Door Sim Kranenburg
Feedback
• 09-09-2014 14:00
Inleiding
Over het nut van het Philips Ambilight-systeem zijn de meningen verdeeld. Een televisie met Ambilight heeft aan de achterkant gekleurde leds, die op de muur achter de tv schijnen. Daarbij wordt de beeldinhoud geanalyseerd zodat het beeld als het ware verdergaat voorbij de randen van de tv. Zo lijkt het een beetje of de televisie opgaat in de muur. Doordat het contrast tussen het televisiebeeld en de muur lager is, zou een Ambilight-televisie rustiger voor de ogen zijn.
Niet iedereen ervaart Ambilight als rustig voor de ogen en sommigen vinden het gekleurde licht achter de tv juist afleiden van het beeld. Het Ambilight-systeem is alleen beschikbaar op Philips-televisies en er bestaan verschillende uitvoeringen van. Op de 9100-serie zit de meest geavanceerde uitvoering van het systeem, waarbij het licht aan alle kanten rondom de tv is te zien.
De 9100-serie kenmerkt zich verder door een 55"- of 65"-beeldpaneel met een ultra-hd-resolutie van 3840x2160 pixels en een luidsprekersysteem met een losse, draadloze subwoofer. Voor de bediening is er een afstandsbediening met bewegingsdetectie, waarmee je een aanwijspijl op het scherm kan besturen. Het meest bijzondere kenmerk is echter het besturingssysteem, want de 9100-serie draait op een aangepaste versie van Android.
Kenmerken
Opdat het Ambilight-licht ook het tv-meubel onder de tv kan bereiken heeft de 9100-serie een 'Arc stand' meegekregen. Deze voet is zo vormgegeven dat het licht aan de onderkant niet wordt tegengehouden. De voet is geheel van metaal en is prachtig afgewerkt met een laagje chroom. De tv kan niet op de voet worden gedraaid, maar door deze constructie kan de tv wel tamelijk dicht tegen de muur staan. Toch vinden wij vierzijdig Ambilight het beste tot zijn recht komen als de tv aan de muur is bevestigd.
Het luidsprekersysteem bestaat uit twee 15W-luidsprekers in de tv en een losse, draadloze 50W-subwoofer die je bij de tv krijgt meegeleverd. De subwoofer is nogal plat, zodat hij makkelijk onder een bank of ander meubel kan worden verstopt. We hebben het audiosysteem niet kunnen beluisteren op de IFA, dus over de klank kunnen we nog niets zeggen. We hopen wel dat TP Vision is afgestapt van het asymmetrische luidsprekersysteem dat we in eerdere Philips-televisies tegenkwamen, want dat vonden we niet zo best klinken.
Dankzij het uhd-beeldpaneel ziet het beeld er erg scherp uit, maar we hebben het verder niet goed kunnen beoordelen, omdat de lichtomstandigheden op de stand verre van optimaal waren. Bovendien waren de televisies ingesteld zoals ze ook vaak in winkels staan: met veel te veel kleur en een enorme hoeveelheid processing, waardoor het beeld er verre van natuurlijk uitzag.
Android
TP Vision, de Chinese fabrikant die tegenwoordig televisies onder de merknaam Philips maakt, heeft Android aangepast voor gebruik op televisies, waarbij de interface is aangepast aan de stijl van Philips. Er is gebruikgemaakt van Android 4.2.2 Jelly Bean, maar door het aangepaste ontwerp merk je daar niets van.
De meeste Google apps zijn gewoon aanwezig en dus heb je beschikking over de Chrome-browser, Search, Voice Search en YouTube. Ook heb je toegang tot Googles Play Store, zodat je zelf apps kan installeren. Je krijgt alleen apps te zien die zijn aangepast en goedgekeurd voor besturing met de afstandsbediening, waardoor het aanbod flink kleiner is dan je van een Android-tablet of -telefoon gewend bent. Naast apps heb je in de Play Store ook de beschikking over Google Play Movies en Google Play Music.
/i/2000544069.jpeg?f=imagenormal)
Er is 1,6GB flashgeheugen aanwezig om je eigen apps te installeren. Zeker als je games installeert, zal dat snel te krap worden, maar TP Vision heeft laten weten dat het geheugen uitbreidbaar is. We konden niet goed achter de tv kijken, maar hebben geen sd-kaartslot kunnen ontdekken. Wel zijn er drie usb-poorten, dus wellicht dat via usb aangesloten opslag ingezet kan worden om apps op te installeren.
De interface van de Android-versie die op de 9100-serie draait heeft niet het strakke, platte uiterlijk van Android TV, maar lijkt in veel opzichten op de oude Philips smart-tv-interface. We hebben even met de afstandsbediening kunnen spelen en de nieuwe interface is zeker een grote verbetering ten opzichte van de oude, maar die vonden we dan ook bepaald niet prettig werken.
/i/2000544070.jpeg?f=imagenormal)
De 9100-serie moet nog in de winkel verschijnen, maar maakt gebruik van een versie van Android die al in februari 2013 werd geïntroduceerd. Dat hoeft geen probleem te zijn, want de meeste verbeteringen van latere versies zijn niet relevant voor een televisie, maar het geeft wel te denken over toekomstige updates. Door het succes van Android is het besturingssysteem een populair doelwit van hackers en dus is het maar te hopen dat TP Vision wel snel met een beveiligingsupdate komt als er zwakheden in de code worden ontdekt.
Tot slot
Het grootste probleem met uhd-televisies is het enorme gebrek aan beeldmateriaal dat daadwerkelijk gebruikmaakt van de hoge uhd-resolutie. Voordat we 4k-blu-ray kunnen kopen zijn we meer dan een jaar verder en televisie-uitzendingen in 4k zijn helemaal verretoekomstmuziek. Er is op Netflix wat 4k-materiaal beschikbaar, maar om dat te kunnen afspelen is hevc-ondersteuning nodig en dat zit nog niet op Philips-televisies.
Om dit probleem op te lossen komt er begin 2015 een losse 4k-speler beschikbaar. Dit apparaat gaat ongeveer tweehonderdvijftig euro kosten, maar bezitters van een 2014-model Philips-uhdtv zullen hem gratis krijgen. Een nette oplossing, maar wij vinden het een flinke misser dat de 2014-uhd-modellen, in tegenstelling tot televisies van andere merken, geen hevc-ondersteuning aan boord hebben. Voorlopig valt er dus niets in 4k te bekijken op Philips-uhdtv's en daar koop je toch geen nieuwe tv voor.
Het 55"-model heeft een adviesprijs van 2600 euro meegekregen en het grotere, 65"-model zal verkocht worden voor 3700 euro. De uiteindelijke winkelprijzen vallen waarschijnlijk een stuk lager uit, maar de 9100-serie is zeker niet goedkoop. Ambilight-liefhebbers zullen dus honderden euro's extra moeten betalen voor een uhdtv waarmee voorlopig geen uhd gekeken kan worden.