[img]CxdSPuSG[/img]

Ik heb de afgelopen paar jaar aardig wat verschillende smartphones gehad: van de allereerste en toentertijd gigantische Samsung Galaxy Note en Note II naar de 'flagship killer' OnePlus One, maar tussendoor ook de goedkope en compacte Motorola Moto G. Uiteindelijk ben ik 'overgestapt' naar iOS – niet omdat ik Android geen prettig systeem vond, maar puur omdat een iPhone beter 'praat' met mijn Mac en iPad. Ik vond het compacte formaat van de Moto G eigenlijk prettiger dan dat van de OnePlus One, en daarom heb ik toentertijd besloten om voor de iPhone 6 met een vergelijkbaar 4,7-inch scherm te gaan in plaats van de iPhone 6 Plus.
Een tijdje later kreeg ik een iPhone 5s bij het verlengen van mijn abonnement, en omdat dit formaat toch heel erg praktisch bleek heb ik uiteindelijk besloten om dit toestel te gebruiken als mijn primaire telefoon. Het enige punt van irritatie vond ik persoonlijk dat ik had geopteerd voor de 16GB variant van de 5s terwijl mijn iPhone 6 voorzien was van 64GB opslaggeheugen. In eerste instantie was de 5s bedoeld als reservetoestel, "dus daar hoeft niet veel opslag in te zitten", was mijn redenatie toen. Eigen schuld, dikke bult.
Een maand of wat geleden kwam Apple met de iPhone SE; een nieuw toestel met dezelfde behuizing als de iPhone 5s maar de ingewanden van de twee generaties jongere iPhone 6s. Voor mij dé kans om mijn eerdere fout recht te zetten en geen compromissen meer te sluiten.
[img]JwDCxrXv[/img]

De verpakking van de iPhone SE brengt niets nieuws onder de zon; als je ooit een iPhone hebt uitgepakt weet je precies wat je aantreft. Onder het toestel ligt een mapje met een hulpmiddel om de SIM-kaart er uit te halen alsook wat boekjes en foldertjes. Onder dat mapje vind je de EarPods, muurlader en een Lightning naar USB-kabel van 1 meter.
[img]mRV8bHV5[/img]

Ikzelf ben een erg grote fan van het ontwerp van de iPhone 5s – de combinatie van aluminium en glas komt erg stijlvol en tijdloos over, en blijkbaar dacht Apple er hetzelfde over. De behuizing van de iPhone SE is namelijk precies dezelfde als die van de 5 en 5s, ware het niet dat de kleur 'Space Gray' inmiddels in een identiteitscrisis is beland. De zwarte versie van de iPhone 5 werd 'Slate Black' genoemd en was erg gevoelig voor krassen. Bij het 'Space Gray' van de iPhone 5s was dit al een stuk minder, en persoonlijk vind ik een écht grijze kleur ook een stuk tijdlozer ogen dan de blauw-grijze kleur van de iPhone 5. Het 'Space Gray' van de iPhone SE is nog lichter dan dat van de iPhone 5s, en lijkt daarom ook meer zilvergrijs. Het grote contrast van deze lichtere kleur met de inktzwarte kleur van het glas en het Apple-logo vind ik erg strak en modern ogen.
[img]InmH4jiP[/img]

Hoewel de iPhone SE uiterlijk flink wat kenmerken van de 5s overneemt, is het aan de binnenkant toch een geheel andere telefoon. De SE is dankzij de A9 chip razendsnel, en Apple heeft in dezelfde behuizing een iets grotere batterij weten te huisvesten ten opzichte van de 5s. Nu komt de capaciteit batterij zelfs dicht in de buurt van die van de 6s, terwijl de SE een kleiner scherm aanstuurt. Dit heeft blijkbaar geleid tot een uitstekende batterijduur – ik heb het toestel echter pas een dag, dus ik zal hier nog geen definitieve uitspraken over doen.
Net als zijn voorgangers heeft ook de iPhone SE een vingerafdrukscanner, of Touch ID in Apple jargon. Frappant is wel dat de SE, net als alle recente iPad modellen, het moet doen met de eerste Touch ID. Tot nog toe is de iPhone 6s de enige productlijn die gebruik maakt van de tweede generatie Touch ID. Nu vind ik dit persoonlijk geen echt nadeel, omdat de eerste generatie Touch ID mijns inziens zeker niet langzaam werkt. Sterker nog, ik heb vernomen dat de tweede generatie Touch ID zo snel werkt dat het onmogelijk is om muziek te bedienen of notificaties te lezen op het vergrendelscherm. Dat lijkt me nu ook niet ideaal.
Verder beschikt de iPhone SE over een NFC-chip; dit kan gebruikt worden voor Apple Pay, zodat je je telefoon net als je bankkaart kan gebruiken om contactloos te betalen. Apple Pay is echter nog niet beschikbaar in Nederland. Ik verwacht dat dit er wel redelijk snel aan komt, aangezien steeds meer banken zich aansluiten bij deze dienst.
[img]1lFccLoI[/img]

De grote iPhone-refresh vindt altijd plaats rond de introductie van een nieuwe versie van iOS; de iPhone SE is een zogenaamd mid-cycle product en wordt daarom geleverd met iOS 9.3. Hier zitten enkele nieuwe functies in, zoals Night Shift. Night Shift stelt de kleur van het beeldscherm van je telefoon bij afhankelijk van het tijdstip. Tegen de avond zal de witbalans van het beeldscherm een steeds warmere kleur aannemen, want de typische 'blauwe' of koude tint van beeldschermen zorgt ervoor dat je minder goed in slaap komt.
Verder biedt de iPhone SE eenzelfde software-ervaring als alle moderne iPhones, hier is dus niet veel interessants over te vermelden.
[img=300]f8XPz3MU[/img] [img=300]YzgBs0GM[/img]

Het beeldscherm in de iPhone SE is niets bijzonders. Net als in de 5s is het een 4-inch beeldscherm met een resolutie van 1136x640. Het is dus geen HD-beeldscherm, maar eigenlijk hoeft dat ook niet op deze schermgrootte. De kleurweergave is prima, hoewel het contrast blijkbaar minder is dan op bijvoorbeeld de iPhone 6. In het algemeen is het beeldscherm zeker niet onplezierig om naar te kijken, maar Apple heeft in dit geval (waarschijnlijk om de kosten te drukken) duidelijk gekozen voor een 'normaal' paneel, vergeleken met bijvoorbeeld het 'True Tone' display en het DCI-P3 kleuren gamma in de iPad Pro 9,7-inch en de iMacs met Retina display.
Vergeleken met de iPhone 6s is er ook geen 3D Touch-technologie in het beeldscherm geïmplementeerd. Hoewel sommigen dat als een nadeel zouden kunnen zien ben ik niet anders gewend. Het enige voordeel wat 3D Touch in mijn ogen heeft is dat je het toetsenbord zo als cursor kunt gebruiken om met veel precisie door tekst te scrollen. Op de iPad wordt dat opgelost door met twee vingers op het toetsenbord te tikken, maar blijkbaar is dat niet praktisch op een non-3D Touch iPhone want daar ontbreekt die functionaliteit volledig.
[img]6QvnBgnx[/img]

Zoals elke andere smartphone tegenwoordig zit de iPhone SE tjokvol met allerhande ontvangers. Voor Wi-Fi wordt er gebruik gemaakt van de 802.11a/b/g/n/ac standaard en er is Bluetooth 4.2 voorzien om te verbinden met speakers en andere accessoires. Er is ook NFC aanwezig, zoals ik net al heb aangegeven, alleen is dat in Nederland op het moment nog onbruikbaar.
Verder biedt de SE ondersteuning voor 4G, maar geen 4G+ in tegenstelling tot de iPhone 6s. Echter is dit verschil in mijn mening nauwelijks noemenswaardig met een maximaal snelheidsverschil van ongeveer 9 MB/s. Ik denk niet dat je hier in de praktijk veel van gaat merken.
[img]l3Tpjalh[/img]

De iPhone SE wordt van stroom voorzien door een Lithium-Polymeer batterij van 1624 mAh volgens Apple. De batterij in mijn toestel lijkt hier 11 mAh van af te wijken, maar dat mag de pret niet drukken. Reviews tot nog toe geven aan dat de energiezuinige maar supersnelle A9 chip in de SE zorgt voor een indrukwekkende batterijduur. Met een batterij die iets groter is dan die in de 5s (1558 mAh) en iets kleiner dan die in de 6s (1715 mAh) maar eenzelfde 4-inch scherm als de 5s zou dit apparaat maar liefst 50% langer met een acculading doen dan de 5s, zelfs nog drie kwartier langer dan de 6s Plus die beschikt over een 2600 mAh batterij.
Update 9 april 2016, 22:45 uur:
Na de eerste volledige dag waarin ik het toestel in gebruik heb gehad, merk ik op dat ik vandaag, met (regel)matig gebruik, na maar liefst 4,5 uur intensief gebruik en 11,5 uur standby nog meer dan 50% batterij over heb. Op mijn 5s, waarvan de batterij overigens nog perfect in orde was en nog 98% van zijn oorspronkelijke capaciteit had, had ik die 50% al bereikt na 2,5 uur gebruik en slechts 3 uur standby.
Update 11 april 2016, 20:45 uur:
Dan nog even wat anders. Op mijn iPhone 5s gebruikte ik Apple Music om muziek af te spelen, en met mijn iPhone SE ben ik (weer) overgestapt naar Spotify omdat ik nu ruimte genoeg heb om allerhande apps te installeren en ik Spotify eigenlijk prettiger vind. Ik was alleen bang dat Spotify meer batterij zou verbruiken en dat de resultaten niet meer vergelijkbaar zouden zijn. Zo'n 1,5 uur luisteren naar Apple Music kostte me op de 5s uiteindelijk 6% aan batterij, en nog geen 3 uur Spotify slurpt iets meer dan het dubbele op (16%). Spotify vraagt dus wat meer stroom, maar ik vind niet dat dit een significant verschil is. Toch leek het me interessant genoeg om even te vermelden in de review.

Na een dag van matig tot intensief gebruik (met het afspelen van muziek en regelmatig gebruik van WhatsApp, Facebook en Reddit, zoals hierboven te zien) was het normaal gezien zo dat ik de iPhone 5s rond de middag weer aan de stroom moest hangen om op te laden. De SE, daarentegen, komt netjes zo'n hele dag door met bijna dubbel zo veel gebruik op één hele lading. Erg indrukwekkend!

De camera die gebruikt wordt in de iPhone SE komt ook regelrecht uit de iPhone 6s en schiet plaatjes op 12 megapixels met een ƒ/2.2 diafragma. Als je filmpjes wil maken kun je dat doen in 4K (3840x2160) met 30 frames per seconde, maar 1080p is ook mogelijk in 60 frames per seconde. Dat zal er vloeiender uitzien omdat het menselijke oog ook ongeveer 60 frames per seconde verwerkt. In 1080p kun je ook in slow-motion opnemen met 120 frames per seconde.
Net als de 6s biedt ook de SE ondersteuning voor zogenaamde "Live Photos", zeg maar Apple's implementatie van HTC Zoë waarbij het moment vóór en na het maken van de foto ook wordt vastgelegd. Ik vind dit zelf niet zo interessant en heb het ook gewoon uitgezet, maar ik kan me voorstellen dat het in bepaalde (specifieke) gevallen wel meerwaarde kan hebben.
Wat me in eerste instantie opvalt aan de camera van de SE is dat het verschil tussen HDR en niet-HDR foto's ontzettend klein is geworden. Dit is geen negatieve eigenschap, want foto's zonder HDR hebben evengoed een ontzettend groot dynamisch bereik. Kleuren worden erg goed en waarheidstrouw vastgelegd, de camera verwerkt foto's snel en dit zorgt ervoor dat foto's er over het algemeen erg goed uitzien.
Het enige waar de camera af en toe moeite mee lijkt te hebben is situaties waarbij er een groot contrast is; bijvoorbeeld een deel van een object of scène dat erg verlicht is, en een ander deel juist niet. Heel soms heeft de camera dan de neiging zich te richten op het donkere deel (zodat het verlichte deel extreem overbelicht raakt). In het meerendeel van de gevallen, echter, weet deze camera hele mooie plaatjes vast te leggen.
De FaceTime HD-camera is niet dezelfde 8 megapixel sensor van de iPhone 6s, maar wel een verbetering ten opzichte van de 5s. Beide hebben een 1,2 megapixel sensor, maar ik merk op de SE dat foto's minder snel overbelicht raken; het kan goed zijn dat dit dezelfde sensor als in de iPhone 6, aangezien die ook een 1,2 megapixel sensor heeft.
[img]IAXOqvbH[/img]

Klik op bovenstaande afbeelding om het album met voorbeeldfoto's te zien.

De iPhone SE heeft een enkele speaker aan de rechterzijde van de Lightning-poort. Het geluid is in orde, maar niets speciaals. Het lijkt er op dat Apple dezelfde speaker als in de 5s heeft gebruikt. Voor wat betreft muziek ligt het er aan wat je gewend bent, maar zelfs een simpele Bluetooth-speaker van 30 euro klinkt beter voor lange luistersessies.
Over Bluetooth en ook met een koptelefoon middels de 3.5mm hoofdtelefoon-aansluiting is het prima muziek luisteren met de SE, maar de geluidskwaliteit blijft natuurlijk afhankelijk van je accessoires.
[img]nsYNrfBJ[/img]

Doordat de iPhone SE precies dezelfde behuizing heeft als de iPhone 5 en 5s, kun je alle accessoires die gemaakt zijn voor deze toestellen ook met de iPhone SE gebruiken. Dit varieert van hoesjes en docks tot screen protectors en skins.
[img]LqHGfvNx[/img]
Ik heb ondertussen een aantal cases waartussen ik telkens afwissel. Ik ben eigenlijk nog op zoek naar een compleet transparante case die ook goed beschermt; Tech21 lijkt deze over een maand te kunnen leveren in de vorm van de Impact Clear Case (
link) maar daar moet ik dus nog even op wachten.
Een overzicht van de hoesjes die ik gebruik (alsook het slijtagepatroon van de Apple Leather Case) zie je hier beneden. De plaatjes zijn klikbaar, zodat je de cases ook in meer detail kan bekijken.
Update 20 april 2016, 11:30 uur:
Zoals eerder gezegd is de iPhone SE compatibel met ontzettend veel accessoires die gemaakt zijn voor de iPhone 5(s). Veel verkopers bieden deze accessoires aan tegen lage prijzen omdat het hier oude voorraad betreft.
Als iPhone SE-gebruiker heeft dit het gevolg dat je de keuze hebt uit veel leuke (en goedkope!) accessoires, zoals de Logitech Powershell. Dat is een zogenaamde MFi (Made For iPhone) gamecontroller die veel populaire games voorziet van optionele besturing middels de controller in plaats van het touchscreen. Daarnaast is de controller voorzien van een 1500 mAh accu die gebruikt kan worden om je iPhone tijdens het gamen op te laden, zodat je batterij niet leegloopt.
Hoewel de adviesprijs van deze controller rond de €70 ligt heb ik dit nieuwe exemplaar voor €10 euro kunnen aanschaffen. Wat een koopje!
[img]ThTRHIwu[/img]