Door Willem de Moor

Redacteur

Fractal Design Define S Review

Uitbreiding van de Define-behuizingen

17-07-2015 • 06:00

54

Singlepage-opmaak

Interieur: verticale organisatie

Het ontbreken van een deurtje en extern zichtbare 5,25"-drivebays gaf wellicht al een hint dat de interne organisatie van de Define S anders is dan anders. Waar de Define R4 en R5 nog twee 5,25"-drivebays hadden, zijn die bij de Define S weggelaten. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de rangschikking van de componenten binnen de Define S.

Fractal Design Define SFractal Design Define S

Zo kun je de grootste videokaarten kwijt omdat er geen drivecage voor 5,25"-drives in de weg zit: kaarten tot maar liefst 450mm kun je inbouwen. Ook 3,5"-drives zitten niet in de weg, omdat die tegen het moederbordpaneel worden gemonteerd. Ze worden dus haaks, boven elkaar, bevestigd. Dat beperkt de plaats voor 3,5"-harde schijven tot slechts drie. Ook ssd's kunnen uiteraard in de Define S gemonteerd worden: naast de drie trays voor 3,5"-drives zijn er twee trays voor 2,5"-drives achter het moederbord te vinden.

Bij het inbouwen valt op dat de bodem van de Define S, vooral net voor de voeding, bijzonder slap is. De bodemplaat daar is geperforeerd voor een optionele koeler maar is daardoor zeer slap geworden en klikt dan ook op en neer als je erop drukt of met de kabels van de voeding bezig bent.

Water- en luchtkoeling

De ruimte die door het weglaten van drivecages ontstaan is, kun je niet alleen voor lange videokaarten gebruiken, maar ook inzetten voor grote radiatoren. Aan de voorkant kun je 360mm aan koeling kwijt. Daarnaast zijn er sleuven aangebracht waaraan reservoirs bevestigd kunnen worden.

Fractal Design Define SFractal Design Define S

Ook aan de bovenkant is veel vrije ruimte. Daar kun je dan ook een radiator van maar liefst 420mm kwijt. Uiteraard kun je in plaats van radiators voor waterkoeling ook ervoor kiezen gewoon ventilators in te bouwen. Je kunt dan zowel voorin als bovenin drie 120mm- of 140mm-ventilators kwijt en bovenin is bovendien de optie voor een 180mm-ventilator aanwezig. Een enkele ventilator acherin en op de bodem maken de koelmogelijkheden compleet.

Wanneer je de versie met een gesloten zijpaneel in plaats van het door ons geteste exemplaar met venster koopt, kun je in het zijpaneel ook nog een ventilator monteren. Overigens installeert Fractal Design een 140mm GP14-ventilator aan de voorkant en achterkant voor.

Kabelmanagement

Achter de moederbordtray heb je 20mm ruimte voor je kabels, maar bij de harde schijven is dat maar liefst 40mm. Dat mag ook wel, want een harde schijf is al ruim 25mm dik is. Desalniettemin heb je voldoende ruimte voor je kabels. Voorgeïnstalleerde klittenband-binders helpen je met het vasthouden van de kabels. Alleen bij niet-modulaire voedingen hou je door het ontbreken van drivecages een flinke kabelbrij in het zicht voor de voeding.

Fractal Design Define SFractal Design Define SFractal Design Define SFractal Design Define S

De dunne laag geluidsdempend materiaal op het rechterzijpaneel, het bekende gestructureerde bitumen dat Fractal Design altijd gebruikt, zit door zijn geringe dikte de kabels niet in de weg en beschadigt daardoor ook niet.