Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Het einde van Curves, Bolds en Pearls

Telefoontak BlackBerry vindt zijn Waterloo

28-09-2016 • 15:14

87

Multipage-opmaak

Inleiding: een dubbele piek

Heb je ooit wel eens een iPhone of Galaxy S voorbij horen komen in een Nederlandstalig rapnummer? Die eer viel BlackBerry wel ten deel, in 2010. Het Nederlandse rapduo Fouradi maakte Ping, een nummer waarin beide heren veronderstelden dat elke luisteraar begreep wat ze bedoelden met termen als 'ping' en 'bbm', en met verwijzingen naar 'curves'. Het is tekenend voor de jongerencultuur van toen en het is twijfelachtig of tieners op schoolpleinen de tekst van dit nummer nog helemaal doorgronden; pingen is vervangen door appen en de ladingen BlackBerry's hebben plaatsgemaakt voor iPhones en Samsungs.

De plotselinge trend onder jongeren was een volslagen verrassing voor de Canadese smartphonefabrikant. Nog niet lang daarvoor was BlackBerry begonnen met het toevoegen van consumentenfuncties, zoals camera's en de mogelijkheid om muziek af te spelen via BlackBerry-smartphones. Het 'gratis onbeperkt sms'en', dat we nu allemaal doen, was de reden waarom jongeren massaal een BlackBerry namen.

Daarvoor was de BlackBerry vooral een tool voor zakenmensen om onderweg te e-mailen. Ook in die hoedanigheid had het Canadese bedrijf al een grote groei doorgemaakt. Het wist echter beide doelgroepen niet goed vast te houden. Het gevolg laat zich raden; de stormachtige groei kwam ten einde en even snel daalden de leveringen weer. Wat evenmin hielp: een dagenlange storing in 2011 waardoor gebruikers geen BlackBerry-diensten konden gebruiken, een storing die bovendien wat communicatie betreft slecht werd opgepakt door het bedrijf. Het bedrijf uit de Canadese stad Waterloo leek net als Napoleon de beslissende slag te hebben verloren. Een faillissement leek in zicht.

Inmiddels is het 2016 en BlackBerry is here to stay. Alleen stopt het met het zelf ontwikkelen van smartphones. In plaats daarvan geeft het licenties uit op basis waarvan andere fabrikanten toestellen met BlackBerry's uitvoering van Android kunnen uitbrengen.

De pieken en dalen

BlackBerry zit al jaren in een neerwaartse spiraal. Het beleefde zijn hoogtijdagen tussen ongeveer 2008 en 2011, toen eerst zakenmensen en later jongeren massaal BlackBerry's kochten. De voorbijgaande aard van die trend is duidelijk te zien in de cijfers. Met modellen in de series Bold, Curve en Pearl had het toestellen in handen die wereldwijd tot de bestverkochte smartphones behoorden.

Het moet erbij gezegd worden dat het vergelijken van kwartaalcijfers tussen BlackBerry en de rest van de markt niet helemaal eerlijk is. BlackBerry rapporteert kwartalen namelijk niet hetzelfde. Waar de rest van de fabrikanten de leveringen van oktober, november en december bij elkaar optellen, telt BlackBerry november, december en januari bij elkaar.

Het laatste kwartaal van 2010 was zo ongeveer de top van BlackBerry en daarna zette de neergang zich in. Er was nog een kleine opleving in 2013, nadat BlackBerry 10 uitkwam, hoewel dat waarschijnlijk lag aan de verkoop van oudere BlackBerry's tegen lagere prijzen. De lijn ging sindsdien niet heel snel, maar wel heel beslist naar beneden.

BlackBerry heeft dat tijdig ingezien en richt zich al enkele jaren op een niche, namelijk vooral de zakelijke markt. Door in die niche voldoende geld te verdienen, wilde het met zijn eigen besturingssysteem BlackBerry 10 het hoofd boven water houden.

Eind 2011 was BlackBerry OS nog het derde besturingssysteem in smartphoneland, maar dat stokje is begin 2013 overgenomen door Windows Phone. BlackBerry staat bij de laatste meting op een magere 0,18 procent. In 2009 had het nog een marktaandeel van meer dan 20 procent.

Maar, zo zou je kunnen verdedigen, als BlackBerry-gebruikers tevreden zijn en simpelweg geen nieuwe kopen, dan zou het kunnen dat BlackBerry nog altijd veel actieve gebruikers heeft. Dat is ook een tijdje zo geweest. De top van het aantal BlackBerry-gebruikers was in 2013, toen de leveringen al enige tijd daalden. Die top was 80 miljoen. Bij de recentste meting waren daar 25 miljoen van over, ongeveer evenveel als in begin 2009.

De Priv als wegbereider

Het was een lange weg naar BlackBerry 10. Na de overname van Java door Oracle hoefde het geen hulp te verwachten bij het verder ontwikkelen van BlackBerry 7. Daarom kocht het in een vroeg stadium een paar bedrijven om te helpen bij het ontwikkelen van een 'next-gen' opvolger van BlackBerry 7. QNX voor de kernel en The Astonishing Tribe, dat onder meer elementen van Android 1.0 heeft gemaakt, voor interfacedesign.

In een vroeg stadium bracht het een tablet uit om alvast een glimp te geven van de toekomst. De PlayBook was een 7"-tablet die uiteindelijk geen BlackBerry 10 heeft gekregen, maar wel draaide op de kernel van QNX en met de interface-ideeën die de Canadese smartphonemaker later heeft gebruikt in het nieuwe mobiele besturingssysteem.

Na de release van de PlayBook was het wachten op de release van BlackBerry 10. In de tussentijd bracht BlackBerry Dev Alpha-toestellen uit en toonden topmensen zich van een heel andere, muzikale kant om de aandacht van vooral ontwikkelaars vast te houden. Begin 2013 kwam het bedrijf eindelijk met BlackBerry 10, in de vorm van de Z10 en Q10.

Het werd niet de ommekeer waarop was gehoopt. Hoewel BlackBerry zijn besturingssysteem verder bleef ontwikkelen met onder meer betere compatibiliteit met Android-apps, het meeleveren van de Amazon App Store en desktoptool Blend, trokken de verkopen niet aan. De volstrekt originele smartphone Passport van eind 2014 bracht daar evenmin verandering in.

In 2015 doken voor het eerst geruchten op dat BlackBerry overwoog een toestel met Android uit te brengen. Eerst waren die vaag, maar ze werden steeds talrijker en betrouwbaarder. Uiteindelijk bevestigde de BlackBerry dat de Priv eraan zat te komen.

In de tussentijd bouwde BlackBerry aan zijn eigen uitgave van Android, met de voor BlackBerry kenmerkende beveiligingsmaatregelen. De Priv bleek een eerste showcase voor deze Android-uitgave. Met de release van de Dtek50 eerder dit jaar bleek welke richting BlackBerry echt op denkt. De Dtek50 is simpelweg een Alcatel Idol 4 met een BlackBerry-logo en BlackBerry's uitgave van Android.

Dat is precies hoe BlackBerry het verder denkt te gaan doen. Andere bedrijven kunnen een licentie nemen op de BlackBerry-skin met de diensten van het bedrijf, zoals de Hub, Password Keeper, BlackBerry's Calendar-app, Device Search, Notes en Tasks. Er blijven wel toestellen uitkomen onder de naam BlackBerry. De eerste daarvan zullen komen van BB Merah Putih, een Indonesische joint venture van BlackBerry. BlackBerry 10 lijkt met de aankondiging van woensdag aan zijn einde te komen, in elk geval wat hardware betreft.

Tot slot

Het BlackBerry van 2016 is een heel ander bedrijf dan dat van begin 2013, toen het vol trots zijn next-gen-besturingssysteem BlackBerry 10 presenteerde. En zelfs dat bedrijf was lang niet hetzelfde als drie jaar daarvoor, toen het zich on top of the world moet hebben gevoeld.

BlackBerry is er echter nog en staat op zichzelf, in tegenstelling tot andere fabrikanten van de pre-iPhone-generatie. Alle grote namen van toen, zoals Nokia, Siemens, Motorola en Palm, zijn overgenomen, van de markt verdwenen of allebei. BlackBerry is weliswaar klein, maar het heeft de veldslag als een van de weinige overleefd.

Voor de toekomst van zijn smartphonetak licenseert het zijn naam aan in elk geval een Indonesische joint venture. Op die manier blijven er telefoons onder de naam BlackBerry op de markt komen. De kans lijkt klein dat die de eigenzinnige ontwerpen van de Canadese smartphonemaker blijven meekrijgen. De Passport en Priv waren in de afgelopen jaren unieke telefoons, maar de Dtek50 toonde al aan dat de smartphonemaker ook een ontwerp van een andere fabrikant kan lenen.

De toekomst van BlackBerry gaat steeds minder over hardware. Nokia is na de verkoop van de smartphonetak aan Microsoft een netwerkbedrijf geworden met diverse zijprojecten. Motorola's Solutions-tak bestaat ook nog altijd als zelfstandig bedrijf. BlackBerry gaat nu eenzelfde soort richting op. Niet elk bedrijf haalt het op de smartphonemarkt en de verliezers moeten voorbij smartphones kijken om het hoofd boven water te houden.

Reacties (87)

87
84
49
1
0
12
Wijzig sortering
De introductie van de iPhone was begin van het einde voor BlackBerry. Apple had een paar mooie deals onderhandeld met de providers. De deals waren een grote verassing waren voor RIM.
“Jim, I want you to watch this,” he said, pointing to a webcast of the iPhone unveiling. “They put a full Web browser on that thing. The carriers aren’t letting us put a full browser on our products.”

Mr. Balsillie’s first thought was RIM was losing AT&T as a customer. “Apple’s got a better deal,” Mr. Balsillie said. “We were never allowed that. The U.S. market is going to be tougher.”

“These guys are really, really good,” Mr. Lazaridis replied. “This is different.”

“It’s OK—we’ll be fine,” Mr. Balsillie responded.
BlackBerry bleef gefocust op de business markt en verloor de consumentenmarkt totaal uit het oog. Een markt die uiteindelijk veel groter is.
RIM’s chiefs didn’t give much additional thought to Apple’s iPhone for months. “It wasn’t a threat to RIM’s core business,” says Mr. Lazaridis’s top lieutenant, Larry Conlee. “It wasn’t secure. It had rapid battery drain and a lousy [digital] keyboard.”

If the iPhone gained traction, RIM’s senior executives believed, it would be with consumers who cared more about YouTube and other Internet escapes than efficiency and security. RIM’s core business customers valued BlackBerry’s secure and efficient communication systems. Offering mobile access to broader Internet content, says Mr. Conlee, “was not a space where we parked our business.”
BlackBerry heeft nog geprobeerd om met de Storm de iPhone op bepaalde vlakken te evenaren, maar de Storm was te vroeg op de markt gekomen en had allerlei problemen.
Former BlackBerry co-chief executive Jim Balsillie said Tuesday that Apple’s introduction of the iPhone and BlackBerry’s rushed attempt to match it was devastating for the once iconic company.

Balsillie said in his first public remarks since leaving the company in 2012 that he knew BlackBerry couldn’t compete after the iPhone’s introduction in 2007 and after BlackBerry’s buggy touchscreen device called the Storm had a “100 percent return rate.”

He said at the Empire Club in Toronto that the impact of rushing it out was devastating. He said Verizon, their largest customer, fired them over it.
Storm’s success was fleeting. By the time Mr. Balsillie was summoned to Verizon’s Basking Ridge, N.J., headquarters in the spring of 2009 to review the carrier’s sales data, RIM’s senior executives knew Storm was a wipeout. Virtually every one of the 1 million Storm phones shipped in 2008 needed replacing, Verizon’s chief marketing officer, John Stratton, told Mr. Balsillie. Many of the replacements were being returned as well. Storm was a complete failure, and Mr. Stratton wanted RIM to pay.
De relatie met Verizon was toen voorgoed verziekt. De groei van BlackBerry in de jaren na de iPhone release, was vooral te danken aan opkomende markten, waar de marges laag zijn.
Balsillie said BlackBerry continued as the world’s fastest growing company for two years because of sales of low end devices in emerging markets but said that’s when things shifted for the Canadian company. He said wireless carrier AT&T and Apple caused a seismic shift when AT&T gave Apple carte blanche and unlimited bandwidth to develop services like fast and full internet browsing and video downloads. BlackBerry was slow to adapt.
RIM probeerde met de BlackBerry de netwerken zo min mogelijk te belasten, de batterijduur te optimaliseren, productkosten laag te houden. Maar Apple had met haar deals de verwachtingen in de markt totaal veranderd.
But there was no going back. Apple was setting a new agenda for the wireless industry. RIM, like others, were now followers. “We built a perfectly evolved, optimized service and product offering that made the industry take off,” says Mr. Lazaridis. “There was a point where the carrier, by changing the rules, forced all the other carriers to change the rules eventually. It allowed Apple to reset what the expectations were. Conservation didn’t matter. Battery life didn’t matter. Cost didn’t matter. That’s their genius. We had to respond in a way that was completely different than what people expected.”
Apple lijkt in de onderhandelingen met de providers veel sterker te zijn geweest dan RIM. Misschien omdat Apple vanuit het niets begon en de netwerken dus nog geen dreiging zagen. RIM probeerde al lange tijd apps op de BlackBerry te krijgen, maar de providers wilden niet meewerken, tenzij ze ook deelden in de opbrengsten.
One of the biggest puzzles was what to do about apps. For years Mr. Balsillie had fought carriers for the right to sell apps to customers, reassuring them RIM was “constructively aligned” with the wireless carriers. Then Apple waltzed in with an app store despite AT&T exclusion from any app revenues.
Wat ik me het meeste herinner uit die periode was dat ik altijd rondliep met meerdere dingen in mijn broekzakken. Een iPod voor muziek, een Motorola mobiel, kleingeld, sleutels, portemonnee, dat alles moest worden verspreid over een kleine hoeveelheid ruimte met zo min mogelijk ongemak en krassen. Aan een camera kon ik nog niet eens denken, die moest om mijn nek als ik hem überhaupt al meenam.

Toen de iPhone uit kwam was dat ideaal. Een telefoon, een iPod en een camera in een apparaat, dat was een mirakel, het maakte zoveel ruimte en gemak opnieuw beschikbaar. Dat Blackberry daar zoals veel anderen uiteindelijk de dupe van is geworden vind ik jammer, maar de wereld beweegt zich voorwaarts, evolueren of sterven.

Het is zonde dat er geen ruimte is gebleken te bestaan in de markt voor een "security-focussed smartphone" zoals BlackBerry die vroeger maakte. Mensen zijn zich nog steeds niet erg bewust van al de data die ze genereren en doorgeven aan Google en andere bedrijven.
Toen de iPhone uit kwam was dat ideaal. Een telefoon, een iPod en een camera in een apparaat, dat was een mirakel, het maakte zoveel ruimte en gemak opnieuw beschikbaar.
Wat ik me nu afvraag is wat is er mis gegaan bij het bereiken van jouw door telefoonmakers? Aangezien de jaren ervoor voldoende populaire all-in-one-telefoons beschikbaar waren die op alle drie de vlakken beter waren dan dat de iPhone hierin was. Zo had je de Sony Ericsson W800i: een Walkman telefoon die gebaseerd was op de k750i 2 mp cameratelefoon met flits. Want ook ik wou toentertijd 1 device die alles kon. Sony Ericsson was in mijn optiek wel de beste in het combineren van deze aspecten, overige grote merken zogen vrij hard hierin. Samsung's software liep mijlen achter op die van Sony Ericsson, Motorola had een slechte camera(software) zonder flitser, LG was mikte met haar chocolate lijn op mensen die een hippe telefoon wou (wederom met slechte software voor muziek, foto's en internet).

De iPhone daarintegen moest het niet direct hebben van zijn iPod functionaliteit, maar juist van de smart functies: Wifi + internet, appstore (op een later moment), productiviteit dmv touchscreen, etc.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 24 juli 2024 04:02]

De hele markt lag een beetje overhoop - al die manufacturers waren op zoek naar de 'sweet spot' van geïntegreerde functionaliteit, met een goede ui. Apple had daarin de duidelijkste visie en de beste software en de beste ui, en een groot markt aandeel in de media player markt die ze konden converteren.

Zeker de breedte aan 'feature phones' van toen is nu grotendeels anoniem geworden. Internet phones, camera phones, BlackBerry met zijn secure email, het zijn nu allemaal smartphones met kleine verschillen in specificatie want iedereen vind het handig om gewoon 'alles' op zak te hebben.
De hele markt lag een beetje overhoop - al die manufacturers waren op zoek naar de 'sweet spot' van geïntegreerde functionaliteit, met een goede ui. Apple had daarin de duidelijkste visie en de beste software en de beste ui, en een groot markt aandeel in de media player markt die ze konden converteren.
Volgens mij heb je mij niet helemaal begrepen. Ik heb dus over de jaren VOOR de iPhone. Dat merken bepaalde music versies uitbrachten e.d. was pure marketing. Al heeft Sony Ericcson er wel voor gezorgd dat de menigte van hun usbstick-mediaspelers/iPod afstapte en dit met hun telefoon gingen doen. Blijkbaar heb jij die boot gemist ;) .

De transitie van featurephone naar smartphone is sowieso erg interessant. Want het was erg van Apple om een highend smartphone de nieuwe standaard te laten worden. De meeste mensen nog niet eens gehoord van de term smartphone, laat staan dat ze er over hadden nagedacht. Apple vertaalde echter de mogelijkheden van een smartphone erg goed naar de eisen van de gebruiker: Social media.

Blijkbaar was ik een early adaptor, want in 2006 had ik al door dat in de trein MSN-en een stuk voordeliger is dan sms-en. En had ik in 2010 "al" whatsapp. Ik verbaasde mij dan ook dan PING-en rond die tijd mateloos populair was om de verkeerde redenen.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 24 juli 2024 04:02]

Jazeker daar had ik het ook over - mijn opinie is dat de markt al een tijdje rijp was voor de smartphone voordat de iPhone gelanceerd werd, maar bedrijven waren onsuccesvol aan het zoeken naar de juiste combinatie van features.

Overigens ik ben het niet met je eens dat social media in het begin de 'killer app' was van de smartphone. Apple produceerde een apparaat dat bijna alles deed, in de hoop dat delen ervan populair zouden worden. Zelfs het succes van de app store was een verrassing, laat staan Facebook of WhatsApp.

In eerste instantie ging het toen over het internet in je broekzak, maps + gps, email, de combinatie van telefoon, media player en camera. Plus het feit dat je al die apparaten uit je broekzakken kon halen en maar een ding hoefde te dragen.
Mijn Sony Ericsson K810i gebruikte ik ook al als telefoon, mp3-speler en camera in 2007. Het grote voordeel dat apple bood was dat ze een smartphone gemaakt hadden die ook door de niet-tweaker kon gebruikt worden
De Motorola A780 uit 2004, dus 2 jaar voor de iPhone, kon dat ook allemaal. Maar had itt de iPhone wel GPS+navigatie en video opname. En draaide ook nog eens Linux, whoa :). Dus die moest ik hebben.
Maar op andere vlakken (vooral UI) is de iPhone wel vernieuwend geweest natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 24 juli 2024 04:02]

Apple heeft het heel moeilijk gehad in hun onderhandelingen met de carriers. Niemand wou de iPhone omdat Apple eiste dat de carriers totaal geen zeg zouden krijgen over het toestel. De carriers moesten de iPhone nemen zoals Apple die zag of er kwam geen deal. Het heeft dan ook niet veel gescheeld of er was geen iPhone gekomen. AT&T zag als enigste dat de iPhone iets kon worden, de rest lachte Steve Jobs en de iPhone dan ook weg.
De macht van de telecom providers is walgelijk. Ze zagen zichzelf liever geen data providers. Maar wilden overal zeggenschap en vooral de winst. Weet nog de gsm en smartphones die branded waren en niks toevoegden.
Ze waren een van de eerste op de markt met een echte smartphone. Ik heb BlackBerry's gebruikt vanaf de 7250, deze kon naast emailen en pingen zelfs faxen!

Ik hoop dat mijn Priv het lang uit houd, aangezien een goede vervanger vinden lastig zal zijn.
Ze waren een van de eerste op de markt met een echte smartphone. Ik heb BlackBerry's gebruikt vanaf de 7250, deze kon naast emailen en pingen zelfs faxen!
Faxen kon je met een Nokia 3310 ook al. Dus zo spannend is dat ook weer niet.
Blackberry 7250 uit 2005. Zo uniek was het in die tijd niet om te e-mailen "internet chatten" en faxen.

Mailen deed ik ook al op mijn Nokia 6230 die in 2004 uitkwam. Het downloaden van spellen deed ik via wap of de ingebouwde Nokia store. Je kon toen zelfs gratis flashgames downloaden. Chatten deed ik via MSN en later via een gecombineerde app die MSN en ICQ aankon.
Ik mis het Blackberry os 10 toetsenbord en de hub op mijn iPhone. Ongeëvenaard. Blackberry, maak aub een toetsenbord app voor de appstore en playstore

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 24 juli 2024 04:02]

Helemaal eens met je reactie. Heb sinds enige weken mijn Z30 ingeruild voor een Android telefoon en het BB10 soft keyboard is vele malen beter! Heb nu maar swiftkey geinstalleerd, maar het blijft behelpen.

Het schijnt dat het Android BB keyboard net zo goed is als de BB10 variant, maar ik kan deze niet installeren vanuit de Play store omdat hij niet ondersteund wordt op mijn Android 6. Hopelijk wordt dit snel gefixt bij de release van DTek60.
offtopic; je kan hem officieel alleen op blackberry toestellen installeren, heeft niets met Android 6 te maken, draai hem ook op mijn Nexus 5. Als je even googled kan je wel een site vinden waar je de apk kan downloaden van de blackberry manager en zo het toetsenbord installeren..
Thanks. Het leek me al onwaarschijnlijk aangezien Priv en DTEK50 gewoon recente versies van Android hebben. Wist alleen niet dat dit actief geblocked werd, aangezien Hub wel gewoon te installeren is op non BB Android toestellen.
Maar ik vind het wel een beetje riskant om een Keyboard app uit onbekende bron te sideloaden. Maar no guts, no glory ;-)
zoek eens op apk mirror of er een gratis versie beschikbaar is
Hier kun je het BB toetsenbord downloaden

https://cobalt232.github.io/blackberrymanager/

(met dank aan pineapple23 waarvan ik de tip kreeg)
nice!
Dit is erg belangrijk voor mij. Vond het echt een gemis nadat ik van bb10 ben afgestapt.
Anoniem: 686983 @scuro28 september 2016 20:39
Voor zover ik weet werkt het bijna als de 'echte' maar met twee of meer vingers swipen verwijdert slechts één woord. Gelukkig wel shift + backspace wat het karakter rechts van de cursor verwijdert, word-substitution en de zogenaamde predictions omhoog flicken. Het BB toetsenbord is een app uit BB manager die je zonder abonnement kan en mag gebruiken. Wanneer je de BB-manager incl. alle andere apps verwijdert blijft het BB toetsenbord behouden.
Mijn office-tool, Olive Office, crasht wanneer ik iets zou willen intypen. Voor mij niet zo erg omdat ik dit officetooltje gebruik als viewer en niet als editor. Maar fraai is het niet.

On-topic:
Het is me niet erg duidelijk wat en wanneer er gebeurt met het OS BB 10.
Is dit nu officieel dood?
Hartelijk dank. Hier zocht ik al tijden naar.
Het was de winter van 2007/2008, ik mocht op zoek gaan naar een nieuwe telefoon. Ik had toen al een aantal eisen: Hij moest beter zijn dan mijn Qtek 8310 (HTC), redelijk uniek zijn, wifi, GPS en er moest een camera op zitten. In die tijd twijfelde ik tussen een aantal telefoons. De Blackberry Pearl 9100 stond op mijn wensenlijst, maar bij het bekijken van de abonnementskosten, wist ik dat ik niet bij BB moest zijn. Naast het onbeperkt internet van €9,50 (bij T-Mobile), moest je ook nog een extra Blackberry dienst afnemen om je mail te kunnen bekijken. De kosten daarvan zaten rond de €15- per maand. Dus om pushmail op je telefoon te krijgen moest je bijna €25,- per maand betalen en dan zat het standaard bel + sms bundel nog niet in het pakket.

Een jaar later sloeg het succes om van de zakelijke markt, naar de jongeren. Ik vroeg me dan ook vaak af waarom zij voor BB kozen en waarom hebben zij er zoveel voor over om zoveel geld aan het abonnement uit te geven.

Ik heb in 2008 er uiteindelijk voor gekozen om voor de (nog zo'n iconisch merk), Nokia N82 met een Xenon flitser, Carl Zeis camera lens, SD kaart opslag te gaan. Dat was het kleinere (in mijn ogen) en betere versie van de N95.
Helaas werkt de accu van de N82 niet meer en zonder werkende accu kan je de telefoon niet meer opstarten met een aangesloten stroomadapter. Ooit koop er ik wel weer een nieuwe accu voor. Het is voor mij dus een telefoon geworden die in mijn collectie moet blijven :)

Blackberry heeft vreemde keuzes gemaakt en veel successen gehad. Ik ben benieuwd hoelang ze het nog vol gaan houden.
Anoniem: 813437 @Kiswum28 september 2016 18:48
N82, beter dan een n95,. Zeker nooit een n95 in je handen gehad voor een langere tijden. De n95 was een twee weg slider. Ik heb de n91, 95,96 en 97 gehad. Waarbij ik de n95 op de n90 na het best is afgewerkt. Vroeger waren er made in Finland nokia's en made by nokia(Prc China dus) uitvoeringen. De Finland made hadden een beter in elkaar gezet schuifmechanischme. (zie ook nokia 8800 modelreeks) n82 was gewoon windowshopper uitvoering van de real deal. N80 daarentegen had voor die tijd een super hoge dpi
Jaaah mocht er weer een NOKIA E serie komen... met android en dus snapchat. moet ik hem hebben. Ik vergeet ook mijn made in Finland e71 niet meer weer. Wat een mooie superstevige metalen telefoon was dat. Het zou mij benieuwen of er ooit weer zulke kwalitatief goede telefoons op de markt komen :)
E71 heb ik als fijn ervaren. Dat is het enige e toestel wat ik nog steeds in mijn bezit heb. Destijds vond ik de e90 te groot. De e63 daarentegen was weer een slapaftreksel. Erg duur was de E71 niet 399. Voor toen der tijd een goed toestel voor dat bedrag. Voor de specs. En er zat een grote batterij in. Geloof 1500mah.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 813437 op 24 juli 2024 04:02]

1400 MaH, maar een heel goede accu. De E71 (made in Finland) is ook een van de weinige oudjes die ik nog af en toe gebruik. Vooral dat toetsenbord.
Ooit heb ik wel eens in tweestrijd gestaan of ik een Nokia of een BB zou nemen bij een abonnementsverlenging, het is toen de E71 geworden. Ook omdat die een metalen achterkant heeft.
Misschien neem ik nog wel eens een BB Priv, want een fysiek toetsenbordje is toch veel fijner dan een touchscreen aftreksel.
Dat verhaal klinkt bekend alleen begon ik met een Alcatel die echt niks goed deed behalve bellen. Overgestapt naar een Nokia N73 maar werd gillend gek van die innie minnie knopjes en die toch niet zo beste camera.
Toen verkocht een 65 jarige collega zijn N95 aan mij. Man man man, wat een wereld toestel toen dertijd. Ben er zelf met Sygic erop naar Oostenrijk gereden. Heb er meer als 3 jaar mee gedaan.
Ook ik heb hem nog uit nostalgische redenen. :)
Gebruik BlackBerry sinds de Bold 9700. Met veel enthousiasme de afgelopen jaren van Blackberry 10 en de PlayBook gebruik gemaakt. Vooral de Z30 is in mijn ogen een van de beste smartphones ooit gemaakt.

Toen ik eerder dit jaar hoorde dat WhatsApp zou stoppen met het ondersteunen van BlackBerry 10 heb ik snel een DTEK50 aangeschaft toen ie uitkwam.

Erg tevreden mee. En ook al is het geen BlackBerry "original", het is gewoon een super degelijk toestel. Uiteindelijk gaat het mij toch om de software en Android met BlackBerry Launcher werkt gewoon fantastisch. De Hub, BlackBerry toetsenbord, DTEK en encrypted security maakt dit het voor mij wat BlackBerry zo'n bijzonder merk maakt.

Ik kijk in ieder geval uit naar de toekomst en de toestellen waarmee BlackBerry gaat komen! Ik blijf ze iig trouw :)
De Hub op Android is een slap aftreksel van de fijne Hub op BB10. Ik heb het even op een Android toestel getest, maar zit er in mijn ogen niet uit en mist ook de functionaliteiten van de echte Hub. De keuze voor Android is een hele slechte :(
Ik ben met je eens dat de Hub op Android een stuk minder is dan die van BlackBerry 10. Die was namelijk geïntegreerd in het OS. Maar ik denk dat de Hub op Android de komende periode meer zal verbeteren. De laatste updates waren in ieder geval al positief
Misschien wel iets verbeteren, maar zoals je zelf al aanheeft zal het nooit de originele hub kunnen evenaren. En waarom niet BB10 onder licentie? Samsung is met Tizen toch al op zoek naar iets anders ..
Dat zou geweldig zijn. Maar als er vraag voor zou zijn had BlackBerry die keuze wel gemaakt. Of misschien komt het nog. Tot op heden is BlackBerry 10 nog steeds niet officieel dood
Ben bang dat het niet gaat gebeuren, maar wie weet ziet de CEO van BlackBerry alsnog het licht. Of iemand bij Samsung natuurlijk. Maar een zogenaamde meer beveiligde Android versie is denk ik ook niet waar het publiek op zit te wachten.
Tizen op de telefoon is iets waar Samsung niet veel meer mee doet buiten de echte budgetmarkt. Tizen zien we meer op opkomende niche markten als wearables, IVI, smartTV's ed.

Samsung lijkt het voorlopig nog gewoon op Andriod te houden. Iets wat compleet in de lijn der verwachting ligt, Samsung heeft weinig baat bij grote veranderingen op de markt.

[Reactie gewijzigd door RagingPenguin op 24 juli 2024 04:02]

In de intro staat of je ooit iPhone hebt gehoord in een rap nummer. Zeker wel tevens ook bb in 3kb van de rapfabriek, dikke plaat
Of deze, Nederlandstalig (Antwerps), over de iPhone.

https://www.youtube.com/watch?v=FFcTMbuGZsk

Maar pingen was wel echt een subcultuur onder de Nederlandse jongeren.

[Reactie gewijzigd door Marzman op 24 juli 2024 04:02]

Of in een nummer van Faberyayo (die van de Jeugd van Tegenwoordig): https://m.youtube.com/watch?v=XljhucGKobQ
Bam dit is 3kb, zet hem op je iPhone of je BB! :9~
iLove iPhone is een track geschreven direct na de aankondiging van de iphone in 2007. Hier is een versie te vinden https://soundcloud.com/sinusfiction/05-ilove-iphone
Als ik iets zal gaan missen is het toch wel dat verdomd fijne toetsenbord!!
Inderdaad, leuk artikel met al die grafiekjes maar het USP van BB met een fysiek toestenbord wordt onvoldoende benoemd imho. Het is me nog steeds niet duidelijk waarom hier geen markt meer voor zou zijn. De smartphones worden tegenwoordig steeds groter, dan moet dit toch mogelijk zijn?
Er is te weinig markt voor lijkt mehet antwoord. Met name het feit dat een software keyboard voor bijna iedereen voldoet EN dat het je als je niet typt 2x zoveel schermoppervlak geeft heeft het gewonnen van het hardware keyboard. Daarnaast denk ik dat het qua kosten inmiddels ook goedkoper is voor de fabrikanten om een groter scherm ipv een keyboard in te bouwen.

Je ziet sowieso dat in telefoons alle mechanische items er uit worden gehaald. Want dat gaat maar kapot. Sliders, clamshells, zelfs verwijderdbare accu's worden weggedesigned... (om diverse redenen).

Ik heb zelf nog een tijdje een nokia n97 gehad. Op zich best een goed toestel, behalve dan het inferieure resistive touchscreen en vasthouden aan symbian. Die telefoon luidde het begin van het einde in van Nokia trouwens. Daarvoor had ik een n95 en dat was de beste telefoon die je toen kon krijgen.
Zeer jammer dat ze met de Priv net de verkeerde weg insloegen. Als de telefoon recentere hardware had gehad was hij waarschijnlijk veel beter aangeslagen. Ik overwoog zelf ook om de Priv aan te schaffen, alleen al vanwege het toetsenbord, maar de prijs en specs waren gewoonweg absurd.

Zie nog steeds graag een goede opvolger van de Priv komen. Alhoewel ik denk dat dat nu toch echt niet mee zal komen.
Priv vond ik een prima toestel als ze de voor camera beter hadden gemaakt :)
Dat was voor mij de grote reden om de priv weg te doen, bij beetje schemerig weer kon je geen eens een goede foto maken.
Leuk stuk, maar wat problematisch is voor BlackBerry is dat ze niet meer uniek zijn. Er was een tijd dat BlackBerry de manier was voor secure mail en messaging. Nu zijn er meer dan voldoende aanbieders die functioneel hetzelfde of iets beters bieden, zonder dure en proprietary dozen. Outlook 360, Google for Work zijn de mastodonten, maar Dovecot kan er ook wat van. En eigenlijk een redelijke mailserver met Whatsapp (telegram of signal) kan alles wat BlackBerry deed.

Dag BlackBerry je toestellen waren fijn toen er nog geen smartphones waren. Nu ben je de dappere dodo van weleer. :'(
Het Nederlandse rapduo Fouradi maakte Ping, een nummer waarin beide heren veronderstelden dat elke luisteraar begreep wat ze bedoelden met termen als 'ping' en 'bbm', en met verwijzingen naar 'curves'.
Laten we het nummer 'One More Chance' van Will.I.Am niet vergeten, waar de helft van de tijd reclame voor Blackberry in beeld is. Blijkbaar toch niet genoeg om het merk uit het slob te trekken.

https://youtu.be/yKneMtqQhzg?t=34

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.