Het leven van een smartphonefabrikant gaat niet altijd over rozen. Dat weet HTC maar al te goed, want de fabrikant sloeg de plank mis met zijn toptoestel van 2015: de M9. De telefoon werd op diverse vlakken geplaagd door middelmatigheid in verhouding tot de hoge adviesprijs. De reviews, waaronder de onze, waren bepaald niet positief en de verkoopcijfers ten opzichte van de M8 kelderden naar ongekende diepte. Smartphonefabrikanten brengen vaak één toptoestel per jaar uit en als dat een misser is, heeft het bedrijf er zwaar onder te lijden. Het is geen branche waarin je een jaartje op je lauweren kunt rusten, zogezegd.
Hopelijk heeft HTC daarvan geleerd. De Taiwanese fabrikant kan zich niet nog een flater veroorloven. We waren op het hoofdkantoor van HTC Nederland in Utrecht om een eerste blik te werpen op het nieuwe vlaggenschip, dat simpelweg '10' heet. Om alvast wat weg te geven: HTC lijkt op safe te spelen dit jaar. Weinig gekkigheid, focus op min of meer dezelfde gebieden als in voorgaande jaren en dat op zijn minst goed doen.
Ontwerp en behuizing
Een eerste pijler van de 10 is het ontwerp. De 10 heeft, zoals het een HTC-toptoestel betaamt, een aluminium behuizing die uit één stuk bestaat en verschilt meer van de M9 dan dat toestel op zijn beurt van de M8 verschilde. De achterkant is nog wel rond, maar het ontwerp is wat strakker gemaakt door de randen aan de achterkant schuin af te vlakken. Deze randen zijn glad, waar de achterkant van de telefoon mat is. Dat geeft een mooi effect en je ziet niet zo snel vingervegen op de achterkant.
Ook op de voorkant heeft de 10 iets kleinere schuine randen, die op het scherm aansluiten. Dat alles komt het ontwerp ten goede, en is vriendelijk voor de handen en vingers, ondanks de strakke lijnen. De telefoon is namelijk aan de achterkant bol, waardoor hij lekker in de hand ligt, en is afgevlakt waar hij anders scherp zou aanvoelen voor de hand en vingers. Wel is de 10 bij de eerste indruk wat zwaar in verhouding tot het schermformaat. Hij is iets zwaarder dan de M9. Zelf vinden we dat niet zo storend en hij voelt daardoor ook solide aan, maar als je prijs stelt op een licht toestel, dan is de 10 niet ideaal.
Aan de voorkant is een opvallende wijziging te zien ten opzichte van de M9. De 10 heeft namelijk hardwarematige knoppen. Links zit de terugknop, rechts de multitaskknop en in het midden de thuisknop. Van die laatste verwacht je misschien dat je hem kunt indrukken, maar dat is niet zo. Wat ons betreft was het fijner geweest als dat wel zo was. In de knop is de vingerafdrukscanner geïntegreerd en de eerste indruk daarvan is prima, maar het instellen duurt wat langer dan bijvoorbeeld bij de recentste Nexus-toestellen en de Huawei P9. Over knoppen gesproken, de rest zit allemaal op de rechterzijkant van het toestel en voelt erg solide aan. Je zult de powerknop niet snel per ongeluk indrukken en dat is fijn.
Door de komst van de hardwareknoppen heeft de 10 geen luidspreker onder het scherm. Die tweede luidspreker zit nu aan de onderkant van het toestel. Dat betekent dus geen dubbele, naar voren gerichte luidspreker meer en ook geen stereogeluid. Wel heeft HTC alsnog twee luidsprekers, met als doel een beter geluid voort te brengen dan met de gemiddelde high-end smartphone. De bovenste luidspreker is een tweeter, dus voor de hoge tonen, en de lage tonen komen uit de luidspreker onderaan.
Audio is dan ook het tweede punt waarop HTC focust met de 10. Om die reden zitten er ook een 24bit-dac en dsp in het toestel voor een betere geluidsweergave, en krijg je er een setje bovenmodale oordoppen bij, die niet slecht klonken in onze zeer korte luistersessie. Je kunt, als je de oordoppen gebruikt, ook meteen een eigen luisterprofiel instellen, waarbij het volume van elk frequentiebereik aan je gehoor wordt aangepast. Een equalizer dus, die wordt ingesteld op basis van hoe goed je oren bepaalde tonen horen.
Het geluid maakt een uitstekende eerste indruk, maar hoe zit het met het scherm? De lcd van de M9 stelde wat teleur en werd geplaagd door een matige contrastwaarde en matige kijkhoeken. Op het eerste gezicht heeft HTC op dat gebied verbeteringen aangebracht, maar die conclusie kunnen we pas echt trekken als we ons reviewexemplaar hebben en het scherm kunnen testen. Het 5,2"-scherm heeft in elk geval een resolutie van 2560x1440 pixels en is extreem scherp, met 564 pixels per inch.
Software
De 10 draait Android 6 met Sense versie 8. HTC heeft zich naar eigen zeggen gericht op overzichtelijkheid en vooral snelheid van de software. Er zouden veel optimalisaties gedaan zijn om een zo vlot en soepel mogelijke Android-ervaring mogelijk te maken. Het touchscreen zou sneller reageren en apps moeten sneller starten. Dat lijkt niets te veel gezegd, want tijdens onze eerste bepotelingen reageerde het toestel inderdaad bijzonder snel.
Een ander aspect dat HTC wilde aanpakken, is dubbele apps voor hetzelfde doel. Zo staan er op Android-smartphones meestal heel wat Google-apps, maar ook apps van de fabrikant zelf waar je ongeveer hetzelfde mee kunt. Bij de 10 heeft HTC per functionaliteit gekozen voor de eigen apps óf die van Google. Zo is de galerij van HTC weg en wordt Google Photos gebruikt, omdat HTC vindt dat die app goede functies bevat. Wel gebruikt HTC als vanzelfsprekend de eigen camera-app, omdat het die kan optimaliseren voor deze specifieke camera. Al met al leidt dit principe tot een beperkt aantal apps, maar als je wil, kun je nog steeds de apps van HTC downloaden. Ze worden gewoon nog ondersteund en doorontwikkeld, volgens het bedrijf.
Een nieuwe functie in de software is Freestyle Layout. Het opvallendste nut daarvan is dat je bevrijd bent van de grid waarop apps in positie snappen. Je kunt de standaard-app-iconen vervangen door iconen uit thema's, die als het ware in de achtergrond opgaan. Als je niet zou weten dat er links naar apps schuilgaan achter de iconen, zou je denken dat het gewoon één plaatje is, dat je dus zelf kunt samenstellen, door de iconen naar de gewenste lay-out te slepen. Normaal vinden we thema's niet zo interessant, maar het is leuk dat je je telefoon hiermee uitgebreid kunt personaliseren. Je kunt overigens ook zelf plaatjes en stickers toevoegen.
Hardware
Software alleen maakt natuurlijk nog niet dat een smartphone snel is; daarvoor heeft hij een goede soc nodig. De 10 draait op een Snapdragon 820 en dat is een chipset die we dit jaar in meer high-end smartphones terugvinden, zoals in de LG G5. In de 10 is hij net iets hoger geklokt, op een maximale kloksnelheid van 2,2GHz. Het is een quadcore-cpu, met vier door Qualcomm ontworpen Kryo-cores met 2,2GHz als maximale snelheid. Ten opzichte van zijn voorganger is de Snapdragon 820 dubbel zo snel en dertig procent zuiniger. De gpu is een Adreno 530 en behalve sneller is die volgens Qualcomm veertig procent zuiniger dan de Adreno 430. De modem in de Snapdragon 820 kan 4g-snelheden van 450Mbit/s aan.
Standaard zit er 32GB geheugen in de 10. Je kunt dat uitbreiden met maximaal 2TB door er een micro-sd-kaartje in te stoppen. HTC ondersteunt in tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung 'Adaptable Storage', dus het extra geheugen wordt echt als intern geheugen gebruikt. Verder wordt de chipset bijgestaan door 4GB ram.
De accu in de HTC 10 heeft een capaciteit van 3.000mAh. Dat zegt op zichzelf niet veel; we zagen bijvoorbeeld bij de M8 een veel langer uithoudingsvermogen dan de M9, terwijl die laatste 10 procent meer accucapaciteit heeft. Dat kwam door de niet zo zuinige Snapdragon 810-chipset en hopelijk presteert de 820-soc op dat gebied beter. De accucapaciteit is in elk geval zes procent groter dan die van de M9. Verder ondersteunt de 10 Quick Charge 3.0, waarmee de smartphone via de usb-c-poort als het goed is in een halfuur halfvol wordt geladen.
Een interessante functie van de HTC 10 is verder de ondersteuning voor Apple AirPlay. Via HTC Connect kun je met drie vingers over het scherm naar boven vegen om audio- en videocontent naar je scherm streamen via AirPlay. De 10 is de eerste Android-smartphone die hier ondersteuning voor heeft en het is enigszins opmerkelijk, want Apple moet er expliciet toestemming voor hebben gegeven aan HTC.
Camera
De 10 heeft een twaalfmegapixelcamera met laserautofocus en optische beeldstabilisatie, waarbij de pixels 1,55μm groot zijn. Welke sensor HTC gebruikt, mochten we nog niet checken en HTC wilde het zoals verwacht ook niet zeggen. Waarschijnlijk is het de Sony IMX377, die we ook in de Nexus 6P en 5X terugvinden. In combinatie met een diafragma van f/1,8 heeft de camera zeker potentie. Hij moet in elk geval lichtsterk zijn. De postprocessing is natuurlijk eveneens belangrijk, dus we zijn benieuwd hoe HTC dat heeft aangepakt.
Het blijft lastig om op een evenement een goede indruk te krijgen van een camera, maar we kwamen in elk geval geen rare dingen tegen in de fotoresultaten. De camera start snel en afdrukken is ook vlot. De burstmodus leek wat langzamer dan die van de Huawei P9, die we onlangs vasthadden. De interface van de camera is fijn. Zo is de Pro-modus lekker overzichtelijk en makkelijk instelbaar, met vijf schuifjes die je op en neer kunt bewegen en die weer verdwijnen zodra je ze hebt ingesteld. De 10 heeft verder twaalfbit-raw-modus.
De frontcamera heeft een vijfmegapixelsensor met 1,34μm grote pixels. Het diafragma is f/1.8, waardoor er redelijk veel licht moet worden opgevangen. Als het goed is worden de selfies die je met de camera maakt over het algemeen scherper dan met de voorgangers, want het is de eerste frontcamera die optische beeldstabilisatie heeft. Als je een frontcamera vaak gebruikt, kan dit best een voordeel zijn, want bij het maken van selfies is het onderwerp behoorlijk dichtbij en heb je je smartphone vaak wat minder stabiel vast dan wanneer je met de camera achterop een foto maakt. In de review zullen we natuurlijk testen of het ook in de praktijk betere resultaten oplevert.
Wat video betreft kan de 10 4k-video schieten en zou hij vooral ook het geluid goed moeten opnemen met behulp van de drie microfoons die het toestel her en der heeft. Wel viel het ons op dat de 10 geen slowmotionvideo met 720p-resolutie met 240 beelden per seconde kan schieten, zoals de Nexus 6P bijvoorbeeld wel kan. Het maximum aantal fps is 120, wat naar ons idee net geen bevredigende slowmotionresultaten oplevert.
De Zoë-modus is er gelukkig nog steeds, zodat je filmpjes van drie seconden kunt opnemen en bijvoorbeeld het beste frame kunt uitkiezen. De functie om met een selectie van foto's filmpjes te maken van een dag of bijvoorbeeld een vakantie is er nog wel in de vorm van de Zoë-editor, maar die is wat weggestopt en kun je terugvinden in bijvoorbeeld Google Photos, in een menuutje met de optie 'edit with'.
Tot slot
Aan het lijf van de HTC 10 geen polonaise. Geen dubbele camera, extra scherm of uitschuifaccu's: de focus ligt op de punten die het bedrijf belangrijk acht. Dat zijn het ontwerp, hoogstaande audioweergave, lichtsterke camera's met optische beeldstabilisatie en een vlotte Android-ervaring. Of dat allemaal geslaagd is, zullen we uitgebreid bekijken in de review. De eerste indruk is in elk geval niet verkeerd. Of HTC zich met de 10 weer in de top van smartphoneland mag nestelen is een ander verhaal. Met een adviesprijs van 749 euro zal het moeilijk zijn om veel terrein terug te winnen van een fabrikant als Samsung. Je betaalt namelijk 50 euro meer dan voor de S7 met evenveel geheugen. Maar toch, de nuchtere strategie van het focussen op belangrijke kernwaarden kan een goede eerste stap zijn, mits dit goed uitgevoerd blijkt te zijn.