De camera aan de achterkant is een bekende. Het gaat om de twaalfmegapixelcamera die ook in de iPhone 6s-serie zit. De Sony-sensor heeft 1,22 micron grote pixels en een grootte van 1/3,06", met een maximale resolutie van 12,2 megapixels. De individuele pixels zijn minder groot dan bij de iPhone 5s, met 1,5-micronpixels, al is de resolutie dus hoger. De sensorgrootte is wat gering vergeleken bij die van toonaangevende Android-modellen. Die hebben veelal camerasensoren van 1/2,3" tot 1/2,6".
Ook het diafragma van de lens is minder dan bij de top van de markt. Apple heeft gekozen voor f/2.2, terwijl de concurrentie met f/1.7 tot f/2.0 in veel gevallen lichtsterkere lenzen heeft. De frontcamera heeft een f/2.4-lens ervoor en is vermoedelijk gemaakt door OmniVision. Apple vertelt daar zoals altijd weinig over.
Voor het scherpstellen gebruikt Apple fasedetectie-autofocus, waarbij sommige pixels op de sensor worden gebruikt voor de autofocus. Fasedetectie is als focusmechanisme inmiddels gemeengoed in smartphones. Sommige fabrikanten zijn over op laserautofocus. De iPhone SE heeft ook de hardware aan boord voor laserautofocus, maar de laser die bijvoorbeeld LG hiervoor gebruikt, wordt door Apple ingezet als nabijheidssensor. Die is daarvoor geschikt, doordat de nabijheidssensor net als laserautofocus de afstand tot objecten snel en correct moet kunnen schatten.
De interface voor de camera is dezelfde als bij de grotere iPhones. Ook heeft de SE de optie voor Live Photos. Als je deze optie aanzet in de camera-app, neemt de app bij elke foto die je maakt een klein filmpje op. Dat filmpje vangt de anderhalve seconde voordat je de foto maakt en de anderhalve seconde erna. De foto wordt weggeschreven als een normale jpeg, met daarnaast nog een mov-bestand. De combinatie van zo'n filmpje en een foto neemt ongeveer twee en een half keer zoveel ruimte in als een losse foto.
Dat is fors en we zouden je dan ook aanraden de optie alleen aan te zetten als je foto's maakt van personen, want daarbij kan het echt meerwaarde hebben. In situaties waarbij je denkt een leuk moment net gemist te hebben, kan het zomaar zijn dat de Live Photo het wel op video gevangen heeft. Overigens moet je daarvoor de camera-app al open hebben. Als je een foto mist doordat je te laat bent met het pakken van de telefoon, is daar natuurlijk niets tegen te doen. Het oproepen van een Live Photo werkt niet met 3D Touch, dat heeft de SE immers niet, maar met lang op het scherm drukken. Dat functioneert prima.
Software
De SE draait uit de doos iOS 9.3, de nieuwste versie van Apples mobiele besturingssysteem en uiteraard de geüpdatete versie van het iOS 9 zoals dat vorig najaar verscheen. Voor iPhone-gebruikers zal de software geen verrassingen bevatten en de SE heeft geen nieuwe hardwarefeatures. Wie alles nog eens wil lezen over iOS 9 kan daarvoor het beste de losse review van dit besturingssysteem teruglezen.
In iOS 9.3 heeft Apple onder meer Night Shift toegevoegd, een nachtmodus die het scherm minder blauw laat uitstralen als de zon is ondergegaan. Dat zal gebruikers van apps als f.lux als muziek in de oren klinken. De nachtmodus moet gebruikers helpen beter in slaap te komen.
Het werkgeheugen van 2GB helpt bij het in het geheugen houden van apps. Vooral bij Safari gaat dat een stuk beter dan bij de 5s. Er zijn echter nog altijd apps die redelijk snel moeten herladen als je ze uit het geheugen oproept.
De software loopt, net als al jaren het geval is op nieuwe iPhones, vlotjes en soepel. Wel liepen we bij een van de reviewexemplaren tegen een wifiprobleem aan, waardoor hij niet wilde verbinden met sommige netwerken en dat weergaf met onduidelijke meldingen.