Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Motorola Moto X Play Review

Subtopper met lange adem

30-09-2015 • 06:00

145

Singlepage-opmaak

Behuizing en scherm

De Moto X Play is onmiskenbaar een Motorola-smartphone. Hoewel de X-serie zich duidelijk onderscheidt van de G- en E-series, heeft de X Play wat weg van de Moto X van 2014. Het grootste verschil is dat hij iets dikker is en dat de randen aan de achterkant van de X Play weliswaar grijs-metallic gekleurd zijn, maar niet van metaal. Deze kunststof randen zijn wellicht de meest zichtbare hint dat we het over een middenklasse-smartphone hebben en niet over een high-end toestel.

Toch geeft hij niet mee als we hem torderen; de naden sluiten nauw en er is weinig beweging in te krijgen. Dat geldt niet voor de aan-uitknop en de volumeknop. Deze zijn wat iel uitgevoerd en eveneens van kunststof. Verder zit er wat speling in de knoppen, waarmee ze een beetje los lijken te zitten. Ook in het achterpaneel zit een beetje speling. Dit alles is niet echt storend, maar maakt wel duidelijk dat we geen smartphone uit het topsegment in handen hebben.

De bezels met daarin de sleuven zijn behoorlijk dun, evenals de bezels aan de zijkanten, waardoor de telefoon klein is voor de grootte van het scherm. Het rubberen achterpaneel met kleine groeven ziet er best stoer uit en de smartphone glijdt niet snel uit je handen. Door de bolle achterkant ligt hij lekker in de hand. Verder zie je geen vingervegen op het materiaal en blijven er minder haren en dergelijke aan kleven dan je wellicht zou denken, omdat het hard rubber is.

Moto X Play achterkant

Je zou kunnen denken dat er een verwisselbare accu achter het paneel zit, maar dat is helaas niet het geval. Ook gaat er geen micro-sd-slot achter schuil. Dit zit achter het verwijderbare plaatje aan de bovenkant, samen met het simkaartslot. Aan de boven- en onderkant van de Moto X Play zitten twee voor het oog identieke sleuven met daarin de microfoon en de luidsprekers. Helaas wordt het geluid van media alleen door de luidspreker aan de onderkant ten gehore gebracht, waardoor het mono is. Het klinkt bovendien wat blikkerig.

De Moto X Play is in tegenstelling tot de nieuwste Moto G niet waterdicht. Jammer, want dat had een leuke meerwaarde gevormd. Laat de Moto X Play dus niet in de wc vallen. Wel is het toestel ‘waterafstotend’. Dat wil zeggen dat er een nanocoating is aangebracht, waarmee het spatwaterdicht moet zijn.

Scherm

Het ips-lcd-scherm van 5,5” met een full-hd-resolutie, ofwel 1080x1920 pixels, volstaat eigenlijk op elk vlak voor een toestel van deze prijs. De kijkhoeken zijn goed, de helderheid is zelfs dik in orde en 403 pixels per inch is flink, zeker voor deze prijsklasse. Verrassender is dat de kleuren behoorlijk uit het scherm springen, terwijl Motorola voor de X-serie toch is overgeschakeld van Super Amoled naar lcd. In de modus waarin de kleuren natuurlijk worden weergegeven is dat evenzeer het geval. We hebben het scherm dan ook in die modus getest en beoordeeld. Wel heeft Motorola het scherm iets blauwer ingesteld dan realistisch zou zijn. Dat zien we vaker; de blauwwaarden iets aanzetten doet het beeld iets witter lijken. Met een kleurtemperatuur van 7.274 kelvin houdt Motorola het echter binnen de perken.

Moto X Play bovenkant scherm

Leg je de Moto X Play naast de goedkopere Moto G, dan komt het scherm van deze laatste er wat bekaaid vanaf. De Moto X Style heeft dan weer een mooi quad-hd-scherm en de Moto X Play nestelt zich tussen deze twee toestellen in, conform de prijs. Een full-hd-scherm knabbelt overigens wel minder van je accuduur af dan een quad-hd-scherm. Dus als je slechts af en toe een video bekijkt, is dit scherm misschien zelfs een voordeel.

Kleurtemperatuur
Telefoon hoe dichter bij 6504K, hoe beter
Motorola Moto X (2014)
*****
6616
Motorola Moto X Play
*****
7274
Huawei P8
*****
7462
Huawei Honor 6+
******
7708
Motorola Moto G 2015
******
7736
OnePlus 2
******
7810
Sony Xperia Z3 Compact
*******
9696

De schermtests bevestigen het geschetste beeld. Als we de Moto X Play vergelijken met zijn directe concurrenten, zien we dat het scherm inderdaad zijn mannetje staat. Het scherm van de Moto X van vorig jaar had kleuren die dichterbij ideaal kwamen, maar de Moto X Play laat de rest van de concurrenten in dit rijtje achter zich.

Moto X Play Levendig-modusMoto X Play Normaal-modus
Moto X Play Levendig-modusMoto X Play Normaal-modus

De afbeeldingen hierboven geven de verschillen in kleurweergave weer tussen de twee beschikbare kleurmodi die de Moto X Play je voorschotelt. Links is de standaardinstelling genaamd 'Levendig' weergegeven en rechts de modus met het label 'Normaal'. De verschillen zijn voor het oog vrij subtiel en dat is prettig. De levendige kleureninstelling betekent niet meteen dat de kleuren heel onrealistisch ogen, maar is fijn als je van net wat fellere kleuren houdt. De kleurafwijkingen blijven in het algemeen binnen de perken.

Helderheid
Telefoon Candela per vierkante meter (nits), hoger is beter
Motorola Moto X Play
*******
606
Sony Xperia Z3 Compact
******
524
Motorola Moto X (2014)
******
492
Huawei Honor 6+
*****
444
Huawei P8
*****
421
OnePlus 2
*****
405
Motorola Moto G 2015
*****
401

Verder worden we erg blij van de maximale helderheid van het scherm. Je kunt zelfs stellen dat de Moto X Play zijn directe concurrentie bijna doet verbleken. Dat doet Motorola goed, want het blijft prettig als je in direct zonlicht nog iets kunt waarnemen op het scherm van je smartphone.

Contrast
Telefoon In verhouding , hoger is beter
Huawei P8
*******
1467:1
OnePlus 2
******
1312:1
Motorola Moto X Play
******
1300:1
Huawei Honor 6+
******
1262:1
Motorola Moto G 2015
*****
1071:1
Sony Xperia Z3 Compact
****
928:1

Ook de contrastverhouding is goed voor een lcd. Alleen de Huawei P8 heeft een noemenswaardig hoger contrast. Zwart is op de Moto X Play behoorlijk zwart.