Inleiding
Samengevat
De PFS8109 is een dure tv die er strak uitziet en mooi is afgewerkt. Het beeld is behoorlijk goed, met een goed contrast en geringe kleurafwijking. Wel had de uniformiteit van de backlight wat beter gekund en als je onder een hoek kijkt, is er wat backlight-bleeding te zien. De bediening werkt ondanks een goed ontworpen afstandsbediening niet altijd even prettig, omdat de tv soms traag reageert. De software van de PFS8109 bevat de nodige bugs en dat past niet bij de hoge prijs die voor deze tv wordt gevraagd.
Eindoordeel
Smart-tv's blijken in de praktijk vaak niet zo slim te werken als onze smartphones. TP Vision, het bedrijf dat televisies ontwikkelt en verkoopt onder de Philips-merknaam, wilde daar wat aan doen en kwam op het idee om een televisie te maken op basis van Android. Dit is immers een succesvol besturingssysteem en TP Vision pikt natuurlijk maar al te graag een graantje van dat succes mee. Bovendien zijn er enorm veel apps gemaakt voor Android, waardoor er direct bij introductie al veel beschikbaar zijn.
De tv die we voor deze review bekijken, de Philips 48" PFS8109, is voorzien van een aangepaste versie van Android 4.2.2 Jelly Bean en stond op het moment van schrijven voor zo'n 1450 euro in de Pricewatch, met een cashbackactie nu voor 1150 kan worden aangeschaft. Er is ook een 55"-versie verkrijgbaar voor zo'n 1800 euro, waar nu een cashbackactie van 500 euro voor loopt. Voor de bediening wordt een dubbelzijdige afstandsbediening met een qwerty-toetsenbordje aan de achterkant meegeleverd. De remote is voorzien van bewegingsdetectie en een microfoon voor spraakherkenning.
Deze hdtv is voorzien van Ambilight; het bekende systeem dat de beeldinhoud analyseert en bijpassend gekleurd licht op de muur achter de tv schijnt. In dit geval is gebruikgemaakt van het vierzijdige systeem, dat rondom de tv schijnt. De tv heeft geen voet midden onder de tv, maar twee kleintjes aan de zijkanten, zodat het Ambilight-licht ook onder de tv zichtbaar is.
Uiterlijk en aansluitingen
Uiterlijk
De PFS8109 heeft een strak uiterlijk met bezels die aan de boven- en zijkanten slechts 4mm breed zijn. De bezel aan de onderkant is breder, maar met 8mm nog altijd erg smal. De bezels zijn gemaakt van metaal en hebben een geborstelde afwerking. De hoekpunten zijn wel een beetje scherp, waardoor je gemakkelijk een schram oploopt als je wat achter de tv wil aansluiten. Rechtsonderaan wordt de metalen lijst onderbroken door een infraroodontvanger en een power-led.
Midden onder het scherm zit een beweegbaar trapeziumvormig uitsteeksel met een verlicht Philips-logo erop. Als je de ingebouwde webcam wil gebruiken, schuift het uitsteeksel elektrisch naar beneden en komt er een webcam met microfoons tevoorschijn. Het terugschuiven moet met de hand gebeuren. De logoverlichting kan in het menu worden ingesteld of volledig worden uitgeschakeld.
De grote voet in het midden heeft plaatsgemaakt voor twee kleine voetjes aan de uiteinden. Dit is gedaan omdat de PFS8109 gebruikmaakt van vierzijdig ambilight en het licht van de gekleurde leds zo ook onder de tv te zien is. De achterkant is wit gemaakt, zodat het ambilight-licht beter verspreid wordt. Midden achterop zitten twee klittenbandlussen, die gebruikt kunnen worden als kabelgeleiders. Je hebt er niet veel aan om de kabels mee te verstoppen, omdat de voeten aan de zijkanten zitten.
Aansluitingen
Het netsnoer van de PFS8109 is afneembaar, superhandig als je de tv wil ophangen en je een langer snoer nodig hebt. Minder handig bij muurmontage zijn de aansluitingen die recht naar achteren gemonteerd zijn, omdat het dan nodig kan zijn om kabels met haakse stekkers aan te schaffen. Het betreft een rj-45-netwerkaansluiting, een componentingang, een 3,5mm-audio-ingang, een 3,5mm- seriële poort voor servicedoeleinden en een scart-aansluiting.
De rest van de aansluitingen is handig onder een hoek gemonteerd. Onderaan zijn dit een Toslink-audio-uitgang, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, een antenneaansluiting voor kabel of Digitenne, twee aansluitingen voor satelliet, een van de drie usb-aansluitingen en twee van de vier hdmi-aansluitingen. Aan de rechterkant zitten bovenaan twee CI+aansluitingen, zodat je naar de ene zender kunt kijken en de andere kunt opnemen, twee van de drie usb-aansluitingen en twee van de vier hdmi-aansluitingen.
Bediening op afstand
Afstandsbediening
De afstandsbediening die je bij de PFS8109 krijgt, is dubbelzijdig uitgevoerd, met aan de ene kant alle knoppen die je op een televisieafstandsbediening verwacht en aan de andere kant een handig qwerty-toetsenbordje. Ook is de remote voorzien van bewegingsdetectie, waarmee je aan aanwijspijl op het scherm kunt besturen. Je kunt de aanwijspijl oproepen door je duim op de ok-knop in het midden van de d-pad te laten rusten.
Het apparaatje is ongeveer 22cm lang en voelt met een gewicht van ongeveer 180g solide aan. Het knopgevoel is erg goed, met een prettig voel- en hoorbare klik. Er is een ingebouwde microfoon, die gebruikt kan worden voor spraakherkenning. Daarmee hadden we echter, door matig werkende software, maar weinig succes. Het toetsenbordje op de achterkant werkt wel handig als je bijvoorbeeld een url of wachtwoord moet invoeren.
Philips TV Remote
De PFS8109 is ook te bedienen met een app op een smartphone of tablet. De Philips TV Remote-app is er voor iOS en Android. Windows Phone-gebruikers zullen het zonder moeten stellen, maar veel mis je er niet aan, want de app werkt erg slecht. Het zappen werkt goed en ook lukt het ons om het volume aan te passen of een app op de tv te starten, maar als je die app vervolgens wil bedienen heb je de gewone afstandsbediening er weer bij nodig.
Er is een tv-gids in de app aanwezig, maar de gegevens van veruit de meeste zenders verschijnen niet in de app. Ook moet het mogelijk zijn om tv-beelden naar de app te streamen of media vanaf het mobiele apparaat op de tv te vertonen, maar deze functies kregen we op iOS noch op Android aan de praat. Als je iets aan de instellingen van de tv wil veranderen heb je ook niets aan de app, want het menu is niet beschikbaar. Er valt dus nog een hele hoop aan te verbeteren, want zo heb je er niet veel aan.
Android, OnLive en interface
Android
Het meest in het oog springende kenmerk van de PFS8109 is natuurlijk het Android-besturingssysteem, versie 4.2.2 Jelly Bean om precies te zijn. Dit is een al wat oudere versie, uit februari 2013, maar omdat TP Vision een eigen interface gebruikt, merk je daar niet zoveel van. De tv maakt gebruik van een niet nader gespecificeerde quadcore-soc, die waarschijnlijk van MediaTek is. We hebben niet kunnen achterhalen welke soc precies wordt gebruikt, omdat niet alle apps uit de Google Play Store beschikbaar zijn. Ook is het niet mogelijk om apps te sideloaden, dus uit andere bronnen dan de Play Store.
/i/2000561037.jpeg?f=imagenormal)
Er is 1GB ram aanwezig en voor de opslag van apps is slechts 1,6GB flash-opslag beschikbaar. Je kunt de opslag uitbreiden door een harde schijf op een usb-poort aan te sluiten. Deze schijf kan dan ook gebruikt worden om programma's mee op te nemen of om live-tv te pauzeren. Dat de gebruikte soc geen krachtpatser is, blijkt uit het feit dat de hele interface op 720p wordt gerenderd en vervolgens naar full hd wordt geschaald.
Hoewel de soc slechts 1280x720 pixels hoeft te renderen, vallen de prestaties in games een beetje tegen. Bij 2d-games gaat het nog wel, maar als je een wat recentere 3d-game wil spelen, zakt de framerate vaak onder de 30fps en ziet het er niet zo soepel meer uit. Net als bij andere Android-apparaten kun je gebruikmaken van allerlei input-devices, zoals toetsenborden, muizen en gamecontrollers, al moeten de apps wel ondersteuning bieden voor deze apparaten.
/i/2000561042.jpeg?f=imagenormal)
Doordat je gewoon gebruik kunt maken van de Google Play Store zijn er veel apps beschikbaar, al is dat aantal wel flink lager dan je gewend bent van je telefoon of tablet. Dit komt doordat app-ontwikkelaars kunnen aangeven aan welke voorwaarden een apparaat moet voldoen om hun app erop te laten werken. Aangezien een tv geen touchscreen heeft en over een afwijkende pixeldichtheid beschikt, voldoet die vaak niet aan de voorwaarden. Hierdoor zijn veel populaire games als Angry Birds en Candy Crush niet te vinden in de app-winkel. Ook kwamen we een behoorlijk aantal apps tegen die gemaakt zijn voor een verticaal scherm en die worden weergegeven in portrait- in plaats van landscape-modus.
OnLive
Behalve voor Android-games bieden de Philips-tv's met Android ook ondersteuning voor de OnLive-cloudgamingdienst, die vanaf 11 november beschikbaar is in Nederland en België. Een draadloze OnLive-controller kost ongeveer vijftig euro, maar de dienst werkt bijvoorbeeld ook met een Xbox360-controller. De games draaien op de servers van OnLive en worden vervolgens naar de tv gestuurd, die alleen maar een videostream hoeft weer te geven en de controller-input naar OnLive te sturen. Op deze manier kunnen games worden gespeeld die veel meer rekenkracht vereisen dan de tv heeft te bieden.
/i/2000561074.jpeg?f=imagenormal)
De games worden in 720p gerenderd en door de toegepaste videocompressie ziet het er allemaal net wat minder mooi uit dan een consolegame. Ook de framerate ligt in veel gevallen lager dan we van consoles gewend zijn. Dat zijn geen onoverkomelijke problemen, zeker niet als je het gemak van de dienst vergelijkt met dat van een console. Je kiest een game uit in het menu en omdat er niet eerst iets gedownload en geïnstalleerd hoeft te worden, kun je gelijk beginnen met spelen, een beetje vergelijkbaar met een streaming-videodienst als Netflix.
Toch zijn we niet enthousiast over de dienst en dat zit hem in de flinke lag die je tijdens het spelen ervaart. Het probleem is natuurlijk dat jouw controller-input eerst via internet naar Onlive moet worden gestuurd, waar de gamebeelden vervolgens worden gerenderd en voorzien van videocompressie voordat ze via internet naar je worden teruggestuurd. Je tv moet de beelden vervolgens decoderen voordat ze worden weergegeven en om te voorkomen dat het beeld gaat stotteren is er ook nog wat buffering nodig. Al deze zaken nemen kostbare tijd in beslag en dat is tijdens het spelen helaas maar al te goed te merken. Verreweg de meeste games spelen erg lastig vanwege de hoge lag. Zelfs als je relatief langzame games speelt, bemerk je een constante vertraging, waardoor alleen games die geen snelle respons vereisen leuk zijn.
Interface
De interface is vergelijkbaar met die van andere smart-tv's en kan bediend worden met de aanwijspijl of met de d-pad. Vaak duurt het wat lang voordat de tv op een commando reageert. Het homemenu is onderverdeeld in zes categorieën: Nu op tv, Apps, Video on demand, TV on demand, Kanalen en Bronnen. Video on demand toont helaas alleen video's van Videoland en niet van andere vod-diensten, zoals Netflix. Ook TV on demand is erg beperkt; hier worden alleen video's getoond van CineTrailer, Euronews, Muzu en The Wall Street Journal. Het is niet mogelijk om een andere aanbieder toe te voegen.
/i/2000561043.jpeg?f=imagenormal)
Als je op de instellingenknop drukt, kom je altijd eerst bij de 'snelle instellingen' terecht, waardoor je telkens eerst terug moet navigeren in de menustructuur om bij de geavanceerde instellingen te komen. Wellicht handig als de tv helemaal naar wens is ingesteld, maar zeer onhandig als je na de initiële set-up niet tevreden bent met de standaardinstellingen van beeld en geluid. Naar ons idee had dit een stuk eenvoudiger gekund door bijvoorbeeld een aparte knop met een snelmenu te maken.
Mediaspeler en Ambilight
Mediaspeler
De PFS8109 heeft een ingebouwde mediaspeler, die foto's, video's en muziek kan afspelen vanaf usb of via het netwerk door middel van dlna. Er is ondersteuning voor de belangrijkste bestandsformaten en codecs, maar bij het afspelen van testvideo's lopen we tegen problemen aan. Zo krijgen we af en toe tijdens een video een throbber te zien, die verdwijnt als we op de terugknop drukken om even later weer in beeld te verschijnen. Ook zijn er af en toe korte haperingen te zien en bij veel video's zijn er lipsync-fouten. Al deze problemen bij elkaar maken de mediaspeler zo goed als onbruikbaar.
Ambilight
De een vindt het een nutteloze gimmick en de ander vindt het prachtig. Ambilight analyseert de beeldinhoud en schijnt bijpassend gekleurd licht op de muur achter de tv. De PFS8109 heeft de vierzijdige variant van het systeem, waardoor het licht aan alle kanten rond de tv zichtbaar is. De snelheid waarmee het systeem reageert en de intensiteit van de kleuren zijn in te stellen, evenals de helderheid van de leds. Ambilight kan ook gekoppeld worden aan de apart aan te schaffen Philips Hue-led-lampen, zodat je ook de andere lampen in de kamer kunt laten meekleuren.
Wij vinden het effect erg mooi om te zien, maar wel afleidend bij het kijken. Zeker als je de gamemodus aanzet, die supersnel op veranderingen in het beeld reageert. Het systeem heeft een nuttig bijeffect; doordat er relatief veel licht uit de richting van de tv komt, zullen je pupillen zich wat vernauwen. Hierdoor lijkt zwart op de tv net iets zwarter, waardoor de indruk van contrast in beeld toeneemt. Dit effect is het sterkst in de standen die weinig kleur laten zien.
Om optimaal van dit effect gebruik te maken is er een speciale ISF-stand, waarbij er constant wit licht van precies de juiste kleurtemperatuur rondom de tv zichtbaar is. Dit is nuttig omdat de waarneming van kleur afhankelijk is van het omgevingslicht, doordat je ogen zich hieraan aanpassen. Door omgevingslicht met een kleurtemperatuur van 6500 kelvin te tonen laat de tv je de kleuren ervaren zoals ze bedoeld zijn. Een tv die correct is ingesteld zet immers ook deze kleurtemperatuur in voor het weergeven van wit. Als je beschikt over een colorimeter kun je de Ambilight-leds kalibreren. Wij kwamen uit op de waarden 100, 74 en 69 voor respectievelijk rood, groen en blauw, maar door verschillen per exemplaar liggen deze waarden op andere televisies wellicht anders. Bovendien werkt dit natuurlijk alleen als je een witte muur hebt.
Beeldeigenschappen
Om de kijkhoeken te demonstreren hebben we twee foto's gemaakt met dezelfde belichting, de een recht van voren en de ander onder een hoek van vijfenveertig graden.
Onder een hoek blijven de kleuren goed, maar we zien de helderheid en het contrast behoorlijk teruglopen.
We bekeken de uniformiteit van de backlight met volledig wit scherm.
Het midden van het scherm is redelijk uniform verlicht, maar vooral de hoeken zijn duidelijk donkerder. Ook de boven- en onderrand van het scherm zijn net wat minder helder. Als je onder een hoek kijkt, valt dit nog wat meer op, omdat dan de algehele helderheid minder is.
Elke lcd heeft in meer of mindere mate last van backlight-bleeding, waardoor zwart nooit helemaal zwart is. Om dit te demonstreren hebben we foto's gemaakt met een lange sluitertijd.
Recht van voren valt de backlight-bleeding alleszins mee, maar onder een hoek ziet het er een stuk minder goed uit en wordt zwart veel lichter. Ook zijn er vooral aan de rechterkant wat heldere plekken te zien.
Energiegebruik en geluid
Energiegebruik
Bij lcdtv's hangt het energiegebruik voornamelijk af van de instelling van de backlight. Deze instelling heet bij de PFS8109 'Contrast' en als je het aanpast, krijg je een energiegebruikindicator in beeld, die gek genoeg groener wordt als je de backlight feller afstelt en de tv dus meer gaat verbruiken. Met de backlight maximaal is het verbruik gemiddeld 83W, een keurige waarde, want in deze stand produceert de tv een zeer hoge helderheid van 344cd/m².
Nadat we de backlight afstelden op 120cd/m², een prettige waarde om 's avonds bij gematigd licht tv te kijken, zakte het verbruik naar een zuinige 57W. In de laagste stand is het slechts 45W, maar de 17cd/m² aan helderheid die je dan overhoudt, levert zelfs in een volledig verduisterde kamer een erg doods en grauw beeld op. Uiteraard gebruiken ook de Ambilight-leds energie; ongeveer 17W in de hoogste stand.
/i/2000561075.jpeg?f=imagenormal)
Geluid
Voorheen maakten Philips-televisies gebruik van een asymmetrisch luidsprekerssysteem, waardoor er aan de ene kant meer hoge tonen te horen waren dan aan de andere. Gelukkig heeft TP Vision besloten om deze keer links en rechts identieke hoge tonenluidsprekers te monteren. De luidsprekers zitten helaas nog wel aan de achterkant van de tv. Uit audio-oogpunt is dat de slechtste plek om een luidspreker te monteren, omdat het geluid dan heen en weer kaatst tussen de muur en de achterkant van de tv en daar heeft de geluidskwaliteit onder te lijden. De verstaanbaarheid is minder en ook het stereobeeld is niet geweldig.
Voor de laagweergave zit er een woofer met een doorsnede van slechts vier centimeter middenachterop. De luidsprekermodule is verend opgehangen, zodat niet de hele kast meetrilt. De laagweergever klinkt een stuk beter dan je op grond van zijn afmeting zou verwachten, maar uiteraard gaat het laag niet heel diep. De tv weet een redelijk volume te produceren, maar als je het geluid wat harder zet, krijg je al gauw vervorming te horen, die bovendien snel erger wordt naarmate je het volume verder opschroeft.
Uiteraard valt er het nodige aan het geluid te tweaken door middel van toonregeling en een surrogaat-surroundmodus, maar veel beter gaat het daarvan niet klinken. De enige echt nuttige toevoeging is Clear Sound, dat ervoor zorgt dat de verstaanbaarheid toeneemt, een nuttige functie op een tv met de luidsprekers aan de achterkant. Voor wie geen genoegen neemt met de ingebouwde luidsprekers is de tv voorbereid op draadloze luidsprekers.
3d en inputlag
3d
Voor het weergeven van 3d maakt de PFS8109 gebruik van actieve brilletjes, waarvan er twee bij de tv worden meegeleverd. De brilletjes wegen inclusief CR2032-baterij ongeveer 30 gram, waardoor ze redelijk comfortabel zitten. Ook als je zelf een bril draagt, is het goed te doen, maar heel praktisch is het dragen van twee brillen tegelijk natuurlijk niet.
De 3d-weergave werkt prima, al is hier en daar wat crosstalk zichtbaar. Het voordeel van de actieve techniek ten opzichte van de passieve is dat de volledige hd-resolutie behouden blijft bij het kijken naar 3d. Het belangrijkste nadeel is dat je de brillen ziet knipperen. Daar valt best aan te wennen, maar te veel omgevingslicht moet worden vermeden bij het 3d-kijken, want in een helder verlichte kamer neemt het knipperen van de brillen storende vormen aan.
Inputlag
Als je een gameconsole hebt bij je tv, heb je baat bij een zo kort mogelijke inputlag. Als de tv er namelijk te lang over doet om de gamebeelden weer te geven is het spelen van actiegames moeilijker en neemt het speelgenot af. Om de inputlag te testen gebruiken we een Leo Bodnar-lagtester, die 1080p60-beelden genereert en vervolgens meet hoe lang het duurt voordat die worden weergegeven.
In de normale stand doet de PFS8109 best lang over het weergeven van beelden: 108ms. Bij een dergelijke hoge inputlag is het niet prettig spelen. Er zit een speciale gamemodus op de tv, die zoveel mogelijk beeldverwerking uitschakelt, maar veel helpt dit niet. We meten in deze stand nog altijd 75ms inputlag, een zeer slecht resultaat, waardoor we deze televisie moeten afraden voor gebruik met een gameconsole. Ter vergelijking, de meeste hd-televisies zitten onder de 40ms en de allerbeste zitten rond de 20ms.
Metingen en kalibratie
Metingen
De maximale helderheid van de PFS8109 bedraagt 344cd/m², ruim voldoende voor de meeste toepassingen, al zul je direct zonlicht moeten vermijden. De contrastverhouding is eigenlijk de belangrijkste maat voor de beeldkwaliteit. Een tv met een hoge contrastverhouding heeft een levendiger beeld, dat er realistischer uitziet. Om het contrast te meten gebruiken we de ansi-methode, waarbij we de gemiddelden nemen van acht witte en acht zwarte vlakken, om zo tot een contrastverhouding te komen. Bij de PFS8109 komen we zo tot 4026:1; een prima resultaat, waarmee de meeste lcdtv's voorbijgestreefd worden.
Na het contrast is het correct weergeven van grijstinten belangrijk, omdat dit de grootste invloed heeft op het correct weergeven van kleur. In de stand ISF Nacht maten we de kleinste afwijking.
/i/2000560220.png?f=imagenormal)
Met een gemiddelde ΔE2000 van slechts 2,7 zitten bijna alle metingen onder de grens van drie, waaronder afwijkingen niet met het blote oog zichtbaar zijn. Ook de gamma verloopt keurig met een gemiddelde van 2,2, de perfecte waarde om te kijken in een kamer met gematigd omgevingslicht.
/i/2000560222.png?f=imagenormal)
De primaire en secundaire kleuren in de ISF Nacht-stand zien er eveneens keurig uit en er valt dus nauwelijks winst te halen met een kalibratie.
Kalibratie
Om te kijken hoe goed we de tv kunnen laten presteren zijn we aan de slag gegaan met onze Spectracal C6-colorimeter en Calman 5-software. Philips-televisies beschikken over tweetraps-witbalansinstellingen. Sommige concurrenten beschikken over tien- of twintigtrapsinstellingen, voor een grotere precisie, maar in dit geval hebben we aan een tweetrapskalibratie ruim voldoende.
/i/2000560219.png?f=imagenormal)
Na kalibratie benaderen we de perfectie. Om tot dit resultaat te komen hebben we het whitepoint van rood, groen en blauw op respectievelijk 127, 93 en 53 gezet, en het blacklevel op respectievelijk -7,0,0. Door verschillen tussen exemplaren kan het zijn dat deze instellingen op een andere tv een minder goed resultaat geven, maar wellicht is het een aardig begin als je zelf aan de slag gaat.
/i/2000560221.png?f=imagenormal)
Na kalibratie hebben de primaire en secundaire kleuren een nog kleinere afwijking gekregen, een perfect resultaat dus. Door de zeer geringe kleurafwijkingen en het hoge contrast weet de PFS8109 een prachtig beeld neer te zetten.
Specificaties en fotogalerij
Merk |
Philips |
Serie |
8000-serie |
Product |
Philips 8000-serie PFS8109 |
Uitvoering |
48" zilver |
Laagste prijs |
€ 1.449,- Vergelijk prijzen |
Aantal aanbieders |
15 winkels |
Eerste prijsvermelding |
Zaterdag 24 mei 2014 |
Beoordeling |
Score: 2 (2 reviews) |
Schermdiagonaal |
48" |
Refresh-rate |
60Hz |
Geoptimaliseerde refresh-rate |
800Hz |
HD-specificatie |
Full HD |
Vorm scherm |
Vlak |
Beeldhelderheid |
450 |
Beeldverhouding |
16:9 |
Beeldoptimalisatie |
Pixel Plus HD |
Ontvangstnorm |
NTSC, PAL, SECAM |
3d-ondersteuning |
Ja |
3d-technologie |
Actief |
2d-conversie |
Ja |
Meegeleverde 3d-brillen |
2 |
Televisietype |
LCD |
Backlight |
Led: Edge-lit |
Resolutie (TV) |
1920x1080 (Full HD 1080p) |
Smart-tv |
Ja |
Smart-tv-besturingssysteem |
Google Android 4.2 |
Chatmogelijkheden |
Skype |
Social media |
Facebook, Twitter |
Omroepen on demand |
NPO gemist (NL), RTLXL (NL) |
Overige onlinecontent |
Kijk.nl (SBS/Net5/Veronica), Netflix, Webbrowser, YouTube |
Tunertype |
Analoog, DVB-C, DVB-C HD, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T HD, DVB-T2 |
Aantal tuners |
2 |
Common Interface |
CI+ |
Video in |
Component Video, 4x HDMI, Scart |
DLNA |
Ja |
Verbinding (Audio) |
Audio (3,5mm), Audio Digitaal (S/PDIF) |
Verbinding (Ethernet) |
Ethernet 100Mbit/s |
Verbinding (USB) |
3x USB 2.0 |
WiFi aanwezig |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11n |
5GHz-ondersteuning |
Nee |
Speakers |
Intern Stereo |
Frontspeakervermogen (RMS) |
30W |
Stroomverbruik |
59W |
Stroomverbruik (stand-by) |
0,3W |
Energiekosten op basis van 4 uur per dag kijken en €0,23 per kWh |
€19,81 |
Televisie-eigenschappen |
24p, App-bediening, Firmware-upgrade mogelijk, Opnemen / Timeshift, OSD, Ruisonderdrukking, Slaaptimer |
Teletekstpagina's in geheugen |
1.200 |
Beugelbevestiging |
Vesa 200mm |
Introductiejaar |
2014 |
Televisiekleur |
Zilver |
Hoogte |
657mm |
Hoogte (zonder voet) |
627mm |
Breedte |
1,068m |
Diepte |
195mm |
Diepte (zonder voet) |
13mm |
Gewicht |
13,5kg |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Meer informatie |
|
Conclusie
De Philips PFS8109 is een tv met een nogal stevige prijs en voor dat geld mag je wel wat terug verwachten. De tv ziet er verzorgd uit, met mooi afgewerkte smalle metalen bezels en ook de twee voetjes aan de uiteinden zien er strak uit. De beeldkwaliteit is best goed, met een goed contrast en een geringe kleurafwijking. De uniformiteit van de backlight had wat beter gekund en ook hadden we liever wat minder backlight-bleeding onder een hoek gezien.
Het geluid is verbeterd ten opzichte van eerdere Philips-modellen, doordat er nu gebruik is gemaakt van een symmetrisch luidsprekersysteem, maar de plaatsing van de luidsprekers aan de achterkant doet afbreuk aan de geluidskwaliteit. Of het Ambilight-systeem meerwaarde heeft, hangt vooral van je persoonlijke smaak af. De een vindt het prachtig en de ander vindt het afleiden. Wij vallen in de laatste categorie, al bewijst de ISF-stand wel zijn nut doordat zwart er net wat zwarter uitziet als er wit licht achter de tv te zien is.
Het feit dat de tv Android draait, zal voor sommigen ook een aardige toevoeging zijn, omdat er hierdoor veel apps voor de tv beschikbaar zijn. Wel kun je je afvragen wat het nut is van veel van deze apps, die je ook al op je telefoon of tablet tot je beschikking hebt. Ook valt de snelheid van de tv door de gebruikte zwakke soc tegen. Als je de hoge winkelprijs van de tv ziet, vraag je je toch af waarom er niet wat snellere hardware vanaf kon, want 3d-games draaien bepaald niet soepel en ook wil de tv nog wel eens traag reageren op commando's van de afstandsbediening.
Het idee om door middel van de OnLive-cloudgamingdienst zware games op de tv te spelen klinkt goed, maar helaas wordt in de praktijk het speelplezier behoorlijk verpest door de hoge lag, waardoor alleen spellen die geen snelle respons vereisen leuk zijn om te spelen. Tel daarbij op dat ook consolegames minder prettig spelen op de PFS8109 vanwege een zeer hoge inputlag en we moeten concluderen dat gamers er goed aan doen om een andere tv te kopen.
Op softwaregebied is er nog veel werk aan de winkel voor TP Vision, want op dit vlak valt de tv ronduit tegen. De mediaspeler is onbruikbaar door nare bugs, de spraakherkenning werkt zeer slecht en ook de TV-remote app werkt niet naar behoren. Het valt te verwachten dat het niveau van de software in de toekomst beter wordt, maar op dit moment is deze tv veel te duur voor de geboden kwaliteit, zelfs met de huidige cashbackactie van 300 euro.
Eindoordeel