Door Jurian Ubachs

Redacteur

Plants vs Zombies: Garden Warfare 2

Meer planten, meer zombies, meer plezier

06-03-2016 • 06:00

77

Singlepage-opmaak

Meer singleplayer-content

Toch ligt de belangrijkste vernieuwing die Plants vs. Zombies: Garden Warfare met zich meebrengt niet in de multiplayer-modus. Een veel gehoord kritiekpunt bij het vorige deel was dat er eigenlijk weinig te beleven was voor spelers die solo aan de gang willen. De multiplayer-modus was vermakelijk, maar buiten dat? Dat ligt in Garden Warfare 2 dus ietsje anders. In de offline-omgeving - die stiekem wel online is maar die je desgewenst kunt afsluiten voor bezoekers van buitenaf - zijn diverse missies te vinden. Aan de kant van de zombies moet je bijvoorbeeld op zoek naar het laboratorium van Dr. Zomboss, en daarna kun je allerlei andere missies uitvoeren. Aan de zijde van de planten moet je verschillende 'geheim agenten' bijstaan in hun strijd tegen de zombies.

Quests

De verhaallijnen hebben niet bijster veel om het lijf: ze dienen voornamelijk als goedkoop excuus om de vijand te lijf te gaan. Gelukkig is dat op zichzelf leuk genoeg. Om een en ander extra interessant te maken, geeft het spel je de mogelijkheid om bepaalde quests op te pakken. Dan moet je bijvoorbeeld een X-aantal vijanden van een specifiek type uitschakelen, of allerlei vijanden verslaan maar dan met een specifieke aanval. Met het verslaan van vijanden en het volbrengen van missies en quests verdien je uiteindelijk een fiks aantal muntjes. Met die muntjes kun je pakjes kaarten - ofwel stickers - kopen, en daarmee speel je nieuwe items en eventueel nieuwe characters vrij.

Plants vs Zombies Garden Warfare 2

Wij hebben een wat dubbel gevoel bij die manier van characters vrijspelen. Aan de ene kant geeft het de game een extra laag. Niet voor niets worden filmpjes van gamers die pakjes kaarten open maken voor FIFA Ultimate Team op YouTube al jarenlang extreem goed bekeken. Het virtueel opentrekken van een digitaal pakje kaarten heeft een bepaalde charme, en deze game profiteert daar ook van. Voor alle duidelijkheid: dit is niet nieuw, het zat ook al in de vorige Plants vs. Zombies-game. Het speelt echter nog steeds een centrale rol in de game, vandaar dat we dit in deze review nog even extra aanstippen. Waarom we er dubbel in staan? Welnu, het betekent dus ook dat spelers weinig controle hebben over welke personages ze vrijspelen. Misschien is de 'Frozen'-variant van de Citron wel je favoriete personage, maar duurt het lang voordat je die een keer uit een pakje kaarten trekt ...

Het verzamelen van personages levert een aanzienlijk deel van het plezier in Garden Warfare 2. De game kent namelijk een prachtige diversiteit in zijn aanbod. We kunnen ons bijna geen andere shooter voorstellen waarin het zo de moeite loont om elk character uit te proberen. De manier van spelen is steeds heel anders. Het ene personage is snel en gericht op het ondersteunen van medespelers. Het andere is een stuk langzamer, maar veel meer gericht op de aanval en daarom voorzien van betere wapens. Dan zijn er nog tegenstellingen op het gebied van hoe effectief ze zijn op een bepaalde afstand, en ga zo maar door. We zijn geneigd te stellen dat Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 voor elke speelstijl wel een passend personage heeft. Niet vreemd, want in totaal kent de game 110 verschillende characters en variaties van die characters. Aardig detail: personages die je in het eerste spel al hebt vrijgespeeld en die nu ook weer aanwezig zijn, zul je van het begin af aan tot je beschikking hebben

Elk personage apart levellen

Dat totaal aantal personages is trouwens nog wel even een dingetje. In Garden Warfare 2 'level' je elk character apart. Dat groeien in level brengt upgrades met zich mee. Je bent er dus bij gebaat je plant of zombie zo ver mogelijk te levellen - de cap ligt op 50 - maar idealiter doe je dat bij elk personage dat je gebruikt. Wie houdt van variëren, heeft dus de nogal lastige taak een groot aantal characters afzonderlijk van elkaar te levellen. Dit had misschien iets handiger kunnen worden vormgegeven. Pleister op de wonde is trouwens wel dat je, door quests te volbrengen, een XP-multiplier kunt verdienen waardoor je characters een stuk sneller stijgen in level. Slim gedaan, want dat maakt ook het uitvoeren van die quests, die elke 48 uur vernieuwd worden, een stuk relevanter dan het anders zou zijn geweest.