Door Sim Kranenburg

Sony X85C met Android TV Review

Prachtige uhdtv met buggy software

02-07-2015 • 06:00

149

Singlepage-opmaak

Metingen en kalibratie

ANSI ContrastmetingMet een maximale helderheid van 301cd/m² levert de X85 onder de meeste omstandigheden een prachtig beeld op, maar al te veel zonlicht moet in de kijkruimte worden vermeden. Het contrast, gemeten volgens de ansi-methode, is met een verhouding van 4628:1 prima dankzij keurige zwartwaarden. Hierdoor maakt het beeld van de X85C veel indruk. Van alle metingen is de contrastmeting de belangrijkste, omdat deze het meest zegt over de beeldkwaliteit.

Daarna is de grijstintenmeting het belangrijkst. De stand Gebruiker met de kleurtemperatuur op Expert 1 levert zo uit de doos het beste resultaat op.

Grijstinten mode gebruiker

We zien dat de afwijking met een gemiddelde ΔΕ2000 van 2,2 al zeer netjes is en onder de grens van 3, waarbij de afwijking zichtbaar wordt. Niet alleen de kleuren worden correct weergegeven; ook de gamma verloopt zeer precies, waardoor er geen details in het beeld verloren gaan.

Primaire en secundaire kleuren mode gebruiker

De primaire en secundaire kleuren worden eveneens correct weergegeven, en de afwijking is met een gemiddelde ΔΕ2000 van 1,5 erg laag, waardoor de geringe afwijkingen met het blote oog niet opvallen.

Kalibratie

Met een kalibratie valt eigenlijk geen zichtbare winst te behalen wat beeldkwaliteit betreft, maar toch hebben we ons best gedaan om het onderste uit de kan te halen en zijn we aan de slag gegaan met onze Spectracal C6-colorimeter in combinatie met Calman 5-software.

Grijstinten na kalibratie

Na de kalibratie waren alle afwijkingen zo goed als geheel verdwenen en presteerde de tv op referentieniveau. We hadden hiervoor slechts een tweestapsgrijskalibratie nodig. Nieuw voor Sony is de mogelijkheid om naast de tweestaps- ook een tienstapskalibratie te gebruiken. Leuk dat het nu kan, maar enig verschil voor het eindresultaat maakt het dus niet.

Om tot dit goede resultaat te komen hebben we de gain van groen en blauw op respectievelijk -3 en -4 gezet, en de bias op 1 en -2. De instellingen voor rood hebben we ongemoeid gelaten. Als je zelf een X85C hebt, zijn het wellicht aardige waarden om te proberen, maar door verschillen per exemplaar is niet gegarandeerd dat het beeld ermee vooruitgaat.

Primaire en secundaire kleuren na kalibratie

Ook bij de primaire en secundaire kleuren maten we een zeer lage afwijking na de kalibratie. Wat kleurreproductie betreft presteert de X85C dus zeer goed.

Behalve op de BT709 kleurruimte, die gebruikelijk is bij hd-beeldmateriaal, kan de X85C ingesteld worden op dci en BT2020. Deze grotere kleurruimten maken het in theorie mogelijk om beeldmateriaal met meer verzadigde kleuren weer te geven. In de praktijk is het echter zo goed als onmogelijk om aan dergelijk beeldmateriaal te komen; dci-materiaal wordt alleen naar bioscopen gedistribueerd en niet naar consumenten. Materiaal volgens de BT2020-kleurruimte zit er wel aan te komen, maar daarvoor zullen we moeten wachten totdat ultra-hd-blu-ray in de winkels ligt.