bij het Android TV-besturingssysteem werkt dit erg goed. De interface ziet er verder mooi en duidelijk uit, waarbij de aanpassingen van TP Vision ook echt wat toevoegen, met een duidelijke epg en mooie menu's.

Helaas is er, zoals om de een of andere reden bij Android-tv's gebruikelijk is, een zwakke soc gebruikt, die voor normaal televisiekijken en simpel app-gebruik prima volstaat, maar flink wat rekenkracht tekortkomt als je een 3d-game wil spelen. En dat terwijl de ondersteuning voor gamecontrollers van Android uitstekend is. Ook is het jammer dat de ingebouwde mediaspeler moeite heeft om films soepel af te spelen. Dit lijkt een softwareprobleem, want Netflix werkt wel soepel. Al met al een prima tv, maar met een aantal duidelijke minpunten, waardoor dit toestel voor liefhebbers van Ambilight een aanrader kan zijn, maar beeldpuristen beter even verder kunnen zoeken.

Reacties (128)

128
127
38
4
0
70
Wijzig sortering
Zo te zien is de software gelijk aan voorgaande versies. Wegblijven dus bij Philips TV's.

Niet eens voordeel van de twijfel. Zie ook productreview: Philips 55PFK5500 Zwart review door Wim-Bart
ik zelf heb ervaring met de PFK 6500, grootste ergernissen zijn ( en aan te raden voor mensen die de 49PUS6561 willen kopen even over na te denken of te testen voor aanschaf:

Android applicaties starten met een wit scherm, dat scherm is minimaal een seconde tot een paar seconde te zijn (onprettig als het donker is). (netflix is de enigste applicatie die dit niet heeft)

Als je 50Hrz CRT tv zag knipperen in je ooghoeken dan zie je door de PWM de leds van dit panel ook knipperen in veel eco standen.

Tv reageert minimaal 10 seconde nergens op na het uit standby halen. De TV zachter zetten omdat hij overdag harder stond dan avonds gewenst is lukt dan ook niet.

Ben wel erg blij met de TV, ambilight bevalt erg ( alleen jammer dat het type wat ik heb geen boven rand heeft).
Met de huidige firmware is het hangen min of meer opgelost, maar schakel je over naar een andere zender dan is opeens je scherm na 10 seconden zwart, overigens niet bij iedere zender. Maar zo zijn er steeds weer issues die het kijken gewoon verpesten. Over Android zelf ben ik wel tevreden maar het normale TV kijken is een drama. Alleen daar koop je hem wel voor.
Dat op zwart springen heb ik dus ook last van, sinds de laatste update. Ook wanneer je bv de tv gids erbij pakt, valt het beeld weg en moet je van zender wisselen om weer iets te kunnen zien.
Juist, dat probleem. Is gewoon vreselijk. Maar overigens zijn veel andere issues wel opgelost.
Ik gebruik een decoder, deze schakelt de kanalen. Om die reden geen last van een TV die zwart blijft...
Ik vermoed dat ze een ci+ gebruiken.. Philips in combinatie met een ci+ is vragen om dit soort problemen.
klopt is een draak van een item op die TV's LOL

Terwijl je bij de Ziggo of KPN een decoder krijgt. Heb alles geprogrammeerd met mijn Harmony Touch en werkt prima.

Enige nadeel vind ik de opstarttijden van de TV.... Ga gewoon aan en klaar...
Serieus? Ben je over Android tv tevreden? Dat vind ik zelf de slechtste ontwikkeling in heel tv land. Ik heb het op mijn nieuwe Sony tv en ik vind het verschrikkelijk!

Iedere week minimaal 2 random reboots. Extreem veel onnodige apps die onmogelijk zijn om te verwijderen. Die apps vervuilen mijn homescherm heel erg en maken de interface nog trager. Bijna geen goed te gebruiken/geoptimaliseerde apps.

Hopelijk wordt de grote aankomende Android 6 update wat beter voor de tv, maar dan moet er een hele hoop op de schop gaan. Ze moeten er een gebruiksvriendelijk systeem van maken, geen groot marketing paleis zoals het nu is.
Die random reboots zijn er bij mijn Philips inmiddels uit. Maar er is nog een hoop te klagen. Aan de andere kant, Kodi werkt als een tierelier. Voornamelijk de volgende problemen:

Reboots, start en stabiliteits problemen:
• [Open] Zit je te kijken valt beeld weg, tv lijkt standby, volgende zender/vorige zender lost dat op (dit is meest irritante);
• [Opgelost] Bij aanzetten reset het toestel zich na 1 of 2min je ziet dan philips logo in beeld;
• [Opgelost] Bij aanzetten reset het toestel zich na 1 of 2min je ziet dan philps logo en dat android opstart geanimeerd logo;
• [Opgelost] Dagelijkse spontane herstart welke 2-3 minuten duurt wanneer TV uit standby komt, treed bijna iedere keer op na uit standby komen (9 van de 10 keer) binnen 5 minuten na aanzetten;
• [Open] Stroom er af, soms start tv direct, soms is ie 5 minuten bezig en is het ledje als een soort dim zacht/dim hard;
• [Open] Rode led van de tv is sinds nieuwe firmware ook wel eens helemaal uit, aanzetten lukt niet met AB of TV knop je moet stroom eraf halen en gaat dan weer aan.
• [Open] Rode led van de tv gaat bij aanzetten soms knipperen lang wachten en gaat aan.
• [Opgelost] Toetsen op AB die opeens niet meer functioneren tot TV is herstart
• [Opgelost] Bij aanzetten geen beeld als je dan goed kijkt zie je witte letters android staan (backlight brand niet) alleen op te lossen door stroom stekker eruit te trekken.
CI+:
• [Opgelost] Bij aanzetten geeft toestel fout 2x in een wizard vorm foutmelding met common interface waar je niks kan doen met de AB alleen maar wachten tot deze weg is. Er is wel geluid en bewegend beeld.
• [Open] Soms opeens tijdens uitzending melding dat CI+ kaart opnieuw geautoriseerd moet worden, scherm gaat dan op zwart.
Beeld en geluid:
• [Opgelost] Geluid wat steeds voor fractie van seconde wegvalt tijdens kijken naar TV;
• [Open] Dolby-HD geluid via SPDIF werkt niet;
• [Opgelost] Geluid valt weg via HDMI-ARC;
• [Verbeterd] Geluid loopt niet meer synchroon
• [Verbeterd] TV beeld geeft soms render blokken over het beeld (stuk minder met de laatste firmware), ook met kabelkeur kabel;
Overigen:
• [Open] Zoeken gaat uit van Microfoon, omslachtig omschakelen naar toetsenbord als je niet gewend bent om met computers te werken;
• [Opgelost] Instellingen kwijt;
• [Opgelost] TV geeft aan dat Wifi aanstaat meer deze werkt helemaal niet. Wifi uitzetten duurt enorm lang als je dan kijkt bij instellingen staat ie uit. TV keer uit en weer aanzetten en wifi staat weer aan terwijl deze is uitgezet.
• [Open] Als wifi wil gebruiken moet je echt van alles doen om werkende te krijgen (getest op meerdere wireless producten).
• [Open] Wifi soms in de war, kan geen contact maken met AP, ook niet handmatig, herstart TV lost dit op.
• [Verbeterd] Wifi instabiel.
Echt als ik jou lijstje zo zie... koop ik never nooit meer een philips tv. Mn ouders hebben er ook 1 staan.. wat een drama tv..

Aanzetten duurt een eeuwigheid
Zender switchen, zelfde verhaal als hierboven
Smart tv hadden ze beter -> Wait tv kunnen noemen

En dan nu dat lijstje... waarom zou je een tv uitbrengen met nog zoveel mankementen? Ik zou het ding al 4x uit het raam hebben gegooid... wat een rotzooi... Philips (of beter gezegd.. wat is het voor rotzooi geworden)

P.S. Erg knap van je om, met zoveel problemen, nog steeds kan genieten van de tv :).
Philips had dan ook NOOIT zijn naam aan TP-vision uit moeten lenen.
Ik heb ook een Philips TV en gebruik hem eigenlijk alleen maar voor HTPC doeleinden, af en toe tv kijken maar ik probeer zo min mogelijk te zappen.
Hij is ook al 2x defect geweest binnen de garantie periode.
(ik heb overigens wel een wat ouder, destijds, budget model)

Grappig dat na zoveel generaties verder het "aanzet probleem" er nog steeds is. TV reageert totaal niet op de AB de eerste 1 a 2 minuten.
Beetje late reactie, maar je heb gelijk!!!

Na de update werkt de afstandsbediening direct na het tonen van beeld en geluid. (de applicatie netfix werdt onbruikbaar (constant uitvallen dus factory reset uitgevoerd en nu werkt het zoals je zou mogen verwachten)

wat jij beschrijft heb ik totaal niet tussen kanalen schakelen.
ik heb geen decoder of CI+ module, digitale tv ongecodeerd via de kabel te bekijken als je geen HD/extra pakketten heb (mogelijk een oplossing voor jou, ik kan me voorstellen dat de tv even (geen 10 seconden) zou moeten controleren of je het signaal wel gezien mag worden van de CI+ kaart?)

[Reactie gewijzigd door Splorky op 22 juli 2024 15:40]

Dan heb je met 10 seconden nog mazzel. Ik heb een Philips model uit 2013 zonder Android TV, maar mijn Logitech Harmony moet netjes 30 seconden wachten (officieel 22 seconden geloof ik) voordat dat ie ook maar reageert op de afstandsbediening.

Dat is eigenlijk onacceptabel. Denk dat de meeste mensen het niet door hebben, omdat (mits je in TV mode start) hij wel met het laatste kanaal begint en geluid geeft.

Ambilight is voor mij een gimmick. AndroidTV en SmartTV kan mij gestolen worden. Wil eigelijk het liefst een domme TV, met CI+ en een SPDIF uitgang. Meer heb je niet nodig volgens mij.
Doet hij het nog dan? Dan mag je al van geluk spreken, ik heb inmiddels bij 3 Philips TV's uit die tijd de elco's en transistors mogen vervangen omdat ze spontaan uitschakelen. Een bekend probleem bij deze TV's.
Ja nog steeds prima. Die problemen met de elco's kende ik nog niet.
De recentste update heeft het probleem voor mij opgelost met de 10 sec wachten na beeld weergeven voordat de AB werkt. ( ook wel een factory reset moeten uitvoeren)
Het was zeker not done!

ik ben erg blij met ambilight, aan het begin beschouwde ik het als een gok (met de mogelijkheid dat ik het na 1 week wel zat zou zijn), maar vind het toch prettig licht op de muur van de tv, en dat was nog niet aanwezig, en vindt het alleen jammer dat er op een paar ledjes op de bovenkant is bezuinigd (door Phillips, want het zou honderden euro's meer hebben gekost, ik heb nu alleen de zijkanten).

het hele android gedeelte (okay netfilx wordt gewaardeerd) is non-smart. over 2 jaar is het al verouderd en zou je een nieuwe tv moeten kopen om met android mee te willen gaan (smart marketing dat wel), het is dat het er bij zat. verder de beeld optimalisatie er zelfs uit, mijn GPU weet perfect hoe de keuren er uit mogen zien. CI+ mag ook weg sinds ziggo ongecodeerde digitale tv doorgeeft.
Zo te zien loopt de release van de firmware van de 2015 series tov de 2016 heel anders als ik de release notes zo lees. Dus er is geen spraken van dezelfde firmware/software, hooguit hetzelfde android platform.

Daarnaast hebben ze heel wijs voor 2016 over de hele lijn voor dezelfde SOC gekozen waardoor nu van de 5xx1 tot aan de 8xx1 de software gelijk loopt.

[Reactie gewijzigd door eelco74 op 22 juli 2024 15:40]

Android TV is toch prima? Die vorige software die Philips gebruikte was idd qua gebruiksvriendelijkheid echt een ramp.
UHD vind ik alleen echt compleet nutteloos, geeft mij maar betere zwartwaarden!
Mijn ouders hebben een Philips uit 2015. Ik heb totaal dezelfde ervaring bij de TV van mn ouders. Traag, bugs en loopt voortdurend vast.

Maar dat is dan ook een TV in de prijscategorie 400-500. Maar toch, misschien is traag nog acceptabel maat bugs en vastlopers absoluut niet.

Zelf een Sony uit de 900-1000 prijsrange. Daar loopt het vlot en soepel. Soepel genoeg om gameconsole emu's te draaien :Y) :Y) :Y)

[Reactie gewijzigd door BenVenNL op 22 juli 2024 15:40]

Wat mij bij elke review steeds meer opvalt (ongeacht welke bron), is dat fabrikanten smart tv niet serieus nemen. Onlangs ook al bij de Sony die gereviewed (die ook nog een stuk duurder was). Trage socs, logge software met veel bugs. Ik krijg steeds meer het idee dat fabrikanten het er in stoppen "omdat de concurrentie het ook doet, dus het moet maar". Dan krijg je dus een soort frankenstein tv waar veel op zit maar nergens echt over nagedacht is (zoals deze Philips).

In mijn mening is dit jammer omdat niet alleen smart tv's maar ook android op deze manier onnodig een slechte naam krijgen. Het tv landschap evolueert eigenlijk best regelmatig maar je ziet steeds meer dat tv fabrikanten er als een soort dinosaurus achteraan huppelen en zich het liefst bezig houden om maar zo veel mogelijk tvs de mark op te drukken zonder echt na te denken over het geheel. Dan krijg je dus dure tv's met veel "gimmicks" die eigenlijk nergens in uitblinken en mense liever voor een goedkoop model gaan met een losse chromecast of los mediacenter.
Fabrikanten brengen een TV van 1000 + euro uit met een soc van een kwartje ( ofzo ).

Stop er een fatsoenlijke soc in die zijn er genoeg, elke smartphone soc tegenwoordig bijvoorbeeld.
Anoniem: 498327 @Kevinp23 mei 2016 08:08
Ik heb liever dat ze TV's als monitor gaan behandelen. 2, max 3 inputs, multisync (die CRT functie wil ik terug!), auto-input selectie en vollediguit bij no-signal i.p.v. dansende box die zegt dat er geen signaal is. Meer hoeft een TV in 2016 niet te kunnen, de rest regelen we wel met ons gratis kastje van de ISP, RPi of retro-HTPC.
al mijn HDMI inputs zitten vol dus ik zou er eerder meer willen. Al dan niet dmv een hdmi hub.
Koop dan een receiver, heb je gelijk fatsoenlijk geluid. Een TV hoeft maar 1 HDMI input te hebben (met ARC als het even kan) zolang je er maar een receiver onder hebt staan met 4 (of meer) aansluitingen..
Stop er een fatsoenlijke soc in die zijn er genoeg, elke smartphone soc tegenwoordig bijvoorbeeld
De prijzen van een moderne smartphone en een joekel van een smarttv zijn niet eens zo verschillend. De TV heeft een veel groter beeld, met vergelijkbare resolutie. Kan veel meer stroom verwerken. De smartphone heeft natuurlijk meer flashopslag, maar aan de prijs van een USB stick zien we dat daar de kosten ook niet in zitten. Het lijkt erop dat men op de SOC moet besparen om TV betaalbaar te houden.
Het verschil is 1 of 2 euro, het wordt interesanter als je dat natuurlijk 100.000 keer doet. En dan weet je waarom ze erop besparen, de vraag is alleen hoever kun je besparen en ermee weg komen.
Ik denk dat het verschil per SOC tussen matige performance en galaxy S6 performance eerder in het 10tjes bereik ligt. Als je 100.000 TVs verkoopt zit je dan als snel aan 2 miljoen extra investering, veel geld voor een TV fabrikant.
het verschil tussen een M3 en een A7 is 2 euro om iets aan te geven, zeker in deze aantallen kruipen ze bij elkaar. De verschillen tussen een A7 en een dual core A9 ergens in de 1,5 euro. Ik heb ze zelf verkocht dus enkele tientjes is iewat veel.
Heb zelf een LG LM47-669 uit 2013. De LG heeft nog geen web os wat ook veel problemen gaf bij de eerste versies en trage soc. Deze tv werkt "supersnel" vergeleken met alle problemen die er nu zijn met de "slimme tv`s". Apps en mediaspeler zijn best te gebruiken al bieden ze niet de smartphone snelheden. Ik heb er wel een chomecast en intel nuc extra aanhangen voor extra functionaliteit.
Ik zou ook wel gaan voor een goede domme tv met losse htpc eraan.
Trage socs
Behalve dat zo'n soc goedkoop is, scoort het ook erg goed in het lage energieverbruik van de TV. Fabrikanten gaan er geen high performance soc instoppen, want dan krijgt hun TV misschien wel het D-energielabel of slechter. En dat kopen mensen gewoon niet, die willen A of beter.
Met een trage soc doet ie het namelijk ook (maar vraag niet hoe :P ).
Euhm nee. Smart-TV's zijn geweldige dingen. Echter 'agen' de onderdelen verschillend.

Een TV van 3 jaar oud kan nog prima mee, zeker als je geen drang hebt om voor veel geld een magere update van beeldkwaliteit te willen. Als je enkele jaren terug voor 1500 euro een 'dure' TV kocht met smart-functies en Full HD zal je nu niet snel een update zien als je wéér 1500 euro uitgeeft. Die 1500 euro is toen uitgegeven om minimaal 5 jaar met een knappe TV te doen.

Nadeel: alle 'smart' functies zijn waardeloos. Ja, de TV als monitor is een slim idee. Echter: je krijgt meer STB's dan je lief is. Eentje voor de ziggo, eentje voor 'smart' en misschien nog een versterker. Die meuk kan prima in een tv worden gedaan. Een CI+ module kan ín een TV worden geschoven. Een 2,5" schijf kan dat ook. En een SoC kan dat ook en ook je WiFi/interfaces kunnen erin. Ik snap niet dat een fabrikant een Soc in een CI+ slot duwt. Na 2 jaar vervang je gewoon je SoC voor 100 of 200 euro en je TV is weer up-to-date met extra geheugen, een snellere SOC, betere GPU en misschien zit er wel gelijk WiFi op. Dit zit allemaal in je TV en je hoeft niks meer extra aan te sluiten met HDMI kabels, USB, adapters enz.
Wil graag wel met Ambi light vind het wel prettig, het hele smart gedeelte kun je beter een android doosje voor kopen, kun je veel meer mee
In het verleden door de jaren heen meerdere Philips televisies gehad, niets anders dan problemen en fabrieksfouten. Niet alle Philips producten zijn slecht, ze maken prima stofzuigers, lampen, etc. Maar voor mij nooit meer een Philips tv. Zelfde ervaring met home cinema sets van ze overigens. Qua elektronica is het gewoon een B-merk.
Dat is dus het verschil tussen spul dat wel nog uit eindhoven komt, of zoals bij TV's waar iemand een licentie op de naam heeft genomen.
Tja, voor zover ik weet produceert Philips zelf al jaren geen electronica meer. Dit is allemaal verkocht aan diverse bedrijven welke onder de Philips brandname mogen blijven produceren.

Natuurlijk is het zo dat deze bedrijven goede producten kunnen maken. Echter, de Philips kwaliteitsgaranties (als die er waren) zijn er niet meer. Dit is natuurlijk ook over genomen door de diverse bedrijven, oa TP Vision voor tv's en Gibson Brands voor Consumer electronics (oa home cinema).

Ik vind het altijd meh - je verkoopt toch een beetje je merknaam (daardoor hebben de bedrijven ook interesse) en weet niet wat je ervoor terug krijgt. Als er slechte producten op de markt komen, dan gaat Philips zijn goede naam eraan, terwijl TP Vision (in theorie) onder een andere merk kan gaan produceren.
Tja. Ik zweer bij Philips TVs omdat ze zo probleemloos zijn en lang meegaan. Zelfde geldt voor de lampen en de huishoud aparatuur. Overigens koop ik geen audio spullen van Philips. Maar ik zou ook nooit audio van Samsung kopen en inmiddels ook geen computer componenten (na de vertragende 840), dat vind ik dan weer een B merk. Het is allemaal perceptie.
Ik zweer bij Philips TVs omdat ze zo probleemloos zijn en lang meegaan.
Om eerlijk te zijn lees ik dit als een argument dat stamt uit het glazen beeldbuis/CRT tijdperk. In die tijd kon elektronica ook nog 10-15 jaar courant zijn en verving je een apparaat als het versleten was. Met de snelle veranderingen in huidige (digitale) techniek is het duurzaamheidsargument bijna niet meer relevant. Zeker niet in de prijsklasse van deze TV. Het apparaat kan lang meegaan, maar je wordt meewarig aangekeken als het ding na vier jaar (buiten garantie) kapot gaat en je hierover verontwaardigd bent. Met deze ontwikkeling ben ik het helemaal niet eens, maar ik zie dit wel als een realiteit waarin we leven.

Om die reden kan ik het ook zo eens zijn met de reactie van blanka hierboven die voorstelt om een TV alleen van de meest relevante technieken nodig voor beeldweergave te voorzien, en de rest vooral buiten het apparaat te houden. Misschien gaat het duurzaamheidscriterium dan weer iets betekenen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 15:40]

Ik ben met je eens dat sommige apparatuur tegenwoordig ontworpen wordt om na korte termijn verangen worden (vooral telefoons, denk aan de trager wordende iPhones, Android zonder essentiele veiligheidsupdates). Maar dat geldt niet voor alles en TVs reken ik nog niet tot die catagorie. Opvallend was dat ik laatst een foto zag van mijn PC van 15 jaar geleden, alles is al vervangen, het meeste al meerdere malen, behalve de PC luidsprekers, die waren toen goed en zijn nog altijd goed.
Hetzelfde zie ik inderdaad met computermonitoren. Is het puur alleen een IPS display, zonder fratsen, dan gaat zo'n ding wel drie pc generaties mee. Even daargelaten dat er gedurende die periode geen additionele eisen bijkomen ten aanzien van resolutie en beeldschermfrequentie. En zelf tast ik altijd wel in de buidel om niet het goedkoopste scherm te hoeven kopen. Bij TV's, en zeker de goedkopere, wordt alleen best gewoekerd met de kosten.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 15:40]

Alles van VOOR het TP-Vision tijdperk is van een totaal andere orde dan erna. Niet voor niets was het testcentrum voor tv's in Brugge wereldwijd toonaangevend.
Dat Philips TV's zo lang meegaan is niet mijn ervaring. Ik zie Philips ook als het bedrijf dat bewust een slecht onderdeel in z'n elektronica / huishoud-apparaten stopt om de levensduur te verkorten. Na een jaar of 2 gaat je Senseo er mee stoppen, vervang je 1 condensator en hij gaat weer jaren mee. Dat deden ze ook al met de gloeilampen toen die te lang meegingen.

Wel jammer dat ze de enige zijn met Ambilight :P .
Je weet dat als je een pi3 en Kodi gebruikt je ook zelf makkelijk ambilight kan maken?
Hebben we dan iets wat te integreren is met bijvoorbeeld Philips Hue of slechts wat gekleurd licht achter de TV?
Want dat eerste is waar ik naar op zoek ben.
poeh of het met Hue te integreren valt weet ik niet, maar het is niet "wat gekleurd licht achter de TV".
Zie hier: http://awesomepi.com/diy-...rry-pi-2-tutorial-part-1/
en mijn comments: http://www.puckstar.com/ambilight-for-kodi-osmc/
Als je helemaal weg bent van ambi light zou je kunnen overwegen deze tv te nemen. Ik peins er niet meer over om een Chinese tv met Philips plakkertje te kopen. Er zijn veel betere tv's voor een mooie prijs, die waarschijnlijk ook uit dezelfde regionen komen maar een stuk beter in elkaar gezet zijn.

Ik heb nu nog een Philips TV ca 5 jaar oud. Mooi ding hoor vooral mijn vrouw vond hem mooi met de ambilight. Echter ook deze TV heeft en had de nodige software problemen. Ook de apps als bv RTL4 zijn er gewoon afgegooid.
Anoniem: 498327 @habbekrats23 mei 2016 08:12
Ambilight blijft ooit uitgevonden om slechte contrast van IPS te verbloemen. Marketingtechnisch knap staaltje.
Ambilight is natuurlijk uitgevonden om als lampenfabrikant meer lampen te verkopen. Als je gelijk zou hebben zou het zelfs een beeld verbetering vormen en is het een regelrechte schande dat andere fabrikanten het nog steeds niet inzetten.
Tja patent he...

Ik vind ambilight zeker rustgevender voor de ogen. Als ik het tijdens het tv kijken uitzet dan voelt het echt als een aanslag op de ogen hoor :).
Philips was vroeger juist erg van de samenwerking (de CD als groot voorbeeld). het lijkt me daarom onwaarschijnlijk dat Sony als ze zouden betalen geen licentie op Ambilight zou kunnen krijgen.
Ik sluit me bij je aan, TVs zonder Ambilight geven een kaal en hard beeld. Gewoon minder mooi.
Ik vraag me alleen af tot wanneer deze patent geldig is en wanneer andere bedrijven met hun eigen 'ambilight' komen
Die conclusie is wel een erg kort door de bocht. Het is een erg prettige optie om de achtergrond mee te kleuren met het scherm. Ik vindt het rustig maar voegt ook wat toe bij het film kijken in een donkere kamer. Sommige vinden het erg prettig, sommigen zien het als een gimmick. Om nou te zeggen dat het puur een marketing gimmick is om iets te verbloemen, beetje duren op
Passing zou dat zijn.
Het is voor mij een belangrijke overweging om zo'n TV te kopen, echter is de software van deze tv's al jaren ver beneden de maat.
Als je helemaal weg bent van Ambilight kun je dat ook heel makkelijk (en goedkoop) zelf bouwen icm een pi3 en Kodi.
Eindelijk pakt tp vision de inputlag aan , vorig jaar zaten ze op beina 60 ms nu op een dikke 30er. Ik ben geen fan van tpvision maar die ambilight icm hue is voor mij een must buy.
Laat je niet beperken tot Philips als je ambilight wilt. Voor weinig geld kun je dat makkelijk zelf maken icm een pi3 en Kodi. Heb ik ook gedaan en je kunt het ook erg goed afstellen.
Ok maar icm hue ? En de philips app op de appelfoon ?
Ben benieuwd wie en waarom mijn comment was gedownvote maargoed, eh ik weet niet of het met Hue kan, maar je kunt wel met een app (Hyperion) de kleuren van de leds instellen:
http://awesomepi.com/diy-...rry-pi-2-tutorial-part-1/
en mijn comments: http://www.puckstar.com/ambilight-for-kodi-osmc/
Ik kan je helaas niet +1 modden , maar ik heb mijn gehele huis voorzien van hue lampen, icm domoticz en wil dit niet graag van de hand doen.
dat kan ik me voorstellen maar ambilight voor je tv (wat dus een led strip is op de achterkant van je tv) stel je 1 keer in en vervolgens werkt het vanzelf.
dus hoeft dan toch niet perse hue te zijn en aan je domotica te hangen etc.
Ja maar als amblight zijn lichtshow genereerd neemt deze hue mee , doet dat jou beschreven software ook ?
En hoelang duurt het bij dit model voordat Philips de smart ondersteuning eruit sloopt ?? |:(

Mijn tv en bluray ondersteunen ze niet meer terwijl dit ideaal was voor mijn Netflix, nu weer aangewezen op de PS4, NOOIT MEER PHILIPS voor mij :?
Heeft volgens mij niks met Philips te maken, YouTube trok de ondersteuning uit mijn oudere philips tv, daar kondenhun niks aan doen, de ontwikkelingen gaan verder en als jou tv die niet meer kan ondersteunen pech gehad
Philips heeft zelf besloten om smart ondersteuning niet voort te zetten voor bepaaldeseries, zijn hele forums over. Jou "pech gehad" klinkt kort door de bocht voor een tv van 3 jaar oud, maarja misschien heb je meer te besteden waardoor jij wel het nieuwste van het nieuwste kan blijven kopen... ik helaas niet en ik baal er van dat ze dat zo maar doen
nee hoor heb ik absoluut niet, heb flink gespaard om uiteindeiijk de 49pus7101 te kopen....ben er blij mee maar eerlijk is eerlijk ik gebruik al die smart dingen niet....me pc is daar handiger en sneller in...
volgens mij is YouTube vernieuwd ooit en ondersteund je tv dat niet meer, had ik ook met me tv uit 2010...balen idd maar zoals gezegd me pc doet die dingen beter
zie linkje voor stoppen van YouTube

https://support.google.com/youtube/answer/6098135?hl=nl

tv uit 2013 zou volgens de berichten nog wel YouTube moeten kunnen draaien zie stukje tekst van Philips

Echter is uw TV een model uit 2013 en zou die wel nog compatibel moeten zijn met de nieuwe YouTube app. We raden aan om de software van de TV te updaten (naar versie: 003.004.000.001), alsook YouTube up te daten (nieuwe app downloaden).

[Reactie gewijzigd door vinkjb op 22 juli 2024 15:40]

Had niets met youtube te maken, uit het hele smart gebeuren werd de stekker uitgetrokken.
nieuws: Smart-tv-ondersteuning plots verwijderd uit externe accessoires Philips

Eerst mijn bluray en nog geen 2 weken later ook mijn tv

[Reactie gewijzigd door rogier1974 op 22 juli 2024 15:40]

blijf jij lekker eigenwijs en je hebt vast dat artikel niet gelezen, het ligt aan Google die een nieuwe versie gemaakt heeft die ongeschikt is voor niet alleen Philips tv's uit een bepaald jaar, dus ga maar klagen bij Google die eigenaar is van YouTube
Anoniem: 155704 @rogier197424 mei 2016 10:08
We moeten hier een onderscheid maken tussen Smart TV van TP Vision en de producten van Gibson = Philips audio en Video. Die laatste vond volgens mij niet nodig nog langer te betalen voor het smart TV platform van Philips en heeft daarom vrijwel alle ondersteuning uit de Blu-rays en dvd sets gesloopt. Op sommige laatste modellen zoals de BDP9700 wordt nog wel youtube en netflix ondersteunt, maar dat was het wel. Sowieso begrijp ik deze hele discussie niet zo, we moeten ons er gewoon van bewust zijn dat fabrikanten ineens de stekker uit een applicatie kunnen trekken. Of we het leuk vinden of niet. Met Android in je TV maak je nog de meeste kans je apps te behouden.
Slecht contrast en kleurweergave, zwakke mediaspeler (alhoewel je dat altijd wel hebt op een TV imho) en een heel matige SoC. Dat voor een plastic TV van ruim € 1000,- :X. Philips stond al niet hoog bij mij maar het gaat er meer en meer op lijken dat Ambilight het enige is wat ze nu nog echt unique selling maakt.

Daarnaast lijkt hij ook niet echt dun te zijn alsof je een TV uit 2009 koopt
Anoniem: 498327 @Rubman23 mei 2016 08:09
Blijft probleem van Philips zijn IPS verleden met LG. Voor TV volstaat eigenlijk alleen VA.
Anoniem: 280673 @Rubman23 mei 2016 11:37
Ik heb nu een Samsung 55 inch UHD TV van 4 cm dik. Hiervoor een 50 inch Pioneer plasma van 10 cm dik. Met 40 kilo wel een zwaargewicht!
Gelukkig is de Samsung wel supersnel: Vanuit standby binnen 2 seconden beeld; de Pioneer deed daar wel 10 seconden over.

Dus de dikkere en zwaardere TV's van vroegah herken ik wel :Y) :Y)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 280673 op 22 juli 2024 15:40]

Ook is er, met het oog op het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk, een nieuwe Wave your flag-app, waarmee je de Ambilight-leds in de kleuren van je nationale vlag kunt laten oplichten. Een functie waar onze Belgische lezers meer plezier aan zullen beleven dan de Nederlandse.
Met Max in de Red Bull hoop ik anders dat we daar nog vaak lol van zouden kunnen hebben :) Bovendien komen de Olympische spelen er natuurlijk ook nog aan...
Ik heb ook al jaren een Philips televisie. Maar puur en alleen omdat ik Ambilight zo geweldig vindt. :)
De beeldkwaliteit is ook prima maar de software is om te huilen. Ontzettend langzaam en traag. Gelukkig zet ik de TV op het juiste input-signaal en de rest doe ik lekker met mijn andere afstandsbedieningen zoals die van de Apple TV.

Op mijn slaapkamer heb ik een hele simpele TV van LG en die is een flink stuk sneller en prettiger. Dit is ook geen smart-TV dus heeft geen onnodige belastende software aan boord of apps en games die je toch nooit gebruikt.
Ik ben ook een ambilight liefhebber maar wil daardoor niet gedwongen worden om een philips tv te kopen met mindere specs. Ik was dan ook blij toen ik afgelopen jaar dreamscreentv tegen kwam op kickstarter, ambilight op elke willekeurige tv _/-\o_
Dat is een mooie ontwikkeling. Ik zie wel als nadeel dat je geen CI+ decoder kunt gebruiken en alles via 1 HDMI ingang naar binnen moet sturen. Dat kan bijvoorbeeld makkelijk als je al je apparaten op een receiver / Home Theater hebt aangesloten.
ziet interessant en makkelijk uit maar wel erg prijzig. ik heb het zelf gemaakt icm pi3 en Kodi en dat is stukken goedkoper!
Ik heb iets van 109 leds en was iets van 45euro kwijt (excl pi3)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.