Het is nog niet zeker wat er gaat gebeuren, maar stel je voor dat providers doorgaan met het geven van hoge toestelkortingen bij abonnementen. Dan zul je meer gegevens moeten afgeven om die korting te krijgen. Daarbij gaat het dan onder meer om privégegevens zoals inkomen, hoogte van de huur of hypotheek en meer dingen die veel mensen niet graag prijsgeven.
De 'gratis telefoon' bij een abonnement was misschien heel logisch toen nog weinigen een telefoon of abonnement hadden en was een uitstekende manier om relatief dure telefoons bij mensen in handen te krijgen. Hij is echter ook een beetje uit de tijd. Het verbergen van de kosten voor het toestel in de abonnementsprijs gebeurt allang niet meer zoveel als voorheen. Sim-only-abonnementen vormen nu de basis van de abonnementen van veel providers en zijn niet langer een ondergeschoven kindje.
De telecomsector heeft al jaren het imago van bedrijven die willens en wetens hun klanten uitknijpen door kosten te verbergen en opzettelijk abonnementen slecht vergelijkbaar te maken. Dat imago is op basis van de praktijken die providers hebben toegepast helemaal terecht. Misschien dat de beslissing van Dijsselbloem providers ertoe aanzet om transparanter te worden en zo hun imago op termijn wat op te vijzelen. Bovendien kunnen we dan beter vergelijken wat we echt betalen. Dat is op termijn wellicht beter voor iedereen.