Wat dat betreft zijn we veel meer te spreken over de vernieuwing van dit jaar. Spelers kunnen dit keer voor het eerst een specifieke renner onder hun hoede nemen. Niet langer ben je dan de directeur van een heel wielerteam, maar slechts een onderdeel van dat grotere geheel. Gaandeweg een seizoen probeer je goede uitslagen te rijden en jezelf te verbeteren als renner, terwijl je je schema zorgvuldig uitstippelt. Daar is best een aardig systeem voor bedacht. Je team heeft namelijk al een schema voor je, en in ruil voor punten kun je daar wijzigingen in aanbrengen. Die punten verdien je weer door wedstrijden te rijden. Zo kun je volgens je eigen voorkeuren koersen, zonder het schema van het team compleet naar je hand te zetten, want dat zou onrealistisch zijn.
Beschermde renner
Bij de start van een nieuwe carrière kun je zelf bepalen hoe talentvol je renner is, en wat voor type renner je wordt. De game wordt natuurlijk moeilijker naarmate je minder talent hebt. We gaan er een beetje vanuit dat iedereen als potentie 'grand champion' invult, want dromen over een carrière - en de kwaliteiten - als die van Alberto Contador of Peter Sagan is natuurlijk wat spannender dan dromen over de gemiddelde waterdrager. Dit vertaalt zich vervolgens ook naar de gameplay. Al snel ben jij een beschermde renner binnen je team; je zult merken dat er steeds een AI-renner uit jouw team in de buurt rijdt om je uit de wind te houden, en er worden bidons voor je gehaald. Aan jou uiteraard de eer om al dat werk te belonen met overwinningen.
De Pro Cyclist-modus heeft iets verslavends. Het heeft wel wat om je eigen naam tussen al die bekende namen in het peloton te zien. Het is ook een stuk makkelijker en overzichtelijker om als één renner een carrière door te werken dan als eindverantwoordelijke van een heel wielerteam. Toch zit hier ook de crux. Het gebeurt met enige regelmaat dat je graag ook de macht over je andere teamgenoten zou willen hebben. Zo moesten wij, spelend als sprinter, enkele keren toezien hoe een groepje vluchters ervandoor kon terwijl onze ploegmaats toekeken. Hier lagen meer mogelijkheden. Een signaal aan de ploegleiding geven dat je graag wilt dat er mannetjes mee op kop gaan rijden, bijvoorbeeld. Nu moet je maar hopen dat de AI de racestrategie goed uitvoert. Dat gebeurt regelmatig prima, maar soms dus ook totaal niet.
Uit vorm
Daar komt nog bij dat het ook gebeurt dat je zelf gewoon niet in vorm bent. De wetten van het wielrennen schrijven voor dat een renner nu eenmaal niet het hele seizoen door in vorm is. Dat betekent dat je er soms vrij kansloos afgereden wordt, terwijl je volgens je eigenschappen misschien wel de beste sprinter zou zijn geweest. Dat is soms frustrerend. Wel kun je natuurlijk voorafgaand aan een koers je vormpeil inschatten en ervoor kiezen de rit dan maar te simuleren, aangezien je toch niet echt veel kans maakt.