Naast praktijkfoto's hebben we, net zoals bij de fotocamera's, gebruik gemaakt van de Tweakers-testkaart. Deze wordt altijd op dezelfde manier verlicht door twee professionele led-lampen en bestaat uit verschillende foto's en patronen. Voor de beoordelingen houden we met behulp van vergelijkingssoftware de beelden steeds naast elkaar. We vergelijken dan afzonderlijke delen van de kaart, zoals een portret of een grijsvlak. Het gaat dan dus steeds om een uitsnede van de testkaart. Om de testkaart te fotograferen zijn de smartphones vanaf een statief gebruikt, met behulp van een universele houder.
De Tweakers-testkaart in volle glorie (testfoto gemaakt met de Nokia Lumia 930)
Voor een goede vergelijking zijn alle foto's teruggerekend naar 5 megapixels, overeenkomstig met de laagst gebruikte resolutie van de vijf smartphones. Dat is afgestemd op de resolutie van de Nokia Lumia 930 die weliswaar ook op 20 megapixels kan fotograferen, maar dan de beelden onbewerkt opslaat. De 5-megapixelfoto's zijn wel bewerkt, al is Lumia 930 in vergelijking met de andere smartphones dan nog steeds vrij behoudend op dat vlak.
Resultaten
De Samsung Note 4 levert de scherpste beelden af, waarbij zelfs de tekst in de hoeken nog vrij scherp is. De Apple iPhone 6 Plus is eveneens vrij scherp. De Sony Xperia Z3 is nogal onscherp in de hoeken, maar in het midden wel weer heel scherp. De LG G3 en de Nokia Lumia 930 zijn in vergelijking met de andere smartphones wat minder scherp. In het grijsdeel zijn de beelden van de iPhone 6 Plus en de Lumia 930 mooi egaal, terwijl die van de Note 4 en Xperia Z3 wat lichte verticale strepen tonen. Het grijsvlak van de G3 vertoont wat ruis en dat is opvallend aangezien de foto op ISO50 gemaakt is.
V.l.n.r. iPhone 6 Plus, G3, Lumia 930, Note 4, Xperia Z3
Als we naar een uitsnede van een model op de testkaart kijken, dan beoordelen we het resultaat van de Note 4 als beste. De foto is duidelijk softwarematig verscherpt, maar het resultaat mag er zijn. De foto is helder, de kleuren zijn goed en de huidtinten mooi egaal. De beelden van de iPhone 6 Plus en de G3 zijn scherp en gedetailleerd, maar wel wat grof waardoor artefacts te zien zijn; de detaillering is nogal grof. De foto van de Xperia Z3 is mooi, maar wat zacht en licht. Door de zachtheid is de scherpte minder dan de concurrentie, maar daar staat tegenover dat er ook geen artefacts te zien zijn. Dat geldt ook voor de Lumia. Het beeld is zo zacht dat het feitelijk wat onscherp is. De beelden laten zich wel goed bewerken, maar zelfs dan haalt het resultaat het niet bij dat van de Note 4.
De foto hierboven toont uiterst links een uitsnede van de 5-megapixelfoto van de Lumia 930, die nogal zacht is. Het middelste beeld is identiek, maar dan via Photoshop voorzien van verscherping en een hoger contrast. De uitsnede rechts is rechtstreeks afkomstig van de Note 4, ter referentie.
V.l.n.r. Note 4, Lumia 930, Xperia Z3, iPhone 6 Plus, Lumia 930
In de tweede uitsnede, van een ander model, zien we dezelfde resultaten terug. De foto van de Note 4 is zeer scherp en goed belicht. De Xperia Z3 is wat overbelicht en de iPhone 6 en de G3 zijn wat onderbelicht. De foto van de Lumia 930 is opnieuw vrij zacht, al is de huid daardoor wel erg mooi egaal. Een purist zou deze foto dan ook als beste kunnen waarderen, terwijl een ander liever het scherpe eindresultaat van de Note 4 heeft.
In het donker
V.l.n.r. iPhone 6 Plus, Xperia Z3, G3, Lumia 930, Note 4
Wanneer we de belichting zo veel mogelijk verminderen, krijgen de smartphones het zwaar. In de meeste gevallen gebruiken ze dan de hoogst mogelijke lichtgevoeligheid, uitgedrukt in iso-waarde. De Xperia Z3 en de Lumia 930 schieten omhoog naar ISO3200. De iso-waarde van de Note 4 en de G3 staat op dit niveau niet meer in de exif-vermeld, maar wij vermoeden dat ze op dezelfde waarde functioneren. De iPhone 6 Plus blijft eigenwijs op ISO500 werken, terwijl hij tot ISO2500 kan gaan. De foto is dan ook aan de donkere kant, maar toont wel de meeste scherpte en details.
Sony kiest op iso 3200 voor veel ruisreductie. Er is dan ook weinig ruis te zien, maar er zijn ook erg amper details meer over. De foto is wel goed belicht, terwijl de concurrenten wat donker zijn, waardoor het eindresultaat ons niet tegenvalt. De LG gebruikt een zeer grove ruisreductie waardoor er maar weinig details overblijven. De foto is bovendien erg donker. Op ISO3200 zijn de foto's van de Lumia 930 vrij grof en kleurloos en dat geldt ook voor de Note 4.
Avondlicht
Smartphones presteren het best wanneer het licht goed is, zoals buiten overdag. Binnen of tijdens de schemering wordt de camera zwaar op de proef gesteld, want er is dan weinig licht. Er dan een langere sluitertijd nodig om een foto goed te belichten of de lichtgevoeligheid moet worden opgeschroefd door het signaal te versterken. Dat laatste leidt tot ruis, wat vervolgens weer bestreden wordt door softwarematige ruisreductie. Ook de lichtsterkte van de lens speelt bij dit alles een rol, want een lichtsterke lens betekent dat de iso-waarde minder ver hoeft worden opgeschroefd en het makkelijker is om een snellere sluitertijd te gebruiken. Het eindresultaat is een combinatie van hardware en software.
V.l.n.r. iPhone 6 Plus, G3, Lumia 930, Note 4, Xperia Z3
Bij avondlicht levert de LG G3 allround de beste plaat af, op de voet gevolgd door de iPhone 6 Plus en de Note 4. De foto van de G3 is het best belicht en heeft op het oog de mooiste kleuren, maar die kleuren zijn softwarematig opgevoerd en nogal oververzadigd. De kleuren van de iPhone 6 Plus en de Lumia 930 zijn meer zoals de werkelijkheid was.
De iPhone 6 Plus lijkt het minst gebruik te maken van ruisreductie, maar daar moet bij worden opgemerkt dat de iso-waarde ook relatief laag gehouden is dankzij de beeldstabilisatie. Het eindresultaat toont de meeste details, bijvoorbeeld als je kijkt naar de dakpannen, maar er is best wat ruis te zien voor een iso-waarde van 500. Vooral in de lucht zorgt dat voor de nodige artefacts. Bij de andere smartphones is de ruis softwarematig flink gereduceerd, maar daar staat ook een afname van de details tegenover, wat goed te zien is aan de daken en het water. De ruisreductie van de Note 4 lijkt het meest effectief en maakt onderscheid tussen contrastrijke delen en donkere vlakken. De kerstverlichting is daardoor nog scherp. De foto's van de Lumia 930 en de Xperia Z3 zijn een beetje onscherp, al valt dat op klein formaat niet echt op. De foto van de Lumia 930 vertoont flink wat ruis, met name in de lucht en in het water. Van de vijf is de Xperia het minst scherp doordat een beetje bewegingsonscherpte is te zien. De iso-waarde van 1600 en sluitertijd van 1/8e waren niet voldoende, wat benadrukt dat het ontbreken van optische beeldstabilisatie in dit geval echt een gemis is. De foto's van de G3, Xperia Z3 en Note 4 zijn een beetje aan de blauwe kant, wat weliswaar mooi is maar minder realistisch.
V.l.n.r. iPhone 6 Plus, G3, Lumia 930, Note 4, Xperia Z3
Ook bij de tweede nachtfoto is foto van de Xperia Z3 het minst scherp, gevolgd door die van de Lumia 930. De foto van de LG G3 is nogal aan de blauwe kant, maar de details zijn wel goed. De iPhone 6 Plus toont veel details, maar ook veel ruis. Alles bij elkaar afgewogen toont de Note 4 het beste plaatje.