Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

HP Elite x3 Preview

Windows 10 Mobile met x86-programma's

Inleiding

Continuum op Windows 10 Mobile is een tof concept, maar er ontbreekt nog iets. Je kunt je smartphone gebruiken als desktop, maar je kunt niet de programma's gebruiken die je op de desktop gebruikt. Photoshop? Geen sprake van. Torrents downloaden? Kun je vergeten. Even iets openen in Notepad of Wordpad? Gaat niet.

De ondersteuning voor win32-programma's is lastig in Continuum, vanwege de gebruikte processorarchitectuur. Win32-programma's draaien op Intels x86-architectuur, maar smartphones gebruiken vrijwel zonder uitzondering ARM-processors.

HP heeft daar een oplossing voor bedacht: Workspace. Bij Workspace kun je een abonnement afsluiten en stream je apps naar je smartphone. Via Continuum is het daarom dus mogelijk die x86-programma's te draaien op een groter scherm. Zo komt de droom van een desktop in je broekzak wel heel dichtbij.

Behalve deze functie is de HP Elite x3 om heel andere redenen een bijzondere smartphone. Hij overtreft namelijk Microsofts eigen high-end Lumia's in behoorlijk wat opzichten. Niet het minste opzicht is de Mobile Extender: een accessoire dat eruitziet als een laptop, werkt als een laptop en aansluitingen heeft als een laptop, maar helemaal wordt aangestuurd door de telefoon.

Lijkt het je wat? Dat is dan jammer, want HP wil de Elite x3 alleen aan kleine bedrijven verkopen en de mensen op de stand benadrukten dat hij niet in de winkel zal liggen voor consumenten. Toch gingen we even langs bij HP op het Mobile World Congress om de nieuwe hardware aan de tand te voelen.

De smartphone

De Elite x3 is een grote smartphone. Hij meet meer dan 16x8,3cm. Bij een beurs waar smartphones steeds kleiner lijken te worden, is het bijzonder om te zien dat HP er juist voor heeft gekozen om een dergelijk groot toestel te maken. De smartphone is nog een stuk groter dan de al forse iPhone 6s Plus en Lumia 950 XL, en bediening met één hand is dan ook lastig.

Toestel HP Elite x3 Lumia 950 XL iPhone 6s Plus
Hoogte (cm) 16,2 15,2 15,8
Breedte (cm) 8,3 7,8 7,8
Dikte (mm) 7,8 8,1 7,3
Gewicht 195g 165g 192g
Scherm 5,96" 5,7" 5,5"

Het ontwerp is weinig opvallend. Het is een generieke smartphone met kunststof behuizing. Die behuizing is wel waterdicht en heeft een ip67-certificering. Aan de onderkant zit een usb-c-poort, terwijl de knoppen aan de zijkanten zitten.

Aan de onderkant zit het grootste afwijkende element in het ontwerp: een chroomkleurige strook met daarin een luidsprekergrille. Dat chromen accent valt op in het verder zwarte ontwerp van de telefoon en daarnaast heeft HP de gaatjes in een apart patroon geplaatst, met de meeste gaatjes links. Of iedereen het mooi vindt, is een tweede; het valt in elk geval op.

Het toestel heeft boven het scherm naast de frontcamera een infraroodzender en -ontvanger zitten voor de irisscanner. Net als de Lumia 950-serie heeft de Elite x3 ondersteuning voor het authenticeren met de ogen in Windows Hello. Die functie was nog niet uit te proberen. Op de achterkant komt een vingerafdrukscanner, maar die zit er nog niet op.

De Elite x3 draait op Qualcomms gloednieuwe soc voor smartphones: de Snapdragon 820, de eerste met Qualcomms eigen Kryo-cores, in tegenstelling tot de Snapdragon 810 van de 950 XL. De vier processorkernen krijgen steun van een Adreno 530-gpu en 4GB lpddr4-werkgeheugen. Dat is meer dan de 3GB van de Lumia 950 XL.

Het toestel draaide nog testfirmware, maar bleek al wel soepeltjes te werken. De software moet nog wat optimalisaties ondergaan, maar de Elite x3 lijkt Windows 10 Mobile vlotjes te kunnen draaien.

Een laptop en desktop

HP heeft twee accessoires gemaakt voor Continuum en beide zijn in onze ogen eleganter dan Microsofts eigen Display Dock. Het eerste is een dock waar gebruikers het toestel in kunnen zetten, waarna de monitor, het toetsenbord en de muis zich verbinden aan het dock. Het is een simpele oplossing, waardoor de telefoon niet ergens op tafel hoeft te blijven liggen, zoals bij Microsofts Display Dock.

Het tweede accessoire is nog interessanter: de Mobile Extender. Dat is een laptop, maar dan zonder veel van de hardware die normaal in een laptop zit. Wel aanwezig zijn een scherm, toetsenbord, trackpad en diverse aansluitingen. Ook is er ondersteuning voor miracast over wifi, dus daarvoor moet er ook een chip en antenne in zitten. Tot slot is er een grote accu aanwezig in de Mobile Extender.

Als laptop is het bepaald geen lelijk ding. Het 12,5"-scherm, dat op de stand van HP helaas niet aan kon, heeft dunne bezels en daardoor heeft het de grootte van een reguliere laptop met een scherm van ongeveer 11". Het toetsenbord is desondanks wel van een voldoende grootte om er prettig op te kunnen typen. Het bleek makkelijk om te wennen aan de toetsen, vanwege voldoende travel en een prettige aanslag.

Door de Mobile Extender is het mogelijk om onderweg de telefoon als laptop te gebruiken en zo verder te werken waar je op de telefoon gebleven was. Dat maakt van Continuum een nog veelzijdiger systeem dan het al was.

Desondanks is er nog veel werk te verzetten voor HP. De demonstraties van Continuum waren ronduit matig. Met sommige toestellen werkte het nog acceptabel, op sommige andere waren de prestaties ronduit ondermaats, waarbij het makkelijk twintig seconden duurde voordat een app zich had geopend.

Om optimaal gebruik te maken van Continuum komt HP met Workspace, dat een abonnement vereist. Workspace is een winkel met daarin programma's. Hoewel er nu nog een paar demo's in stonden met de desktopversie van Skype, Evernote en Office-programma's, moeten daar ook programma's als Photoshop in komen te staan.

Het streamen werkt en omdat er geen installatie vereist is, is het starten van de programma's snel. Daarna is de werking langzamer dan je gewend bent van smartphone-apps. Elk commando duurt simpelweg even, vermoedelijk omdat de input naar de server moet, waarna die de output weer moet doorsturen. Desondanks is het vooralsnog de enige manier om x86-programma's te laten draaien op een telefoon en de oplossing is vernuftig en ziet er goed uit.

Tot slot

Als je Windows Phone-liefhebbers een wensenlijstje zou vragen van een ideaal toestel met de huidige mogelijkheden in de smartphonemarkt, dan is de Elite x3 de telefoon die daar vermoedelijk het meest op lijkt. De combinatie van de hardware, het scherm, de mogelijkheden van Continuum en het streamen van x86-programma's cumuleert tot een overtuigende telefoon met Windows 10 Mobile.

Maar daar houdt het op met het goede nieuws. Ten eerste duurt het nog lang voordat hij uitkomt. HP mikt op deze zomer, maar houdt zelfs daarbij een slag om de arm. De hardware en software zijn zichtbaar niet klaar. Bovendien kun je hem niet kopen als hij eindelijk te koop is, want het bedrijf wil zijn smartphone niet verkopen aan consumenten.

Desondanks geeft de Elite x3 voor het eerst een kleine blik in wat een mogelijke toekomst is voor Windows 10 Mobile. Wie in de afgelopen tijd de hoop een beetje had opgegeven, kan hierin weer een aanwijzing zien dat er ook voor consumenten overtuigende toestellen kunnen komen met Microsofts mobiele besturingssysteem.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (115)

Wijzig sortering
Toevoeging aan het artikel 08:56 : De batterij is maar liefst 4150mAh!
Bron: http://pocketnow.com/2016/02/22/hp-elite-x3-video

Prima toestel zo op het eerste gezicht :)!

Windows Phone is niet helemaal mijn ding, maar de specs zijn wel erg indrukwekkend! Het scherm betreft, ik denk dat Microsoft daar wel goed over nagedacht heeft en afgewogen. Ze gaan meer voor high-end en 'doen ze het er maar mee' dat de behuizing (en dus het scherm) groter is dan de gemiddelde smartphone gebruiker wilt. Het is kwestie van wennen, maar je raakt er aan gewend.

Ik hoop dat dit toestel een goede doorbraak maakt, want Microsoft kan dat wel gebruiken :) En dan ook op de consumentenmarkt.

[Reactie gewijzigd door CyberDonky op 24 februari 2016 08:56]

Het toestel is helemaal door HP ontworpen :)
W10 Mobile zelf heeft geen bestaansreden, dit is daarentegen wel een heel goed alternatief. HP zit er boenk op met deze form factor. De Lumia 950XL toch in elk opzicht overklast?
Huh?
W10 Mobile zelf heeft geen bestaansreden, dit is daarentegen wel een heel goed alternatief.
Continuum is gewoon een onderdeel van zowel Windows 10 als Windows 10 Mobile.
Microsoft is achter de schermen ook hard bezig om x86 programma's te laten draaien op Windows 10M. De gerumoerde 'Surface Phone' schijnt ook te beschikken over een Intel x86 processor, waarmee het dus in één klap veel makkelijker wordt.
De Lumia 950XL toch in elk opzicht overklast?
De 950XL is ook niet voor bedrijven, maar voor de consument. Het is meer een proefballon van MS, met een uitstekende camera (nee dit doelt niet op de bubbel :9 )
Windows 10 Mobile heeft geen bestaansrecht, maar Windows 10 Mobile is wel een heel goed alternatief? Make up your mind.
Zakelijk heb je volgens mij genoeg aan een goede rdp cliënt op je telefoon en dan kun je (mits ergens een ts staat) volgens mij alles. Hoef je ook geen snelle internet verbinding voor te hebben of abonnementen afsluiten om apps te draaien.

Gave ontwikkeling!
Zo te zien is de oplossing van HP ook een soort RDP, in screenshot 6 van onderdeel 3 ("Een laptop en desktop") zie je namelijk http://hpxenapp.cloudapp.net:4444. En niet geheel toevallig is dat cloudapp.net de domeinnaam waarin Azure draait. Toegang tot die VM gaat bij HP blijkbaar via de browser, maar als je zelf een terminal server of je eigen desktop aan hebt staan die bereikbaar is via RDP dan kun je dit ook met elke andere Windows Phone (mits die Continuum ondersteund).

[Reactie gewijzigd door klaaspolinder op 24 februari 2016 07:48]

Zo te zien is de oplossing van HP ook een soort RDPCitrix, in screenshot 6 van onderdeel 3 ("Een laptop en desktop") zie je namelijk http://hpxenapp.cloudapp.net:4444
Als inderdaad de omgeving de naamgeving hpxenapp blijft houden, denk ik dat we er redelijk vanuit kunnen gaan dat het gewoon Citrix XenApp is en dat je als afnemer published apps krijgt binnen je eigen silo en/of tenant-AD.

Voorzie wel wat issues; HP is geen full-fledged MKB-hoster dus integratie tussen apps onderling (zoals Outlook en Adobe Reader) valt waarschijnlijk weg en/of andere zaken worden niet aangeboden zoals een enterprise-wide Exchange-omgeving voor jouw 1400 "HP Elite x3 users".
Dit slaat inderdaad nergens op. Je maakt gewoon verbinding met een Citrix server die Windows 2012 x64 draait oid. Zo kan ik het ook, zo kan ik ook op Linux Photoshop draaien lol. Je moet dan ook altijd een stabiele internetverbinding hebben om die applicaties te kunnen gebruiken.

En dan nog iets, wat ga je doen als je bijv. een beheerprogramma hebt waarmee je met lokale network devices moet connecteren. Zit je daar op de Citrix omgeving van HP kun je niet terugconnecteren. Ook lijkt het me niet dat HP je zomaar alle applicaties laat installeren en gebruiken.

Maw je kunt beter zelf een Xenapp server bouwen, Receiver installeren op die telefoon en naar je eigen omgeving connecteren maar dat kan evengoed met Android of iOS dus dat is allemaal niet zo heel uniek als ze willen doen laten geloven met deze telefoon.

Dit is gewoon je telefoon omvormen naar een domme terminal, iets wat al veel langer kan.

[Reactie gewijzigd door mkools24 op 24 februari 2016 09:43]

Dat kan idd, maar bij iOS en Android is de muis/keyboard en de docking weer matig - dat is waar Continuum voordelen biedt.

Tweede is dat "zelf een Xenapp server bouwen" een stuk meer tijd, geld en moeite kost dan gewoon connecten naar een kant-en-klare HP Xen service.
Akkoord maar het is natuurlijk een kwestie van tijd tot de concurrentie ook iets soortgelijks of beters gaat maken.

En als je een beetje flexibel wilt zijn met applicaties moet je wel je eigen XenApp server bouwen, HP zal niet veel meer aanbieden dan wat standaardapplicaties zoals Office, Dymanics etc. wat als ik iets exotisch nodig heb zoals SAP? Kan me niet voorstellen dat HP dat voor mij gaat installeren.
Op zich een punt, maar nog steeds geen bezwaar of relativering voor de huidige setup van HP. Zelfs als we die HP Xenapp (wat het lijkt te zijn) beschouwen als een optie, dan nog is de mogelijkheid om een virtual desktop te combineren op een telefoon met deze continuüm randapparatuur innovatief. Dat een virtual desktop al langer is te connecteren vanuit een telefoon is op zich wel zo, maar deze te gebruiken zonder een additioneel toetsenbord en beeldscherm lijkt mij niet ideaal.

Dat HP nu over het vinkentouw is gesprongen en laat zien dat dit een geloofwaardig concept is, maakt de stap voor andere fabrikanten ook logisch en meer geloofwaardig. Met de HPxenapp richt HP zich trouwens vooral op het kleinbedrijf. Bedrijven met enkele medewerkers krijgen met deze oplossing al heel wat functionaliteit.

Software als SAP is meer iets voor het managen van recourses bij grotere bedrijven. Die zijn geen klant voor deze oplossing en de HPxenapp. Die bouwen inderdaad hun eigen virtualisatie, en dat is met specialistische software nog steeds wel uitdagend, al gaat het wel al aanmerkelijk beter.

Bij mij moest dit toch ook even indalen. Maar Continuum maakt van een stevige smartphone een geloofwaardige virtual desktop cliënt. Wat ik mij wel afvraag is of Microsoft dit zich zo heeft voorgesteld.

edit: taal

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 februari 2016 13:55]

Natuurlijk stellen ze zich dit zo voor, waarom anders heeft MS de RDP client voor Continuum voorgesteld?
SAP is exotisch? De halve wereld draait erop!
Ja slecht voorbeeld ik weet het ik kon even nergens anders op komen ;)

Exact voor Windows dan ofzo of Davilex :P

[Reactie gewijzigd door mkools24 op 24 februari 2016 11:03]

De concurrentie gaat het niet bouwen omdat ze niet geloven in de filosofie van Microsoft. Microsoft is zijn eigen weg aan het bouwen. Verder heeft Microsoft in de zakelijke wereld al een flinke voet in de grond.
HP (en HPE) hebben een alliance met SAP, lijkt me dus geen enkel probleem als je dat wilt gebruiken ;)
"Dit slaat inderdaad nergens op. Je maakt gewoon verbinding met een Citrix server die Windows 2012 x64 draait oid. Zo kan ik het ook, zo kan ik ook op Linux Photoshop draaien lol. Je moet dan ook altijd een stabiele internetverbinding hebben om die applicaties te kunnen gebruiken."

Zelfs die stabiele internetverbinding is geen harder vereiste: ik werk dagelijks op de trein vanaf mijn Macbook Pro met Citrix binnen een Windows desktop omgeving, via een 3G/4G connectie. De connectie is zeker niet stabiel, maar dat wordt goed opgevangen door Citrix en het blijft doorgaans erg goed werkbaar.
Of je gebruikt de opensource variant kvm/qemu icm spice.
Werkt ale een speer, en heeft een betere flow dan een ts server of dat citrix spul

Een beetje geek draait dat gewoon zelf en is bruikbaar op zowat alle platformen.
System as a service heet dat...
Gewoon alles in de clouuuuuud... (Zucht..)
Als je op je TS remoteapp gebruikt kun je via RDP losse applicaties "draaien".
Bij de Windows RT tablets was dit ook al mogelijk.
W10 gaat de markt veroveren. Daar ben ik zeker van. Ze hebben gewoon een fantastisch aanbod en hét idee (gepikt van ubuntu wss) voor de toekomst. Binnenkort stappen wij op het werk alle 100 over op windows mobile en ik hoop echt dat dit hem wordt. Het ziet er een fantastisch apparaat uit.

Al heb ik mijn twijfels over x86 programma's. Daar is a) toch niet echt nood voor, gezien de app store nu echt wel goed gevuld is aan het geraken en b) die vertraging kan heel veel stress opleveren als je echt iets snel nodig hebt. Daarna: Dit is mobiele virtualisatie, dat moet toch wel data vreten?
Gepikt van Ubuntu? Ze zijn niet de eerste hoor ... Ze hebben beide het idee, hebben het beide anders (maar grotendeels hetzelfde) geïnterpreteerd en hebben het waarschijnlijk ook anders uitgevoerd. Er is dus niks gepikt geweest, niet van beiden.

En wat x86 betreft moet je verder kijken dan 'smartphone'. Je steekt je smartphone in een dock, en dit geeft je een volledige desktopervaring. Waar dit bijvoorbeeld enorm interessant is, zijn bedrijven. Zij hebben vaak (aangepaste en op maat gemaakte) programma's en die zul je niet allemaal in de appstore vinden.
Tja, ben van Android naar Windows gegaan en het mij goed.
Alleen collega's op mijn stage het niks, ze willen zo gauw mogelijk terug naar Android.
Het is kwestie van smaak.
We zijn hier vrij vroeg overgegaan naar windows phones en het problem wat ik hier vaak hoor is gewoon fout.
Windows heeft een grote deuk opgelopen en daardoor is windows k*t en apple goed. Ik word er af en toe niet goed van.
Zelf heb ik ook een windows phone en heb er net zoveel problemen mee als met een iPhone. (weinig tot geen) en de problemen die ik tegenkom zijn vaak instellings fouten.
Die x86 discussie is in dit geval vanwege continuum, het streamen van je telefoonbeeld naar een scherm. Dan zijn x86 programma's natuurlijk wel heel nuttig.
gepikt van ubuntu wss
Uhm, nha, Microsoft was al bezig met dit van voor 2009. Ubuntu moest hun implementatie toen nog aankondigen...
Is een x86 processor niet een veel eenvoudigere oplossing om x86 apps te draaien? Of moet er dan full windows 10 op je telefoon draaien?
het is in iedergeval sneller. Zo hoef je namelijk geen emulatie code uit te voeren.

Ik weet alleen niet of het in microsofts belang is om een deel van de telefoons win32 apps te laten draaien. Want het vergroot het app aanbod niet(alleen in continuum) en developers kunnen de store volledig omzeilen.

Uiteindelijk kunnen ze ook de win32 api compileren voor arm. Zodat third party developers een arm versie kunnen maken van hun app.
Het is toch veel makkelijker voor iedereen om gewoon x86 te gebruiken, ook in verband met updates enzo, je ziet het probleem bij Android. Het is natuurlijk leuk voor Microsoft om een store te hebben, maar als ze het gewoon een beetje dichttimmeren kan dat ook. En het App aanbod blijft gewoon gelijk of verbetert omdat microsoft zoiets als universele apps heeft die op win 10 mobile, pc en XBOX kunnen draaien
Die virtuele apps is natuurlijk gedacht als een bron van extra inkomsten voor HP.

Leuke ontwikkeling is zijn geheel. Nog een oprolbaar scherm en keyboard-trackpad erbij ...
Is een x86 processor niet een veel eenvoudigere oplossing om x86 apps te draaien?
Sterker nog, Windows 10 Mobile is er inmiddels geschikt voor gemaakt (zie artikel). Waarschijnlijk was HP al begonnen met de ontwikkeling van dit toestel toen dat bekend werd.
Er is nog geen full Windows 10 Mobile voor x86, en de desktop W10 heeft geen telefoon-functionaliteit aan boord. Support voor W10M-on-x86 is aangekondigd voor een later tijdstip, maar als je morgen als OEM met een Atom-telefoon in de hand naar Microsoft belt en een W10M image met volle MS support wenst, dan is dat er niet.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 februari 2016 10:39]

Heel apart produkt/artikel.

"Zo komt de droom van een desktop in de broekzak wel heel dichtbij." - is dit serieus de droom - desktop op je mobiel ? Waarom precies ?

Stel dat je zo'n abonnement afsluit en er verschijnen steeds meer universele apps, haalt zichzelf in.
extender+mobiel horen bij elkaar in dit concept, maar ik vermoed dat ze er weinig van gaan verkopen.
Misschien niet de droom van de consument maar zeker wel van bedrijven. Niks meer telefoon + laptop of thin client uitgeven aan elk kantoorpersoneel. Uitsluitend een telefoon die ze kunnen docken op hun werkplek waar voorheen de thin client stond. Gewoon in één klap bijna je gehele kantoor IT-hardware uitgave gehalveerd.
En onderweg priegelen op je telefoon? Daarmee heb je je laptop nog niet vervangen...
Daarom dat ze ook een laptop achtige uitbreiding voor deze telefoon hebben... . Deze kan zowel draadloos (miracast+bluetooth) als bedraad (USB-C) werken waarbij de telefoon in het laatste geval ook nog eens kan opladen.
Ik denk dat ik dan liever een laptop meeneem onderweg dan een "laptop extender".
Ik heb bij dit alles toch een beetje het gevoel van "omdat het kan" en niet omdat ik het zou willen.
Er zit dus ook een laptop-extender bij.
Doet mij allemaal een beetje denken aan de thin-client hype van eind de jaren '90: uiteindelijk bleken de beperkingen te groot tov de voordelen van het concept en werd het nooit echt iets. Uiteindelijk zie je dat gewoon PCs en meer en meer laptops zijn die gewoon bepaalde software volgens het thin-client principe draaien. Maar echte thin clients zijn niche gebleven en trouwens ook van het initiële concept afgedreven.
Thin clients hadden inderdaad een moeizame start omdat in het begin de ondersteuning (processorcapaciteit, werkgeheugen en grafische versnelling) aan de serverzijde magertjes werd opgezet. In de huidige virtualisaties is het inzicht dat de serveromgeving echt voldoende resources nodig heeft wel doorgedrongen. Ook is het samenspel tussen de resourses van server en cliënt zijde nu geraffineerder.

Mijn observatie is dat virtualistie door bedrijven is ingezet geweest als een besparing op IT budget door verlaging kosten hardware. Eigenlijk wat naïef want het totale systeem, met virtualisatielaag, is meer complex dan wat het vervangt. Wat aan de cliënt kant aan (standaard) hardware wordt bespaard stroomt echter wel naar de wat prijziger server hardware. Als een aanschafsbesparing moet het daarom niet worden ingezet, dan krijg je inderdaad de thin cliënt omgeving waar je aan refereert, en die er inderdaad nog steeds wel zijn, want na de jaren '90 ging dat nog wel even door.

Grootste winstpunten van virtualisatie zijn wat mij betreft beheersbaarheid en flexibiliteit in toewijzing resourses. Op die twee vlakken is een gevirtualiseerd systeem ook meer effectief en afgepast dan een systeem met fysieke clients.

[Reactie gewijzigd door teacup op 25 februari 2016 07:25]

Ja, totdat je medewerker naar een klant moet, die geen docks heeft. Of in de trein wil werken. Of even iets wil laten zien in een meeting kamer of waar dan ook waar geen docks zijn.
Volgens mij kan het ook werken met Miracast of je neemt gewoon je dock mee en lost het op die manier op.

Voor zover ik weet werkt m'n Lumia 950 ook met Miracast
Je klinkt als een manager..

Wij leveren nu Windows Phones van 150-250 euro waar gebruikers 2 jaar mee moeten doen. High end toestellen als deze gaan al snel voor 500+ over de toonbank en moeten evengoed iedere 2 jaar worden vervangen. Een thinclient kost 400-500 en gaat 7-10 jaar mee. Ik zie dus zo snel niet waar deze besparing plaats moet gaan vinden.

Ik kan me overigens niet voorstellen dat je iedere gebruiker een laptop EN thinclient geeft. Waarom dan niet gewoon een docking als toch iedereen een laptop heeft?
Bij de "Microsoft" oplossing kun je tenminste nog gewoon bellen met je telefoon terwijl hij gedokt is (kan dit bij de hp oplossingen ook zonder dat je continuüm moet verbreken?)
Beetje goedkoop om de oplossing van Microsoft onderuit te halen omdat "jullie dat vinden", alstublieft zeg, blijf neutraal en laat dit soort meningen aan de echte gebruikers.

Btw. Dat deze telefoon een nieuwere processor gebruikt is niet gek omdat deze telefoon van HP nog niet te koop is, de Lumia 950(XL) al wel een tijdje. Top om zo producten te vergelijken. Not.

[Reactie gewijzigd door 706118 op 24 februari 2016 10:12]

Bij de "Microsoft" oplossing kun je tenminste nog gewoon bellen met je telefoon terwijl hij gedokt is (kan dit bij de hp oplossingen ook zonder dat je continuüm moet verbreken?
Natuurlijk, die HP Xen omgeving is ook een Continuum app op hetzelfde Windows 10 Mobile.
Ik dacht toch echt te zien in het filmpje dat die telefoon in een cradle staat waar alles op aangesloten is. Als je hem daar uit haalt (om gewoon te bellen, met telefoon in de hand) heb je toch geen verbinding meer met je randapparatuur (of gaat het allemaal draadloos?).... of zie ik dit nu helemaal verkeerd
Ah ja dat is met die dock ja, maar niks staat je in de weg om met een simpel USB verlengkabeltje er weer een "telefoon aan een touwtje" van te maken. En je kan natuurlijk altijd een bluetooth headset gebruiken als je hem gedocked hebt.
Als HP kunt x86 apps naar Windows Mobile streamen, dan kunnen zij ook x86 apps naar Android, iOS en zelfs Blackberry streamen?
Gewoon Citrix gebruiken en je kan ook x86 apps op een iOS of Android device gebruiken in de continuïteit van je desktop...
Dat kan wel, maar de muis/keyboard en docking functionaliteit van die OSsen is nog niet echt soepel te noemen.
In theorie lijkt mij dat wel, en Android en iOS hebben beide manieren voor extra schermen en keyboards en muizen.
In theorie kan het, alleen heeft Android of iOS geen Continuum achtige feature. Verder moeten de concurrentie de Continuum achtige feature ook in de devs tool ondersteunen.

Apple gaat dit niet doen want zij geloven niet zo in dit model. Google zal vooral Chrome OS/Android verder willen pushen. Ik denk dat Google eerder Continuum-achtige apps gaat bouwen om in de zakelijke wereld meer business te kunnen doen. En ja BB, die weten zelf nog niet wat ze willen.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 24 februari 2016 10:49]

+1Anoniem: 426269
24 februari 2016 12:24
Tsja, de conclusie is eigenlijk wat ik ook al zei in het eerdere nieuwsartikel hiervan:

Het werkt gewoon nog niet goed genoeg. Misschien over een paar jaar wel.

- Geen normale x86 Windows programma's
- Hardware en software is nog niet klaar
- Een abonnement om de software op een houtje-touwtje manier te kunnen draaien via Workflow
- Daarna is de werking nog langzamer dan je gewend bent van smartphone-apps. (Elk commando duurt simpelweg even, vermoedelijk omdat de input naar de server moet, waarna die de output weer moet doorsturen.)
- Dat abo kost geld
- Het zijn toch allemaal losse apparaten die je neer moet zetten (in de trein klap ik liever een laptop open om effe te werken)
- De processor blijft natuurlijk langzamer dan een laptop processor
- Het scherm is met 12,5" ook wel kleiner dan de meeste laptops (ik heb zelf liever > 15")
- Het is duur (ongeveer 2x de prijs van een laptop)
- Ik heb zelf liever een Android phone

Conclusie voor mij: ik houd mijn laptop nog wel een paar jaartjes aan.
Software draai je eigenlijk via remote desktop maar dan niet op je eigen computer/server maar bij HP in de cloud.
Klopt. Maar de processor in het algemeen in je telefoon is natuurlijk niet zo krachtig als zeg een Core i5 of in wat mndere mate een Core M.

Ik heb dat ook een paar maanden geprobeerd met de Adobe Creative Suite, in hun cloud. Ik vond dat toch niet lekker werken. Het gaat wat trager omdat hij bij opstarten verbinding maakt. Dat kost elke keer een paar seconden om een en ander verplicht te synchroniseren. En in het geval van Adobe is het extra raar omdat de programma's daarvan gewoon op je eigen computer geinstalleerd staan. Dus een slecht voorbeeld van me. :) Maar ik vond dit al niet fijn werken, dus ik heb het abo maar stop gezet en zit gewoon nu weer 'los', voor mij een verademing.

En bijvoorbeeld werken via Teamviewer vind ik ook niet echt prettig. Ik zou er niet aan moeten denken dat ik via een remote desktop al mijn werk moet doen. Dat hoef ik nu ook niet, ik klap mijn laptop open en ik ga gewoon aan het werk. Zonder vertraging en zonder verplichte internetverbinding.
Het is nog vroeg en Continuum (en Convergence) staat nog in de kinderschoenen.
Geef het een paar jaar en SoC's zullen dan een stuk meer doorontwikkeld zijn, zeker met een ARM/Intel wapenwedloop. Voor nu denk ik dat je met beperkte app ondersteuning simpele netbook performance mag verwachten.

Aan de andere kant, het kan alleen maar beter worden!
Dan nog vind ik het een slechte deal om je zaken bij een enkele aanbieder te kopen en te stallen.
Voor dit soort zaken zouden er eigenlijk een soort universele VM moeten worden uitgevonden waardoor jij als gebruiker jouw pakket aan applicaties bij een willekeurige provider kunt stallen. Of gewoon direct op je desktop kunt gebruiken. Of het kan hosten vanaf je desktop.

Dit is, zoals max3400 als zegt, eigenlijk een vorm van vendor lock-in.
En dan maar afwachten hoe lang "HP Infinity" aangeboden wordt zeker? |:(
Waar baseer je het op dat het twee keer de prijs van een laptop is? Er staat toch in het artikel dat het in ieder geval goedkoper zou zijn dan een laptop + smartphone. Dan lijkt het mij logisch dat het ook goedkoper zal zijn dan twee laptops.
+1Anoniem: 426269
@ikuhhh24 februari 2016 14:40
Ik kijk gewoon om me heen. Dit soort apparaten (okee, deze is iets anders) kosten tot nu toe altijd meer dan 1200 euro. En dan moet je nog een abo nemen om te kunnen werken. Een goede laptop heb je al vanaf 600 euro en die werkt altijd.
Eh. Een redelijk kansloos product. Qua concept is het wel vermakelijk, maar de vendor lockin, afhankelijkheid van twee externe partijen en het feit dat het er niet sneller of minder kwetsbaar van wordt betekend dat dit 'm niet gaat worden.

Zeker niet als er daadwerkelijk x86-cpu based mobiles aan gaan komen -- iets waar de business op over zal stappen. Voor prive gebruik is voor niet meer dan een enkeling interessant. Dit is meer een PoC dan een daadwerkelijk product.
Het zou me niet verbazen dat we die kant op gaan. Bijv; Word of Excel. Je koopt die dan niet meer fysiek maar je betaald voor wat je gebruikt. Alles in the cloud.

Kansloos zou ik dit zeker niet noemen, dat het hier wat traag werkt is raar want ik heb al gemerkt dat het soms juist sneller is dan op mijn eigen computer. via Saas of soortgelijk een applicatie op een server te starten en die te beheren vanuit een client, dat kan zo verschrikkelijk vloeiend zijn. Als ze dat kunnen halen is dit een prima product voor bedrijven. Geen laptop meer, maar een oplossing als dit.
Er is uiteindelijk niet echt vendor lockin. Je kunt nog steeds zelf je eigen RDP of Citrix client erop installeren. HP levert natuurlijk de diensten erbij als een ready made package voor organisaties die niet zelf willen klooien. En ik kan me heel goed voorstellen dat er heel veel bedrijven zijn die dit interessant vinden.
Hoezo vendor lock-in? Het is nog steeds gewoon W10M, dus als je HP's Xen service niet meer wilt, kan je nog steeds via RDP je x86 toepassingen draaien op je eigen server.
Daarna is de werking langzamer dan je gewend bent van smartphone-apps. Elk commando duurt simpelweg even, vermoedelijk omdat de input naar de server moet, waarna die de output weer moet doorsturen.
Het kan zijn dat er nog geen metingen bekend zijn maar de manier waarop dit is geschreven, doet me vermoeden dat het een SaaS-oplossing is die draait bij HP zelf (al dan niet tegen een geografisch logisch datacenter) en dat je hierdoor meteen overgeleverd bent aan 100% vendor lock-in.

In 2016 lijkt het me geen enkel probleem om een flink aantal apps gewoon als HTML5 aan te bieden wat, in mijn ogen, best moet kunnen op een ARM-CPU; hiermee voorkom je enige latency omdat er minder "scaling" hoeft plaats te vinden en je dus je internetverbinding minder belast waardoor een betere experience mogelijk zou kunnen zijn.

Daarnaast snap ik niet dat het blijkbaar niet vloeiend werkt ondanks dat het mogelijk pas over een aantal maanden op de markt gaat komen. Er zijn al meerdere "smartphone-aware" oplossingen in de markt waardoor je veel sneller applicaties vanaf, zeg even, een Citrix-omgeving kan opstarten waarbij alle berekeningen, net als bij HP, plaatsvinden op de server. Hierbij moet je je goed realiseren dat je met een eigen Citrix-farm zelf kan bepalen welke apps je wel/niet aanbiedt aan je medewerkers; ik zie het bij HP nog niet gebeuren dat ik inderdaad een app kan aanvragen voor het downloaden van torrents of een VPN naar Canada kan aanvragen voor "illegaal TV streamen".

Het concept van HP is goed bedacht en door een relatief kant & klaar concept in de markt te zetten, kan het voor een aantal bedrijven een interessante keuze worden. Maar het zal pas competitief zijn als je je apps-server on-prem kan plaatsen (of zelf geo-location mag uitkiezen) en het beheer over apps & permissies zelf mag voeren.
"i386 programma's als HTML5 aanbieden." Wat denk je zelf?
Als dat zo was kunnen ze eenvoudig als Native app in de store.
"i386 programma's als HTML5 aanbieden." Wat denk je zelf?
Ik denk best veel; Office 365 wel eens geprobeerd? Adobe Creative Cloud Mobile wel eens geprobeerd? Exact Software Mobile wel eens geprobeerd?

Allemaal mooie voorbeelden van apps die al jarenlang op een desktop moesten draaien, sinds enige tijd ook zonder problemen via Terminal Server/Citrix en nu ook al mobiele varianten hebben. De layout / framework / coding is natuurlijk niet universeel maar de overgang van i386 naar "any device" is toch zeker al enige tijd bezig.
Allemaal mooie voorbeelden van apps die verder niets met HTML5 te maken hebben. Hooguit dat je een rdesktopclient kunt hebben die van HTML5 gebruik maakt maar als je dat meetelt waren VT100 en X11 ook voorbeelden van any device apps. Het gaat hier kortom om toegang, niet om het draaien van apps..

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 februari 2016 09:27]

Uhm dat zijn helemaal geen html5 apps. Office 365 is gewoon een stel websites bij elkaar, waaronder webmail en onedrive. Daarnaast bieden ze de desktop software aan die je gewoon mag installeren. Niets anders als de aloude Office software. Adobe mobile is een native app. Het punt is juist dat men gewone desktop software wil draaien op mobile, wat natuurlijk niet gaat zonder aanpassing. Tenzij je dus gewoon Windows 10 op een x86 device draait. Natuurlijk heeft ms ook ios apps. Maar daar gaat het helemaal niet om. Niet dat hetgeen hp nu heeft een toekomst heeft... Remote desktop is niets nieuws. Integratie zal beter zijn, maar idee blijft hetzelfde. Een mobiele app is nou eenmaal anders dan een desktop app. Andere gui, andere concepten.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 24 februari 2016 14:54]

office 356 is gewoon ook office online hoor (html5)...
citrix receiver heeft anders gewoon een html5 client
https://www.citrix.nl/go/receiver.html

Kun je met een eigen xen server oplossing individuele programmas en volledige desktops in de browser benaderen. Naar mijn ervaring werkt het prima met uwp.rug.nl van bijv de universiteit van groningen om thuis of op een android tablet of chromebook bij m'n programmas te kunnen komen.

--edit-- crap ik zie dat boven in de thread citrix dus al genoemd is

[Reactie gewijzigd door NESFreak op 24 februari 2016 13:56]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True