Inleiding
Samengevat
De 60" Sharp Aquos UQ10 is een grote televisie voor relatief weinig geld die dankzij het unieke Quattron Pro-paneel met acht subpixels in staat is om uhd-beelden weer te geven. Het beeld is hierbij scherper dan op een fullhd-televisie maar niet zo scherp als op een ultrahd-televisie. De tv kan perfecte kleuren weergeven maar daar is wel een kalibratie voor nodig want zo uit de doos zijn de kleuren wat aan de blauwe kant. De interface van de UQ10 ziet er ouderwets uit en de elektronische programmagids werkt onhandig. Gamers kijken liever naar een andere tv want de inputlag van deze tv is behoorlijk hoog.
Pluspunten
-
Bijna net zo scherp als uhd
-
Na kalibratie prima kleurweergave
-
Kwalitatief hoogwaardige afwerking
Minpunten
-
Net niet zo scherp als uhd
-
Ouderwets ogende interface
-
Hoge inputlag
-
Mediaspeler speelt geen mkv-bestanden
Eindoordeel
De Japanse televisiefabrikanten maken zware tijden door. De concurrentie uit Zuid-Korea is moordend en winstmarges op televisies zijn gemarginaliseerd. Bovendien zijn ook de Chinese fabrikanten vast van plan om een groter marktaandeel te veroveren en dus heeft het niet veel zin om dezelfde strategie er op na te houden als de concurrentie.
Of Sharp uiteindelijk zal overleven op de televisiemarkt valt nog maar te bezien, maar ze bewandelen in ieder geval andere paden om hun kansen te verbeteren. Zo richten ze zich voornamelijk op grote beeldmaten en introduceerden ze enige jaren geleden Quattron-televisies die naast rode, groene en blauwe subpixels ook over gele subpixels beschikken. Het nut van de gele subpixels is discutabel aangezien aan de opnamekant gebruik wordt gemaakt van camera's met gewone rgb-pixels.
Er is nu een nieuwe generatie van de vier-kleurentechniek genaamd Quattron Pro die gebruikmaakt van acht subpixels per pixel. Dit is gedaan zodat ook ultra-hd-beelden weergegeven kunnen worden met een resolutie die ergens tussen uhd en full-hd in ligt; een soort uhd-ready dus. Wij bekeken zo'n Quattron Pro-televisie, de Sharp Aquos UQ10, met 60"-beeldmaat die op het moment van schrijven voor ongeveer 2200 euro in de Pricewatch stond. Dit is de kleinste maat in de serie want er is ook nog een 70"- en een 80"-model die voor respectievelijk 3800 en 7000 euro in de Pricewatch staan.
De UQ10 kan 3d weergeven door middel van actieve brillen en is voorzien van een smart-tv-platform. Om snel Netflix te kunnen opstarten heeft de afstandsbediening een speciale Netflix-knop meegekregen. Ook kan de tv bediend worden via een app op je smartphone of tablet en is er een mediaspeler aanwezig. In deze review zullen we aan de hand van metingen bekijken wat de gele subpixels betekenen voor de kleurweergave en uiteraard kijken we hoe de tv presteert bij het weergeven van 4k-materiaal.
Uiterlijk en aansluitingen
Uiterlijk
De randen boven en onder het beeldscherm zijn mooi afgewerkt met aluminium. Naast het scherm is de tv voorzien van zwarte bezels die ongeveer twee centimeter breed zijn. Op zich is dat niet heel erg smal maar in verhouding met het grote scherm zien de bezels er wel redelijk smal uit. Aan de zijkanten zijn de randen geslepen en ze hebben een glanzende metaalkleur.
Onder het scherm staat het Sharp-logo met daaronder een uitstulping waarin de power-led en de infrarood ontvangers zijn weggewerkt. In het menu kan je instellen of de power-led moet branden als de tv aan staat, als de tv uit staat of juist helemaal niet moet branden. Helemaal onderaan is de behuizing afgewerkt met een dun metalen stripje. De zwarte randen naast het scherm hebben als onbedoeld bijeffect dat het vaak lijkt alsof het beeld niet over de volledige breedte van het scherm wordt weergegeven. Wij hadden het mooier gevonden als de bezels daar rond omheen dezelfde kleur hadden gehad.
Aan de voorkant lijkt het alsof de tv op twee losse voeten staat maar aan de achterkant zijn de twee losse voeten verbonden met een beugel. Het zichtbare gedeelte van de voet is afgewerkt met grijsbruin plastic en aan de achterkant is de voet met zwart plastic afgewerkt. De tv heeft een luxe uitstraling en er is gebruikgemaakt van mooie materialen maar het design oogt een tikkeltje Aziatisch waardoor het niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Hier op de redactie waren de meningen over het ontwerp verdeeld.
Aansluitingen
De meeste aansluitingen zijn onder een hoek gemonteerd zodat ze niet in de weg zitten als je de tv aan de muur wil hangen. Een paar aansluitingen zitten wel recht naar achteren maar gelukkig zijn dit aansluitingen die de meeste mensen niet nodig hebben: scart, component, composiet, vga en een seriële rs-232 aansluiting waarmee de tv bediend kan worden.
Aan de rechterkant zitten van boven naar beneden; een CI+-slot, een 3,5mm-audio-uitgang, een usb-aansluiting, een sd-kaartlezer en vier hdmi 1.4-aansluitingen waarvan er één ondersteuning heeft voor mhl en één audiosignalen kan uitsturen via arc. Er is dus geen hdmi 2.0 aanwezig waardoor aangeboden 3840p-beelden een maximale framerate van 30fps kunnen hebben.
Onderaan zitten van links naar rechts; twee usb-aansluitingen, een rj-45-netwerkaansluiting, een toslink optische audio-uitgang, een 3,5mm-audio-ingang, een aansluiting voor een satellietschotel en een antenne-aansluiting voor kabel-tv of Digitenne. Er zijn dus in totaal drie usb-aansluitingen maar één daarvan wordt gebruikt door de meegeleverde wifi-adapter. Als je een harde schijf aansluit om programma's mee op te nemen blijft er dus nog maar één vrije usb-aansluiting over.
Tussen hd en uhd in
Quattron
Om de weergave van kleur mogelijk te maken hebben camera's en televisies rode, groene en blauwe subpixels. Sharp heeft daar met de Quattron-televisies gele subpixels aan toegevoegd. Een opmerkelijke keuze, omdat er aan de opnamekant nog steeds gebruik wordt gemaakt van rgb-pixels en de extra kleuren die door Quattron-televisies weergegeven kunnen worden moeten dus worden 'verzonnen' door de televisie.
Voor de correcte weergave van hdtv en blu-ray moet een televisie zich houden aan de Rec. 709 standaard. Als je extra kleuren toevoegt wijk je af van de standaard en krijg je een incorrecte kleurweergave. Sommige mensen zullen de extra kleuren wellicht mooi vinden om te zien, maar het beeld ziet er anders uit dan de makers ervan voor ogen hadden. De extra gele subpixels lijken dus vooral van nut te zijn voor marketingdoeleinden en niet om het beeld daadwerkelijk te verbeteren.
Quattron Pro
Sharp heeft de Quattron-techniek doorontwikkeld en in de nieuwe Pro-versie zijn de pixels niet in vier maar in acht subpixels onderverdeeld. Verticaal zijn de pixels gehalveerd waardoor er eigenlijk 2160 horizontale beeldlijnen ontstaan. Horizontaal past Sharp een slimme truc toe om de resolutie te verbeteren. Doordat onze ogen het gevoeligst zijn voor groen en omdat geel qua kleur dicht tegen groen aan ligt kunnen de gele subpixels gebruikt worden om horizontaal de resolutie te verhogen. Op deze wijze weet Sharp de scherpte van een uhd-paneel te benaderen.
/i/1405683344.jpeg?f=imagenormal)
Op de macrofoto zijn de gele subpixels goed te zien; ze neigen wat kleur betreft een beetje naar groen. Ook valt goed te zien dat de pixels verticaal gehalveerd zijn waarbij het bovenste deel onafhankelijk van het onderste wordt aangestuurd. Bij normale hd-weergave worden beide helften gelijktijdig aangestuurd en vormt het geheel een vierkante pixel.
We hebben de UQ10 aangesloten op een pc en de tv met een 2160p-signaal gevoed. De Quattro Pro-techniek doet inderdaad wat het belooft; het beeld ziet er duidelijk scherper uit dan bij full hd maar net niet zo scherp als op een uhd-paneel. De UQ10 heeft ongeveer 16 miljoen subpixels en een uhdtv heeft ongeveer 24 miljoen subpixels. Dit verschil is te zien, maar toch weet de UQ10 op gebied van scherpte een goede indruk te maken.
Bediening op afstand
Afstandsbediening
De afstandsbediening van de UQ10 is behoorlijk langgerekt: hij is ongeveer 24cm lang en bijna 5cm breed. De geringe breedte maakt dat het apparaat geschikt is voor kleine handen maar de flinke lengte zorgt ervoor dat er flink wat vingeracrobatiek nodig is om hem met een hand te bedienen. De indeling is redelijk logisch maar door de zwarte opschriften boven de kleine knopjes oogt de afstandsbediening druk en onoverzichtelijk.
Het meest opvallende aspect aan de remote is de toevoeging van een speciale Netflix-knop. Hiermee kan letterlijk met één druk op de knop Netflix opgestart worden. De knop doet het zelfs als de tv uit staat. Het is wel jammer dat Netflix door het ontbreken van hevc-ondersteuning niet in 4k beschikbaar is. Voor Netflix-abonnees is de knop uiteraard handig maar als je geen lid bent van Netflix is het een wel erg prominente knop op je afstandsbediening die je nooit gebruikt.
Aquos Remote Lite-app
De UQ10 kan ook met een app op je smartphone of tablet bediend worden. De app is er alleen voor Android en iOS; aan gebruikers van Windows Phone is niet gedacht. De app ziet er er niet zo mooi uit en is een beetje onoverzichtelijk. De app werkt naar behoren maar beschikt alleen over de meest basale functies.
Als enige extra is er spraakbediening. Deze functie werkt zo slecht dat de meeste mensen na een keertje proberen het nooit meer zullen gebruiken. De toegevoegde waarde van de spraakbediening is hoe dan ook discutabel omdat je eerst op het microfoontje moet tikken voordat je kan spreken. Het is veel sneller om gelijk op de juiste schermknop te drukken.
Interface, smart-tv en mediaspeler
Interface
De interface is een zwak punt van de UQ10. Het ontwerp lijkt afkomstig uit de jaren negentig van de vorige eeuw en de Nederlandse teksten zijn hoogstwaarschijnlijk automatisch vertaald, want af en toe krijg je met erg krom Nederlands te maken waardoor het niet altijd even duidelijk is wat er precies bedoeld wordt. Zo kunnen ingangen 'omschakelbaar' zijn, heeft de tv een 'Quattron Pro-station' en kan het beeld scherper gemaakt worden 'door de inkepingen zachter te maken'.
/i/1405687073.jpeg?f=imagenormal)
Af en toe moet je flink zoeken in de menu's van de UQ10 voordat je de instelling hebt gevonden waar je naar op zoek was. Soms zijn menu-onderdelen niet beschikbaar en is het volstrekt onduidelijk waarom dat is. Na een tijdje zullen de meeste mensen hun weg wel kunnen vinden in de menu's maar erg handig werkt het allemaal niet.
/i/1405687381.jpeg?f=imagenormal)
De elektronische programmagids is erg onoverzichtelijk. Voor elke programmatitel staat een lelijk genre-icoontje en de tijdschaal is niet aan te passen waardoor de titels van programma's vrijwel altijd worden afgekapt. Hierdoor is het maar lastig om te vinden dat je zoekt en als je zo maar wat door de gids bladert op zoek naar een leuk programma moet je ze stuk voor stuk selecteren om de titels te kunnen lezen.
Smart-tv
De UQ10 is voorzien van smart-tv maar het app-aanbod is erg beperkt. Nu is het aanbod op de meeste smart-tv-platforms niet heel geweldig maar vaak zijn de videodiensten wel interessant. Bij Sharps Aquos Net+ zijn de grootste videodiensten zoals Netflix en Youtube beschikbaar en voor Nederland is er Uitzending Gemist en de NOS-app, maar dan heb je ook wel zo'n beetje alle interessante apps gehad. Er is geen hevc-decoder aanwezig waardoor Netflix alleen in hd beschikbaar is en niet in 4k.
/i/1405687791.jpeg?f=imagenormal)
Mediaspeler
Om foto's, video's en muziek af te kunnen spelen is de UQ10 voorzien van een ingebouwde mediaspeler die bestanden kan afspelen vanaf je netwerk via dlna, vanaf usb of door middel van de ingebouwde sd-kaartlezer. De mediaspeler ondersteunt geen hogere resolutie dan 1920x1080 pixels en dat is jammer want om gebruik te maken van de hogere resolutie die het Quattron pro-paneel biedt, ben je dus aangewezen op een externe bron. Maar de allergrootste tekortkoming van de mediaspeler is het ontbreken van ondersteuning voor mkv-bestanden. Deze Matroska-multimediacontainer is het meestgebruikte bestandsformaat voor video op internet en ondersteuning hiervoor zien we als een basisfunctionaliteit voor mediaspelers.
Beeldeigenschappen
Om de kijkhoeken te demonstreren hebben we twee foto's gemaakt met identieke belichting. De ene is recht van voren genomen en de andere is onder een hoek van vijfenveertig graden gemaakt.
De kijkhoeken van de UQ10 zijn redelijk goed. De helderheid en het contrast nemen wat af maar over het algemeen valt er goed onder een hoek naar de UQ10 te kijken. Meestal valt het niet op en in de foto's met het testbeeld is het daarom ook niet zo goed te zien, maar onder een hoek is er wel sprake van een lichte verkleuring, de kleuren worden dan wat koeler. Om dit te laten zien hebben we weer twee foto's gemaakt met identieke belichting.
Op deze foto's is duidelijk te zien dat het rood van het Tweakers-logo paarser van kleur wordt onder een hoek van vijfenveertig graden. Tijdens normaal televisiekijken vallen de koelere kleuren onder een hoek nauwelijks op.
De uniformiteit van de backlight is prima in orde:
Onder een hoek bekeken ziet de backlight er wat minder egaal uit maar nog altijd ziet het er niet slecht uit.
Om de backlight bleeding te illustreren hebben we twee foto's met lange sluitertijd gemaakt. De ene recht van voren en de andere weer een onder een hoek van vijfenveertig graden.
Recht van voren is er nauwelijks backlight bleeding te zien. Onder een hoek zijn er een paar wolkjes te zien maar door de lange sluitertijd ziet het er op de foto wat erger uit dan in het echt.
Beeldverwerking
Clear Picture Processing
De UQ10 heeft een aantal algoritmes aan boord die het beeld moeten verbeteren. De meeste van deze algoritmes gaan behoudend te werk waardoor de veschillen in beeld subtiel zijn. Clear Picture Processing zorgt voor een soort anti-aliasing en het effect ervan is vooral goed te zien bij letters in beeld. Deze zien er bij het gebruik van deze feature wat vloeiender uit. Het nadeel van deze feature is dat er wat detail in fijne texturen verloren gaat waardoor wij hem liever uitzetten.
Quattron Pro drive
Het hogere aantal subpixels van Sharps Quattron-paneel kan niet alleen ingezet worden om uhd-signalen weer te geven. Het is ook te gebruiken bij gewoon hd-materiaal. De tv schaalt het beeld dan naar de hogere resolutie en past een beetje scharpening toe om het het beeld er wat scherper uit te laten zien. Het nadeel is dat er rond contrastovergangen zichtbare artefacten ontstaan waardoor wij 'Quattron Pro drive' liever alleen inzetten bij weergave van uhd-materiaal.
Active Motion
Om beweging er vloeiender uit te laten zien heeft de UQ10 beeldinterpolatie, waarbij de tv tussenliggende beelden berekent. Standaard wordt deze techniek niet toegepast op 24p-filmmateriaal zodat je geen last hebt van het soap opera effect. Als je wilt, kun je ook op filmmateriaal beeldinterpolatie toepassen met de Filmmodus. Wij zijn geen liefhebber van beeldinterpolatie omdat het altijd zichtbare fouten in het beeld oplevert en het algoritme van Sharp veroorzaakt zelfs bovengemiddeld veel artefacten in beeld.
Om bewegingsonscherpte te voorkomen - deze ontstaat op je netvlies als je blik over het scherm beweegt - is de UQ10 voorzien van backlight blinking. De led's van de backlight branden in deze stand niet continu, maar knipperen waardoor de afzonderlijke beelden slechts kortstondig op het scherm zichtbaar zijn. De scherpte bij bewegend beeld neemt hierdoor flink toe maar het nadeel van deze techniek is dat het beeld er donkerder van wordt. In de hoogste stand is de bewegingsscherpte erg goed van de UQ10 en ook de helderheid is nog heel redelijk. Hiermee is de UQ10 een prima tv voor sportliefhebbers.
Inputlag en energieverbruik
Inputlag
Als je een console hebt om op je televisie te gamen ben je gebaat bij een zo laag mogelijke inputlag. De inputlag is de tijd die de tv nodig heeft om het beeldsignaal dat via een hdmi-ingang binnenkomt ook daadwerkelijk te vertonen. Als de televisie daar veel tijd voor nodig heeft wordt het spelen van actiegames moeilijker omdat het langer duurt voordat je terugkoppeling krijgt op jouw controller-invoer. Zo kan het simpelweg rechtuit rijden in een racegame al lastig zijn als de tv en hoge inputlag heeft. In bijna alle standen is de inputlag van de UQ10 erg hoog met zo'n 163ms, maar gelukkig is er ook een game-modus aanwezig die de lag aanzienlijk verbetert; de waarde is dan zo'n 59ms. Alsnog is dit geen goede score; de gemiddelde tv haalt rond de 40ms en de allerbeste televisies op gebied van inputlag zijn nog eens twee keer zo snel met ongeveer 20ms.
Energieverbruik
Met de backlight op de hoogste stand waarbij we 315cd/m² meten verbruikt de UQ10 gemiddeld zo'n 155W. Dit lijkt misschien best veel maar voor een 60"-televisie met een flinke helderheid is het een prima score en de UQ10 heeft dan ook een A+-energielabel gekregen. Als we de backlight afregelen op 120cd/m² verbruikt de tv gemiddeld 74W. Met deze helderheid is het 's avonds in een kamer met niet al te veel licht prima televisiekijken.
Met de backlight in de laagste stand produceert de tv 32cd/m² en verbruikt de televisie nog maar 45W gemiddeld. Deze stand is niet echt bruikbaar want bij deze helderheid oogt het beeld zelfs in een volledig verduisterde kamer futloos. De UQ10 is voorzien van een lichtsensor waarmee de helderheid automatisch geregeld kan worden. Op deze manier staat de tv nooit onnodig helder waardoor je geen energie verspilt. De minimale en maximale helderheid voor de automatische helderheidsregeling zijn in het menu aan te passen aan je persoonlijke voorkeur.
3d en geluid
3d
Sharp's UQ10 kan 3d weergeven door middel van actieve brilletjes waarvan je er twee bij de tv geleverd krijgt. Ze wegen 30g inclusief batterij en zijn ook in combinatie met je eigen bril te gebruiken. Om te compenseren voor het lichtverlies van de brillen kan de UQ10 de helderheid automatisch opschroeven als er 3d wordt getoond.
Bij het weergeven van 3d is het onmogelijk om beeldinterpolatie uit te schakelen. Dit heeft Sharp waarschijnlijk gedaan om de knipperfrequentie van de shutterbrillen te verhogen zodat je ze niet duidelijk ziet knipperen. Deze keuze heeft echter meerdere nadelige gevolgen. Zo heb je in 3d last van het 'soap opera effect' en krijg je regelmatig artefacten in beeld te zien. Tot overmaat van ramp zorgt de hogere knipperfrequentie van de brillen ook nog eens voor meer crosstalk omdat de vloeibare kristallen in het scherm en de brillenglazen niet onbeperkt snel reageren.
Graag hadden we de mogelijkheid gekregen van de ontwerpers om beeldinterpolatie uit te zetten want op deze manier vinden we de UQ10 zeer onprettig kijken in 3d. Doordat het Quattron Pro-paneel verticaal twee keer zoveel beeldlijnen heeft als een hd-paneel was dit een perfecte kandidaat geweest voor passieve 3d. Passieve 3d heeft als nadeel dat de resolutie verticaal gehalveerd wordt waardoor er in dit geval nog altijd full-hd weergave in 3d mogelijk zou zijn geweest. Wat ons betreft is dit dus een gemiste kans.
Geluid
De UQ10 heeft een luidsprekersysteem met twee luidsprekers die naar beneden gericht in de onderrand van de de behuizing gemonteerd zijn. Voor de laagweergave is er midden achterop een subwoofer gemonteerd. De subwoofer oogt met een doorsnee van zo'n 7cm bepaald niet indrukwekkend en zo klinkt hij ook niet want het laag schittert door afwezigheid. De meeste televisies hebben tegenwoordig last van dit probleem maar je zou verwachten dat het bij een 60"-televisie toch moet lukken om een wat grotere subwoofer te monteren. Je verwacht gewoon niet dat zo'n groot apparaat zo'n iel geluid produceert.
Ook het stereobeeld is dankzij de naar beneden gerichte luidsprekers niet zo goed. Muziek- en filmliefhebbers doen er dan ook goed aan om een extern audiosysteem bij de UQ10 te gebruiken. Voor normaal gebruik weet de tv voldoende geluidssterkte te produceren en het geluid vervormt ook op hogere volumes niet. Er is een surround-modus en er is een instelling die de slechte vertaling 'Uitgebreide resonantieversterker' heeft meegekregen, maar beide hebben geen positief effect op het geluid.
Metingen en kalibratie
De maximale helderheid die we meten is met 455cd/m² erg hoog waardoor de UQ10 zelfs met redelijk veel omgevingslicht een prima beeld laat zien. De tv weet zo'n 100cd/m² meer helderheid te genereren dan de gemiddelde tv. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat deze hoge helderheid alleen te bereiken is met de kleurtemperatuur op hoog, waarbij het beeld er dus wat blauwig uitziet.
Het contrast is zo'n beetje de belangrijkste eigenschap als het op beeldkwaliteit aankomt. We meten het volgens de ANSI-methode waarbij we een zestienvlaks schaakbordpatroon vertonen en de gemiddelde helderheid van de witte en zwarte vlakken nemen. We komen zo op een contrastverhouding van 2366:1. Dat is een redelijk gemiddeld resultaat voor een lcdtv maar plasma- en oled-televisies presteren flink beter op dit vlak.
We hebben de UQ10 in de filmmodus gezet want deze stand geeft ons de meeste afstelmogelijkheden. Alle beschikbare presets hebben te koele kleuren waarbij 'film' en 'film THX' nog de beste kleuren bieden. Een eerste grijstintenmeting leverde het volgende resultaat op:
/i/1405441961.png?f=imagenormal)
Ondanks dat de kleurtemperatuur op de warmste stand staat zijn de kleuren aan de koele kant en ook valt op dat groen ondervertegenwoordigd is. De gemiddelde kleurfout is met een DeltaE 2000 van 10,5 erg hoog.
Hierna hebben we de primaire en secundaire kleuren gemeten:
/i/1405441964.png?f=imagenormal)
De kleurfout bij de primaire kleuren is wat minder groot maar met een DeltaE 2000 van 6,7 nog altijd aan de hoge kant.
Om te laten zien waartoe het Quattron Pro paneel en in het bijzonder de extra gele subpixels in staat zijn hebben we ook een meting gedaan met de kleuromvang op 'uitgebreid'.
/i/1405441962.png?f=imagenormal)
Bij het maken van de macrofoto van de subpixels viel het ons al op dat de gele pixels er redelijk groen uitzagen en deze meting lijkt ons gevoel te bevestigen. Het is ronduit opvallend dat de extra gele subpixels geen extra verzadigd geel opleveren zoals je zou verwachten. In plaats daarvan meten we flink wat extra verzadiging bij groen.
Hierna zijn we aan de slag gegaan om de tv te kalibreren. Na flink wat experimenteren, waarbij we onze voortgang steeds controleerden met onze Spectracal C6-colorimeter en Calman v5-software, kwamen we tot het volgende resultaat:
/i/1405441960.png?f=imagenormal)
De gemiddelde kleurfout is nu nog maar 1,5 en daarmee ruim onder de grens van 3 waarbij onze ogen geen verschil meer kunnen waarnemen. De gemiddelde Gamma van 2,3 is redelijk goed om 's avonds bij gematigd licht televisie te kunnen kijken. Het verloop van de Gammagrafiek is nog wel wat netter te krijgen met een tienpunts kalibratie maar gezien de lage DeltaE 2000 waarde zal dit een nauwelijks zichtbaar resultaat opleveren.
/i/1405441963.png?f=imagenormal)
Ook bij de primaire en secundaire kleuren hebben we een goed resultaat geboekt met een gemiddelde DeltaE 2000 van 1,9. Om tot dit resultaat te komen waren er wel flinke correcties nodig in het Color Management System van de UQ10. Met name magenta had na het instellen van de grijstinten flink wat meer verzadiging nodig.
Specificaties en gallery
Merk en uitvoering |
|
Categorie |
Televisies |
Merk |
Sharp |
Serie |
Aquos |
Product |
Sharp Aquos UQ10 |
Uitvoering |
60" Zilver |
Afbeeldingen |
:fill(white)/i/1404368721.jpeg?f=thumblarge) :fill(white)/i/1404368722.jpeg?f=thumblarge)
|
Prijs en beoordeling |
|
Laagste prijs |
€ 2.199,- Vergelijk prijzen |
Aantal aanbieders |
6 winkels |
Eerste prijsvermelding |
vrijdag 4 juli 2014 |
Beeldeigenschappen |
|
Schermdiagonaal |
60" |
Geoptimaliseerde refresh rate |
800Hz |
HD specificatie |
Full HD |
Beeldhelderheid |
500 |
Beeldverhouding |
16:9 |
Ontvangstnorm |
NTSC, PAL, SECAM |
3D |
|
3D-ondersteuning |
Ja |
3D-technologie |
Actief |
2D-conversie |
Ja |
Meegeleverde 3D-brillen |
2 |
Beeldtechniek |
|
Televisietype |
LCD |
Backlight |
Led: Edge-lit |
Resolutie (TV) |
1920x1080 (Full HD 1080p) |
Paneelfabrikant |
Sharp |
Smart TV |
|
Smart TV |
Ja |
Omroepen on demand |
NPO gemist (NL) |
Overige online content |
Netflix, Videoland on demand (NL) |
Tuner |
|
Landinfo |
nee |
Tuner type |
Analoog, DVB-C, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2 |
Aantal tuners |
1 |
Common Interface |
CI+ |
Verbinding |
|
Video in |
Component Video, D-Sub (VGA), 4x HDMI, Scart |
Verbinding (Audio) |
Audio (3,5mm), Audio Digitaal (S/PDIF) |
Verbinding (Ethernet) |
Ethernet 100Mbps |
Verbinding (USB) |
3x USB 2.0 |
WiFi aanwezig |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11 (onb. type) |
Geluid |
|
Speakers |
Intern Stereo |
Frontspeaker vermogen (RMS) |
10W |
Energie |
|
Stroomverbruik |
109W |
Stroomverbruik (stand-by) |
0,15W |
Energiekosten op basis van 4 uur per dag kijken en €0,23 per kWh |
|
Energieverbruik televisies (€/jaar) |
€36,60 |
Eigenschappen |
|
Televisie Eigenschappen |
Firmware upgrade mogelijk, Opnemen / Timeshift, OSD |
Teletekst pagina's in geheugen |
2.000 |
Beugelbevestiging |
Vesa 400mm |
Introductiejaar |
2014 |
Uiterlijk |
|
Televisie kleur |
Zilver |
Afmetingen en gewicht |
|
Hoogte |
858mm |
Hoogte (zonder voet) |
812mm |
Breedte |
1,378m |
Diepte |
385mm |
Diepte (zonder voet) |
59mm |
Gewicht |
38,5kg |
Overige specificaties |
|
Bijzonderheden |
Maakt gebruik van 4 subpixels: rood, groen, blauw en geel. Elke pixel is verdeeld in tweeën, waardoor je een pseudo-4K (Ultra HD 3840x2160) resolutie krijgt. Deze televisie accepteert een 4K signaal via HDMI en geeft dit op een resolutie weer die ergens tussen hd en uhd ligt. |
Meer informatie |
|
EAN |
4974019806181 |
SKU |
LC-60UQ10EN, LC60UQ10EN |
Tweakers ID |
400956 |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Meer informatie |
|
Conclusie
De 60"-Sharp Aquos UQ10 heeft een uniek beeldpaneel wat naast rode, groene en blauwe subpixels ook gele subpixels heeft en bovendien verticaal in tweeën is verdeeld. Hierdoor kan de tv 4k-beelden weergeven op een resolutie die ergens tussen full-hd en ultra-hd in ligt. De techniek doet wat het belooft en de UQ10 kan inderdaad beelden scherper weergeven dan een hdtv maar net niet zo scherp als een uhdtv. Voor uhd-beelden ben je wel aangewezen op een externe bron want de tv kan zelf geen 4k-materiaal afspelen.
De betere kleurweergave waar de gele subpixels voor zouden moeten zorgen blijft beperkt tot de mogelijkheid om erg verzadigde groentinten weer te geven. In onze ogen is dit behoorlijk nutteloos omdat er geen bronmateriaal beschikbaar is dat gebruikmaakt van deze extra kleurruimte. Uit onze metingen blijkt dat de kleurweergave zo uit de doos niet erg precies is, maar door middel van kalibratie is de kleurweergave perfect te krijgen waarna de tv een prachtig scherp beeld levert.
Over de 3d-weergave zijn we minder te spreken. Omdat beeldinterpolatie niet uit te schakelen is tijdens het weergeven van 3d heb je last van fouten in het beeld en is er onnodig veel crosstalk te zien. De interface oogt erg ouderwets en de elektronische programmagids werkt onhandig. Ook het smart-tv gedeelte van deze televisie is niet heel bijzonder en heeft een relatief kleine hoeveelheid beschikbare apps.
Het geluid klinkt niet bijzonder goed; lage tonen schitteren door afwezigheid en doordat de luidsprekers naar beneden gericht zijn en je alleen gereflecteerd geluid te horen krijgt, is het stereobeeld niet zo goed. Hier hebben de meeste moderne televisies in meer of mindere mate last van, maar uit zo'n groot apparaat verwacht je gewoon een wat beter geluid.
De UQ10 is geen goede keuze voor gamers. De inputlag is met bijna 60ms aan de hoge kant waardoor actiegames moeilijker speelbaar worden. De gemiddelde tv heeft ongeveer 40ms nodig om de spelbeelden weer te geven en de allerbeste televisies op gebied van inputlag zitten rond de 20ms: die toveren de beelden drie keer zo snel op het scherm.
Er valt genoeg aan te merken op de Sharp Aquos UQ10 maar de tv is wel in staat om een mooi scherp beeld weer te geven tegen een redelijke prijs. Toch kan je je afvragen wat het nut is van de Quattron Pro-techniek aangezien je ook gewoon een uhdtv kan kopen die een nog scherper beeld kan weergeven.
Een directe vergelijking op prijs is lastig omdat andere fabrikanten geen 60"-beeldmaat hebben. De prijs van de UQ10 is op zich niet onredelijk maar voor hetzelfde geld kan je een wat kleinere tv kopen die wel de volledige uhd-resolutie kan weergeven. Wil je gewoon een grote tv met prima beeld voor een redelijk bedrag dan is de UQ10 geen slechte keuze.
Samengevat
De 60" Sharp Aquos UQ10 is een grote televisie voor relatief weinig geld die dankzij het unieke Quattron Pro-paneel met acht subpixels in staat is om uhd-beelden weer te geven. Het beeld is hierbij scherper dan op een fullhd-televisie maar niet zo scherp als op een ultrahd-televisie. De tv kan perfecte kleuren weergeven maar daar is wel een kalibratie voor nodig want zo uit de doos zijn de kleuren wat aan de blauwe kant. De interface van de UQ10 ziet er ouderwets uit en de elektronische programmagids werkt onhandig. Gamers kijken liever naar een andere tv want de inputlag van deze tv is behoorlijk hoog.
Pluspunten
-
Bijna net zo scherp als uhd
-
Na kalibratie prima kleurweergave
-
Kwalitatief hoogwaardige afwerking
Minpunten
-
Net niet zo scherp als uhd
-
Ouderwets ogende interface
-
Hoge inputlag
-
Mediaspeler speelt geen mkv-bestanden
Eindoordeel