Inleiding
Continuum op Windows 10 Mobile is een tof concept, maar er ontbreekt nog iets. Je kunt je smartphone gebruiken als desktop, maar je kunt niet de programma's gebruiken die je op de desktop gebruikt. Photoshop? Geen sprake van. Torrents downloaden? Kun je vergeten. Even iets openen in Notepad of Wordpad? Gaat niet.
De ondersteuning voor win32-programma's is lastig in Continuum, vanwege de gebruikte processorarchitectuur. Win32-programma's draaien op Intels x86-architectuur, maar smartphones gebruiken vrijwel zonder uitzondering ARM-processors.
HP heeft daar een oplossing voor bedacht: Workspace. Bij Workspace kun je een abonnement afsluiten en stream je apps naar je smartphone. Via Continuum is het daarom dus mogelijk die x86-programma's te draaien op een groter scherm. Zo komt de droom van een desktop in je broekzak wel heel dichtbij.
Behalve deze functie is de HP Elite x3 om heel andere redenen een bijzondere smartphone. Hij overtreft namelijk Microsofts eigen high-end Lumia's in behoorlijk wat opzichten. Niet het minste opzicht is de Mobile Extender: een accessoire dat eruitziet als een laptop, werkt als een laptop en aansluitingen heeft als een laptop, maar helemaal wordt aangestuurd door de telefoon.
Lijkt het je wat? Dat is dan jammer, want HP wil de Elite x3 alleen aan kleine bedrijven verkopen en de mensen op de stand benadrukten dat hij niet in de winkel zal liggen voor consumenten. Toch gingen we even langs bij HP op het Mobile World Congress om de nieuwe hardware aan de tand te voelen.
De smartphone
De Elite x3 is een grote smartphone. Hij meet meer dan 16x8,3cm. Bij een beurs waar smartphones steeds kleiner lijken te worden, is het bijzonder om te zien dat HP er juist voor heeft gekozen om een dergelijk groot toestel te maken. De smartphone is nog een stuk groter dan de al forse iPhone 6s Plus en Lumia 950 XL, en bediening met één hand is dan ook lastig.
Toestel |
HP Elite x3 |
Lumia 950 XL |
iPhone 6s Plus |
Hoogte (cm) |
16,2 |
15,2 |
15,8 |
Breedte (cm) |
8,3 |
7,8 |
7,8 |
Dikte (mm) |
7,8 |
8,1 |
7,3 |
Gewicht |
195g |
165g |
192g |
Scherm |
5,96" |
5,7" |
5,5" |
Het ontwerp is weinig opvallend. Het is een generieke smartphone met kunststof behuizing. Die behuizing is wel waterdicht en heeft een ip67-certificering. Aan de onderkant zit een usb-c-poort, terwijl de knoppen aan de zijkanten zitten.
Aan de onderkant zit het grootste afwijkende element in het ontwerp: een chroomkleurige strook met daarin een luidsprekergrille. Dat chromen accent valt op in het verder zwarte ontwerp van de telefoon en daarnaast heeft HP de gaatjes in een apart patroon geplaatst, met de meeste gaatjes links. Of iedereen het mooi vindt, is een tweede; het valt in elk geval op.
Het toestel heeft boven het scherm naast de frontcamera een infraroodzender en -ontvanger zitten voor de irisscanner. Net als de Lumia 950-serie heeft de Elite x3 ondersteuning voor het authenticeren met de ogen in Windows Hello. Die functie was nog niet uit te proberen. Op de achterkant komt een vingerafdrukscanner, maar die zit er nog niet op.
De Elite x3 draait op Qualcomms gloednieuwe soc voor smartphones: de Snapdragon 820, de eerste met Qualcomms eigen Kryo-cores, in tegenstelling tot de Snapdragon 810 van de 950 XL. De vier processorkernen krijgen steun van een Adreno 530-gpu en 4GB lpddr4-werkgeheugen. Dat is meer dan de 3GB van de Lumia 950 XL.
Het toestel draaide nog testfirmware, maar bleek al wel soepeltjes te werken. De software moet nog wat optimalisaties ondergaan, maar de Elite x3 lijkt Windows 10 Mobile vlotjes te kunnen draaien.
Een laptop en desktop
HP heeft twee accessoires gemaakt voor Continuum en beide zijn in onze ogen eleganter dan Microsofts eigen Display Dock. Het eerste is een dock waar gebruikers het toestel in kunnen zetten, waarna de monitor, het toetsenbord en de muis zich verbinden aan het dock. Het is een simpele oplossing, waardoor de telefoon niet ergens op tafel hoeft te blijven liggen, zoals bij Microsofts Display Dock.
Het tweede accessoire is nog interessanter: de Mobile Extender. Dat is een laptop, maar dan zonder veel van de hardware die normaal in een laptop zit. Wel aanwezig zijn een scherm, toetsenbord, trackpad en diverse aansluitingen. Ook is er ondersteuning voor miracast over wifi, dus daarvoor moet er ook een chip en antenne in zitten. Tot slot is er een grote accu aanwezig in de Mobile Extender.
Als laptop is het bepaald geen lelijk ding. Het 12,5"-scherm, dat op de stand van HP helaas niet aan kon, heeft dunne bezels en daardoor heeft het de grootte van een reguliere laptop met een scherm van ongeveer 11". Het toetsenbord is desondanks wel van een voldoende grootte om er prettig op te kunnen typen. Het bleek makkelijk om te wennen aan de toetsen, vanwege voldoende travel en een prettige aanslag.
Door de Mobile Extender is het mogelijk om onderweg de telefoon als laptop te gebruiken en zo verder te werken waar je op de telefoon gebleven was. Dat maakt van Continuum een nog veelzijdiger systeem dan het al was.
Desondanks is er nog veel werk te verzetten voor HP. De demonstraties van Continuum waren ronduit matig. Met sommige toestellen werkte het nog acceptabel, op sommige andere waren de prestaties ronduit ondermaats, waarbij het makkelijk twintig seconden duurde voordat een app zich had geopend.
Om optimaal gebruik te maken van Continuum komt HP met Workspace, dat een abonnement vereist. Workspace is een winkel met daarin programma's. Hoewel er nu nog een paar demo's in stonden met de desktopversie van Skype, Evernote en Office-programma's, moeten daar ook programma's als Photoshop in komen te staan.
Het streamen werkt en omdat er geen installatie vereist is, is het starten van de programma's snel. Daarna is de werking langzamer dan je gewend bent van smartphone-apps. Elk commando duurt simpelweg even, vermoedelijk omdat de input naar de server moet, waarna die de output weer moet doorsturen. Desondanks is het vooralsnog de enige manier om x86-programma's te laten draaien op een telefoon en de oplossing is vernuftig en ziet er goed uit.
Tot slot
Als je Windows Phone-liefhebbers een wensenlijstje zou vragen van een ideaal toestel met de huidige mogelijkheden in de smartphonemarkt, dan is de Elite x3 de telefoon die daar vermoedelijk het meest op lijkt. De combinatie van de hardware, het scherm, de mogelijkheden van Continuum en het streamen van x86-programma's cumuleert tot een overtuigende telefoon met Windows 10 Mobile.
Maar daar houdt het op met het goede nieuws. Ten eerste duurt het nog lang voordat hij uitkomt. HP mikt op deze zomer, maar houdt zelfs daarbij een slag om de arm. De hardware en software zijn zichtbaar niet klaar. Bovendien kun je hem niet kopen als hij eindelijk te koop is, want het bedrijf wil zijn smartphone niet verkopen aan consumenten.
Desondanks geeft de Elite x3 voor het eerst een kleine blik in wat een mogelijke toekomst is voor Windows 10 Mobile. Wie in de afgelopen tijd de hoop een beetje had opgegeven, kan hierin weer een aanwijzing zien dat er ook voor consumenten overtuigende toestellen kunnen komen met Microsofts mobiele besturingssysteem.
