Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 58 reacties

Samengevat

De HTC One mini 2 neemt veel van de sterke punten van zijn inspiratiebron, de One (M8) over. De bouwkwaliteit is dik in orde, de telefoon ligt fijn in de hand, ziet er naar onze mening mooi uit en ondanks de tragere hardware valt er goed mee te werken. Verder is het scherm redelijk, al kan de kleurreproductie beter. De accuduur is niet slecht, maar valt ook niet in positieve zin op. Met een prijs van ongeveer 375 euro bevindt hij zich in hetzelfde vaarwater als de HTC One, Galaxy S4 en LG G2, topmodellen van vorig jaar, die inmiddels in prijs gezakt zijn. Dat zijn allemaal telefoons met snellere hardware, mooiere schermen en veelal ook een betere accuduur. Voor mensen die per se een telefoon willen van 4,5" of kleiner, maar wel met een mooi design, is de One mini 2 ook met zijn huidige prijs een prima toestel, maar we zouden op dit moment niet zeggen dat je een echt goede deal te pakken hebt.

Pluspunten

  • Ligt fijn in de hand
  • Goede luidsprekers
  • Werkt redelijk vlot

Minpunten

  • Relatief duur
  • Kleurreproductie kan beter

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7
Prijs bij publicatie: € 375,-
Verkrijgbaar vanaf: € 313,09
Geteste uitvoering: HTC One mini 2 Grijs

HTC gooide de laatste twee jaar hoge ogen met het ontwerp en de constructie van zijn telefoons. De HTC One werd geprezen om zijn mooie aluminium behuizing, en ook de plaatsing en kwaliteit van de BoomSound-luidsprekers konden op lof rekenen. Geen wonder dus dat HTC diezelfde succesformule vorig jaar gebruikte voor zijn HTC One Mini, een midrange-model dat afgeleid is van de 'echte' HTC One. 'Never change a winning team' moeten ze bij HTC gedacht hebben, want ook dit jaar volgt na de introductie van het topmodel, de HTC One (M8), een kleine variant met een identiek uiterlijk: de HTC One mini 2.

HTC One mini 2

De behuizing

De variant die wij van HTC ter review kregen, wordt aangeduid met de naam 'gunmetal grey' en is aan de achterkant afgewerkt met een donkergrijs aluminium dat voorzien is van een geborstelde textuur. Enkele maanden terug bespraken we eenzelfde variant van de HTC One (M8) en we vinden deze stijl nog steeds erg mooi.

De telefoon straalt een zekere luxe en kwaliteit uit, maar het blijft niet bij uiterlijk vertoon; door de subtiele ronding aan de zijkanten laat de One mini 2 zich ook fijn vasthouden. Wat daarbij helpt is dat hij met zijn 4,5"-scherm een stuk kleiner is dan de high-end Android-telefoons van tegenwoordig. Wie zijn telefoon dus graag met één hand bedient, is bij de One mini 2 aan het goede adres. Het enige kritiekpuntje op de afwerking is de nano-sim-slot; bij ons testmodel stak die een fractie uit. Vermoedelijk geldt dat niet voor alle exemplaren, maar het zou beter zijn als het helemaal niet voorkomt.

HTC One mini 2HTC One mini 2HTC One mini 2

Zoals gezegd is de One mini 2 uitgevoerd met HTC's zogenaamde BoomSound-luidsprekers, een naam met een hoog marketingblabla-gehalte, maar die wel wordt waargemaakt. Ten eerste klinken de luidsprekers al beter omdat ze aan de voorkant zitten en dus naar je toe gericht zijn, en ten tweede maakt HTC simpelweg gebruik van een betere kwaliteit luidsprekeronderdelen dan we normaal tegenkomen in dit prijssegment.

Het scherm

HTC One mini 2Het 4,5"-beeldscherm heeft een resolutie van 1280x720 pixels, goed voor een pixeldichtheid van 326ppi, vergelijkbaar dus met een iPhone 5/5C/5S. Dat is een stuk minder dan bij grotere Android-telefoons, maar eerlijk gezegd is die kant van de markt een beetje doorgeslagen als het om schermresolutie gaat. Wij vinden de scherpte bij een scherm als dat van de One mini 2 meer dan genoeg voor fijn gebruik. Ja, als je er een telefoon met een hogere pixeldichtheid naast legt en ze beide heel dicht tegen je neus houdt, kan je verschil zien, maar wie doet dat nou?

Ook op andere vlakken scoort het scherm goed. Omdat het een ips-paneel is, zijn de kijkhoeken erg wijd en ziet het beeld er dus niet anders uit als je schuin naar de telefoon kijkt. Verder is de helderheid met 442cd/m2 hoog genoeg om te voorkomen dat het scherm in de buitenlucht in een spiegel verandert en het contrast van 1037:1 is voor een toestel in deze klasse ook lang niet slecht. Het enige manco is de kleurreproductie. Die is niet heel natuurgetrouw en daarbij is het scherm aan de blauwe kant. Dat laatste merk je echter alleen als je de telefoon rechtstreeks vergelijkt met andere toestellen.

Hardware, prestaties en accuduur

Net als bij concurrent Samsung is de minivariant niet slechts een kleinere versie van het topmodel. Niet alleen de behuizing is afgeslankt, ook is bespaard op onderdelen, waardoor we eigenlijk niet meer van een high-end model kunnen spreken. De HTC One mini 2 wordt aangedreven door een Snapdragon 400-soc, bestaande uit vier Cortex A7-kernen op 1,2GHz en een Adreno 305-gpu, gekoppeld aan 1GB werkgeheugen. Dat is geen enorm snelle hardware, maar HTC weet er wel de benodigde prestaties uit te persen. Daarom is het fijn werken met de One mini 2 en als we hem vergelijken met die andere mini, dan heeft HTC op prestatievlak zijn zaakjes duidelijk beter op orde.

Als we de rest van de specificaties aflopen, komen we geen opvallende zaken tegen. Er is 16GB opslaggeheugen aanwezig, waarvan iets meer dan 10GB beschikbaar is voor de gebruiker. Je kan het geheugen uitbreiden via het micro-sd-slot. Op draadloos vlak ondersteunt de One mini 2 wifi-n, bluetooth 4.0, nfc en 4g. De meeste mensen zullen geen problemen hebben om het einde van de dag te halen met de One mini 2, maar verwacht geen vergelijkbaar indrukwekkende accuprestaties als bij zijn grote broer; daarvoor heeft de 2100mAh-accu simpelweg te weinig capaciteit.

Software en camera

De mini 2 draait op Sense 6.0, HTC's eigen variant van Android, in dit geval versie 4.4.2. Voor het overgrote deel gaat het om dezelfde software met hetzelfde uiterlijk als bij de One (M8) en we vinden Sense nog steeds een van de beste skins voor Android die er zijn. Visueel is de software goed doordacht en alles vormt een mooi geheel. Daarnaast heeft HTC zich ingehouden bij het bouwen van nieuwe functionaliteit en de dingen die het wel heeft toegevoegd zijn in de regel nuttig.

Juist daarom vinden we het jammer dat Motion Launch, dat geïntroduceerd werd met de HTC One (M8), niet beschikbaar is op de One mini 2. Motion Launch maakte het niet alleen mogelijk om de telefoon aan te zetten door twee keer op het scherm te tikken, maar ook door de telefoon op te pakken of te draaien naar een horizontale positie. Door de volumeknop in te drukken wordt bijvoorbeeld automatisch de camera gestart. Zo zijn er nog meer shortcuts die je kan uitvoeren als het scherm uit staat. Erg jammer dus dat de One mini 2 daar niet over beschikt.

HTC One mini 2 - screenshotsHTC One mini 2 - screenshotsHTC One mini 2 - screenshotsHTC One mini 2 - screenshotsHTC One mini 2 - screenshotsHTC One mini 2 - screenshotsHTC One mini 2 - screenshots

De camera van de HTC One mini 2 is een nogal standaard 13-megapixelmodel en dus niet de Ultrapixel-camera die we kennen van de One (M8). Hij is duidelijk minder lichtgevoelig, waardoor je sneller ruis ziet in donkere delen en omdat hij niet over beeldstabilisatie beschikt, heb je meer kans op bewogen foto's bij weinig licht. Is er voldoende licht aanwezig dan weet de camera redelijk goede foto's te maken met aardig wat detail, al blijft het natuurlijk minder goed dan bij meer high-end telefoons. De software zit verder goed in elkaar en er is nauwelijks sprake van sluitervertraging. Enige kritiekpuntje is dat je een submenu moet induiken om te wisselen tussen de foto- en de videostand.

HTC One mini 2 - camerasoftwareHTC One mini 2 - camerasoftwareHTC One mini 2 - camerasoftware

Conclusie

De HTC One mini 2 is op de meeste vlakken een geslaagde telefoon, die veel van de sterke punten van zijn inspiratiebron, de One (M8) overneemt. De bouwkwaliteit is dik in orde, de telefoon ligt fijn in de hand, ziet er naar onze mening mooi uit en ondanks de tragere hardware valt er goed mee te werken. Verder is het scherm redelijk, met prima helderheid, scherpte en kijkhoeken, al kan de kleurreproductie beter. De accuduur is niet slecht, maar valt ook niet in positieve zin op.

Het grootste probleem van de One mini 2 is de concurrentie. HTC wil er namelijk zo'n 375 euro voor hebben en daarmee bevindt het toestel zich in hetzelfde vaarwater als de HTC One, Galaxy S4 en LG G2, topmodellen van vorig jaar, die inmiddels in prijs gezakt zijn. Dat zijn allemaal telefoons met snellere hardware, mooiere schermen en veelal ook een betere accuduur. Voor mensen die per se een telefoon willen van 4,5" of kleiner, maar wel met een mooi design, is de One mini 2 ook met zijn huidige prijs een prima toestel, maar we zouden op dit moment niet zeggen dat je een echt goede deal te pakken hebt.

Verkorte review

Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews


Door Wout Funnekotter

- Hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers en heeft zich lange tijd beziggehouden met het testen en recenseren van allerlei producten, met een nadruk op mobiele technologie. Sinds augustus 2015 is hij hoofdredacteur. In die rol werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren. Wanneer de tijd het toelaat, schrijft hij nog wel eens een review.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (58)

Toch wel vreemd dat wederom geen woord gerept wordt over de Z1 compact in deze review. Die kost namelijk hetzelfde, is compacter, heeft veeeel betere hardware aan boord, is stof en waterdicht, heeft Android 4.4.4 en straks Android L, maar in plaats daarvan vergelijkt men m met de topmodellen van vorig jaar, niet de mini toestellen van dit moment.

Als je meer waar voor je geld wil met een kleine high-end toestel kun je beter voor de Z1 compact gaan. Die maakt werkelijk waar op elk gebied gehakt van deze one mini 2, en kan zich op het gebied van prestaties in de praktijk meten met de Galaxy S5, omdat die toch een bloated rom draait.

Specs Xperia Z1 compact:
-Snapdragon 800 @ 2.2ghz
-Adreno 330 @ 450mhz
-2GB ram
-720p op 4.3"
-20.7mp exmor RS camera
-Waterdicht
-Stofdicht
-Wifi AC
Voor dezelfde prijs als een one mini 2 dus haast een no-brainer, tenzij je de one mini 2 wel heel erg veel mooier vindt.
No brainer zou ik niet zeggen, maar idd op zin minst te overwegen.
Je hebt nog steeds veel beter geluid met de stereo speakers, een veel mooier design, sense6 en een betere frontface camera.

Als je puur naar specs kijkt is de Z1 compact natuurlijk king
Het design is natuurlijk een persoonlijke kwestie, maar op het gebied van prestaties is deze one mini 2 totaal niet interessant tegenover een Z1 Compact.
Je hebt nog steeds veel beter geluid met de stereo speakers, een veel mooier design, sense6 en een betere frontface camera.
Zijn er serieus mensen die de speaker van hun telefoon vaak gebruiken? vind het te irritant als mensen om mij heen dat doen

een mooier design is subjectief, iedereen vind de HTC zo mooi, ik vind hem persoonlijk niet heel mooi, en vind Sony telefoon zeker mooier

sense6, ik zou niet weten waarom dat een voordeel moet zijn tegenover de kale schil van Sony

Betere frontfacing camera, precies weer zo iets waar bijna niemand wat aan heeft, alleen als je graag selfies maakt

en de Xperia Z1 Compact is nog steeds een heel stuk kleiner, en is waterdicht

voor mij nog steeds een No Brainer

[Reactie gewijzigd door Sinester op 31 augustus 2014 14:00]

De One mini 2 is wat mij betreft compleet gefaald. Het scherm is weliswaar iets kleiner, maar de afmetingen zijn alsnog even groot als de One M7. En die draait gewoon hetzelfde OS en heeft betere specs, voor dezelfde prijs.

De Xperia Z1 compact is op dit moment zeker de beste ~4.5" smartphone. Ik zou zelf even afwachten op de Xperia Z3 compact overigens.
Hier ben ik het nou compleet mee eens!
Hier ook een Z1 Compact en wat is dat een rap ding zeg.
Maakt echt gehakt van de One mini 2 en Galaxy S5 Mini.
Erg goed dat fabrikanten toch toestellen maken met wat kleinere schermen. Ik heb een hekel aan die grote toestellen (de phablets) en een scherm van 5 inch is voor mij het absolute maximum. Dan heeft Sony met de Z1 Compact toch een beter toestel in deze prijsklasse dan HTC. Zelfde, goede, hardware als de Z1 maar wel in een veel kleiner jasje. De software op de Z1 Compact is bovendien ook recenter (Android 4.4.4.) dan de versie op de HTC. Leuk extraatje is dat de Sony ook nog eens stof- en waterdicht is. Tweakers heeft ook een review over dat toestel geschreven met als resultaat het predikaat Zeer Goed.

[Reactie gewijzigd door Hipocrates op 31 augustus 2014 10:23]

Wat ik niet snap is waarom de Z1 compact niet in het artikel wordt genoemd. Hij is onaangevochten koning in de sub-4.5" categorie en is bovendien nog krachtiger dan de S4/One/G2.

Toch echt raar dat hij gewoon wordt vergeten aangezien de prijs niet hoger is dan dat van die andere toestellen of de one mini 2
Ondanks een kleinere scherm is het bijna net zo groot, maar wel dikker, dan de S4. Verder minder krachtig, kleinere accu en duurder,
Maar wel sneller. Geloof me, ik heb voor mijn werk met een hele zwik S4's gewerkt, en die dingen zijn ronduit trage meuk. De Moto G, met dezelde SoC als deze HTC, is echt stukken sneller en blijft over tijd ook snel.
Dus een Qualcomm Snapdragon 600 - Quad 1,9Ghz met 2GB ram is langzamer dan een Qualcomm Snapdragon 400 - Quad 1.2Ghz met 1GB ram? Had ik niet verwacht.
Klopt, en dat komt allemaal door de bagger software die Samsung op zijn telefoons laad. Echter als je op beide toestellen Cyanogenmod (of een andere custom ROM) is die Samsung ineens wel sneller. Samsung levert gewoon zo veel bloatware op hun toestellen dat die processor te veel met andere dingen bezig is en moeite heeft met basistaken...
Je betaald niet alleen voor de hardware, maar ook voor de software. Naar mijn weten is die bij HTC een stuk beter op orde dan bij Samsung. Zeker als er naar performance gekeken wordt.
De software bij HTC sense6 is als je het sect-rationeel ziet, dus niet aan de hand van persoonlijke voorkeur zelfs beter in orde dan Android VaNNiLa.

Zo bleek uit deze gigantische test, waarbij getest werd op:
● Browsing to find content to read and research
● Good old email to communicate for work and personal reasons
● Messaging / texting people, obviously
● Customising our phones to be exactly as we want them to be, and thus we gave importance to settings and not just what was possible but how easy it was to find what we wanted
● Managing contacts and the dialler to call and keep in touch, link contacts, etc
● Photography, obviously, as we now click more pictures with smartphones than dedicated cameras, but not just clicking, sharing, editing, etc.
● Notifications, and being alerted and updated about what’s happening, and the control you get over what you're notified about
● The lock screen of our phones (which some claim will be the most important screen going forwards) as it’s the real summary of what’s happening as soon as we look at our phones
● Searching for things (on or off the phone), because we can't live without search these days, but more importance to on the phone searches.
● Videos that we capture, edit and then want to share with friends
En daarbij werden 900 acties geprobeerd, onafhankelijk uitgevoerd door 3 man. Om te kijken wel systeem het het beste en makkelijkste uitvoerd.

Dus Sense 6, voegt iets toe aan android,
En geeft een practischere en betere ervaring dan vanilla.

[Reactie gewijzigd door nul07 op 31 augustus 2014 11:44]

Ik was juist drie keer langer bezig in Sense om iets te vinden dan stock Android. Ben ik blij dat ik van die onzin af ben (Cyanogenmod)...

Het gaat ook over je eigen mening, maar het hangt ook sterk van de persoon af hoe snel hij of zij een handeling kan verrichten en wat je gewend bent. Ik denk daarom dat je software niet kunt beoordelen op snelheid door te kijken naar hoeveel tikken iets nodig heeft.
En geeft een practischere en betere ervaring dan vanilla.
Dat vind ik nogal een statement, het ligt nogmaals steevast aan je mening. Ik vind zelf dat het me alleen maar in de weg loopt en ik vind stock Android praktischer.

Kwa betere ervaring, Sense heeft wel onderdelen die je telefoon net wat beter laten draaien, zoals Beats voor betere geluidskwaliteit voor de speakers, en een service om stotteren tegen te gaan.
Als je de snellere manier van navigeren of de extra functies van sense niet weet te vinden dan biedt het weinig meerwaarde inderdaad.
Ik denk daarom dat je software niet kunt beoordelen op snelheid door te kijken naar hoeveel tikken iets nodig heeft.
Zoals geschreven in het in het artikel online (dat minder diepgang heeft dan het artikel in het magazine)

Is het zo dat de wijze van onderzoeken, verder gaat dan het aantal stappen tellen. Verschillende manieren van klikken hebben een andere 'waarde'
The touch interfaces today are more than just taps, and gestures are getting a little more complex. A tap would be the easiest gesture, and a swipe in one direction is as easy, but a swipe with more than one finger or a swipe gesture (up and right, for example) is a little more complicated, and other actions such as holding down on a button, etc., are a tad more cumbersome. Besides counting the number of steps needed to accomplish something, we also scored the type of step (tap/swipe/gesture/hold/etc.).


A simple tap or swipe was 1 action, a two-finger swipe was considered to be 1.25 of an action, holding down for a couple of seconds was considered to be 1.5 actions, and so on. Obviously, the OS that required the fewest number of actions to perform a particular task would get the highest score for that feature. We didn’t double score – give an OS points for having a feature and then again give it points for the same feature for offering the easiest / quickest method of setting it. If the feature we were scoring for gave a simple Yes / No answer and steps weren’t required, we scored it 1/0. If it did, we counted the steps needed and scored accordingly (lower is better obviously)
- See more at: http://www.digit.in/mobil...html#sthash.HrxSUWfb.dpuf
De methodologie is uitgebreid verantwoord. Niet alleen met gebruiksgemak, maar ook het hebben of ontbreken van bepaalde functies is meegerekend.

En ja, met >900 variabelen, kun je altijd verantwoorden dat iets of een groep opties niet relevant voor jou is, ik denk dat het daarom des te krachtiger is dat je met de tool, zelf je weging van functies kan bepalen(wel grof/per categorie) om te kijken welk os past bij je persoonlijke behoeften.

Maar, dit blijft een objectieve vergelijking. Een gebruiker, is altijd subjectief, doordat we bepaalde gewoonten hebben aangeleerd, en zoals de onderzoekers zelf ook ondervonden 'je hebt blind spots', waardoor je niet altijd het snelste bij je doel komt.

[Reactie gewijzigd door nul07 op 31 augustus 2014 11:30]

Nja ik heb het nog een kans gegeven, kijken we maar of het bevalt en of het inderdaad sneller kan.
De oude sense =/= sense 6
Ik heb het ook over Sense 6, ik heb het een goede tijd gedraaid op mijn One M7.
De software bij HTC sense6 is zelfs beter in Orde dan Android VaNNiLa.
Wellicht die van Samsung, Sony of LG of whatever ook? Die zijn namelijk allemaal niet meegetest.
Zo bleek uit deze gigantische test
...dat Android zo'n beetje het minste was, gebaseerd op stock en Sense. So?
...dat Android zo'n beetje het minste was, gebaseerd op stock en Sense. So?
Ik denk dat in deze discussie niet van belang is wat de beste, en het slechte is.

Het punt is, dat Sense 6 meerwaarde geeft op android, omdat het zorgt dat je minder hoeft te klikken, meer makkelijk kan wijzigen.

Zoals onderzoekers ook aangeven in het onderzoek, is welk os het beste OS is voor jou persoonlijk

Daarom zit in het artikel, onderaan ook een tool, om in te stellen, wat je belangrijk vindt, messaging, internetten, costumasatie, berichten sturen.
En daarmee kun je wat jij belangrijk vindt extra gewicht geven.

[Reactie gewijzigd door nul07 op 31 augustus 2014 13:11]

Daar ben ik het mee eens. Ik heb zelf een One (m7), die momenteel ter reparatie is, omdat er vanaf dag 1 al iets was met de camera, nooit achteraan gegaan. Ik heb hem al een jaar in gebruik en nu een leentoestel (Huawai ascend p6). Ook al verschillende samsungs in handen gehad. En niks is in mijn beleving zo prettig, snel en stabiel in gebruik dan mijn HTC One met Sense.
Ik denk ook niet dat het uit maakt wat voor processor je hebt, windows phones hebben altijd tragere hardware gehad, maar het OS is toch erg soepel. Het gaat er misschien meer om hoeveel rekenkracht je nodig hebt om inefficiŽnte software te compenseren (bij sommige fabrikanten). En natuurlijk voor marketing.
Voor zover ik weet leveren alle fabrikanten enkel een aangepaste skin en voegen features toe aan Android. Niemand herschrijft core files. Sneller en stabieler dan stock android lijkt mij dus sterk. Of doelde je enkel op aangepaste Android versies van andere fabrikanten?
Jup, dat laatste. Maar wel overzichtelijker dan stock. En een stuk professioneler ogend.
Wil graag weten hoe mijn eigen telefoon scoort. Die is echter niet getest. Deze heeft echter veel leuke en handige dingen. Daarom is dit niet "de" OS test, maar gewoon "een" OS test waaruit blijkt dat Android niet zo geweldig is. Nou, prima toch :)
Je kan toch niet ontkennen dat zelfs de S5 niet vloeiend aanvoelt nadat je een M8 een minuut voordien hebt getest...

Touchwiz is en blijft een sloom ding dat je zo rap mogelijk van je telefoon wil wipen
Dat weet ik wel. Had dat echter toch graag in die "OS test" gezien. Wellicht is het wat stroperig(er) maar kŠn het meer/andere dingen beter?

Maar dan nog, iOS en BB zijn toch beter, dus ook een M8 is niet alles.
Maar dan nog, iOS en BB zijn toch beter, dus ook een M8 is niet alles.
Als je ook touchwizz, beoordeelt wilt zien moet je het magazine zelf kopen.

De M8 heeft een gedeelde eerste plek in het onderzoek. Met 56 punten voor Sense6.
Dus volgens dit onderzoek, is geen enkele interface, significant beter dan Sense6.

Daarom is het goed dat ook de One-mini-2 met sense6 is uitgerust, het is snel licht en effectief.
Ik heb niet het gevoel dat een iphone of blackberry sneller aanvoelt.
Ik denk echt dat het vooral in 2014 nog een Samsung issue is.
Touchwiz zie ik niet meerdere dingen doen dan andere skins, of het zijn nutteloze features als scrollen met je ogen die enkel resources innemen...
Feit dat HTC met 300mah minder grote batterij een langere batterijduur kan leveren terwijl beide op 4.4 draaien zegt genoeg.
het het beste en makkelijkste uitvoerd.
Dat is al iets subjectief dus lijkt me niet een erg nuttig onderzoek, zulke dingen moet je gewoon zelf ervaren om daar een oordeel over te vellen
Klopt.
Ik heb dat verkeerd verwoord.

Wat gemeten wordt is, het aantal (basis) functies van het os, en het aantal handelingen (en de complexiteit van de handelingen) dat je daarvoor moet doen.

Ik ben het met je eens, dat wat het beste voor jou is, bij een os sterk afhankelijk kan zijn van 1 of meerdere specifieke functies of handelswijze.

Maar ik denk dat je een os, dat het best scoort op functies, en bedienings-eenvoud best, het algemeen als het 'beste' mag noemen.
Fabrikanten kunnen er prachtige hardware in stoppen, maar als de software vervolgens slecht geoptimaliseerd of simpelweg vol zit met bloatware, dan merk je daar weinig van. Dit is helaas vaak een slecht punt aan Samsung-toestellen. Mooie hardware, maar volgeprakt met zoveel al dan niet nuttige features waardoor het niet meer vooruit te branden is.
Dat verbaasde mij dus ook, maar die Moto G lagt echt nergens, en alles gaat supersnel en vloeiend. De S4 daarentegen lagt bij zo'n beetje alles, en apps starten vrij traag op. Bijna niet te geloven, gewoon.
De S4 daarentegen lagt bij zo'n beetje alles, en apps starten vrij traag op. Bijna niet te geloven, gewoon.
is dit niet wat lichtelijk overdreven?

ik heb zelf geen ervaring met de S4, wel met de S2 en S3, maar het is echt niet zo dat alles lagt en dat apps traag opstarten
Op de S3 irriteerde het me dat lijstjes altijd stotteren. Dat is nu met cm11 verleden tijd.
Ik ben best tevreden met de hardware (ik hoef ook geen aluminium rand in mijn hand) maar qua software ben ik er klaar mee.Er komt geen Kitkat van Samsung omdat Samsung zo graag meuk wil meeleveren die ik niet wil. Tsja...
Je vergelijkt appels met peren, die andere peren moeten voorstellen?!?

Ik vind de galaxy S4 een hele snelle toestel, en met een eigen mod/root (niet iedereen doet dat, dat weet ik) is hij zeker sneller dan de HTC mini.

Apps vragen steeds meer resources en de galaxy 4 verwerkt dat echt wel sneller dan de HTC mini.

En je vergelijking is ook niet echt informatief!?

Was de Moto G helemaal zonder apps en de andere telefoons niet? Moto G heeft 1280x720 scherm en andere launcher....touchwiz staat niet bekend om zijn snelheid.

Waar heb je het mee getest dan? Deed je precies de zelfde dingen op de galaxy s4 als op de Moto G?

Gebruikte je benchmarks?

Sorry...ik geloof niet zo in je verhaal! Ook niet zonder dat er een custom rom of root is ingesteld!

[Reactie gewijzigd door Davidoff1976 op 31 augustus 2014 12:47]

Prijscategorie topmodellen van vorig jaar. Neem nu de Nexus 5, min of meer zelfde prijs en is nog wat "beter" dan die topmodellen.
Ja en nee. De Nexus 5 en LG G2 kwamen tegelijk op de markt en zijn beide door LG gemaakt. De Nexus 5 was redelijk vergelijkbaar ook met de G2, hij had alleen een mindere accu, camera, scherm en design. Hij had daarentegen een veel betere prijs. Maar hij is vanaf het begin niet beter geweest dan de top modellen, alleen beter geprijst
Oke de LG G2 is dan de uitzondering. Hier geef ik je gelijk in. De S4 en One M7 hadden allebei 'slechts' een Snapdragon 600, wat dus toch een stukje minder is dan de 800 in de Nexus.
Maar waren wel al meer dan een half jaar eerder uit?
Wat doet dat er toe? De keuze voor een telefoon moet je nu maken. Of die telefoon nu 1, 2 of voor mijn part 10 jaar geleden is uitgekomen, maakt toch niet uit? Ze kosten namelijk om en bij hetzelfde en dan biedt de N5 en G2 het meeste bang for buck.
Hangt er van af. Als je op de 2dehandsmarkt gaat kijken is de M7 vaak interessanter geprijsd. Ook is het scherm ook wel stukken beter dan de N5, idem voor batterijduur, speakers, bouwkwaliteit,/. Om maar toch te zeggen dat een SOC maar een klein deel van het verhaal vertelt
toch wel erg veel persoonlijke mening, volgens bijvoorbeeld tweakers is het N5 scherm juist erg goed met zeer lage kleurfout, speakers op een telefoon zijn een beetje van non-belang, daarom zie je dat ook nooit meer in testen terug, want ja, je gaat er niet voor je plezier naar luisteren zonder earphones. de bouwkwaliteit van de nexus 5 is (in ieder geval die van mij dan toch) ronduit uitmuntend te noemen, maar dat is slechts mening.
En daarbovenop is het dus inderdaad een Snapdragon 800, en een No-nonsense versie van android...
Wat jammer dat HTC en andere Android fabrikanten niet Sony hebben gevolgd met de Compact serie, waarin de hardware van het topmodel in een kleinere behuizing is gestopt. Dan spreek je in feite van een mini en met een prijs rond de 400 euro als onderscheidend.
Nu heeft deze mini nog steeds goede unique selling points: boomsound en design, al rechtvaardigd dat niet de prijs. Nu vist de telefoon qua prijs in de verkeerde vijver, wat een consument zeker zal door hebben. Jammer.
de.prijs is voor en door HTC te rechtvaardigen, maar niet handig gezien de topmodellen die voor minder te krijgen zijn zoals de G2, HTC one, Nexus 5 en S4.

alle 4 modellen met nog steeds highend componenten. maar het is natuurlijk zo dat wij Als tweakers dit weten, maar het "normale publiek " zit de aanduiding van het nieuwste model en vallen ervoor.
je hebt natuurlijk wel meer kans op updates, omdat het toestel nieuwer is. De HTC One m7 is al weer zo'n. 1.5 jaar oud.
Maar krijgt toch nog android L zoals aangekondigd is
Maar het is waarschijnlijker dat deze telefoon nog een android L + update krijgt en dat de M7 blijft steken op android L. Hoewel het ook te betwijfelen is of deze mini II nog een verdere update krijgt. Dat terzijde.
Wat ik niet snap is dat er geen beeldstabilisatie wordt toegepast zeker met een telefoon is het lastig stil houden aangezien een telefoon voor het maken van foto's nu niet echt lekker in de hand ligt.
Inderdaad, dit zou in de marketing een High end topmodel moeten zijn die kleiner is dan de grote M8 broer. Het is geen toestel wat op de markt gebracht wordt als middenklasse model. Daar heeft HTC ook best een aantal alternatieven voor die inmiddels bijvoorbeeld ook allemaal 4G ondersteuning bieden. Als het de hogere middenklasse moet zijn, of de lagere topklasse, dan moet dit toestel zich eigenlijk wel zeker onderscheiden van de middenklasse door de toevoeging van beeldstabilisatie etc.Helaas heeft dit toestel de top segment looks met een middenklasse uitrusting.

Voor ons is de prijs te hoog, maar hoe zal dit toestel in de praktijk verkopen? Er wordt in de winkel eerst een Iphone aangeboden, die door de klant direct als te duur wordt weggewimpeld. Dan komt de Samsung S5 en de HTC one M8 aan de beurt. Die vind de klant wel blits klinken, maar te groot. Dan komt de winkelier op de proppen met "hetzelfde toestel" maar dan kleiner en voor een leukere prijs. Ik verwacht dat de gemiddelde klant die er toch niet meer vanaf weet in zal gaan op dit aanbod en er een prima toestel aan heeft. Het toestel heeft toch in looks een veel betere uitstraling dan bijvoorbeeld de Nexus 5. Terwijl ik als tweaker toch snel de Nexus 5 op zak zou willen hebben.

Volgend jaar koop ik de grote M8 wel weer als deze rond de 399,- te koop zal zijn. Verder zou ik toch echt niemand uitlachen die met de HTC One mini 2 rondloopt. Het design is wat het hem doet.
En wederom maakt de Sony Xperia Z1 Compact hier gehakt van!
Snapdragon 400 @ 1,2GHZ VS Snapdragen 800 @2,2GHZ.
Adreno 305 VS Adreno 330.
WiFi N VS WiFi AC.
Kapotte telefoon VS waterdicht
One Mini maakt dus geen enkele schijn van kans.
Ik heb geen goede ervaringen met Sony, maar wel met HTC. Ik denk nog even aan het immer defecte navigatieknopje op de Sony Ericsson telefoons.
Mijn HTC Desire van 4 jaar geleden is schier onverwoestbaar.
Ik denk dat ervaringen met navigatieknopjes van vier jaar terug niet meer echt relevant zijn, de huidige Xperia's zijn heel erg verfijnd qua hardwaredesign. Stevige metalen behuizing, meest waterdichte telefoons die in Europa op de markt komen, ...
Ik heb de HTC One m8, de gun metal aluminium is inderdaad prachtig. Maar er mag wel eens vermeld worden dat dit imo zťťr krasgevoelig is... ;(
Beste wel een interessant toestel vind ik. Jammer van de schermcalibratie, dat had HTC toch kunnen verbeteren, zijn er geen verschillende "profielen" beschikbaar (in de zin van "film", "foto", "dynamisch"...)? Ook een minpunt dat deze niet de camera kreeg van zijn grotere aanverwant.

Er staat een fout op de pagina met testresultaten. het scherm is verkeerdelijk als Super Amoled aangegeven, terwijl het LCD is (IPS). (EDIT: fout is doorgegeven)

[Reactie gewijzigd door Dionos op 1 september 2014 00:31]

Ik vind het een leuk toestel. Hoewel mini, misschien tegenover zijn grote broer de M8 en andere bakbeesten. Maar wat al meer Tweakers aangeven; het design doet het hem!

Mijn vriendin krijgt hem volgende week binnen. Voor haar zal het zeker een leuk toestel zijn. Ze is niet zoveel eisend; Dailymail, Facebook en Whatsapp. Maar voor haar is het design ook een grote plus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True