Door Jelle Stuip

Redacteur

Peaq-laptops Review

Schermen met het scherm

21-04-2015 • 06:00

87

Singlepage-opmaak

Conclusie

Peaq wil zoveel mogelijk bezoekers van de Media Markt overhalen om het huismerk aan te schaffen en moet zich daartoe natuurlijk onderscheiden. Het saaie, grijze uiterlijk van beide laptops geeft misschien niet die indruk, maar het is toch gelukt en wel dankzij het scherm. Peaq heeft namelijk voor een mat scherm, met een hoge resolutie en een ips-paneel gekozen, en dat kom je bij laptops van zeshonderd euro niet vaak tegen.

Het scherm, uiteindelijk het laptoponderdeel waar je continu tegenaan zit te kijken, is dus bovengemiddeld, maar dat is wel ten koste van andere dingen gegaan. Zo is de accuduur matig ondanks het gebruik van zuinige Broadwell-processors, zijn de hybride schijven nog altijd een stuk langzamer dan ssd's en is de Core M-processor in de S1115 niet de snelste.

Zoals wel vaker bij laptops van zes- a zevenhonderd euro is de uiteindelijke keuze dan ook een kwestie van afwegen. Laptops in deze prijscategorie die wel voorzien zijn van een ssd hebben vaak een slecht scherm, en ook een snelle processor en een lange accuduur gaan vaak ten koste van de kwaliteit van andere componenten. Bij Peaq is de afweging doorgeslagen naar de kant van het scherm en dat vinden we geen slechte keuze, te meer omdat de gemiddelde tweaker niet al te veel moeite zal hebben met eventuele upgrades.

Welke van de twee mag het dan worden? Dat hangt van je voorkeur af. Zoek je een laptop met een goed scherm, die voor weinig geld prima geschikt is voor browsen en het draaien van kantoorsoftware, dan is de S1115 een goede keuze. Voor slechts honderd euro meer heb je echter een laptop met hetzelfde scherm, een snellere processor en een videokaart, plus meer werkgeheugen, meer upgrademogelijkheden en natuurlijk een dvd-brander.

Reacties (87)

87
84
60
4
0
12
Wijzig sortering
Ik heb de duurste versie (met een i5) thuis staan met de bedoeling om de trage disk te vervangen met een ssd, wat een ellende. Booten kan schijnbaar alleen vanaf pxe 8)7 usb ed. pakt ie niet (dvd nog niet geprobeerd). Disk clonen met acronis true image werkt ook nog niet zo lekker, blijf hangen op een uefi melding... tot nu toe nog niet echt een positieve ervaring :p
kan je niet een kleine bootable partitie maken op de ssd en dan vanuit daar installeren?
zo'n kleine 20 jaar geleden met NT4 kon dat namelijk prima en dan later extenden om de hele disk te gebruiken. lekker kliederen met unattended setup scripts, those were the days :)
Heb je het al kunnen oplossen? Ben erg benieuwd omdat ik hem ook overweeg te kopen.
Uiteindelijk heb ik de originele schijf gekloond met EaseUS Disk Copy, Hdd omgewisseld met de ssd en dat werkt prima, staat weinig zooi verder op dus herinstallatie was niet nodig. Weet alleen niet hoe het gaat mocht ie geherinstalleerd moeten worden (bij een ssd crash/vervanging).
Mijn broertje heeft een PEAQ laptop gekocht tijdens de BTW actie en de harde schijf was verschrikkelijk slecht. Nu wilde ik dus een SSD plaatsen, maar ik kon met geen mogelijkheid van USB booten. Na veel proberen kwam ik in een efi shell, maar daar kon ik de usb-stick ook niet mounten. Al met al is denk ik de conclusie dat hij niet echt customizable is.
Ik snap niet waarom ze een 0,8Ghz processor in een moderne laptop gooien.
Omdat die lang meegaat op een accu. Als je even snelheid nodig hebt, klokt hij zich naar 2 GHz. De processor zelf gebruikt slechts 5 watt iirc (ik dacht dat 35 watt vrij normaal is voor laptop cpu's). Dat merk je als je 'm op 'zwart scherm' zet in een poging je laptop leeg te laten lopen... na 8 uur wachten gaf het ding aan nog steeds 12 uur mee te kunnen.

Bij deze laptop is het scherm/videokaart de enige echte accuvreter. Daardoor valt de accuduur toch wel wat tegen in de benchmarks.
Kijk je niet scheel op het TDP. Ik vermoed dat het verbruik van de meeste laptop-CPUs van Intel wel redelijk vergelijkbaar is in idle, namelijk ontzettend laag. Dit soort ultrazuinige processors zijn populair omdat ze redelijk goedkoop zijn en zichzelf al redelijk snel afknijpen, waardoor goede accuduur en efficiënte koeling makkelijk kan worden gehaald. De prestaties zijn niet geweldig, maar goed genoeg en de fabrikant kan intussen natuurlijk wel mooi met een i5 of i7 logootje schermen (het verschil tussen de i5 en de i7 is overigens vrij minimaal doordat ze allebei met hetzelfde TDP-plafond worden geconfronteerd).

Een processor met een hoger kloksnelheidsplafond (een -M ipv een -U of Y-) zal onder volle belasting wat meer koeling nodig hebben, maar is wel te prefereren als die koeling aanwezig, ook onder lichtere ladingen, aangezien ze als ze op de batterij werken alsnog maximaal zullen terugklokken (zeker als ook in Windows Energiebesparing wordt gebruikt).

Ik heb de review nog niet helemaal gelezen, maar ik zie dat op zn minst één van twee PEAQs een AMD videokaart heeft. Ik heb niets tegen AMD, maar ik hoor toch vaak verhalen dat AMDs techniek om tussen de IGP en de dedicated videokaart te wisselen niet zo geraffineerd is als die van nVidia (die overigens ook niet perfect is, uit ervaring). Dit zou de tegenvallende accuduur wellicht kunnen verklaren. En zoals je al zei verbruikt IPS inderdaad net wat meer dan TN.
Eens.

Wat overigens nog niet gezegd is, is dat de klokfrequentie weinig zegt over performance... dat is niet hoe het werkt. Instructies worden samengevoegd en vervolgens in de processor uitgevoerd. Per kloktick kan je best meerdere operaties gelijktijdig uitvoeren. 800 MHz zegt dus niet zo veel over de snelheid van je applicatie. Het enige dat het zegt is dat je met 2400 MHz op dezelfde processor (familie) ongeveer 3x zoveel instructies potentieel kan verwerken (mits warmte, geheugen, etc...)

Om het heel praktisch te maken. De software die ik dagelijks schrijf, optimaliseer ik op vector operaties. Praktisch gezien betekent dit dat je in 1 kloktick best wel 8 integers kan optellen oid., dwz. mits je processor dit ondersteunt (dit voorbeeld is AVX2 die alleen in de nieuwste processoren wordt ondersteund). Veel software is (tot op zekere hoogte) geschikt te maken hiervoor door simpelweg de code opnieuw te compileren met de juiste settings.

Als je dit vergelijkt met een oude Pentium waarbij je 1 kloktick/instructie nodig had (dat was zo voor de meeste operaties), zou een 800 MHz processor van nu equivalent zijn aan een 8x800 = 6400 MHz processor van vroeger. Nouja, het zit eigenlijk nog veel complexer dan dat, maar je begrijpt het idee.

De voornaamste beperkende factor om dit soort snelheden te halen op moderne systemen is zoals ik het dagelijks observeer de grootte van snel geheugen (L1/L2 cache) en de bandbreedte naar het gewone geheugen. Processen die weinig geheugen kosten kunnen vaak heel snel, processen die veel geheugen kosten niet.

Om die reden zeggen benchmarks me ook zo weinig... veel software is simpelweg niet geschikt gemaakt voor nieuwe processoren - een proces wat geleidelijk aan gebeurt over de tijd. Als ik kijk naar snelheid, kijk ik daarom vooral naar de instructieset (de 'groene checks' op ark.intel.com) en de cache.
Passieve koeling, minder warmtegeneratie, lager energieverbruik idle, om maar wat te noemen.
Dat doen ze omdat die laptop moet gaan verkopen op prijs en beeldkwaliteit. De rest is niet belangrijk - er zit een hagelnieuwe Intel in, en dat is wat op de doos gezien wordt door de consument. Verder zit er een IPS scherm in, nog iets dat meteen zichtbaar is bij gebruik of uitproberen.

Dat daarmee de balans van de laptop een beetje zoek raakt (wél energiezuinige proc, maar geen energiezuinig scherm) is niet van belang :)
Bovendien staat hogere kloksnelheid niet gelijk aan betere performance. De truck zit het juist in een zo hoog mogelijke performance op een zo laag mogelijke kloksnelheid. Je zou dus kunnen zeggen dat een moderne laptop juist een lagere kloksnelheid heeft.
Iemand enig idee waarom fabrikanten de touchpad links van de laptop positioneren. Voor mij is dit een onnatuurlijke houding en krijg last van mijn pols.
Dat is centraal van het toetsenbord (minus numlock gedeelte) als je goed kijkt. Dit geval door de numlock word het geheel verschoven naar links. Beter was geweest om het numlock gedeelte achter wegen te laten zodat alles centraal is en je ook een beter toetsenbord krijgt (tenzij je fervent excell gebruiker bent...).
Numpad gedeelte bedoel je denk ik ;)
Overigens: het touchpad zit recht in het midden onder het toetsenbord gedeelte, dus waar de afstand voor beiden handen tot het touchpad gedeelte even ver is aangezien er zowel links als rechtshandige mensen zijn.
Simpelste oplossing: muisje erbij :)
Anoniem: 271482 @TPY121 april 2015 07:21
Standaard zit je touchpad recht onder de spatiebalk. Oudere laptops met 4:3 beeldschermverhoudingen hadden vaak geen numeriek toetsenbord, en daarom zat die daar wel in het midden.
Omdat je rechterhand binnen naar links buigt, en je je hand op het midden kan laten rusten terwijl je met je vinger "muist"?
Dat is om te voorkomen dat je er op komt met je polsen tijdens het typen. Touchpad zit altijd onder de spatiebalk en niet persé gecentreerd ten opzichten van de rand van het toestel.
Is het ook niet een nadeel dat enkel Mediamarkt deze laptops aanbied? Natuurlijk is er al genoeg concurrentie vanuit de andere laptop merken, maar er is dus maar 1 verkooppunt of heb ik dat mis?
2 verkooppunten: de winkels en de webshop. MM heeft heeeel veel winkels, niet alleen in NL maar in heel Europa. En de webshop is voor iedereen 24/7 te bereiken.

Voldoende "concurrentie" lijkt me om een PEAQ te kunnen kopen. Sterker nog; door het beperkt aantal configuraties, heb je kans dat ze allemaal in de winkel te bekijken zijn; dit in tegenstelling tot 67 verschillende Dell Inspirons of weet ik veel verschillende MacBook Pro's.
Anoniem: 583079 @MAX340021 april 2015 08:59
Macbook Pro bestaat in 6 basisconfiguraties, inclusief de oude niet-retina, en 13"/15" opties.
Peaq is een van de nieuwe huismerken van Mediamarkt Holding.
Zoals ze bijvoorbeeld ook Oké krultangen en weet ik veel wat aanbieden.

Mediamarkt kan zo extra marge genereren.
Ik heb niet gekeken maar achter de website zal vast een Duitse holding zitten ;) Dus ja het is maar wat je concurrentie noemt. Ze houden dus alles 100% in eigen hand en je bent van Mediamarkt afhankelijk.

Ik zou dan toch ten alle tijden voor een A-merk kiezen al is het alleen maar voor support of hulp op de lange termijn.
De Jumbo verkoopt zijn huismerk toch ook niet in de Plus of een andere keten?
Nee, maar sinds wanneer heb jij firmware of software updates nodig voor je appel? :D
Zodra de nieuwe OSX uitkomt :+
You picked the wrong fruit man ;)
Anoniem: 327274 21 april 2015 07:36
Laatst even een peaq laptop onder handen genomen, het was gewoon een lenovo. De herstelparitie liet dat duidelijk zien. Vond het scherm eigenlijk matig, beetje flets en het was wat trillerig.
In een review in de Pricewatch werd gezegd dat het Medion's waren.

Of zijn beiden tegenwoordig Lenovo?
Medion is van Lenovo, sinds 2011 als ik me niet vergis.
Anoniem: 606168 @Thomzh21 april 2015 20:05
En Lenovo koopt weer in bij echte odm's: Quanta, Compal,Wistron en Inventec. Tweakers heeft dus gelijk. Een eigen label in de markt zetten vergroot de marge van de retailer (een beetje). Niet meer en niet minder. Verwacht van PEAQ geen innovatieve zaken, maar goede middle of the road computers. Medion is wel innovatief en heeft binnen Lenovo kennelijk wat vrijheid, bijvoorbeeld met 2-in-1's. Volgens mij zit er ook een 11,6 tablet met toetsenbord in PEAQ-lijn (althans in Duitsland). Dit is Medion.
Medion is overgenomen door Lenovo, wanneer de Peaq een Medion is met andere plakker is ie in feite ook Lenovo :) :)
Dat kan wel kloppen gezien het volgende Tweakers nieuwsbericht uit Augustus 2014: nieuws: Media Markt komt met eigen laptop- en tablet-lijn in Nederland

Daarin staat duidelijk dat Mediamarkt samenwerkt met Lenovo. Opmerkelijk dat Tweakers dit niet noemt in de introductie maar over een odm spreekt.

[Reactie gewijzigd door VERNederlander op 22 juli 2024 13:41]

Lenovo produceert zelf geen laptops. Alleen de sticker op de behuizing is van Lenovo. ODM's leveren de hardware voor deze PEAQ-lijn laptops. En ja, dat kunnen best dezelfde ODM's zijn als Lenovo gebruikt.
Belachelijk dat laptop fabrikanten nog steeds 5400 toeren schijven durven te verkopen. :X
Zeker tegenwoordig.
Het is in ieder geval nog een SSHD, dat is al beter dan 95% waar een normale HDD inzit
Met de huidige accu is een 7200 schijf een nog minder goed alternatief.
Dank voor de review. Jammer dat in de Core M versie geen betere accu zit, zeker omdat er ruimte voor is. Is er een reden dat de Asus UX305 niet is opgenomen in de accu-grafieken (terwijl hij wel in de Cinebench-grafieken staat)? Wel aardig om te illustreren hoeveel beter het kan met dezelfde cpu.
Ja, ik wilde nog een tweede Core M als vergelijkingsmateriaal erbij hebben in de Cinebench-grafieken, maar bij de accutests leek me de vergelijking niet zo zinvol, want een kleiner (13") zuiniger scherm geeft de UX305 sowieso al een onvergelijkbaar groot voordeel ten opzichte van de andere 15,6"-laptops.
Ik mis de afmetingen en het gewicht van de laptops in deze review. De mediamarkt website zegt hier ook niets over.
De precieze afmetingen weet ik niet, maar het gewicht is terug te vinden in het testrapport:
http://tweakers.net/benchdb/testcombo/4537
http://tweakers.net/benchdb/testcombo/4536

edit: 2037g voor de S1115 en 2320g voor de P1015 dus

[Reactie gewijzigd door PiweD op 22 juli 2024 13:41]

Ze zien er dan wel niet bijzonder uit, maar dat ze 1080p schermen hebben ipv de standaard 768 troep vind ik al heel wat

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.