Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

Philips PFS8109 Review

Ambilight-tv met Android

Inleiding

Samengevat

De PFS8109 is een dure tv die er strak uitziet en mooi is afgewerkt. Het beeld is behoorlijk goed, met een goed contrast en geringe kleurafwijking. Wel had de uniformiteit van de backlight wat beter gekund en als je onder een hoek kijkt, is er wat backlight-bleeding te zien. De bediening werkt ondanks een goed ontworpen afstandsbediening niet altijd even prettig, omdat de tv soms traag reageert. De software van de PFS8109 bevat de nodige bugs en dat past niet bij de hoge prijs die voor deze tv wordt gevraagd.

Smart-tv's blijken in de praktijk vaak niet zo slim te werken als onze smartphones. TP Vision, het bedrijf dat televisies ontwikkelt en verkoopt onder de Philips-merknaam, wilde daar wat aan doen en kwam op het idee om een televisie te maken op basis van Android. Dit is immers een succesvol besturingssysteem en TP Vision pikt natuurlijk maar al te graag een graantje van dat succes mee. Bovendien zijn er enorm veel apps gemaakt voor Android, waardoor er direct bij introductie al veel beschikbaar zijn.

De tv die we voor deze review bekijken, de Philips 48" PFS8109, is voorzien van een aangepaste versie van Android 4.2.2 Jelly Bean en stond op het moment van schrijven voor zo'n 1450 euro in de Pricewatch, met een cashbackactie nu voor 1150 kan worden aangeschaft. Er is ook een 55"-versie verkrijgbaar voor zo'n 1800 euro, waar nu een cashbackactie van 500 euro voor loopt. Voor de bediening wordt een dubbelzijdige afstandsbediening met een qwerty-toetsenbordje aan de achterkant meegeleverd. De remote is voorzien van bewegingsdetectie en een microfoon voor spraakherkenning.

Deze hdtv is voorzien van Ambilight; het bekende systeem dat de beeldinhoud analyseert en bijpassend gekleurd licht op de muur achter de tv schijnt. In dit geval is gebruikgemaakt van het vierzijdige systeem, dat rondom de tv schijnt. De tv heeft geen voet midden onder de tv, maar twee kleintjes aan de zijkanten, zodat het Ambilight-licht ook onder de tv zichtbaar is.

Uiterlijk en aansluitingen

Uiterlijk

De PFS8109 heeft een strak uiterlijk met bezels die aan de boven- en zijkanten slechts 4mm breed zijn. De bezel aan de onderkant is breder, maar met 8mm nog altijd erg smal. De bezels zijn gemaakt van metaal en hebben een geborstelde afwerking. De hoekpunten zijn wel een beetje scherp, waardoor je gemakkelijk een schram oploopt als je wat achter de tv wil aansluiten. Rechtsonderaan wordt de metalen lijst onderbroken door een infraroodontvanger en een power-led.

Midden onder het scherm zit een beweegbaar trapeziumvormig uitsteeksel met een verlicht Philips-logo erop. Als je de ingebouwde webcam wil gebruiken, schuift het uitsteeksel elektrisch naar beneden en komt er een webcam met microfoons tevoorschijn. Het terugschuiven moet met de hand gebeuren. De logoverlichting kan in het menu worden ingesteld of volledig worden uitgeschakeld.

De grote voet in het midden heeft plaatsgemaakt voor twee kleine voetjes aan de uiteinden. Dit is gedaan omdat de PFS8109 gebruikmaakt van vierzijdig ambilight en het licht van de gekleurde leds zo ook onder de tv te zien is. De achterkant is wit gemaakt, zodat het ambilight-licht beter verspreid wordt. Midden achterop zitten twee klittenbandlussen, die gebruikt kunnen worden als kabelgeleiders. Je hebt er niet veel aan om de kabels mee te verstoppen, omdat de voeten aan de zijkanten zitten.

Aansluitingen

Het netsnoer van de PFS8109 is afneembaar, superhandig als je de tv wil ophangen en je een langer snoer nodig hebt. Minder handig bij muurmontage zijn de aansluitingen die recht naar achteren gemonteerd zijn, omdat het dan nodig kan zijn om kabels met haakse stekkers aan te schaffen. Het betreft een rj-45-netwerkaansluiting, een componentingang, een 3,5mm-audio-ingang, een 3,5mm- seriële poort voor servicedoeleinden en een scart-aansluiting.

De rest van de aansluitingen is handig onder een hoek gemonteerd. Onderaan zijn dit een Toslink-audio-uitgang, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, een antenneaansluiting voor kabel of Digitenne, twee aansluitingen voor satelliet, een van de drie usb-aansluitingen en twee van de vier hdmi-aansluitingen. Aan de rechterkant zitten bovenaan twee CI+aansluitingen, zodat je naar de ene zender kunt kijken en de andere kunt opnemen, twee van de drie usb-aansluitingen en twee van de vier hdmi-aansluitingen.

Bediening op afstand

Afstandsbediening

De afstandsbediening die je bij de PFS8109 krijgt, is dubbelzijdig uitgevoerd, met aan de ene kant alle knoppen die je op een televisieafstandsbediening verwacht en aan de andere kant een handig qwerty-toetsenbordje. Ook is de remote voorzien van bewegingsdetectie, waarmee je aan aanwijspijl op het scherm kunt besturen. Je kunt de aanwijspijl oproepen door je duim op de ok-knop in het midden van de d-pad te laten rusten.

Het apparaatje is ongeveer 22cm lang en voelt met een gewicht van ongeveer 180g solide aan. Het knopgevoel is erg goed, met een prettig voel- en hoorbare klik. Er is een ingebouwde microfoon, die gebruikt kan worden voor spraakherkenning. Daarmee hadden we echter, door matig werkende software, maar weinig succes. Het toetsenbordje op de achterkant werkt wel handig als je bijvoorbeeld een url of wachtwoord moet invoeren.

Philips TV Remote

De PFS8109 is ook te bedienen met een app op een smartphone of tablet. De Philips TV Remote-app is er voor iOS en Android. Windows Phone-gebruikers zullen het zonder moeten stellen, maar veel mis je er niet aan, want de app werkt erg slecht. Het zappen werkt goed en ook lukt het ons om het volume aan te passen of een app op de tv te starten, maar als je die app vervolgens wil bedienen heb je de gewone afstandsbediening er weer bij nodig.

Er is een tv-gids in de app aanwezig, maar de gegevens van veruit de meeste zenders verschijnen niet in de app. Ook moet het mogelijk zijn om tv-beelden naar de app te streamen of media vanaf het mobiele apparaat op de tv te vertonen, maar deze functies kregen we op iOS noch op Android aan de praat. Als je iets aan de instellingen van de tv wil veranderen heb je ook niets aan de app, want het menu is niet beschikbaar. Er valt dus nog een hele hoop aan te verbeteren, want zo heb je er niet veel aan.

Android, OnLive en interface

Android

Het meest in het oog springende kenmerk van de PFS8109 is natuurlijk het Android-besturingssysteem, versie 4.2.2 Jelly Bean om precies te zijn. Dit is een al wat oudere versie, uit februari 2013, maar omdat TP Vision een eigen interface gebruikt, merk je daar niet zoveel van. De tv maakt gebruik van een niet nader gespecificeerde quadcore-soc, die waarschijnlijk van MediaTek is. We hebben niet kunnen achterhalen welke soc precies wordt gebruikt, omdat niet alle apps uit de Google Play Store beschikbaar zijn. Ook is het niet mogelijk om apps te sideloaden, dus uit andere bronnen dan de Play Store.

Philips PFS8109

Er is 1GB ram aanwezig en voor de opslag van apps is slechts 1,6GB flash-opslag beschikbaar. Je kunt de opslag uitbreiden door een harde schijf op een usb-poort aan te sluiten. Deze schijf kan dan ook gebruikt worden om programma's mee op te nemen of om live-tv te pauzeren. Dat de gebruikte soc geen krachtpatser is, blijkt uit het feit dat de hele interface op 720p wordt gerenderd en vervolgens naar full hd wordt geschaald.

Hoewel de soc slechts 1280x720 pixels hoeft te renderen, vallen de prestaties in games een beetje tegen. Bij 2d-games gaat het nog wel, maar als je een wat recentere 3d-game wil spelen, zakt de framerate vaak onder de 30fps en ziet het er niet zo soepel meer uit. Net als bij andere Android-apparaten kun je gebruikmaken van allerlei input-devices, zoals toetsenborden, muizen en gamecontrollers, al moeten de apps wel ondersteuning bieden voor deze apparaten.

Philips PFS8109

Doordat je gewoon gebruik kunt maken van de Google Play Store zijn er veel apps beschikbaar, al is dat aantal wel flink lager dan je gewend bent van je telefoon of tablet. Dit komt doordat app-ontwikkelaars kunnen aangeven aan welke voorwaarden een apparaat moet voldoen om hun app erop te laten werken. Aangezien een tv geen touchscreen heeft en over een afwijkende pixeldichtheid beschikt, voldoet die vaak niet aan de voorwaarden. Hierdoor zijn veel populaire games als Angry Birds en Candy Crush niet te vinden in de app-winkel. Ook kwamen we een behoorlijk aantal apps tegen die gemaakt zijn voor een verticaal scherm en die worden weergegeven in portrait- in plaats van landscape-modus.

OnLive

Behalve voor Android-games bieden de Philips-tv's met Android ook ondersteuning voor de OnLive-cloudgamingdienst, die vanaf 11 november beschikbaar is in Nederland en België. Een draadloze OnLive-controller kost ongeveer vijftig euro, maar de dienst werkt bijvoorbeeld ook met een Xbox360-controller. De games draaien op de servers van OnLive en worden vervolgens naar de tv gestuurd, die alleen maar een videostream hoeft weer te geven en de controller-input naar OnLive te sturen. Op deze manier kunnen games worden gespeeld die veel meer rekenkracht vereisen dan de tv heeft te bieden.

Onlive

De games worden in 720p gerenderd en door de toegepaste videocompressie ziet het er allemaal net wat minder mooi uit dan een consolegame. Ook de framerate ligt in veel gevallen lager dan we van consoles gewend zijn. Dat zijn geen onoverkomelijke problemen, zeker niet als je het gemak van de dienst vergelijkt met dat van een console. Je kiest een game uit in het menu en omdat er niet eerst iets gedownload en geïnstalleerd hoeft te worden, kun je gelijk beginnen met spelen, een beetje vergelijkbaar met een streaming-videodienst als Netflix.

Toch zijn we niet enthousiast over de dienst en dat zit hem in de flinke lag die je tijdens het spelen ervaart. Het probleem is natuurlijk dat jouw controller-input eerst via internet naar Onlive moet worden gestuurd, waar de gamebeelden vervolgens worden gerenderd en voorzien van videocompressie voordat ze via internet naar je worden teruggestuurd. Je tv moet de beelden vervolgens decoderen voordat ze worden weergegeven en om te voorkomen dat het beeld gaat stotteren is er ook nog wat buffering nodig. Al deze zaken nemen kostbare tijd in beslag en dat is tijdens het spelen helaas maar al te goed te merken. Verreweg de meeste games spelen erg lastig vanwege de hoge lag. Zelfs als je relatief langzame games speelt, bemerk je een constante vertraging, waardoor alleen games die geen snelle respons vereisen leuk zijn.

Interface

De interface is vergelijkbaar met die van andere smart-tv's en kan bediend worden met de aanwijspijl of met de d-pad. Vaak duurt het wat lang voordat de tv op een commando reageert. Het homemenu is onderverdeeld in zes categorieën: Nu op tv, Apps, Video on demand, TV on demand, Kanalen en Bronnen. Video on demand toont helaas alleen video's van Videoland en niet van andere vod-diensten, zoals Netflix. Ook TV on demand is erg beperkt; hier worden alleen video's getoond van CineTrailer, Euronews, Muzu en The Wall Street Journal. Het is niet mogelijk om een andere aanbieder toe te voegen.

Philips PFS8109

Als je op de instellingenknop drukt, kom je altijd eerst bij de 'snelle instellingen' terecht, waardoor je telkens eerst terug moet navigeren in de menustructuur om bij de geavanceerde instellingen te komen. Wellicht handig als de tv helemaal naar wens is ingesteld, maar zeer onhandig als je na de initiële set-up niet tevreden bent met de standaardinstellingen van beeld en geluid. Naar ons idee had dit een stuk eenvoudiger gekund door bijvoorbeeld een aparte knop met een snelmenu te maken.

Mediaspeler en Ambilight

Mediaspeler

Philkips PFS8109De PFS8109 heeft een ingebouwde mediaspeler, die foto's, video's en muziek kan afspelen vanaf usb of via het netwerk door middel van dlna. Er is ondersteuning voor de belangrijkste bestandsformaten en codecs, maar bij het afspelen van testvideo's lopen we tegen problemen aan. Zo krijgen we af en toe tijdens een video een throbber te zien, die verdwijnt als we op de terugknop drukken om even later weer in beeld te verschijnen. Ook zijn er af en toe korte haperingen te zien en bij veel video's zijn er lipsync-fouten. Al deze problemen bij elkaar maken de mediaspeler zo goed als onbruikbaar.

Ambilight

De een vindt het een nutteloze gimmick en de ander vindt het prachtig. Ambilight analyseert de beeldinhoud en schijnt bijpassend gekleurd licht op de muur achter de tv. De PFS8109 heeft de vierzijdige variant van het systeem, waardoor het licht aan alle kanten rond de tv zichtbaar is. De snelheid waarmee het systeem reageert en de intensiteit van de kleuren zijn in te stellen, evenals de helderheid van de leds. Ambilight kan ook gekoppeld worden aan de apart aan te schaffen Philips Hue-led-lampen, zodat je ook de andere lampen in de kamer kunt laten meekleuren.

Wij vinden het effect erg mooi om te zien, maar wel afleidend bij het kijken. Zeker als je de gamemodus aanzet, die supersnel op veranderingen in het beeld reageert. Het systeem heeft een nuttig bijeffect; doordat er relatief veel licht uit de richting van de tv komt, zullen je pupillen zich wat vernauwen. Hierdoor lijkt zwart op de tv net iets zwarter, waardoor de indruk van contrast in beeld toeneemt. Dit effect is het sterkst in de standen die weinig kleur laten zien.

Om optimaal van dit effect gebruik te maken is er een speciale ISF-stand, waarbij er constant wit licht van precies de juiste kleurtemperatuur rondom de tv zichtbaar is. Dit is nuttig omdat de waarneming van kleur afhankelijk is van het omgevingslicht, doordat je ogen zich hieraan aanpassen. Door omgevingslicht met een kleurtemperatuur van 6500 kelvin te tonen laat de tv je de kleuren ervaren zoals ze bedoeld zijn. Een tv die correct is ingesteld zet immers ook deze kleurtemperatuur in voor het weergeven van wit. Als je beschikt over een colorimeter kun je de Ambilight-leds kalibreren. Wij kwamen uit op de waarden 100, 74 en 69 voor respectievelijk rood, groen en blauw, maar door verschillen per exemplaar liggen deze waarden op andere televisies wellicht anders. Bovendien werkt dit natuurlijk alleen als je een witte muur hebt.

Beeldeigenschappen

Om de kijkhoeken te demonstreren hebben we twee foto's gemaakt met dezelfde belichting, de een recht van voren en de ander onder een hoek van vijfenveertig graden.

Onder een hoek blijven de kleuren goed, maar we zien de helderheid en het contrast behoorlijk teruglopen.

We bekeken de uniformiteit van de backlight met volledig wit scherm.

Het midden van het scherm is redelijk uniform verlicht, maar vooral de hoeken zijn duidelijk donkerder. Ook de boven- en onderrand van het scherm zijn net wat minder helder. Als je onder een hoek kijkt, valt dit nog wat meer op, omdat dan de algehele helderheid minder is.

Elke lcd heeft in meer of mindere mate last van backlight-bleeding, waardoor zwart nooit helemaal zwart is. Om dit te demonstreren hebben we foto's gemaakt met een lange sluitertijd.

Recht van voren valt de backlight-bleeding alleszins mee, maar onder een hoek ziet het er een stuk minder goed uit en wordt zwart veel lichter. Ook zijn er vooral aan de rechterkant wat heldere plekken te zien.

Energiegebruik en geluid

Energiegebruik

Bij lcdtv's hangt het energiegebruik voornamelijk af van de instelling van de backlight. Deze instelling heet bij de PFS8109 'Contrast' en als je het aanpast, krijg je een energiegebruikindicator in beeld, die gek genoeg groener wordt als je de backlight feller afstelt en de tv dus meer gaat verbruiken. Met de backlight maximaal is het verbruik gemiddeld 83W, een keurige waarde, want in deze stand produceert de tv een zeer hoge helderheid van 344cd/m².

Nadat we de backlight afstelden op 120cd/m², een prettige waarde om 's avonds bij gematigd licht tv te kijken, zakte het verbruik naar een zuinige 57W. In de laagste stand is het slechts 45W, maar de 17cd/m² aan helderheid die je dan overhoudt, levert zelfs in een volledig verduisterde kamer een erg doods en grauw beeld op. Uiteraard gebruiken ook de Ambilight-leds energie; ongeveer 17W in de hoogste stand.

Philips PFS8109

Geluid

Voorheen maakten Philips-televisies gebruik van een asymmetrisch luidsprekerssysteem, waardoor er aan de ene kant meer hoge tonen te horen waren dan aan de andere. Gelukkig heeft TP Vision besloten om deze keer links en rechts identieke hoge tonenluidsprekers te monteren. De luidsprekers zitten helaas nog wel aan de achterkant van de tv. Uit audio-oogpunt is dat de slechtste plek om een luidspreker te monteren, omdat het geluid dan heen en weer kaatst tussen de muur en de achterkant van de tv en daar heeft de geluidskwaliteit onder te lijden. De verstaanbaarheid is minder en ook het stereobeeld is niet geweldig.

Voor de laagweergave zit er een woofer met een doorsnede van slechts vier centimeter middenachterop. De luidsprekermodule is verend opgehangen, zodat niet de hele kast meetrilt. De laagweergever klinkt een stuk beter dan je op grond van zijn afmeting zou verwachten, maar uiteraard gaat het laag niet heel diep. De tv weet een redelijk volume te produceren, maar als je het geluid wat harder zet, krijg je al gauw vervorming te horen, die bovendien snel erger wordt naarmate je het volume verder opschroeft.

Uiteraard valt er het nodige aan het geluid te tweaken door middel van toonregeling en een surrogaat-surroundmodus, maar veel beter gaat het daarvan niet klinken. De enige echt nuttige toevoeging is Clear Sound, dat ervoor zorgt dat de verstaanbaarheid toeneemt, een nuttige functie op een tv met de luidsprekers aan de achterkant. Voor wie geen genoegen neemt met de ingebouwde luidsprekers is de tv voorbereid op draadloze luidsprekers.

3d en inputlag

3d

Voor het weergeven van 3d maakt de PFS8109 gebruik van actieve brilletjes, waarvan er twee bij de tv worden meegeleverd. De brilletjes wegen inclusief CR2032-baterij ongeveer 30 gram, waardoor ze redelijk comfortabel zitten. Ook als je zelf een bril draagt, is het goed te doen, maar heel praktisch is het dragen van twee brillen tegelijk natuurlijk niet.

De 3d-weergave werkt prima, al is hier en daar wat crosstalk zichtbaar. Het voordeel van de actieve techniek ten opzichte van de passieve is dat de volledige hd-resolutie behouden blijft bij het kijken naar 3d. Het belangrijkste nadeel is dat je de brillen ziet knipperen. Daar valt best aan te wennen, maar te veel omgevingslicht moet worden vermeden bij het 3d-kijken, want in een helder verlichte kamer neemt het knipperen van de brillen storende vormen aan.

Inputlag

Als je een gameconsole hebt bij je tv, heb je baat bij een zo kort mogelijke inputlag. Als de tv er namelijk te lang over doet om de gamebeelden weer te geven is het spelen van actiegames moeilijker en neemt het speelgenot af. Om de inputlag te testen gebruiken we een Leo Bodnar-lagtester, die 1080p60-beelden genereert en vervolgens meet hoe lang het duurt voordat die worden weergegeven.

InputlagIn de normale stand doet de PFS8109 best lang over het weergeven van beelden: 108ms. Bij een dergelijke hoge inputlag is het niet prettig spelen. Er zit een speciale gamemodus op de tv, die zoveel mogelijk beeldverwerking uitschakelt, maar veel helpt dit niet. We meten in deze stand nog altijd 75ms inputlag, een zeer slecht resultaat, waardoor we deze televisie moeten afraden voor gebruik met een gameconsole. Ter vergelijking, de meeste hd-televisies zitten onder de 40ms en de allerbeste zitten rond de 20ms.

Metingen en kalibratie

Metingen

Philips PFS8109De maximale helderheid van de PFS8109 bedraagt 344cd/m², ruim voldoende voor de meeste toepassingen, al zul je direct zonlicht moeten vermijden. De contrastverhouding is eigenlijk de belangrijkste maat voor de beeldkwaliteit. Een tv met een hoge contrastverhouding heeft een levendiger beeld, dat er realistischer uitziet. Om het contrast te meten gebruiken we de ansi-methode, waarbij we de gemiddelden nemen van acht witte en acht zwarte vlakken, om zo tot een contrastverhouding te komen. Bij de PFS8109 komen we zo tot 4026:1; een prima resultaat, waarmee de meeste lcdtv's voorbijgestreefd worden.

Na het contrast is het correct weergeven van grijstinten belangrijk, omdat dit de grootste invloed heeft op het correct weergeven van kleur. In de stand ISF Nacht maten we de kleinste afwijking.

Philips 48PFS8109

Met een gemiddelde ΔE2000 van slechts 2,7 zitten bijna alle metingen onder de grens van drie, waaronder afwijkingen niet met het blote oog zichtbaar zijn. Ook de gamma verloopt keurig met een gemiddelde van 2,2, de perfecte waarde om te kijken in een kamer met gematigd omgevingslicht.

Philips 48PFS8109

De primaire en secundaire kleuren in de ISF Nacht-stand zien er eveneens keurig uit en er valt dus nauwelijks winst te halen met een kalibratie.

Kalibratie

Om te kijken hoe goed we de tv kunnen laten presteren zijn we aan de slag gegaan met onze Spectracal C6-colorimeter en Calman 5-software. Philips-televisies beschikken over tweetraps-witbalansinstellingen. Sommige concurrenten beschikken over tien- of twintigtrapsinstellingen, voor een grotere precisie, maar in dit geval hebben we aan een tweetrapskalibratie ruim voldoende.

Philips 48PFS8109

Na kalibratie benaderen we de perfectie. Om tot dit resultaat te komen hebben we het whitepoint van rood, groen en blauw op respectievelijk 127, 93 en 53 gezet, en het blacklevel op respectievelijk -7,0,0. Door verschillen tussen exemplaren kan het zijn dat deze instellingen op een andere tv een minder goed resultaat geven, maar wellicht is het een aardig begin als je zelf aan de slag gaat.

Philips 48PFS8109

Na kalibratie hebben de primaire en secundaire kleuren een nog kleinere afwijking gekregen, een perfect resultaat dus. Door de zeer geringe kleurafwijkingen en het hoge contrast weet de PFS8109 een prachtig beeld neer te zetten.

Specificaties en fotogalerij

Merk Philips
Serie 8000-serie
Product Philips 8000-serie PFS8109
Uitvoering 48" zilver
Laagste prijs € 1.449,- Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 15 winkels
Eerste prijsvermelding Zaterdag 24 mei 2014
Beoordeling Score: 2 (2 reviews)
Schermdiagonaal 48"
Refresh-rate 60Hz
Geoptimaliseerde refresh-rate 800Hz
HD-specificatie Full HD
Vorm scherm Vlak
Beeldhelderheid 450
Beeldverhouding 16:9
Beeldoptimalisatie Pixel Plus HD
Ontvangstnorm NTSC, PAL, SECAM
3d-ondersteuning Ja
3d-technologie Actief
2d-conversie Ja
Meegeleverde 3d-brillen 2
Televisietype LCD
Backlight Led: Edge-lit
Resolutie (TV) 1920x1080 (Full HD 1080p)
Smart-tv Ja
Smart-tv-besturingssysteem Google Android 4.2
Chatmogelijkheden Skype
Social media Facebook, Twitter
Omroepen on demand NPO gemist (NL), RTLXL (NL)
Overige onlinecontent Kijk.nl (SBS/Net5/Veronica), Netflix, Webbrowser, YouTube
Tunertype Analoog, DVB-C, DVB-C HD, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T HD, DVB-T2
Aantal tuners 2
Common Interface CI+
Video in Component Video, 4x HDMI, Scart
DLNA Ja
Verbinding (Audio) Audio (3,5mm), Audio Digitaal (S/PDIF)
Verbinding (Ethernet) Ethernet 100Mbit/s
Verbinding (USB) 3x USB 2.0
WiFi aanwezig Ja
Verbinding (wlan) 802.11n
5GHz-ondersteuning Nee
Speakers Intern Stereo
Frontspeakervermogen (RMS) 30W
Stroomverbruik 59W
Stroomverbruik (stand-by) 0,3W
Energiekosten op basis van 4 uur per dag kijken en €0,23 per kWh €19,81
Televisie-eigenschappen 24p, App-bediening, Firmware-upgrade mogelijk, Opnemen / Timeshift, OSD, Ruisonderdrukking, Slaaptimer
Teletekstpagina's in geheugen 1.200
Beugelbevestiging Vesa 200mm
Introductiejaar 2014
Televisiekleur Zilver
Hoogte 657mm
Hoogte (zonder voet) 627mm
Breedte 1,068m
Diepte 195mm
Diepte (zonder voet) 13mm
Gewicht 13,5kg
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant
Meer informatie

Conclusie

De Philips PFS8109 is een tv met een nogal stevige prijs en voor dat geld mag je wel wat terug verwachten. De tv ziet er verzorgd uit, met mooi afgewerkte smalle metalen bezels en ook de twee voetjes aan de uiteinden zien er strak uit. De beeldkwaliteit is best goed, met een goed contrast en een geringe kleurafwijking. De uniformiteit van de backlight had wat beter gekund en ook hadden we liever wat minder backlight-bleeding onder een hoek gezien.

Het geluid is verbeterd ten opzichte van eerdere Philips-modellen, doordat er nu gebruik is gemaakt van een symmetrisch luidsprekersysteem, maar de plaatsing van de luidsprekers aan de achterkant doet afbreuk aan de geluidskwaliteit. Of het Ambilight-systeem meerwaarde heeft, hangt vooral van je persoonlijke smaak af. De een vindt het prachtig en de ander vindt het afleiden. Wij vallen in de laatste categorie, al bewijst de ISF-stand wel zijn nut doordat zwart er net wat zwarter uitziet als er wit licht achter de tv te zien is.

Het feit dat de tv Android draait, zal voor sommigen ook een aardige toevoeging zijn, omdat er hierdoor veel apps voor de tv beschikbaar zijn. Wel kun je je afvragen wat het nut is van veel van deze apps, die je ook al op je telefoon of tablet tot je beschikking hebt. Ook valt de snelheid van de tv door de gebruikte zwakke soc tegen. Als je de hoge winkelprijs van de tv ziet, vraag je je toch af waarom er niet wat snellere hardware vanaf kon, want 3d-games draaien bepaald niet soepel en ook wil de tv nog wel eens traag reageren op commando's van de afstandsbediening.

Het idee om door middel van de OnLive-cloudgamingdienst zware games op de tv te spelen klinkt goed, maar helaas wordt in de praktijk het speelplezier behoorlijk verpest door de hoge lag, waardoor alleen spellen die geen snelle respons vereisen leuk zijn om te spelen. Tel daarbij op dat ook consolegames minder prettig spelen op de PFS8109 vanwege een zeer hoge inputlag en we moeten concluderen dat gamers er goed aan doen om een andere tv te kopen.

Op softwaregebied is er nog veel werk aan de winkel voor TP Vision, want op dit vlak valt de tv ronduit tegen. De mediaspeler is onbruikbaar door nare bugs, de spraakherkenning werkt zeer slecht en ook de TV-remote app werkt niet naar behoren. Het valt te verwachten dat het niveau van de software in de toekomst beter wordt, maar op dit moment is deze tv veel te duur voor de geboden kwaliteit, zelfs met de huidige cashbackactie van 300 euro.

Reacties (84)

Wijzig sortering
Android ondersteuning is leuk maar... hoe lang gaat zo'n TV mee, er vanuit gaande dat ze hooguit een a twee Android updates ondersteunen?
Ik draai het om: Android 4 was RTM in oktober 2011. Android 5 is net uit. Er lijkt een doorloop van ongeveer 3 jaar in te zitten (nu). Vergelijkbaar, Microsoft Windows lijkt een doorlooptijd van 2 tot 4 jaar te hebben tussen recente releases.

Bot gerekend, jouw TV gaat dus ergens tussen de 4 en 9 jaar mee op basis van jouw vraagstelling "2 updates" (current release -> x jaar naar update A -> y jaar naar update B ).

En dat ligt redelijk in lijn met mijn eigen ervaring/interesse in nieuwe apparatuur; mijn PC, versterker, HTPC, TV, console koop/vervang ik ook tussen de 4 en 6 jaar, afhankelijk van wat er op dat moment zeer interessant is om aan te schaffen.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 18 november 2014 07:54]

Ik draai het om: Android 4 was RTM in oktober 2011. Android 5 is net uit. Er lijkt een doorloop van ongeveer 3 jaar in te zitten (nu). Vergelijkbaar, Microsoft Windows lijkt een doorlooptijd van 2 tot 4 jaar te hebben tussen recente releases.

Bot gerekend, jouw TV gaat dus ergens tussen de 4 en 9 jaar mee op basis van jouw vraagstelling "2 updates" (current release -> x jaar naar update A -> y jaar naar update B ).
Nu ga je uit van major versie naar major versie. Veel smartphones zijn niet eens verzekerd van 2 minor upgrades (vb. Android 4.2 naar 4.3). Ik denk niet dat je van TV-fabrikanten veel beter moet verwachten.

Deze TV draait Android 4.2, en staat dus al 3 versies achter - sindsdien hebben we 4.3 Jelly Bean, 4.4 KitKat en 5.0 Lollipop gezien. Je kan je al afvragen waarom ze niet voor KitKat gekozen hebben. En je mag er vermoedelijk van uitgaan dat 5.0, als het al komt, het hoogste zal zijn dat deze TV ooit zal zijn.

Ik zie dit zo'n beetje als het grootste probleem met smart TV's. Ik ben gewoon om lang met TV's te doen, maar als je een smart TV hebt is het smart gedeelte na een paar jaar al hopeloos verouderd en gebeurt er geen ontwikkeling meer op. Ik heb (onder andere) een Sony Full HD TV van een drietal jaar oud. Toen hij uitkwam was Netflix in België en NL niet beschikbaar en de TV kwam dan ook niet met een app daarvoor, de Amerikaanse versie wel. Nu Netflix hier wel beschikbaar is, zit ik dus met een TV die technisch wel Netflix zou kunnen draaien maar het niet doet omdat zo'n beetje alle support ondertussen weggevallen is en Sony de app niet beschikbaar maakt. Technisch is de TV nog perfect, beeldkwaliteit nog zo goed als dag 1. Maar ik zie me dus genoodzaakt om een Chromecast te kopen (heb ik gisteren gedaan) om de bijna nutteloos geworden smart-functionaliteit te vervangen.

Ik heb ook nog een LG van 2 jaar oud en die kwam wel met een aantal nuttige zaken die op langere termijn nog wel zullen blijven werken - maar ook die zal wel verouderd zijn qua platform voor hij technisch aan vervanging toe is.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 18 november 2014 08:13]

Mijn vorige Sony tv laatst weg gedaan die had ik sinds 2010 dacht ik, en die kwam vorige maand nog met een software update.
Ik heb geen idee wat er veranderd is dat staat er ook nooit bij de tv's(tenminste ik heb niet gezien nog), maar er word zeker nog wel updates gegeven aan tv's ligt er aan welke prijs klasse die valt.

Ik heb nu een nieuwe tv en voor LG gegaan echt mooi ding, ben benieuwd hoe lang die updates krijgt.
Op zich maakt mij niet uit als 1 bug uit word gehaald voor de ondertiteling, deze geeft soms rare vreemde tekens als ik films vanaf usb voorbeeld afspeel.
Mijn vorige Sony tv laatst weg gedaan die had ik sinds 2010 dacht ik, en die kwam vorige maand nog met een software update.
Ik heb geen idee wat er veranderd is dat staat er ook nooit bij de tv's(tenminste ik heb niet gezien nog), maar er word zeker nog wel updates gegeven aan tv's ligt er aan welke prijs klasse die valt.
Ik heb een paar weken geleden ook nog wel een update gekregen, maar zo'n beetje alle updates die ik het laatste jaar heb gezien moeten louter technische updates geweest zijn. Bijvoorbeeld een aanpassing aan de manier waarop er met het Sony Entertainment Framework moet worden geïntereageerd, zal dan een update op de TV nodig hebben.

Mijn punt is vooral dat dat niets meer aan de gebruikerservaring doet. Je zegt het zelf al: je hebt geen idee wat er veranderd is. Ik ook niet. Ik kijk wel altijd in de menu's en ik hoop op tenminste die Netflix app waarvan ik weet dat ze erop kan draaien, maar er komen geen nieuwe apps, geen nieuwe functionaliteit. De smart TV functionaliteit gaat er dus niet meer op vooruit en veroudert stilaan.
Er kwam inderdaad niks nieuws en vond sony sowieso al paar - punten hebben

- ik kon geen externe schijven via usb er aan hangen, alles moet fat zijn
- door alleen fat kan je films kijken al vergeten via usb
- App store viel inderdaad tegen(Niet dat ik apps echt heel belangrijk vind op de tv).

Ik heb nu op mijn LG tv gewoon apps die ik wil en hoef niet meer, uitzending gemist/rtl x;/netflix en meer apps hoef ik niet.
Verder speelt die alles af op wat problemen na met ingebakken ondertiteling, en WebOS is nog niet super flotjes maar niet storend.

Dus als ze deze 2 dingen oplossen maakt mij niet uit of er geen nieuwe dingen meer in komen.
Ik vraag me dan ook af hoe snel deze TV is vergeleken met een WebOS TV. Heb zelf een paar weken terug een LG tv gekocht, 47", met WebOS voor zo'n 600 euro (kan eventueel nog goedkoper) en ben er echt dik tevreden mee! Menu is niet altijd even snel, en hij heeft na het opstarten even de tijd nodig om wakker te worden, maar voor de rest is die echt prima. Had gehoopt dat die wat sneller zou zijn in de menu's maar aan de andere kant, als ik dit lees dan heb ik voor die 600 euro echt een prima TV gekocht.

Heb nog wel gekeken naar een Android TV. Had verwacht dat die een stuk beter zouden zijn omdat er hardware eisen aan worden gesteld, maar blijkbaar valt dat toch een beetje tegen. Aantrekkelijk is nog wellicht dat het wat beter modbaar is en je dus makkelijker en sneller Apps zult vinden wat beter past bij je wensen (XMBC of Plex bijvoorbeeld).
Ik heb inderdaad ook 2 of 3 weken geleden bij mediamarkt 47 inch LG tv gekocht, een tv van 2014 met WebOS erop.
De punten die jij zegt inderdaad even ze tijd nodig en menu niet even snel, al gaat het best redelijk daarna die muis afstandsbediening gebruiken en je scrolt zo door de zenders heen.

De mijne was echter in de 900 euro dus ik heb denk ik net iets ander model, of bij jou moet die in de reclame geweest zijn :)(Dit gebeurt bij vaker :P).
Volgens mij was het deze al dacht ik toch usb 3.0 te hebben maar goed.
http://www.bol.com/nl/p/l...mart-tv/9200000025535065/

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 18 november 2014 15:22]

Ik heb de 630v puur omdat ik 3D niet nodig had en ik voor de rest weinig verschil kon ontdekken tussen de twee die het grote prijs verschil zouden rechtvaardigen (behalve de afstandsbediening dan, maar die kan ik schijnbaar ook los nog kopen voor niet al te veel).
Ik zag die van jou volgens mij niet eens staan, en heb ook niet op internet gekeken(Behalve wat info over WebOS).
Ik heb hem ook niet gekocht voor 3D speciaal, ik moet zeggen speelt die wel erg mooi af.

Ik liep gewoon en uit eindelijk bleef ik bij deze stil staan, liep verder en kwam weer terug bij deze tv :P .
Hij gaf echt bracht van een beeld en vond hem verder gewoon mooi, deed wat moest doen dus toen dacht ik deze word het.
Ik heb een paar weken geleden ook nog wel een update gekregen, maar zo'n beetje alle updates die ik het laatste jaar heb gezien moeten louter technische updates geweest zijn

Dat lijkt mij ook inherent aan het gebruiksmodel. Vandaar dat geen grote toekomst voor dits oort SmartTV's zie.

Immers bij Apple is een groot deel van de omzet juist het binden van klanten aan hun ecosysteem. Dan nemen ze én meer diensten af, én blijven in de toekomst ook bij hen.

Een simpele TV of OEM telefoonmaker vangt vooral of zelfs enkel bij de eerste verkoop. Alle service daarna is in principe 'overhead'. Natuurlijk is er een kans dat een klant goede service beloond met een heraankoop, maar er zijn hierbij twee problemen. Allereerste blijkt dat veel klanten niet zo merktrouw zijn, en ten tweede zijn de teruigverdientijdsduren te lang. Zeker bij TV's waar men misschien pas na 5+ jaar een nieuwe TV koopt.

En bij Philips koopt men in feite nu een "Philips" TV van een Chinese OEM die zo goed als niets te maken heeft met de mensen die jouw vorige Philips uit Nederland ontwikkelden. Over 5-10 jaar maakt die OEM wellicht merk X TV's omdat het contract met Philips afgelopen is. Dan investeer je dus in een merknaam die niet van jou is.
Ja maar wie doet er nu zijn TV al na vier jaar weg?

Da's alsof je zou zeggen dat telefoons geen upgrades moeten ontvangen want je koopt gewoon een nieuwe wanneer een nieuwe Android-versie uitkomt.
Nou ja nu heb ik hem naar 4 jaar weg gedaan omdat ik hem toch te klein vond, ik had 102cm en wou toch echt al best een tijd groter.
Omdat ik wat heb verkocht had ik het geld liggen voor een nieuwe, de oude heb ik weer gegeven aan iemand anders.

En telefoons ik vind leuk dat ze updates krijgen maar hij doet wat die moet doen, ik kan aantal nieuws apps bekijken en facebook en whatsappen.
De telefoon maakt foto's en kan ze door sturen meer doe ik er niet mee, dus voor mij op bug fixes na leuk maar noodzakelijk om nieuwe te krijgen nee.
Sterker nog, Android TV staat op het punt released te worden, een android versie speciaal ontworpen voor TV's en TV-boxes.
Het is tijd voor Nexus TV's die geen rare custom dingen erin hebben en automatisch door google van updates voorzien worden.
Het is tijd voor Nexus TV's die geen rare custom dingen erin hebben en automatisch door google van updates voorzien worden.
Het probleem is ongetwijfeld branding. Fabrikanten willen nu eenmaal hun stijl doorvoeren.
Maar wat mij betreft hoeft dat geen breekpunt te zijn. Uitgaande van een systeem dat een duidelijke lijn trekt tussen presentatie (= de grafische schil) en de onderliggende basis (= Android TV) moet het toch mogelijk zijn dat Google het framework verzorgt waar alle apps uit een dedicated app store kunnen draaien, en een duidelijke API communiceert die enigszins stabiel is? Op die manier kan elke fabrikant zijn grafische schil maken die gebruik makat van de API, en kan Google updates van het framework blijven pushen. Google kan zelfs een default grafische schil voorzien ook voor fabrikanten die er zelf geen willen ontwikkelen. Het enige dat de fabrikant dan moet doen is een compatibele SoC in het TV-toestel steken.

Deze opzet zou kunnen werken vermoed ik, maar key issue is dat Google dan moet aanvaarden dat er geen "standaard" look voor Android TV zal bestaan. Maar het is ofwel Google die moet aanvaarden dat Android TV er van TV tot TV anders zal uitzien, ofwel alle TV-fabrikanten die moeten aanvaarden dat ze hun UI niet kunnen branden - en dat lijkt me onmogelijk te bekomen.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 18 november 2014 09:49]

Eigenlijk is het nu al zo dat fabrikanten gebruik kunnen maken van de API en hun eigen schil kunnen implementeren en een default GUI is er ook, zowel in de normale Android, als de Wear als de TV deployables, en deze zijn ook alle 3 geintegreerd met de play-store.
Echter omdat het gebruik van de API per versie verandert (deprications, veranderingen aantal parameters, betere performance nieuwe featers, terwijl de oude het minder doen etc. etc.) zal de fabrikant hun custom code ook elke keer op z'n minst op integriteit moeten controleren en meestal ook moeten aanpassen wat directe updates door google zelf onmogelijk maakt.
Meestal zijn fabrikanten hier niet snel mee, of doen ze het simpelweg niet omdat het niet direct geld voor ze in het laatje brengt maar juist kost.

Daarom ben ik voor branding overboord, en gewoon nexus android op alle devices inclusief TV's, tenzij een fabrikant minimale branding doet, in de vorm van wat complementaire apps en verder bijna vanilla android in combinatie met heel snel na release van een nieuwe Android (weken geen maanden) de updates ook doorvoeren, zoals b.v. Motorola of Samsung in sommige gevallen.

[Reactie gewijzigd door Artimunor op 18 november 2014 10:29]

Echter omdat het gebruik van de API per versie verandert (deprications, veranderingen aantal parameters, betere performance nieuwe featers, terwijl de oude het minder doen etc. etc.) zal de fabrikant hun custom code ook elke keer op z'n minst op integriteit moeten controleren en meestal ook moeten aanpassen wat directe updates door google zelf onmogelijk maakt.
Meestal zijn fabrikanten hier niet snel mee, of doen ze het simpelweg niet omdat het niet direct geld voor ze in het laatje brengt maar juist kost.
Maar misschien is het een mogelijkheid om, tenminste voor TV's (gezien hun langere levensduur tov smartphones en tablets), de mogelijkheden die de fabrikanten krijgen fel te beperken. Laat ze wat spelen met logo's, layout, backdrops, groepering van apps, voorzie eventueel enkele menustijlen, en dat is het. Extra functionaliteit is uitgesloten, alle functionaliteit dient door Google voorzien te worden. Gezien de capabilities van zowat alle smart TV platformen lijkt me dat niet onoverkomelijk - volgens mij kan Google dat best allemaal verzorgen.

Op deze manier moet je volgens mij toch een stabiele "UI-API" kunnen voorleggen die over verscheidene iteraties heen niet verandert. Google kan blijven upgraden, de "interne API's" (voor de werking van apps en dergelijke) kunnen gerust aangepast worden, er zijn alleen de hooks voor de UI die je stabiel houdt.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben VOLLEDIG akkoord met jou als je zegt dat je liefst een vanilla Android op devices ziet, hoogstens aangevuld met enkele apps. Maar ik zie het niet als realistisch. Het falen van Google TV in het verleden wijst erop dat fabrikanten die branding echt wel willen. Maar ik denk dat er een middle ground kan gevonden worden die het systeem een toets van de fabrikant kunnen geven terwijl het toch door Google upgradeable blijft.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 18 november 2014 11:09]

Je hebt gelijk, google zou dat kunnen doen, als ze android closed source zouden maken of het licentie model zouden veranderen.
Maar vanwege de open natuur van Android en de licensie structuur kunnen ze dit momenteel niet tegenhouden.

Ik kan je verklappen dat de AndroidTV API vooralsnog niet dichtgetimmerd is (ik heb er al wat mee rondgespeeld)
Om jezelf dus ellende te besparen moet je, als je in de toekomst een Android TV aanschaft (niet dit Philips model trouwens, dit is gewoon een oude gemodde android) erop letten dat je ofwel een 'nexus' variant koopt, ofwel een high-end model van een leverantier die maar minimaal gebrand heeft en snel met updates meegaat.
Om jezelf dus ellende te besparen moet je, als je in de toekomst een Android TV aanschaft (niet dit Philips model trouwens, dit is gewoon een oude gemodde android) erop letten dat je ofwel een 'nexus' variant koopt, ofwel een high-end model van een leverantier die maar minimaal gebrand heeft en snel met updates meegaat.
Die "nexus" variant zou kunnen werken. Google moet dan echter wel committen om de periodes van ondersteuning fel te verlengen. Eigenlijk is zelfs 5 jaar zeer kort voor een degelijke TV.

Net daarom lijkt het me al een verloren zaak als updates eerst nog via de fabrikant moeten passeren. Zelfs voor topmodellen denk ik dat je realistisch gezien niet verder dan 3 jaar moet kijken.

Hoe meer ik erover nadenk, hoe pessimistischer ik ben over een eengemaakt smart TV platform. Doe mij dan maar die Chromecast of een gepolijste Nexus Player (niet de huidige versie).
Verwacht dat er helemaal geen updates voor uit zullen komen. Waarom wordt dat ding anders gereleased met 4.2.2? Als ze toch van plan waren updates te gaan leveren, zouden ze nu al wel 4.4 klaar mogen hebben.

Verder typisch gevalletje van jammer. Een smart TV zou best leuk kunnen zijn maar fabrikanten verprutsen het iedere keer weer. Waarom nou zo'n brakke SoC er in? Nee, ik schreef er al eens een blog post over: geef mij maar een dumb TV, dan vul ik het smart gedeelte zelf wel in met een Nexus Player of HTPC.
Speaking about HTPC this tv becomes one by installing SPMC from Google playstore :)
Hmm elke keer als ik die reviews zie van nieuwe grootere TV's denk ik : blij dat ik mijn epson beamer heb.

Scherm+beamer +htpc+42" plasma tv ben je ongeveer even duur uit maar wel voor een 120" scherm met veel meer flexbiliteit dan gewoon android erop.

Al vele jaren kijkplezier daarmee beter dan gelijk welke TV zelfs als je heel duur gaat.
Helemaal mee eens. Ik vind het ook zo jammer dat ze zo'n tv met een prijskaartje van 1500 - 1800 euro (!) dan zo brak uitvoeren. Hoe is het acceptabel dat zo'n dure televisie traag aanvoelt en weliswaar Android draait, maar dan op een dusdanig trage SOC dat je je hier ook weer aan gaat ergeren? Om nog maar te zwijgen over het karige geheugen. Wat het nu zo moeilijk om een wat groter geheugen in te bouwen, 8GB bijvoorbeeld?

Overigens is het traag reageren van televisies in OSD-menu's iets wat al jaren gebeurt en Philips spande hier vroeger (CRT-tijdperk) naar mijn mening de kroon. Zo te zien is er weinig veranderd in de tussentijd?

@MAX3400: dat snap ik, maar wat ik bedoel is dat ondanks de overname van de tv-tak er dus niks verandert lijkt te zijn. Zo'n moment is doorgaans een uitgelezen kans om een nieuwe koers uit te zetten, al is het maar vanwege veranderend management of een nieuwe R&D-omgeving.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 18 november 2014 07:24]

Overigens is het traag reageren van televisies in OSD-menu's iets wat al jaren gebeurt en Philips spande hier vroeger (CRT-tijdperk) naar mijn mening de kroon. Zo te zien is er weinig veranderd in de tussentijd?
Afgezien van het feit dat Philips geen TV's meer maakt en dat de merknaam Philips nu op een produkt zit wat door een ander bedrijf wordt bedacht & geproduceerd.

Oftewel, er is dus alles veranderd alleen de user-experience, zoals jij die beschrijft, kan dus bij verschillende bedrijven even goed/slecht zijn.
Ik vraag me af hoe het over 2 jaar is. Als Android met een nieuwe versie komt en de fabrikant besluit om de update niet door te voeren, ben je dus afgezet. Dat gevoel kreeg ik ook met de Galaxy S3, het topmodel waarbij meer dan een half jaar een update is uitgesteld, zonder communicatie.

Ik zie niet anders dan dat dit hier ook gaat gebeuren.
@k995: Gelukkig voor jou ben je geen fatsoenlijk contrast gewend ;)
Een vriend van me had ook een beamer, maar ik stoorde me aan het DLP regenboog effect. Verschrikkelijk vervelend als je het ziet. Het grote beeld is indrukwekkend, maar dat weegt in mijn ogen niet op tegen de nadelen.
En een TV gaat wel heel wat langer mee dan een telefoon.

Stel, je gebruikt je TV voor tien jaar - wat voor telefoon had je tien jaar geleden?... Welke desktop had je toen? Al XP of nog 98? Voor hedendaagse standaarden onbruikbaar.

Waarom niet gewoon alle "smart" functies uitvoeren op je smartphone en de TV gewoon een projectiescherm laten zijn, zoals men met gps-systemen in auto's aan het doen is?
Dat is precies de reden dat ik een HTPC gebruik. Ik zit echt niet te wachten op "smart"-functies die voor mij gaat denken en een 1080P optie in youtube niet geeft, omdat dit misschien invloed kan hebben op dataverbruik.
De HTPC gebruik ik trouwens in combinatie met afstandbediening (die door Logitech ondersteund wordt), dus ik hoef daar ook geen rare fratsen uit te halen.
Snap ook nog steeds niet waarom er zo bezuinigd wordt op brakke software... Heb zelf ook een phillips tv, beeld is prachtig, ambilight is superfijn...Maar dik een halve seconde lag als je met afstandsbediening dingen input. Dit is puur de software, gamen met gamemode aan werkt prima...
Mja, in de winkel kijken mensen alleen naar 'hoe mooi het plaatje is' en testen van de software doe je thuis pas natuurlijk.
Dat gevoel heb ik dus PRECIES bij mijn Philips TV. De hele Smart interface hangt soms vast, ik krijg Netflix niet fatsoenlijk aan de praat en het bladeren door de ingebouwde mediaspeler is om te janken, zo traag. Volgende aankoop zal dan ook van een ander merk zijn.
dat je lampje een paar honderd euro kost per paar duizend uur.. maakt dan niet uit ;-)
Paar honderd nee hoor. Vervanging (na ongeveer 3.5 jaar of 2000+branduren) was een 150€ (in dit geval copy anders was 225) . Tegenwoordig heb je er nog goedkopere en die gaan soms 4-5000 uur (op zijn best) mee.

Zoals ik al aanhaal heb ik een gewone TV voor shows/nieuws ed dit is dus voor films/series/voetbal ed.

Pakweg 2uur per dag. De nieuwere projectors gaan tegen zo'n tempo dus makkelijk 4/5 jaar mee. En vervanglampen liggen als je wat uitkijkt rond de 100/150 euro.
ik zat te kijken naar een beamer in de pricewatch, maar de goedkoopste full hd beamer heb je voor 2500 euro. En als je een 4k wilt mag je maar liefst 30.000 pietermannen neerleggen. Ik denk dat ik na een jaar of 5 wel ga balen dat ik geen 4k zou hebben in plaats van Full HD, zeker op zulke formaten zal het verschil goed zichtbaar zijn. En daar komt nog bij dat de dure lampen hard achteruit gaan.

Ik ga toch voor een 4k scherm, of een goedkoop full hd scherm voor een paar jaar.

Edit: pardon ik heb niet helemaal goed gekeken geloof ik.

[Reactie gewijzigd door yousql op 18 november 2014 09:11]

uhh.. een fatsoenlijke fullhd beamer is bv de Optoma HD131x welke nog geen 700 euro kost. En ik heb deze als 'tijdelijke' vervanging gekocht van mijn Optoma H79 welke rond de 3300 euro kostte toen ik em kocht (maar helaas is die na 6 jaar kapot gegaan), maar op de missende lensshift na is die HD131x een goede vervanging. Kijk er echt minstens 2 uur per dag op, en heb em inmiddels al langer dan 1.5 jaar en de lamp is nog steeds beter dan die van de Optoma H79, welke ik er zo'n 4 doorheen gejaagd heb in die 6 jaar. En een lamp hoeft ook niet echt zo heel veel te kosten (in iedergeval relatief), het is natuurlijk wel afhankelijk of je werkelijk alleen de lamp koopt of een hele lampmodule..

Het verschil zit em wel vaak in bv dat de duurdere dingen als lensshift hebben (wat wel handig is als je de beamer niet recht boven/onder het scherm kunt hangen. (Maar waarom lensshift zo veel duurder moet zijn is voor mij ook een raadsel, (heb gezien hoe het zit in die H79, en dat is echt maar voor een paar euro aan materiaal).. Ook hebben die duurdere vaak gemotoriseerde focus etc, maarja, in mijn belevenis heb je dat eigenlijk niet nodig als je een vaste plek hebt voor je beamer (mijn H79 had het ook, maar alleen wanneer ik em verplaatst had hoefde ik em te gebruiken, ofwel uiteindelijk maar een paar keer gebruikt in die 6 jaar)..

En tja, 4K is leuk hoor, maar zelf heb ik totaal geen problemen met de scherpte van FullHD op 2,6m breed, moet wel eerlijk zeggen dat ik wel een groot verschil vindt tussen de beamer met FullHD of een 60" FullHD tv, lijkt wel alsof op die 60" het wel veel beter zichtbaar is dan middels de beamer op een vele malen groter scherm (en dat met de lens scherp gesteld natuurlijk).. Ik zou voorlopig nog helemaal niet aan 4K beginnen, er is nog geen fatsoenlijke content, en het staat nog in de kinderschoenen...

Enige waar ik nog wel op zit te wachten is de LED-beamers, ik vraag me echt af waar die blijven.. Want instant on/off, minder geluid/warmte (alhoewel LED's ook gloeiend heet kunnen worden, in iedergeval die nodig voor normale Home cinemabeamers) en langere levensduur is toch wel fijn...
Een v.d. problemen die ik wel kan bedenken voor LED's t.o.v. zo'n lamp is dat voor de zelfde licht opbrengst je meerdere LEDs nodig hebt, daardoor heb je ook meteen meerdere punten waar licht vandaan komt en krijg je dus meerdere verschillende invalshoeken op je LCD/lens. _denk ik_.
Of jouw pricewatch is anders als de mijne. Maar in mijn pricewatch heb je genoeg keuzen voor 520+ euro. Bv
pricewatch: Acer P1500
Misschien dat PriceWatch zeker niet representatief is voor spul wat over het algemeen ongetest en ongewild aan de Nederlandse consument wordt aangeboden/opgedrongen.

Een JVC 4K-beamer heb je vanaf een kleine 3K, een Sony vanaaf 7.5K en dat is puur en alleen op basis van de prijzen van idealo.de. Ongetwijfeld zijn er markten (Engeland, USA en Azie) waar je nog veel meer produkten kan vinden in het 4K-segment voor een betere prijs-kwaliteitverhouding dan in NL.
Geen idee waar je naar kijkt maar in mijn pricewatch beginnen de goedkoopste 1080p op 550 (DLP) of 650 (LCD)

Mijn beamer (epson TW 3000 van een 4 jaar geleden) zit in de prijsklasse erboven beginnen rond de 800/900 DLP en 1000+LCD .

4K zit rond 10 000 pricewatch maar vind je echt wel voor 6000 . En is idd heel duur, wacht nog 1 a 2 jaar en je zal betaalbare 4K beamers hebben.

Daarbij is imho 4K voor TV's voor het grootste deel amper merkbaar. Je moet al heel groot gaan (lees duur) , een 65/70" 1080p zit je aan 1500/2000 , 70" 4k is ook 4000+€ nu . En dan nog zit je aan een scherm 1/3e het oppervlakte . En daar heb je nu nog geen content voor, wacht ik liefst tot die er is voor daarin geld te steken hoor .

Nee gelukkig heb ik het altijd bij heel goedkope TV's gehouden en geld in beamers gestoken, al veel meer plezier van beleeft tegen een lagere prijs .

[Reactie gewijzigd door k995 op 18 november 2014 08:50]

Ik heb deze tv ook thuis staan. Maar wat is hij toch traag met zappen. Android is leuk maar tv heeft maar ruimte voor 2.7GB aan apps. Verder is het ambilight wel tof maar het oude ambilight die helemaal door liep aan de zijkant vind ik persoonlijk fijner. Deze fade weg in de hoeken.
De tv vind ik erg mooi uit zien, maar ik zou van mijn leven geen Android op m'n tv willen. We hebben hier ook een "smart tv", maar de functionaliteit wordt amper gebruikt. Vak werkt het te traag, onhandig en is er niet overna gedacht. Als ik tv kijk wil ik gewoon snel kunnen zappen, niets meer en niets minder. Al die poespas bekijk ik wel op de computer als dat nodig is.
Geen aanval ofzo maar mag ik vragen wat de reden was waarom je deze TV gekocht hebt?
Lijkt me toch veel te veel geld voor zo een TV...?!?
Ik snap de meerwaarde niet direct t.o.v. een andere
Mijn ouders wilde een nieuwe tv. Er is een actie geweest bij Philips met een cashback actie, deze was in oktober. Eindbedrag was dan geloof ik €1100,- (Nu weet ik niet of dit alleen voor Philipsmedewerkers was, mijn vader werkt bij Philips.) Mijn vader wilde persee ambilight en een grote tv. 4k van Philips had geen toegevoegde waarde omdat de input geen 4k ondersteunde.
tegenwoordig zie steeds meer dat consumenten (in)direct bij de fabrikant kunnen kopen.
rare ontwikkeling (bose philips winkels etc)

misschien moeten ze de hele middenstand dan maar oprollen?
Dat doen ze bij Sony ook, maar dan betaal je wel enkele honderden euro's meer dan bij de reguliere webwinkel.
Misschien even een off topic vraag maar ik ben aan het kijken voor een nieuwe tv. Is er ergens een site waar ik de inputlag per model kan bekijken?
http://www.hdtvtest.co.uk/news/input-lag

Of korter gezegd; bij Sony moet je zijn als je op een LCD TV wilt gamen.
Ok merci, dat is duidelijk :)
Haha! Die ballon, geweldig! Ik denk dat de ontwikkelaars van deze TV de uitdrukking "scherp beeld" verkeerd hebben geïnterpreteerd.

Dat gezegd, software was nooit een + van TVs onder het Philips merk. Wel goed dat ze tenminste de stap hebben gezegd om Android als OS te proberen.
Ik zal het maar gewoon botweg zeggen:
Wat een waardeloze tv...

Backlight bleeding wat gewoon niet meer acceptabel is, een ms van 75 in de gaming stand met gigantische ghosting als gevolg (ik kan me niet eens voorstellen dat actiescènes er goed uit zien op deze tv), trage en buggy software en dan nog die prijs. Ik weet niet waar Philips/TP Vision mee bezig is maar dit lijkt gewoon nergens meer op. Als het nou een TV van 500 ~ 600 euro was dan was dit alles gewoon acceptabel.

@tweakers: klopt dat checkerboard contrast wel? Ik meende dat dit vaak bij erg goede TV's/Monitoren op de 300:1 lag. 4200:1 lijkt me meer het statische contrast. Wel erg hoog trouwens, naar mijn idee haalden alleen AMVA+ (of MVA in het algemeen) panelen dit en naar mijn weten maakt alleen optronics deze panelen.
300:1 is echt schrikbarend laag hoor, dat soort contrastratio's zien we bij televisies gelukkig niet (meer) :)
Ah ok, dan zal ik wel wat zaken door elkaar halen. Bedankt voor de opheldering in ieder geval.
Quote: Of het Ambilight-systeem meerwaarde heeft, hangt vooral van je persoonlijke smaak af. De een vindt het prachtig en de ander vindt het afleiden. Wij vallen in de laatste categorie

Koninklijk meervoud?

Op zich is het goed een verlichting achter het scherm te hebben. Zelf vind ik meekleurend fraaier, maar dat is idd persoonlijk. Ik meen trouwens dat je ambilight ook 'vast' kon zetten (althans dat is wel eens zo geweest), maar of je dat een meerprijs rechtvaardigt ...
Wij van Tweakers?

Als je film kijkt en je door het formaat boven en onder een balk hebt vallen die juist weg als alles donker is. Door de achtergrondverlichting vallen ze juist op.

[Reactie gewijzigd door matty___ op 18 november 2014 10:28]

- mod maar weg - reactie kwam op verkeerde plaats te staan...

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 18 november 2014 08:12]

Als ik de review zo lees en bekeken heb is er niet veel veranderd. Het beeld is nog steeds top maar het geluid en vooral de software is compleet niet in overeenstemming met €. Bezit zelf een pfl7007 en deze kan ik niemand aanbevelen. Wat een waardeloos ding en dit ook wederom door de slecht software. 2 jaar later worden er nog steeds firmware updates gedaan die nog steeds niet alle problemen verhelpen. Kan me voorstellen als je een dergelijke tv wilt kopen en je rekening houdt met een bepaalde levensduur je al op de helft zit voor het een beetje werkt. Ook garantie kwestie zijn erg lastig. Hij doet het niet of loopt vast. Ja doe maar een keer herstarten. Hij moet het gewoon doen zonder herstart. Ben het overigens eens met reactie @iceblink over die Soc. Ik zou deze heel hard overslaan, zeker voor de gevraagde €.
Waarom brengen ze dit in godsnaam uit dan? Als er zulke flinke inputlag is en de software zo brak is.

Gaan mensen die TV dan ook echt kopen?

Is die software naderhand te upgraden/verwijderen zodat dat minpunt is opgelost? Worden er wel eens patches ofzo uitgebracht voor het verbeteren van de inputlag of ligt dat niet aan de software?
Ik in iedergeval niet. Voor mij nooit meer een Philips. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Formule 1

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True