Door Sim Kranenburg

Sony 65"-X90C Review

De dunste uhdtv ooit

30-10-2015 • 06:00

83

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Sony X90C is de dunste uhdtv ooit gemaakt. Hij ziet er mooi uit en is dankzij de meegeleverde muurbeugel superstrak aan een muur te bevestigen. Van zijn goede beeldkwaliteit moet deze tv het niet hebben, want het contrast, de uniformiteit van de backlight en de kleurweergave zonder kalibratie vallen tegen, zeker voor een tv in deze prijsklasse. Het grootste probleem van deze tv is echter de software, want die is op dit moment nog niet goed genoeg.

Aan het begin van dit jaar op de CES in Las Vegas konden we al even kijken naar de Sony X90C, 's werelds dunste lcdtv. Met een dikte van slechts 4,9mm bovenaan en 4cm onderaan is deze tv een zeer opvallende uhdtv met een strak ontwerp. We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk hebben we een exemplaar kunnen bemachtigen voor een review. We bekeken het 65"-model, dat op het moment van schrijven voor zo'n 3400 euro in de Pricewatch stond. Er is ook een 55"-versie, die ongeveer 2300 euro moet kosten.

De X90C draait op Android TV, Googles besturingssysteem voor televisies en mediaspelers, dat gebaseerd is op Android 5.0 Lollipop. Hierdoor heb je toegang tot een ruim aanbod aan apps en games in de Play Store. Ook is het cast-protocol aanwezig, dat we kennen van de Chromecast, waarmee je video's en muziek door middel van je telefoon of tablet op de tv kunt afspelen en waarbij de tv de benodigde stream zelf van internet plukt, zodat het mobiele apparaat direct voor andere zaken kan worden gebruikt.

Naast een infraroodafstandsbediening krijg je een One Flick remote: een afstandsbediening met touchpad, die nu is voorzien van een microfoon voor zoekopdrachten door middel van spraak. Naast uhd-beelden kan de X90C 3d weergeven door middel van passieve brillen. Deze zul je wel zelf moeten aanschaffen, want ze worden ondanks de hoge prijs voor de tv niet meegeleverd.

Uiterlijk en aansluitingen

Het ontwerp van de X90C is zeer strak. Dankzij de smalle bezels van 1cm rondom zie je aan de voorkant bijna alleen maar scherm. Doordat de bezels zo smal zijn, was er aan de onderkant niet genoeg plaats voor een groot Sony-logo en dus staat er een kleine versie op. Daaronder zit de bekende ledbalk, die al een paar jaar op televisies van het Japanse merk wordt gebruikt. De leds geven licht op basis van de status van de tv. In het menu is de helderheid te wijzigen en ook kan de ledbalk geheel uitgeschakeld worden.

Sony X90CSony X90CSony X90C

De bovenste helft van de tv is superdun, slechts 4,9mm, en dat is heel plat voor een dergelijke grote tv. De onderste helft is dikker, maar met zo'n 4cm diepte nog altijd zeer plat. De X90C is niet de dunste tv ooit; die eer gaat naar de eerste gebogen oled van LG, die nog een paar tiende millimeter dunner was, maar het is wel de dunste lcdtv ooit. Ondanks het zeer dunne scherm is het niet erg flexibel en zal het niet snel kapot gaan. Toch verdient het aanbeveling om er extra voorzichtig mee om te gaan bij het verplaatsen.

De X90C staat op twee simpele pootjes, die aan de zijkant van de tv zijn bevestigd. Ze zijn van metaal en zijn dof afgewerkt. Aan de onderkant zit rubber, zodat het tv-meubel niet beschadigd raakt. Als je een tv-meubel hebt dat niet zo breed is, kun je het toch gebruiken doordat de pootjes ook dichter bij elkaar aan de behuizing van de tv te bevestigen zijn. Dat ziet er naar ons idee een stuk minder mooi uit, maar het kan wel een uitkomst zijn als je geen nieuw meubel wil aanschaffen.

Sony X90CSony X90CSony X90C

Wij vinden muurmontage de mooiste oplossing, zeker bij de X90C, die door z'n platte behuizing superstrak tegen een muur hangt. Je krijgt hiervoor een speciale beugel bij de tv meegeleverd, waardoor de onderkant strak tegen de muur komt. Om dit mogelijk te maken heeft Sony ervoor gezorgd dat er geen koelsleuven aan de achterkant zitten, maar alleen aan de boven- en onderkant. Het scherm komt uiteindelijk op slechts 4cm van de muur en daarmee vinden wij dit de mooiste tv ooit voor muurmontage.

Aansluitingen

Vanwege die superstrakke muurmontagemogelijkheden snappen we niet waarom Sony een aantal aansluitingen recht naar achteren heeft gemonteerd. Doordat de tv strak tegen de muur aan hangt, zijn deze aansluitingen zeer lastig te gebruiken. Het betreft de rj-45-netwerkaansluiting, de scart-aansluiting, de componentaansluiting, die ook voor een composietsignaal is te gebruiken, en de Toslink- digitale audio-uitgang. Veel van deze aansluitingen zijn tegenwoordig niet meer nodig, maar vooral de netwerkaansluiting kan een uitkomst zijn in dichtbevolkte gebieden, waar veel wifi-accespoints tegen elkaar in staan te zenden.

Sony X90CSony X90CSony X90C

Ook het niet afneembare netsnoer van slechts anderhalve meter kan onhandig zijn als je de tv wil ophangen. Gelukkig zijn de andere aansluitingen wel prettig te gebruiken, doordat ze onder een hoek zijn gemonteerd. Bovendien zijn ze netjes weggewerkt achter een klepje. Het zijn van boven naar beneden: twee usb 2.0-aansluitingen met daartussen een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, vier hdmi 2.0-aansluitingen, waarvan er een voorzien is van een arc en een geschikt is voor mhl, een usb 3.0-aansluiting voor het aansluiten van een harde schijf voor opnames (werkt nog niet met de huidige software), twee aansluitingen voor satelliet en een antenneaansluiting, die geschikt is voor kabel en Digitenne.

Bediening op afstand

Je krijgt bij de X90C twee afstandsbedieningen: een infraroodafstandsbediening en een Touchpad Remote Control, die via bluetooth met de tv communiceert. De infraroodzapper heeft een nieuw ontwerp, dat voortborduurt op dat van het oude model. De behuizing heeft afgeronde hoeken gekregen en ook de meeste toetsen zijn nu afgerond. De meest in het oog springende verandering is de toevoeging van een grote, witte Netflix-knop, handig als je Netflix-abonnee bent, maar anders is het wel een opvallende knop die je nooit gebruikt. Wij zien liever een 'favoriete-appknop', die je zelf kunt programmeren.

AfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbediening

De 20cm lange infraroodafstandsbediening voelt door de afgeronde hoeken prettig aan en weegt 112 gram, inclusief twee AAA-batterijen. De lay-out is zeer duidelijk en alle knoppen zitten op de plek waar je ze verwacht, waardoor je er snel mee leert werken. Als je hem vastpakt, valt je duim vanzelf op de d-pad, die is voorzien van kleine, opstaande randjes, zodat je hem kunt bedienen zonder te kijken. Door het grote aantal knoppen ben je minder vaak op onscreenmenu's aangewezen, waardoor deze afstandsbediening onze voorkeur geniet.

De Touchpad Remote is kleiner en lichter: nog geen 13cm lang met een gewicht van 72g, inclusief batterijen. Het aanraakgevoelige gedeelte meet ongeveer vijf bij vijf centimeter. Om een keuze te bevestigen druk je de hele touchpad in. Aan de boven- en onderkant van het touchgedeelte zitten virtuele knoppen. Je gebruikt ze door je vinger op de tekst te leggen en dan te klikken, maar doordat de hele voorkant beweegt en het 'scharnierpunt' onderaan ligt, vereisen de onderste knoppen meer kracht, waardoor ze niet zo prettig werken. Juist de meest gebruikte knoppen 'home' en 'back' zitten onderaan.

AfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbediening

Het bedienen van de interface door te swipen op de touchpad werkt redelijk goed, maar vinden we slechts weinig toevoegen. Vaak werkt de d-pad op de infraroodafstandsbediening sneller en preciezer. Daarbij kan het lage aantal knoppen op de touchremote erg onhandig zijn. Je kunt bijvoorbeeld geen kanaalnummers intoetsen en tot overmaat van ramp kun je die ook niet intoetsen via een onscreen-toetsenbord, waardoor je zeer lang aan het zappen bent om bij hoge kanaalnummers te komen. Wat ons betreft is het enige voordeel van deze afstandsbediening de ingebouwde microfoon, waarmee je zoekopdrachten door middel van spraak kunt geven. De daadwerkelijke spraakherkenning wordt op de servers van Google afgehandeld, waardoor deze erg goed werkt.

TV Sideview-app

De X90C is, zoals zo'n beetje alle smart-tv's, te bedienen met een app op je telefoon of tablet. Het is dezelfde app als die werd gebruikt voor smart-tv's van Sony zonder Android TV: TV Sideview, dat beschikbaar is voor Android en iOS. Nadat je de tv door middel van een pincode in de app geregistreerd hebt, kun je die met je mobiele apparaat bedienen. Als extra is er een programmagids beschikbaar in de app, maar helaas ontbreken de programmagegevens van sommige kanalen.

Sony TV sideviewSony TV sideviewSony TV sideview

Je kunt de tv bedienen met virtuele knoppen op het scherm van je telefoon of tablet en ook is het touchscreen op dezelfde manier te gebruiken als de Touchpad Remote. Het is daarbij mogelijk om de tv te besturen met een aanwijspijl, maar dit werkt niet met de interface van de tv zelf; in sommige apps werkt de aanwijspijl wel. Al met al vinden we bediening met de app niet veel toevoegen en gebruiken we het liefst de infraroodafstandsbediening.

Android TV

Sony heeft dit jaar de overstap gemaakt naar Android TV, Googles besturingssysteem voor smart-tv's en mediaspelers. We bekeken Android TV al eerder op de X85C en toen waren we niet te spreken over de trage werking van de tv en de onacceptabele hoeveelheid bugs. We zijn inmiddels enkele maanden verder en intussen zijn er verschillende updates geweest, maar nog altijd zijn we niet onder de indruk van het niveau van de software. Zo doet de tv er vaak lang over om op commando's te reageren.

Android TV

Bij de X90C is dezelfde trage MediaTek-soc gebruikt als bij de X85C: de MT5890. Deze soc heeft twee ARM Cortex A17-cpu-cores en een Mali-T624-gpu. Er zijn 1,5GB werkgeheugen en 8GB flashopslag aanwezig, al met al specificaties die je zou verwachten bij een goedkoop instapmodel en niet bij een dure high-end televisie. Het is misschien dan ook maar goed dat de interface niet op de volledige uhd-resolutie wordt gerenderd, maar op 1920x1080 pixels. Doordat het beeld vervolgens naar de native 3840x2160 pixels van het beeldpaneel moet worden geschaald, zien vooral de letters er korrelig uit op het grote 65"-scherm.

Android TV

Het hoofdmenu is strak en overzichtelijk vormgegeven. Bovenaan staan aanbevelingen. Deze kunnen van diverse apps zijn en je kunt in het menu kiezen welke dat zijn. Helaas kun je ze niet allemaal weghalen, want als je dat doet, krijg je een (onterechte) melding dat er geen internetverbinding is. Op de tweede plaats van bovenaf staat een aantal aanbevolen apps, waar je zelf geen invloed op hebt. De verschillende ingangen zijn daaronder afgebeeld. Daar weer onder staat het overzicht van alle apps en vervolgens de geïnstalleerde games. De instellingen en de elektronische handleiding staan helemaal onderaan.

Android TV

Sony is druk bezig om de software op een hoger plan te brengen, maar nog altijd zijn er redelijk wat bugs aanwezig. Zo blijft de informatiebalk boven in beeld vaak staan en moet je hem weghalen door verschillende malen op de infortmatieknop te drukken. HbbTV is nog altijd zeer instabiel, waardoor het nodig kan zijn om de tv te resetten door de stekker uit het stopcontact te halen als je het gebruikt. Ook is het nog steeds niet mogelijk om programma's op te nemen door middel van een externe harde schijf. Het Android-gedeelte is niet mooi geïntegreerd met het tv-gedeelte. Als je bijvoorbeeld naar de instellingen gaat, valt op dat de hoofdstructuur is vormgegeven in de Android-stijl, maar zodra je dieper de menu's induikt, krijg je een door Sony ontworpen vormgeving te zien.

Android TV

Alle Android-tv's bieden ondersteuning voor het Cast-protocol, dat we kennen van de Chromecast. Hierdoor is het mogelijk om vanuit een groot aantal apps voor tablets en telefoons die op Android of iOS draaien, beelden naar de tv te streamen, waarbij de tv de benodigde stream zelf van internet ophaalt. Daardoor is het mobiele apparaat na het kiezen van de stream direct voor iets anders te gebruiken. Het is met een losse Chromecast ook mogelijk om vanuit de Chorme-browser een webpagina naar de tv sturen, maar dit lukte ons niet met de X90C.

Er zijn veel games beschikbaar voor Android TV en het mooie is dat de meeste gamecontrollers zich moeiteloos laten koppelen via usb of bluetooth. Sony's eigen Dualshock 4-controller, die we kennen van de PS4, heeft zelfs een speciaal menu toegevoegd. Ideaal dus om zonder console games te spelen op de tv, maar helaas gooit ook hier de slome soc roet in het eten. De meeste simpele 2d-spelletjes werken goed, maar zodra je een wat zwaardere 3d-game speelt, zakt de slome soc door het ijs en krijg je haperende beelden met lage framerates te zien, waardoor het spelplezier sterk afneemt.

Mediaspeler

MediaspelerDe ingebouwde mediaspeler werkt evenmin naar behoren. Geen enkele video die we proberen, wordt soepel afgespeeld en om ondertitels aan de praat te krijgen moet je een video eerst een keer op pauze zetten. Sommige van onze testbestanden leverden zelfs helemaal geen beeld op, hoewel ze met de zeer populaire x264-codec waren gecodeerd. Gelukkig kun je in de Play Store alternatieve mediaspelers vinden, waarmee je wel soepel video kunt afspelen, maar we vinden dat de ingebouwde speler gewoon goed zou moeten werken.

Inputlag, gebruik met pc en 3d

InputlagAls je een console bezit om mee te gamen dan is het van belang dat de tv een zo laag mogelijke inputlag heeft. Als de tv er te lang over doet om de beelden die via hdmi binnenkomen weer te geven, wordt gamen moeilijker. Als je bijvoorbeeld een racegame speelt op een tv met een hoge inputlag, is zelfs simpelweg rechtuit rijden al moeilijk.

We testen de inputlag met een Leo Bodnar-lagtester, die een 1080p60-signaal aanbiedt en vervolgens met een optische sensor kijkt hoe lang de tv erover doet om de beelden weer te geven. In de spelmodus heeft de X90C een inputlag van 36ms, niet slecht voor een uhdtv, maar wel iets langzamer dan de gemiddelde hdtv. De best presterende hdtv's zitten rond de 20ms.

Gebruik met pc

Met een pc kun je gamen op de X90C met de volledige uhd-resolutie van 3840x2160 pixels. Ook daarbij is het van belang dat de inputlag zo laag mogelijk is. We hebben op dit moment nog geen goede, objectieve test om de inputlag te meten met 2160p-beelden en dus moeten we het met een subjectieve test doen. We merken geen verschil in inputlag tussen 1080p en 2160p, en dus zal de inputlag op de eigen resolutie van de tv ook ergens rond de 36ms zitten. Prima eigenschappen voor 4k-gaming.

Sommige uhdtv's maken gebruik van 4:2:0 chroma subsampling bij het weergeven van uhd-beelden op 60fps. Dit is gedaan omdat de chipset niet genoeg bandbreedte beschikbaar heeft voor uhd. De X90C doet dit standaard ook, waardoor vooral kleine lettertjes er minder mooi uitzien. Gelukkig is hier in het menu wat aan te doen bij de hdmi-instellingen. Als je 'Verbeterde indeling' kiest, zal de tv herstarten, waarna uhd-beelden zonder verlaagde kleurresolutie op 60fps weer te geven zijn.

3d

De X90C kan 3d-beelden weergeven door middel van passieve brillen. Passieve brillen hebben als belangrijkste voordeel ten opzichte van de actieve variant dat je ze niet ziet knipperen, waardoor ze een stuk rustiger zijn voor je ogen. Het belangrijkste nadeel van de passieve techniek is het verlies aan verticale resolutie, doordat de beeldlijnen verdeeld worden tussen het linker- en het rechteroog. Op een uhdtv valt dit nadeel eigenlijk weg, doordat er twee keer zoveel beeldlijnen zijn als op een hdtv, waardoor elk oog de volledige resolutie te zien krijgt.

Sony 3D-brilSony 3D-brilSony 3D-bril

Hoewel passieve 3d-brillen bepaald niet duur zijn en de X90C een dure high-end tv is, krijg je ze niet bij de tv meegeleverd. Gelukkig werken de brillen die je voor een à twee euro per stuk bij de bioscoop kunt kopen net zo goed als de officiële Sony-brillen. Tijdens het 3d-kijken viel op dat de positie voor de tv erg nauw let. Je moet recht voor de tv plaatsnemen, maar vooral ook op precies dezelfde hoogte als de tv. Anders krijg snel veel crosstalk te zien en dat maakt het 3d-kijken oncomfortabel. Als je wel op de juiste plek zit, werkt de 3d zeer goed en zijn ook langere films goed te doen.

Energiegebruik en geluid

EnergieverbruikTelevisies met een led-backlight gaan over het algemeen zuinig om met energie. Toch geeft onze energiemeter een stevig verbruik van gemiddeld 238W aan als we de backlight op de hoogste stand zetten. Gelukkig produceert het scherm in deze stand ook een zeer hoge helderheid van 434cd/m². Als we de backlight afstellen op 120cd/m², een prettige waarde om 's avonds te kijken, zakt het verbruik naar 100W, alleszins redelijk voor een 65"-scherm.

In de laagste stand is het scherm nog altijd redelijk helder met 100cd/m² en ligt het gemiddelde verbruik op 92W. Toch kan het verbruik nog verder omlaag, maar daarvoor moet je eerst de omgevingslichtsensor inschakelen. In een volledig verduisterde ruimte zakt de helderheid dan naar 65cd/m² en het verbruik naar een gemiddelde van 75W. Bovendien ziet het beeld er met de sensor aan nooit onnodig fel uit.

Geluid

Verreweg de meeste platte televisies produceren een niet al te indrukwekkend geluid, doordat ze voorzien zijn van kleine luidsprekers die naar beneden gericht zijn in plaats van op je oren. Bij de X90C hadden we dan ook geen hoge verwachtingen wat geluid betreft, aangezien deze tv zeer plat is en er dus geen plaats is voor grote luidspekers. Het gevolg hiervan is een beperkt stereobeeld en de laagweergave stelt evenmin veel voor. Toch weet deze tv te verrassen met een redelijk hoog volume, waarbij bovendien weinig vervorming te horen is.

Er valt in het menu het nodige te tweaken aan het geluid, maar veel mooier wordt het er niet van. Toch heeft Sony een paar handige functies toegevoegd. Zo kun je met de nachtmodus de dynamiek van het geluid sterk verminderen, zodat je je huisgenoten niet te veel tot last bent, terwijl dialoog gewoon goed verstaanbaar blijft. Mocht de verstaanbaarheid van stemmen alsnog problemen opleveren, dan biedt de functie Spraakzoom uitkomst. Deze versterkt de middentonen, waardoor stemmen duidelijker worden.

Beeldeigenschappen

In tegenstelling tot de meeste Sony-televisies maakt de X90C geen gebruik van een va-paneel, maar is er voor een ips-scherm gekozen. Over het algemeen hebben va-panelen een beter contrast en dat is de reden waarom er bij de meeste televisies voor dit paneeltype gekozen wordt. Over het algemeen hebben ips-panelen weer het voordeel dat de kleurweergave onder een hoek beter is.

Om de weergave onder een hoek in beeld te brengen hebben we twee foto's gemaakt met dezelfde belichting. De ene is recht van voren genomen en de andere onder een hoek van vijfenveertig graden.

KijkhoekenKijkhoeken

Zoals je van een ips-paneel mag verwachten blijven de kleuren onder een hoek zeer stabiel, maar helaas kan dat niet gezegd worden van de helderheid, want die loopt onder een hoek flink terug. Hier hebben verreweg de meeste lcd-televisies last van, maar in dit geval valt er onder een hoek ook een helderheidsverschil tussen de linker- en de rechterkant waar te nemen.

Om te demonstreren hoe egaal het scherm door de backlight wordt verlicht hebben we foto's gemaakt van een volledig wit scherm, waarbij we voor middengrijs hebben belicht.

Uniformiteit backlightUniformiteit backlight

We zien dat het bovenste deel van het scherm duidelijk donkerder is en ook onder in beeld zijn er wat donkerdere plekken waar te nemen. Als we onder een hoek kijken, zien we weer duidelijk dat de dichtstbijzijnde zijde helderder is. De uniformiteit van de backlight valt, zeker voor een tv in deze prijsklasse, behoorlijk tegen.

Elke lcd heeft in meer of mindere mate last van backlight-bleeding, waardoor zwart nooit echt als zwart wordt weergegeven. Over het algemeen hebben ips-panelen wat meer last van backlight-bleeding, waardoor het contrast lager uitvalt.

Om de backlight-bleeding te laten zien hebben we gefotografeerd met een lange sluitertijd.

Backlight bleedingBacklight bleeding

We zien over het hele scherm een donkere blauwe gloed in plaats van het donkere zwart dat we zouden willen zien. Helaas zijn er langs de randen aan de onderkant een paar 'lichtlekken' te zien, die bij het kijken naar een Cinemascope-formaat film met zwarte balken redelijk opvallen. Onder een hoek zien we meer backlight-bleeding in beeld verschijnen in de vorm van ips glow.

Wij denken dat de keuze voor een ips- in plaats van een va-paneel vooral te maken heeft met de wens van de ontwerpers om de tv zo plat mogelijk te maken. Hier heeft de zwartweergave en daarmee het contrast duidelijk onder te lijden. Ook de uniformiteit van de backlight lijkt te lijden onder het ultraplatte ontwerp.

Beeldverwerking

Realiteits CreationAlle tv-fabrikanten proberen zich, zeker bij de duurdere modellen, te onderscheiden van de concurrentie door het toepassen van beeldverbeteringsalgoritmen. Ook de X90C is voorzien van een hele rits aan trucs die het beeld er mooier op moeten maken. Zo zou Realiteits Creation beeld met een hogere resolutie moeten opleveren en daarbij pakt deze functie ruis in beeld aan. Eigenlijk is het een vorm van sharpening, waardoor het beeld er scherper uit gaat zien, maar rond contrastovergangen ontstaan ongewenste halo's. De ruisonderdrukking gaat ten koste van subtiele details en dus zetten wij deze functie het liefst uit.

Er zijn daarnaast nog twee andere ruisonderdrukkers in te zetten. De ene is bedoeld voor willekeurige ruis, zoals filmkorrel en de ruis van analoge video-opnamen, en de andere moet compressieartefacten in het beeld tegengaan. In de regel doen dit soort algoritmen hun werk redelijk, maar gaan hierdoor subtiele details in het beeld verloren. Zo ook bij de X90C: als je naar slecht beeldmateriaal kijkt, kunnen ze nuttig zijn, maar bij het kijken naar kwalitatief goed beeldmateriaal kun je ze maar beter uitschakelen.

Live ColourMet de functie Live Colour krijg je een flinke hoeveelheid extra kleur in het beeld te zien. Ook zijn vooral groen en rood intenser, doordat de tv niet langer de primaire en secundaire kleuren aanhoudt die de rec709-standaard voorschrijft, maar het volledige kleurbereik van het paneel op het bronmateriaal loslaat. Het resultaat is een beeld met overdreven veel kleur, wat sommige mensen wellicht zal aanspreken, maar tegelijk valt goed te zien dat de kleuren verre van realistisch worden weergegeven. Het eigen kleurbereik van de X90C komt een beetje in de buurt van de dci-standaard uit de bioscoop en het is ook mogelijk om in het menu voor deze standaard te kiezen. In de praktijk heb je hier echter niets aan, doordat er zo goed als geen beeldmateriaal voor te krijgen is. Bovendien wordt het benodigde kleurbereik net niet gehaald door de X90C.

Voor het verbeteren van de weergave van beweging is er beeldinterpolatie beschikbaar in de vorm van Sony's Motionflow. Dit algoritme verhoogt de framerate door extra tussenliggende beelden te berekenen. Dit soort algoritmes levert eigenlijk altijd zichtbare fouten in het beeld op, waardoor wij er geen voorstander van zijn. Bovendien hebben veel mensen bij het kijken naar filmbeelden last van het soap opera-effect, waardoor de filmbeleving afneemt.

MotionflowToch bewijst Motionflow op de X90C zijn nut, want hiermee kun je ook backlight-scanning inschakelen. In deze stand branden de leds van de backlight niet continu, maar knipperen ze synchroon met de framerate, waardoor de afzonderlijke beelden korter zichtbaar zijn. Hierdoor ontstaat er minder bewegingsonscherpte op je netvlies als je ogen over het scherm bewegen, waardoor de beelden er veel scherper uitzien. Als je Motionflow in de stand Gebruiker zet, kun je de beeldinterpolatie regelen met Soepelheid en het knipperen van de backlight met Helderheid.

Het gebruik van het label Helderheid is in dit geval wat verwarrend. Immers, hoe hoger je hem zet, hoe lager de helderheid wordt, omdat de leds steeds kortstondiger branden. Er zijn drie standen. In de laagste stand brandt de backlight continu en ziet beweging er dus niet scherper uit. In de middelste stand is het beeld nog niet veel donkerder, maar evenmin veel scherper, en in de hoogste stand ziet beweging er het scherpst uit, maar is het beeld duidelijk donkerder. Doordat de backlight dubbel zo snel knippert als de framerate, krijg je bij beweging wel dubbele contouren te zien.

Metingen en kalibratie

ContrastmetingDe maximale helderheid van maar liefst 434cd/m² maakt dat de X90C onder de meeste lichtomstandigheden een duidelijk beeld produceert, al moet al te veel direct zonlicht in de kijkruimte worden vermeden. Van alle metingen die we uitvoeren, is de contrastmeting de beste graadmeter voor de beeldkwaliteit. We meten volgens de ansi-methode en helaas komt de X90C er niet zo best vanaf, want met een contrastverhouding van slechts 908:1 valt het contrast erg tegen. Zelfs goedkope instapmodellen doen het op dit belangrijke vlak een stuk beter. Deze score wordt veroorzaakt door de matige zwartwaarden. Het feit dat het scherm aan de bovenkant donkerder is, maakt het nog slechter. Sony-televisies doen het over het algemeen juist goed wat contrast betreft, maar de X90C vormt hierop een uitzondering. Er zijn duidelijk concessies gedaan om het scherm zo plat mogelijk te maken.

De grijstintenmeting is de beste graadmeter voor de kleurweergave. Als alle grijstinten zonder kleurzweem worden weergegeven, zullen verreweg de meeste kleuren correct zijn. Van alle beeldpresets leverde 'Gebruiker' de beste resultaten op voordat er was gekalibreerd.

Grijstinten voor

We zien dat de kleurweergave flink afwijkt van de norm. Er zit een flinke scheut blauw te veel in het beeld. De gammagrafiek verloopt redelijk netjes, al zien we wel dat veel grijstinten een tikje te donker worden weergegeven.

kleur voor

Ook bij de primaire en secundaire kleuren zijn de afwijkingen aan de hoge kant. Reden genoeg dus om aan de slag te gaan met onze Spectracal C6-colorimeter in combinatie met Calman-software om de weergave te verbeteren.

Kalibratie

De afwijking van de gammagrafiek was klein en dus was een kleine aanpassing van de gamma-instelling naar +1 voldoende om de gammagrafiek zo goed als perfect te krijgen. Door het grote overschot aan blauw in het beeld waren er drastische maatregelen nodig om de witbalans te corrigeren en we moesten de Gain van Blauw dan ook terugdraaien naar -12. Daarna was een kleine correctie van de Bias van Rood naar -2 voldoende voor een zeer goed resultaat.

Grijstinten na

Na de kalibratie is de gemiddelde ΔΕ2000 slechts 0,7, waarmee de afwijkingen ver onder de grens van 3 liggen, waarbij ze met het blote oog zichtbaar worden. Dankzij de voor dit modeljaar nieuwe tienstapskalibratie-instellingen kunnen Sony-televisies nu nog nauwkeuriger worden gekalibreerd, maar na onze tweestapsgrijskalibratie waren de afwijkingen dusdanig klein dat nog nauwkeuriger kalibreren geen zin heeft.

De grijstinten mogen nu dan preciezer in te stellen zijn, een kleurmanagementsysteem voor de primaire en secundaire kleuren ontbreekt nog altijd. We hebben dan ook flink moeten experimenteren om tot het beste compromis te komen. Uiteindelijk leverde het instellen van kleur op 58 het beste resultaat op.

kleur na

De gemiddelde afwijking is met een ΔΕ2000 van 1,8 prima, maar helaas overschrijdt magenta de grens van 3. Gelukkig is het een zeer kleine overschrijding, waardoor je er in het beeld niets van terugziet. Het is jammer dat de X90C zo uit de doos een veel te blauw beeld weergeeft, maar met een kalibratie is het beeld zeer goed te krijgen.

Specificaties en fotogalerij

Categorie Televisies
Merk Sony
Serie Bravia
Product Sony Bravia X90C
Schermdiagonaal 65"
Vorm scherm Vlak
Resolutie (TV) 3840x2160 (Ultra-HD)
Beeldverhouding 16:9
HD-specificatie Ultra-HD
Televisietype LCD
Backlight Edge-lit
Kijkhoek 178°
Ontvangstnorm NTSC, PAL, SECAM
3d-weergave Ja
3d-technologie Passief
2d-conversie Ja
Meegeleverde 3d-brillen Nee
Smart-tv Ja
Smart-tv-besturingssysteem Google Android TV
Chatmogelijkheden Skype
Social media Facebook, Twitter
Omroepen on demand NPO gemist (NL), RTLXL (NL)
Overige onlinecontent 7sur7 (BE), DeMorgen (BE), DVDPost (BE), HLN.be (BE), Kijk.nl (SBS/Net5/Veronica), Netflix, Nu.nl (NL), Picasa, Videoland on demand (NL), Webbrowser, YouTube
NL/BE-model Ja
Tunertype Analoog, DVB-C, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2
Aantal tuners 1
Common Interface CI+
Video in Component Video, Composite, 4x HDMI, Scart
Hoogste HDMI-versie HDMI 2.0
DLNA Ja
Verbinding (Audio) Audio (3,5mm), Audio Digitaal (S/PDIF)
Verbinding (Ethernet) Ethernet 100Mbit/s
Wifi aanwezig Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Bluetooth aanwezig Ja
Speakers Intern stereo
Frontspeakervermogen (RMS) 15W
Stroomverbruik 157W
Stroomverbruik (stand-by) 0,5W
Energiekosten per jaar op basis van 4 uur per dag kijken en €0,23 per kWh €52,72
Televisie-eigenschappen 24p, OSD, Slaaptimer
Teletekstpagina's in geheugen 1.000x
Beugelbevestiging Vesa 300mm
Televisiekleur Zwart
Hoogte 897mm
Hoogte (zonder voet) 835mm
Breedte 1,451m
Diepte 257mm
Diepte (zonder voet) 39mm
Gewicht 23,4kg
Beeldverhoudingen 16:9
Sony X90CSony X90CSony X90CSony X90CSony X90CSony X90CSony X90CSony X90CSony X90CAfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbedieningSony 3D-brilSony 3D-brilSony 3D-bril

Conclusie

De Sony X90C valt op door zijn unieke uiterlijk. Dat het Sony gelukt is om een scherm te maken van nog geen 5mm dik mag gezien worden als een technisch hoogstandje. De meegeleverde muurbeugel past mooi in het dikke gedeelte van de tv, waardoor deze superstrak tegen de muur te bevestigen is. Hiermee is de X90C misschien wel de mooiste televisie ooit om aan de muur te hangen.

Helaas werd tijdens het testen duidelijk dat er concessies zijn gedaan ten aanzien van de beeldkwaliteit om het platte scherm mogelijk te maken. Vooral de zwartwaarden en daarmee het contrast vallen erg tegen, waardoor het beeld als je 's avonds televisie kijkt niet zoveel indruk weet te maken. Ook is de uniformiteit van de backlight niet om over naar huis te schrijven. De maximale helderheid is wel goed, mits je redelijk recht voor de tv zit, waardoor het beeld er in een fel verlichte ruimte prima uitziet. Als je een perfecte kleurweergave nastreeft, zul je eerst moeten kalibreren. Zo uit de doos is het beeld, ongeacht de gekozen preset, aan de blauwe kant.

Het geluid is niet geweldig, maar je mag natuurlijk geen wonderen verwachten vanuit de superplatte behuizing. Gezien het kleine volume dat voor de luidsprekers beschikbaar is, valt het eigenlijk niet tegen. Weliswaar is er nauwelijks laag te horen, maar de kleine luidsprekers halen wel een redelijk hoog volume zonder dat het geluid gaat vervormen. De inputlag, die van belang is als je een gameconsole bezit, valt met zo'n 36ms in de middenmoot. Aangezien uhdtv's er over het algemeen wat langer over doen om de gamebeelden te tonen, is het echter een redelijk goede score.

Eigenlijk zou de X90C een prima tv zijn voor mensen die niet per se de allerbeste beeldkwaliteit hoeven, maar vooral op zoek zijn naar een tv met een superstrak uiterlijk. Helaas moeten we de X90C ook voor deze categorie mensen afraden, want de software is op dit moment nog niet goed. Hierdoor is de tv vaak traag en heb je veel last van bugs. Er zijn problemen met HbbTV en informatiebalken die niet uit beeld verdwijnen, en het is nog steeds niet mogelijk om programma's op een harde schijf op te nemen. Ook zijn er veel hdmi-problemen, waarbij onder andere cec, arc en hdcp niet naar behoren functioneren. Sony brengt regelmatig firmware-updates uit om de problemen op te lossen, maar voorlopig gaat dat (te) langzaam. Mocht je deze tv vanwege het mooie uiterlijk toch willen kopen, dan raden wij je aan om je aankoop uit te stellen totdat de software een acceptabel niveau heeft bereikt.

Reacties (83)

83
83
54
1
0
0
Wijzig sortering
Mooi review. Zelf heb ik een goedkopere (HD)versie uit de 2015 line-up van Sony en herken ik veel van de software opmerkingen. De zwarte bovenbalk krijg je makkelijker weg met de backknop (i-knop moet je twee keer indrukken) maar blijft natuurlijk suf.

Het Home menu is misschien wel strak vormgegeven, maar kan volgens mij nog strakker. Ik zou het prettiger vinden als ik zelf mijn Homescreen kon vormgeven, net zoals dat op andere Android devices (ook de Sony Xperia's) mogelijk is. Aanbevelingen zijn natuurlijk goedbedoeld, maar zou ik graag onderdrukken zonder dat ik daar de littekens van zie.

Over de (niet)haakse aansluitingen bij deze mooi vormgegeven TV's heb ik me al eerder verbaasd. Dat Sony deze ook op high-end modellen aanbiedt is een gotspe.

Bij de instapprijs die ik heb betaald, neem ik alle Android-tekortkomingen voor lief en zie ik het meer als een experimenteel speeltuintje. Voor een high-end model is de inzet van buggy software ontoelaatbaar zoals eerder opgemerkt. Als dan ook nog eens de core-beeld kwaliteit matig is, ben je inderdaad nog mild in je eindoordeel.

Om positief af te sluiten: dat Sony deze high-end modellen ook heeft uitgerust met Android TV, stemt mij hoopvol over hun commitment om in de komende periode verbeteringen door updates te blijven ontwikkelen en aan te bieden O-)
Er zou eigenlijk een soort score moeten komen voor menu & snelheid.

Hoelang duurt het voordat je een menu inkan nadat je de TV hebt aangezet (tegenwoordig: opgestart)?
Hoelang duurt het voordat het geluidsniveau kan worden aangepast?
Hoeveel keer moet je op je afstandbediening iets indrukken voordat je bij instellingen/configuratie komt (serieus, waarom zitten de meest gebruikte configuratie-instellingen als zenders, beeld en geluid pas na allerlei fancy (niet goed werkende) apps en app galeries?)
Hoe snel zap je van zender analoog/digitaal?
Hoe lang duurt het voordat je de uitzendinggemist app hebt opgestart na aanzetten TV?
Hoeveel ongewenste pop-ups komen er bij een avondje TV kijken je beeld ingevlogen?

En dan een mooie score, genaamd de 'wil-je-deze-'smart'-TV-soms-uit-het-raam-gooien-uit-frustratie'-index.

Zoals ik het op het forum en de reviews lees, worden TV's per jaar langzamer en frustrerender.
Over die aansluitingen vind ik een beetje een kromme opmerking, die TV is puur als niche product gemaakt, de aansluitingen zitten aan de dikkere onderkant alleen kan je niet alle mogelijke aansluitingen aan de zijkant kwijt wat gewoon logisch is, als je dat wel wilt kan je de gehele TV dikker maken maar dan is het weer een log ding.

Twee zijkanten gebruiken zou nog misschien een optie kunnen zijn maar dan kan je twee keer je kabels wegwerken, ook niet ideaal.
Over die aansluitingen vind ik een beetje een kromme opmerking, die TV is puur als niche product gemaakt, de aansluitingen zitten aan de dikkere onderkant alleen kan je niet alle mogelijke aansluitingen aan de zijkant kwijt...
Ik wist niet dat deze TV puur als niche product is gemaakt; waar kunnen we dat nagaan? En ook al is dat zo, is dat een vrijbrief om aansluitingen op een onpraktische wijze te plaatsen? Voor EUR 3000,- mag je toch verwachten dat je je (niche) TV eenvoudig kan ophangen zonder je (kabels) in allerlei bochten te wringen?
Dat heb ik inderdaad nergens op gebaseerd, maar dan nog vind ik de oplossing die er nu is het best, er zitten daar aansluitingen voor Scart,analoog audio en ethernet. Nu lijken mij die eerste twee uberhaupt al overbodig op een TV in deze prijsklasse. Alleen de ethernet poort is dan geblokkeerd wat jammer kan zijn maar wifi lost dat probleem dan weer op (niet in snelheid misschien).
heb een x85 55inch en die heeft ook dezelfde issues. Sommige crash issues komen door Ziggo zeggen ze en als het goed is is dit na dit weekend opgelost door een patch. Het start menu kan je trouwens aanpassen door een andere launcher te installeren, alleen zijn er nog niet veel keuzes hier van te vinden, als je zoekt op launcher krijg je wel wat opties in de playstore.

Ik ben helaas als 4 maanden bezig om mijn tv goed bezig te krijgen, wil eigenlijk een volledige cashback en het toestel terug, maar de winkel wilt dat niet omdat ik hem al 3-4 maanden heb en Sony blijft helaas uitstellen met reacties en aangeven dat er updates komen.
Ik hoor al weken toezeggingen vanuit Sony dat ze bepaalde problemen gaan oplossen. Zelfs specifieke data waarop firmware updates uitgebracht zouden worden, en dat dit uiteindelijk niet klopt. Ik vind Sony normaal gesproken een goed bedrijf, maar de lancering van hun 2015 modellen is echt dramatisch en ze doen er niet genoeg aan om dit zo snel mogelijk op te lossen.
sinds een week is er een update voor de problemen met het vastlopen van het toestel. Dit lijkt bij mij te werken. Heb geen crash meer gehad. Alleen is dit wel door veel klagen op het forum van sony geregeld heb ik het idee. Sommige opties zijn nog niet beschikbaar bij het toestel. Gelukkig kan ik nu wel tv kijken zonder vast lopers.
Hoe is het toch mogelijk dat dergelijke dure producten zo matig zijn? Waarom zijn "we" nou zo stom dat we die fabrikanten met dergelijke praktijken steeds zo makkelijk weg laten komen?

Dit zou gewoon niemand moeten kopen voor een dergelijke prijs. Laat maar eens blijken dat het weer eens om kwaliteit moet gaan en niet om de hebbedingetjes- en wegwerpmentaliteit.
Klopt helemaal. Ze konden het beter ipv 3000 3300/3500 laten kosten en dan gewoon goede software. Of kodi. Dan is iedereen(behalve de fabrikant) happy. En is het de moeite waard om hem te kopen.

Maar vermoed dan net als een heleboel producten boven een x bedrag de producten niet heel veel beter worden voor wat ze kosten.
Iemand die 3000.- euro voor een TV uittrekt, koopt met hetzelfde gemak een Apple TV. Smart TV is een sellingpoint dat achteraf nooit lekker werkt.
tuurlijk kunnen ze met gemaakt een apple tv etc kopen. maar ze kunnen het er ook gewoon makkelijk instoppen. ze kunnen immers makkelijk 3500 ipv 3200 betalen. en zal de tv in zijn geheel ook nog eens beter van lopen.
Punt van Somolum1 zal denk ik mee zijn: koop een High emd TV de goed werkt en goede beeldkwaliteit levert. Niet voor de Smart functies. Koop er vervolgens een Apple TV o.i.d. Bij voor de Smart functies en je kan het "Smart" deel zowe kwa hardware als software onafhankelijk upgraden!

Stel ze zouden de originele iPad in mijn TV hebben ingebouwd... Dan had ik er nu niets meer aam... Geen updates meer... Traag... Apps niet meer bruikbaar/te installeren... Loopt om de haverklap vast...

Een apparaat van 180-230 euro vervangen is bij mij wenselijker dan een apparaat van 3000 euro.. Ik snap heel dat geneuzel rondom smart TV niet echt deze reden.
Als je ziet hoe de Netwerk aansluiting geplaatst is, krijgt ik al het idee dat ze bij Sony de SmartTV zelf niet serieus nemen, afgezien van het brakke software.

Mijn ervaring met SmartTV is nooit goed geweest en aangezien een TV in een gemiddeld huishouden erg lang meegaat, is het Smart gedeelte vrijwel zinloos.

Jammer dat Tweakers hierin geen standpunt inneemt. Laat je mening keer duidelijk horen denk ik dan.
Doe dan 1 met smart tv en 1 zonder :). Uiteraard wel een goede smart tv. Ik heb er ook 1 met zo min mogelijk poespas.
Alleen doet een Apple TV geen UHD. Koop je daarvoor zo'n dure TV?
Er bestaat natuurlijkmmeer dan Apple TV. Daarnaast is 4K nog relatief nieuw en weinig verkrokgbaar. Apple TV 5gen zal denk ik we 4K hebben.. Dan is die TV nog niet aan vervanging toe lijkt mij (niet dat ik deze ooit zou halen). Mensen roepen al dat 720p vs 1080p niets uitmaakt op afstand X... Ik niet overigens.. Maar denk dat 4K nog wel even duurt voordat het mainstream zal worden.
Wel... dan geen Apple TV voor jou :D Als Tweaker neem je toch een NUC & KODI :D :D

Alsdannog denk ik dat de upscaling technieken van Sony wel dik in orde zullen zijn (vernomen uit oude reviews), maar dat zou Tweakers op zijn minst kunnen hebben getest... Ik mis een hoop informatie, ook zo de afstandbediening met een dedicated 'NETFLIX' knopje, werkt dat of niet? werkt dat wel snel, vloeiend, ondersteund dat 4K?

Ben eerlijk gezegd niet meer heel laaiend meer van de Tweakers Video reviews, het zijn eerder kritische commercials. Het enige wat ze goed kunnen is het meten van het beeld kwaliteit, dat vast door een stagiaire is uitgevoerd.

Op Youtube zou deze review overkomen als een betaalde reclame, gebracht door Audio.com.

Jammer van de TV, nog jammerder van Tweakers.

[Reactie gewijzigd door Fermion op 23 juli 2024 21:43]

Wel... dan geen Apple TV voor jou :D Als Tweaker neem je toch een NUC & KODI :D :D
Nee, geen dure UHD TV voor mij. :P
Voor mij ook niet ;)
Precies. Wanneer komt er een fabrikant (liefst Sony) die 40-55-65 inch "monitoren" uit gaat brengen, met één HDMI-ingang en that's it. Geen smart zooi wat nooit meer geüpdatet gaat worden, geen tuner die erin zit, geen tientallen ingangen waar niks van wordt gebruikt, etc. Ik heb een receiver met een Apple TV, Xbox en KPN iTV-kastje. Daar zit alles op aangesloten. Ik koop een TV voor beeldkwaliteit en niets anders dan dat. Mijn Sony TV geeft snel beeld weer, maar voordat ik het menu in kan duurt dat even. Geeft niks, kom er nooit.

Dus een TV in deze prijsklasse met slechte beeldkwaliteit vind ik onaanvaardbaar en dan is Sony nog gematst met een 5,0.
Precies, dit zou ik het liefst ook willen zien. Natuurlijk blijft een alles-in-één-oplossing in de tv voor veel mensen een handige optie, maar er zijn ook mensen die o.a. goed geluid willen (zeker als je zo'n dure tv koopt) en een goed receiver en speakers kopen. Nou, die receiver doet 'alles' wel, en anders kun je 'alles' wel erop aansluiten. Wat de tv hoeft te doen is alleen het video-signaal weergeven.

Die receivers zijn er wel, maar de trend bij tv's is volgens mij nog steeds marketing omtrent het 'smart' zijn, hoeveel HDMI-inputs ze wel niet hebben, etc.
Op deze kun je kodi als app draaien. Maar het onderliggende Android blijft buggy. Bevestigt voor mij nogmaals dat "smart"-tv geen onderdeel moet zijn van je afwegingen om een tv te kopen; het is het allemaal niet. Een tv koop je om naar te kijken dus de beeldkwaliteit is het belangrijkst. En die is bij deze prijzige tv ook niet goed. Deze tv kan beter vermeden worden.
Ze kunnen er ook gewoon betere software op gooien en snellere hardware. En weet niet of deze software ook bemoeit met zappen etc zoals we wel vaker zien(en dus ook buggy is).
Ik heb ook een Sony TV met Android en het is de meest buggy, irritante en trage tv software die ik ken, zelfs 8 jaar oude samsung en nog oude philips waren beter. Met name de media player is beroerd. Als ik stream naar de TV pakt hij nooit de subtitles mee. Ook is het aantal bestand formats beperkt.
Dit is voor mij de reden om deze TV weer te verkopen, zie ook *knip*

[Reactie gewijzigd door Dirk op 23 juli 2024 21:43]

Ik vind het ook vreselijk dat dit gebeurd, het lijkt haast wel een trend. Het nare is dat dit niet alleen met software het geval is, maar ook met hardware (hdmi boards die na 2-3 jaar kapot gaan).

Om te huilen, tegenwoordig weet je niet of het gekochte apparaat wel een flink aantal jaar meegaat. En dat hoeft voor mijn part geen 15-20 jaar te zijn, maar rond de 10 jaar mag toch zeker wel gelden voor veel apparatuur.

Zelfs al zou deze TV een spotprijs hebben van laten we zeggen €1250. Nog geen haar op mijn hoofd die deze TV alsnog zou willen kopen. Crappy software of slecht beeld, dat komt er bij mij nooit in.

De fabrikanten moet hun best maar doen. Jammer dat de middenmoot hier telkens weer intrapt.

Ik heb beslist niks tegen Sony trouwens, integendeel, maar om dit soort wanprestaties kan ik flink boos worden
Mijn TV moet zeker 10 jaar meegaan, zoniet, wel 15. Van de huiskamer naar de slaapkamer.
Klopt. Ik heb een Aquos. Gekocht 2010, voor WK. Ik kijk werkelijk NOOIT TV, alleen toen WK, en soms via computer een filmpje.

Mainboard is al 2 keer vervangen. in 2013 deed TV niets meer en Sharp-guy zei dat het mainboard defect was. Vervangen.
TV amper gebruikt, maar met het WK 2014 deed TV niets meer. Zelfde repair guy: "mainboard".
Weer vervangen.

Die 2 mainboards kostten samen net zoveel als de TV in het begin heeft gekost, zo'n 400 Euro.
Geen nieuw mainboard of TV meer hier. Inderdaad, zoals jij het zegt.
Helemaal mee eens.

Koop je een tv van 3000 euro en dan nog zon trage mediatek soc er in. In een tv als dit zou minimaal een snapdragon 801 moeten zitten. Een zeer capabel smart tv OS waar in principe zelfs Kodi op kan draaien word weer compleet de nek omgedraait door een trage soc. Overigens is dit niet alleen bij sony maar heel veel merken zo. En ik kan me niet voorstellen dat mensen die 3000 euro uitgeven te wachten zitten op een halfgebakken product. Om nog maar niet te spreken over de beeldkwaliteit...
Tja, van mij hoeft een tv helemaal geen software te hebben. Ik hang er een computer aan en zet dan de tv alleen nog maar aan en uit - de rest gebruik ik nooit, het is tenslotte alleen maar een groot beeldscherm. Waarom? Omdat geen enkele fabrikant cpu/gpu hardware en een os gaat kunnen leveren wat zo lang meegaat als een tv, de verwachtingen kun je nooit waar maken. Een externe media speler of computer (ik gebruik een ChromeBox) zal altijd beter zijn.
Je hebt gelijk en dat is juist het probleem. Voor de gemiddelde consument zal een tv van 3000 euro aan hoge verwachtingen moeten voldoen. Als dan blijkt dat smart slechter werkt als een chromecast van 30 euro dan vind ik dat je je als fabrikant diep moet schamen.
Ik denk dat dit deels te danken is aan de beperkte (of afwezigheid van) scholing van de verkopers bij media markt, expert, BCC, etc. Als je zou vragen naar de software van dit specifieke model dan zullen ze waarschijnlijk zeggen "het is geweldig, net als Android op je telefoon.".

Hetzelfde flikken laptop/computer producenten met de oude trage 5400 rpm harde schijven. De consument denkt "500 gb is toch beter dan 240 gb wat 50 euro duurder is?" waardoor er nu nog erg weinig standaard met ssd geleverd word.
Verkopers weten hier ook wel raad mee. "Ik zou wel 16gb ram nemen als ik u was meneer, met 4gb bent u niet klaar voor de toekomst"
met 4gb loop ik ook (te) krap, bij een simpel spelletje als minecraft (wat door de vele mods al snel 2.5gb ramm voltrekt) ga ik totaal al over de 8GB heen op een w10 installatie :+
Het feit dat tweakers het apparaat een 5 geeft is in mijn optiek toch een teken aan de wand dat "we" ze er niet zo makkelijk mee weg laten komen?
Ik snap niet waarom zulke dunne tv's niet een kastje zoals een dcd speler leveren met alle mogelijke aansluitingen en voeding, welke met 1 kabel aan de TV verbonden kan worden. Snoeren troep is dan weg en kan weer cm's dunner aan de onderkant.
Ik heb zelf een Philips Essence 42PES0001D/10 met zo'n satteliet box, voor die tijd [2008/2009] was het de enige mogelijkheid om de tv echt plat tegen de muur aan te krijgen. Nadeel is wel een extra doos in de kast [naast je versterker, mediaplayer, settopbox, playstation] die ook weer de nodige temperatuur met zich meebrengt. Of zou het een patenten issue zijn dat Sony dat niet doet?
Pioneer 500A heeft het ook.
Xiaomi doet dit dus met hun Mi TVs, alles zit in een soundbar gestops, en gaat met 1 kabel naar de TV.
dan is het gewoon een monitor lol, een Televisie is een monitor met ingebouwde tuner om het (digitale) Televisie signaal te kunnen weergeven, en recent zijn door hdmi daar ook veel meer apparaten bij gekomen (bij scart ging alles vaak via de vhs)
Waarom moet NETFLIX tegenwoordig zo prominent op een afstands bediening staan. Ik zou daar niet echt blij mee zijn als ik een nieuwe tv aanschaf.
Waarschijnlijk omdat Netflix bereid is om daarvoor te betalen. De marges in de consumentenelektronica zijn dun (ok, behalve bij Apple), dus elk tientje is er een.
Voor mij zou dat al een reden zijn om een universele afstandsbediening te kopen en de Sony remote weg te knikkeren. Het moet niet gekker worden; reclame van derden op afstandsbedieningen plakken ...
Ik snap niet waarom mensen smart tv zo belangrijk vinden. Wij hebben nog een "domme" tv die alleen gebruikt wordt om beeld weer te geven. Je kan toch veel beter gewoon een apparaat zoals een chromecast/apple tv/amazon tv/etc kopen? Dan heb je zelf in de hand wanneer je een hardware upgrade nodig hebt (h265 bijvoorbeeld of vp9 als h265 niet gaat lopen vanwege licentiekosten). En die apparaten werken ook nog is een stuk sneller /beter gezien het hun primaire gebruiksdoel is.
Er zijn helaas bijna geen andere te krijgen. Ik heb ook gezocht naar een domme TV, maar heb uiteindelijk gekozen voor een LG met WebOS. Hoewel die ook wel nadelen heeft (opstarttijd tot volledig functioneel) is de app voor netflix sneller en mooier dan die van mijn mediaspeler. Overigens heeft die een nog langere opstarttijd...

Als overal (smart)software op zit zullen we toch moeten zoeken naar de beste (of minst vervelende).
Anoniem: 80466 @Scarra30 oktober 2015 12:08
WebOS vvan de LG is eigenlijk alleen hinderlijk als je bij het opstarten van de TV meteen wilt overschakelen van input.
Voor de rest vind ik de snelheid wel acceptabel.
En ook direct van je PC af casten naar de TV zonder chromecast, apple tv of andere mediaspelerhardware is best handig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 23 juli 2024 21:43]

Plex schijnt nu ook gratis te zijn. Even uitproberen.

Getest: dat werkt prima!

[Reactie gewijzigd door Scarra op 23 juli 2024 21:43]

Onbegrijpelijk dat Sony een TV op de markt zet zonder eerst de problemen op te lossen.
Enfin voor de argeloze koper die in de winkel het toestel bekijkt, zal vallen voor het design. Pas na de levering komen ze dan van een koude kermis thuis.

Het is niet de gemiddelde doelgroep van Tweakers maar het zou aardig zijn als ze ook eens het absolute high-end segment zouden testen. Ben bijv. wel nieuwsgierig naar de B&O 4K TV.
Moet toch ooit eens een opvolger kiezen voor mijn Beovision 9 plasma.

[Reactie gewijzigd door sun0000 op 23 juli 2024 21:43]

Dit zie je in meer dingen terug, kijk maar naar video games? De spelletjes moeten zsm op de markt en we fixen de problemen dmv updates en dlc later wel. Maar ondertussen loopt t voor geen meter.

Als je dit als consument wil ondervangen moeten we als grote gross deze artikelen niet meer kopen en wachten op de early adapters die de boel gereviewed hebben en dan de winkel pas inrennen..
Een kennis van me heeft deze TV aangeschaft.
Het viel hem vrij snel op dat het beeld niet uniform was. Aan de onderkant was een streep van enkele cm's hoog waar te nemen waar het beeld veel lichter was. Sony vond het acceptabel... Toen kreeg hij een nieuw exemplaar, en deze was nog slechter dan de eerste. Nu hangt er een Samsung aan de muur.
Ik vind de score "5" voor deze tv nog erg mild. Zo'n duur product moet compromisloos zijn, maar deze is dat geenszins.
Schande om zoiets voor €3K te verkopen, zelfs bij de huidige budget computerschermen zie je niet meer zulke backlight problemen.
Niet om maar de taalnazi uit te hangen, maar de taalfouten die ook in de televisiemenu's van vandaag de dag verschijnen zijn ook steeds tenenkrommender.
"Zender installatie", moet gewoon EEN woord zijn.
"Niet-ondersteund video indeling", twee fouten in een enkele vertaling.
Spaties worden net als verbindingsstreepjes te pas en te onpas gebruikt in de nederlandse taal van vandaag, komend vanuit de (te) directe engelse vertalingen. Langere woorden zijn kennelijk te moeilijk geworden? Mijn LG televisie heeft het zelf al jaren over "sofware" versies. Ja, een sof is het inderdaad geworden.
Onze Panasonic spreekt al jaren over ' geen singaal'. Helemaal met je eens klojum.
Anoniem: 280673 @storeman30 oktober 2015 11:55
Mijn Samsung 55 inch UHD TV heeft voor zover ik kan zien geen enkele taalfout in het (Smart)OS; het kan dus wel!
Het is een schande dat Sony dit product op de markt heeft gezet en dat het waarschijnlijk nog verkoopt ook. Want ja, Sony moet wel goed zijn voor die prijs. Het is jammer om te zien dat een in potentie goed OS als Android TV door dit soort brouwsels in slecht daglicht wordt geplaatst. De vraag die ik heb is namelijk of dat de software echt buggy is of dat het een combinatie is van software die eigenlijk te zwaar is voor de hardware.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.