Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 206 reacties

Het leven van een smartphonefabrikant gaat niet altijd over rozen. Dat weet HTC maar al te goed, want de fabrikant sloeg de plank mis met zijn toptoestel van 2015: de M9. De telefoon werd op diverse vlakken geplaagd door middelmatigheid in verhouding tot de hoge adviesprijs. De reviews, waaronder de onze, waren bepaald niet positief en de verkoopcijfers ten opzichte van de M8 kelderden naar ongekende diepte. Smartphonefabrikanten brengen vaak één toptoestel per jaar uit en als dat een misser is, heeft het bedrijf er zwaar onder te lijden. Het is geen branche waarin je een jaartje op je lauweren kunt rusten, zogezegd.

Hopelijk heeft HTC daarvan geleerd. De Taiwanese fabrikant kan zich niet nog een flater veroorloven. We waren op het hoofdkantoor van HTC Nederland in Utrecht om een eerste blik te werpen op het nieuwe vlaggenschip, dat simpelweg '10' heet. Om alvast wat weg te geven: HTC lijkt op safe te spelen dit jaar. Weinig gekkigheid, focus op min of meer dezelfde gebieden als in voorgaande jaren en dat op zijn minst goed doen.

Ontwerp en behuizing

Een eerste pijler van de 10 is het ontwerp. De 10 heeft, zoals het een HTC-toptoestel betaamt, een aluminium behuizing die uit één stuk bestaat en verschilt meer van de M9 dan dat toestel op zijn beurt van de M8 verschilde. De achterkant is nog wel rond, maar het ontwerp is wat strakker gemaakt door de randen aan de achterkant schuin af te vlakken. Deze randen zijn glad, waar de achterkant van de telefoon mat is. Dat geeft een mooi effect en je ziet niet zo snel vingervegen op de achterkant.

Ook op de voorkant heeft de 10 iets kleinere schuine randen, die op het scherm aansluiten. Dat alles komt het ontwerp ten goede, en is vriendelijk voor de handen en vingers, ondanks de strakke lijnen. De telefoon is namelijk aan de achterkant bol, waardoor hij lekker in de hand ligt, en is afgevlakt waar hij anders scherp zou aanvoelen voor de hand en vingers. Wel is de 10 bij de eerste indruk wat zwaar in verhouding tot het schermformaat. Hij is iets zwaarder dan de M9. Zelf vinden we dat niet zo storend en hij voelt daardoor ook solide aan, maar als je prijs stelt op een licht toestel, dan is de 10 niet ideaal.

Aan de voorkant is een opvallende wijziging te zien ten opzichte van de M9. De 10 heeft namelijk hardwarematige knoppen. Links zit de terugknop, rechts de multitaskknop en in het midden de thuisknop. Van die laatste verwacht je misschien dat je hem kunt indrukken, maar dat is niet zo. Wat ons betreft was het fijner geweest als dat wel zo was. In de knop is de vingerafdrukscanner geïntegreerd en de eerste indruk daarvan is prima, maar het instellen duurt wat langer dan bijvoorbeeld bij de recentste Nexus-toestellen en de Huawei P9. Over knoppen gesproken, de rest zit allemaal op de rechterzijkant van het toestel en voelt erg solide aan. Je zult de powerknop niet snel per ongeluk indrukken en dat is fijn.

Productfoto's preview HTC 10Productfoto's preview HTC 10Productfoto's preview HTC 10Productfoto's preview HTC 10

Door de komst van de hardwareknoppen heeft de 10 geen luidspreker onder het scherm. Die tweede luidspreker zit nu aan de onderkant van het toestel. Dat betekent dus geen dubbele, naar voren gerichte luidspreker meer en ook geen stereogeluid. Wel heeft HTC alsnog twee luidsprekers, met als doel een beter geluid voort te brengen dan met de gemiddelde high-end smartphone. De bovenste luidspreker is een tweeter, dus voor de hoge tonen, en de lage tonen komen uit de luidspreker onderaan.

Audio is dan ook het tweede punt waarop HTC focust met de 10. Om die reden zitten er ook een 24bit-dac en dsp in het toestel voor een betere geluidsweergave, en krijg je er een setje bovenmodale oordoppen bij, die niet slecht klonken in onze zeer korte luistersessie. Je kunt, als je de oordoppen gebruikt, ook meteen een eigen luisterprofiel instellen, waarbij het volume van elk frequentiebereik aan je gehoor wordt aangepast. Een equalizer dus, die wordt ingesteld op basis van hoe goed je oren bepaalde tonen horen.

Het geluid maakt een uitstekende eerste indruk, maar hoe zit het met het scherm? De lcd van de M9 stelde wat teleur en werd geplaagd door een matige contrastwaarde en matige kijkhoeken. Op het eerste gezicht heeft HTC op dat gebied verbeteringen aangebracht, maar die conclusie kunnen we pas echt trekken als we ons reviewexemplaar hebben en het scherm kunnen testen. Het 5,2"-scherm heeft in elk geval een resolutie van 2560x1440 pixels en is extreem scherp, met 564 pixels per inch.

HTC 10 tafeltennis

Software

De 10 draait Android 6 met Sense versie 8. HTC heeft zich naar eigen zeggen gericht op overzichtelijkheid en vooral snelheid van de software. Er zouden veel optimalisaties gedaan zijn om een zo vlot en soepel mogelijke Android-ervaring mogelijk te maken. Het touchscreen zou sneller reageren en apps moeten sneller starten. Dat lijkt niets te veel gezegd, want tijdens onze eerste bepotelingen reageerde het toestel inderdaad bijzonder snel.

software htc 10Een ander aspect dat HTC wilde aanpakken, is dubbele apps voor hetzelfde doel. Zo staan er op Android-smartphones meestal heel wat Google-apps, maar ook apps van de fabrikant zelf waar je ongeveer hetzelfde mee kunt. Bij de 10 heeft HTC per functionaliteit gekozen voor de eigen apps óf die van Google. Zo is de galerij van HTC weg en wordt Google Photos gebruikt, omdat HTC vindt dat die app goede functies bevat. Wel gebruikt HTC als vanzelfsprekend de eigen camera-app, omdat het die kan optimaliseren voor deze specifieke camera. Al met al leidt dit principe tot een beperkt aantal apps, maar als je wil, kun je nog steeds de apps van HTC downloaden. Ze worden gewoon nog ondersteund en doorontwikkeld, volgens het bedrijf.

Een nieuwe functie in de software is Freestyle Layout. Het opvallendste nut daarvan is dat je bevrijd bent van de grid waarop apps in positie snappen. Je kunt de standaard-app-iconen vervangen door iconen uit thema's, die als het ware in de achtergrond opgaan. Als je niet zou weten dat er links naar apps schuilgaan achter de iconen, zou je denken dat het gewoon één plaatje is, dat je dus zelf kunt samenstellen, door de iconen naar de gewenste lay-out te slepen. Normaal vinden we thema's niet zo interessant, maar het is leuk dat je je telefoon hiermee uitgebreid kunt personaliseren. Je kunt overigens ook zelf plaatjes en stickers toevoegen.

Hardware

Software alleen maakt natuurlijk nog niet dat een smartphone snel is; daarvoor heeft hij een goede soc nodig. De 10 draait op een Snapdragon 820 en dat is een chipset die we dit jaar in meer high-end smartphones terugvinden, zoals in de LG G5. In de 10 is hij net iets hoger geklokt, op een maximale kloksnelheid van 2,2GHz. Het is een quadcore-cpu, met vier door Qualcomm ontworpen Kryo-cores met 2,2GHz als maximale snelheid. Ten opzichte van zijn voorganger is de Snapdragon 820 dubbel zo snel en dertig procent zuiniger. De gpu is een Adreno 530 en behalve sneller is die volgens Qualcomm veertig procent zuiniger dan de Adreno 430. De modem in de Snapdragon 820 kan 4g-snelheden van 450Mbit/s aan.

Snapdragon 820Standaard zit er 32GB geheugen in de 10. Je kunt dat uitbreiden met maximaal 2TB door er een micro-sd-kaartje in te stoppen. HTC ondersteunt in tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung 'Adaptable Storage', dus het extra geheugen wordt echt als intern geheugen gebruikt. Verder wordt de chipset bijgestaan door 4GB ram.

De accu in de HTC 10 heeft een capaciteit van 3.000mAh. Dat zegt op zichzelf niet veel; we zagen bijvoorbeeld bij de M8 een veel langer uithoudingsvermogen dan de M9, terwijl die laatste 10 procent meer accucapaciteit heeft. Dat kwam door de niet zo zuinige Snapdragon 810-chipset en hopelijk presteert de 820-soc op dat gebied beter. De accucapaciteit is in elk geval zes procent groter dan die van de M9. Verder ondersteunt de 10 Quick Charge 3.0, waarmee de smartphone via de usb-c-poort als het goed is in een halfuur halfvol wordt geladen.

Een interessante functie van de HTC 10 is verder de ondersteuning voor Apple AirPlay. Via HTC Connect kun je met drie vingers over het scherm naar boven vegen om audio- en videocontent naar je scherm streamen via AirPlay. De 10 is de eerste Android-smartphone die hier ondersteuning voor heeft en het is enigszins opmerkelijk, want Apple moet er expliciet toestemming voor hebben gegeven aan HTC.

Camera

De 10 heeft een twaalfmegapixelcamera met laserautofocus en optische beeldstabilisatie, waarbij de pixels 1,55μm groot zijn. Welke sensor HTC gebruikt, mochten we nog niet checken en HTC wilde het zoals verwacht ook niet zeggen. Waarschijnlijk is het de Sony IMX377, die we ook in de Nexus 6P en 5X terugvinden. In combinatie met een diafragma van f/1,8 heeft de camera zeker potentie. Hij moet in elk geval lichtsterk zijn. De postprocessing is natuurlijk eveneens belangrijk, dus we zijn benieuwd hoe HTC dat heeft aangepakt.

software htc 10Het blijft lastig om op een evenement een goede indruk te krijgen van een camera, maar we kwamen in elk geval geen rare dingen tegen in de fotoresultaten. De camera start snel en afdrukken is ook vlot. De burstmodus leek wat langzamer dan die van de Huawei P9, die we onlangs vasthadden. De interface van de camera is fijn. Zo is de Pro-modus lekker overzichtelijk en makkelijk instelbaar, met vijf schuifjes die je op en neer kunt bewegen en die weer verdwijnen zodra je ze hebt ingesteld. De 10 heeft verder twaalfbit-raw-modus.

De frontcamera heeft een vijfmegapixelsensor met 1,34μm grote pixels. Het diafragma is f/1.8, waardoor er redelijk veel licht moet worden opgevangen. Als het goed is worden de selfies die je met de camera maakt over het algemeen scherper dan met de voorgangers, want het is de eerste frontcamera die optische beeldstabilisatie heeft. Als je een frontcamera vaak gebruikt, kan dit best een voordeel zijn, want bij het maken van selfies is het onderwerp behoorlijk dichtbij en heb je je smartphone vaak wat minder stabiel vast dan wanneer je met de camera achterop een foto maakt. In de review zullen we natuurlijk testen of het ook in de praktijk betere resultaten oplevert.

Wat video betreft kan de 10 4k-video schieten en zou hij vooral ook het geluid goed moeten opnemen met behulp van de drie microfoons die het toestel her en der heeft. Wel viel het ons op dat de 10 geen slowmotionvideo met 720p-resolutie met 240 beelden per seconde kan schieten, zoals de Nexus 6P bijvoorbeeld wel kan. Het maximum aantal fps is 120, wat naar ons idee net geen bevredigende slowmotionresultaten oplevert.

De Zoë-modus is er gelukkig nog steeds, zodat je filmpjes van drie seconden kunt opnemen en bijvoorbeeld het beste frame kunt uitkiezen. De functie om met een selectie van foto's filmpjes te maken van een dag of bijvoorbeeld een vakantie is er nog wel in de vorm van de Zoë-editor, maar die is wat weggestopt en kun je terugvinden in bijvoorbeeld Google Photos, in een menuutje met de optie 'edit with'.

Camera htc 10Camera htc 10

Tot slot

Aan het lijf van de HTC 10 geen polonaise. Geen dubbele camera, extra scherm of uitschuifaccu's: de focus ligt op de punten die het bedrijf belangrijk acht. Dat zijn het ontwerp, hoogstaande audioweergave, lichtsterke camera's met optische beeldstabilisatie en een vlotte Android-ervaring. Of dat allemaal geslaagd is, zullen we uitgebreid bekijken in de review. De eerste indruk is in elk geval niet verkeerd. Of HTC zich met de 10 weer in de top van smartphoneland mag nestelen is een ander verhaal. Met een adviesprijs van 749 euro zal het moeilijk zijn om veel terrein terug te winnen van een fabrikant als Samsung. Je betaalt namelijk 50 euro meer dan voor de S7 met evenveel geheugen. Maar toch, de nuchtere strategie van het focussen op belangrijke kernwaarden kan een goede eerste stap zijn, mits dit goed uitgevoerd blijkt te zijn.

Lees ook de gebruikersreview

Populaire gebruikersreview


Door Chris Broesder

- Reviewer mobiele apparaten

Chris werkt sinds 2015 bij Tweakers en is sinds begin jaren negentig bezig met tech. Hij schreef toen al reviews over games en had geen handleiding nodig bij zijn Transformers. Voordat hij bij Tweakers werkte, studeerde Chris Media & Cultuur richting Film aan de UvA en schreef hij voor diverse andere tech-platforms. Verder is hij niet vies van een (computer)spelletje op zijn tijd.

Volg Chris op Twitter
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (206)

1 2 3 ... 6
HTC lijkt op safe te spelen dit jaar. Weinig gekkigheid, focus op min of meer dezelfde gebieden als in voorgaande jaren en dat op zijn minst goed doen.
Mooi streven, maar daarmee gaat HTC het niet redden. Sinds de One M7 zit de klad er al in. Ondanks dat de M8 een prima toestel was (de M9 weliswaar iets minder) is dat volgens mij niet de grootste reden om te slagen als fabrikant. Tegenwoordig draait het toch vooral om marketing en de middelen die je moet hebben om snel te schakelen mocht er grote aantallen geleverd kunnen worden.

Kijk maar naar een Huawei bijvoorbeeld. Zij kunnen groot inkopen bij toeleveranciers en dat drukt de prijs. De hoge prijs is dan ook niet in het voordeel van HTC, waar zou ik als HTC fan dit nieuwe toestel voor moeten kopen? Alleen de software? Qua hardware is de S7 minimaal gelijkwaardig aan de 10.
[...]


Kijk maar naar een Huawei bijvoorbeeld. Zij kunnen groot inkopen bij toeleveranciers en dat drukt de prijs. De hoge prijs is dan ook niet in het voordeel van HTC, waar zou ik als HTC fan dit nieuwe toestel voor moeten kopen? Alleen de software? Qua hardware is de S7 minimaal gelijkwaardig aan de 10.
Ben ik het deels mee eens, maar aan de andere kant waarom zou je als Samsung fan de S7 moeten kopen? Alleen omdat ze miljoenen aan marketing erin pompen?
Want qua hardware lijkt de M10 ook gelijkwaardig aan de S7 zoals je zelf al zegt.

Zelf vind ik het belangrijk dat de accuduur goed is, scherm goed helder kan, de camera decent is en dat alles gewoon snel werkt, alles eromheen hecht ik niet zoveel waarde aan.
Ik heb nu bijvoorbeeld de Xperia Z3+, de waterdichte functie vind ik wel vet en is al meerde malen handig/leuk gebleken maar zoiets is niet dé reden voor mij geweest om deze te kopen ipv de S6 bijvoorbeeld.
Nou ik ben Samsung fan, en dan alleen van hun s en note lijn, voorheen ben ik tweemaal overgestapt op HTC, namelijk de one x en de one m7. Vanuit mijn perspectief kan ik zeggen dat beide toestellen prima waren en dan voornamelijk, weinig bloatware en een super goed en mooi afgewerkte toestel, iets waarvan Samsung alleen kon dromen.

Nu ben ik trotse bezitter van de galaxy s7 edge en heb ik mijn beslissing destijds laten vallen door te kijken naar wat beide toestellen in zich huizen en welke dan het beste uit de test kwam. Echter moest ik ook vlug zijn met mijn keuze want, een paar maanden terug was het of LG of Samsung. Beide bedrijven hebben een prima marketing strategie en een prima toestel neergezet. Even naar de benchmarks kijken en mijn besluit was al snel gemaakt.

Ik stelde mezelf de volgende vragen:
- Is een verwisselbare accu echt nodig en zul je die foefjes van LG echt gaan gebruiken of leg je deze na verloop van tijd ver weg ergens in je kast? Ik kreeg als response van meerdere mensen te horen, dat het tegenwoordig een onnodige zaak is om een extra externe accu te hebben. Je moet deze immers ook opladen en je kan ze niet allebei tegelijk opladen. Neem nou een powerbank en je hebt de perfecte oplossing. Je kan je accu opladen wanneer je stroom nodig hebt en op zijn beurt kan de powerbank zelf heel makkelijk worden opgeladen.
- Ik wil een telefoon die het langst meegaat en gelet op benchmarks, kwam Samsung als beste uit de test. De processor, camera, het geheel, gaat super zuinig om met de juicy 3600 mAh accu, waar je overigens een dag mee lang kan doen wat je wilt. Doe je een beetje rustig aan, dan kan hij twee of wel meer dagen mee! (Is bij mij overigens maar 1x gebeurd, ik ben een vrij veeleisende gebruiker..)
- Hoe is de camera? Vrij duidelijk dat Samsung wint met zijn nieuwe autofocus techniek, om maar niet te spreken over de prachtige lenzen (lekker licht doorlatend in positieve zin)
- Gelet op het nieuws, weet ik dat Samsung bezig is zijn productie capaciteiten te verbreden, ze zullen dus sneller kunnen fabriceren en leveren. Daarnaast willen ze met de bouw van deze nieuwe fabrieken een voorsprong hebben op andere fabrikanten, door zelf camera modules, chips, processoren te ontwikkelen. Ook dit speelt een rol bij de tijdsduur van een productieproces
- Het design is van een totaal ander niveau, ze spelen het nu op Apple/HTC niveau
- Zelf de s5 gehad, geweldig dat hij waterdicht en stofdicht is, een zorg minder, maar die klepjes zijn wel irritant? S6 lijn doen we dan maar niet waterdicht, maar ondertussen wel het productieproces verbeteren. Een jaar later S7 is waterdicht zonder kleppen?! :| (Overigens had Sony dit al een tijdje, maar niet op deze manier uitgevoerd, volgens mij bevatte de z3 nog steeds een klep..)
- Geen downgrade in beeldscherm, achjaa Samsung beeldschermen zijn altijd mooi, geen op of aanmerking hier
- Hoewel HTC een totaal aparte vr-bril uitbrengt, pakt Samsung het veel beter aan, ze gaan de samenwerking aan met Oculus, maken een goedkope vr-bril (die nog wel afhankelijk is van een Samsung telefoon) en geven deze gratis weg bij een pre-order (zeer waarschijnlijk dat niet alleen ik deze bril zal gebruiken maar ook anderen, kortom, hij verdwijnt niet in de kast..) Weer iets nieuws om mee te zitten spelen en waar andere ook in geïnteresseerd raken

Mocht je denken dat de VR-bril misschien toch niet zo spannend is, dan gooit Samsung er nog een mooi marketing trucje tegen aan, laat Mark Zuckerberg maar komen tijdens de onthulling van je nieuwe vlagschip toestel en iedereen in de zaal dit ervaren met een bril.

Last but not least, Nederland is thuis basis van Samsung, ze zijn hier gevestigd om o.a. de benelux te bedienen, maar kiest dit ook omdat het een handige locatie is voor de transport binnen Europa (rotterdam haven). Hierdoor kun je vrijwel overal in Nederland terecht voor je reparatie, of geef je hem ter reparatie, dan heb je hem snel terug.

en oohwjaa, Samsung leverde als eerste dit jaar zijn toestellen, voor de andere fabrikanten, zou het nog maanden duren...
Een verwisselbare accu is handig als je de levensduur van je telefoon wilt rekken. Ik heb niet elk jaar een nieuwe telefoon nodig en ik was blij dat ik voor zeer weinig geld de accu van mijn Galaxy Nexus kon vervangen door een officieel exemplaar voor zeer weinig geld. Zo heb ik er uiteindelijk bijna 4 jaar plezier van gehad zonder last te hebben van een korte accuduur vanwege slijtage. Ik gebruik ook al jaren een powerbank omdat dat voor dagelijks gebruik inderdaad fijn is om achter de hand te hebben.

De rest van jouw lijstje boeit mij in het geheel niet. Ik focus dan ook altijd op midrange toestellen i.p.v. highend. Ik kan de hoge prijs voor een telefoon simpelweg niet naar mezelf verantwoorden.

Overigens was ik na ruim 6 jaar Android-moe dus heb ik de overstap naar Windows gemaakt. Sinds vorige week heb ik dan ook een Lumia 650 en tot dusver ben ik er bijzonder blij mee. Gelikte interface, snel onder de motorkap, mooie behuizing, OLED scherm, verzekerd van updates op de lange termijn, en dat voor een lage midrange prijs.
Daar zit ik ook aan te denken. Windows lijkt me de perfecte next thing, alleen moeten ze nog de iets qua marketing doen of zo op de smartphone markt.

Kijk naar de surface pro tablet, elke fabrikant wilt het nu ook fabriceren!
Probeer nog even geduld te hebben. Deze zomer komt er een grote nieuwe update uit voor Windows 10. Zowel voor desktop als voor mobiel want beide worden nu gezamenlijk ontwikkeld en hebben hetzelfde build number. Dan is hopelijk het beta-sausje van Windows verdwenen. De recente insider builds zijn in ieder geval veelbelovend.
De p9 4gb en p9 Plus zijn anders best prijzig. Waarom een HTC kopen tegenover de s7 die minimaal gelijkwaardig is, als fan? Als fan.
Er zijn meerdere overwegingen te maken. Als ik het uit deze review goed opmaak zijn er een stuk minder vooraf geïnstalleerde apps, wat ik wel erg aangenaam vind. Ook het design kan je over de drempel halen als je hem vergelijkt met de S7. De camera zal waarschijnlijk concurreren, beter zal hij waarschijnlijk niet zijn, maar dat lezen we terug in de review.

Het maakt allemaal ook niet zo uit als je het gaat baseren op een adviesprijs, 9 van de 10 keer valt deze toch wel later uit.
Ik heb het niet in de preview gelezen (of moet er overheen hebben gelezen), maar de HTC 10 is ook de eerste Android smartphone die Apple's Airplay support.

Bron:
http://bgr.com/2016/04/12...airplay-support-included/
Ik vraag me af, heeft de android versie van Kodi ook Airplay support? Gezien dat wel is ingebouwd binnen Kodi :)

Draai thuis geen android devices, kan het zo dus ook niet 123 testen.
De airplay support van Kodi (was het niet avahi?) gaat constant kapot aangezien Apple er aan blijft tweaken en de code ervoor niet open is. De laatste keer dat ik het goed heb zien werken is al lang geleden.
Dan moet je het toch maar weer eens proberen :) Werkt momenteel goed. Klopt dat het met tijden niet werkt, maar dat is tot nu toe rondom een iOS update geweest.
Zeker weten? Volgens http://kodi.wiki/view/AirPlay ondersteunt Kodi sinds iOS 9 geen video meer, en het lijkt erop dat zolang Apple het protocol niet openmaakt, dat het ook nooit meer zal werken. Alleen audio-only doet nog wat.
iOS 9 durf ik zo niet te zeggen nee, draai zelf nog iOS 8.
Ik kan het ook niet testen. Hier ook geen android devices.
En ik kan het ook niet testen, geen Apple spul
:+

[Reactie gewijzigd door born2rule op 12 april 2016 18:40]

Zo paradoxaal is het anders niet. Zoals hierboven al vermeldt is AirPlay een propiëtair systeem, primair bedoeld voor Apple producten. Regelmatig zorgen updates ervoor dat het niet (goed) meer werkt in third party producten. De enige die echt gebaat is bij de implementatie in third party producten, is Apple.

Daarnaast is er een prima, open standaard: Miracast. Het wordt al door veel apparaten ondersteund. Op de korte termijn is de aanwezigheid van AirPlay een voordeel voor gebruikers van deze telefoon, maar op de lange termijn is niemand gebaat bij het groter worden van een gesloten systeem.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 12 april 2016 22:32]

jeetje wat een gedoe. iets wordt ondersteund. prima toch.
.

[Reactie gewijzigd door schenksander op 12 april 2016 23:41]

Prima toestel dus met een hoge prijs, maar waarom zou je deze verkiezen boven de S7? Samsung heeft de naam natuurlijk mee, HTC moet zich - zeker na vorig jaar - nog maar bewijzen.
24-bit audio met persoonlijk instelbaar profiel vind ik bvb al een heel goed argument. USB c is ook mooi, zo laadt je de telefoon lekker snel op. Ben benieuwd hoe de foto's zullen zijn in vergelijking met idd de Samsungs.

Mooi toestel, zal waarschijnlijk mijn M7 gaan vervangen dit jaar :)
24-bit audio met persoonlijk instelbaar profiel vind ik bvb al een heel goed argument.
Ik denk dat 24bit misschien een nieuw hype dingetje kan gaan worden...
Je hebt namelijk precies niks aan een 24 bit dac....wij mensen kunnen het verschil tussen 16bit en 24bit niet waarnemen, en alle mp3 zooi die je afspeelt of streamt heeft er ook helemaal niks aan.
Het is wel interessant voor het maken van opnamen en mixen om dan ongewenste artifacts weg te halen, maar in een telefoon....

Volkomen nutteloos dus, maar wel mooie marketing.
Nou ja helemaal nutteloos is dat niet hoor. Als er een slechte DAC in de telefoon zit wat natuurlijk bijna altijd zo is wordt er gefilterd bij de onderste bit. Dan treedt het Nyquist effect op. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nyquist-frequentie). Dat is een afronding van het laagst weergegeven deel van de audio. Hoe beter de DAC hoe beter dit gebeurt maar daar zitten wel degelijk verschillen tussen.

De vraag is waarom gebeurt het? Is het een digitaal ingestuurde AMP dan doen ze dat door het volume van de audio lager naar de amp the sturen en dat gebeurt door bitjes weg te halen. Waardoor het ineens niet meer 16bit is maar misschien nog maar 10 of minder.

Dan heb je met 24 bits audio wel ineens een stuk meer headroom. Zoals wij dat in het vak graag zeggen.

Of het hoorbaar zal zijn betwijfel ik ook hoor. Het zal op lage volumes misschien wat minder rafelig klinken. En met een MP3 is het inderdaad nog wat twijfelachtiger. Alleen door wat ik eerder al vertelde zie ik wel een goede reden.
Als het je vakgebied is dan moet je helemaal weten hoe nutteloos 24bit op een telefoon DAC is. 24bit heeft absoluut 0,0 effect op elke vorm van compressie. dus mp3's vergeet het maar.

Nogmaals, voor het maken van opnamen in een professionele omgeving waar alles heeeeel stil is, kan 24bit je dat beetje extra brengen, maar aangezien 99% van ons geen studio omgeving heeft waar dat van toepassing is, is 16bit ook voor opnemen prima.
En nogmaals...alles wat we afspelen over een mobile zal of gecomprimeerd zijn of wav's met 16bit. een DAC van 24bit gaat het dan niet op miraculeuze wijze plotseling beter laten klinken.
Werkelijk? Hang een goeie headset aan een 24 bit DAC en speel een goede opname af. Doe dan hetzelfde met een 16 bit DAC en je hoort écht verschil. Als ik met mijn Sennheiser HD 800 S luister op de Sony set beneden hoor ik dat het een oud beestje is (12 bit geloof ik uit m'n hoofd)... Dus met de goede spullen hoor je het echt wel.

Nu moet ik wel zeggen dat niet veel mensen een headset zullen hebben van 1600 euro. En die bovendien niet aansluiten op een telefoon (want 300 ohm, dus accu zo leeg...)
Nee hoor.. misschien denk je dat je het verschil hoort, maar dat is toch echt niet zo ;-)
24bit is voornamelijk fijn voor het maken van opnamen.
check maar elk willekeurig technisch onderlegde bron en ze zullen allemaal kunnen aantonen dat wij mensen het verschil echt niet kunnen horen.
Lees bijvoorbeeld:
http://www.head-fi.org/t/...s-16bit-the-myth-exploded

Je kan sowieso niet 'zo maar' een 16bit DAC vergelijken met een 24bit DAC daar gaat natuurlijk verschil tussen zitten al is het alleen maar vanwege de componenten.

wat wel beter klinkt is samplerate, dus meer dan de standaard 44,1.
Misschien de pure techniek niet direct, maar een afgeleide van zo´n technische tour-de-force is vaak wel een beter resultaat, in dit geval van de geluidskwaliteit. Simpelweg omdat het onderdeel bovengemiddeld veel tijd en aandacht krijgt bij het ontwikkelen.
USB c is ook mooi, zo laadt je de telefoon lekker snel op.
Het bekende fabeltje...

Als je je volledig aan de standaard zou houden dan is het inderdaad mogelijk dat USB-C sneller is, maar een fabrikant kan gewoon de USB-A/B standaard hanteren en daarboven op een snellere laadmogelijkheid maken.

Niet voor niks is een S7 binnen 1,5 uur voorzien van 11,55Wh aan prik :Y)
reviews: Samsung Galaxy S7: lichtsterk, lekvrij en luxueus
Ja maar wie wil er nu nog een nieuwe telefoon met de oude micro standaard...
kabeltjes die er makkelijk uitschieten, sneller kapot, vaak usb2 ipv 3, niet om te draaien...

Versta mij niet verkeerd het is geen absolute dealbreaker ALS al de rest in orde is,
maar ik zou toch eerder geneigd zijn om type C te kiezen, en zeker met usb3 zoals HTC nu gedaan heeft.

[Reactie gewijzigd door dieter87 op 14 april 2016 17:59]

Betere software, betere premium behuizing, beter geluid, et cetera.
De S7 moet zich ook nog maar bewijzen, immers zijn resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.
Nou die resultaten van het verleden zijn inclusief veel gebroken glazen achterkantjes, voor mij eigenlijk DE reden om niet voor de Samsung te gaan. Ik zou het echt super hebben gevonden als de HTC waterdicht was geweest, dan was het geen keuze - nu twijfel ik :(

(en dan is er nog amoled maar - ik weet niet of dat nu de moeite waard is of niet, ik lees vooral veel websites op mijn telefoon en dan is 'diep zwart' niet echt relevant)

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 12 april 2016 17:03]

Nee bij websites kan het energieverbruik van AMOLED zelfs omhoog gaan. Het zijn wel erg mooie schermen, maar met kraakheldere LCD's is ook eigenlijk niets mis.

Waterdichtheid is voor mij echt iets dat ik meer zou zien als "leuk om te hebben als het mis gaat" maar geen must. Ik hoef er niet mee te douchen, je camera phone mee in 't zwembad vind ik maar leip en een beetje creepy; blijft over dat 't fijn is ALS ie een keer nat wordt dat ie het dan kan hebben... Maar in zo'n 16 jaar van telefoons hebben (en wel een heel stuk meer dan 16 :X), heb ik er maar één gehad met waterschade. Een 3310 die ik per ongeluk in de spoelbak van de kroeg liet flikkeren. Maar de 3310 was gewoon 6 torx schroefjes losmaken, printplaatje schoonmaken en voila. :P Goeie ouwe tijd, dat kan nu niet meer.

Maar toch... 1 op de pakweg 25 tot 30 telefoons die ik gehad het met waterschade; maakt 't voor mij geen must. Voor die off chance dat het gebeurt ben ik overal verzekerd. Deslanietteplus... Het kan handig zijn.
mja, het is ook niet super cruciaal, maar als ik een bad neem ligt de telefoon wel in een erg natte omgeving. En ik snorkel af en toe wel eens in warme landen ;-) dan is je eigen camera bij je wel handig, heb mensen daar gezien me de sony's en da's echt super. Soms kun je een waterdichte camera huren maar die zijn vaak minder van kwaliteit dan een moderne telefoon camera...
er zijn ook water dichte cases, mss is dat iets voor je:)
Ja, daar zit ik wel aan te denken, voor het snorkelen tenminste. Voor in bad - nou ja, hopen dat de telefoon het overleeft, de One M7 die ik heb heeft er nog nooit moeilijk over gedaan.
Waterdichtheid bij die telefoons slaat op zoet water, niet op zout. Dus zelfs met een waterdichte telefoon kan ik je dit niet aanraden. Zout tast de waterafstotende coating aan.
Ik vind het een beetje stoffig ontwerp. Waar de eerdere ontwerpen nog enigzins onderscheidend waren lijkt dit net een Chinese telefoon. Niet erg, maar er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan. Afwachten hoe deze het gaat doen.
Het betere geluid (verwacht ik), de software; er is vaak al over de A9 gezegd dat dit een zeer vlot toestel is, ondanks de matige hardware. Door de snapdragon 820 ( wat ook betere custom rom ondersteuning beidt) lijkt mij dit een zeer soepel toestel te worden. USB C (met USB3.1, hogere datasnelheden en is dr HTC nu in staat om (zonder MHL kabel) op een ander beeldscherm getoond te worden), dit is de toekomst, ondanks dat Samsung toch bij micro USB blijft zitten. Geen logo aan de voorkant van het toestel!

Maar het algemene verhaal is gewoon dat HTC; net zoals Apple zich nu steeds meer te concentreren op de ervaringen van de gebruikers en niet per se de hardware. Wat volgens mij een beetje haar max heeft bereikt.
Ik hoop toch echt dat de hardware niet zijn max heeft bereikt. Zou ook gek zijn als vanaf 2016 de techniek stilstaat.

Er komen nog vele toepassingen voor smartphones waar meer rekenkracht voor nodig is.
Hij is een stuk minder breekbaar dan de glazen S7.

Maar dan weer niet waterdicht? Of wel?
Hoe weet je dat nou ? Er is niks niks getest vwb stevigheid.
Waterdicht zal hij zeker NIET zijn want anders ging HTC er wel prat op.
Glas of aluminium... wat zou nou eerder kapot gaan......

Al is de s7 wel redelijk sterk. Maar als je pech hebt kan de achterkant na een val van 50cm kapot zijn. Dat zal met aluminium echt nooit gebeuren.

[Reactie gewijzigd door The Anarchist op 12 april 2016 23:53]

Nee met glas heb je barsten en voor 3 tientjes zit er een nieuwe achterkant op.
Met aluminium en dus een direct opvallende deuk wens ik je sterkte om voor onder de 100 euro een nieuwe achterkant te vinden, als het uberhaupt wel lukt.

Maar laten we wel wezen, de meesten gebruiken een skin oid en dan breekt er tegenwoordig helemaal niets, dus waar hebben we het over ?
Een deuk vind ik niet kapot. Dat zijn gewoon gebruikssporen.

En dan nog. Vanaf een halve meter krijg je geen enorme deuk. (om maar weer dezelfde vergelijking te maken)

[Reactie gewijzigd door The Anarchist op 13 april 2016 08:59]

Dan is gebroken glas ook een gebruikerspoor, de telefoon werkt dan nog net zo goed dus stuk is ie ook niet :)
Deze zou ik verkiezen boven een samsung vanwege de Sense schil. Deze vind ik persoonlijk fijner. Maar dan gaat het dus puur om een persoonlijke voorkeur ...
Omdat het precies zo is als jij het zegt: "Samsung heeft de naam mee".

De S7 zal overigens een prima toestel zijn maar ik vind dat Samsung de laatste jaren erg nalatig is geweest op gebied van updates. Amoled is ook niet meer echt een unique selling point gezien de Nexus 6P en vele andere telefoons dit ook al hebben. Daarnaast vind ik de software nog steeds vrij traag en word er standaard gewoon te veel bloat meegeleverd.

Af en toe is het ook wel goed dat een merk even van de troon gestoten word om zo weer even wakker geschud te worden. HTC heeft dit ook gehad en probeert nu weer telefoons te maken waar mensen echt voor warm lopen. Ik hoop ook dat ze weer succesvol zijn met deze telefoon want HTC heeft in het verleden laten zien toch echt hele goede telefoons te kunnen maken, persoonlijk zou ik het zonde vinden als ze van de markt zouden verdwijnen.
Prima toestel dus met een hoge prijs, maar waarom zou je deze verkiezen boven de S7? Samsung heeft de naam natuurlijk mee, HTC moet zich - zeker na vorig jaar - nog maar bewijzen.
Ik vind dit zo'n rare vraag. Waarom zou je de HTC niet verkiezen ben de S7? Alsof Samsung een standaard keuze is en je je moet verantwoorden als je daar van afwijkt.

We hebben zoveel keuze, wat ik als positief zie, en dat drijft de ontwikkeling. Ieder toestel heeft zo zijn eigen sterktes en tekortkomingen tov de concurrentie en iedere gebruiker kan zijn eigen keus maken.
Wellicht omdat de htc gewoon soepel loopt en verder niet onderdoet qua specificaties. Samsung heeft inderdaad de naam, echter hapert elke telefoon van Samsung, als je niet anders gewend bent zal je dit nauwelijks ervaren maar om nou te zeggen dat het soepel loopt, nee.

Verder ondersteund deze telefoon adaptable storage, heeft beter geluid en krijg je ook nog regelmatig software-updates, al is dit bij elk Android toestel op de nexus na drama. Ik snap ook nooit waarom mensen Samsung blijven kopen, eerste paar maanden werkt het goed daarna is het één en al drama.
Ik herken me totaal niet in je verhaal. Meerdere Samsung toestellen voor een langere tijd gebruikt, maar echt geen problemen mee gehad. Juist ontzettend tevreden mee geweest, al viel het design en met name de materiaalkeuze me op den duur wel tegen. Nu Samsung over is op glas en aluminium binnenkort toch maar weer eens de overstap overwegen ;)
Mijn Galaxy S3 doet het na 3,5 jaar nog prima.
Er draait nu Android 6 op, zonder te haperen.
Bakerpraatjes....
Precies, veel te veel mensen hier lullen maar mee met de populaire posters.
HTC heeft een beetje een beetje een underdog status en daar sommigen gevoelig voor.
Als je naar de feiten kijkt dan is HTC al jarenlang langs alle kanten ingehaald door allerlei (B)merken en proberen nu hoog in te zetten op de premium markt.

Too little too late.
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Nadat het abonnement afliep dat ik met mijn HTC One M7 had afgsloten, en de One M9 niet echt een waardig alternatief was (problemen met de Snapdragon 810) ben ik overgestapt op de Galaxy S6 Edge. Ik merkte wel degelijk verschil in de software; scrollen door menu's en pagina's in Chrome ging een stuk vloeiender op de M7. Ook had ik regelmatig last van de melding dat er een app was 'uitgevallen'.

Het kan zijn dat ik een slechte unit had, maar hierdoor heb ik mezelf wel voorgenomen nooit meer een Samsung toestel te nemen.
Gezwam, modernere Samsung telefoons haperen (vanaf de s4) niet meer of minder dan andere Android apparaten.
Allemaal populaire praat.
Beetje hetzelfde als een Alfa Romeo die roest... allemaal kroegpraat gebaseerd op feiten die ouder zijn dan de gemiddelde tweaker hier.
Jammer dat je zo kortzichtig bent. Je zult op die manier best wel wat leuke hardware mislopen.
Je baseerd je mening op ervaring met budget spullen en dat is vervolgens je referentie.

En met een tv keuze Samsung voorbij lopen is ook niet de meest slimme keuze die je als tweaker kunt maken maar het is jouw keuze.
Een slechte ervaring met een merk, waarna je besluit het merk links te laten liggen is in mijn visie geen kortzichtigheid, meer voorzichtigheid. Grappig dat je het trouwens zegt, aangezien je dit hieronder zegt over AT&T
Simpel ... ontevreden klanten in het verleden en dus het merk is niet populair meer en ga je er dus geen nieuwe klanten mee trekken
Volgens mij zeggen we daarmee een beetje hetzelfde, alleen praat jij over een groep en ik over mezelf ;).

Het klopt dat ik mijn ervaring op budget spullen baseer, maar ik zou ook geen TV kopen van Euro 1000 of een nieuwe auto. Ik let altijd op budget en value voor money. Ik zou dus eerder voor een Samsung A5 gaan dan voor een Galaxy S7.

Btw, heb nu ook een budget telefoon en tablet, beide uit China. Meer dan de helft goedkoper dan wat ik hier zou kunnen hebben krijgen en uitermate tevreden. De tablet rent rondjes om mijn oude Samsung (en springt er dan ook nog een paar keer overheen).

Qua tv's zou ik het nog kunnen overwegen zodra ik een nieuwe nodig heb, maar mijn huidige doet het nog prima. En zoals ik al zei, als er een alternatief is.
Dat is natuurlijk zeer persoonlijk, maar ik heb de S7 al na 3 seconden vasthouden afgekeurd. Het ontwerp vind ik niet mooi, de gebruikte materialen niet, en de kinderachtige icoontjes in de interface knapte ik ook op af.
Positieve punten van de S7 (t.o.v. de HTC m9) vond ik de camera en de helderheid van het scherm. Ben erg benieuwd naar de kwaliteit van de camera, van het scherm en de accuduur van de HTC 10.

De zwarte versie vind ik er erg goed uit zien!

[Reactie gewijzigd door TotallyJorden op 12 april 2016 14:35]

De camera heeft 88 gescoord bij xdo mark, dat is een zelfde score als samsung edge s7
Hier de link: http://www.dxomark.com/Mo...nder-for-stills-and-video
Pros
- Very good details preservation in all conditions.
- Fast and accurate autofocus in all conditions.
- Good exposure.
- Good noise reduction in low light conditions.
- Generally good white balance and accurate color rendering.

Cons
- Visible loss of sharpness in the corners with respect to the center.
- In some outdoor pictures, the highlights are slightly blown out.
- Some luminance noise visible in the sky.
- Using flash with no other light source, some attenuation and noise visible in the corners.
Met 88 punten komt de HTC 10 samen met de Galaxy S7 edge op de eerste plaats van deze reviewsite, die ik overigens nog niet kende en dus ook niet op waarde kan schatten.
Hun reviews lijken behoorlijk objectief te zijn.
Maar goed het zal niet de eerste keer zijn dat reviewers het niet geheel met elkaar eens zijn.

Feit blijft, de camera is goed. Werd ook wel tijd.
Ik ben zelf ook geen fan van Samsung, maar heb mijn M9 ingeruild tegen de S6 vorig jaar, toen ik erachter kwam dat er voor (vrijwel alle, denk ik) Android telefoons een HTC Sense skin te gebruiken is. Deze heb ik van http://www.fulmics.com/htc-sense/, zo kon ik dus mijn favoriete HTC skin terugzetten op de S6, en heb er tot nu toe nog steeds nooit iets anders van gemaakt. Alleen de muziek app gebruik ik niet, omdat die niet een equalizer heeft en de S6 een slechte DAC heeft in mijn opinie :)
Dat is wel grappig inderdaad! Goede tip.

Ik denk desondanks dat ik afwacht hoe de Iphone 7 uitpakt.
En ik wacht voor de zekerheid op de HTC 11. Straks is die beter :-(
Wat een flauwekul toch steeds toch?
Ik wacht alleen op een vergelijking tussen de camera's van de S7, HTC 10, Huawei P9 en ?
Ik weet namelijk dat ik hem puur en alleen om de camera koop, de rest is altijd wel goed genoeg.
Laat maar komen de vergelijkingen, dan kunnen mensen eindelijk hun keuze maken ALS ze nog aan het wachten zijn :-)
Ik heb een HTC One m9, dus kan nog wel even vooruit. Dan is het niet zo raar dat ik nog even een maandje of 5 wacht totdat de 3e telefoon waar ik interesse in heb, er is, toch?
Misschien een domme vraag die totaal offtopic is maar hij moet er toch even uit:

Kan ik hiermee (je link) mijn M7 zonder jailbreak oid updaten?
Dat weet ik eigenlijk niet. Je update hiermee niet je Android versie, je installeert alleen APK's van de nieuwere HTC Sense versie(s).
Ik weet dat ik verder off-topic ga, maar om even iemand op weg te helpen: Je hebt nooit iets als een jailbreak nodig op een moderne HTC tenzij je hele specifieke dingen wil doen (denk aan wijzigen van je partitieschema om de GPE rom te kunnen flashen). Als je je M7 wil updaten naar Marshmallow, dan zit je aan een custom ROM vast, zoals een willekeurige android 6.0 sense rom (als die er zijn) of cyanogenmod. Hiervoor moet je je bootloader unlocken via htcdev.com en een custom recovery installeren. Voor je garantie hoef je bij HTC niet bang te zijn, zolang je geen rare experimentele roms draait of gaat overclocken e.d., waardoor je toestel stuk gaat.

Als je er meer over wil lezen, adviseer ik je om de forums van xda-developers eens te bezoeken.

[Reactie gewijzigd door geeMc op 13 april 2016 00:45]

gaaf !, maar wel wat naar tegenover HTC vind ik.
maar goed ik heb een htc dus ik voel me niet schuldig dit voor ander toestellen te gebruiken :)
weet u of dit ook werkt voor tablets en of er root toegang nodig is ?

EDIT
het werkt op een samsung tablet , maar niet geweldig, de elementen die mee schalen met het scherm lijken ineens erg uitgerekt, de overige elementen die niet mee schalen zijn ineens veel te klein en staan niet meer goed centraal op het scherm. Vind het wel grappig om mee te spelen, maar voor tablets is het niet aan te raden.

[Reactie gewijzigd door holhuizen op 12 april 2016 16:50]

Ik heb het niet getest op een tablet, ik heb er geen :)
Root toegang is echter niet nodig, je installeert alleen een of enkele APK bestanden. Met HTC Service Pack en HTC Sense Home kun je al heel wat. Om de ervaring af te maken heb je extra's zoals HTC Weather&Clock widget.
super, bedankt voor de je snelle reactie :)
ik zal mijn ervaring van de installatie op mijn Samsung tap s2 hier zo even delen.

[Reactie gewijzigd door holhuizen op 12 april 2016 16:18]

Een skin is nog iets anders dan native htc sense.
Met de skin verander je geen instellingen, of bouw je geen boomsound in, ziet je notificatiescherm er nog steeds niet hetzelfde uit, is de extreme power saver zinloos, etc.

Ja, de icoontjes zien er mss hetzelfde uit, that's it. Wat natuurlijk al een hele verbetering is tov die spuuglelijke van samsung.

[Reactie gewijzigd door dieter87 op 14 april 2016 18:02]

Waar denk je dat ik het voor doe?
Wat ontwerp betreft snap ik je, dat is inderdaad een subjectief verhaal, ik persoonlijk vond de edge wel degelijk bijzonder.

Wat betreft de icoontjes, die snap ik niet, is het niet juist het grote voordeel van android, dat je het kunt customizen tot je een ons weegt.
Wat betreft de icoontjes, die snap ik niet, is het niet juist het grote voordeel van android, dat je het kunt customizen tot je een ons weegt.
Inderdaad dat argument is al zo vaak herhaald en ook ontkracht, helemaal sinds er een theme-engine in Touchwiz zit, zo heb ik de stock Android icoontjes en look (niet alles veranderd mee overigens, maar wel de kinderachtige kleurtjes, het argument wat altijd gebruikt word).
Ik heb het Optical Blue Theme op mijn S7, je moet er van houden, maar zijn thema's genoeg die je S7 een totaal ander uiterlijk geven, er zitten best juweeltjes tussen.
Dat customizen gaat niet ver genoeg door.
Je verandert er gewoon de eerste look door.

Je lelijk settings menu blijft, idem voor je notifications center, etc

Verder is touchwiz nog altijd verschrikkelijk log door de skin, ondanks de supersnelle hardware.

[Reactie gewijzigd door dieter87 op 14 april 2016 18:04]

AT&T gaat het toestel in de Verenigde Staten niet eens verkopen, zegt genoeg over hoeveel vertrouwen de providers nog hebben in HTC.
Welke reden hebben ze daar dan voor?
Simpel ... ontevreden klanten in het verleden en dus het merk is niet populair meer en ga je er dus geen nieuwe klanten mee trekken. Heeft dan ook weinig zin om bulk ladingen in te kopen om aan je marges te komen.

Immers winst is winst, dus kan je beter de gegarandeerde populaire toestellen verkopen ipv gokjes te wagen.
Geen TouchWizz crap, unlocked bootloader (assumption) en geen eigen Samsung CPU brouwsel.
unlocked bootloader (assumption)
Dat is geen voordeel tegenover een telefoon die zeker weten een unlocked bootloader heeft, Samsung heeft zijn bootloaders hier nog nooit gelockt*....

* muv USA modellen, waar het door providers verplicht kan worden

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 april 2016 17:24]

Ziet er goed uit, maar waarom hebben ze de stereo geluid er nou uit gehaald :(. Dat is de functie die ik het meest gebruik op mijn M7. Spotify aan, telefoon neerleggen en luisteren maar.
Boomsound stereo was een leuke feature, maar vooral achterhaald. Iedereen wil zo veel mogelijk scherm in een zo klein mogelijk jasje. De m8 en m9 waren gewoon lomp.

lomp in de zin van scherm/bezel verhouding

Ik vind het een gave oplossing om de tweeter toch boven op de front te plaatsen. Er zit wel degelijk een duidelijke reden en filosofie achter.

[Reactie gewijzigd door Joshh op 12 april 2016 14:43]

Boomsound stereo was een leuke feature, maar vooral achterhaald. Iedereen wil zo veel mogelijk scherm in een zo klein mogelijk jasje.
Mwa... iPhones zijn relatief groot voor hun scherm en dan klaagt niemand over de bezels.
Klopt, maar iPhones zijn wel een slag kleiner dan de flagship Android toestellen.

Het gaat in deze situatie om het feit waarom ik het voordeel van BoomSound minder vind opwegen tegen het voordeel van > scherm / bezel ratio.

[Reactie gewijzigd door Joshh op 12 april 2016 20:45]

Dat valt dus tegen. 4,7" iPhone is bijna zo groot als een 5" Android met kleine bezels.
In de tijd dat het uitkwam was het juist niét achterhaald. En ook nu vind ik niet dat het een overbodige luxe is. Maar dat hangt heel erg af van wat voor gebruiker je bent. Ik kijk veel YouTube content etc. Echt een groot verschil met andere smartphones. (M7 heb ik) Ook door de equalizer aanpassingen die het geluid een stuk voller maken. Ik ben erg benieuwd hoe ze dat hier hebben geïntegreerd.
En inderdaad, goede oplossing om de tweeter aan de voorkant te zetten.
Stereo maakt op zo'n kleine afstand niet zoveel uit. Er zitten ook in dit model twee speakers: hoge tonen en lage tonen. Als dat nog steeds hard kan en zuiver klinkt heb je misschien wel beter geluid.

Ik ben het wel met je eens dat goede speakers best wel handig zijn.
Stereo op zo'n kleine afstand werkt juist heel goed, bij de m7 iig, maar dit geld alleen als je hem recht voor je houd, overdwars.
Als je hem neerlegt om muziek te luisteren kan dit wel eens beter klinken.
zeker werkt stereo wel! ook op zo'n kleine afstand!
Ik zat vanochtend de videopreview te kijken. Rond 1.45 komt er een leuk deuntje op de achtergrond, luister maar, dat erg klinkt alsof het surround is. Zelfs op de telefoon viel mij dat op en leek het alsof het geluid echt om me heen was. Ik schrok er een beetje van. Ik probeerde hem zelfs nog weg te draaien, maar dat had minmaal effect. En ik heb een M7, dus zonder die surround achtige dingen van de M9.
Dus ja, het maakt wel degelijk uit.
Alleen denk ik dat mono geluid voor muziek goed kan werken als je hem gewoon op tafel neerlegt. Zeker als ze, zoals ze claimen, een soort verdeling tussen tweeter en woofer hebben. Ik ben erg benieuwd naar hoe dat klinkt.
Ook ben ik benieuwd hoe dat klinkt bij het kijken van dergelijke filmpjes. Of er niet toch stiekem een beetje stereo in zit (misschien dat er een overlap is in frequenties die zich daarvoor leent).
Inderdaad een beetje jammer van de prijs. HTC is altijd mijn favoriete merk geweest sinds de HTC Desire. De HTC One X is mijn meest favoriete telefoon geweest. Ondanks dat ik twee keer een nieuwe Mobo heb gekregen omdat de oude kapot wat. En de Garantie afhandeling is ook altijd top van HTC. Niet via de provider, maar rechtstreeks met HTC en alles wordt geregeld.
Dit wordt niet mijn nieuwe telefoon. Ik ben afgestapt van het nieuw abo nieuwe telefoon. Ga nu voor de Sim Only en mijn OnePlusX.
Leuk om te lezen. Ik heb namelijk precies hetzelfde. Altijd HTC gehad, maar met mijn M7 na twee jaar over gegaan op een sim only omdat de gebruikerservaring al een tijdje stil staat (voor de dingen die ik zoek in een telefoon). Eind vorig jaar ook de OnePlus X gekocht.
Zelfde hier. Ik heb nog een Desire HD die ik dagelijks "gebruik" (begint nu wel echt aan z'n einde te komen). Ik heb gewacht op de 10 maar ik weet het niet, met deze prijs kan het best wel eens de doodsteek van HTC phones zijn.
Ach, wat anderen ook zeggen - wachten, de prijs daalt wel.
Als je hem net zolang gebruikt als de Desire HD zou ¤100 meer of minder niet veel uit moeten maken... ;)
Dat is zeker zo. Maar ik kan voor de helft (!) een Nexus 5X krijgen, en over 2 jaar de volgende Nexus.
Ik heb ook altijd HTC gehad, maar sinds een jaar over op OnePlus. En ondanks de prachtige CustomRoms en de leuke features, mis ik mijn HTC-tjes nog steeds.. Zal nooit fan worden van OnePlus blijkbaar.
Het is echt ook een groot deel gevoel bij een HTC. Voor mij voelt het aan als een "fijn" toestel. En ik experimenteer ook met andere toestellen (Apple, Huawei, Samsung, Motorola!). Waarbij Motorola er positief uit springt en ik bij Samsung steeds weer verdwaal in de instellingen ;)
Ik koop dat dit toestel aanslaat voor HTC, vind de m8 nog steeds met enige afstand het fijnste toestel dat ik heb mogen gebruiken :) (niet leuk voor HTC maar ik was stiekem nóg iets blijer met de m8 toen de reviews vrijwel allemaal negatief waren over de m9 O-) )
M8 blijft inderdaad een topper. En precies wat je zegt, die maakte me heeel blij. Hopelijk komt deze net zo goed als toentertijd de M8 uit de test, dan ben ik weer over :)
Helemaal mee eens, fantastisch toestel. Heb zelf de M8s die nog een paar kleine kinderziektes eruit heeft geperst. En dan te bedenken dat die op het moment dat ik hem kocht 300 euro goedkoper was dan de M9!!
Bang dat HTC het weer net niet gaat redden. Persoonlijk vind ik de hele telefoon en vooral ook de achterkant niet erg mooi, maar verder heeft de telefoon weinig bijzonders en als ze dan qua prijs ook niet boven de concurrentie uit kan steken ben ik benieuwd wat ze zelf verwachten. Word er geen marktonderzoek naar gedaan?
Gun het HTC nog steeds en zou goed voor de markt zijn als ze het weer goed gaan doen, maar voor mij heeft HTC na de M7 weinig meer laten zien. Waarbij de M7 het camera probleem al had, maar verder een goede mooie telefoon was en de M8 een goede M7,5 was.
Ik vind vooral de voorkant een tegenvaller, om dat het in mijn mening een goedkope uitstraling heeft. Kan beter in deze prijsklasse
Volgens mij moet HTC het niet zozeer hebben van de Europese markt, waar losse verkoop belangrijk is. In de VS kost deze gewoon evenveel bij een abonnement als een S7 of iPhone 6S.
De geruchten gaan dat HTC de nieuwe Nexus mag gaan maken. Dan zou dit wel een mooie basis zijn!
Hardwareknoppen er af, speaker terug aan de voorkant en een kale Android. Ben, mocht dit zo gaan gebeuren, wel benieuwd waar ze dan de vingerafdrukscanner gaan laten. Wellicht op de powerknop of zo.
Zou voor mij een mooie opvolger van mijn huidige Moto X 2014 zijn, zeker omdat Lenovo wellicht van de kale Android feel af gaat stappen. Ik ga wel Moto Active Display missen dan, maar dat went vast ook wel weer.
Ik hoop dat Nexus en HTC iets moois kunnen maken, op het moment gebruik ik de Nexus 6 uit 2013(?), naast de camera kan ik er niks negatiefs over zeggen.
Waarom zou je hardware knoppen weg willen halen? Ik vind software buttons echt de grootste irritatiefactor van de afgelopen jaren.
Smaken verschillen denk ik :)
Maar om je vraag te beantwoorden. Hardware buttons zitten _altijd_ ruimte op de voorkant van je telefoon in te nemen. Als ik nu (met mijn software buttons) een full screen youtube filmpje kijk, of een full screen spelletje speel, dan zijn mijn softbuttons gewoon uit beeld, en is die ruimte beschikbaar voor schermweergave. Bij jou zullen er nog steeds hardware buttons staan.
Verder kan bij softbuttons het icoon aanpassen aan de functie. Dat zie je bijvoorbeeld als er een onscreen keyboard staat, dan verandert het icoon om te laten zien dat het dan het keyboard weghaalt ipv als terugknop dient. En, mocht je bijvoorbeeld iets als Xposed draaien, heb je de mogelijkheid om de knoppen totaal om te wisselen, of andere functies toe te voegen, waarbij dan ook de iconen blijven kloppen met de functie.
Ik heb heel vaak dat de knoppen niet automatisch verbergen (moto g) en je dus een zwarte balk hebt. Dan moet je eerst omhoog vegen om Google Now half aan te roepen en dan weer terug vegen, dat is echt verschrikkelijk irritant.
Verder heeft ELKE telefoon aan de onderkant genoeg ruimte over om een paar softkeys toe te voegen. Plus, als ik de back button nodig heb in bijvoorbeeld een game, moet ik altijd eerst omhoog swipen om de knoppen op te roepen, dat is gewoon erg irritant.
Dit ziet er uit als een geslaagde telefoon. Hopelijk kan HTC hier wel wat meer succes uit halen.

Ik vrees echter voor het ergste, aangezien de prijs echt aan de hoge kant ligt. Eigenlijk hadden ze beter iets lager in prijs kunnen zitten, aangezien hun marktaandeel nou niet echt concurrerend is met Apple of Samsung.
Hopelijk zijn de reviews positief voor HTC, maar ik begrijp niet waarom ze telefoons zo duur willen weg zetten terwijl er niks bijzonders lijkt aan die dingen.
Als ik toch 750 zou moeten betalen zou een htc niet op mijn shortlist staan, omdat hij tot op heden altijd maar middelmatig overkomt (dat hoeft niet waar te zijn, maar dat is mijn impressie).
Omdat htc echt een high end merk is dat een slechte keuze gemaakt heeft in zijn vorige telefoon.

Als deze camera goed is wordt dit hem voor mij.

De s7 is mss waterproof maar touchwiz en glas vs sense en alu maakt het voor mij gemakkelijk

Ik heb me bij de S6 proberen overtuigen maar touchwiz en dat glas spreken mij echt niet aan. Ik zou er sowieso een skin (geen hoesje) ronddoen omdat de glazen achterkant me niet aanspreekt. Touchwiz vind ik ook echt afschuwelijk. De batterijduur van de S6 heeft hem genekt voor mij.
Nu de S7 heeft de batterijduur verbeterd en die sprak me dan aan en weer probeerde ik mezelf te overtuigen, maar weer die glazen achterkant en touchwiz die me niet goed vallen.

Ik hoop dus echt dat HTC de camera goed heeft hier.

Het design is voor mij al echt geslaagd. Grote batterij dus dat zou goed moeten zitten en de andere specs zijn ook goed.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 12 april 2016 15:00]

Same here! Aluminium body, touch hardware knoppen en Sense maken dit op het eerste gezicht een toptoestel! Qua design iets minder mooi dan mijn M7 maar ach who cares? Er gaat toch een bumpercase om.

Vraag me wel af of de knoppen niet net te laag zijn gepositioneerd. Had het kunnen waarderen wanneer er een releasedatum was vermeld.
Na 1 a 2 maanden zal die al 600-650e kosten, net zoals dat bij Samsung sx versies.
Deze telefoon ligt toch niet voor 750 euro in de winkel straks. Dit is een adviesprijs en alleen iPhones worden voor de adviesprijs verkocht. Ik denk dat hij in het begin 700 euro zal zijn en vrij snel naar 650 zal zakken.
Inderdaad, ik volg al even de geruchten over dit toestel en heb eigenlijk best wel zin om deze te kopen. Iedereen heeft een Samsung en ik ben totaal geen fan van touchwiz.

Enkel de prijs houdt mij tegen. Ik heb nog nooit 700 EUR voor een smartphone betaald en ga er nu ook niet mee beginnen. Eens kijken hoe de prijs evolueert en als deze binnen een zestal maanden op +- 450 EUR zit maakt hij zeker kans als vervanger voor mijn huidige toestel. Anders haal ik wel een Xiaomi Mi5
Hij zal dalen qua prijs, maar 450euro na 6maand, nee verre van.
Misschien in het beste geval 600EUR
Ik ben heel benieuwd naar het updatebeleid van HTC voor deze telefoon. Het was bij de A9 zo mooi dat ze beloofden Android updates binnen een maand die te voeren en ook de maandelijkse security patches snel door te voeren.

Ik vind dat eigenlijk steeds belangrijker dan puur de technische specificaties.

Verder heeft HTC een aantal prettige en subtiele dingetjes in Sense die nooit in reviews naar voren komen, maar het leven wel prettiger maken. Met dit toestel lijken er geen onoverkomelijke compromissen te zijn en hopelijk krijgt HTC weer wat meer positieve pers.
Ik als gebruiker van de HTC M7 kan niet over dit model spreken maar mijn eigen ervaring is dat het updatebeleid van HTC altijd erg netjes is. Ik heb enkele maanden geleden nog een update van sense gehad, iets wat ik wel waardeer wetende dat de opvolger van de opvolger van mijn toestel al bijna aangekondigd was.

Een puntje waar HTC in mijn geval uiterst goede zaken doet qua klantvriendelijkheid is het feit dat ze toen ik mijn toestel ter reparatie opgestuurd had zonder verdere vragen mij een gloednieuw toestel opstuurde, inclusief weer 2 jaar garantie. Misschien is dit tegenwoordig niet meer dan normaal van een fabrikant maar ik als normale klant die alleen de extreme gevallen hoort op internet was hier zeer blij mee. Deze goede ervaringen in het verleden zijn voor mij dan ook een zeer belangrijk argument om dit toestel mogelijk als opvolger van mijn nog altijd trouwe M7 te kiezen.
Ja, hier op de M8 ook al enige maanden de Marshmallow draaien. Maar dat was nog steeds een paar maanden na de release. En de tussenliggende Lollipop versie werd overgeslagen.

Het unieke van de A9 vind ik dat ze beloofden om Android updates zo'n beetje op het Nexus schema uit te brengen, net als de maandelijkse security updates (hoewel dit alleen voor unlocked versies in de US geldt, geloof ik). Ik hoop dat dit ook geldt voor de nieuwe 10 en dan natuurlijk ook voor de NL versies...
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True