Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 9

- Reviews

Bekijk alle reviews

Fractal Design Define R5 Zwart Review

+3
SmokingCrop 1 februari 2015, laatste update op 13 juni 2017, 10.656 views

Fractal Design Define R5 Zwart (Product gekocht)

De opvolger van de heel populaire Define R4. Tal van extra en verbeterde features. Ziet er net wat strakker uit, is stiller en koelt nog beter ook. Prijs van aankoop: 105 euro

Pluspunten

  • Goede prestaties-ratio (stilte vs koelte)
  • Very Good Bang For The Buck.
  • Alle 3,5" & 5,25" kooien kunnen eruit
  • Kabelmanagement features
  • Compatibiliteit Watercooling
  • Stoffilter hele onderkant en via voorkant eruit te doen
  • Nog strakkere look dan de Define R4
  • Details: Handleiding, Compatibiliteit lengtes Componenten, keuzes van vijzen/duimschroeven/hendeltje, schijf kooien met oog voor airflow, draai richting deurtje kiezen ...

Minpunten

  • Vrij zwaar door geluiddempend materiaal
  • Geen stof-filter bij ModuVent Ventilator-locaties
  • Stand-off hulptool & pinnetjes ModuVent-systeem zijn van plastic
  • Geen rubberen ringetjes voor 2,5" (harde) schijven
  • Geen E-ATX
  • Side-fan als intake zorgt voor irritant 'whining' geluid door lucht turbulentie met de honeycomb grill (met de standaard GP-14 ventilator).

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Installatiegemak Score: 5
Vormgeving Score: 5
Koelingsmogelijkheden Score: 5
Inbouwmogelijkheden Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Prijs Score: 5

1. Inleiding
2. Verpakking
3. Accessoires & Handleiding
4. Exterieur
5. Interieur
6. Assemblage
7. Verbeteringen t.o.v. Define R4
8. Minpunten
9. Prestaties
10. Conclusie



http://tweakers.net/ext/f/or0b69nMz1QxspE7z2Yz31VN/full.png
Toen ik mijn PC twee à drie jaar geleden samengesteld had, had ik voor de Corsair Carbide 500R (wit/zwart) gekozen. Dit is een zeer goede behuizing, echter vond ik hem eigenlijk toch wat te luid als het systeem in idle is. Lang erover nagedacht om te switchen van behuizing, maar nooit van gekomen.

Niet lang geleden kwam de Fractal Design Define R5 uit, na het bekijken van veel reviews heb ik besloten om toch de stap naar een stillere behuizing te wagen. :)

Dit is mijn eerste echte review, dus tips, opbouwende kritiek, reacties ... zijn zeker welkom.
Tip: klik op een foto om de grotere versie te zien.

De review begint met de specificaties:
Website Fabrikanthttp://www.fractal-design...ne-series/define-r5-black
Online handleidinghttp://www.fractal-design...83-4c2e-91b3-5d600a7f5806
Product codeFD-CA-DEF-R5-BK
Release datum24 november 2014
MSRP104,99 EUR
Garantie2 jaar
MaterialenMetaal, plastic en bitumen
Form factorATX, Micro-ATX en Mini-ITX
Grootte232mm breed, 451mm hoog en 521mm diep
Gewicht11,2 kg
CompatibiliteitProcessor-koeler: 180mm
Grafische kaart: 310mm tot 440mm
Voeding: 170mm, 190mm of 300mm
Deur voorkant openingsrichting: beide zijden mogelijk
Openen van de panelen• Optioneel vijsloos systeem aan linkerkant
• Duimschroeven aan rechterkant die je niet kan verliezen
Kabelmanagement• Ja, inclusief rubberen 'grommets' en klittenband
• 20 à 35mm ruimte achter moederbord
HDD/SSD• 3x 2,5" / 3,5" verwijderbare kooi
• 5x 2,5" / 3,5" verwijderbare kooi
• 2x 2,5" in de kabelmanagement ruimte
• Inclusief rubberen ringetjes tegen trillingen voor 3,5" schijven
Optische Drive Bay2x 5,25" verwijderbare kooi
PCI(-e) sloten7
Aansluitingen• 2x USB 3.0
• 2x USB 2.0
• Koptelefoon
• Microfoon
• Power knop met blauwe LED
• Reset knop
• SATA powered fan controller voor 3 ventilatoren
Stoffilters• Voorkant
• Volledige lengte onderkant die verwijderbaar is via voorkant
Ventilatoren OptiesTotaal: 9x 120mm of 140mm
Bovenkant en zijkant kunnen afgedekt worden via het ModuVent systeem
http://tweakers.net/ext/f/KKhCIcooVNOuHztaa29SpcFT/full.png
Ventilatoren meegeleverd2x Fractal Design Dynamic GP14 140mm, 1000 rpm, 3pin
Waterkoeling optieshttp://tweakers.net/ext/f/ee5ONHqODRhS4BRZuKegSzT5/full.png





http://tweakers.net/ext/f/PZJFiloBTEqPtepspBajIPak/full.png

Qua verpakking is er niet veel geld verspild aan een mooie gekleurde doos.
Handig dat je de verpakking vast kan nemen aan de handvaten.

http://tweakers.net/ext/f/w4fsuqTjZEIhoNuWHx3yeIgq/full.png
De vlekjes zijn regendruppels ;)

Bij het ‘unboxen’ van de R5 zien we dat die simpel, maar goed verpakt zit in de doos met isomo en een typische transparante plastic zak.

http://tweakers.net/ext/f/LKrzqb0iRjTxRmaKgLkhq5ac/full.png
Geen enkele schade opgelopen. :)


http://tweakers.net/ext/f/TMZIQEOXorFPBpR9AxHerRHS/full.png

Er is een accessoire doos meegeleverd met de volgende items:
4x voeding
http://tweakers.net/ext/f/AonycKgyqtGmjfQMf3kIJlsC/full.png
4x voorkant ventilator
http://tweakers.net/ext/f/VrqwjmklFWgDGU5EFfg9e3Kl/full.png
8x moederbord standoff*
http://tweakers.net/ext/f/zEkW8ZqUdDaCWQ9ykM9nzsSW/full.png
8x optische schijf
http://tweakers.net/ext/f/4Kn3jZDzI6EwbsibhwDBkz0G/full.png
8x moederbord
http://tweakers.net/ext/f/FPGjuVREgwl5QSaZFPl7UIWG/full.png
32x 2,5" schijf
http://tweakers.net/ext/f/U9TwVXKiot4vQoFiUOUTCdFT/full.png
32x 3,5" schijf
http://tweakers.net/ext/f/rSfWYqjk2Xbsz81SGf3RV1Uy/full.png
32x rubberen ringetje
http://tweakers.net/ext/f/OtMkEbNeAWnTj82saRKgeOu8/full.png
5x kabelbinder
http://tweakers.net/ext/f/r9CYhhGFjiWKOGAhcJLKdSUq/full.png
1x standoff hulpstuk
http://tweakers.net/ext/f/gNYg5yVq8aZXmkXeGBZsESff/full.png
*Plus een extra lange standoff die reeds geïnstalleerd is

De handleiding is mooi gedaan. Er wordt ondermeer handig getoond hoe je een computer assembleert in deze behuizing en wat de mogelijkheden zijn qua schijfkooien, ventilatoren en waterkoeling.
Je kan deze digitaal bekijken op de volgende link: http://www.fractal-design...83-4c2e-91b3-5d600a7f5806

Deze wordt geleverd als een mooi boekje.

http://static.tweakers.net/ext/f/x6LUUVoR0Lvj64eUm0OWkUcD/full.jpg




http://tweakers.net/ext/f/iQHBc2gCZoTRSa7Ds6OHZeeP/full.png

http://tweakers.net/ext/f/uHsp5YBP2R6uAlv5fSD2lUbl/full.png

Looks zijn altijd persoonlijk, maar ik vind hem helemaal geweldig. In vergelijking met de R4 is hij nog strakker geworden doordat de ‘ModuVents’ nu omgekeerd zitten. Je ziet nu niet meer de mesh voor de optionele ventilator aan de buitenkant, maar de geluiddempende plaatjes.
Als je hier echter ventilatoren plaatst dan heb je daar geen stoffilter.

http://tweakers.net/ext/f/pfXVBjm3DTOsGozUTK4qUSop/full.png
Elk plaatje kan er uit gedaan worden via pinnetjes langs de binnenkant.

Aan de voorkant zit er een deurtje en de draairichting kan je kiezen. Dit is handig als de behuizing rechts van je zal staan zoals dat bij mij het geval is en waarschijnlijk bij iedereen die de windowed version heeft.

Verder aan de voorkant zit bovenaan de power knop, reset knop, koptelefoon en microfoon aansluiting, alsook tweemaal usb 2.0 en tweemaal usb 3.0.
Het blauwe LEDje rond de power knop is overigens niet fel of irritant. Het HDD-status LEDje installeer ik nooit op het moederbord dus daar kan ik niets van zeggen.

http://tweakers.net/ext/f/hDDvgvCeqz5z00KmKMdMqF1e/full.png


Als we het deurtje opendoen dan zien we een vrij goed verstopte 3-speed fan controller voor maximaal drie ventilatoren die powered is via een SATA connector (geen molex).
Plaats voor twee 5,25” schijven. Achter de gemakkelijk verwijderbare en schoonmaakbare stoffilter is er plaats voor twee 120 of 140mm ventilatoren die je via de voorkant erin/eruit kan doen (dus geen irritantigheid met de schijfkooien bij het vervangen).

http://tweakers.net/ext/f/yNS9i6M5YkvewYvRytWfzCzi/full.png
Hier heb ik de draaiopening van het deurtje al omgekeerd gemonteerd.

http://tweakers.net/ext/f/oqspSp0E4lWQDXSEIWgqsBJm/full.png
De 3-speed fan controller.

Aan de onderkant van de behuizing is er een stoffilter voor de hele lengte van de onderkant. Deze kan je gemakkelijk verwijderen langs de voorkant van de behuizing en eveneens het terugplaatsen van de stoffilter is gemakkelijk.

http://tweakers.net/ext/f/5H5d1MAJpCPCrXSmNWZ8SzDc/full.png
Deurtje moet open om deze stoffilter langs voren te kunnen verwijderen.

De zijpanelen worden op een verschillende manier geopend.
De rechterzijde van de behuizing (kabelmanagement-ruimte) heeft twee duimschroeven die er niet helemaal uit hoeven en de linkerzijde heeft optionele duimschroeven die er wel helemaal uitkunnen...

http://tweakers.net/ext/f/nwQA2kgESB4sUJ7unsqwvKeb/full.png VS http://tweakers.net/ext/f/vxgt0I3HNh2LItdNM7oyuvjQ/full.png
links: duimschroef die er niet helemaal uit hoeft en rechts de duimschroeven die er wel helemaal uit kunnen.

... maar ook een handig nieuw systeem om met een druk op het hendeltje het paneel los te maken. Top!

http://tweakers.net/ext/f/2ZTHnGsHXhY5110j3ZEVcOhr/full.png
Je kan dus kiezen tussen gemakkelijke toegang of gewoon de vijzen er weer op.


De achterkant is vrij standaard met zeven uitbreidingssloten.

http://tweakers.net/ext/f/aJbpOph6K9mHPGrR6QXJbvpH/full.png
Je kan de plaatsing van de ventilator enigszins kiezen door de lange 'gaten'.



http://tweakers.net/ext/f/pAuYhHB5X76JjHgNeIPnC4gb/full.png

De binnenkant is eigenlijk nog interessanter omdat er ongelooflijk veel inbouwmogelijkheden zijn.

Er zijn drie verwijderbare schijfkooien:
• een kooi met drie 2,5” of 3,5” bakjes
• een kooi met vijf 2,5” of 3,5” bakjes
• een kooi met plaats voor twee 5,25” (optische) schijven

Deze kooien kunnen er allemaal uit gehaald worden, dus ook de 5,25" schijven kooi.
Er is gebruik gemaakt van duimschroeven die er niet volledig uitkunnen zodat je ze niet kan verliezen, lekker handig!
Er is tevens aandacht besteed aan het design van de kooien, er is namelijk extra weinig metaal gebruikt voor de best mogelijke airflow.

http://tweakers.net/ext/f/qvxNvqx4NLCEQCr8gLmJyT1C/full.png
Een 2,5" schijf komt niet hoger dan het laagste deel van zo'n bakje.

Het is trouwens mogelijk om de schijven op twee verschillende plaatsen op zo’n bakje te assembleren, wat handig is voor de kabelmanagement aan de achterkant als je veel schijven gebruikt.
(zie LinusTechTips om het beter te begrijpen: http://youtu.be/d_ZLKzqcUtM?t=7m10s)

Bij de 3,5” drives kan je rubberen ringetjes plaatsen tegen vibraties, bij 2,5” drives kan dit niet.
(denk bv. aan harde schijven die je uit je laptop gehaald hebt)

De plaatsing van de voeding is trouwens op rubberen voetjes zodat er geen trillingen ontstaan.

De vijfdelige kooi kan op drie plaatsen gemonteerd worden: bovenaan, in het midden of onderaan.
De driedelige kooi kan vastgemaakt worden onder de vijfdelige kooi zodat die in het midden of onderaan zit. Deze driedelige kooi kan ook net naast de voeding geplaatst worden. Al moet je dan een voeding van ongeveer maximaal 160mm nemen.

http://tweakers.net/ext/f/acVhBAwkKj5Ak1Y1e9ILCb1P/full.png http://tweakers.net/ext/f/iSCRMW0hVL1zjmZKERuik5au/full.png

Voor Waterkoeling is er veel ruimte, maar zelf maak ik daar geen gebruik van.
Echter kan ik wel "tonen" welke opties er zijn:

http://tweakers.net/ext/f/JeCRgAeQEPfym3BHBiobvQCN/full.png

Qua compatibiliteit met componenten zit het ook wel snor:
• Max. 180mm voor processor koelers, wat genoeg is voor elke bedenkbare koeler
• Max. 310mm voor grafische kaarten als de kooi(en) gebruikt worden
• Max. 440mm voor grafische kaarten als er geen gebruik gemaakt wordt van de kooi(en).

Als je een ventilator aan de onderkant wil plaatsen dan moet je even opletten bij het kiezen van de voeding:
• Max. 170mm voeding bij een 140mm ventilator
• Max. 190mm voeding bij een 120mm ventilator
De overgang van moederbord-plaats en kabelmanagement-grommets is schuin, waardoor een mooiere finish mogelijk is voor de kabels. Je hebt dan wel een moederbord nodig met zijwaartse connectoren.

De kabelmanagement is goed geregeld.
De rubberen ‘grommets’ zijn goed geplaatst en niet stug, maar toch stevig.
Achter het moederbord is ongeveer 20 à 35mm plaats voor kabels. Een mooie toevoeging zijn de drie klittenbandjes. Bovendien zijn er hier en daar plaatsen om kabelbinders te gebruiken.

Achter het moederbord is er ruimte voor twee 2,5” schijven. Hiervoor kan je simpelweg het duimschroefje losmaken, de 2,5” schijf erop plaatsen en het terug in de behuizing bevestigen.
Na een lange sessie Battlefield 4 die op m'n Samsung 830 staat, werd het niet warmer dan 33°C.

http://tweakers.net/ext/f/zo1g2JWCVfoGQvMIzfQ69u4t/full.png
Zo werd hij geleverd.

Er is zelf voorzien dat je kabels kan vastbinden aan de verticale linkerkant van de kabelmanagement ruimte.

http://tweakers.net/ext/f/xEJ09rgJz3UUqPL7aQq5yBSc/full.png
http://tweakers.net/ext/f/viunuAVDAHxFBIhxolNyf1RR/full.jpg




http://tweakers.net/ext/f/KMMVqUKXCl63MhXQtno8YiUv/full.png

Ik verving dus de pricewatch: Corsair Carbide 500R White van mijn huidige systeem naar de Fractal R5 met alle zelfde componenten.
Dit systeem was niet gemaakt om er goed en kleur-passend uit te zien aan de binnenkant en ik zat toen ook met een bepaald budget, maar dit is het systeem:
  • Intel i5 3570K
  • Gelid Solutions Tranquillo Rev.2 -> vervangen door Scythe Mugen 4 PCGH
  • Gigabyte GA-Z77X-D3H
  • Gigabyte GTX 670 OC 2GB
  • 4x 4GB Corsair Vengeance 1600Mhz CL9
  • 256GB Samsung 830
  • 2x 2,5" HDD's van laptoppen
  • XFX Pro 650W -> vervangen door Corsair HXi 750W
  • LG GH24NS90
  • Asus Xonar DGX
Het inbouwen ging vlot en de kabelmanagement is gemakkelijk te doen met kabelbinders (heb er toch zo’n 17 gebruikt :p). Als je gaat assembleren, zeker een zakje kopen! Ik had er 100 voor ¤ 1,75..

De XFX Pro 650W is niet modulair en heeft aardig wat kabels met 2x Molex-chain, 2x SATA chain, 4x PCIe, 1x 4+4 CPU en 1x moederbord kabel. Ik heb voor de kabelmanagement niets gepland, maar gewoon gedaan wat me logisch leek en dat ging prima in de Define R5.

Het is aan te raden om eerst de kabels van de R5 zelf (usb 3.0 header, usb 2.0 header, front panel audio, SATA powered fan controller voor 3 ventilatoren, front panel pinnetjes) eerst mooi weg te werken. Deze kabels waren bij mij meestal te lang en nooit te kort.

Wat me opviel is dat de front panel pinnetjes beter zijn dan die bij de 500R, waar mogelijk zaten ze immers reeds vast per twee. Dit is eenvoudiger bij het assembleren.

Prima resultaat denk ik zo:

http://tweakers.net/ext/f/O2QTxDA098NDnxxNXgcFeh2B/full.png


De achterzijde ziet er misschien een beetje chaotisch uit, maar het paneel gaat zonder problemen dicht en je ziet dit toch niet :)
De molex connectoren heb ik eigenlijk helemaal niet nodig en die waren eenvoudig samen te binden en weg te stoppen aan de rechteronderkant, alsook de 2 PCI-e kabels die over waren. Handig plekje om onnodige kabels te ‘dumpen’ dus ;)

http://tweakers.net/ext/f/raEAp0DAHQoPgPr6lF5rI6r8/full.png


http://tweakers.net/ext/f/EM21VcRZD1iMsQG9ZNgkgbfY/full.png
De 'dump plaats'.

http://tweakers.net/ext/f/OkG0gIMpHAIRUOMCaZHi3sqD/full.png
De must have SSD :)

Update 19 Februari 2015:
Ik heb de XFX Pro 650W vervangen door de 'ultieme' voeding, de Corsair HX750i.
De voeding is volledig modulair en de kabels zijn single sleeved. De assemblage was echter niet makkelijker dan de XFX Pro. Deze kabels draaien een stuk moeilijker, maar het is nog steeds eenvoudig. Er zijn immers ook minder kabels weg te werken.
http://tweakers.net/ext/f/9VoSdNKKfsFUt8gC8tupbwEW/full.jpg

Het paneel ging terug zonder problemen dicht dankzij de kabelbinders.
http://tweakers.net/ext/f/cV2Sgaz4QkrBjZnPEgIGV29C/full.jpg

Update 19 April 2015:
Ik heb de Gelid Tranquillo Rev.2 vervangen door de nog stillere Scythe Mugen 4 PCGH Edition.
Deze beschikt over twee 3-pin ventilatoren. De ene zit op de proccesor-connector en de andere op de fan controller van de Define R5.
Zo gaat de Mugen terug naar een 350-375 RPM bij browsen (geen idee hoeveel de ventilator op de fan controller doet). Bij load eerder rond de 550-600 RPM.

Heb de kabelmanagement hier en daar nog ietsjes beter gemaakt ook.

http://static.tweakers.net/ext/f/e3VQwDsuPgswDl26w8ucXvQQ/full.png

http://static.tweakers.net/ext/f/LE0KmIDBAwjyHsEbdeFMhJqm/full.png


Update 26 februari 2016:
Afgelopen maanden nog een paar aanpassingen gedaan.
De HDD is eruit en een Kingston SSDNow V300 480GB die ik in november voor 110 euro heb kunnen kopen, is nu in de kabelmanagement ruimte gemonteerd.
De Gigabyte GV-N670OC-2GD is vervangen door de MSI GeForce GTX 970 GAMING 4G .
De MSI GTX 970 zorgde voor interference / coil whine met m'n geluidskaart (lage 'buzz' in headset) dus heb ik hem verplaatst naar het laagste PCIe slot. Dit heeft het volledig gefixed.
De MSI GTX 970 was ook moeilijker te koelen aan hetzelfde geluidsniveau (GPU-Ventilator snelheid) dus ben ik gaan kijken naar een extra ventilator en eventueel een andere ventilator setup.
Door de review van bittech.com was het duidelijk dat de ventilatoren aan de voorkant niet veel impact hadden doordat er niet genoeg airflow was (zeker wanneer ze op een lage rpm draaien zoals bij mij). Door de ventilator aan de zijkant te plaatsen, was er meteen een groot verschil (van 80°C zonder 1500Mhz OC naar 72-75°C met 1500Mhz op 45% GPU-Ventilator snelheid).

Echter maakt de intake ventilator aan de zijkant een irritant 'whining' geluid door de lucht turbulentie met de honeycomb grill van de Define R5. Dit heb ik gefixed door de ventilator aan de buitenkant te monteren. O-) Werkt evengoed en je hebt geen irritant lawaai (al lijkt het misschien wat 'ghetto'). Ondertussen was er ook nog een Noctua NF-A14 ULN, 140mm onderweg samen met de Scythe Kaze Master Flat II fan controller. De Noctua fan heb ik onderaan gemonteerd en met de fan controller draaien alle fans nu 400 à 500 rpm en is de PC dus echt heel stil. De GPU wordt een 72°C op 45% snelheid na langdurig gamen. De Fan controller geeft me wat meer flexibiliteit en laat de Noctua fan ook zonder problemen draaien (heeft een hoge start-voltage nodig).

De DVD Brander heb ik er ook maar uitgedaan. Heb het al in geen jaren gebruikt. :>

http://static.tweakers.net/ext/f/nXYOFf8g3uywV9mTK5Oo77ah/full.jpg



http://tweakers.net/ext/f/lBI95JexwEYlThuWC2dFgKeI/full.png

De Define R5 is natuurlijk de opvolger van de Define R4 en er zijn echt tal van verbeteringen:
• Stoffilter voor de volledige onderkant is er via de voorkant uit te doen
• Zowel de twee schijf kooien zijn er uit te krijgen en de optische schijf kooi.
• waardoor je dus meer ‘kooi configuraties’ hebt
• deurtje kan je aan beide kanten bevestigen (beide draai openingen mogelijk)

• verbeterde mechanismes om de zijpanelen eraf te doen
• De twee 2,5” schijven in de kabelmanagement ruimte kan je vervangen zonder het moederbord eruit te moeten doen (!)
• schijf bakjes kun je op twee posities configureren zodat je daadwerkelijk alle ruimte kan gebruiken zonder in problemen te komen met de kabels aan de achterkant
• klittenbandjes en extra locaties om kabelbinders te gebruiken

• extra waterkoelingsopties
• Ziet er mooier uit doordat de mesh aan de buitenkant nu bedekt is met ModuVents.
• matte ‘brushed aluminium’ afwerking van het deurtje wat er mooier uitziet en beter is tegen vingerafdrukken. (fake brushed aluminium, het is eigenlijk plastic, maar dat zie je niet..)
• Zowel stiller als koeler volgens hardware.info.
• Een kilo'tje lichter zonder componenten



http://tweakers.net/ext/f/ZgevQlcC557fSfDRLE9hIGBk/full.png

Nu nog even muggenziften om een paar negatieve punten te vinden ;)

Het moederbord-standoff tooltje is volledig van plastic. Je krijgt dus geen hulp van een magnetische-tip schroevendraaier en met plastic moet je toch altijd iets wat voorzichtiger zijn al had ik helemaal geen problemen.

Zo ook de pinnetjes die de ModuVent klepjes vast zetten, zijn van plastic. Niet te hard mee omgaan dus. Een betere optie was wellicht een druk systeem zoals bij de Corsair 500R geweest. Je drukt erop en het komt los, je drukt het weer naar beneden en het zit weer vast.
Maar uiteindelijk moet je dit niet of maar éénmalig aanpassen.

Als je ventilators / radiatoren wil gebruiken bij de ModuVent locaties dan heb je daar geen stoffilters.
De Define Mini van m’n pa laat bijna geen stof door en ik hoop dat dit bij de Define R5 ook zo zal zijn.

De behuizing is toch aardig zwaar met z’n 11 kilo zonder componenten door het bitumen dat gebruikt wordt voor de geluiddemping, maar daar kan je eigenlijk niet van onderuit bij zo’n behuizing.

Er is geen E-ATX mogelijk.

Genoeg gemierenneukt, over naar de performance!



http://tweakers.net/ext/f/3eFiMEyBJPkN4PgJqFclGTZt/full.png

Persoonlijk

Ik was op zoek naar een stillere behuizing voor m’n niet volledig stille componenten. De R5 maakt het geheel een stuk stiller, maar verwacht geen mirakels. Wil je een stille PC dan moet je nu eenmaal stille componenten uitzoeken ;)
Het ‘lawaai’ dat er toch nog uitkomt bij idle/browsen merk ik al snel niet meer op en daar ben ik tevreden over.

Qua koeling is hij uiteraard warmer dan de Corsair Carbide 500R, maar de overclock op m’n GPU is nog steeds dezelfde en de fan van de GPU zet ik nog steeds op een stillere stand zodat je hem nauwelijks hoort. De temperatuur is nog steeds prima rond de 70°C.

Update 19 Februari:
Dankzij de Corsair HX750i is de computer nu echt zeer stil. Je moet al zeer goed luisteren voor je nog iets kan horen. Top!
Kan nu ook zonder problemen direct in slaap vallen met de computer die nog aanstaat. Voorheen was dit niet het geval.


Testdata van Hardware.info: Define R5 versus de concurrentie
Volgende testdata is met de fans op 7 Volt.

http://tweakers.net/ext/f/lGPE73dcji5ApvE9Q9sTIdUF/full.png

Zoals je kan zien scoort de Define R5 op vlak van performance zeer goed t.o.v. de concurrentie.
Er zijn er die nog wat beter koelen en ook zeer stil zijn, maar er is natuurlijk meer dan de performance bij een behuizing. De behuizing is overigens stiller en koeler geworden t.o.v. de Define 4.




http://tweakers.net/ext/f/XhMRzX85AmLBFIDuen21h2hj/full.png

Fractal Design heeft in de laatste twee jaar niet stil gezeten en weldegelijk goed nagedacht over het design van de Define R5. De R4 was terecht een zeer populaire behuizing en nu leggen ze de lat opnieuw een stuk hoger. Dit kan alleen maar positief zijn voor de stille behuizingen markt. De concurrentie zal in actie moeten schieten, want wat Fractal Design hier voor een 105 euro levert is erg knap.

Tsja, wat kan ik nog zeggen… De enige minpunten zijn peulenschillen en daarom ook gewoon de 5 op 5 sterren. Moest ik kunnen gaf ik de Define R5 een 9,7/10 of iets dergelijks.

Een Zweeds staaltje design & engineering (still made in China :9) voor een strakke en stille behuizing die zeer configureerbaar is.
Of zoals ze zelf zeggen:
“The DEFINE series of cases focuses on delivering the perfect balance between silent and minimalistic Scandinavian design. The understated look and feel allows fora natural fit into your home or office while never compromising on quality, performance or configurability.”


Note: Heb je opbouwende kritiek, typfouten gezien of wil je gewoon wat vragen/zeggen?
Reageer dan hieronder :)

Changelog:
• 1 Februari 2015 -> review geplaatst & paar kleine fixes
• 19 Februari 2015 -> nieuwe voeding geplaatst: nieuwe foto's & ervaringen
• 19 April 2015 -> nieuwe cpu koeler: nieuwe foto's & ervaringen
• 4 juni 2015 -> Foto's van 19 april aangepast (had een cpu clipje om de linker fan vast te houden omgekeerd geïnstalleerd, werkt ook, maar ziet er niet perfect uit :p )
• 26 februari 2015 -> nieuw deel bij assembleren, nieuwe SSD, PCIe setup en nieuwe ventilator setup.


Heb jij ook een Fractal Design Define R5 Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (48)

Wijzig sortering
Mooie review! Heb alleen wel een vraagje:

Is het handig om te zoeken voor rubbere ringetjes voor 2,5" schijven? Om die trillingen tegen te gaan of valt het wel mee?
Heb nog niet gezocht naar zo'n ringetjes, er is alleszins geen extra ruimte voor gemaakt zoals bij de 3,5".
Ik vraag me eigenlijk wel af of het trillingen zijn die ik hoor of gewoon de hardeschijven zelf..
Ik heb zelf geen ringetjes gekocht maar bij de enige 2.5"die ik in deze kast had zitten een soort zachte tape gebruikt waar de schijf op ligt. Tegenwoordig zullen veel 2.5" drives die worden gemonteerd ook SSD's zijn en omdat je daar geen draaiende onderdelen hebt heb je daar ook geen rubber nodig. Voor SSD's is er trouwens een mooiere oplossing. Die kun je huisvesten op twee brackets aan de achterkant van het moederbord paneel. Pas dan wel op welke SATA kabels je gebruikt. Kabels met een hoekconnector zullen mogelijk niet passen omdat het zijpaneel vrij dicht op de binnenkant van de kast zit aan de achterkant.
K'zal in de toekomst wellicht nog de voeding vervangen en dan zal ik deze review ook wel weer een update geven.
Nu weet ik heel zeker dat de voeding de enige lawaai maker is eigenlijk. Voorheen waren dit ook nog de casefans van de 500R. Lijkt me als ik een hybride voeding of fanless voeding neem dat dit systeem dan ook werkelijk onhoorbaar zal zijn bij idle.
Zo'n voedingen zijn echter niet direct de goedkoopste als je ook goede build quality wilt.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 februari 2015 15:18]

Laat me even weten welke je dan neemt hè :p Ik ben misschien ook op zoek naar een voeding van rond de 650 watt.

Moet het nog even berekenen maar vrees dat als ik een R9 290 @ 1100 en een FX8320 @4,2 ga runnen onder een zware game de voeding boem gaat zeggen.

En die voeding lijkt inderdaad ook het meeste geluid te maken. Tenminste als ik mijn GPU fans stil hou lijkt er nog wat geluid vanaf 'daar beneden' te komen. Nou ja ik heb de 550 watt ipv 650 watt edition.
Zal wel nog even duren voor ik er een koop waarschijnlijk (misschien wel helemaal niet) :9
Ik stoor me al weer een stuk minder aan het geluid dat nog uit de Define R5 komt en de voedingsprijzen gaan allemaal mooi de lucht in.. en dat zal alleen maar verergeren in de komende maanden zolang de euro zo slecht staat t.o.v. de dollar en met de ECB die 60 miljard euro elke maand bij gaat drukken, worden de prijzen er ook niet beter op...

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 februari 2015 22:37]

Ik ben overgeschakeld van de xfx pro 550W naar de EVGA SuperNova 750 G2 en ik heb geen klachten :) semi-fanless en geen coil whine of iets dergelijks.

Ik hou ook van stilte en de volgende stap zal toch een nieuwe behuizing worden want mijn Obsidian 450D is redelijk open en het geluid van de pomp van de H100i komt er iets te veel door. Define R5 is de grootste kanshebber. Ik zou wel een venster willen want mooie hardware mag gezien worden. Hopelijk doet dat niet te veel af van de geluidsdemping.

En voor ik het vergeet: zeer mooie review :)
Goede review!

Al een vraag: waarom vind je het gewicht van de kast een minpunt? Het lijkt mij hoe meer massief de kast is, hoe (waarschijnlijk) beter. Des te beter voor geluiddemping, zal minder last hebben van buigingen, en het geeft een meer premium gevoel. Als je de kast veel moet bewegen, kan je altijd meubelglijders onder de voetjes plakken. De voetjes eraf halen (zitten met schroefjes vast) om vervolgens wieltjes onder de kast te monteren kan ook. Ik bouw er een water gekoeld systeem is, dus met zoveel kilo's is die laatste optie zeer aantrekkelijk. :)
Nja, Moesten ze zoals Lian Li gebruik maken van aluminium dan is het zowel sterk als veel lichter :)
Ik vind het goed als je je rug niet moet 'breken' om de case rond te dragen (vooral op en af de trap).

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 februari 2015 12:39]

Ik heb ipv mijn rug letterlijk mijn broek gescheurt, ik zakte door mijn knieën om het ding neer te zetten en scheur scheur.
Zou je in deze case een EATX moederbord passen?
Denk dat hij nipt op de schuine kant (vd kabelmanagement grommets) gaat aanleunen/niet passen.
Er is van mijn moederbord tot het begin van de schuine kant letterlijk 1 cm ruimte. Een millimeter of twee verder en je zit met je moederbord tegen de rubberen grommets.

Je zou het eens kunnen proberen bij een winkel waar je gratis retour kan doen, maar ik vrees dat hij niet gaat passen. Bij de Define R4 was er geen schuine kant waardoor E-ATX wel zonder problemen past (maar dan had je minder kabelmanagement ruimte).
Ik hoopte dat het misschien zou passen want iemand had een Define S build gedaan met een EATX moederbord. Dat paste wel gewoon, vandaar.
Dat de ModuVent geen stoffilter hebben is toch enigszins logisch? Want aan de bovenkant laat je lucht naar buiten blazen, ik ken bijna geen enkele kast die bij de uitblaasventilatoren een stoffilter hebben.
Ook de zijkant ;)
De corsair 500R heeft zo'n mesh bedekking zodat er nauwelijks stof langs boven binnenkomt. Handig als de pc niet aan staat.

Het was ook maar muggenziften om toch nog iets te vinden :p

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 2 februari 2015 16:54]

De zijkant is wel een beetje jammer dan inderdaad. Dat was mij nog niet opgevallen want ik heb het gat nog dichtzitten. Met mijn nieuwe moederbord kan ik gelukkig de USB3.0 kabel ook goed wegwerken.
Zeer fijne review om te lezen en erg uitgebreid .
Zeker voor een eerste review erg netjes .

Hulde hiervoor en tweakers waardig , kijk uit naar de volgende ;)
Thanks, al zal ik niet zo vlug nog een behuizing ofzo hebben om te reviewen :P
Mwah een review maken heeft eigenlijk geen zin meer want je hebt alles wat ik wou gaan behandelen al behandelt :p

Erg mooie review, en ben het zeker met je eens op alle punten. Ik ben ook wel benieuwd hoe het met het stof gaat.
:)
K'ga in x-aantal tijd ook nog eens een update doen voor dingen zoals dat stof
Mooie Review! +3

Heb zelf ook voor deze behuizing zitten twijfelen, maar ik vind hem persoonlijk echt niet mooi maar heeft wel goede prestaties, uiteindelijk ben ik voor iets heel anders gegaan. :)
NZXT 440 zo te zien. Ik heb ook erg getwijfeld maar ben toch voor de R5 gegaan omdat die toch wat stiller en koeler was.

De 440 vond ik persoonlijk ook wat minder mooi dan de R5 maar hij is wel erg uniek en dat PSU verberger ding (lol) staat wel mooi.
Ik ben inmiddels weer overgestapt van de h440 naar de enthoo luxe die ik van foritain heb overgenomen. Ook met PSU cover haha.
De h440 is verkocht aan mij.
Ik vind dat persoonlijk een zeer fijne maar warme kast
En zo gaan kastjes het landje rond :D

Zo veel mooie kastjes te kiezen tegenwoordig :D
Haha t was voor mij ook een moeilijke keus om te kiezen
Elke build die ik doe is het lastig kiezen :D En er komt alleen maar meer keus bij voor mijn gevoel!
Fantastische review. Goed gebruik gemaakt van die schemas van Fractal, leest lekker weg, erg overzichtelijk en erg compleet. Toppertje :D
Cheers :)
Heb deze review gemaakt omdat ik vond dat vele andere reviews nogal wat misten, zeker die van Tweakers zelf is vrij basic (& that horrible cable management :P). Ik mis eigenlijk enkel de water cooling support.
Goede review, duidelijk, veel plaatjes :) (zelfs van de handleiding... :D ).

Wat ik me wel afvraag: je noemt het feit dat deze kast geen E-ATX mogelijkheden heeft. Maar zo wordt hij toch ook niet aangeboden? Is dat dan niet hetzelfde als een Ferrari kopen om vervolgens te klagen dat je geen ruimte hebt voor 3 kinderen en de hond? :? :)

Wel goed dat je de minpunten zo duidelijk opschrijft: ik vind dat in ieder geval prettig om te zien (want deze kast staat wel hoog op mijn lijstje als ik een nieuwe PC ga bouwen!
Ik heb het genoemd als minpunt omdat sommige andere stille behuizingen met een gelijke grote dit wel aanbieden (bv. de Corsair 330R). Fractal heeft gekozen voor een schuine overgang voor (soms) mooiere kabelmanagement in plaats van E-ATX support.
Al die minpunten samen zijn nog geen halve ster minder waard.. :p

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 4 februari 2015 15:18]

Wat mij betreft ook niet :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*