MSI liet een hoop componenten zien, maar er stonden natuurlijk ook genoeg gamelaptops op de stand. Twee daarvan sprongen eruit en hebben we van dichterbij bekeken.
MSI GT72 - gamen met je ogen
MSI's GT72, die ook wel als 'Dominator Pro' bekendstaat is al geruime tijd in verschillende gedaanten en configuraties leverbaar en op Computex toonde MSI twee nieuwe uitvoeringen. De eerste daarvan was eigenlijk al geen verrassing meer, want Nvidia kondigde de laptop al aan als een van de eerste notebooks met ondersteuning voor Gsync.
Hoewel de mogelijkheid om de verversingssnelheid van je scherm aan te passen aan de framerate van je game natuurlijk prachtig is, stond er ook nog een andere GT72 op de stand die we nog veel interessanter vonden. De GT72 'Tobii EyeX' heeft namelijk eyetracking ingebouwd met behulp van drie infraroodprojectoren onderaan het scherm. Na het doorlopen van een korte kalibratiewizard, waarbij je achtereenvolgens naar het midden en naar de vier hoeken van het scherm moet kijken, konden we gamen met bewegingen van onze ogen.
Bij het eerste spelletje dat we speelden was het de bedoeling om naar verschillende groepen cirkeltjes op het scherm te kijken, waarbij er door sommige cirkeltjes een kruis stond. Keek je naar een cirkeltje zonder kruis, dan verdween dat cirkeltje, wat punten opleverde, maar een cirkeltje met een kruis erdoor zorgde voor minpunten. Het doel was natuurlijk om zo snel mogelijk alle cirkeltjes te laten verdwijnen om door te gaan naar het volgende level. Hoewel je ogen voor je gevoel wel goed gevolgd werden leken precisie en snelheid nog wat verbeterd te kunnen worden.
Veel beter werkte de eyetracking dan ook tijdens een potje Assassin's Creed: Rogue, waarbij snelheid en precisie van minder groot belang zijn. Het gezichtspunt van de Assassin die je speelt pas je aan met de richting waarnaar je kijkt. Je kunt dus gewoon stilstaan en om je heen kijken door je ogen te bewegen, maar ook tijdens het rennen van richting veranderen door naar rechts of naar links te kijken. In Rogue werkte de eyetracking prima en raakten we ook meer onder de indruk van het systeem dan tijdens het spel met de cirkeltjes.
Of, en wanneer eyetracking beschikbaar komt op de GT72 is nog onduidelijk, en mocht de laptop beschikbaar komen dan zijn er nog wat nadelen, waarvan de grootste het gameaanbod is. Games moeten namelijk geschikt gemaakt worden voor de Tobii EyeX-hardware. Dat is bij Assassin's Creed: Rogue het geval, maar dat is op dit moment dan ook een van de weinige games waarbij dat zo is.
Wat wel zeker is, is dat de nieuwe GT72 met een Broadwell-processor wordt uitgerust, wat vermoedelijk de net geïntroduceerde Core i7-5700HQ betreft. Daarnaast kan de laptop voorzien worden van een GTX 970M of 980M en maximaal 32GB werkgeheugen. Er kunnen maximaal vier ssd's in raid worden gezet en dan is er ook nog ruimte voor een gewone harde schijf.
MSI GS30 - tweede generatie met dunnere externe videokaart
Tot slot kwamen we bij MSI ook nog de tweede generatie van de GS30-laptop tegen. De GS30 is een ultrabook-achtige laptop, die in een dock met daarin een grafische kaart voor desktops geplaatst kan worden. De nieuwe GS30 beschikt over een nieuwe Broadwell-processor, waarvan het type ons niet verklapt werd, omdat de nieuwe processors pas enkele uren later officieel uitgebracht werden. Het gaat echter om een i7-processor met Iris Pro aan boord, dus dat kan alleen een i7-5750HQ, -5850HQ, of -5950HQ zijn.
De nieuwe processor was echter niet de grootste verandering, want de GS30 kreeg ook een nieuwe, veel dunnere dock, genaamd GamingDock Mini. De dock van de eerste GS30 was vrij groot, maar daarin bevindt zich dan ook een grafische kaart, een 450W-voeding, twee speakers en er is ruimte voor een sata-schijf. In de GamingDock Mini past nog steeds een fullsize grafische kaart, maar de voeding, die maximaal 330watt kan leveren, is extern gemaakt. De speakers en de mogelijkheid om een harde schijf toe te voegen zijn helemaal verdwenen. Net als de eerste dock voorziet de nieuwe dock in vier usb 3.0-aansluiting en een ethernetaansluiting.
De dock was helaas niet aangesloten, dus we hebben niet kunnen proberen hoe goed het systeem werkte, maar als de koppeling via dezelfde pci-e x16-aansluiting als op de eerste GS30 gaat, dan zal dat geen problemen geven. Alleen de koeling zou nog roet in het eten kunnen gooien, want door de verkleining van de dock is de grote ventilator ook geschrapt en moet de grafische kaart zijn koele lucht nu van onderen aanzuigen. Als dat werkt zoals het zou moeten werken, dan is de nieuwe GS30 ietsje sneller en ziet de dock er ook nog eens aantrekkelijker uit.