Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 8,5

- Reviews

Bekijk alle reviews

Apple iPhone SE 64GB Grijs Review

+2
BleuZ 9 april 2016, laatste update op 20 april 2016, 33.437 views

Apple iPhone SE 64GB Grijs

De behuizing van de iPhone SE lijkt erg veel op die van de twee generaties oude iPhone 5s, maar daar houden de overeenkomsten ook op. De iPhone SE is een geheel nieuw toestel, uitgerust met dezelfde camera en razendsnelle A9 chip als de iPhone 6s en een ongekend goede batterijduur.

Pluspunten

  • Razendsnel
  • Uitstekende batterijduur
  • Relatief goedkope iPhone

Minpunten

  • 16GB instapmodel is anno 2016 wat karig
  • Matige speakerkwaliteit

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Accuduur Score: 5
Gebruiksgemak Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 4
Design Score: 5
Scherm Score: 4
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 4
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AORLr2CxdSPuSG.jpeg

http://i.imgur.com/Y17mNbs.png
Ik heb de afgelopen paar jaar aardig wat verschillende smartphones gehad: van de allereerste en toentertijd gigantische Samsung Galaxy Note en Note II naar de 'flagship killer' OnePlus One, maar tussendoor ook de goedkope en compacte Motorola Moto G. Uiteindelijk ben ik 'overgestapt' naar iOS – niet omdat ik Android geen prettig systeem vond, maar puur omdat een iPhone beter 'praat' met mijn Mac en iPad. Ik vond het compacte formaat van de Moto G eigenlijk prettiger dan dat van de OnePlus One, en daarom heb ik toentertijd besloten om voor de iPhone 6 met een vergelijkbaar 4,7-inch scherm te gaan in plaats van de iPhone 6 Plus.

Een tijdje later kreeg ik een iPhone 5s bij het verlengen van mijn abonnement, en omdat dit formaat toch heel erg praktisch bleek heb ik uiteindelijk besloten om dit toestel te gebruiken als mijn primaire telefoon. Het enige punt van irritatie vond ik persoonlijk dat ik had geopteerd voor de 16GB variant van de 5s terwijl mijn iPhone 6 voorzien was van 64GB opslaggeheugen. In eerste instantie was de 5s bedoeld als reservetoestel, "dus daar hoeft niet veel opslag in te zitten", was mijn redenatie toen. Eigen schuld, dikke bult.

Een maand of wat geleden kwam Apple met de iPhone SE; een nieuw toestel met dezelfde behuizing als de iPhone 5s maar de ingewanden van de twee generaties jongere iPhone 6s. Voor mij dé kans om mijn eerdere fout recht te zetten en geen compromissen meer te sluiten.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AORLr1JwDCxrXv.jpeg

http://i.imgur.com/mCWS34Y.png
De verpakking van de iPhone SE brengt niets nieuws onder de zon; als je ooit een iPhone hebt uitgepakt weet je precies wat je aantreft. Onder het toestel ligt een mapje met een hulpmiddel om de SIM-kaart er uit te halen alsook wat boekjes en foldertjes. Onder dat mapje vind je de EarPods, muurlader en een Lightning naar USB-kabel van 1 meter.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AORLr3mRV8bHV5.jpeg

http://i.imgur.com/70jeOLC.png
Ikzelf ben een erg grote fan van het ontwerp van de iPhone 5s – de combinatie van aluminium en glas komt erg stijlvol en tijdloos over, en blijkbaar dacht Apple er hetzelfde over. De behuizing van de iPhone SE is namelijk precies dezelfde als die van de 5 en 5s, ware het niet dat de kleur 'Space Gray' inmiddels in een identiteitscrisis is beland. De zwarte versie van de iPhone 5 werd 'Slate Black' genoemd en was erg gevoelig voor krassen. Bij het 'Space Gray' van de iPhone 5s was dit al een stuk minder, en persoonlijk vind ik een écht grijze kleur ook een stuk tijdlozer ogen dan de blauw-grijze kleur van de iPhone 5. Het 'Space Gray' van de iPhone SE is nog lichter dan dat van de iPhone 5s, en lijkt daarom ook meer zilvergrijs. Het grote contrast van deze lichtere kleur met de inktzwarte kleur van het glas en het Apple-logo vind ik erg strak en modern ogen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AORLr1InmH4jiP.jpeg

http://i.imgur.com/DFex2PS.png
Hoewel de iPhone SE uiterlijk flink wat kenmerken van de 5s overneemt, is het aan de binnenkant toch een geheel andere telefoon. De SE is dankzij de A9 chip razendsnel, en Apple heeft in dezelfde behuizing een iets grotere batterij weten te huisvesten ten opzichte van de 5s. Nu komt de capaciteit batterij zelfs dicht in de buurt van die van de 6s, terwijl de SE een kleiner scherm aanstuurt. Dit heeft blijkbaar geleid tot een uitstekende batterijduur – ik heb het toestel echter pas een dag, dus ik zal hier nog geen definitieve uitspraken over doen.

Net als zijn voorgangers heeft ook de iPhone SE een vingerafdrukscanner, of Touch ID in Apple jargon. Frappant is wel dat de SE, net als alle recente iPad modellen, het moet doen met de eerste Touch ID. Tot nog toe is de iPhone 6s de enige productlijn die gebruik maakt van de tweede generatie Touch ID. Nu vind ik dit persoonlijk geen echt nadeel, omdat de eerste generatie Touch ID mijns inziens zeker niet langzaam werkt. Sterker nog, ik heb vernomen dat de tweede generatie Touch ID zo snel werkt dat het onmogelijk is om muziek te bedienen of notificaties te lezen op het vergrendelscherm. Dat lijkt me nu ook niet ideaal.

Verder beschikt de iPhone SE over een NFC-chip; dit kan gebruikt worden voor Apple Pay, zodat je je telefoon net als je bankkaart kan gebruiken om contactloos te betalen. Apple Pay is echter nog niet beschikbaar in Nederland. Ik verwacht dat dit er wel redelijk snel aan komt, aangezien steeds meer banken zich aansluiten bij deze dienst.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AORLr11lFccLoI.jpeg

http://i.imgur.com/5boki5O.png
De grote iPhone-refresh vindt altijd plaats rond de introductie van een nieuwe versie van iOS; de iPhone SE is een zogenaamd mid-cycle product en wordt daarom geleverd met iOS 9.3. Hier zitten enkele nieuwe functies in, zoals Night Shift. Night Shift stelt de kleur van het beeldscherm van je telefoon bij afhankelijk van het tijdstip. Tegen de avond zal de witbalans van het beeldscherm een steeds warmere kleur aannemen, want de typische 'blauwe' of koude tint van beeldschermen zorgt ervoor dat je minder goed in slaap komt.

Verder biedt de iPhone SE eenzelfde software-ervaring als alle moderne iPhones, hier is dus niet veel interessants over te vermelden.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AORLr3f8XPz3MU.jpeg https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AORLr2YzgBs0GM.jpeg

http://i.imgur.com/ARD5BYx.png
Het beeldscherm in de iPhone SE is niets bijzonders. Net als in de 5s is het een 4-inch beeldscherm met een resolutie van 1136x640. Het is dus geen HD-beeldscherm, maar eigenlijk hoeft dat ook niet op deze schermgrootte. De kleurweergave is prima, hoewel het contrast blijkbaar minder is dan op bijvoorbeeld de iPhone 6. In het algemeen is het beeldscherm zeker niet onplezierig om naar te kijken, maar Apple heeft in dit geval (waarschijnlijk om de kosten te drukken) duidelijk gekozen voor een 'normaal' paneel, vergeleken met bijvoorbeeld het 'True Tone' display en het DCI-P3 kleuren gamma in de iPad Pro 9,7-inch en de iMacs met Retina display.

Vergeleken met de iPhone 6s is er ook geen 3D Touch-technologie in het beeldscherm geïmplementeerd. Hoewel sommigen dat als een nadeel zouden kunnen zien ben ik niet anders gewend. Het enige voordeel wat 3D Touch in mijn ogen heeft is dat je het toetsenbord zo als cursor kunt gebruiken om met veel precisie door tekst te scrollen. Op de iPad wordt dat opgelost door met twee vingers op het toetsenbord te tikken, maar blijkbaar is dat niet praktisch op een non-3D Touch iPhone want daar ontbreekt die functionaliteit volledig.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AORLr16QvnBgnx.jpeg

http://i.imgur.com/edUa0lQ.png
Zoals elke andere smartphone tegenwoordig zit de iPhone SE tjokvol met allerhande ontvangers. Voor Wi-Fi wordt er gebruik gemaakt van de 802.11a/b/g/n/ac standaard en er is Bluetooth 4.2 voorzien om te verbinden met speakers en andere accessoires. Er is ook NFC aanwezig, zoals ik net al heb aangegeven, alleen is dat in Nederland op het moment nog onbruikbaar.
Verder biedt de SE ondersteuning voor 4G, maar geen 4G+ in tegenstelling tot de iPhone 6s. Echter is dit verschil in mijn mening nauwelijks noemenswaardig met een maximaal snelheidsverschil van ongeveer 9 MB/s. Ik denk niet dat je hier in de praktijk veel van gaat merken.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AORLr4l3Tpjalh.jpeg

http://i.imgur.com/YXhocGM.png
De iPhone SE wordt van stroom voorzien door een Lithium-Polymeer batterij van 1624 mAh volgens Apple. De batterij in mijn toestel lijkt hier 11 mAh van af te wijken, maar dat mag de pret niet drukken. Reviews tot nog toe geven aan dat de energiezuinige maar supersnelle A9 chip in de SE zorgt voor een indrukwekkende batterijduur. Met een batterij die iets groter is dan die in de 5s (1558 mAh) en iets kleiner dan die in de 6s (1715 mAh) maar eenzelfde 4-inch scherm als de 5s zou dit apparaat maar liefst 50% langer met een acculading doen dan de 5s, zelfs nog drie kwartier langer dan de 6s Plus die beschikt over een 2600 mAh batterij.
http://i.imgur.com/Dzib8PX.png
Update 9 april 2016, 22:45 uur:
Na de eerste volledige dag waarin ik het toestel in gebruik heb gehad, merk ik op dat ik vandaag, met (regel)matig gebruik, na maar liefst 4,5 uur intensief gebruik en 11,5 uur standby nog meer dan 50% batterij over heb. Op mijn 5s, waarvan de batterij overigens nog perfect in orde was en nog 98% van zijn oorspronkelijke capaciteit had, had ik die 50% al bereikt na 2,5 uur gebruik en slechts 3 uur standby.
http://i.imgur.com/6gkVrHL.png
Update 11 april 2016, 20:45 uur:
Dan nog even wat anders. Op mijn iPhone 5s gebruikte ik Apple Music om muziek af te spelen, en met mijn iPhone SE ben ik (weer) overgestapt naar Spotify omdat ik nu ruimte genoeg heb om allerhande apps te installeren en ik Spotify eigenlijk prettiger vind. Ik was alleen bang dat Spotify meer batterij zou verbruiken en dat de resultaten niet meer vergelijkbaar zouden zijn. Zo'n 1,5 uur luisteren naar Apple Music kostte me op de 5s uiteindelijk 6% aan batterij, en nog geen 3 uur Spotify slurpt iets meer dan het dubbele op (16%). Spotify vraagt dus wat meer stroom, maar ik vind niet dat dit een significant verschil is. Toch leek het me interessant genoeg om even te vermelden in de review.
http://i.imgur.com/ouPoEyi.png
Na een dag van matig tot intensief gebruik (met het afspelen van muziek en regelmatig gebruik van WhatsApp, Facebook en Reddit, zoals hierboven te zien) was het normaal gezien zo dat ik de iPhone 5s rond de middag weer aan de stroom moest hangen om op te laden. De SE, daarentegen, komt netjes zo'n hele dag door met bijna dubbel zo veel gebruik op één hele lading. Erg indrukwekkend!
http://i.imgur.com/6WnYeex.png

http://i.imgur.com/O0PSr1N.png
De camera die gebruikt wordt in de iPhone SE komt ook regelrecht uit de iPhone 6s en schiet plaatjes op 12 megapixels met een ƒ/2.2 diafragma. Als je filmpjes wil maken kun je dat doen in 4K (3840x2160) met 30 frames per seconde, maar 1080p is ook mogelijk in 60 frames per seconde. Dat zal er vloeiender uitzien omdat het menselijke oog ook ongeveer 60 frames per seconde verwerkt. In 1080p kun je ook in slow-motion opnemen met 120 frames per seconde.
Net als de 6s biedt ook de SE ondersteuning voor zogenaamde "Live Photos", zeg maar Apple's implementatie van HTC Zoë waarbij het moment vóór en na het maken van de foto ook wordt vastgelegd. Ik vind dit zelf niet zo interessant en heb het ook gewoon uitgezet, maar ik kan me voorstellen dat het in bepaalde (specifieke) gevallen wel meerwaarde kan hebben.

Wat me in eerste instantie opvalt aan de camera van de SE is dat het verschil tussen HDR en niet-HDR foto's ontzettend klein is geworden. Dit is geen negatieve eigenschap, want foto's zonder HDR hebben evengoed een ontzettend groot dynamisch bereik. Kleuren worden erg goed en waarheidstrouw vastgelegd, de camera verwerkt foto's snel en dit zorgt ervoor dat foto's er over het algemeen erg goed uitzien.
Het enige waar de camera af en toe moeite mee lijkt te hebben is situaties waarbij er een groot contrast is; bijvoorbeeld een deel van een object of scène dat erg verlicht is, en een ander deel juist niet. Heel soms heeft de camera dan de neiging zich te richten op het donkere deel (zodat het verlichte deel extreem overbelicht raakt). In het meerendeel van de gevallen, echter, weet deze camera hele mooie plaatjes vast te leggen.

De FaceTime HD-camera is niet dezelfde 8 megapixel sensor van de iPhone 6s, maar wel een verbetering ten opzichte van de 5s. Beide hebben een 1,2 megapixel sensor, maar ik merk op de SE dat foto's minder snel overbelicht raken; het kan goed zijn dat dit dezelfde sensor als in de iPhone 6, aangezien die ook een 1,2 megapixel sensor heeft.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AORLr2IAXOqvbH.jpeg

http://i.imgur.com/F2MENLb.png
http://i.imgur.com/Oo8MypT.jpg
Klik op bovenstaande afbeelding om het album met voorbeeldfoto's te zien.

http://i.imgur.com/alKu7fc.png
De iPhone SE heeft een enkele speaker aan de rechterzijde van de Lightning-poort. Het geluid is in orde, maar niets speciaals. Het lijkt er op dat Apple dezelfde speaker als in de 5s heeft gebruikt. Voor wat betreft muziek ligt het er aan wat je gewend bent, maar zelfs een simpele Bluetooth-speaker van 30 euro klinkt beter voor lange luistersessies.

Over Bluetooth en ook met een koptelefoon middels de 3.5mm hoofdtelefoon-aansluiting is het prima muziek luisteren met de SE, maar de geluidskwaliteit blijft natuurlijk afhankelijk van je accessoires.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AORLr3nsYNrfBJ.jpeg

http://i.imgur.com/5fB2nnE.png
Doordat de iPhone SE precies dezelfde behuizing heeft als de iPhone 5 en 5s, kun je alle accessoires die gemaakt zijn voor deze toestellen ook met de iPhone SE gebruiken. Dit varieert van hoesjes en docks tot screen protectors en skins.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1AORLr1LqHGfvNx.jpeg

Ik heb ondertussen een aantal cases waartussen ik telkens afwissel. Ik ben eigenlijk nog op zoek naar een compleet transparante case die ook goed beschermt; Tech21 lijkt deze over een maand te kunnen leveren in de vorm van de Impact Clear Case (link) maar daar moet ik dus nog even op wachten.

Een overzicht van de hoesjes die ik gebruik (alsook het slijtagepatroon van de Apple Leather Case) zie je hier beneden. De plaatjes zijn klikbaar, zodat je de cases ook in meer detail kan bekijken.
http://i.imgur.com/r8C5blL.png http://i.imgur.com/Q071tF3.png http://i.imgur.com/7P2Yb4x.png
http://i.imgur.com/mZKt8mw.png http://i.imgur.com/eB6r0qV.png http://i.imgur.com/3Pho35n.png

Update 20 april 2016, 11:30 uur:
Zoals eerder gezegd is de iPhone SE compatibel met ontzettend veel accessoires die gemaakt zijn voor de iPhone 5(s). Veel verkopers bieden deze accessoires aan tegen lage prijzen omdat het hier oude voorraad betreft.
Als iPhone SE-gebruiker heeft dit het gevolg dat je de keuze hebt uit veel leuke (en goedkope!) accessoires, zoals de Logitech Powershell. Dat is een zogenaamde MFi (Made For iPhone) gamecontroller die veel populaire games voorziet van optionele besturing middels de controller in plaats van het touchscreen. Daarnaast is de controller voorzien van een 1500 mAh accu die gebruikt kan worden om je iPhone tijdens het gamen op te laden, zodat je batterij niet leegloopt.

Hoewel de adviesprijs van deze controller rond de ¤70 ligt heb ik dit nieuwe exemplaar voor ¤10 euro kunnen aanschaffen. Wat een koopje!
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1ASODnDThTRHIwu.jpeg

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Apple iPhone SE 64GB Grijs?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (64)

Wijzig sortering
Top Review. Ben benieuwd naar je ervaring betreft de accu duur en de voorbeeld foto's.
(Is de front camera echt zo slecht? )

Ik zou echter 16gig niet als minpunt geven. Meer een aandachtspunt. Puur om het feit dat 16gig voor vele wel genoeg is, en om het feit dat er ook een 64gig versie is.

[Reactie gewijzigd door Wieriemaster op 9 april 2016 12:44]

Het is een minpunt ! Laten we eerlijk zijn, de instapper had een 32GB versie moeten zijn of in ieder geval een 32GB als optie aanbieden.
Nu is het dus karig of je moet direct heel veel meer geheugen kopen met een flinke meerprijs.
Voor heel veel mensen zou 32 prima zijn.

Met andere woorden, de grote stap naar 64 is niets anders dan extra verdienen.

Duidelijk minpunt en eigenlijk debiel anno 2016.
Als ze een 32GB instapper hadden, dan koopt niemand de 64GB variant meer.. ;)
nog beter, hadden ze maar 1 model hoeven maken.

Wel erg jammer van die brede bezels. Een 4,5 inch scherm had ook wel in dezelfde behuizing gepast.

[Reactie gewijzigd door born2rule op 11 april 2016 13:56]

Nou nee, ik heb juist eerst de specs afgewacht en was blij dat het 64GB was, die heb ik besteld. Als de SE een max van 32GB had gehad, was ik toch overgegaan naar een 6S.
Wat is hier het min punt aan 16GB? Je had zelf de keuze om voor een 32GB model te kiezen of kon jij alleen kiezen voor een 16GB model? Ik heb namelijk zat aan 16GB want ik gebruik geen Spotify en andere music diensten op mijn telefoon en 32GB is voor mij een overkill aan storage.
Er is geen 32GB versie !!!!!!!!!!!!!!
Dus je mag meteen voor de 64 betalen terwijl 32 veel beter bij dit model had gepast en goedkoper was geweest.
O sorry dat is dan idd een vreemde keuze
Bedankt! :)

Ik zou niet zeggen dat de FaceTime-camera slecht is, want ik heb met de 5s afgelopen zomer toch wel leuke foto's kunnen maken. Toen scheen de zon wel flink, dat wil ook wel eens helpen.

En over die 16GB... tja, ik moest van Tweakers een minpunt neerzetten :P
16GB kan écht niet meer
Hoezo niet? Werkt prima hoor... Stel dat je graag allemaal media op je telefoon hebt, dan misschien niet, maar tenzij je de 1% bent die meer dan 5 apps gebruikt per dag ga die je 16 GB dan niet zomaar vol krijgen.
Daar heb je zeker een punt, en het is ook een erg persoonlijk iets want iedereen gebruikt zijn telefoon op een andere manier. Ik vind alleen dat als je minimaal 500 euro neerlegt voor een nieuw telefoontoestel, 16GB wat karig is. Ik doel dus eigenlijk voornamelijk op de 16GB opslag in vergelijking met de kostprijs.
In vergelijking met de kostprijs is alles duur ;) Wat dacht je van de auto, trein, computer, het internet enz. of Tweakers.net :p Even wat code als tekst ergens dumpen kan vast niet zo duur zijn... maar het verzinnen en ontwikkelen, da's een ander verhaal ;)

Wat het geheugen in telefoons specifiek betreft: sure, je zou voor een tientje een duurdere flash chip kunnen gebruiken, maar dan verdient het bedrijf minder, dus dat doen ze niet :p Da's vervelend voor ons gebruikers, maar heel gek is het niet. Verschil zit hem ook niet in het feit dat 'anderen' het wel hebben, maar dat eigenlijk de meeste toestellen een afweging tussen prijs en kwaliteit maken, waarbij Apple en een paar anderen vaak voor een minder groot geheugen gaan, maar dan bijvoorbeeld wel MLC of beter geheugen, wat duurder is, terwijl je dan bijvoorbeeld in de meeste chinaphones vaak 64GB tegen komt, maar dat zijn dan slome brakke NAND chips van de lokale markt. Vaak afdankertjes die de specs niet haalden. Dan krijg je dus 128GB, waarvan de kwaliteit zo laag is dat er 100% overprovisioning plaatsvindt :p Dat kan ook leuk zijn, en als je dat wil moet je dat kopen als gebruiker. Zo zijn er diverse opties en smaken voor iedereen ;)
Precies, daar ben ik me heel goed van bewust. Apple verdient zo gemakkelijk 100 euro aan mensen die voor de 64GB variant kiezen (waaronder ik). Maar het mag zeker wel gezegd worden, toch? :)
Uiteraard. Maar het is in dit geval geen eigenschap van het product onder review :p Ik zou het trouwens eerder "16GB te weinig voor grote media bestanden en apps" noemen. Dan is het nadeel duidelijk, want nu is het een beetje alsof je zegt 'ik vind de kleur niet mooi' :p
Daar heb je gelijk in ;) Ik heb mijn uitspraak inmiddels al wat genuanceerd. Bedankt voor je feedback!
Helaas is dat in de praktijk toch wel anders na een aantal jaar gebruik. Bij mij geeft hij non-stop aan dat ik geen schijfruimte meer heb terwijl er nog amper apps op staan. Veel cache data die je niet kunt verwijderen.
In de praktijk zelf nooit last van gehad. En verder ook alleen maar in het wild tegen gekomen in een van deze situaties:

- 8GB modellen, dat is gewoon echt te weinig voor de huidige OEM software
- Mensen die een model gekocht hadden en er veel meer op gingen opslaan dan waar het voor ontworpen was. Als je weet dat je veel gaat opslaan kan je het beste meteen voor meer opslag zorgen dan achteraf klagen om dat je het verkeerde model aangeschaft hebt.

Ik heb op het moment een 64GB 6s in mijn handen, en na een redelijke tijd gebruik is nog steeds maar 11GB in gebruik.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 14 april 2016 15:07]

Bij mij lijken voornamelijk whatsapp en spotify de boosdoeners te zijn. Die kun je ook niet officieel 'legen' zonder de Apps volledig van je apparaat te gooien. Whatsapp heeft wel een clear cache knop, maar wat die zou moeten doen is mij een raadsel. Bij mij gebeurt er dan namelijk niets.
Ik weet ook niet wat WhatsApp allemaal uitspookt, gebruikt bij mij zo'n 492MB! De enige die meer gebruikt is ook Spotify met 1,2GB.
Idd. Spotify is goed te begrijpen met de offline playlists, maar Whatsapp? Ik download amper media bestanden via Whatsapp. Maar goed, zodra mn iPhone 5 het begreeft komt de SE 64gb in huis :)
Whatsapp gebruikt hier bij mij een kleine 2GB. Dit is dan de komplete dataverzameling van de afgelopen 5 jaar. Kleine 250.000 berichten, foto's en filmmateriaal.
Mooie review :Y)
NFC-chip is handig, maar het bevreemd me dat Apple de first gen. TouchID erin heeft geplaatst :X
Dank! :)

Dat van Touch ID is inderdaad erg vreemd. Aangezien ook beide iPad Pro modellen nog gebruikmaken van de eerste generatie Touch ID vraag ik me af wat de motivatie van Apple is om dit te doen. Mogelijk heeft dit te maken met productiecapaciteit of het wegwerken van oude voorraad.
In ieder geval heb ik wel het gevoel dat Touch ID op de SE sneller werkt dan op de 5s, zeker bij het instellen van Touch ID. Ik weet niet of dit te maken heeft met de A9 chip die de informatie sneller kan verwerken of om een andere reden, maar voor mij werkt ook de eerste generatie Touch ID snel genoeg.

Ik heb vernomen dat sommige mensen van mening zijn dat de tweede generatie Touch ID zelfs te snel werkt, omdat ze zo geen notificaties of muziek op het vergrendelscherm kunnen bekijken of bedienen.

[Reactie gewijzigd door BleuZ op 10 april 2016 08:54]

Dat de 2e gen TouchID te snel werkt merk ik inderdaad ook met de iPhone 6s plus. :+
Zou het kunnen zijn dat de chip een andere communicatie bus of eisen aan de secure element in de A-CPU stelt?
Dat 16 GB karig is, dat maakt toch niet uit. Volgens mij schrijf je (en zie ik aan de kop van de review), dat een 64GB versie hebt. Dat minpunt kan dus eigenlijk weg.
Ik heb inderdaad de 64GB variant gekocht, maar deze review verschijnt ook bij de 16GB modellen, vandaar ;)

Bovendien kon ik de review niet opslaan zonder een minpunt aan te geven... en dat is zo ongeveer het enige minpunt dat ik kan bedenken :+
Ok duidelijk, mocht je iets vinden, dan kun je hem altijd nog aanpassen (te grote bezels, waardoor er eigenlijk een 4,2/4,3" in had gekunt bij kleinere bezels).
De 16GB SE fans, moeten maar gewoon beter kijken waar ze op klikken, dit is namelijk gewoon de telefoon die ze hadden moeten halen ipv de 16GB variant ;)
Mooie review hoor.

Jammer dat deze telefoon niet waterdicht is, en geen amoled scherm heeft. Anders had dit mijn volgende telefoon geweest. Er is een groot tekort aan mooie toestellen in dit segment.
Hartelijk dank! Ja, een waterdichte iPhone zou enorm handig zijn. Na de Samsung Galaxy S7 verwacht ik dat Apple de iPhone 7 ook wel waterdicht zal maken, nu is gebleken dat dat helemaal niet ten koste hoeft te gaan van het uiterlijk of de functionaliteit van het toestel.

Hoewel ik eerdere wel toestellen met AMOLED-schermen heb gehad, ben ik hier denk ik niet zo gevoelig voor. Een goed LCD (hoewel dat van de SE relatief gezien minder is dan dat in de 6s) ziet er voor mij net zo goed uit. En bij een LCD heb je natuurlijk een verwaarloosbaar risico op inbranden (terwijl dat op het AMOLED-scherm van de Apple Watch uiteindelijk wel gebeurt, heb ik gemerkt).

Allebei de technologieën hebben hun voordelen en hun beperkingen. Mij dunkt dat een Galaxy S7 mini jou heel erg aan zou spreken – jammer dat ze dat met de S6 opgegeven lijken te hebben.
Prima review, nu weet ik zeker dat dit mijn nieuwe telefoon wordt! Bedankt!
Dankjewel! Heel veel plezier ermee ;) Voor welke variant/kleur ga je?
In de specificaties valt te lezen dat de contrastratio slechter zou zijn dan bij de iPhone 5S. Dit wordt ook benoemd in de Tweakers.net review. Het scherm zou wat flets ogen.
Wat is jouw ervaring hiermee als je het toestel met de 5S vergelijkt?

[Reactie gewijzigd door BackSlash op 11 april 2016 11:20]

Ik heb hierin eigenlijk geen verschil gemerkt, net zoals ik geen significant verschil tussen de iPhone 6 en de iPhone 5s ervoer. Misschien ben ik hier niet zo gevoelig voor en zal het een ander wel gemakkelijker opmerken. Ik kan dit wel vergelijken met mijn iPad Air 2, hoewel ik daar opvallend genoeg geen contrastwaarden van kan vinden op de Apple website.

Wat ik wel heb gemerkt is dat mijn iPhone 5s (alsook die van mijn broertje) een warmere witbalans heeft dan de iPhone 6. De SE heeft zo mogelijk een nog warmere witbalans, maar dit kan ook te maken hebben met het adhesief achter het beeldscherm die nog goed moet drogen.
Hoewel ik zelf niks heb met Apple en zelf een S6 bezit heb ik toch met interesse je review gelezen. Ik las "per ongeluk" de eerste regels en door de prettige leesbaarheid las ik automatisch verder..

Ik vind dat Appel er goed aan doet met deze telefoon te komen omdat er veel mensen zijn die geen grote telefoon willen. Zoals eerder opgemerkt heb ik zelf een Samsung S6. Een heerlijk toestel, maar merk toch wel dat die bij tijd en wijlen best groot is. Mijn vorige toestel, een Galaxy R, met een zelfde formaat scherm als deze iPhone SE was wat dat betreft veel handelbaarder.

Alleen hadden ze wel minstens een 720p resolutie mogen gebruiken, heb je net ff wat meer "tacksharpness'. 640 is toch wel een beetje laag, zeker gezien de rest van de prima specs van deze SE.

Puike informatieve review die lekker wegleest en veel plezier met je nieuwe aanswinst!
Hartelijk dank voor de lovende woorden!

Hoewel een hogere schermresolutie inderdaad een welkome verbetering zou zijn (zodat je net als bij de Retina Macs eventueel meer content kan laten zien op eenzelfde formaat scherm), is het niet zo dat het scherm van de iPhone minder scherp is omdat het een lagere resolutie heeft. De pixeldichtheid is namelijk precies even hoog als in de iPhone 6(s) en laat wat mij betreft niets te wensen over. Bovendien zorgt deze lagere (maar prima) resolutie ervoor dat de A9 chip nog minder moeite moet doen om het scherm aan t sturen dan in de 6s ;)
Merk je met simpel gebruik (zoals whatsapp, misschien even reddit of een youtube video) dat de iphone 5SE sneller is dan de 5S? Of kan ik gewoon de goedkopere 5S nemen (daar is ook een 32Gb variant van). Ik zal er namelijk niet veel meer mee doen dan dat.
Met zo'n (relatief simpele) taken ga je nu geen snelheidsverschil merken inderdaad. Het ligt er naar mijn mening vooral aan hoe lang je nog met je telefoon wil doen: als je iemand bent die om het jaar een nieuwe telefoon heeft zul je je zo een hoop geld besparen, maar ik denk dat de 5s over twee á drie jaar wel merkbaar langzamer gaat worden.

Sowieso kan ik je met zekerheid vertellen dat je het verschil wél gaat merken in de batterijduur. De 5s ga je simpelweg twee keer zo vaak op moeten laden.

[Reactie gewijzigd door BleuZ op 11 april 2016 17:27]

Hier ben ik het niet helemaal mee eens, toen de 5 uit kwam heb ik die gekocht, en mijn broertje kreeg mijn 4, ook twee generaties verschil dus. En als ik dan zijn telefoon leende voor een appje of wat dan ook, dan merkte ik in alleen het schrijven van kleine berichtjes al dat mijn vijf destijds sneller deed.

Conclusie, ook in kleine/simpele taken kan je een snelheidsverschil merken. Het is maar net wat je kader is hoe erg je het ervaart.
Ik wil je er even op wijzen dat de iPhone 4 en 5 heel andere toestellen zijn dan de 5s en SE, en dat het snelheidsverschil tussen toestellen zo ook niet te vergelijken is. Dat er toevallig twee generaties verschil zit tussen twee telefoons wil niet zeggen dat het prestatieverschil tussen die telefoons hetzelfde is.

De iPhone 4 scoort op een multicore Geekbench test ongeveer 206 punten. De iPhone 5 scoort daarentegen 1271 punten, dat is dus bijna 6 keer zo veel.
De iPhone 5s haalt met diezelfde test 2510 punten; de iPhone SE haalt ongeveer 4400 punten. Dat is net niet het dubbele.

Het snelheidsverschil tussen de iPhone 4 en 5 is dus een stuk groter dan dat tussen de iPhone 5s en SE. Dat is te wijten aan het feit dat technologische vooruitgang aanvankelijk ontzettend snel verloopt, maar daarna in intensiteit afneemt en er geen gigantisch grote snelheidsverschillen plaatsvinden maar juist kleine verfijningen. Dit is bij computers al een aantal jaren het geval maar ook bij mobiele telefoons is dat tegenwoordig zo. Zo is de Samsung Galaxy Note 3 van mijn vader écht niet veel minder traag dan mijn moeders Galaxy S6.

Mijn punt is dus uiteindelijk dat je jouw ervaringen met een iPhone 4 en 5 naar mijn mening niet kunt vertalen naar mijn ervaringen met een iPhone 5s en SE. Ik ben er van overtuigd dat ik tijdens het typen van berichtjes, browsen op het internet en luisteren naar muziek (toch wel de basistaken op een telefoon) geen verschil merk met de iPhone 5s. Door zijn 64-bits processor is zo'n 5s namelijk na 2 jaar nog heel goed te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door BleuZ op 14 april 2016 07:49]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*