Inleiding
Samengevat
De Panasonic CX700 is een tv die veel waar voor z'n geld biedt, zoals een prachtige afwerking met een strak design. Ook de bediening is dankzij Firefox OS simpel en handig. Het geluid van deze tv is in orde, maar ontstijgt de middelmaat niet. De beeldkwaliteit doet dat wel, want het contrast is voor een lcdtv erg goed, net als de kleurweergave. Bovendien is de maximale helderheid erg hoog, zodat het beeld goed blijft bij veel omgevingslicht. Dat de randen van het beeld wat donkerder zijn, mag de pret niet drukken, want deze tv is een absolute aanrader.
Eindoordeel
Dit jaar verschijnen er maar liefst drie nieuwe besturingssystemen op televisies. Google komt met Android TV, dat onder andere zal draaien op de smart-tv's van Sony en Philips, Samsungs nieuwe smart-modellen draaien vanaf dit jaar op Tizen en Panasonic is in zee gegaan met Mozilla, waarmee Firefox OS naar de nieuwe modellen van het Japanse merk is gebracht. Op de CES begin dit jaar zagen we al een klein voorproefje van het nieuwe besturingssysteem, maar omdat het nog volop in ontwikkeling was, mochten we er nog niet mee spelen. Inmiddels zijn de eerste Panasonic-televisies met Firefox OS leverbaar en is het dus tijd voor een review.
We bekeken Firefox OS op de 55"-variant van de CX700, die op het moment van schrijven voor ongeveer 1500 euro in de Pricewatch te vinden is. Dit model is ook te krijgen in de maten 40, 50 en 65 inch, die respectievelijk 850, 1200 en 2500 euro moeten opbrengen. Het is een uhdtv en dus heeft het beeldpaneel een resolutie van 3840x2160 pixels. Naast de gebruikelijke smartfunctionaliteit, zoals apps, een mediaspeler en de mogelijkheid om een harde schijf aan te sluiten voor opnames, heeft deze tv ook een sd-kaartlezer, waarmee je bijvoorbeeld foto's uit je camera direct op je tv kunt bekijken.
Volgens Panasonic heeft deze tv een Super Bright Panel met een Brilliant Contrast en Studio Master Colour, en dat klinkt veelbelovend. Of deze tv inderdaad een super hoge helderheid heeft met een briljant contrast en een goede kleurweergave bekijken we in deze review aan de hand van metingen. Fixefox OS werkt volledig volgens open standaarden en dat is ongetwijfeld zeer nuttig voor ontwikkelaars die apps naar de televisies van Panasonic willen brengen, maar wat merk je daar nu van als gebruiker van deze tv?
Uiterlijk en aansluitingen
De CX700 heeft een zeer strak ontwerp met weinig opsmuk en maakt gebruik van materialen met een mooie afwerking. Rond het scherm lopen metalen profielen, die aan de voorkant geborsteld zijn afgewerkt en een grijzige kleur hebben. Aan de boven- en zijkanten zijn de bezels een centimeter breed en onder het scherm is de bezel wat breder, zo'n 15mm, met in het midden een Panasonic-logo. Onder het scherm loopt een 5mm brede strip zwart plastic, waarin een status-led, een infraroodontvanger en een lichtsensor zijn opgenomen.
Een van de redenen voor het strakke uiterlijk is het ontbreken van een grote voet. In plaats daarvan zitten er aan de zijkanten twee verchroomde pootjes, die zijn gemaakt van 5mm dun metaal. Doordat de pootjes bijna helemaal aan de uiteinden zitten, heb je een meubel nodig dat bijna net zo breed is als de tv. Ook kan de tv wat minder makkelijk gedraaid worden, omdat je hiervoor de tv op de pootjes moet verschuiven. Als je dat doet, moet je voorzichtig zijn, want de smalle stukjes rubber onder de pootjes raken gemakkelijk los en dan kun je krassen op het tv-meubel veroorzaken. Een nadeel van de dunne pootjes is dat je er geen kabels achter kunt wegwerken.
Aansluitingen
Het is niet de dunste tv die we ooit hebben gezien, maar met een diepte van 5cm is de kast bepaald niet dik te noemen. Aansluitingen die recht naar achteren zijn gemonteerd kunnen lastig zijn bij muurmontage, omdat je dan vaak speciale kabels met haakse stekkers nodig hebt. Bij de CX700 is bijvoorbeeld de aansluiting voor het netsnoer recht naar achteren gemonteerd. Gelukkig krijg je er een netsnoer met een haakse stekker bij, al is deze, met een lengte van slechts anderhalve meter, zeker bij muurmontage al snel aan de korte kant. Ook de analoge video-ingangen, scart en component-composiet, zijn recht naar achteren gemonteerd, maar gelukkig hebben de meeste mensen deze tegenwoordig niet meer nodig.
Onderaan zijn van links naar rechts onder een hoek gemonteerd: een rj-45-netwerkaansluiting, een antenneaansluiting voor kabel of Digitenne, een Toslink- digitale audio-uitgang en twee van de in totaal drie hdmi 2.0-aansluitingen, waarvan er een is voorzien van een Audio Return Channel. Aan de zijkant zitten van boven naar beneden: een CI+-slot, de sd-kaartlezer, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, twee usb 2.0-aansluitingen, een usb 3.0-aansluiting, waarop een harde schijf kan worden aangesloten voor opnamen, en de derde hdmi 2.0-aansluiting. Links achterop, vanaf de voorkant gezien dus rechts, zitten knopjes waarmee de tv zonder afstandsbediening te bedienen is.
Bediening op afstand
Het ontwerp van de infraroodafstandsbediening oogt wat gedateerd en dat zit hem grotendeels in de afwerking van de bovenkant met zilverkleurig plastic. Hoewel het niet de mooiste afstandsbediening is om te zien, werkt hij wel fijn dankzij de zeer duidelijke lay-out en de prettig grote knoppen. Doordat er twee AA-batterijen worden gebruikt in plaats van de kleinere AAA-batterijen, heeft het 21cm lange apparaatje een aangenaam aanvoelend gewicht van zo'n 140 gram. Door de boven elkaar geplaatste batterijen ligt het zwaartepunt in het midden, waardoor de afstandsbediening goed in de hand ligt.
Door de uitsparingen aan de achterkant is de remote ook goed te gebruiken door mensen met kleine handen. De rubberen toetsen hebben een prettig 'knopgevoel', waarbij de meest in het oog springende toets natuurlijk de Netflix-knop is. Deze, door het grote, rode logo niet te missen knop boven de d-pad is wellicht handig voor mensen met een Netflix-abonnement, maar als je dat niet hebt, is het een wel erg opvallende knop op je afstandsbediening waar je niet om hebt gevraagd. Wij hadden het een stuk mooier gevonden als je zelf zou kunnen instellen welke app start als je deze knop indrukt.
TV remote 2
Je kunt de CX700 ook bedienen met een app op je smartphone of tablet, als deze tenminste op iOS of Android draait. Je kunt het scherm van het mobiele apparaat als touchcontroller gebruiken, maar wij vinden deze manier van besturen niet heel handig werken. Als alternatief zijn ook de knoppen zoals ze op de infraroodafstandsbediening zitten op te roepen en dat werkt een stuk prettiger. De mogelijkheid om via de app teksten in te voeren kan nuttig zijn, want het toetsenbord op het tv-scherm werkt wat onhandig. Het is mogelijk, als het beeld tenminste niet gecodeerd is, om het televisiebeeld naar het mobiele apparaat te streamen, maar omdat de CX700 een enkele tuner heeft, kun je op het mobiele apparaat niet naar een andere zender kijken dan op dat moment op de tv wordt vertoond.
De duurdere Panasonic-modellen kun je volledig via de app kalibreren, maar dat kan bij de CX700 niet. Het is mogelijk om foto's, muziek en video's vanaf het mobiele apparaat naar de tv te streamen. De app heeft geen eigen tv-gids, zoals sommige concurrenten die wel hebben. Al met al vinden we de TV remote 2-app niet veel toevoegen aan het bedieningsgemak en gebruiken we liever de prima infraroodafstandsbediening.
Firefox OS en mediaspeler
Hoewel de CX700 onderhuids op een nieuw besturingssysteem draait, is er best veel bij het oude gebleven. Het menu en de elektronische programmagids zien er bijvoorbeeld nog hetzelfde uit als op de modellen van vorig jaar en dat is geen probleem, want ze werken prima. Wel vinden we de styling van de epg niet zo goed bij de rest van de interface passen. De grootste vernieuwing betreft het homescreen, dat een totaal nieuw uiterlijk heeft gekregen. Panasonic noemt het nu dan ook My Home Screen 2.0.
Als je op de homeknop drukt, krijg je drie grote, ronde iconen te zien: Live tv, Apps en Apparaten. De meeste mensen zullen direct begrijpen waarvoor deze iconen dienen, waardoor ze zonder enige uitleg direct aan de slag kunnen met de nieuwe interface. Je kunt zelf je favoriete zenders, apps en externe ingangen als icoon toevoegen aan het homescreen, en de volgorde van de iconen naar eigen inzicht aanpassen.
Door het nieuwe homescreen is de bediening flink eenvoudiger geworden en doordat er maximaal vijf iconen tegelijk getoond worden, ziet het er erg clean uit. Niet iedereen zal het kleurgebruik - roze voor live-tv, mintgroen voor apps en blauw voor bronnen - even mooi vinden, maar duidelijk is het zeker. Firefox OS is een opensourcebesturingssysteem dat de sprong van telefoons naar televisies heeft gemaakt. Als gebruiker merk je eigenlijk niets van dat open karakter, want je bent afhankelijk van de applicatiewinkel van Panasonic om apps op je tv te draaien.
Het aantal beschikbare applicaties voor Firefox OS is nog beperkt, maar de belangrijkste videodiensten, YouTube en Netflix, zijn inmiddels beschikbaar waarbij Netflix, met het juiste abonnement, ook op 4k werkt. Bij Panasonic waren de Nederlandse videodiensten tot voor kort niet beschikbaar, maar daar is nu verandering in gekomen, want NPO en Kijk zijn nu al beschikbaar en later zal daarnaast de app van Videoland beschikbaar zijn.
Mediaspeler
De ingebouwde mediaspeler kan muziek, foto's en video's weergeven vanaf usb of sd-kaart, of vanaf je netwerk door middel van dlna. De meest gebruikte bestandsformaten en codecs worden keurig ondersteund, en zelfs hevc-ondersteuning is aanwezig, waardoor ook de meeste 4k-testbestanden worden afgespeeld. Onvergeeflijk is echter het ontbreken van dts-ondersteuning, waardoor zeer veel films zonder geluid worden afgespeeld. Schrale troost is de goede weergave van ondertitels, waarvan de grootte en positie is aan te passen, zodat je ze keurig in de zwarte balken van een Cinemascope-formaat film kunt weergeven.
/i/2000609386.jpeg?f=imagenormal)
Energiegebruik en geluid
Het verbruik van lcdtv's is voor het overgrote deel afhankelijk van de backlight. Hoe hoger je die instelt, hoe hoger het energiegebruik. Met de backlight van de CX700 in de hoogste stand maten we een stevig verbruik van maar liefst 181W. Daartegenover staat een enorme helderheid van maar liefst 648cd/m². Onder normale lichtomstandigheden heb je een dergelijke hoge helderheid niet nodig en als we de backlight afstellen op 120cd/m², een prettige waarde om 's avonds bij te kijken, loopt het verbruik terug tot een keurige 65W. In de laagste stand ligt het verbruik rond de 53W en produceert de tv een helderheid van 75cd/m², waarmee in een volledig verduisterde kamer nog best te kijken valt.
De CX700 is voorzien van een lichtsensor waarmee de backlight zich automatisch aanpast aan het omgevingslicht. Zo ziet het beeld er onder alle omstandigheden goed uit en verspil je geen energie door een te hoge helderheid te gebruiken. Ook is de tv voorzien van backlight-dimming, waarbij, naar aanleiding van de beeldinhoud, delen van de backlight worden gedimd. Hiermee kan dus ook nog wat energie bespaard worden, al is het effect bij de meeste televisieprogramma's zeer gering.
Geluid
Geluid is op de platte televisies vaak een ondergeschoven kindje en meestal word er gebruikgemaakt van kleine luidsprekers, die ergens onder in de kast zijn weggemoffeld. Zo ook bij de CX700, waarbij gebruik is gemaakt van twee breedbandluidsprekertjes die hun geluid naar beneden uitstralen. Doordat je alleen indirect geluid te horen krijgt, is het stereobeeld niet geweldig en door de kleine afmetingen is de laagweergave nogal mager. Voor de meeste televisieprogramma's volstaat de geluidskwaliteit, maar als je graag naar concerten of films kijkt, doe je er goed aan om uit te wijken naar een extern audiosysteem.
Het maximale volume valt niet tegen, maar om te voorkomen dat het geluid overstuurd gaat klinken krijg je bij het verhogen van het volume steeds minder bas te horen. Dit resulteert bij hoge geluidsniveaus in een zeer schel geluid. Er is een virtuele surroundmodus beschikbaar, maar veel doet dit niet voor de ruimtelijkheid van het geluid. De Bass-boostfunctie levert nauwelijks meer laag op en werkt bovendien alleen bij zeer lage volumes. De koptelefoonaansluiting heeft in het menu een eigen volumeregeling: handig voor hardhorende mensen, die zo met een koptelefoon naar een hoog volume kunnen luisteren zonder het niveau van de tv-luidsprekers te beïnvloeden.
Inputlag, gebruik met pc en 3d
Als je met een console games speelt op je tv heb je baat bij een zo laag mogelijke inputlag. Als de tv er te lang over doet om de gamebeelden te vertonen, neemt immers de moeilijkheidsgraad van actiegames flink toe. We meten de inputlag met een Leo Bodnar-lagtester die een 1080p60-beeldsignaal naar de tv stuurt en vervolgens met een optische sensor meet hoe lang het duurt voordat het beeld op het scherm verschijnt. Met een inputlag van 37ms in de gamemodus is de CX700 een middenmoter. De allerbeste televisies wat inputlag betreft zitten rond de 20ms en zijn dus ongeveer twee keer zo snel.
Gebruik met pc
Als je een pc met de tv wil gebruiken, heb je behalve bij het spelen van games ook bij het simpelweg bedienen van de muis baat bij een lage inputlag. Er is nog geen uhd-versie van de Leo Bodnar-lagtester en de ouderwetse testmethode met een crt-scherm ernaast is niet bruikbaar, omdat er geen crt-schermen zijn die die 3840x2160 pixels met 60fps kunnen weergeven, maar we konden subjectief geen verschil vaststellen tussen de inputlag op 1080p60 en die op 3840p60, waarmee deze tv goed werkt als pc-beeldscherm.
Sommige uhdtv's hebben een interne bandbreedtebeperking, waardoor ze moeten terugvallen op 4:2:0 chroma subsampling om uhd-beelden met 60fps te kunnen weergeven. Pc-graphics zien er dan net wat minder mooi uit en er zijn dan, bijvoorbeeld bij ClearType-fonts, kleine gekleurde artefacten te zien. De beeldverwerking van de CX700 heeft ook een dergelijke bandbreedtebeperking, maar door 4K Pure Direct in te schakelen sla je een groot deel van deze beeldverwerking over en worden de pc-beelden zonder verlies aan kleurresolutie weergegeven. In deze stand is een aantal 'beeldverbeteraars' niet beschikbaar, zoals ruisreductie en beeldinterpolatie, maar deze hebben toch al nauwelijks nut bij 3840p60-beelden.
3d
De CX700 kan 3d weergeven door middel van actieve brillen, maar deze krijg je niet bij de tv meegeleverd en zul je dus apart moeten aanschaffen voor ongeveer 40 euro per stuk. De brillen wegen zo'n 35 gram en zitten zeer comfortabel. Ook laten ze zich prima combineren met je eigen bril. Het nadeel van actieve brillen is dat je ze ziet knipperen, waardoor ze wat minder rustig zijn voor je ogen. Als je de kamer verduistert, is het knipperen van de brillen minder storend en valt er goed naar te kijken. De CX700 heeft een prima 3d-weergave met weinig crosstalk. Je kunt de 3d-diepte van het beeld aanpassen, maar wij raden aan om dit niet te doen, omdat je hierdoor meer crosstalk in het beeld krijgt te zien.
Beeldeigenschappen
Om te laten zien hoe het beeld verandert als je niet recht voor de tv zit, hebben we twee foto's gemaakt met identieke belichting. De ene recht van voren en de andere onder een hoek van vijfenveertig graden.
Onder een hoek wordt het beeld wat donkerder, loopt de kleurverzadiging terug en neemt het contrast wat af. Toch valt de afname van de beeldkwaliteit wel mee en kun je onder een hoek nog goed naar het beeld kijken.
Om de uniformiteit van de backlight te demonstreren hebben we foto's gemaakt van een volledig wit scherm.
Het grootste deel van het scherm is redelijk egaal verlicht, maar aan de randen is het scherm duidelijk wat donkerder. Ook bij gewoon televisiekijken is de afname van de helderheid aan de randen te zien.
Alle lcdtv's hebben in meer of mindere mate last van backlight-bleeding. Om dit in beeld te brengen hebben we foto's gemaakt met een lange sluitertijd.
De backlight-bleeding is goed onder controle bij de CX700. In een volledig verduisterde kamer kun je nog net iets waarnemen, maar met wat omgevingslicht zie je er niet veel van. Onder een hoek is de situatie wat minder gunstig, maar nog altijd goed onder controle. We zien aan de rechterkant in de hoeken wat lichtere plekken, maar de helderheid ervan valt reuze mee.
Beeldverwerking
Behalve de instapmodellen zijn zo'n beetje alle televisies uitgerust met allerlei beeldverbeteraars. Zo heeft de CX700 een automatische contrastregeling die, zoals je al verwacht, meer contrast in het beeld oplevert. De werking is simpel; de donkerste gedeelten in het beeld worden donkerder gemaakt en de lichtste gedeelten helderder. Op het eerste gezicht lijkt het beeld er wellicht mooier van te worden, maar deze functie heeft nadelige gevolgen voor de doortekening in de schaduwpartijen en de hooglichten. Het beste zet je dit dus uit.
Er zijn twee soorten ruisonderdrukkers beschikbaar; een algemene ruisonderdrukker, die bijvoorbeeld is in te zetten tegen filmkorrel bij films, en 'MPEG remasteren', dat vooral bedoeld is om compressieartefacten te verminderen. Beide algoritmen doen wat ze moeten doen, maar hebben ook negatieve gevolgen voor de beeldscherpte. Panasonics beeldverbeteraars doen hun werk tamelijk subtiel, waardoor ze het beeld minder aantasten dan sommige concurrenten, maar als je beeldmateriaal van goede kwaliteit gebruikt, kun je ze toch maar beter uitzetten.
Beeldinterpolatie
Om beweging er vloeiender en scherper uit te laten zien is de CX700 uitgerust met beeldinterpolatie, die tussenliggende beelden berekent, zodat de framerate van het bronsignaal wordt verhoogd. Panasonic noemt dit Intelligent Frame Creation en als je het aanzet, ziet beweging er duidelijk vloeiender uit, maar zoals altijd bij dit soort algoritmen ontstaan er duidelijk zichtbare artefacten in het beeld, waardoor wij het liever uitschakelen. De implementatie van Panasonic laat wat meer artefacten zien dan die van sommige concurrenten, en bij al te veel beweging in beeld stopt de beeldinterpolatie er in het geheel mee en krijg je kortstondig de originele framerate te zien.
Er zijn drie standen, waarvan Minimum de meest bruikbare is, waarbij beweging er niet vloeiender uitziet, maar wel wat scherper. In de standen Midden en Maximum ziet beweging er vloeiender uit, maar is het aantal fouten in het beeld erg hoog. Filmmateriaal op 24Hz is apart in te stellen, zodat je bij het bekijken ervan geen last hoeft te hebben van het soap opera effect. Veel recente televisies zijn voorzien van een scanning backlight-stand. Daarbij knipperen de leds van de backlight, zodat de afzonderlijke frames korter zichtbaar zijn, waardoor er geen motion blur op je netvlies ontstaat. Dit is de effectiefste methode om beweging er scherper uit te laten zien op een lcdtv, maar helaas ontbreekt een dergelijke stand op de CX700.
Upscaling
Omdat verreweg het meeste beeldmateriaal dat in de komende jaren op uhdtv's vertoond zal worden een lagere resolutie heeft dan de eigen resolutie van het beeldpaneel, is het zaak dat er goede upscaling aanwezig is. De meeste fabrikanten beweren dat ze dusdanig goede algoritmes gebruiken dat hd-materiaal er bijna net zo goed uitziet als uhd-materiaal. Wij hebben echter nog geen enkele uhdtv gezien die hd-beelden daadwerkelijk mooier kon weergeven dan een hdtv. Dit geldt ook voor de CX700; de upscaling werkt voorbeeldig, maar wonderen worden er niet verricht.
Er is een feature die 'Resolutie remasteren' heet, maar de resolutie wordt er niet daadwerkelijk hoger van; het is namelijk een vorm van sharpening, die weliswaar een groter gevoel van scherpte in het beeld introduceert, maar tegelijk lichte haloartefacten oplevert. Panasonic laat je de upscaling ook geheel uitschakelen, waardoor een pixel uit 1080p-materiaal wordt weergegeven als een vierkantje van 2x2 pixels op het uhd-paneel. In deze stand ziet hd-materiaal er misschien nog wel het scherpst uit.
Metingen en kalibratie
Volgens Panasonic heeft deze tv een Super Bright Panel en daar is geen woord van gelogen, want onze metingen laten een maximale helderheid van maar liefst 648cd/m² zien. Hiermee behoort dit scherm tot de helderste die je maar kunt kopen en daardoor kan deze tv in een fel verlichte ruimte nog een mooi beeld weergeven. De claim van een Brilliant Contrast wordt eveneens in de praktijk waargemaakt, want onze ansi-contrastmeting levert een prima contrastratio van maar liefst 4371:1 op. Ook hiermee behoort deze tv tot de beste lcdtv's die op dit moment te koop zijn. Door het hoge contrast weet het beeld van de CX700 echt te overtuigen en we zijn dan ook enthousiast over de beeldkwaliteit.
Het contrast is de belangrijkste eigenschap als het op beeldkwaliteit aankomt, maar de kleurweergave mag natuurlijk niet te veel afwijken. We hebben alle presets bekeken en zo uit de doos levert Custom het beste resultaat op.
/i/2000607401.png?f=imagenormal)
Met een gemiddelde ΔΕ2000 van 3 ligt de afwijking op de grens van het waarneembare. Helaas is de gemiddelde gamma wat te hoog, waardoor het beeld er iets te donker uitziet.
De primaire en secundaire kleuren zien er zo uit de doos al behoorlijk goed uit.
/i/2000607402.png?f=imagenormal)
De afwijking valt met een gemiddelde ΔΕ2000 van 2 erg mee. Alleen blauw wijkt nog een klein beetje meer af dan we zouden willen, maar in de praktijk valt hier niet veel van te zien.
Kalibratie
We zijn aan de slag gegaan met onze Spectracal C6 colorimeter en Calman 5-software om de weergave nog verder te verbeteren. De grootste winst zal liggen in het verbeteren van de gamma. Met een simpele aanpassing van de helderheid naar +8 bereikten we het volgende resultaat:
/i/2000607483.png?f=imagenormal)
De gemiddelde gamma ligt nu keurig op 2,2 en met een gemiddelde ΔΕ2000 van 1 zijn we zeer content, want een dergelijke kleine afwijking kun je met het blote oog niet meer waarnemen. Panasonic heeft de CX700 voorzien van uitgebreide en zeer prettig werkende instellingen, maar we hebben ze simpelweg niet nodig om een goede weergave te realiseren.
/i/2000607485.png?f=imagenormal)
De kleine aanpassing heeft ook een positief effect op de primaire en secundaire kleuren gehad en waar blauw voor de aanpassing nog ietsje te veel afweek, liggen alle afzonderlijke waarden nu onder de grens van drie en zijn we dus uiterst tevreden.
Specificaties en fotogalerij
Categorie |
Televisies |
Merk |
Panasonic |
Serie |
Viera |
Product |
Panasonic Viera CX700 |
Uitvoering |
55" Zilver |
Schermdiagonaal |
55" |
Vorm scherm |
Vlak |
Resolutie (TV) |
3840x2160 (Ultra-HD) |
Beeldverhouding |
16:9 |
HD-specificatie |
Ultra-HD |
Televisietype |
LCD |
Backlight |
Edge-lit |
Local of microdimming |
Ja |
3d-ondersteuning |
Ja |
3d-technologie |
Actief |
2d-conversie |
Ja |
Smart TV |
Ja |
Smart TV-besturingssysteem |
Firefox OS |
Chatmogelijkheden |
Skype |
Social media |
Facebook, Twitter |
Omroepen on demand |
NPO gemist (NL), RTLXL (NL) |
Overige onlinecontent |
Netflix, Webbrowser, YouTube |
NL/BE-model |
Ja |
Tuner type |
Analoog, DVB-C, DVB-T, DVB-T2 |
Aantal tuners |
1 |
Video in |
Component Video, Composite, 3x HDMI, Scart |
Hoogste HDMI-versie |
HDMI 2.0 |
DLNA |
Ja |
Verbinding (Audio) |
Audio (3,5mm), Audio Digitaal (S/PDIF) |
Verbinding (Ethernet) |
Ethernet 100Mbit/s |
Verbinding (USB) |
2x USB 2.0, USB 3.0 |
WiFi aanwezig |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11b, 802.11g, 802.11n |
Speakers |
Intern Stereo |
Frontspeakervermogen (RMS) |
10W |
Stroomverbruik |
129W |
Stroomverbruik (stand-by) |
0,5W |
Energiekosten per jaar op basis van 4 uur per dag kijken en €0,23 per kWh |
€43,32 |
Televisie-eigenschappen |
App-bediening, Firmware-upgrade mogelijk, Opnemen / Timeshift, OSD, Spraakgestuurd |
Teletekst pagina's in geheugen |
1.500 |
Introductiejaar |
2015 |
Televisie kleur |
Zilver |
Hoogte |
762mm |
Hoogte (zonder voet) |
717mm |
Breedte |
1,237m |
Diepte |
242mm |
Diepte (zonder voet) |
54mm |
Gewicht |
21kg |
Beeldverhoudingen |
16:9 |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Conclusie
Panasonic heeft met de CX700 een prima tv afgeleverd, die geen grote minpunten heeft. Het uiterlijk is strak en goed verzorgd, en er zijn mooie materialen gebruikt. De keuze van Panasonic om geen grote voet te gebruiken, maar twee kleine pootjes aan de zijkanten draagt bij aan het strakke uiterlijk. Helaas zijn de pootjes te smal om er kabels achter te kunnen verstoppen en is het wat lastiger om de tv bij te draaien.
Firefox OS brengt een grote verbetering met zich mee in de vorm van een nieuw homescreen, dat er clean uitziet en kinderlijk eenvoudig werkt. De hoeveelheid apps in Panasonics applicatiewinkel is niet heel groot, maar de belangrijkste videodiensten zijn allemaal aanwezig. We hopen dat Panasonic nog dts-ondersteuning aan de ingebouwde mediaspeler toevoegt, want zonder deze veelgebruikte codec moeten veel films het zonder geluid stellen.
Het geluid is overigens in orde, maar niet bijzonder. Zoals bij de meeste televisies zijn er kleine, omlaag gerichte luidsprekertjes gebruikt en daardoor is het stereobeeld niet fantastisch. Ook de laagweergave is mager.
De CX700 kan 3d weergeven door middel van actieve brillen en doordat er maar weinig crosstalk is, werkt dat goed. De benodigde actieve brillen zul je echter apart moeten aanschaffen voor ongeveer veertig euro per stuk, want ze zijn niet bij de tv geleverd.
Wat beeldkwaliteit betreft heb je aan de CX700 een heel goede tv. Het contrast is voor een lcdtv uitstekend. De kleurweergave is zo uit de doos eveneens prima en met een kleine aanpassing aan de helderheidsinstelling nog beter. Doordat het paneel in staat is om veel licht te genereren blijft het beeld ook bij veel omgevingslicht zeer goed. De uniformiteit van de backlight is redelijk, maar aan de randen is het beeld duidelijk wat minder helder. Dat is zeker een minpuntje, maar dat mag de pret niet drukken, want voor de rest is het beeld prachtig: een aanrader dus.
In de oorspronkelijke tekst stond dat YouTube en Netflix nog niet werkten. Daar is nu na een firmware-update verandering in gekomen en de tekst is daarop aangepast.
Eindoordeel