MSI bouwt nog wel 'gewone' laptops en moederborden, maar de focus van het bedrijf ligt al geruime tijd op zijn gameproducten: videokaarten, moederborden, laptops en all-in-ones. Op de CES liet de fabrikant een aantal nieuwe producten zien, waarvan de Vortex het meest in het oog springt.
MSI Vortex
De Vortex is een game-pc met een cilindervormige behuizing, die een volume van 6,5 liter vertegenwoordigt. Het is een nieuw concept voor MSI, dat ons meteen aan Apples Mac Pro deed denken. Hoewel Apples desktop in tegenstelling van die van MSI niet op gamen gericht is, blijken de twee meer overeenkomsten te hebben dan je op het eerste gezicht zou verwachten.
Net als Apple integreert MSI namelijk twee videokaarten en een processor in de cilinder, en net als Apple wordt de koeling verzorgd door een grote ventilator aan de bovenkant van de behuizing. Het demonstratiemodel op de stand van MSI was voorzien van een Core i7-6700K-processor en twee GTX 980-videokaarten in een mxm-formfactor. Een medewerker van MSI benadrukte dat het gaat om 'volledige' GTX 980-gpu's, dus met 2048 Cuda-cores, en niet om de langzamere GTX 980M-gpu met 1536 cores.
We hebben uiteraard gevraagd of een medewerker de kap van het systeem af kon halen zodat we de binnenkant konden bekijken, maar dat was helaas niet mogelijk. Gelukkig heeft MSI een video gepubliceerd, zodat we een idee kunnen krijgen hoe de Vortex in elkaar zit.
De beide gpu's en de processor blijken alle drie op een apart pcb geplaatst te zijn, die onder in de Vortex met elkaar verbonden worden. De gpu's en de cpu zijn naar buiten gericht, waardoor iedere chip een eigen heatsink heeft. In dat opzicht verschilt de Vortex van de Mac Pro, die de chips juist naar de binnenkant van het systeem heeft gericht en ze met een centrale heatsink koelt.
Aan de bovenkant van het systeem zit een grote ventilator die koele lucht aan de onderkant van de Vortex aanzuigt en langs de heatsinks leidt, waarna de warme lucht aan de bovenkant de behuizing verlaat. Dankzij de grote diameter van de ventilator zou de geluidsproductie beperkt blijven. Hoewel het in de rumoerige hal van MSI moeilijk te schatten was, leek de geluidsproductie van de ventilator tijdens een potje Witcher 3 op 4k inderdaad mee te vallen.
Het demonstratiemodel van de Vortex kon, zoals gezegd, niet eenvoudig opengemaakt worden, dat is bij het model dat in de winkels komt te liggen wel de bedoeling. De 1151 pinnen tellende socket wordt dan bereikbaar, waardoor de cpu eventueel vervangen kan worden. Ook de vier so-dimm-slots zijn dan makkelijk te vullen, met een maximum van 64GB aan ddr4-geheugen. Voor de opslag zijn er twee m2-slots in de Vortex aanwezig, die allebei ondersteuning bieden voor nvme-ssd's.
Op de interne hardware is dus niet beknibbeld, en dat geldt ook voor de aansluitingen aan de buitenkant. De Vortex is voorzien van vier usb-a-aansluitingen, twee hdmi- en twee ethernetaansluitingen. Onder aan de Vortex zijn nog twee usb-c-aansluitingen met thunderbolt-ondersteuning en twee minidisplayport-aansluitingen verstopt, wat genoeg ruimte geeft voor het aansluiten van randapparatuur en beeldschermen.
Voorlopige conclusie
Met de Vortex heeft MSI een gamedesktop met twee gpu's in sli-opstelling in een heel kleine behuizing weten te bouwen. Dat is niet alleen een knappe prestatie, maar ook een mooie ontwikkeling op het gebied van gamehardware. Game-pc's verhuizen immers steeds vaker naar de huiskamer, om daar aan de televisie gekoppeld te worden. Een gewone desktopcomputer met twee GTX 980-videokaarten misstaat daar meestal, terwijl de Vortex mooi weg te werken is.
Aan al dat moois zit natuurlijk wel een prijs vast; het topmodel zou rond de vierduizend dollar gaan kosten. Dat is ongetwijfeld de prijs van de versie met i7-6700K-cpu en de twee GTX 980-gpu's, maar wat voor ssd's en hoeveel werkgeheugen daarmee gepaard gaan, is nog niet duidelijk.
Een MSI-medewerker liet ons weten dat er ook een goedkopere uitvoering zal verschijnen met een Core i5-processor en twee GTX 960-videokaarten, die rond de tweeduizend dollar zal gaan kosten. Welke precieze uitvoeringen MSI naar Nederland en België verscheept en hoeveel die gaan kosten is op dit moment nog onbekend.