Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Escape Dead Island Preview

Andere stijl, meer verhaal

Zombies ontlopen

Maar Escape is geen game waarin je wilt vechten. Je wilt vooral sluipen, om zo de zombies te ontlopen. Daarbij is het zaak om gebruik te maken van de omgeving en van de kenmerken van elke zombie. Zombies komen af op beweging, licht en geluid. Op jou dus, als je niet oppast, maar ook op elke willekeurige andere bron van licht, geluid of beweging, en dat kun je in je voordeel gebruiken. Als je ergens een oude radio vindt en die aan de praat weet te krijgen, zullen de zombies in de buurt naar de geluidsbron schuifelen, zodat jij de kans krijgt om stilletjes weg te sluipen.

Verder is het in Escape Dead Island vooral zaak om je weg te vinden. Net als in de eerste game is Escape een open spelwereld. Het hele eiland is een groot level, maar geen level waarin je vrijelijk kunt gaan en staan waar je wilt. De game zit zo in elkaar dat je steeds een barrière tegenkomt die je tegenhoudt. Zo begonnen we onze korte tocht over het eiland op een steile rots. Op weg naar beneden komt je de eerste zombies tegen. Als je daaraan weet te ontsnappen, lijkt de weg echter dood te lopen, al is er een plek waar je met een touw naar beneden zou kunnen klimmen. Althans: als je een touw zou hebben, en kans is groot dat er een touw te vinden is tussen de zombies die je net gepasseerd bent. Op die manier verlopen veel confrontaties.

Voorlopige conclusie

Zo heeft Escape Dead Island veel van de andere delen in de serie. Er zijn verschillende soorten zombies verzameld op een tropisch eiland, die je allemaal naar een andere wereld kunt sturen door ze te slopen met vreemdsoortig samengestelde wapens. Daar gaat het hier echter niet om. Waar je in de andere games uit de serie juist de confrontatie wil opzoeken, kun je die hier beter vermijden. Je bent veel zwakker en hebt veel minder wapens tot je beschikking. Je kunt dus beter proberen ongezien en ongehoord te blijven. In plaats van brute actie krijg je een verhaal voorgeschoteld rond het mysterie van Cliff Calo, zijn verdwenen vrienden en de rare onwerkelijke gebeurtenissen die Cliff overkomen. Bovendien kom je nog meer te weten over de uitbraak van het zombievirus op de eilanden. Daarmee is Escape Dead Island dus eigenlijk een game met meer afwisseling dan wat grote broer Dead Island 2 biedt. Bovendien komt Escape al dit najaar uit en Dead Island 2 pas in 2015. Jammer alleen dat de game enkel voor de vorige generatie consoles verschijnt; de Xbox 360 en PlayStation 3. De game verschijnt dus niet voor de huidige generatie consoles, maar gelukkig wel voor Windows.

Titel Escape Dead Island
Platform Windows, Xbox 360, PlayStation3
Ontwikkelaar Fatshark Games
Uitgever Deep Silver
Releasedatum najaar 2014

Reacties (40)

Wijzig sortering
Ik begrijp niet waarom tientallen, honderden goeie en leuke ideeen zelfs de kickstarter niet halen, en dit soort bagger gewoon keer op keer compleet gefinancieerd wordt.
Omdat dit soort dingen qua marketing en zaken rustiger op gegokt wordt. Bedrijven en studios zijn er nog steeds niet achter dat originaliteit het misschien wel 's beter zou doen dan iets wat herkauwd en "veilig" is. Maar aan de andere kant kan ik het ook wel begrijpen dat nieuwere en originelere dingen ook een groot risico lopen om het financieel slecht te doen. Je moet wel onthouden dat als er ergens geld in gestoken wordt, dat degenen die dat doen er ook meer terug voor willen krijgen, zo niet minstens net zo veel als er ingestoken wordt.
En zo krijg je ook dezelfde herkauwde films in plaats van nieuwere en originelere dingen, omdat bedrijven en studios het niet willen riskeren om er geld aan te verliezen in het geval het gewoon niet aan slaat.
En je kunt zeggen dat dit spel misschien niet aan slaat, maar we kunnen er niet omheen dat het nu tóch wel verkocht wordt, puur om de titel alleen en om het "veilige" concept (zombies en actie) van het spel. Het geld is bijna gegarandeerd terug, en met wat geluk genereert 't méér geld dan het gekost heeft. Zo werkt dat...

[Reactie gewijzigd door DamageInc. op 19 augustus 2014 15:44]

Omdat dit soort dingen qua marketing en zaken rustiger op gegokt wordt. Bedrijven en studios zijn er nog steeds niet achter dat originaliteit het misschien wel 's beter zou doen dan iets wat herkauwd en "veilig" is.
Denk maar niet dat een uitgever zomaar een bak geld laat lopen. De waarheid is juist precies andersom zoals je eigenlijk stelt in de rest van je post: de klant (danwel mensen die over gebrek aan originaliteit in games klagen) beseffen niet dat het verleden nu eenmaal keer op keer heeft uitgewezen dat originaliteit gewoon niet goed verkoopt. Tuurlijk zijn er wat uitzonderingetjes te bedenken, maar 1 zo'n uitzondering gaat gemiddeld gepaard met 10 financiële missers. Dat is het risico van origineel proberen te zijn. En onder de streep voor een uitgever dus niet interessant.

Kortom: het geld zit niet in die paar uitzonderingetjes maar in het platgetreden pad.
Ieder grootschalig, duur project kent zijn risico's, maar economisch gezien (en daar kijkt een uitgever uiteraard naar) doet een Fifa2015 en een Tomb Raider 20 het gewoon veel beter dan het gemiddelde van 10 originele gokken (die opgeteld waarschijnlijk netto zelfs verlies draaien).

Ontwikkelaars willen (uit hun passie) doorgaans graag met originele ideeën komen maar de uitgevers (=mannen met de zwarte pakken + stropdassen) hebben het geld en financieren niet als het rendement te laag is. Dan kunnen we met zijn allen wel boos worden op uitgevers, maar ergens is het stiekem best begrijpelijk hoe ze hierin handelen.
Ik ken de serie (voor zover het nu een serie is) niet, maar ik vind het visueel karakter niet passen bij de beschrijving van hem zoals ik die lees. Hij wordt beschreven als een slappe zak terwijl hij eruit ziet als een jonge Batman.

Ookal is de stijl cell-shaded, die clipping van het olievat zoals in de laatste screenshot vindt ik echt niet meer kunnen tegenwoordig.

Als ze het niet te hoog prijzen klinkt het trouwens wel interessant!
Ik had precies hetzelfde! Bij een nerd stel ik me een Screech-achtig figuur voor, als het even kan met pukkels en een bril en dunne armpjes die amper een machete op kunnen tillen. Hier is het een relatief gespierde, conditioneel fitte gast van een jaar of 20, zonder uiterlijke nerd-trekjes. Of hij moet ontzettend socially awkward zijn. Anders strookt het woord 'nerd' niet echt met de hoofdfiguur.

De stijl doet me denken aan de Wii (Mad World) en oude PS2 en Dreamcast games. Wel leuk, maar niet echt vooruitstrevend. Ik had liever opgepoetste graphics van de eerste Dead Island gezien. Die vond ik al met al grafisch indrukwekkender dan dit.

@Mike2k hieronder: Een paar jaar geleden? 11 jaar! En dan nauwelijks grafische vooruitgang. Brrr.. :)

Jammer, want ik vond Dead Island een leuk spel om te spelen. Denk alleen dat ik deze laat voor wat het is... :(

@Droefsnoet: mijn beeld bij een nerd is het stereotype wat heerst. Google er maar eens op! Ik vind dit geen nerd, maar meer een gewone man met kennis van technologie. Boeien. Dat je zo fel reageert. Haha!

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 19 augustus 2014 20:43]

Zeiken? Nerd is een geuzennaam!
Maar wat de omschrijving betreft; ik ben hierin volledig afgegaan op een van de ontwikkelaars die ik over de game gesproken heb tijdens GamesCom. Die omschreef de hoofdrolspeler als nerd, loser en douchebag. Die er een een beetje wannabee uitziet. Dat laatste kon ik me op basis van de screenshots (en vooral wat ik gespeeld heb) wel voorstellen.
Ondanks dat Nerd zijn steeds meer geaccepteerd wordt (bijv. Star Trek films zijn een hit, comic book films zijn hits en is gamen niet meer zo erg als vroeger) blijft het ook een scheldwoord en past het daarom prima bij loser en douchebag. Nerd in de context van die ontwikkelaars is niet hoe de gemiddelde Tweaker de term/titel Nerd zal opvangen.

Ik kan het ook mis hebben en dat ze wel Nerd in een niet scheldwoord context bedoelen. Je hebt vrouwen die bijvoorbeeld nog nooit een spel hebben aangeraakt of ook maar iets weten van PC's maar zichzelf wel Nerd noemen omdat ze bejeweld op de telefoon spelen of voor het eerst in hun leven boeken zijn gaan lezen die niet voor een studie nodig zijn.

De term Nerd is eigenlijk nog altijd naar mijn mening van toepassing op dit:
http://sfsketchfest.com/x...ms-25842688-1280-7202.jpg

-edit-
Ik zal wel wat -1tjes krijgen omdat ik vrouwen aan haal denk ik? Echter is dat wat ik zie op o.a. Facebook. Mannen die zichzelf nerd noemen kom ik niet tegen net zoals ik ook geen mannen met duckface tegen kom.

@Sinester, jezelf nerd noemen doet volgensmij geen normaal mens..
behalve nerds... badum tsssj :+

[Reactie gewijzigd door RadioKies op 20 augustus 2014 12:25]

maar zichzelf wel Nerd noemen omdat ze bejeweld op de telefoon spelen of voor het eerst in hun leven boeken zijn gaan lezen die niet voor een studie nodig zijn.
Mensen die zich zelf een nerd noemen, zijn echt de grootste aandachttrekkers

Ik vind de gast ook niet op een Nerd lijken, een douchebag kan ik me daarin tegen goed in vinden

[Reactie gewijzigd door Sinester op 20 augustus 2014 12:05]

Het gaat mij om het stereotyp.

Zie ook google :Y)
Of zie het stereotyp wat de Angry Video Game Nerd uitstraald.

Dat is wat ik erbij denk, vandaar.

@Paul Hulsebosch
Ah, dat verduidelijkt wel wat. Al is 'ie toch net té gespierd afgebeeld voor mijn beeldvorming :)
Ik kreeg de indruk dat de ontwikkelaar vooral op zijn geestelijke eigenschappen doelde, niet zozeer op zijn lichamelijke. Het 'douchebag' bijvoorbeeld, dat ik hier in de reacties al eerder aanhaalde.

Ik heb het artikel alleen de termen nerd en verwend gebruikt en niet gezegd dat hij slap zou zijn. Sterker nog; ik denk dat de aanname hier in de comments wat voorbarig is; nerds kunnen kennelijk geen goed figuur hebben? ;)

Maar laten we geen eindeloze discussie gaan voeren over de definitie van de term nerd. Die is evolueert snel. De makers omschreven de beste man als nerd de als verwend, dus laten we er voorlopig even van uitgaan dat hij dat is. Als de game uit is zullen we dan beoordelen of ze deze Cliff een beetje geloofwaardig neergezet hebben.
Ohhh yeahh, We good looking! AND BUFFED!

overigens vind ik de Graphics van de game een klein beetje Borderlands-achtig. Het heeft wel wat! Maar je moet er maar net van houden..
Ik snap wel dat het om het stereotype gaat wat je bedoelt, maar we leven in 2014. Nerds zien er niet meer uit zoals jaren 80 nerds. Ik snap best dat een spel er dan voor kiest om een hippere variant van een nerd te laten zien, zeker gezien het een serieus spel is en de stereotype nerd toch meer een karikatuur is.

En wellicht zijn de makers van dit spel wel geinspireerd door de makers van dat spel van die ene trailer die achterstevoren werd getoond. Niet typisch doen, maar je eigen ding. Ben alleen vergeten welk spel dat was.
Nu lijkt het spel, net door z'n cell-shaded stijl, op Walking Dead (verhaal) meets Dead Island (actie)...
Normaal gesproken let ik niet zo op de graphics, maar dit vind ik wel heel erg tegenvallen. Ziet er allemaal erg gedateerd uit. De textures stellen niet veel voor; doet me sterk denken aan de eerste Half Life titel, gecombineerd met de Nintendo Gamecube. Niet iets wat thuis hoort in 2014 en zeker niet iets waar je weer € 40 - 50 voor gaat lappen. Maar dat is slechts mijn mening.
Ziet er erg tof uit...een paar jaar geleden had je ook zo'n spel, XIII was ook erg tof!
http://en.wikipedia.org/wiki/XIII_%28video_game%29
Of Borderlands 2? Walking Dead? Zo ver moet je niet zoeken. En er zijn nog veel meer Cell Shaded games uitgebracht.
XIII heeft het wel een soort van groot gemaakt en ligt het er gewoon HEEL dik op. Zelfs kills kreeg je in 3 comic frames te zien. Dit was hier voor nooit eerder met een shooter gedaan.

[Reactie gewijzigd door chimnino op 19 augustus 2014 19:38]

Mehh.. Groot gemaakt? Legend of Zelda: Windwaker heeft het wat mij betreft groot gemaakt. Maar het is natuurlijk al met Jet Set Radio in gang gezet.. jaren daarvoor. En later games als Dragon Ballz enzo. Om te zeggen dat XIII het dan groot heeft gemaakt.. mwah.. :)
Meh, als ik naar de trailer kijk dan lijkt het niet op comic-stijl, maar op een stijl waar weinig moeite is ingestopt. Bij borderlands wérkt die strip-stijl wel, maar daar is het goed uitgevoerd. Dit lijkt eerder goedkope namaak :/
Zelf krijg ik door de beschrijving meer het idee dat de cell shading techniek is gebruikt als goedkoop excuus omdat ze geen mooie plaatjes op het scherm konden toveren, want waarom zou een verhalende game meer baat hebben bij een cell-shaded stijl dan gewoon realistische stijl?
Omdat cell-shading weinig wordt gebruikt, hopen ze inderdaad hiermee hun game uniek te maken. Het is hier alleen een beetje mislukt denk ik, cell-shading ziet er alleen goed uit als je het goed doet... Borderlands 2, bijvoorbeeld O-)

http://gamingbolt.com/wp-...ands2_handson_screen2.jpg
Dit gaat hem voor mij niet worden! Ik ga lekker gewoon voor deel 2. :)
Nou, ik vond dit Escape misschien wel leuker dan DI2 :) Iets meer nadenken, iets minder hersenloos raggen. Maar samen verschillen uiteraard.
Het nadenken is eigenlijk het probleem niet, het is het visuele aspect wat me totaal niet kan bekoren. Niet echt mijn stijl.
Maar uiteraard, smaken verschillen! ;)
Niet echt interessant, maar die metrotrein die er als een schedel uitziet is wel weer een creatief idee.
Species ooit gezien? ;) DAT is pas een trein die er uit ziet als een schedel hahaha

[Reactie gewijzigd door chimnino op 19 augustus 2014 19:41]

Borderlands met zombies. Meh...

dan hou ik het wel gewoon bij borderlands, wat meer mad-max postapocalyptisch maar dan zonder de zombie invasie.
Het is zeker geen Borderlands met zombies. Daarvoor is het veel te veel sluipen en zoeken naar uitwegen en hulpmiddelen. En te weinig vechten.
survival borderlands :p qua graphics is het in ieder geval niet vernieuwend.
Toen ik de trailer zag dacht ik even dat het voor android of ios was. :s Misschien omdat ik hem op gsm gekeken heb, maar dan nog dacht ik dat cell-shaded er toch iets beter uit kon zien...
Ik vind het er erg matig uit zien, lijkt wel dat het jaren geleden ontworpen is.

Nee kies dan de stijl van Borderlands, dat ziet er goed en getekend uit.
Waarom is de trailer als een Deja Vu voor mij?...

Nouja... Het heeft potentie, maar het lijkt er ook op dat ze spellen als 'Far Cry 3' en beetje willen na-apen. Van "Later we het meer "over-the-top" maken, dan zal het vanzelf wel success krijgen.". -_-
En tegelijk ziet het er ook meer uit als een PlayStation 2 spel...

Ze hebben hun kans al gemist met de eerste twee zou ik zeggen. Ik ken "Riptide" niet, maar ik ken de eerste over 't algemeen wel (al heb ik 't niet veel kunnen spelen door technische problemen met het spel, en niet mijn computer), en dat had ook veel potentie, laat staan dat ze het hadden kunnen verbeteren met het tweede spel.
Natuurlijk blijven ze het proberen, maar ik zou zeggen dat ze beter een andere concept hadden kunnen verzinnen, in plaats van wéér een zombie-uitbraak(sel).

En het stinkt trouwens ook gewoon naar "krap budget" ofzo nu ze deze verandering gemaakt hebben. Ik bedoel, dit deden ze ook met de soort van "Prince of Persia"-reboot, ook gewoon omdat ze volgens mij niet echt wisten hoe ze met de serie verder moesten.

[Reactie gewijzigd door DamageInc. op 19 augustus 2014 15:47]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee