Door Sim Kranenburg

Philips PFS8109 Review

Ambilight-tv met Android

18-11-2014 • 06:00

84

Singlepage-opmaak

Mediaspeler en Ambilight

Mediaspeler

Philkips PFS8109De PFS8109 heeft een ingebouwde mediaspeler, die foto's, video's en muziek kan afspelen vanaf usb of via het netwerk door middel van dlna. Er is ondersteuning voor de belangrijkste bestandsformaten en codecs, maar bij het afspelen van testvideo's lopen we tegen problemen aan. Zo krijgen we af en toe tijdens een video een throbber te zien, die verdwijnt als we op de terugknop drukken om even later weer in beeld te verschijnen. Ook zijn er af en toe korte haperingen te zien en bij veel video's zijn er lipsync-fouten. Al deze problemen bij elkaar maken de mediaspeler zo goed als onbruikbaar.

Ambilight

De een vindt het een nutteloze gimmick en de ander vindt het prachtig. Ambilight analyseert de beeldinhoud en schijnt bijpassend gekleurd licht op de muur achter de tv. De PFS8109 heeft de vierzijdige variant van het systeem, waardoor het licht aan alle kanten rond de tv zichtbaar is. De snelheid waarmee het systeem reageert en de intensiteit van de kleuren zijn in te stellen, evenals de helderheid van de leds. Ambilight kan ook gekoppeld worden aan de apart aan te schaffen Philips Hue-led-lampen, zodat je ook de andere lampen in de kamer kunt laten meekleuren.

Philips PFS8109Philips PFS8109Philips PFS8109

Wij vinden het effect erg mooi om te zien, maar wel afleidend bij het kijken. Zeker als je de gamemodus aanzet, die supersnel op veranderingen in het beeld reageert. Het systeem heeft een nuttig bijeffect; doordat er relatief veel licht uit de richting van de tv komt, zullen je pupillen zich wat vernauwen. Hierdoor lijkt zwart op de tv net iets zwarter, waardoor de indruk van contrast in beeld toeneemt. Dit effect is het sterkst in de standen die weinig kleur laten zien.

Om optimaal van dit effect gebruik te maken is er een speciale ISF-stand, waarbij er constant wit licht van precies de juiste kleurtemperatuur rondom de tv zichtbaar is. Dit is nuttig omdat de waarneming van kleur afhankelijk is van het omgevingslicht, doordat je ogen zich hieraan aanpassen. Door omgevingslicht met een kleurtemperatuur van 6500 kelvin te tonen laat de tv je de kleuren ervaren zoals ze bedoeld zijn. Een tv die correct is ingesteld zet immers ook deze kleurtemperatuur in voor het weergeven van wit. Als je beschikt over een colorimeter kun je de Ambilight-leds kalibreren. Wij kwamen uit op de waarden 100, 74 en 69 voor respectievelijk rood, groen en blauw, maar door verschillen per exemplaar liggen deze waarden op andere televisies wellicht anders. Bovendien werkt dit natuurlijk alleen als je een witte muur hebt.