De keuze voor een smartphone zal zelden alleen gebaseerd worden op de camera. Het besturingssysteem, het scherm en de features zijn vaak meer van doorslaggevende factor. Maar toch worden de foto- en videomogelijkheden steeds belangrijker nu mensen meer met hun smartphone fotograferen en filmen en de 'echte' camera thuislaten. Het is daardoor terecht dat smartphonemakers steeds meer aandacht besteden aan de hard- en software van de camera en dat zien we ook duidelijk terug bij deze vijf high-end smartphones: relatief grote sensoren, lichtsterke optiek en extra's als optische beeldstabilisatie en 4k-video.
In deze vergelijking bespreken we vijf toptoestellen. Hierdoor is er eigenlijk geen enkel model dat ronduit slechte foto's maakt. Zeker bij goed licht zijn de beelden probleemloos bruikbaar, zelfs voor een afdruk op A4-formaat of groter. Hooguit is de kwaliteit van de beelden af en toe wat wisselend, bijvoorbeeld door een afwijkende witbalans of tijdens slechte lichtomstandigheden. De Samsung Note 4 kwam als beste allrounder uit de bus. Dit toestel maakt in de meeste gevallen goed belichte, scherpe foto's met een correcte kleurtemperatuur, al presteren de andere toestellen ook niet slecht.
Wie gemaakte foto's het liefst zo snel mogelijk op Facebook of andere sociale media zet, is het beste af met een smartphone die foto's optimaal aflevert. Dan kom je al snel uit bij de Note 4 of de iPhone 6 Plus. Beide smartphones zijn uitstekende allrounders en presteren goed. Op fotogebied kwam de Note 4 in de praktijksituaties net een fractie beter uit de verf, vanwege de scherpte, kleurtemperatuur en belichting. De iPhone 6 Plus volgt op korte afstand en is in de praktijk op videogebied weer wat beter. Hoewel de interface van de iPhone erg minimalistisch is, is de combinatie van focus en belichtingscorrectie briljant. Hoewel hij geen 4k-ondersteuning voor video biedt, onderscheidt hij zich wel met een 240fps slow-motion-modus.
De meer ervaren fotograaf zal vooral gecharmeerd zijn van de Nokia Lumia 930. Ten eerste vanwege de camera-interface met veel gevorderde instellingsmogelijkheden en ten tweede doordat de foto's vrij conservatief door de bewerkingsmolen wordt gehaald. De beelden zijn wat zacht en niet zo scherp als die van de Note 4 of de iPhone 6 Plus, maar daar staat tegenover dat ze ook weinig artefacts vertonen en zich nog goed laten bewerken. Dat fotograferen in raw een optie is, is ook een voordeel, maar de autofocus van de Lumia 930 is wel wat traag. In vergelijking met de Apple en Samsung en leverde dit toestel in veel gevallen echter niet de mooiste foto's af.
Met de foto's van de Xperia Z3 en LG G3 is op zich niet veel mis, maar in vergelijking met de concurrentie vallen deze smartphones het minst op met hun praktijkfoto's, video's en features.
Scorekaartwiskunde bestaat niet. Ons eindoordeel is op veel meer factoren gebaseerd dan met plussen en minnen kunnen worden uitgedrukt.